Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Térségi top
Cikk címe Találatok
Megszűnteti bükkábrányi és vattai kirendeltségét a Korona Takarékszövetkezet
Újabb fiókokat zár be a Korona Takarékszövetkezet térségünkben is: Bükkábrányban, Vattán is megszűnik 2019. január 31-ei dátummal a kirendeltség. Ezen felül Mezőnagymihályon, Borsodivánkán és Tardon is felszámolják fiókjaikat.
A Korona Takarék közleményét, a bezárások indokait az alábbiakban olvashatják.

2171
Gyorsabb és biztonságosabb lesz a sürgősségi ellátás
Január 1-től megváltozik a sürgősségi ellátás rendje, gyorsabb és biztonságosabb lesz. A változásnak köszönhetően a lehető legrövidebb idő alatt rögzítik a beteget a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában. Egy úgynevezett triázs rendszernek köszönhetően, amely súlyossági kategóriákat különböztet meg, a beteget azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően. A triázs elvégzése garantálja a magas kockázatú betegek kiemelését a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül.
A sürgősségi betegellátás átalakítását illetően komoly előkészítő munka zajlott annak érdekében, hogy az igényekre jobban reagáló ellátórendszer alakuljon ki. A sürgősségi ellátás kulcsa az úgynevezett triázs rendszer, a súlyossági kategóriák használata. Mindegyik kategória esetében meghatározzák, hogy mennyi időn belül kell az adott betegnek ellátást kapnia. Cél, hogy a lehető legrövidebb időn belül – mentővel történő érkezéskor 5 percen belül – rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint. Ezt a célt szolgálja a 2019. január 1-től kötelezővé váló Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer (MSTR), amely egyszerűbb, gyorsabb és kiszámíthatóbb működést eredményez majd.

905
Idén nyáron ismét találkoztak a Darócok

Falunappal egybekötött településtalálkozót tartottak a Losonci járásbeli Nagydarócon július 7-8-án.
A nyolcadik alkalommal rendezett "Nagydaróc Európa polgára" elnevezésű rendezvényre Horvátországból Várdaróc, Magyarországról Kardosdaróc, Fülpösdaróc, Tibolddaróc, Romániából Nádasdaróc, Királydaróc, Bálványosdaróc és Pusztadaróc, Szlovákiából pedig Panyidaróc települések képviselői érkeztek.
A történelmi Magyarország területén tizenhárom Daróc nevű település volt, amelyek ma már a Délvidéken, a Felvidéken, Erdélyben, illetve Magyarországon találhatók. A településeket 2007-ben egy magyarországi motoros csapat szerte a Kárpát-medencében felkutatta azzal a céllal, hogy közös múltjukat, értékeiket megismerjék. Azóta szinte minden évben szerveznek közös találkozót.

1028
Iskolakezdés - tanácsok iskolásoknak
Ha nem is minden diák legnagyobb örömére, de visszafordíthatatlanul közeledik az iskolai év kezdete. Szeptembertől már minden reggel újra meg kell tenni az otthon és az iskola közötti utat, amely számos veszélyt is rejteget. Ezeknek a veszélyeknek az elkerüléséhez nyújt segítséget a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság iskolásoknak szánt tájékoztatója.
 
"Bizonyára Te is tisztában vagy azzal, hogy a mindennapos közlekedés óriási veszélyeket rejt magában, ha nem vigyázunk, nem vagyunk elég körültekintőek és óvatosak. A Te általános iskolás korosztályodat is gyakran éri – sajnálatos módon – közlekedési baleset. Ezért kérünk:

1. Inkább 5–10 perccel korábban indulj el otthonról az iskolába, hogy ne kelljen rohannod!
2. Kellő körültekintés nélkül soha ne menj át az úttesten!
3. Légy mindig látható, ezért álló jármű mögül, vagy takaró helyzetből ne lépj le az úttestre!
4. Ne szégyelld megfogni szüleid kezét az úttesten való áthaladás közben!
5. Lehetőleg kijelölt gyalogos átkelőhelyen (zebrán), ennek hiányában a legbiztonságosabb helyen menj át a túloldalra!
6.Minden esetben figyelmesen mérd fel a közlekedési forgalomban résztvevő járművek haladási sebességét, a Tőled való távolságot! Ha már leléptél az úttestre, akkor szedd a lábad!
7. Figyelmes légy, ha a gyalogos forgalom irányítására szolgáló fényjelző készüléknél haladsz át az úttesten. Ha a fényjelző készülék zöld fénye villog, és már leléptél az úttestre, akkor szedd a lábad! Ha azonban még a járdán állsz, már ne indulj el, mert nem vagy biztonságban!  
8. Ha kerékpárral közlekedsz, ne feledkezz el az első, illetve a hátsó világításról, valamint a kanyarodás előtt ne felejtsd el kezeddel jelezni szándékodat!
9. Tömegközlekedési járművön felszállást követően mindig menj beljebb, ne az ajtó előtt ragadj le! Ezzel véded saját biztonságodat, és nem zavarod utastársaid le-és felszállását sem.
10. Tömegközlekedési járműveken való utazáskor kapaszkodj a balesetek megelőzése érdekében!
11. Ha az  autóbusz  ajtaja  nyitva  van  de  már  hallod  a  csengő  hangját,  ne  szállj  le,
      illetve fel!
12. Légy figyelmes, segítsd kisebb társaidat a közlekedésben!

Ne feledd! Édesanyád, édesapád és testvéreid mindig HAZAVÁRNAK!"

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság


527
Megváltoztak az új Járási Hivatal elérhetőségei
2018. áprilisától  a Mezőkövesdi Járási Hivatal új helyre költözött. A költözés miatt elérhetőség, köztük számos telefonszám is megváltozott.
A Járási Hivatal tájékoztatása alapján az alábbiakban közzétesszük az aktuális telefonos elérhetőségeket.
Kérjük, kattintson a képre, vagy az alatta levő szövegre, hogy olvasható méretre nagyíthassa azt!
1176
Országgyűlési Választás 2018 - eredmények

Április 8-án ismét országgyűlési választásokra került sor Magyarországon.
Az eredményeket illetően elmondható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7.számú egyéni választókerületében a szavazóköri adatok 92,16%-os összesítése alapján Tállai András (FIDESZ-KDNP) jutott egyéni mandátumhoz ebben a választókerületben, a szavazatok 54,83 %-át szerezte meg 25.167 szavazattal.
Lukács Attila, a Jobbik képviselő-jelöltje 31,26%-os eredményt ért el 14.349 szavazattal, míg Kormos Anna, az MSZP-Párbeszéd jelöltje a szavazatok 8,35%-át kapta meg 3.832 szavazattal. Ambrus Gyöngyi, az LMP képviselő-jelöltje 3,34%-os eredményt ért el, 1532 szavazatot kapott.
683
Választás 2018 - adáskörzetünk választási hírei
Reggel hat órától van lehetősége mindenkinek, hogy az országgyűlési választások kapcsán leadja szavazatát.
Folyamatosan frissülő cikkünkben igyekszünk figyelemmel kísérni a Nemzeti Választási Iroda statisztikáját figyelembe véve Bükkábrány, Mezőnyárád és Mezőkeresztes aktuális adatait, majd pedig az éjszaka folyamán az eredmények alakulását.
778
Farsangi délelőtt a bükkábrányi oviban
Február 8-án délelőtt a bükkábrányi óvodát is hatalmába kerítette az ilyenkor szokásos vidám farsangi hangulat. A zenében és táncban bővelkedő program a csoportok jelmezes bemutatkozásával kezdődött. Az óvónénik közül is többen jelmezt öltöttek magukra ezen a napon.
A négy csoport tagjai előbb közösen szavaltak el egy-egy verset, majd mindenki egyénileg is bemutatta a jelmezét.
10 órára már a Lármafa Együttes két tagja érkezett a gyerkőcökhöz. A magyar népzenére épített interaktív műsorukban számos népdal kapott helyet. Ebéd előtt pedig kimondottan jól esett a közös tánc az óvónénikkel és az együttes tagjaival.
723
Kerékpárút a Bükkig, nagy közlekedési átalakulás Mezőkövesden

Bükkalja Kerékpárút épül Mezőkövesd és Bükkzsérc között, valamint egyéb közlekedési beruházásokat is elkezdhetnek Mezőkövesden. Az Európai Unió 1,7 milliárd forint támogatással segíti a bükkaljai kerékpáros közlekedést, egy mezőkövesdi körforgalom megépítését, valamint intermodális csomópont kialakítását.
A Hór-völgyi víztározónál tartott sajtótájékoztatón Tállai András országgyűlési képviselő kifejtette, húsz kilométernyi bicikliút épül amely segít a környék idegenforgalmi értékeinek megismerésében. A négy településen számos természeti érték, kulturális emlék, valamint kikapcsolódási lehetőség lelhető föl. Beszélt arról is, hogy a mezőkövesdi buszállomást a vasútállomáshoz költöztetik és körforgalmat építenek ki a város legforgalmasabb kereszteződésében, a Mátyás király út és a Széchenyi út csomópontjában.

450
Év eleje - változások a településeken

Ilyenkor év elején televíziónk rendszeresen beszámol azokról a változásokról, amelyek az adáskörzetünk településein a leginkább érintik a lakosságot. Idén is körbe kérdeztük az önkormányzatokat: mi változik 2018-ban.
A változások köre nem mondható bőnek, viszont egy valamiről minden településvezetés beszámolt: a hulladék szállításban már az elmúlt esztendőben is jelentős változások következtek be, amelyek idén tovább folytatódnak.
Bükkábrány vonatkozásában a vegyes háztartási hulladékot tartalmazó kukákat továbbra is a hétfői napokon kell majd kihelyezni. A szelektív, a zöld és az üveg hulladék elszállítása a már kiadott és az interneten közzétett naptár szerint fog történni. Ezt a naptárt egyébként az Ábrányi Krónika következő számában is megtalálja majd mindenki.
Mezőnyárádon a vegyes hulladék szállítása minden héten kedden történik majd. A szelektív hulladék, a zöld hulladék és az üveg hulladék kihelyezésénél érdemes lesz követni itt is az éves naptárt, mely mindenki számára elérhetővé tesz az önkormányzat.

639
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Négyes ütközés a Kápás-hídnál
December 23-án, vasárnap alig néhány perccel 13 óra után négy autó ütközött össze Bükkábrány külterületén, Mezőnyárád felé az ún. Kápás-hídnál. A helyszínen szerzett információink szerint a tömeges ütközésben egy ember szerzett könnyebb fejsérülést, őt a mentőszolgálat munkatársai a helyszíni ellátás után kórházba szállították. A gépkocsikban jelentős anyagi kár keletkezett.
Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a képeken látható szürke Peugeot állt a kereszteződésben arra várva, hogy Miskolc irányába kikanyarodhasson a főútra. Ezzel egyidőben Mezőkövesd felől érkezett a fehér Volkswagen és szabályosan Bükkábrány felé szeretett volna letérni a 3-asról. Mögötte egy Chevrolet gurult a sort pedig a bordó Mercedes zárta. Ez utóbbi viszont olyan sebességgel közlekedett, hogy képtelen volt megállni az előtte lassítókat észlelve, így gyakorkatilag összetolta az előtte haladó két autót és a várakozó francia márkába lökte őket. Az ütközés erejére jellemző, hogy a Chevrolet csak mintegy 50 méterre a helyszíntől tudott megállni a bordó Merci pedig megpördült és orral Kövesd irányába állt meg.

Kérünk mindenkit, hogy bár az útviszonyok javultak a felmelegedés miatt, az ünnepek alatt is legyenek óvatosak, vezessenek körültekintően. Mindenkit hazavárnak! 
1754
Karácsony - ünnepeltek a bükkábrányi ovisok
A bükkábrányi óvoda is ünnepi díszbe öltözött az elmúlt napokban, hiszen közeledik a karácsony.
Az aulában 10 órakor gyülekezett a négy óvodás és egy bölcsődés csoport december 17-én, hogy közösen készülhessenek a jeles alkalomra. Az ünnepség elején Galambos Lajosné intézmény vezető köszöntött mindenkit és kívánt boldog, békés ünnepet.
Ebben az évben a Szivárvány csoport gyerkőcei kedveskedtek a kisebbeknek egy kedves mesejátékkal, majd karácsonyi énekek és versek kíséretében meggyújtották a négy gyertyát az adventi koszorún.
Természetesen a többiek sem maradtak ki az ünneplésből: minden csoport külön-külön is
rövid kis műsorral kívánt boldog ünnepeket a többieknek.
833
Készülődés - falukarácsony Bükkábrányban
December első hétvégéjén óriási sikert aratott a Bükkábrányban közlekedő Mikulás Expressz, így hát 16-án délután újra indultak a járatok, amelyek a II. András térről az iskoláig szállították az utasokat. Innét pedig már csak egy rövid séta volt hátra a Mikulás házáig, ahol a jó öreg személyesen fogadta az expressz utasait. Az ünnepi hangulatot tovább fokozta, hogy eddigre megérkezett a várva várt hó, amely nélkül - valljuk be - sivárabb lenne az ünnepi készülődés is.
Miközben a járatok folyamatosan indultak a főtérről, az itt felállított színpadon számos program várta a vendégeket. Elsőként a Hórvölgye zeneiskola pedagógusai és növendékei léptek színpadra előbb egy fúvós koncerttel, majd egyéni produkciókkal, legvégül pedig az első osztályosokkal közös éneklés zárta fellépésüket.
Negyed 4-kor a Nefelejcs Néptánccsoport hangulatos előadása, majd pedig a Bükkábrányi Népdalkör adventi és karácsonyi énekekből összeállított dalcsokra színesítette tovább a programok sorát.
Szalai Szabolcs polgármester külön ünnepi köszöntőben fejezte ki jókívánságait a település lakóinak és köszönte meg mindenki áldozatos munkáját.
908
Luca napi programok az ábrányi iskolában
December 15-én szombaton, a hagyományokhoz híven Luca-napot tartottak a Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. A programok reggel 9 órától kezdődtek. Az ilyenkor szokásos Luca-kupa mérkőzéseit már korábban lejátszották a csapatok.
Így szombaton reggel már birtokba vehették a tornatermet az alsósok, akik sorversenyeken mérték össze ügyességüket. E közben a többieket más-más helyszíneken a legkülönbözőbb feladatok várták. A legtöbb osztályban elmaradhatatlan program volt a kézműveskedés, amelynek során készült karácsonyfa dísz, amely később a suli karácsonyfájára került. Volt aki a későbbi az otthoni díszítésre gondolva inkább elvihetős díszeket készített. Ismét más helyszíneken a Luca napjához kapcsolódó népszokásokat elevenítették fel az ügyes kezek.
Az emeleti rajz teremben egy kisebb akadályverseny bontakozott ki, ahol mindenkinek jó volt, ha összeszedte a tudását és az ügyességét.
1247
Közmeghallgatást tartottak Bükkábrányban
Bükkábrány Község Önkormányzata december 10-én tartotta meg a közmeghallgatást. Elsőként Szalai Szabolcs polgármester tartott beszámolót az elmúlt egy évről, illetve felvázolta a közeljövőben induló beruházásokat, pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat.
A képviselő-testület 2018 folyamán 11 nyílt és 10 zárt ülést tartott, ezeken mintegy 118 határozatot és 9 rendeletet fogadtak el, az Ügyrendi Bizottság kétszer ülésezett. A demográfiai mutatók kapcsán elhangzott, hogy 11 gyermek született és 18 halálozás történt. Szó volt az intézmények működéséről, az óvoda és bölcsőde teljes kihasználtsággal működik, jelenleg 87 óvodás és 10 bölcsődés gyermek van. Az önkormányzat működése zavartalan, dolgozói létszáma 10 fő.
A szociális feladatok ellátása kapcsán bemutatta, hogy egyes jogcímeken mennyi támogatást, segélyt, ösztöndíjat folyósítottak, illetve milyen összeget fordítottak az idősek karácsonyi ajándékára, tűzifa támogatásra, gyermekétkeztetési támogatásra. Ezek összege közel 16 millió forintot tesz ki.
Az idei évben tartott rendezvényeket sikeresnek értékelte, a nagy rendezvényeken szép számú látogató volt, hozzátette, a két decemberi hétvégén tartott Mikulás Expresszel és az azt kísérő programokkal kapcsolatban is sok pozitív visszajelzést kaptak.
968
Eljött a Mikulás az ábrányi ovisokhoz is
December 7-én délelőtt a Kisötlet Gyermekszínpad három tagja, Hokedli, Nokedli és a Karácsony tündér érkezett a bükkábrányi ovisokhoz, hogy még vidámabbá tegyék a délelőttöt és a Mikulásra való várakozást.
A csaknem egy órás vidám, interaktív műsorba számos dolog belefért: volt zene, tánc, közös éneklés is.
Amint vége szakadt a műsornak a gyerekek dalos biztatására megérkezett a jóságos öreg Mikulás is. Rövid ismerkedés után pedig mindenki visszavonult a csoportszobába.
Itt a teli ajándékos zsákkal minden csoportot végig látogatott a Télapó, a gyerkőcök pedig újabb versekkel és dalokkal lepték meg, majd pedig mindenki
külön-külön megkapta a jól megérdemelt ajándékot is.
976
Szt. Borbála ünnepe Visontán
Borbála-napi ünnepséget tartott pénteken a Mátrai Erőmű Zrt. Visontán megkoszorúzták a bányász hősök emlékművét, majd a különböző szakmai elismerések átadására került sor.
Előbb Bóna Róbert visontai bányaigazgató elevenítette föl az ünnep eredetét, valamint a bányászok vallásos hagyományait. Beszédében kitért a társaság tulajdonosi változására, illetve a rendkívüli kihívásokra.
Az igazgatói tájékoztatás után a különböző szervezetek helyezték el a megemlékezés koszorúit a bányász hősök emlékművénél.
Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke kifejtette: idén a szokásosnál 600 gigawattórával kevesebb áramot állítanak elő, és 700 ezer tonnával kevesebb szenet bányásznak. Az elnök említést tett arról is, hogy a 2030-as évek elejére az erőmű energia ellátásából kivezetik a szenet, a bányászatot a biomassza és a megújuló energiaforrások váltják majd fel.
A szakmai díjak átadása után a detki római katolikus templomban szentmisével ünnepelték az év lezárását a résztvevők.  
750
ÉLETKEdv – Lippai Marianna motivációs előadása Bükkábrányban
alt
Nagy érdeklődés mellett tartott motivációs előadást Lippai Marianna Bükkábrányban. Bevezetőjében szólt az Őt élt tragédiájáról (kislányának elvesztéséről), annak megéléséről és az új „ÉLETKEdv” megtalálásáról. Hosszú töprengés után, főleg ismerősei, barátai biztatására kezdte el a blog írást.
 
839
Testületi ülés volt Bükkábrányban november 27-én
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban november 27-én. Összesen 10 napirendi pontot vitattak meg a képviselők a nyílt ülésen, majd zárt ülésen további 4 napirendet tárgyaltak.
Elsőként a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletet módosították, és elfogadták a közszolgáltatási szerződést, egyhangú igennel. Elhangzott, hogy legutóbb 2 évvel hosszabbították meg a szerződést, most pedig 5 évvel. Képviselői kérdésre válaszként elhangzott, hogy bár a szennyvíz-rendszer megépül majd, attól függetlenül a rendeletnek folyamatosan érvényben kell maradnia, még akkor is, ha 100 %-os lesz a rákötés. A szolgáltatást továbbra is egy helyi vállalkozó végzi majd. A képviselők egyhangú igennel elfogadták a módosított rendeletet és szerződést.
A 2.napirendben a közmeghallgatás időpontját jelölték ki: az idén december 10-én, 16 órára várják a lakosságot a házasságkötő terembe.
A 3.napirendben a helyi esélyegyenlőségi tervet, majd a 4.napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2019. évi belső ellenőrzési tervét fogadták el egyhangú igennel.
Az 5.napirendben új kormányzati funkció felvételét szavazták meg szintén egyhangú igennel a képviselők, amelyre a rendezvényekkel összefüggésben volt szükség.
664
Megkezdődött a Bányász Emlékház átalakítása


Bár a naptár lassan a téli hónapokba hajlik az ősz enyhe és napsütéses időjárása kedvezett annak, hogy Bükkábrányban sem álljon meg az élet a beruházásokat illetően. A közelmúltban elkészült a Jókai ás Szabadság utcák új aszfalt burkolata, 23-án, pénteken pedig a Bányász Emlékház körül is megélénkült az élet. Mára odáig jutott a projekt, hogy sikerült aláírni a kivitelezési szerződést, így az emlékház interaktív múzeummá alakítása megkezdődhetett.
A jelenlegi épületrészt már kiürítették, a munkálatok pedig a hozzáépítendő épületrész alapozásával kezdődtek el.
Szalai Szabolcs reményét fejezte ki, hogy - amennyiben minden a tervek szerint halad - a 2019-es év végére megtörténhet az átadás is és készen fog állni a komplexum a látogatók fogadására.
775
Vass Lajos Nagydíj a Bükkábrányi Népdalkörnek
„Hagyományos régiók, régiók hagyománya” Ezzel a címmel hirdette meg a Vass Lajos Népzenei Szövetség  immár tizenkettedik alkalommal az egész Kárpát-medencére kiterjedő népzenei versenyét.
A Bükkábrány Népdalkör vezetője és tagjai már az előző ciklusban is benevezett e nemes versengésbe, akkor a középdöntőig jutottak és arany minősítéssel térhettek haza.
Itt azonban nem adták fel és az idén is megmérették magukat. November 17-én Csepelen már olyan kimagasló teljesítményt nyújtottak, hogy a zsűri döntése alapján Vass Lajos Nagydíjat vehettek át.
Idáig természetesen rögös, munkával teli út vezetett, hiszen számos próbán van túl a kis csapat. Ugyanakkor külsőségekben is megújult kissé a népdalkör.
699
100 év - emlékezés az I. világháborúra
Idén pontosan száz esztendeje, hogy elhallgattak a fegyverek, vége lett a "nagy háború"-ként is emlegetett I. világháborúnak.
A bükkábrányi iskola hetedik és nyolcadik osztályos tanulói ez alkalomból egy különleges kiállítást tekinthettek meg és egy előadást hallgathattak végig a polgármesteri hivatal házasságkötő termében.  Dr. Rémiás Tibor történész, a nyíregyházi Józsa András Múzeum igazgatója nem csak egy tizenöt tablóból összeállított tárlatot hozott magával, amelyek végigvezetik a szemlélőt a háború négy évén, hanem egy szemléletes, megdöbbentő erejű, filmbejátszásokkal színesített előadással is bővítette az iskolások ismereteit. Ezen belül szó volt a világégés kirobbanásáról, annak közvetlen okairól, a hadszínterek történéseiről és a négy esztendő következményeiről.
Az igényesen összeállított kiállítás megtekintése után a diákok maguk is lerótták tiszteletüket a háború áldozatai előtt:
koszorút helyeztek el az elhunytak emlékművénél. 
744
Haloween mulatság a bükkábrányi iskolában

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31-e éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt szokássá vált, így Magyarországon is egyre több helyen, főleg a gyerekek körében hódít teret.
A bükkábrányi iskola tanulói közül is többen jelmezbe öltözve vettek részt az október 26-án délután megrendezett tökfaragáson. A munka nehezebb és főleg veszélyesebb részét természetesen a szülők végezték. Így hamar alakot öltöttek a töklámpások, melyek némelyikébe még gyertya is került.
Később egy részüket magukkal vitték a készítők, az ott maradók pedig a tanári külső lépcsőjén találtak ideiglenes otthonra. Mindaddig amíg a lázas munka folyt néhány szülő finom szendvicseket és üdítőt készített az esetleg megéhezők számára, közben elkezdődött a disco, amelyhez Varga Zoltán szolgáltatta a zenét. 
769
Idén is szüreti mulatságot rendeztek Bükkábrányban
Követve a sok éves hagyományt az idén is a hetedik osztály Szülői Munkaközössége szervezte Bükkábrányban október 20-án azt a szüreti mulatságot, melynek a bevételéből jelentős összeget fordítanak majd arra, hogy a tanév végén ballagó 8. osztály búcsúztatását támogassák. A bevétel a belépőjegyek, a tombolaszelvények, illetve a támogatói jegyek árából állt össze. Az immár 13. alkalommal megrendezésre kerülő mulatság bevezetőjeként Huszár Zsófia és Veres Ágoston köszöntötte a megjelent szülőket, pedagógusokat és a vendégeket.
A hetedikesek kissé rendhagyó, de annál látványosabb nyitó műsorral lepték meg a vendégsereget.
Az est további részében a 180 főnyi vendégseregé és a táncé volt a főszerep. Az asztalokra rakott étel és ital, valamint a talpalávalót szolgáltató Sivák István és társa gondoskodtak a felhőtlen hangulatról. A támogatók felajánlásából származó mintegy 80 tombolanyeremény éjfélkor talált gazdára, a kitartóbbak pedig egészen hajnalig koptathatták a perkettet.
977
Út, járda, vízelvezetés - újabb felújítások Bükkábrányban
Akik az elmúlt napokban arra jártak, vagy éppen a Szabadság vagy a Jókai úton laknak Bükkábrányban, azoknak esetleg némi kellemetlemetlenséget okozhatott, hogy október 16-án teljes útzár mellett folytak az említett két utca aszfaltozási munkálatai. Az önkormányzat pályázat útján jutott ahhoz a 20 millió forinthoz, amelyből a beruházás megvalósulhatott és azt sem volt egyszerű eldönteni, a község mely útszakaszait érintse a felújítás.
A mintegy 600 méteres szakasz aszfaltozása ugyanakkor csak az első lépés volt. A tervek között szerepel egy új járda és egy zárt rendszerű esővíz elvezető megvalósítása is.
Mivel pedig a munkálatoknak december végéig el kell készülniük, az önkormányzat bízik abban, hogy az időjárás is kegyes lesz. Mindenesetre igyekeznek mihamarább folytatni és befelyezni az elkezdett beruházást.
805
Testületi ülés Bükkábrányban - 2018. okt. 15.
Október 15-én tartotta havi rendes ülését a bükkábrányi községi vezetés, amelyen összesen hét napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként Szincsák Gyula tartalékos alezredes adott tájékoztatást az Önkéntes Területvédelmi Tartalékos Rendszerről.
Elmondása szerint az elmúlt évben kezdte meg a toborzást a honvédség, hogy tartalékos katonákkal töltsék fel a katonai létszámot. Ennek keretében jönnek létre járásonként a területvédelmi egységek. Ehhez a toborzáshoz kérte az alezredes az önkormányzat segítségét. A feladatra, törvényben meghatározott anyagi juttatások fejében, minden olyan 18 és 65 év közötti állampolgár jelentkezhet, aki egészségügyileg alkalmasnak bizonyul.
A bükkábrányi Napsugár Óvoda Bölcsőde és Konyha 2018. évi tevékenységéről szóló beszámoló adta a második napirend témáját.  Az erről szóló írásos beszámolót Galambos Lajosné intézményvezető és Kertész Gyuláné élelmezésvezető korábban már eljuttatta a testület tagjainak.
Az óvoda vonatkozásában elmondható: feladatellátáshoz a személyi feltételek adottak. Jelenleg  9 fő óvodapedagógus, 2 fő bölcsődei gondozónő 4 dajka, 1 pedagógiai asszisztens és 1 bölcsődei dajka végzi a nevelő munkát. A gyermekek létszáma folyamatosan változik, de stabilan 100 fő körül van.
A konyha vonatkozásában elhangzott: jelenleg négy korcsoportra főznek,
a NÉBIH a nagyon jónak mondható 4-es minősítést adta az intézménynek.
638
Ősz - szülős munkadélutánok a bükkábrányi oviban

Az őszi hangulat, az őszi színek köré fonódtak azok a szülős munkadélutánok a bükkábrányi óvodában, melyekre október második hetében délutánonként várták az apukákat és az anyukákat.
Hétfőn a Napocska, kedden a Felhőcske, szerdán a Szivárvány, csütörtökön pedig a Csillag csoportban folyt lázas munka. Volt ahol ajtódísz, máshol kopogtató, ismét máshol pedig kukorica kép készült. Ami mind a négy csoportban közös volt, az a mécses készítése volt, amely a hét utolsó napján jutott jelentős szerephez.
A hét zárásaként ugyanis péntek délután az aulába vártak minden gyermeket és szülőt: először együtt fogyasztották el a sült tököt, majd közös sétára indultak a Daróczi út felé,  ahová magukkal vitték a meggyújtott lampionjainkat, majd egy nagy kör megtétele után érkeztek vissza az oviba.

639
Országos Könyvtári Napok Bükkábrányban
Az Országos Könyvtári Napok, mint a könyvtáros szakma legjelentősebb eseménye 2018-ban is több ezer könyvtár összefogásával valósult meg a lakosság széles körének bevonásával.
Az ide rendezvények egyik szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”. Az év során több olyan kezdeményezésre és eseményre kerül sor Európa-szerte, amelyek segítségével a lakosság jobban megismerheti a kulturális értékeket. A kulturális örökség részét képezik sok más mellett a
gyerekként megismert mesék, a szüleink és nagyszüleink által átadott ismeretek, a hagyományos ételek, a művészeti alkotások, a tárgyi kultúra.
745
Jánosházi Sándor emléktorna Bükkábrányban
Szeptember 28-án, pénteken délután 13 órai kezdettel került megrendezésre az idei Jánosházi Sándor Labdarúgó Torna a bükkábrányi Szép Pál Sporttelepen.
Elsőként Szalai Szabolcs Bükkábrány polgármestere köszöntötte a versenyzőket, majd Nagy László testnevelő ismertette a labdarúgó torna menetét és a szabályokat.
A megmérettetésre idén Bükkábrány, Vatta, Mezőnagymihály, Mezőkeresztes és Harsány csapatai jelentkeztek. Az öt csapat körmérkőzéseket játszott egymással a sporttelepen kijelölt két pályán 15-15 percben.
803
Mese óra - a Magyar Népmese Napja Bükkábrányban
1859. szeptember 30-án született az erdélyi Kisbacon településen Benedek Elek a nagy meseíró. Szülőfalujában ma emlékház várja a látogatókat. Ezt a napot országhatáron innen és túl 2005. óta ünneplik a Magyar Népmese Napjaként.
A bükkábrányi iskolában is megemlékezést szerveztek e jeles napon az alsó tagozatos gyerekek számára. Reggel 8 órától a harmadik osztályban gyülekeztek a tanulók és a pedagógusok, ahol Hajdú Katalin tanárnő köszöntött mindenkit a gyerekek fellépése előtt.
743
Nyolcadik alkalommal - Máté nap Bükkábrányban
Szeptember 22-én ezúttal nyolcadik alkalommal került sor Bükkábrányban arra a Máté napi rendezvény sorozatra, amely annak állít emléket, hogy Mátyás király Máté napján országos vásár tartását engedélyezte az akkori Alsóábránynak. A már hagyományosnak számító felvonulás délután 2 órakor indult az iskola udvaráról és érkezett meg a II. András térre.
Ide megérkezve nem csak a helyi termékek bemutatója és vására várta a vendégeket, de a kisebbek népi gyermekjátékokkal is múlathatták az időt.
A színpadon megállás nélkül váltották egymást a fellépők, akiknek szerepléseiben minden korosztály megtalálhatta a számára legérdekesebb programot.
Elsőként Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd a rendezvény idei díszvendégének, Szomolyának az első embere Guczi István mutatta be a települést, annak hagyományait értékeit.
A szomolyai vendégek egy kiállítást is összeálítottak Homonnai Ágnes grafikáiból, amelyet a plábánia épületében tekinthetett meg mindenki.  Szintén a parókia adott otthont egy másik tárlatnak is, amely Mátyás királyt és korát mutatta be a nagyközönségnek.
768
Ülésezett Bükkábrány képviselő testülete 2018. szeptember 20.
Szeptember 20-án a délutáni órákban havi rendes  ülését tartotta a bükkábrányi önkormányzat képviselő testülte.
A Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás társulási megállapodásának módosítása volt az első napirendi pont témája. Ezen belül mindössze apróbb formai változások történtek, amelyeket a tagok egyhangú igennel hagytak jóvá.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal javaslattétele a jegyzőkönyvek felterjesztésének gyakorlata vonatkozásában. Ez adta a második fő témát. Néhány korábbi testületi ülésről a csatolmányok érkeztek be késve az illetékes szervekhez, ez miatt figyelmeztette a kormányhivatal a közös önkormányzatot. A testület a most meghozott határozattal felhívta az illetékesek figyelmét a határidők pontos betartására.
Harmadikként arról döntöttek a testület tagjai, hogy az egyes anyakönyvi események után, mint például  az esketés, az anyakönyvvezető javadalmazását 5000 Ft-ról 10000 Ft-ra emelik, ezen a téren ugyanis évek óta nem volt változás.
Negyedik napirendben a Napsugár Napközi Otthonos Óvoda Bölcsőde és Konyha téli szünetéről született döntés. Ennek értelmében a szünet 2018. december 27-től 2019.  január 2-ig fog tartani.
Az "Indítványok, javaslatok" napirendben Szalai Szabolcs polgármester beszámolt a beadott  pályázatokról és azok jelenlegi állásáról. Itt többek között elhangzott, hogy az EFOP pályázatokkal elnyert összegekből sikerült a rendezvények lebonyolítását segítő eszközöket beszerezni, iskolai és óvodai eseményeket, képzéseket finanszírozni.
489
Naperőmű épül Bükkábrányban

Egy csaknem húsz megawattos naperőmű alapkövét helyezték el szeptember 9-én a Mátrai Erőmű Rt. bükkábrányi bányaüzemének egy korábban rekultivált területén. A terep előkészítése és a kivitelezési munkálatok már elkezdődtek azon a 33 hektáros területen, amelyen a majdani erőmű üzemel majd.
A beruházás 5,2 milliárd forintból készül, 75 százalékban hitelből, 25 százalékban pedig az új tulajdonos saját forrásából valósul majd meg.
Valaska József, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke elmondta: néhány éven belül száz megawattra szeretnék bővíteni az itteni fotovoltaikus kapacitást, ugyanakkor nem mondanak le a szén alapú energia termelésről sem mindaddig amíg erre lehetőséget lát a cég.
Mata Tibor a bánya igazgatója felelevenítette a naperőmű alapötletének megszületését, Pongrácz Zoltán pedig a kivitelező részéről ígéretet tett arra, hogy cége a kitűzött határidők betartásával azon lesz, hogy a termelés időben elindulhasson.

562
68. Bányásznap Bükkábrányban
Az idei évben is megrendezésre került a Bányásznap a Mátrai Erőmű Bükkábrányi Bányaüzemének szervezésében, immár 68. alkalommal.
Augusztus 31-én délután 13 órától a bányász hősök emlékművénél a bányászzenekar műsorával indult az ünnepség. A Himnusz eléneklése után Mata Tibor a bükkábrányi bánya igazgatója tartotta meg ünnepi beszédét.
Elhangzott, hogy a visontai és a bükkábrányi bánya ebben az évben összesen eddig 5 millió tonna lignitet termelt ki.
Ezt követően került sor a koszorúk elhelyezésére a bányász hősök emlékművénél.
A koszorúzást követően az ünnepség a bükkábrányi Szép Pál Sporttelepen folytatódott tovább. Valaska József köszöntő beszédét követően kerültek kiosztásra a Véggyűrűk, a Lignitbányászatért Elismerő Oklevelek és az Elnöki Elismerő Oklevelek, melyeket Mészáros Beatrix a Felügyelő Bizottság elnöke, valamint Rabi Ferenc a BDSZ elnöke nyújtott át a kitüntetetteknek. Az ünnepség egy pohárköszöntőt követően állófogadással zárult.
633
Évkezdés előtt - Cinege napok Bükkábrányban
A bükkábrányi iskola leendő elsősei úgynevezett Cinege napokon vehettek részt augusztus 27-én, 28-án és 29-én, alig néhány nappal a tanévnyitót megelőzően.
A három napos program célja az volt, hogy az első osztályos tanulók már tanévkezdés előtt megismerjék a tanító néniket, iskolájukat, a szokásrendet és az iskola dolgozóit. A leendő elsősök két tanító nénije Gulyásné Orbán Mária osztályfőnök és Baloghné Gulyás Mária osztálytanító lesz. A program a Mezőkövesdi Tankerületi Központ KK belső pályázatának támogatásával valósult meg.
A két nap során játékos formában tehette mindenki próbára ügyességét. Készültek medálok, szebbnél szebb rajzok is. A közösségépítő játékok pedig segítettek összekovácsolódni a leendő elsősöknek. Közben természetesen előkerültek a tolltartók és az azokba való színes tollak, ceruzák is.
A könnyebb ismerkedés céljából mindenki egyedi, névre szóló pólót kapott, a harmadik nap végére elkészült az az osztálytabló is, amelyen mindenki szerepel és minden nebuló kezemunkája is benne van.

918
Garancia - felújítás a bükkábrányi óvodában
Mint sok más hasonló intézményben ilyenkor, még a bükkábrányi óvodában is viszonylag kis létszámmal folyik a nevelő munka. Az viszont feltűnhetett sok arra járónak, hogy az alig nyolc évvel ezelőtt átadott, akkor teljes egészében felújított épület tetőszerkezetén komoly munkákat végeztet az önkormányzat. Sajnos a kivitelező által akkor felrakott új cserép gyári hibásnak bizonyult, így mára egy jelentős része teljesen elhasználódott.
A tetőcserép gyártója öt évre vállalt teljeskörű garanciát a termékre. Mivel azonban ez az öt év már bőven letelt, így a gyár csak az új anyagot biztosítja díjmentesen, a munkadíj miatt az önkormányzatnak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia.
Noha a tetőn folyó munkálatok az egész épületet érintik, az intézményben folyó munka zavartalanul tud folytatódni.
A munkálatok néhány napon belül befejeződnek, így az új nevelési év már zavartalan körülmények között kezdődhet mind a nebulók, mind a pedagógusok számára.
544
Államalapító királyunkra emlékeztek Bükkábrányban
A bükkábrányi római katolikus templomban augusztus 20-án délután fél 4-kor kezdődött az az ökumenikus istentisztelet, amelynek keretében a jelenlévők államalapító szent királyunkra emlékeztek.
A megemlékezés elején Takács Katalin köszöntötte a megjelenteket, majd Szalai Szabolcs polgármester mondott ünnepi beszédet, melyben kiemelte mindazokat az értékeket, amelyek segítették a magyar állam létrejöttét, a magyarság megmaradását.
Ezután a Bükkábrányi Hagyományörzö Egyesület Szent István napi énekekkel tette még bensőségesebbé az ünnepi megemlékezést.
Gordos Attila református lelkipásztor igehirdetése és Pálfi János plébanos prédikációja egy-egy szentírási idézetre épült. 
536
Nyári Erzsébet tábor volt Bükkábrányban
Nyári napközis táborba várták a bükkábrányi gyermekeket augusztus 13-a és 17-e között. Az Erzsébet Programban elnyert támogatásból ötből négy napig a Tornácos Házban és környékén voltak különböző programok a résztvevők számára, a zárónapra pedig egy kirándulást terveztek be a szervezők. Hétfőn csapatépítő foglalkozás, sorverseny és kézműveskedés szerepelt a programban, kedden pedig a fazekaskodással ismerkedhettek meg a tanulók. Az alapok elsajátítása után maguk készíthették el a különböző tárgyakat, amelyet utána még kidíszíthettek.
Szerdán lovaglásra volt lehetőségük, valamint halas ajtótámaszt, és úgynevezett fűzös halat készíthettek. Csütörtökön többek között léghajó készítés volt a program, mintegy felvezetéseként a pénteki napnak: ekkor ugyanis reggel felkerekedett a csapat, és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezetett az útjuk, ahol egy egész napot tölthettek el. Láthatták a szolgálatot teljesítő valamint a veterán légi járműveket, megcsodálhatták a felszálló utasszállítókat és persze a pilótafülkébe is beülhettek.

355
Közgyűlés a BSC-nél - egyelőre marad a két csapat
A Szép Pál Sporttelepen jöttek össze a Bükkábrány Sport Club közgyűlésének tagjai július 25-én, hogy több napirendi pontot vitassanak meg a klub működését érintő kérdésekben. A vezetőségen és a tagságon kívül a helyi önkormányzat tagjai is jelen voltak.
Elsőként Kovács Attila a BSC elnöke számolt be az elmúlt szezonról, a 2018. évi szakmai tervekről és az előző évi költségvetésről.
Elmondása szerint az egyesület jelenleg 110 igazolt játékossal rendelkezik, valamint kb. 400 edzésen vannak túl a gyerekekkel. Az előző szezon legkomolyabb megmérettetéseként a Bozsik tornán való szereplést emelte ki.
A jövőről szólva elmondta: lényeges cél az eddigiek töretlen tovább vitele, felnőtt csapattal azonban továbbra sem indul a klub a megyei bajnokságon.
A költségvetés terén elhangzott, hogy a helyi önkormányzattól 1,5 millió Ft támogatásban részesültek, amely kiegészült az egyéb forrásokból származó összegekkel. Így mintegy 2,5 millió Ft-ból gazdálkodhattak. Ennek az összegnek egy jelentős részét az útiköltségek, a fenntartási költségek, nevezési díjak és az ingatlan fenntartáshoz való hozzájárulás emésztették fel.
670
Honfoglalás - alkotótábor Bükkábrányban
Alig ér véget a tanév és kezdődik el a vakáció, a bükkábrányi iskolások már évek óta az Arany Kezek alkotótáborban kezdhetik a nyári szünidőt. Így volt ez idén is június 25-e és június 29-e között.
Az idei programok annyiban különböztek az eddigiektől, hogy egy meghatározott téma, illetve korszak köré szerveződtek a tevékenységek, ez pedig a honfoglalás kora, az ősi magyar kultúra volt.
A napi programok minden reggel egy kiadós tornával indultak, majd csoportonként vette kezdetét a napi tevékenység. Ez hétfőn azzal indult, hogy mindenki saját, rovásírással ellátott pólót készített magának. Kedden számos népi fa játékkal szórakoztathatták magukat és nem utolsó sorban egymást a táborozók, az udvaron felállított három jurtában pedig batikolással festett pólók készültek a meghívott vendégek vezetése mellett. Eközben pedig a tornateremben a szelektív hulladékgyűjtés titkaiba kapott betekintést mindenki játékos formában.
1016
A "Közlekedik a család" országos verseny Bükkábrányban is járt
alt
Bükkábrány is otthont adott a "Közlekedik a család" névre keresztelt országos vetélkedőnek, hisz a döntő egyik állomása a települést is érintette. Az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság szervezésében megrendezett versenyen olyan családok vehettek részt az ország különböző pontjairól, ahol a gyermekek 6-17 év között voltak, valamint az egyik szülő rendelkezik B kategóriás jogosítvánnyal. A megyék bajnokai mérettették meg magukat a döntőben, amit idén Hevesben és Borsodban rendeztek. A 7 állomás egyike Bükkábrányban volt, ahol az ittas vezetés volt terítéken, és egy különleges "részeg szemüvegben" kellett egy akadálypályán végigmenni rollerrel, majd egy tesztet is ki kellett tölteni a családok tagjainak. Innen vezetett tovább az útjuk a végállomás felé, Miskolcra a Generali Arénához.
 
556
Megvédte világbajnoki címét Szepesi Szabina
Alig több mint egy éve, 2017. június 3-án a bükkábrányi Szepesi Szabina a Kelet-Itáliában megrendezett Rimini Fitness EXPO után világbajnoki címmel térhetett haza.
Szabina mintegy öt éve elkötelezett művelője e sportágnak és mára komoly sikereket tudhat maga mögött. Legutóbb Csehországban járt komoly megmérettetésen, ahol sikerült megvédenie a világbajnoki címet, sőt újabb aranyérmet és egy ezüstöt is magáénak tudhat.
Ezek a sikerek pedig már túlmutatnak az eddigieken. Mára biztossá vált, hogy a következő nagy kihívás már az amerikai kontinensen vár a fiatal sportolóra ez év őszén.
1827
Üléseztek a bükkábrányi képviselők 2018. 06. 27.
Testületi ülést tartottak bükkábrányban június 27-én délután. Összesen három napirenddel kapcsolatban kellett döntést hozniuk a tagoknak.
Az első és második napirend szorosan összefüggött. A megszavazott határozat értelmében az önkormányzat 2018. december 31-től kilép a megszűnő Mezőkövesdi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásból és 2019. január 1-től belép a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulásba. Fontos, hogy ez az átlépés a lakossági szogáltatások árában semmiféle változást nem okoz a későbbiekben.
A harmadik napirendi pont a Bányász Emlékház interaktív múzeummá alakításával kapcsolatos kivitelezési munkákra kiírt közbeszerzéssel volt kapcsolatban. Az ide vonatkozó törvényhez igazodva a testület tagjai Szalai Szabolcs polgármestert bízták meg közbeszerzési eljárás előkészítésével, annak lefolytatásával, iletve belső ellenőrzésével.
541
Makk Marci és Makk Marcsi tábor Bükkábrányban

Erzsébet Napközi Tábor keretében a bükkábrányi gyógytestnevelésre járó gyerekek számára szervezték meg a Makk Marci és Makk Marcsi tábort június 18-a és 22-e között. A heti programok között elsősorban a mozgás: az úszás, a torna, a jóga, a kerékpározás került előtérbe. A napi programok lebonyolításáról Szemán-Dobó Violetta és Szabóné Hajdú Katalin tanárnők, Czufor Adrienn gyógytestnevelő és Víghné Novák Erika jóga oktató gondoskodtak.   
A 21 résztvevő nebuló számára a hétfői tábornyitás után külnösen nagy hangsúlyt kapott az úszás, amelyhez minden nap a mezőkövesdi uszodába utazott a kis csapat, akol mindenki elsajátíthatta az úszás alapjait, kedvet kaphatott ehhez a sporthoz. Ez mellett minden nap volt lehetőség a sportos játékokra is az iskola udvarán, vagy az arborétum területén, ahol sok más mellett a aktivity, a gumizás, vagy a karikázás is szerepelt a napi kínálatban.
Több alkalommal nyújtott különleges és hasznos levezetést a tornateremben a jógával való ismerkedés, a gyakorlatok végrehajtása.

630
Megyenap - testvértelepülési megállapodás is született
1703. június 16-án lépte át a magyar-lengyel határt II. Rákóczi Ferenc fejedelem, ezzel pedig kezdetét vette a nyolc évig tartó szabadságharc. Ennek a történelmi eseménynek az emlékére rendezték meg Mezőkövesden a IV. Megyenapot, amelyen Bükkábrány is képviseltette magát.
A település szempontjából a részvétel és a helyi értékek bemutatása mellett egy másik jelentős eseményre is sor került. A kárpátaljai, festői környezetben fekvő Ilonca település vezetőivel egy megállapodás aláírása is megtörtént. A mintegy kilencezer fős község és Bükkábrány egyaránt hosszú távra tervez a közös munka kapcsán.
478
Diákönkormányzati Nap a bükkábrányi iskolában
DÖK, azaz diákönkormányzati napot tartottak a bükkábrányi iskolában a tanév utolsó előtti napján. A gyerekek egyfajta akadálypályát teljesítettek, bár az állomások célja inkább a szórakoztatás volt, mint a verseny. Az időjárás sajnos rosszra fordult, így a programok nagy részét már az iskolában tartották meg a délelőtt folyamán.
Az alsósokat rajzverseny, társasjátékok, lézerharc és relaxáció várta. A felsősök többek között filmvetítésen, lézerharcon vehettek részt, illetve graffitit készíthettek.
Eközben a napközis teremben arcfestésen és csillámtetováláson vehettek részt a nebulók. A délelőttöt pedig egy közös zumbázás zárta, a gyerekeknek és a pedagógusoknak Boncsér-Tóth Veronika mutatta a koreográfiát.
507
Testületi ülés Bükkábrányban - 2018.június 11. - teljes felvétel
Ismét testületi ülést tartottak Bükkábrányban június 11-én. A képviselők 3 napirendi pontot tárgyaltak ezúttal.
Első napirendi pontként, testvértelepülési megállapodás aláírása kapcsán hoztak döntést.
Elhangzott, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Kárpatalja között együttműködés van, segítik, hogy a magyarországi települések a kárpátaljai falvakkal, városokkal együttműködjenek. Bükkábrány az ilosvai járásban lévő Ilonca került kapcsolatba általuk. A két település között mindenképpen fontos hasonlóság, hogy Ilonca mellett is működik külszíni bánya, igaz, jóval kisebb méretben és termeléssel.
Nemrég a leendő testvértelepülés küldöttsége járt itt, illetve Szalai Szabolcs polgármester és Bodzán Antal alpolgármester is ellátogatott hozzájuk. Egyeztettek arról, hogy milyen formában tudnak együtt működni, miben tudják egymást segíteni. A bányászmúlt és jelen kapcsán is várható együttműködés, illetve a partnerségi együttműködés kapcsán lehetőség lesz majd közös pályázatok beadására.
A polgármester és az alpolgármester is elmondta, hogy sok jó ötlet, együttműködési lehetőség merült fel a tárgyalások során, az iloncai küldöttség is nagyon pozitívan állt a kapcsolat minél szélesebb körű kialakításához.
A testület egyhangú igennel megszavazta a megállapodás aláírását.
321
Nyárelő - Napsugaras Napok Bükkábrányban
Napsugaras Napok várták a bükkábrányi óvoda és bölcsőde csöppségeit és a szülőket június 4-e és 8-a között. A gyerekeket minden nap más, érdekesebbnél érdekesebb program szórakoztatta.
Hétfőn délelőtt mindenki akadályversenyen bizonyíthatta ügyességét és gyűjthette a jól megérdemelt matricákat.
Kedden egyrészt csillámtetoválással, másrészt arcfestéssel gazdagodhatott mindenki az óvónéniknek köszönhetően. Csoportonként mindenki a csopoortja jelét kaphatta meg egy tetszetős ábraként az arcára.
Az aranyszőrű bárányról szólt az a bábjáték, amelyet szintén a pedagógusok adtak elő szerdán a mesedélelőtt keretében és amely osztatlan sikert aratott a gyerkőcök között.
Csütörtökön egy izgalmas kirándulás vár mindenkire a harsányi kalandparkban, ahol állatsimogatás, lovaglás, lovaskocsikázás, traktorozás várt a kicsikre.

705
1920 - a trianoni tragédiára emlékeztek Bükkábrányban
Idén 98 éve annak, hogy egy franciaországi, Versailles melletti kastélyban 1920. június 4-én aláírták a magyarság egyik legnagyobb tragédiájának számító trianoni békediktátumot, amely az I. világháborúban részt vállaló Magyarország azóta is vitatott megbüntetését célozta.
Erre a nemzeti tragédiára emlékeztek a bükkábrányiak is június 4-én. A polgármesteri hivatal melletti emlékműnél délelőtt 9 órakor csendült fel a Himnusz, majd Takács Katalin köszöntötte a megjelenteket.
Az emlékműsor keretében a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai egy-egy zenemű előadásával működtek közre, Birinyiné Kleszó Anita pedig Wass Albert "Üzenet haza" című művét szavalta el.
A megemlékezés végén Szalai Szabolcs polgármester és Kiss Zoltán jegyző koszorút helyezett al az emlékműnél. Legvégül pedig a Székely Himnusz dallamaival zárult a megemlékezés.
608
30 év - hatodik osztálytalálkozó Bükkábrányban
1988-ban, vagyis 30 évvel ezelőtt mondtak búcsút az iskolának Bükkábrányban azok a ma már maguk is apuka és anyuka korú volt osztálytársak, akik június 2-án ennyi idő elteltével már hatodszor rendezték meg osztálytalálkozójukat a Tornácos Ház udvarán.
Az akkor végzett 30 főből most 24-en tudtak jelen lenni a meglehetősen jó hangulatú összejövetelen. A gyülekező után egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretében számolt be mindenki a vele eddig történtekről, melyet természetesen ugyanúgy mint hajdanán, a volt osztályfőnök, Bodzán Jánosné felügyelt és vezetett.
Eközben a bográcsban már rotyogott a finom babgulyás és hangulat fokozó is akadt azért annak, aki megszomjazot. Az óra után tehát a vacsora, majd az estébe nyúló beszélgetés, szórakozás vette át a főszerepet. 
1295
Testületi ülés volt Bükkábrányban május 28-án
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban május 28-án. Első napirendként a 2017. évi összefoglaló éves ellenőrzési jelentést fogadták el a képviselők, egyhangú igennel. A szavazás előtt elhangzott, az önkormányzatnál végzett, az elmúlt évre vonatkozó belső ellenőrzés során mindent rendben talált a szakértő.
A 2.napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2017. évi költségvetésének zárszámadása volt a téma. A polgármester elmondta, hogy a bevétel főösszege 746.988.033 Ft volt, míg a kiadások tekintetében a főösszeg 654.852.686 Ft lett, azaz az önkormányzat jelentős többlettel zárta az évet. Felhívta viszont a figyelmet arra, hogy a Mátrai Erőmű által a tavalyi év adatai alapján befizetendő iparűzési adó - ebben az évben biztosan - jóval kevesebb lesz, ezért fontos, hogy az önkormányzatnak vannak tartalékai.
287
VIII. Ősfa Fesztivál Bükkábrányban
alt
Kegyes volt az időjárás annak, aki május 26-án Bükkábrányba érkezett. Szükség is volt rá, hiszen ezen a napon töltötte meg látogatókkal a Szép Pál Sporttelepet a VIII. Ősfa Fesztivál. A színpadi programok mellett sok egyéb mással is elfoglalhatták magukat a rendezvényre érkezők. A gyerekekre várt az ugrálóvár, a körhinta és egyéb játékok.
A parkolóban veterán autókat tekinthettek meg az érdeklődök, valamint egész nap bányatúrára is lehetőség volt. A Vöröskereszt sátorban állapotfelmérésre is sor került. A kirakodó vásárban frissítőket, ételeket és mindenféle édességet is vásárolni lehetett. Különlegesség volt még a paleo utca. A tiszagyulaháziak például chiliszószokkal és halételekkel érkeztek Bükkábrányba. A színpad házigazdája idén is Abaházi Csaba volt.
A programok délelőtt 11:00 órától kezdődtek a bükkábrányi Napsugár Óvoda táncos műsorával. Ez után maradt a gyerekeké a terep, hisz a Dínó Show keretein belül megismerkedhettek Kafangával, a Tyrannousaurus Rexel, akit simogatni és etetni is lehetett. A műsor visszaköltözött a színpadra, ahol a Nefelejcs Néptánccsoport szentistváni dalokra koreografált tánccal szórakoztatta a közönséget. Délidőben vendégül látták a falu lakosságát egy-egy tányér finom babgulyással, amit jóízűen el is fogyasztottak a sátrakban.
 
567
Gyermeknap - hagyományőrző programok Mezőnyárádon
Rendhagyó nap volt a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskolában május 25-én. Egy hagyományőrző nap keretében ugyanis ekkor kerültek megrendezésre a gyermeknapi programok. Az időjárás sajnos nem volt túl kegyes a gyerekekhez, így az egész délelőtt tartó eső miatt a szabadtérre tervezett programok a tantermekben és a tornateremben kerültek megrendezésre.
A hatodik, hetedik és nyolcadik osztályban egyrészt öko-akadálypályán tehette próbára ügyességét mindenki, számos játékot kipróbálhattak az osztályok. A másik helyszínen ördöglakat és más, jó logikai készséget igénylő feladat várt a nebulókra. Ismét máshol egy óriási labirintus játékban igyekeztek eljuttatni a golyót a kijáratig a vállalkozó szelleműek.
838
Testületi ülés volt Bükkábrányban
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban május 7-én. Összesen 3 napirendet vitattak meg a képviselők.
Elsőként a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola intézményvezetői pályázatát véleményezték a képviselők, amelyre a köznevelési törvény biztosít lehetőséget a képviselő-testület számára.
Az intézmény jelenlegi vezetője, Derekasné Orosz Andrea adott be pályázatot a következő 5 évre szóló vezetői megbízatásra.
A képviselők egyhangú igennel amellett foglaltak állást, hogy támogatják Derekasné Orosz Andrea kinevezését. A végső döntés tankerületi illetve minisztériumi szinten születik majd meg.
A 2.napirendben a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ 2017 évi tevékenységéről szóló szakmai beszámolót fogadták el szintén egyhangú igennel a képviselők.
309
Madarak és Fák Napja a bükkábrányi iskolában
Május 11-én rendezték meg a bükkábrányi iskolában a Madarak és Fák Napját. Az alsó és felső tagozat külön-külön útvonalon járta be a települést, így teljesítette az akadályversenyt. A kicsik a Posta közön keresztül, a Géczy út és a  Daróczi út érintésével jutottak el az Rákóczi útra és a Béke útra. A felsősök első állomása a Major hídnál volt, majd feladatok várták őket a Benzinkútnál, a Petőfi útnál, a futball pályánál, és a régi óvodaközben.
Az egyes állomásokon pontokat gyűjthettek a madarakról vagy fákról elnevezett csapatok. Változatos feladatok várták a gyerekeket, egyben azonban megegyeztek, hogy mindegyik a természet ismeretével volt kapcsolatos. Volt növény és madárfelismerés, szókereső, képrejtvény, óriás társasjáték, illetve közmondások kiegészítése vagy éppen totó. Az eredményhirdetés alkalmával pedig minden csapat számára volt valami jutalom, senki se ment haza üres kézzel.
A még nem induló vagy éppen visszaérkező csapatokat különböző feladatok várták, volt kerékpáros ügyességi pálya, trambulin, és kézműveskedés.
430
Elsőáldozás volt Bükkábrányban
Összesen kilenc gyermek részesülhetett első ízben a szentáldozás kegyelmében május 6-án vasárnap a bükkábrányi római katolikus templomban a reggel 8 órakor kezdődő ünnepi szentmise alkalmával.
A keresztény élet fontos állomása előtti időszakban Nagyné Krokos Rita hitoktató és Pálfi János plébános volt az elsőáldozók segítségére a nagy eseményre való nyolc hónapos felkészülésben.
Az ige litrgiában a szülők is tevékenyen részt vállaltak az ószövetségi és újszövetségi olvasmányok felolvasásával.
A gyerekeknek és a szentmisén résztvevő híveknek a plébános prédikációjában beszélt az ünnepi alkalom jelentőségéről, illetve
a szeretet mindennapi fontosságáról a családok életében.
1144
Anyák napja a bükkábrányi Szivárvány csoportban
Május 3-án kedves műsorral várták a bükkábrányi óvoda Szivárvány csoportosai az édesanyákat és a nagymamákat.
Az ünnepi alkalom bevezetéseként Galambos Lajosné az intézmény vezetője köszöntötte a megjelent családtagokat. A gyermekek az óvónénik vezetése mellett zenés, verses betétekkel színesített műsorral köszönték meg az anyukák és nagymamák gondoskodását. A műsor végén pedig miden gyerkőc egy-egy szál virágot és egy emléklapot ajándékozott szeretteinek.
575
Versekkel, dalokkal, virággal köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat
alt
Április utolsó hetében köszöntötték a bükkábrányi iskolában az édesanyákat, nagymamákat. A legkisebbek egy mesejelenetet  mutattak be elsőként, amellyel a mezőkeresztesi mesevetélkedőn 1.helyezést érdemeltek ki. Majd a gyerekek dalokkal, versekkel, játékokkal és egy jelenettel lepték meg az ünnepelteket.
A 2., 3. és 4. osztályosok is versekkel, dalokkal, illetve furulyán és gitáron előadott zeneszámokkal kedveskedtek az ünnepelteknek, majd virággal és apró ajándékkal köszönték meg a gondoskodást édesanyjuknak, nagymamájuknak.
 
300
Digitális Témahét a bükkábrányi iskolában

Digitális témahetet tartottak a bükkábrányi iskolában az elmúlt héten. A 2. és 5.osztályban több napon átívelő projekteket valósítottak meg a gyerekek a pedagógusokkal együtt.
Az 5.osztály számára a Pál utcai fiúk című regény állt a középpontban, amelynek cselekményét tankockák és QR kódos videórészletek segítségével dolgozták fel a gyerekek, a szereplők nevéből pedig szófelhő is készült, valamint a DTH, azaz a Digitális Témahét iskolára elhelyezett felirata is a regényhez kapcsolódóan készült el.
A 2.osztály Mesevilág projektje több részből állt,  és 3 héten keresztül tartott. Szinte minden tantárgyat érintett, volt mesegyűjtés, a tanulók bemutatták legkedvesebb mesekönyvüket, mesefigurákat varrtak, mesefilmeket, animációkat néztek, és megismerkedtek a hangoskönyvvel. Elkészítették saját meséjüket is, amely mesekönyvből, színezőből és hangoskönyvből állt. Mindezt pénteken be is mutatták az 1. osztályosoknak.
451
Határtalanul - Négy felejthetetlen nap Felvidéken

A Bükkábrányi Arany János Általános Iskola a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott, a HATÁRTALANUL! Program keretében meghirdetett „Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek” című pályázatán 1.116.400 Ft támogatást nyert, melynek segítségével 2018. április 4-e és április 7-e között 19 diák és 2 kísérőtanár a Felvidékre utazhatott, a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése céljából.

486
Választási végeredmények adáskörzetünkben

Április 8-án ismét országgyűlési választásokra került sor Magyarországon.
Az részvételi arányt illetően elmondható, hogy országos szinten a 18 óra 30 perckor kiadott adatok szerint a jogosultak  68,13 %-a élt a voksolás jogával. Ennek eredményeképpen a 199 országgyűlési mandátumból a FIDESZ-KDNP 133-at, a Jobbik 26-ot, az MSZP-Párbeszéd pedig 20-at tudhat magáénak.
Adáskörzetünkben is meglehetősen nagy volt a részvételi hajlandóság. Bükkábrányban kettő, Mezőnyárádon szintén kettő, Mezőkeresztesen pedig öt szavazókörben adhatták le voksukat a lakosok.
Az 1339 bükkábrányi szavazóból összesen 988-an éltek alkotmányos jogukkal, ami 73,78 %-os részvételt jelent.

536
Hívogató - ismerkedés az óvodával Bükkábrányban
A bükkábrányi óvoda április 4-én délelőtt 10 órára várta mindazokat a szülőket és gyerkőcöket, akik leendő ovisként szerettek volna közelebbről is megismerkedni az intézménnyel.
A program az aulában kezdődött, ahol a kicsik kipróbálhattak számos játékot, a szülők pedig beszélgethettek az óvónénikkel.
Mindenkinek lehetősége volt az intézmény vezetőjének kalauzolásával végig járni az ovi helységeit. A csoportszobákba látogatva pedig bepillantást nyerhettek a pedagógusok és a gyerekek mindennapi tevékenységébe is.
Legvégül a Csillag csoportnál vendégeskedhettek, ahol nagy élvezettel vetette magát minden lurkó
a gyurmázás örömeibe.
607
Húsvéti készülődés az ábrányi iskolában
Március 28-án Bükkábrányban az iskolások egész napjára rányomta bélyegét a húsvéti néphagyományok felelevenítésének hangulata, amelybe némi versenyszellem is vegyült.
Reggel 8 órakor az aulában gyűlt össze mindenki, ahol Szabóné Hajdu Katalin tanító néni vezetésével az elsősök és az ötödikes lányok a locsolkodás hagyománya mellé adtak elő verses, dalos műsort. Az előadás végén a Dél-Nyírség tavaszi párválsztó körjátékát, a hajlikázást táncolták a gyerekek.
A húsvéti készülődés játékos formában folytatódott délután. Olyan húsvéti népi játékokat elevenítettek fel a tanulók, amelyeket valaha a fiatalok játszottak a böjti időszakban, készülve az ünnepre.
A megyében jellemző volt például a csülközés, illetve a mancsozás. Ezeket az iskola udvarán idézték fel, hagyományos eszközöket használva. 
389
Ismerkedés - iskolakóstolgató Bükkábrányban

Március 27-én Bükkábrányban az iskolába látogattak a leendő első osztályosok szüleikkel együtt, ahol a lurkók megismerkedtek és játszottak a tanító nénikkel, a szülők pedig számos hasznos információval gazdagodhattak.
Ősztől a legkisebbek két osztályfőnöke Gulyásné Orbán Mária és Hok Andrea lesz. Ők külön is bemutatkoztak a vendégeknek.
Ezek után a negyedikes tanulók rövid kis ízelítőt adtak a Gergely-járásból, hogy régen miképpen verbuválták iskolába a gyerekeket. Ebbe a leendő elsősök is bekapcsolódhattak.
A közös éneklést és táncot követően szülőknek Éliásné Takács Anikó igazgató helyettes szolgált számos hasznos tudnivalóval az iskolai életet illetően.

567
Nyílt napok a bükkábrányi oviban
alt

Az elmúlt héten két óvodai csoportban tartottak nyílt napot Bükkábrányban. Hétfőn a Csillag csoportba járó gyerekek szülei nyerhettek betekintést az ovisok mindennapjaiba.  A tízórait maguknak készítették el, majd a foglalkozáson verseltek, számoltak és tulipánokból kokárdát ragasztotak. Végül megkínálták a szülőket - a korábban saját maguk által készített - süteménnyel és mézes gránátalma teával.
A Szivárvány csoportban március 14-én volt a nyílt nap, kilenc órától elsőként a matematikával kapcsolatban elsajátított ismereteket mutatták meg a gyerekek. A tízórai után a nemzeti ünnepre készültek az ovisok, verseltek és kokárdát készítettek. Végül a szülőkkel közösen a település központjában lévő '48-as emlékműnél kis zászlókat helyeztek el.

430
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek Bükkábrányban
alt
Bükkábrányban is megemlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. Az ünnepségen megjelenők először együtt elénekelték a nemzeti himnuszt, majd Szalai Szabolcs polgármester beszéde következett. A múlt és jelen párhuzamba állításával fejezte ki a magyarság, a hazaszeretet és az összetartás fontosságát. A műsorban közreműködött még a Bükkábrányi Népdalkör, akik énekekkel rótták le tiszteletüket.
 
361
Sportbált rendeztek Bükkábrányban
A Bükkábrányi Bányász futballcsapata március 10-én sportbált rendezett az iskola étkezőjében. A vendégeket a csapat játékos edzője, Gulya István köszöntötte, a bál fővédnöke Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere volt.
Ezt követően köszöntötték a bál hölgy vendégeit a közeli Nőnap alkalmából, majd gólszépségverseny következett. Az őszi szezon 10 legszebb gólját láthatták a jelenlévők, valamint a csapat első számú kapusa, Szemán Imre által bemutatott bravúros védéseket is felidézték.
A vacsorát követően kihirdették a gólszépségverseny eredményét, a legszebb gólnak Nagy László Borsodivánka ellen rúgott találatát szavazták meg.
Az este további részében a talpalávalóról az Akkord zenekar gondoskodott, éjfélkor pedig tombolahúzáson próbálhatta ki mindenki a szerencséjét.

705
Alma a fán - szakmai nap a bükkábrányi iskolában
Alma a fán roadshow c. közös szakmai napot tartott a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola, a Szemere Bertalan Tagiskolája és a Mezőkeresztesei Kossuth Lajos Általános Iskola pedagógusai számára március 10-én. A nap programjáról, céljairól Derekasné Orosz Andrea, a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola intézményvezetője, a szakmai nap főszervezője beszélt televíziónknak.
455
1848-49-es forradalom és szabadságharc - megemlékezés a bükkábrányi iskolában
alt
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegtek a bükkábrányi iskola tanulói ünnepi műsorukkal március 14-én reggel 8 órától.
A Himnuszt követően a 2.osztályosok versekkel, táncokkal és prózai elemekkel színesített, hangulatos műsorát láthatták a gyerekek, pedagógusok és a jelenlévő szülők. A tanulókat Birinyiné Kleszó Anita és Szalai-Mészáros Tímea tanítónők készítették fel.
A műsorban közreműködött az iskola énekkara is, őket Molnár Sarolta tanárnő vezényelte.
 
247
Testületi ülés Bükkábrányban
2018. március 5 -én hétfőn 16 órától tartotta soron következő testületi ülését Bükkábrány község képviselő testülete az önkormányzat házasságkötő termében.
Az első napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2017. évi költségvetésének módosítását szavazták meg. A 2017. évi költségvetést 653.291.297 forint bevétellel és ugyanennyi kiadási főösszeggel egyhangúan elfogadta a testület.
317
Arany-napok a bükkábrányi iskolában
alt
A bükkábrányi Arany János Általános Iskolában a hagyomány szerint 2018-ban is megrendezték az Arany-napokat, ezzel is emléket állítva a tanintézmény névadójának. Március 1-én a tanulók részt vehettek az Arany-olimpián, ahol először az alsósok mérették meg magukat. A feladatok tematikáját az író népszerű műve, a Toldi adta. Négy csapat mérte össze tudását, amelyek vegyesen álltak össze az alsós tanulókból. Végül a zöld csapat lett a legeredményesebb, így ők vehették át az ezért járó aranyérmeket. A második helyen pontegyezés alakult ki, így egy döntő párbajban végül a kékek győzedelmeskedtek a piros alakulat ellen. Utánuk a nagyoké lett a terep, ahol egy akadálypályán kellett végig menniük a felsős tanulóknak. A győztes a legjobb átlagidejű osztály, a 6. osztály lett. A sportolás után megkezdődhetett a népdaléneklési verseny, ahol szép számmal vettek részt a diákok a 2-tól egészen a 8. osztályosokig. Egy kötelező darab mellett mindenki elénekelhetett egy saját választású népdalt, a végén pedig közösen zendítettek a vidám dallamokra. Senki sem távozott üres kézzel, hisz mindenki kapott cukrot és egy oklevelet, a legügyesebbeknek pedig egy kis ajándék is járt. A nap végén literatúra versenyt tartottak, ahol 10 csapat is nevezett, hogy közös erővel oldják meg a fejtörőket.
 
375
Farsangi forgatag a bükkábrányi iskolásoknál

Teltház várta a résztvevőket február 23-án a bükkábrányi iskolában, ahol 16 órakor kezdődött az idei farsangi mulatság. A rendezvényt a hagyományokhoz híven az iskola diákönkormányzata szervezte meg.
A 8. osztályosok nyitótáncával kezdődött a program, majd az 1. osztálytól kezdve a 7. osztályig közös produkciókat mutattak be az osztályok. Szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb jelmezek, és persze sok humor és vidámság jellemezte a műsorokat.
Az elsősök a Star wars című produkcióval készültek, majd a 2. osztály Aranylábúak és pom-pom lányok című jelenete következett.
A 3. osztály a vadnyugat hőskorába kalauzolta el a nézőket, a 4. osztály pedig a Cigányok és diszkópatkányok című jelenetével teremtett fergeteges hangulatot.

533
Télűző - farsangi sportdélután Bükkábrányban
Vidám, sportos programokkal vártak a szervezők mindenkit február 19-én délután a bükkábrányi iskolában.
A mozgást előtérbe helyező rendezvény első állomása a tornaterem volt, ahol akadályversenyen mérhették össze tudásukat a vállalkozó szelleműek. Külön hangsúlyt kaptak az ilyenkor szokásos jelmezek, álarcok és a telet messzire űző zajkeltő eszközök is.
Ezt követően, egy kis bemelegítő torna után, mindenki rajthoz állhatott és egészen a sportpályáig tartó futással folytathatta a délutáni programot. A célban meleg tea várt a résztvevőkre, ami a napos, ám kissé szeles időben jól is jött. Ugyan úgy, mint az iskolába visszaérkezve a finom nassolni való sütemény.
16 órától táncház várt az érdeklődőket Zelei Ákos vezetésével.
498
Jótékonysági bál Bükkábrányban
Február 17-én az immár 20 éves Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány ismét jótékony célú farsangi bált rendezett. A több mint 270 vendéget este hét órára várták az igényesen feldíszített tornaterembe. A belépőjegyek, a támogatói jegyek és a tombola szelvények árából befolyt összeget idén is az általános iskolás gyermekek támogatására fordítják majd a szervezők.
960
Farsangi játszóház Bükkábrányban
A bükkábrányi iskola tornatermében és könyvtárában február 10-én délelőtt minden gyerek találhatott kedvére való elfoglaltságot. Ekkor várt ugyanis kicsiket és nagyokat egyaránt változatos program a farsangi játszóház keretében.
Összesen négy ugrálóvárban és óriáscsúzdán, két kicsin és két nagyobbon, elégíthették ki a kicsik mozgásigényüket. Ez mellet volt lehetőség lufihajtogatásra is, aki pedig az ügyességét akarta kipróbálni az igénybe vehette a céllövöldét is.
491
Református bál Bükkábrányban
Református bált tartottak Bükkábrányban február 3-án, 19 órától az iskola ebédlőjében. Az estet a református presbitérium tagjai szervezték, abból a célból hogy támogassák az egyházközséget és a templomot.
Hajdú Ferencné tiszteletes asszony köszöntötte először a megjelenteket és a vendégeket. Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere és a bál védnöke is szólt pár szót, amiben méltatta az összefogást, ami a nemes cél érdekében jött létre. Ez után a megjelentek Titka Gitta és Nádaski Attila énekművészek műsorát élvezhették, akik előadásában Elvis Presley dalok, valamint népszerű magyar slágerek csendültek fel.
494
Szülős munkadélutánok a bükkábrányi oviban a farsang jegyében
A bükkábrányi óvodában a farsangot megelőző munkadélutánokra csoportonként várták a szülőket, melyeken változatos tevékenységekkel készültek a közelgő ünnephez kapcsolódva. Hétfőn a Szivárvány csoportban maszkot és farsangi sapkát készítettek, melyekre színes díszítőelemek kerültek fel.
A legkisebbek, a Napocska csoport óvodásai kedden szintén farsangi maszkot, valamint egy bohócot készítettek szüleikkel.
Szerdán a Felhőcske csoportban a maszk mellett egy bohócfigura lett a közös munka eredménye, csakúgy mint csütörtökön a Csillag csoportban, ahol ezenkívűl még egy közös, nagy bohóc is készült.
Nagyon örültek gyermekek és felnőttek egyaránt, hogy a közös munkába ennyien bekapcsolódtak.
496
Üléseztek a bükkábrányi képviselők - 2018. 01. 29.
Január 29-én délután testületi ülésre került sor Bükkábrányban. A községi vezetésnek ez alkalommal hat napirendet kellett megtárgyalnia.
Bükkábrány Község Önkormányzatának 2018. évi költségvetésének első körös tárgyalása volt az első fő téma. Az ezzel kapcsolatos írásos anyag, amely a főbb sarokszámokat tartalmazta, előre kiadásra került. Szalai Szabolcs polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a saját erős beruházásokat az idén meglehetősen óvatosan kell kezelni a saját források várható szűkössége miatt. Ami biztos beruházásnak tűnik az egyelőre egy raktár csarnok megépítése.
Az első körben tárgyaltakat egyhangú igennel fogadták el a testület tagjai.
Második napirend a képviselő testület 2018. évi munkaterve. Azt havi bontásban szintén előre megkapták a tagok.
Polgármesterek Klíma–és Energiaügyi Szövetségéhez történő csatlakozás. Ez adta a harmadik napirend témáját.
Tudni kell, hogy ehhez Bükkábrány polgármestere is csatlakozik, a települések pedig vállalják, hogy aktívan támogatják az EU azon célkitűzésének megvalósítását, hogy
2030-ra az üvegházhatást okozó gázok mennyiségét 40%-kal csökkentsék, illetve vállalják, hogy alkalmazkodnak a klímaváltozáshoz.
421
Ökumené - közös istentiszteletek Bükkábrányban
Bükkábrányban január 26-án a katolikus templomban 27-én pedig a református templomban gyűltek össze a hívek közös imádságra az Ökumenikus Imahét alkalmából. Az imahét anyagát ebben az évben a Karibi-térség keresztényei állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Uram, a jobbod kitűnik erejével…”
Ehhez a központi gondolathoz kapcsolódtak a prédikációk is. A pénteki, katolikus templomban megtartott istentisztelet elején Pálfi János plébános köszöntötte a megjelenteket és buzdított közös imádságra. Hajdu Ferenc református lelkipásztor vezetése mellett került sor a bevezető könyörgésre és dicsőítésre, majd Hadu Ferencné lelkipásztor hirdetett igét. Ebben az Egyiptomból való kivonulás példáján keresztül külön kiemelte Isten segítségének fontosságát.
408
Író-olvasó találkozó a kultúra napján Bükkábrányban
Január 22-e 1989-ben lett hivatalosan is kiemelt nap Magyarországon, ekkor ünnepeljük ugyanis a Magyar Kultúra Napját. Bükkábrányban évek óta szervez az önkormányzat kulturális programokat ezen a napon.
Ebben az évben 22-én hétfőn délután 5 órára vártak mindenkit a házasságkötő terembe egy író-olvasó találkozóra.
A program a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Takács Katalin köszöntötte a megjelenteket. A rövid bevezető után Bubrik Zseraldina írónővel találkozhattak a jelenlévők, aki egyébként Bükkábrányban lakik és alkot hosszú évek óta. A vele folytatott beszélgetés során kiderült: eddig egy kötete jelent meg, egy másik pedig már a kiadónál várja, hogy a nagyközönség számára is elérhető legyen. Művei között egyaránt megtalálhatók a versek, a verses mesék, illetve a prózai művek is. Azek közül számtalan jelent már meg antológiákban, folyóiratokban.
402
Mozogjunk - szavaló verseny a bükkábrányi oviban
Január 22-én az előző évekhez hasonlóan idén is versmondó versenyre várták a térség óvodásait a Napsugár Napközi Otthonos Óvodába Bükkábrányba.
A meghirdetett versenyre a helyiek mellett neveztek a mezőkeresztesi, mezőnyárádi, harsányi, tibolddaróci, sályi, csincsei, mezőnagymihályi és a vattai óvoda nebulói is. Ebben az évben a mozgás, a sportolás volt meghirdetve, mint a versek fő témája.
Kurucz Miklósné óvodavezető-helyettes köszöntő szavai után kezdhette meg munkáját a zsűri, Kiss Sándorné nyugalmazott óvodavezető, Takács Katalin könyvtáros és Vattay Benőné nyugalmazott vezető óvónő személyében.
A kicsik egyenként, településenként az óvónénik irányítása mellett mondták el a verseket. Miután mindenki túl volt a nehezén a zsűri tagjai visszavonultak, hogy döntést hozzanak. A leginkább figyelembe vett szempontok a fellépés, szöveg értés, hangsúlyozás és a hangerő voltak az értékelésnél.
1358
Újabb nyertes pályázatok Bükkábrányban
Noha még csak az év elején járunk, már biztosan tudható, hogy a bükkábrányi önkormányzat több pályázat beadásánál is sikerrel vette az akadályt. Egyelőre két TOP-os és két EFOP-os pályázatról lehet tudni, amelyek már biztosan új pénzügyi forrást biztosítanak a településnek.
A megvalósítandó célok között van energetikai és építési jellegű projekt épp úgy, mint felnőttképzést és kulturális programok megvalósítását segítő támogatás.
Mindezekről beszélgettünk Szalai Szabolcs polgármesterrel.
505
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Üléseztek a Mezőnyárádi képviselők 2018. dec. 17.
Az idei év utolsó testületi ülését tartották a mezőnyárádi testület tagjai december 17-én délután. Ez alkalommal összesen hat napirendi pont került a képviselők elé.
Elsőként az önkormányzat 2019. évi belső ellenőrzési tervét kellett megvitatniuk a tagoknak. Várnai Róbert jegyző beszámolt róla, hogy ezt a kötelező feladatot minden évben végre kell hajtania az önkormányzatnak, az ellenőrzés pedig az önkormányzatot, a közös önkormányzati hivatalt, illetve a fenntartott intézményeket érinti. 2019-ben a következő ellenőrzési témaköröket fogadta el a Képviselő-testület:
-    A lefolytatott közbeszerzési értékhatár alatti beszerzések és a kapcsolódó feladatok ellenőrzése Mezőnyárád Község Önkormányzatánál.
-    A gazdasági szervezettel nem rendelkező költségvetési szervek részére munkamegosztási megállapodás alapján ellátott gazdálkodási feladatok ellenőrzése a Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatalnál.
A képviselő testület 2019. évi munkaterve adta a következő fő témát. Vannak kötelező feladatok, mint például a költségvetéssel kapcsolatos napirendi pontok, majd később a féléves beszámoló, amik kötelezően szerepelnek minden évben a munkatervben. Bizonyos időközönként az intézményeknek be kell számolniuk a munkájukról. Ezeken kívül természetesen számos olyan téma is munkát ad majd a testületnek, amelyeket előre még nem lehet látni. A tervezet egyhangú igennel került elfogadásra.
Harmadik napirendben a gyermekétkeztetés és szociális ellátás intézményi nyersanyag költségeinek felülvizsgálata történt meg.
Itt előbb a nyersanyag normák kerültek elfogadásra. A normák árainak emelkedése mindössze az alapanyag árak emelkedését követi, így jelentős áremelkedésre nem kell számítani. Élelmiszer-felhasználás közétkeztetési ellátásra az alábbi:

- Tízórai, ebéd, uzsonna szolgáltatása esetén:

         (Óvodai ellátás, 3-6 éves korig)                        380.-Ft + ÁFA  

- Tízórai, ebéd, uzsonna szolgáltatás esetén:

         (Napközis ellátás: 7-14 éves korig)                   460.-Ft + ÁFA

- Csak ebéd szolgáltatás esetén:

         (Iskolai ellátás: 7-14 éves korig)                      280.-Ft- + ÁFA

- Tízórai szolgáltatás esetén:                                      100.-Ft  + ÁFA

- Reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna  szolgáltatás esetén        

         (Bölcsődei ellátás)                            350.-Ft  + ÁFA

- Felnőtt étkezés: 19-60 éves korig:

         (Csak ebéd szolgáltatás esetén)                         360.-Ft  + ÁFA

- Szociális étkezés:

         (Csak ebéd szolgáltatás esetén)                        360.-Ft  + ÁFA
859
Advent - lelki nap a mezőnyárádi iskolában
Adventi lelki napot tartottak december 14-én a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában. A gyerekek és a pedagógusoka napot a díszteremben tartott szent misével kezdték, amelyet Lipcsák János atya celebrált. A gyerekekhez szólva kiemelte: a Jézussal való találkozás a közelgő ünnepen ugyan olyan fontos és örömteli, mint a mindennapokban egy baráti találkozás.
A szentmise után a tornateremben folytatódott a program, ahol a miskolci 784-es számú Erő Cserkész Csapat öt tagja várta a suli tanulóit. Rövid bemutatkozás, ismerkedés után ügyességi játékokkal bizonyíthatta mindenki a rátermettségét, amelyeket a csapat tagjai tanítottak be rövid idő alatt a gyerekeknek. Szó volt továbbá a cserkész életről, a szervezet felépítéséről, mindennapjairól is. 
966
Isten és család - Boross Teréz előadása Mezőnyárádon
Boross Teréz Ilona költő, fuvolaművész, tíz gyermekes családanya és fia Kormos Balázs gitárművész volt a mezőnyárádi római katolikus templom vendége november 17-én délután négy órától. A költőnő magával hozta már megjelent két kötetét is, amelyekből maga olvasott fel egy-egy költeményt, illetve fiával együtt játszott zeneművek is felcsendültek. A versek közös jellemzője volt, hogy két dolog köré fonódtak: az Isten és a család iránti elkötelezettség és szeretet hatotta át a műveket.
Bár a család több tagja Budapesten él, Mezőnyárádon most jártak második alkalommal, illetve az ország számos településén megfordultak már. Az elkövetkező évben pedig új úticélok várnak mindkettőjükre, hiszen nem csak a versek, zeneművek megismertetése a cél, hanem
lelkületük, életszemléletük átadását is egyfajta missziónak tekintik.
841
Testületi ülés Mezőnyárádon - 2018. nov. 12.
Hat napirendi pontot tárgyaltak a mezőnyárádi képviselők azon a testületi ülésen, amelyet november 12-én délután 16 órától tartottak a hivatal tárgyalójában.
A szociális célú tűzifa kiegészítő támogatásról szóló rendelet került elsőként elfogadásra.
Az elmúlt évi támogatáshoz idén még 25 köbméter kiegészítést kapott az önkormányzat. Erre azok lesznek jogosultak egyenlő arányban, akik elmúlt évben részesültek a támogatásban. A napirendi pont egyhangú igen szavazattal lett jóváhagyva.
Másodikként az idei hasonló jellegű juttatásról szóló rendeletet tárgyalták a képviselők. A fő feladat a jogosultak körének meghatározása volt.
Várnai Róbert jegyző beszámolója szerint 2018-ban 110 köbméter a szétosztható keret. A következő részletszabályokkal egyhangúan fogadta el a képviselő-testület a rendeletet: az lesz jogosult a támogatásra, akiknél családban élőként az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 42750 Ft-ot. Ez az összeghatár az egyedülállók esetében idén 59850 Ft lesz, illetve jövedelemhatárra tekintet nélkül támogatás állapítható meg azon kérelmező részére, aki fogyatékkal élő, vagy fogyatékkal élő személyről gondoskodik.
Az ezzel kapcsolatos kérelmeket december 21-ig lehet benyújtani az önkormányzati hivatalhoz, amelyeket a Szociális Bizottság fog elbírálni átruházott hatáskörben.
930
Továbbképzés a mezőnyárádi iskola pedagógusai számára: a téma a kiégés volt
Felkészítés a kiégés megelőzésére és kezelésére címmel tartottak 8 órás tréninget a Katolikus Pedagógiai Intézet szakemberek a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola pedagógusai részére november 10-én.
Az intézmény számára fontos a kollégák lelki egészsége is, ezért is esett a választásuk erre a tréningre, amely egyben akkreditált továbbképzés is.
A délelőtt folyamán elméleti oktatással kezdődött a program, amelyen az előadók felvázolták, hogyan lehet megelőzni, hogyan lehet visszafordítani a kiégést. A folyamatos megújulás, a kihívások keresése, a pozitív visszacsatolások megléte nagyon fontos a pedagógusok részére, hiszen ezáltal egyensúlyban maradhat önmagával, környezetével. Az előadók válaszokat adtak arra, hogy probléma esetén milyen megoldások léteznek, kivel érdemes megbeszélni, mennyire fontos a család, a közvetlen környezet szerepe.

872
Szent Márton - játékos délután a mezőnyárádi iskolában
A IV. században élt Szent Márton püspökre és a Márton napi hagyományokra emlékezve vidám délutáni programokon vehettek részt a mezőnyárádi iskola tanulói november 9-én.
A délután kezdeteként, hogy meglegyen az átmenet a tanulás és a kötetlenebb programok között, Novák Erika vezetésével a jógáról tudhattak meg érdekes dolgokat a nebulók, sőt lazító gyakorlatokat is  végezhettek.
Ezt követően a szentéletű katona és püspök életéből mutattak be egy rövid jelenetet a Karitasz tagjai.
A több csoportra osztott tanulókat öt állomáson a legkülönbözőbb programok és feladatok várták. A kisebbek a díszteremben népi játékok felelevenítésével indíthatták a feladatok sorát. A napköziben kézműveskedés várt mindenkire. Az itt készült lámpások később még külön szerephez jutottak.
952
Konyha, út, napelem - átadó ünnepség Mezőnyárádon
A közelmúltban három jelentős fejlesztés, felújítás is befejeződött Mezőnyárádon.  A központi konyha teljes rekonstrukciója az elnyer több mint 36 millió forintos támogatásból még a nyár közepén kezdődött el, mára pedig már ismét ellátja az intézmények és az igénylők étkeztetését. Ez mellett egy napelemes rendszer került kiépítésre az óvodában, valamint a Toldi utca egy jelentős része is új burkolatot kapott.
Mindhárom beruházás átadására október 26-án délután került sor. Bárdos Szabolcs polgármester a vendégek köszöntése utáni rövid beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik a megvalósításban résztvettek, segítettek, valamint kiemelte:
a Mezőnyárádi Gyermekekért Alapítvány 6 millió forint Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében elnyert pályázati forrással egészítette ki a konyha modern eszközökkel való felszerelését. Tállai András a térség országgyűlési képviselője átadó beszédében kiemelte a vidék fejlesztésébnek fontosságát, majd pedig a szalag átvágása következett.
Ezek után Lipcsák János plébános áldotta és szentelte meg az újonnan elkészült konyhát, a résztvevők pedig
bejárhatták a megújult létesítmény helységeit.
849
Rózsafüzér - bekapcsolódtak a nyárádi diákok is
Október világszerte a katolikus egyházban a kiemelt Mária tisztelet, ezzel együtt pedig a rózsafüzér hónapja. Ez az ima már az 1400-as évekbenn is elterjedt volt a katolikus hívek körében, több száz év alatt is változatlanul fennmaradt
Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a világ békéjéért és az egységért Ferenc pápa kezdeményezésére. Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztették erre az időre. Így volt ez a mezőnyárádi katolikus általános iskolában is.
A közös ima egy énekkel indult. Az úgynevezett tizedeknél egy-egy osztály tanulói voltak az előimádkozók, a tizedek között pedig evangéliumi részletek hangoztak el. A közös imát közös éneklés zárta.

804
Tisztelgés az '56-os hősök előtt Mezőnyárádon
Október 19-én az iskolások és a község lakói közösen tisztelegtek az '56-os forradalom hősei előtt a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában, délután 14 órától. Az intézmény dísztermében tartott megemlékezésen a  hatodik osztályos tanulók felidézték a forradalom kitörésének napján történt eseményeket, a forradalom következményeit, a megtorlás időszakát.
A diákok ünnepi műsora után Bárdos Szabolcs polgármester mondta el ünnepi beszédét, amelyben megemlékezett mindazokról akik a harcokban, vagy az azokat követő nehéz években az életüket áldozták a szabadságért.
A résztvevők 15 órára átvonultak a könyvtárhoz, ahol a Himnusz eléneklését követően elsőként Korpás Zoltán szavalta el Babits Mihály "Fiatal katona" című versét. Ezt követően az önkormányzat, az intézmények, a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a könyvtár falán elhelyezett emléktáblánál. Az ünnepség a Szózattal zárult.
1048
Ismét Nyárádra látogattak a nagykörűiek
Idén tavasszal már beszámoltunk arról, hogy az egyházmegye kezdeményezésére az "Együtt testvérként" program keretében a nagykörűi  Petrovay György Katolikus Általános Iskola ötven diákja és több pedagógusa töltött egy tartalmas napot a mezőnyárádi katolikus iskola vendégeként a helyieknél. A mezőnyárádiak azóta már viszonozták a látogatást, október 12-én pedig ismét a petrovais dákokon volt a sor.
Valamivel délelőtt 10 óra után az iskola dísztermében a vendégek kórusa az alsós nyárádi diákoknak adott felejthetetlen koncertet egyházi és világi dalokból összeállítva műsorukat.
Ennek végeztével Farkas Jánosné az iskola igazgatója köszöntötte a vendégeket és köszönte meg a napindító műsort. Lipcsák János iskolalelkész külön is kifejezte elismerését az előadóknak.
Egészen ebédig három helyszínen is tartalmas sport programok várták a diákokat az iskola területén, ahol a felsősök kalauzolták őket.
910
Üléseztek a mezőnyárádi képviselők 2018. okt. 08.
Havi rendes ülésre jöttek össze a mezőnyárádi képviselő testület tagjai október 8-án délután, hogy összesen hat napirendi pontot tárgyaljanak meg.
Elsőként a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás társulási megállapodását kellett elfogadni, melynek 2019.01.01-től lesz tagja az önkormányzat.
Bárdos Szabolcs polgármester beszámolt róla: korábbi döntésnek megfellelően már elfogadta az önkormányzat a csatlakozást, amely a hulladékgazdálkodási döntéseket majd átruházott hatáskörben fogja meghozni a jövőben. A mellékelt társulási megállapodást ellenvetés nélkül szavazta meg a tagság.
Másodikként a Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatal 2017. évi munkájáról számolt be Várnai Róbert jegyző. A képviselőknek korábban eljuttatott írásos beszámoló tanúsága szerint a községben az elmúlt év folyamán összesen 21 testületi ülést tartottak, ebből 13 nyílt és 7 zárt ülés volt, illetve egy alkalommal tartottak közmeghallgatást. Ezek során 50 határozat és 12 rendelet született. A beszámolót egyhangúan fogadta el a testület.
Harmadik napirendben szintén jegyzői beszámoló hangzott el, ezúttal a 2017. évi helyi adózás volt a téma. Az írásban kiadott anyag szerint a betervezett összegeket többnyire sikerült teljesíteni az önkormányzatnak, december 31-én némi többlet is mutatkozik több adónemnél, ami a végrehajtási eljárások sikerességét tükrözi.
A legjelentősebb ilyen jellegű bevételi forrást a gépjármű adó 40 %-a (60 % az állami költségvetést illeti meg), az iparűzési adó és a kommunális adó jelenti a községnek.
A beszámoló egyhangú igennel került elfogadásra.
707
Húsz év - ünnepelt az Őszirózsa Nyugdíjas Klub
Húsz esztendő hosszú idő, ez alatt egy új generáció nő fel. A mezőnyárádi Őszirózsa Nyugdíjas Klub pontosan húsz éve, 1998 őszén alakult. Október 5-én délután jöttek össze a tagok, hogy egy vidám délutánnal megünnepeljék ezt a jeles születésnapot.
Az ünnepi alkalmon ott volt a meghívottak között a település jegyzője és polgármestere mellett Szőnyi Gáborné az Életet az éveknek szövetség elnöke, valamint a Kistérségi Idősügyi Tanács elnöke Csirmazné Cservenyák Ilona is.
A rendezvényt közös énekléssel kezdték, majd Vígh Gyuláné a klub elnöke köszöntötte a résztvevőket.
Bárdos Szabolcs polgármester köszöntőjében az önkormányzat további támogatásáról biztosította a tagságot, majd az egyik klubtag ez alkalomra írott verse hangzott el.  Szőnyi Gáborné egy emléklappal és egy ajándékcsomaggal kedveskedett az időseknek.
722
Táskaszentelő és ministráns avató mise Mezőnyárádon
alt
Két különleges esemény is történt szeptember 30-án a mezőnyárádi templomban, ahol Lipcsák János atya megáldotta az első osztályosok iskolai táskáját, valamint a két éves felkészülési idő után új ministránsokat avattak. A Szentírás napját ünnepli az egyház szeptember utolsó vasárnapján, aminek kapcsán János atya párhuzamba állította a bibliát a mai használati utasításokkal. Elmondta, hogy míg a használati utasítás a tervező és a gyártó által írt utasítások az általuk kreált termékhez, addig a biblia az Isten által írt „használati utasítás” az általa teremtett lényekhez, az emberekhez.
 
776
Újabb sport rendezvény Mezőnyárádon
Ismét egész napos programmal várta a mozogni vágyókat a Mezőnyárádi Közösségi Sportegyesület szeptember 22-én. Ez alkalommal négy sportágban volt meghirdetve a közös mozgás és a versenyzés: a kispályás foci, az asztalitenisz, az íjászat és a tenisz lett volna porondon. A mostoha esős időjárás miatt viszont az utóbbi két sportágban való versengést a későbbiekre halasztották a szervezők.
A kispályás foci jelentős részét még le tudták játszani a felnőttek szabadtéren, a gyermekek mérkőzéseire a szakadó eső miatt sajnos már csak a tornateremben kerülhetett sor.
A nap legnagyobb eseménye az az asztalitenisz derby volt, amelyet Marosi Attila emlékének szentelt az egyesület.
A torna eredményeinek kihirdetésére a délutáni órákban került sor, ahol három kategóriában is hirdettek eredményt: női, férfi és gyermek versenyzők is külön mérhették össze tudásukat.
Az egyesületnél természetesen nem áll meg az élet. Erre az évre is és a jövőre vonatkozóan is
tele vannak tervekkel.
794
Nyárbúcsúztató Mezőnyárádon
alt
Elbúcsúztatták a nyarat a mezőnyárádi gyerekek az iskola parkjában szeptember 15-én. Az idei már a 3. alkalom volt, amikor is megrendezésre került ez a rendezvény, azon célból, hogy a diákok egy szép élménnyel gazdagodjanak az iskolakezdéskor. A programok 13 órakor kezdődtek, a színpadon pedig valamivel később Kovácsovics Fruzsina, a Csillag Születikből ismert énekesnő szórakoztatta a kicsiket. A tehetségkutatótól a gyerekdalokig egyenes út vezetett számára, hisz az egész élete szinte a gyerekek körül forog. A kicsik együtt táncoltak és énekeltek Fruzsival a színpad előtt, ezzel megágyazva az egész napi jókedvnek.
 
858
Testületi ülés Mezőnyárádon - 2018.09.10.
alt
Szeptember 10-én összesen 4 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülés keretében a mezőnyárádi képviselők. Az első napirendi pontban a 2018. évi költségvetést módosítottak a képviselők, ugyanis az előirányzatok átcsoportosítása vált szükségessé az év folyamán. Ezek többek között tárgyi eszköz beszerzése, a választással kapcsolatos költségek fedezése miatt volt szükség. A legnagyobb tétel a Belterületek, utak felújítására nyert pályázati összeg (12.749.770,- Ft) áthelyezése a tartalékból a beruházási előirányzatok közé. A képviselők egyhangú igennel elfogadta a rendelettervezetet. A második napirendi pontban a képviselők egyöntetűen döntöttek arról, hogy idén is csatlakoznak az előző évekhez hasonlóan a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj programjához. A harmadik napirendi pontban az Őszirózsa Nyugdíjas Klub által írt kérelemmel foglalkoztak, amelyben az idén 20. jubileumát ünneplő klub a működési költségük fedezéséhez kértek támogatást. Pontosítás után kiderült, hogy rendezvények nevezési díja, színház-, múzeumjegyek, valamint útiköltség térítés végett lenne szükségük a támogatásra. Bárdos József Szabolcs polgármester beszámolójából kiderült, hogy pénzügyi hozzájárulást közvetlen nem tudnak a nyugdíjas klub részére biztosítani, hiszen nem hivatalosan cégbíróság által bejegyzett egyesületről van szó. Megoldásként 2 évre 100.000 Ft-al támogatják a nyugdíjas klubot oly módon, hogy a számlákat az önkormányzat részére állítják ki közvetlenül előzetes egyeztetés alapján.
 
595
Jöjj, Szentlélek! - tanévnyitó Mezőnyárádon

Ünnepi szentmisével és rövid évnyitó ünnepséggel kezdhették az idei tanévet a mezőnyárádi katolikus általános iskola tanulói és pedagógusai szeptember 3-án reggel 8 órakor.
Az ünnepi alkalmon a gyerekek és a tanárok mellett számos szülő és meghívott vendég is részt vett. A bevonulás során a 20 elsős kisdiákot a nyolcadikosok kísérték az első padsorokig.
A szentmisét celebráló Lipcsák János lelkipásztor a gyerekekhez szólva hangsúlyozta a lelki tisztaság megőrzésének fontosságát.

653
Tanév elején - Csibe-tábor Mezőnyárádon
A Boldog Sándor István katolikus iskolában a 2018-19-es tanévet megelőzően először szervezték meg a leendő elsős gyermekeknek a Csibe-tábort. A tábor a nyári szünet utolsó hetében csütörtökön és pénteken várta a legkisebbeket.
A két napos program ötlete még akkor merült fel, amikor a leendő elsősök beíratása megtörtént.
Öt településről érkeztek gyerekek: Mezőnyárád mellett Csincséről, Mezőkövesdről, Emődről és Kácsról. Az évfolyam húsz gyerekkel indul, tíz fiúval és tíz kislánnyal. Ez a szám és a nemek egyenlő eloszlása nagyon ideálisnak mondható.
A tábor megszervezésével a nem titkolt cél az volt, hogy a leendő diákok betekintést nyerjenek az iskolai életbe,  közelebbről megismerjék egymást, tanítóikat nevelőiket és szeptember 3-án már egy ismerős közeg fogadja őket. Megkönnyítve ezzel maguknak és a szülőknek is az iskolakezdést.
697
Augusztus 20. - megemlékezések Mezőnyárádon
Mezőnyárádon ebben az évben is a római katolikus templomban kezdődött augusztus 20-án az ünnepi megemlékezés, melynek során államalapító szent királyunkra emlékeztek a résztvevők. A délelőtt fél 10-kor kezdődő ünnepi istentisztelet Lipcsák János plébános celebrálta. A hagyományokhoz igazodva a szentmise előtt került sor az új lisztből készült kenyér megszentelésére, melyből minden résztvevő magával vihetett egy-egy szeletet a szertartás végén.
A plébános prtédikációjában kiemelte: államalapító királyunk olyan döntéseket hozott, amely
mindmáig biztosította nemzetünk megmaradását Európa szívében.
726
Új köntösben - megújul a mezőnyárádi konyha
Mezőnyárádon az iskola épületének északi végén található konyha környéke egyelőre még a bontási munkák zajától hangos. Hamarosan azonban egy 40 millió forintból újjáépített létesítménynek örülhetnek a nyárádiak.
Jelenleg a régi burkolatok, szerelvények eltávolítása zajlik, valamint előkészítés alatt van az új vízvezeték rendszer elmeinek elhelyezése.
A község polgármestere elmondta: most Mezőkeresztes segítségével oldják az óvodába járó gyermekek étkeztetését, de minden esély megvan rá, hogy ne legyen fennakadás szeptembertől sem a gyermek étkeztetésben, sem azok ne szenvedjenek hátrányt,
akik a konyháról rendelik mindennapi ebédjüket. 
798
Elköszönt Levente atya a nyárádaiktól
Augusztus elsejétől már csak Tardon végez plébánosi szolgálatot Dr. Linczenbold Levente eddigi mezőnyárádi és mezőkeresztesi plébános, a mezőnyárádi katolikus iskola iskolalelkésze.
Ettől az időponttól új feladatokat kapott az érsekségtől mint az Egyházmegyei Bíróság vezetője.
Július 29-én a nyárádiak ünnepi szentmise keretében búcsúztak hét éve náluk szolgálatot teljesítő plébánosuktól.
A mise előtt egy rövid közös ima után felszentelésre került a templom, amelynek homlokzati felújítása az elmúlt évben történt meg, külső festése pedig a közelmúltban fejeződött be.
Az igeliturgia után két gyermeket is megkeresztelt az elköszönő plébános. A szentmise legvégén az iskola, a gyermekek, a pedagógusok nevében Víghné Kovács Márta igazgató helyettes köszönte meg mindazt a munkát, melynek nyomán az iskola az egyházmegye fenntartásába kerülhetett, valamint az intézmény tagjainak lelki vezetését.
1189
Mi lesz veled, Vasút utca?
A Mezőnyárád belterületéhez tartozó, a Keresztesi utat és a vasútállomást összekötő Vasút utca útburkolatán már évek óta igen csak óvatosan kell közlekednie annak, aki nem akar bajt magának. Dacára a - valljuk be: nem sokáig kitartó - javítgatásoknak, mostanra ismét hatalmasakat zökkennek a kátyúkban az autók kerekei. Aki nem akarja felesleges költségbe verni magát az szlalomozhat, vagy lehútódhat a padkára, vigyázva, nehogy a töltés mellé hajtson.
Mind a mezőkeresztesi, mind pedig a mezőnyárádi önkormányzat évek óta igyekszik egyeségre jutni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, aki a mintegy 430 méteres szakasz fenntartója. Eddig nem sok sikerrel. Szerkesztőségünk is megkereste a céget kérdéseivel, melyekre a következő választ kaptuk:

"A burkolat ezen a szakaszon közel harminc éve épült hideg kötő zúzalékból, a felújítása szakmai szempontok alapján is indokolt, ugyanakkor a csekély napi keresztmetszeti forgalom miatt, amely a legfrissebb adataink alapján 346 egységjármű/nap, a felújítási munkák besorolásánál rendre háttérbe szorul.  A lokális hibákat, kátyúkat évente két-három alkalommal kijavítjuk. Ebben az évben februárban padkanyesést is végeztünk és 2 tonna aszfalt felhasználással megszüntettük a balesetveszélyes burkolathibákat. Az útszakasz ismételt kátyúzását ütemtervünk alapján augusztus hónapban tervezzük ismét elvégezni. Az út állapota miatt kátyúzással hosszabb távon már nem fenntartható a burkolat, felújítása időszerűvé vált, viszont a viszonylag csekély Évi átlagos napi keresztmetszeti forgalom miatt, amely 2017. évi adatok alapján 346 Egységjármű/nap, a felújítási munkák besorolásánál rendre háttérbe szorul."
1292
Muaythai szakosztály is indul Mezőnyárádon
Nagy erőkkel indult meg a sportélet fellendítése Mezőnyárádon, hisz a Közösségi Sport Club által rendezett Családi Nap után az egyesület színeiben mérkőzött meg Nagy Gábor a százhalombattai K1-es gálán. Ez csak az első lépcsőfoka volt a Muaythai szakosztály beindításának, ami nem egy új keletű történet, hisz 2005-2008 között már aktív részt vállalt a település a küzdősportok világában.
Idén ősztől újra  megnyílik az érdeklődök számára a lehetőség, hiszen a vezető edző heti 3 edzést tervez, ami már önmagában komoly és nagyra törő hozzáállást sugall, a célok pedig nem kisebbek, mint  a nemzetközi versenyeken való részt vétel. A komoly munka mellett fő szempont természetesen a közösség építése, a jó hangulat és az együtt sportolás öröme is.
455
Üléseztek a mezőnyárádi képviselők (2018. 06. 18.)
Június 18-án összesen hét napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülés keretében a mezőnyárádi képviselők azon az ülésen, amelyre délután 16 órától került sor.
Elsőként a Mezőnyárádi Óvoda Bölcsőde és Konyha 2017-20l8-as nevelési évéről szóló beszámoló került  a testület elé. A Tóth Sándorné intézményvezető által összeállított írásos anyagot a tagok már korábban megkapták. Ebben számos más mellett szó volt arról, hogy továbbra is két vegyes életkorú csoporttal, illetve Csincse tagóvodai csoporttal működik az intézmény. 2017. október 24-től pedig egy mini bölcsődei csoporttal is bővült az ovi, ennek megfelelően pedig a dolgozói létszám is emelkedett. Rövid tárgyalás után a beszámoló egyhangúlag elfogadásra került.
Óvodai csoportok maximális létszámához eltérési engedély megszavazása, ez adta a második napirend témáját. A jelenlegi maximális csoport létszám 25 fő. Ez a most elfogadottak értelmében 30 főig lesz növelhető amennyiben a gyermekek létszáma ezt szükségessé teszi.
603
Hálaadás - tanévzáró Mezőnyárádon
Hálaadó szentmisével és évzáró ünnepséggel búcsúztatták a tanévet a mezőnyárádi iskola diákjai, pedagógusai június 21-én délután. A szentmisét celebráló Dr. Linczenbold Levente plébános a hallgatósághoz szólva kiemelte: a nyári szünetben ugyanúgy fenn kell tartani a bensőséges kapcsolotot a barátokkal, a családdal és Istennel is, mintha tanítási idő volna. A szentmise végén az atya elköszönt mindenkitől. Hamarosan ugyanis új feladatokat kap az érsek úrtól, a plébánosi munkát és az iskola lelki vezetését pedig Lipcsák János atya veszi majd át.
A szentmise után került sor az évzáróra. Ennek kezdeteként Majnár Csenge köszöntötte a megjelenteket, majd Varga Adrienn szavalatát hallgathatták meg a résztvevők.
735
Diákönkormányzati Nap a mezőnyárádi iskolában
A mezőnyárádi iskola diákönkormányzata a hagyományokhoz híven, az idén is megtartotta DÖK-napot. Reggel a diákközgyűlésen kihirdették az új tisztségviselőket, és értékelték az éves munkát.
A délelőtt aztán vicces ügyességi versenyekről szólt, sor és váltóversenyek várták a diákokat, többek között öltöztess fel játék, térdről-térdre vagy éppen a tutajozás.
A délután folyamán pedig tanár-diák párharcok következtek, persze itt is a legfontosabb az volt, hogy mindenki jól szórakozzon. Így az alsósok kidobócskát játszották nevelőikkel, a felsősök pedig kézilabdáztak a tanári kar ellen.
640
Gyermeknap a mezőnyárádi oviban
Nem is gyermeknap, hanem gyermeknapok voltak a nyár első napjaiban a mezőnyárádi ovisok nagy örömére.
Június 5-én, kedden Pepe bohóc és két társa látogatta meg a csöppségeket. Zenés interaktív műsoruk nagy siker volt mind a nagyobbak, mind pedig a kisebbek körében, mindenki pirosra tapsolhatta a tenyerét.
Két nap múlva egy hatalmas tűzoltó autó landolt az ovi melletti utcában a mezőkövesdi lánglovagoknak köszönhetően és természetesen minden nebuló legnagyobb örömére. A gyerekek megismerkedhettek az autó felszerelésével, a vele dolgozók eszközeivel. Ennél nagyobb élményt már csak az jelentett, hogy ki-ki bele is ülhetett az autóba, sőt a szirénai is megszólalt a kicsik kedvéért.
Melőtt pedig az autó és a vele érkezett négy tűzoltó elbúcsúzott volna, még egy közös fotózásra is volt lehetőség.
990
Ismét üléseztek a mezőnyárádi képviselők - 2018. 05. 28.
Két hét elteltével újabb testületi ülésre jöttek össze a mezőnyárádi képviselők. Ezúttal három napirendi pontot kellett megtárgyalniuk.
A 2017. évi ellenőrzési jelentés és összefoglaló éves ellenőrzési jelentés adta az első napirend témáját. Ezt a belső ellenőrzést minden évben el kell végeztetnie az önkormányzatnak, így az elmúlt évről is készült egy átfogó anyag. Ennek írott változatát a testület tagjai előre megkapták. Ennek alapján az ellenőrzési jelentés elfogadásra került.
Második fő téma az önkormányzat 20l7. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló rendelet volt. Erről szintén írásos anyag került korábban kiadásra, amely tartalmazta a sarokszámokat is. Ennek alapján a rendeletre egyhangú igennel voksoltak a tagok.
458
Pünkösd - bérmálkozás Mezőnyárádon
Pünkösd napján az ünnepi szentmise keretében, vagyis május 20-án 13 fiatal részesült a bérmálás szentségében a mezőnyárádi római katolikus templomban. A szentmise celebrálását és a szentség kiszolgáltatását Buda Péter helynök, az Érseki Papnevelő Intézet rektora végezte.
A résztvevőket és a főpásztort a szentmise elején Kiss Endre helyi Egyházközségi Képviselő Testület elnöke köszöntötte. Prédikációjában a helynök atya külön kiemelte: a most megbérmáltaknak kicsit változik az élete a keresztény hivatás terén ugyan úgy, mint Pünkösd ünnepe után az apostolok élete is változott.
860
Családi sportnap Mezőnyárádon

Az idén megalakult mezőnyárádi Közösségi Sport Club szervezésében számos programot kínáló, a sport és a mozgás köré felépített családi napra vártak mindenkit a szervezők május 19-én, szombaton.
Az iskola területén rengeteg program közül válogathatott aki ellátogatott az eseményre.
Reggel kispályás foci bajnoksággal indult a nap. A teniszpálya is várta a mozogni vágyókat, az aszfaltos pályán pedig sz úgynevezett fliker aratott nagy sikert a gyerkőcök körében, de a felnőttek is megpróbálkoztak a speciális járművek mozgásban tartásával.
Kicsit távolabb, a park területén egy közel öt méteres mászófal várta, hogy az ügyesebbek felkapaszkodjanak rajta, ez mellett pedig az íjászat is sokakat vonzott.
Délután volt lehetősége mindenkinek kipróbálni a lovaglást, de a rekesztorony építésébe is belefoghatott bárki, aki ügyességet és bátorságot érzett hozzá.

675
Üléseztek a mezőnyárádi képviselők (2018. 05. 14.)
Négy napirendi pontot tárgyaltak a mezőnyárádi képviselők azon a testületi ülésen, amelyre május 14-én délután került sor.
Elsőként a települési könyvtár szakmai eszközfejlesztésére, korszerűsítésére kiírt pályázat benyújtásához kellett hozzájárulnia a tagoknak.
A polgármester elmondta: kommunikációs eszközökre, valamint bútorokra fordíthatnák azt az összeget, amelyet a pályázaton megnyerhet a község. Ez konkrétan 3 millió forint, amelyből 10 % az önerő.
A pályázat benyújtásával mindenki egyet értett.
A Közösségi Sport Club Mezőnyárád SE által rendezett rendezvények támogatása volt a következő téma. A Közösségi Sport Club ez év januárjában alakult meg hivatalosan. A szervezet a május 19-én megrendezett családi sportnapra, illetve későbbiekben megrendezendő más programokra kért 600 ezer Ft támogatást az önkormányzattól.
A támogatás létjogosultságáról
kisebb vita alakult ki, végül 6 igen és 1 nem szavazattal a támogatást jóváhagyták.
513
Kis óvodák mesetalálkozója Mezőnyárádon
Május 10-én délelőtt első alkalommal került sor a mezőnyárádi óvodában a "Kis óvodák mesetalálkozója" elnevezésű rendezvényre. A programot a vendéglátó intézmény hirdette meg a a Madarak és Fák Napja alkalmából.
A hagyomány teremtő rendezvényen ezúttal a házigazdák mellett a csincsei, a vattai és a mezőnagymihályi óvodások egy kis csoportja adott elő egy-egy kedves mesejelenetet, amelyet a négy főből álló zsűri értékelt. A zsűri asztalánál Kiss Sándorné és Czirják Károlyné nyugalmazott óvoda vezetők, valamint Gagna Erika tanítónő foglaltak helyet.
A vendégeket Tóth Sándorné intézmény vezető köszöntötte és kívánt mindenkinek jó versenyzést, sikeres szereplést.
1461
Fenntarthatósági témahét a mezőnyárádi iskolában
alt
Immáron második alkalommal rendezték meg a mezőnyárádi iskolában a fenntarthatósági témahetet, aminek célja, hogy a gyerekek figyelmét felhívják a környezettudatosság fontosságára. A föld napja köré szervezett programsorozaton a globális környezeti problémák megismerése a cél. Az idei hét témái a természeti és épített környezett védelme, a tudatos vásárlás és a fogyasztóvédelem köré szerveződtek. "Miről mesél a természet?" Erról tanulhattak játékos formában az alsó tagozatosok játékos formában. A hónapok, évszakok váltakozásait vizsgálták, amiről készítettek is egy naptárat saját rajzaikkal.
 
355
Ülésezett Mezőnyárád vezetése
Április 23-án délután ültek össze a mezőnyárádi képviselők, hogy összesen nyolc napirendben hozzanak döntést.
Az első és második napirendi pont egymáshoz kapcsolódott. A Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása, valamint a Mezőkövesdi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának módosítása történt meg. Ezekre azért volt szükség, mert Mezőnagymihály polgármesterének személye időközben megváltozott, így a társult önkormányzatoknak jóvá kellett hagyniuk a módosítást. A testületi tagok egyhangú igennel hagyták jóvá az új községi vezetővel való együttműködést.
Hozzájárulás ifjúsági tábor megrendezésének támogatására kiírt pályázat benyújtásához, ez adta a harmadik fő témát. Ennek keretében egy helyi táborról van szó, melynek megrendezésére a Dél-borsodi LEADER Egyesület írt ki pályázatot, a középpontjában pedig a sport áll. A testület tagjai a pályázat beadását jóváhagyták. Amennyiben sikerül rá forrást nyerni, a táborra a 2019-es év folyamán kerülhet majd sor.
Szintén egy LEADER-es pályázat adta a negyedik napirend témáját. Sikeres pályázás esetén egy kültéri fittness pályát építhetne az önkormányzat a tenisz pálya mögötti területen. A megnyerhető maximális összeg ez esetben
5 millió forint.
473
Villámárvíz Mezőnyárádon: kerteket, pincét, utcákat öntött el a víz
Április 23-án nagy mennyiségű eső zúdult le Bükkalja térségében. A mintegy fél órás intenzív csapadék érintette azt a vízgyűjtő területet, amely a Mezőnyárádon átfolyó patakot is táplálja. A hegyekből alázúduló víz a Kucik környékén lévő szántóföldeken összegyűlt, és a 3-as utat keresztezve, majd a Petőfi úton lévő házak mögötti kerteket érintve zúdult rá az Akácfa és a Toldi utak egyes részeire.
Mivel a nagy mennyiségű csapadék nem konkrétan a településen jelentkezett, hanem az érintett patak távolabbi vízgyűjtőjén, ezért gyakorlatilag előjel nélkül, mintegy 10-15 perc alatt, meglepetésszerűen duzzadt fel a patak vize.
Az általában 10 cm-es patak méteres magasságúra duzzadt, és számos helyen kilépett a medréből, kerteket öntve el. Az utcákat keresztezve a hidaknál szintén nem maradt a medrében, 20-40 cm magasan átcsapott az úttesten illetve egy ház pincéjébe is betört, itt sajnos embermagasságú viztömeget kellett később eltávolítani.
5437
Tizenöten voltak elsőáldozók Mezőnyárádon
Ünnepélyes szentmisén vehettek részt  a hívek április 22-én délelőtt 10 órakor a mezőnyárádi római katolikus templomban. Összesen tizenöten vehették magukhoz első alkalommal az Oltáriszentséget a szentmise keretében. Közülük 14-en gyermekek voltak, egy elsőáldozó pedig felnőtt.
Az ünnepélyes bevonulás után a szentmise legelején a szülők közös imádsággal kérték Isten segítségét és áldását gyermekeik számára.
Az igeliturgiában mind a felnőtt elsőáldozó, mind a gyermekek osztályfőnöke, mind pedig a gyermekek tevékenyen részt vállaltak. Az egyetemes könyörgéseket
maguk a kicsik olvasták fel . 
634
"Együtt testvérként" - testvériskolás találkozó Mezőnyárádon

Jeles nap volt április 20-a a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola életében. Ezen a napon ugyanis a nagykörűi Petrovay György Katolikus Általános Iskola ötven diákja és több pedagógusa érkezett vendégségbe a nyárádiakhoz.
A két testvér intézmény kapcsolata ebben az évben indult az egyházmegye kezdeményezésére az "Együtt testvérként" program keretében.
Délelőtt tíz órakor a díszteremben gyülekezett mindenki, ahol előbb Farkas Jánosné a nyárádi iskola igazgatója üdvözölte a vendégeket, majd pedig Nagyné Baráth Ágnes a nagykörűi iskola vezetője mutatta be saját intézményüket, illetve az iskola kórusát. Ők fergeteges hangulatú kocerttel indították a napi programok sorát.

444
44. Szolnoky Jenő váltófutó verseny Mezőnyárádon
Április 19-én került megrendezésre Mezőnyárádon délután 13 órától a 44. Szolnoky Jenő Váltófutóverseny. 1975. április 4-én tartották meg először ezt a versenyt a település hosszú főutcáján, Szolnoky Jenőnek, a mezőnyárádi iskola akkori igazgatójának és testnevelő tanárának kezdeményezésére, akkor még "Felszabadulás futás" néven. Az idén négy iskola 240 diákja gyülekezett a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskola sportpályáján.
A megjelenteket elsőként Dr. Linczenbold Levente plébános, majd Farkas Jánosné az intézmény igazgatója köszöntötte. A több meghívott vendég között ebben az évben helyet foglalt Szolnoky Jenő tanár úr özvegye és lánya is, akinek egy szerény ajándékkal kedveskedtek a szervezők.
692
Huszonnyolcadik szépkiejtési verseny Mezőnyárádon

Április 13-án immáron 28. alkalommal rendeztek szépkiejtési versenyt a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskolában. A verseny célja, hogy az alsó tagozatosok négy kategóriában, versmondó, prózamondó, mesemondó valamint hangos olvasás kategóriában mérhessék össze tudásukat. A megmérettetésre a délután 14 óra 15 perctől kezdődő megnyitó után került sor. Az idén a házigazda Mezőnyárád, Bükkábrány, Sály, Tibolddaróc, Mezőnygymihály és Szentistván alsósai bizonyíthatták tudásukat.
A megnyitón előbb Harangozó Andrásné tanárnő, majd Farkas Jánosné igazgató köszöntötte a megjelent szülőket, pedagógusokat és természetesen a versenyzőket. A köszöntők és a szabályok rövid ismertetése után került sor a megmérettetésre. Mind a négy kategóriánál 3 fős zsűri értékelte a gyerekek előadását, többek között a hangsúlyozást és a közönséggel tartott szemkontaktust, a tiszta beszédet figyelték.
397
Nyílt nap és tervek a mezőnyárádi iskolában
A szülők, a pedagógusok de még a tanulók szempontjából is nagy jelentőséggel bír az oktató, nevelő intézményekben megrendezett nyílt nap. Ezek alkalmával a szülők betekintést nyerhetnek az iskola mindennapi életébe, különös tekintettel a tanítási órákra. Megismerkedhetnek a tanmenettel, tanítási módszerekkel, de figyelemmel kísérhetik a nebulók órákon tanúsított aktivitását is.
Március 22-én Mezőnyárádon a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában került sor a nyilvános órákra. A legnagyobb érdeklődés a szülők részéről az alsó tagozat osztályaiban volt.
Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget biztosítanak mindkét fél részére a személyes kontaktus megteremtésére, a tapasztalatcserére.
737
A '48-as forradalom emléke előtt tisztelegtek Mezőnyárádon
alt
A mezőnyárádi iskola diákjai március 14-én délután kettő órai kezdettel rótták le kegyeletüket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Prózai, verses és zenés betétekkel, és néptánccal színesített előadásukban felelevenítették a forradalom és a szabadságharc dicső napjait és sajnálatos bukását. A gyerekek műsorát követően Bárdos József Szabolcs polgármester ünnepi beszédében a 170 évvel ezelőtt, március 15-én kitört forradalom kapcsán megjegyezte, hogy meg kell tanulnunk elődeinktől az elszántságot, az elhivatottságot és őriznünk kell 1848/49 szellemét, a kivívott szabadságot.  Az előadás végén a Szózat hangzott el.

 
295
Keresztút és nagyböjti lelki nap a mezőnyárádi iskolában
alt
A nagyböjt az egyik legfontosabb időszak a keresztény közösségek életében, ami a húsvét előtti negyven napos előkészületről és a bűnbánatról szól. Természetesen a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában is kiemelt figyelmet kap, ahol március 9-én az iskola tanulói és tanárai végigjárták a keresztutat. 14 stáción keresztül emlékeztek meg Jézus útjáról a kereszttel a Golgotára, aminek első állomása a régi romtemplomnál volt. A menet során az állomásoknál eljátszották a történetet állóképekben, majd továbbadva az osztályok felváltva hordták vállukon a keresztet. A keresztút az utcákon keresztül a Majthényi mauzóleumon át a templomig tartott.
 
508
Iskolahívogató Mezőnyárádon
Február 27-én az iskolát népszerűsítő programot, iskolahívogatót rendeztek a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában. A helybeli és környékbeli nagycsoportos óvodások számára szervezték meg az egész délelőttöt átölelő programot.
396
Újabb fejlesztések lesznek Mezőnyárádon
Az elmúlt év második felében már beszámoltunk róla, hogy Mezőnyárádon több beruházás is megvalósult, illetve más területen a munkálatok akkor még folyamatban voltak.
Mostanra az akkor elkezdett projekteken már túl van az önkormányzat, sőt újabb három tervbe vett beruházásra is sikerült pályázati forrást nyernie a községnek. Ezekről kérdezte stábunk Bárdos Szabolcs polgármestert.
A község vezetője beszámolt arról is, hogy az említett munkálatok az idén megvalósulnak, a konyha fejlesztéséről pedig már konkrétan is lehet tudni, hogy az az iskolai nyári szünetben, mintegy öt hét alatt fog elkészülni.
713
Sikerült a címvédés a mezőnyárádi Mazsi Kupán
alt
Idén sem maradhatott el az immáron már 27-edjére megrendezett teniszbajnokság Mezőnyárádon, a Mazsi Kupa. A verseny tradíciói szerint a nevezett teniszezőknek meg kell haladni a 100 kg-os testsúlyt, és bár már nincs mázsálás, tartották magukat a hagyományokhoz. A február közepi hétvégén 10 páros mérte össze tudását, akik az ország minden szegletéből érkeztek. Rendkívül szoros mérkőzéseket játszottak, és a legtöbb esetben csak nüánsznyi dolgok döntötték el meccsek végkimenetelét.
 
501
Ülésezett a mezőnyárádi képviselő testület
Mezőnyárád képviselő testülete 2018. február 14-én ült össze, hogy összesen három napirendi pontot tárgyaljon meg.
Elsőként az önkormányzat ez évi költségvetését kellet jóváhagynia a jelenlévőknek. Bárdos Szabolcs polgármester tájékoztatott arról, hogy önerős beruházás keretében az idén több utca burkolatát  is tervezi kijavítani, felújítani a község. Szintén önerős beruházás lesz, több más mellett, a házasságkötő terem épületének újra csatornázása és a könyvtár épületében egy vizes blokk kialakítása, valamint a tető felújítása.
Tervben van továbbá egy használt gépkocsi vásárlása is a polgárőrség számára.
Figyelembe véve az írásban előre kiadott, sarokszámokat is tartalmazó anyagot a jelenlevők egyhangúlag elfogadták az idei év költségvetését.
677
Jótékonysági bál Mezőnyárádon
Február 10-én rendezte hagyományos jótékonysági bálját a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány és a Mezőnyárádi Gyermekekért Alapítvány kuratóriuma. A bálon köszöntőt mondott Farkas Jánosné a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola intézményvezetője. Híven az eddigi évek hagyományához a bált nyitó műsor előzte meg. Elsőként a 8. osztályosok bécsi keringőjét láthatták a megjelenték. A gyermekeket Boda Zsuzsanna tanárnő készítette fel. A SkyDance SE növendékei akrobatikus rock&roll -t táncoltak több formációban is. A nyitótáncot a 8. osztályosok kezdték el szüleiket felkérve. A jó hangulatról egész este Happy Band Party Zenekar gondoskodott és éjfélkor nem maradhatott el a tombolasorsolás sem, ahol a felajánlott értékes tárgyakból jutott a szerencséseknek.
473
Farsangi mulatság a mezőnyárádi ovisoknál
Február 6-án délelőtt kezdődött a mezőnyárádi óvodában a farsangi mulatság. A kicsik a legkülönfélébb jelmezekbe öltöztek fel, hogy elűzhessék a telet. Voltak itt hercegnők, lovagok és szuperhősök, de volt, aki kalóznak vagy éppen tavasz tündérnek öltözött be.
A tartalmas délelőtti program első felében a Lármafa Együttes már jól ismert tagjai voltak az ovi vendégei, akik zenés interaktív műsorukkal fokozták a vidám karneváli hangulatot. A műsor része volt az éneklés, a tánc, de még sütemény evő versenyben is jeleskedhettek néhányan.
1181
Farsangi karnevál a mezőnyárádi iskolában
alt
A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában idén is megrendezték farsangi bált, ahol a tanulók a zsűri, tanáraik, iskolatársaik és családjaik előtt adták elő műsorukat. A hagyományokhoz méltóan az est a végzősök keringőjével kezdődött a hercegi pár, Majnár Csenge Loretta és Orosz Timót vezetésével. Ezután kezdődhetett az osztályok jelmezes produkciói, a kicsiktől a nagyokig.
A sort az 1. osztályosok kezdték, akik kicsi legóknak öltöztek, de a továbbiakban láthatták a megjelentek az ételek háborúját, jellegzetes ünnepeink bemutatását és rengeteg izgalmas táncos előadást is. Az osztályok műsorai mellett szép számban jelentek meg egyéni jelmezesek is a tornateremben. A műsorok végén a zsűri kiosztotta a LEG- díjakat, a LEG-LEG-LEG-et az 5. osztályosok János Vitéz produkciója nyerte meg. Az eredményhirdetés után az est tánccal és tombolasorsolással folytatódott.
1216
Testületi ülés Mezőnyárádon
2018. január 25 -én került megrendezésre Mezőnyárádon az év első testületi ülése. Az ülésen összesen 8 napirendi pont került megvitatásra.
Elsőként a gyermekétkeztetés és szociális ellátás intézményi nyersanyag költségeinek felülvizsgálatára került sor. Akinek az egy főre jutó jövedelme meghaladja a havi 130.000 Ft-ot annak, az új törvény szerint bölcsődei ellátási díjat kell fizetni. Ez jelenleg egy főt érintene. Ennek átvállalásával együtt egyhangúan megszavazták a napirendet.
276
Vízkereszt: megszentelték az iskola tantermeit, helyiségeit Mezőnyárádon

A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában január 5-én vízkereszt ünnepével zárták a karácsonyi időszakot. A hagyományok szerint ezen az ünnepen végzi el a pap a házszentelést, megáldja az épületet és annak szobáit. Dr. Linczenbold Levente plébános először mesélt a gyerekeknek a vízkereszt ünnepének jelentőségéről, majd megszentelte a vizet és a tömjént. Immáron másodjára került fel a tanári iroda, az osztálytermek, tornaterem ajtajainak felé az idei évszám, valamint G + M + B felirat, ami a három napkeleti bölcs kezdőbetűjét szimbolizálja. Tömjén illata árasztotta el az iskola helységeit, és a szenteltvízzel való áldás közben Levente atya jókívánságait adta át a tanulóknak.

642
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Közmeghallgatás volt Mezőkeresztesen
December 13-án délután 17 órától várta a mezőkeresztesi városvezetés a lakosságot arra közmeghallgatásra, amelyen előbb Majoros János polgármester számolt be a testület 2018. évi munkájáról illetve a jövőbeni tervekről. A polgármesteri beszámoló után a jelenlevő lakosok tehettek fel kérdéseket, fogalmazhatták meg javaslataikat.
A polgármesteri beszámolóban elhangzott: a 2018. évi költségvetés alapján, 1.165.879.000-Ft lett előirányozva november hónapig, amelyből a város gazdálkodhatott.
Külön is kiemelte, hogy a település a demográfiai adatok alapján elöregedő képet mutat. A halálozások száma a közmeghallgatás napjáig 21 fővel haladta meg a 2017. évit, a születések száma ugyanakkor csaknem azonos az előző esztendeivel.
A beszámoló értelmében Mezőkeresztesen a fejlődés idén is jól nyomon követhető, számos beruházást sikerült megvalósítani.
1023
Mezőkeresztesről sem feledkezett el a Mikulás
December 6-án délelőtt az IKSZT nagytermében gyülekeztek a két keresztesi ovi nebulói és a pedagógusok. Ide volt ugyanis megbeszélve az a randevú, amelyet a Mikulás bácsival egyeztettek az óvónénik.
Kezdetként a Kisötlet Gyermeszínpad tagjai szórakoztatták a gyerkőcöket egy vidám, interaktív mesejátékkal.
Ennek végén szólongatták közösen a Mikulást, aki időben be is toppant. A jól megérdemelt ajándékokat csoportonként vették át az óvónénik, akik később a csoportszobában osztották azt szét mindenkinek aki megérdemelte
Megérkezett a jószívű öreg a Kossuth Lajos Általános Iskolába is a délután folyamán. Fél háromtól az alsó tagozatos gyerekek várták osztályonként zenés, táncos műsorral. Az előadások végén pedig mindenki megkapta mikuláscsomagját is.
Közben a felsősök szintén osztályonként, a saját termükben ünnepeltek, majd négy órától indult a diszkó, egészen este hatig.
1039
Advent - fellobbant az első gyertyaláng Mezőkeresztesen
Advent a karácsonyi ünnepkör kezdete, a négy hetes várakozás, ünnepre készülés időszaka a keresztény világban.
Mezőkeresztesen is fellobbant az első gyertya, vagyis a Hit lángja Advent első vasárnapján délután. A Püspöki városrész római katolikus templomába sokan látogattak el, hogy részesei legyenek a gyertyagyújtásnak és megtekintsék az ünnepi műsort.
Elsőként Majoros János polgármester mondta el ünnepi gondolatait, amelynek során felelevenítette az adventi koszorú és a karácsonyfa történetét, hátterét.
A Szentistváni úti ovisok verses műsora tette még ünepibbé a vasárnap délutánt, majd a Szervita Nővérek Gyermekotthonának lakói énekes, zenés műsorukkal hozták közel az ünnep hangulatát.
A Szent Erzsébet Nyugdíjas Klub tagjai vallásos adventi énekekkel zárták a műsorok sorát. Végezetül Majoros János polgármester és Póta Ferenc plébános közösen gyújtották meg az első gyertyát a gyermekotthon udvarán felállított adventi koszorún.
902
Iskolai fejlesztések - EFOP projektzáró Mezőkeresztesen
A Mezőkövesdi Tankerületi Központ november 29-én kora délután a mezőkeresztesi iskola sportcsarnokában tartotta azt projektzáró rendezvényt, amelyen „Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése” című EFOP-4.1.3 számú pályázat keretein belül megvalósuló felújítási projektek kerültek lezárásra, valamint az elvégzett munkálatokat adták át jelképesen.
Ezek a munkálatok a tankerületen belül nagyon sok iskolát érintettek, amelyekben komoly felújítások zajlottak az elmúlt időszakban az Európai Unió által biztosított forrásokból.
A rendezvényen mind a tankerület részéről, mind pedig az érintett intézmények részéről számos vendég jelent meg.
Az elhangzott köszöntő után előbb Majoros János a vendéglátó város polgármestere szólt a résztvevőkhöz, majd Kerékgyártó László a járási hivatal vezetője mondott beszédet, akit dr. Szautner Viktor kabinetvezető követett a megszólalók sorában. Mindhárman kiemelték: a hasonló fejlesztések rendkívül nagy jelentősséggel bírnak a települések oktatási intézményeinek életében.
862
Testületi ülés Mezőkeresztesen - 2018. nov. 28.
Havi rendes ülését tartotta a mezőkeresztesi városvezetés, illetve a meghívott vendégek november 28-án, melynek során összesen nyolc napirendi pont került megtárgyalásra.
A Mezőkeresztes város közbiztonsági helyzetéről szóló beszámoló volt az első fő téma. Az ülésen megjelent Szerencsi Árpád rendőr alezredes a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője és dr. Árki Zsolt rendőr alezredes a Mezőkeresztesi Rendőrőrs parancsnoka. Az írásos beszámolót a testület tagjai korábban már megkapták. Ennek kapcsán dr. Árki Zsolt elmondta: az anyagban foglalt statisztikai adatokat az Országos Rendőr Főkapitányság nyilvántartása alapján állították össze. Az elmúlt három évben a bűncselekmények száma jelentősen lecsökkent. A cselekmények legnagyobb  része tulajdon ellen irányul, lopás, lakásbetörés.  A csalások jelentős részét mára nem helyhez kötötten követik el, hanem az internetet  használják fel az elkövetők. Az ezzel kapcsolatos óvatosságra külön is felhívta a figyelmet a rendőri vezető.
Elhangzott továbbá hogy a szolgálat ellátása folyamatos és zavartalan, a polgárőrséggel való kapcsolat igen hasznos. Szerencsi Árpád hozzátette: az új parancsnok irányítása alatt sokat javult a hatékonyság. Külön kiemelte az önkormányzat és a lakosság segítségének és együttműködésének fontosságát.
Mezőkeresztes város tűzvédelmi helyzetéről szóló beszámolót tárgyalták másodikként. Az erről szóló anyagot Koroknai Péter tűzoltó alezredes szintén írásban nyújtotta be a testületnek. Az ebben leírtak alapján, mind a személyi állomány felkészültsége, mind pedig az eszközök magas színvonalú szolgálat ellátást tesznek lehetővé. A beszámolót egyhangú igennel fogadták el a testület tagjai.
745
Harci gázok - újabb előadás a Nagy Háborúról
Pásztor Levente neve már ismerősen hangozhat mind a Mezőkeresztesieknek, mind a környékbelieknek. Az egyetemi hallgató fiatalember korábban már tartott olyan előadást a mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárban, amelynek az I. világháború adta a fő témáját. Akkor a borsodi kötődésű 10-es honvédekről hallgathattak érdekes tényeket az érdeklődők. November 13-án újabb előadásra került sor a könyvtárban, ezúttal a harci gázok alkalmazása volt a téma.
869
Lelkész búcsúztatás és beiktatás Mezőkeresztesen
Pontosan harminc évvel ezelőtt, 1988. szeptemberében kezdte meg lelkészi szolgálatát Mezőkeresztesen Hajdu Ferenc református lelkipásztor és akkor költözött a településre feleségével együtt, aki szintén Isten szolgálatának szentelte életét.
Október 14-én olyan eseményre gyűltek össze a hívek, egyházi és világi elöljárók a helyi református templomban, amely még nem történt az Egervölgyi Református Egyházmegyében: Hajdu Ferenc több évtizedes szolgálat után nyugalomba vonult, elköszönt, nyomdokaiba pedig felesége lépett, akinek a beiktatása is ekkor történt meg. Az ünnepi istentisztelet elején Hajdu Ferencné köszöntötte a megjelenteket, majd a Mezőkeresztesi Kamarakórus előadása következett.
Ezt követően Korpás Zoltán szavalta el Túrmezei Erzsébet "Szóljon az ének! Zengjen a hála" című versét.
Az elköszönő lelkipásztor igeolvasása és imádsága után Kovács Károly a gyülekezet gondnoka köszönt el Hajdu Ferenctől, melynek során visszatekintett az elmúlt harminc esztendőre, majd Burai Istvánné és Hegedűs Hédi egy-egy költeményen keresztül méltatta e szent hivatás titkát és szépségét. Őket a konfirmált ifjak követték köszönő szavaikkal.
1364
A szépkorúakat ünnepelték Mezőkeresztesen
A mezőkeresztesi önkormányzat október 5-én tartotta meg az Idősek Napját minden 70 év feletti helyi lakos számára az iskola ebédlőjében. Az ünnepi műsor délután 3 órakor kezdődött. Elsőként a meglepetés vendég, Poór Péter lépett a színpadra régi slágereket felvonultató műsorával.
Ezt követően Majoros János polgármester köszöntötte a szépkorúakat és kívánt mindenkinek hosszú, gondoktól mentes nyugdíjas éveket.
Hagyományosan idén is sor került a legidősebbek külön köszöntésére. Ebben az évben a megjelent legidősebb hölgy Kürti Antalné volt, aki idén töltötte be 92. életévét. A férfiak közül Kertész Ernő volt a legöregebb vendég, aki a 87. évén van túl.
A köszöntések után a Sárospataki Művészeti Iskola mezőkeresztesi táncosai kedveskedtek a vendégeknek műsorukkal.
3975
Reménnyel telt meg a mezőkeresztesi templom – Nyitott Templomok Napja
alt
A Nyitott Templomok napja mindig különleges élménnyel kecsegtet. Bevinni az Isten házába egy elsőre idegennek tűnő programot rendhagyónak hathat, de ahogy haladunk előre az előadásban minden kezd kikristályosodni és értelmet nyerni. Liszt Ferenc szavai járják körül ezen események lelkületét, miszerint „A művész feladata, hogy a művészet papjaként felemelje és Istenhez vezesse az embereket”.Egy ilyen esten vehettek részt azok, akik szeptember 16-án a mezőkeresztesi katolikus templomba látogattak. Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül a miskolci származású költő, Tornay András látogatott el többedmagával, hogy a zene és a költészet összefonódásában egy ilyen különleges élményt nyújtson a helyieknek. Közreműködött az est folyamán Völgyessy Szomor Fanni, valamint a költő bátyja, Tornay Gábor is.
 
1079
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen szeptember 13-án
Testületi ülést tartottak Mezőkeresztesen 2018. szeptember 13-án. A képviselők összesen 16 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Elsőként a polgármester tájékoztatóját hallgatták meg a képviselők a két ülés közötti időszak legfontosabb eseményeiről, történtekről, amelyről írásos anyagot kaptak a képviselők. Szóbeli kiegészítésként elhangzott, hogy a szennyvízberuházás lezárása, ezzel összefüggésben a lakástakarékok megszűntetése kapcsán folyamatosak az egyeztetések a beruházásban érintett szervezetek között.
Szintén folyamatos feladatként történik az egyeztetés a hamarosan vagy a közeljövőben kivitelezési szakaszba lépő pályázatokkal kapcsolatban.
A polgármester egyeztetett a Magyar Közúttal a településen az úgynevezett malomkanyartól az autópálya felhajtóig történő útépítés kapcsán: a közútkezelő illetve a kivitelező még ebben az évben el szeretné végezni a József Attila úton lévő híd rekonstrukcióját és az útpálya felújítását a nagy COOP boltig, valamint az autópálya felhajtó és a Mezőkeresztes helységnévtábla közötti útszakaszon szintén az útpálya felújítását.
A katolikus templom és a Mezőnagymihály közé eső helységnévtábla közötti szakaszon, azaz a főutca nagy részén pedig a vízelvezető árkokkal kapcsolatos munkák kezdődnek meg idén a „Zöld és funkciókban gazdag városközpont kialakítása Mezőkeresztesen” című pályázat keretében.
Így az említett útszakaszon, azaz a főutca nagy részén az említett munkák befejezése után, várhatóan tavasszal újítja fel a közútkezelő az útpályát.
A képviselők egyhangú igennel fogadták el a polgármesteri beszámolót.

613
„Zöld és funkciókban gazdag városközpont kialakítása Mezőkeresztesen” - hamarosan elindul a kivitelezés

Aláírása került a kivitelezési szerződés, átadták a munkaterületet Mezőkeresztesen, rövid időn belül elkezdődik a városi főutca megújulása, egy városközponti önkormányzati épület és a szintén az önkormányzat tulajdonában álló üzletsor fejlesztése.
Mezőkeresztes Város Önkormányzata „Zöld és funkciókban gazdag városközpont kialakítása Mezőkeresztesen” címmel TOP-2.1.2-15-BO1-2016-00021 azonosító számon támogatást nyert el a TOP-2.1.2–15 számú „Zöld város kialakítása” tárgyú pályázati felhívás keretében.
Az önkormányzat 100 %-os támogatás mellett 236.600.000 forint európai uniós támogatás segítségével valósíthatja meg a projektet és ezzel erősítheti Mezőkeresztes városi szerepét és városi funkcióit, javíthatja az életminőséget, a városképet.

1388
Nyári tábor Mezőkeresztesen: a foci volt a középpontban
Javában tart a szünidő, így fontos, hogy gyermekeinket jó helyen, biztonságban tudjuk, akkor is, amikor nyári táborba vannak. Mezőkeresztesen is tábort szerveztek június 30-ától 5 napon keresztül. A napközis Erzsébet táborra vonatkozópályázatot az IKSZT nyújtotta be, a megvalósításban pedig a mezőkeresztesi sportegyesület és önkéntesek is segédkeztek.
A táborban a sport kapott főszerepet, a futball volt a gyerekek fő tevékenysége, emellett a kézilabdával is megismerkedhetett  az általános iskolás korosztály. Ugyanakkor a csapatépítés, az egészséges életmódra és a környezettudatosságra nevelés is fontos szempont volt, emellett kézműves foglalkozás is szerepelt a programban.
A tábor utolsó napján Lillafüredre látogattak el a táborozók, ahol a kalandparkban sok-sok érdekes ügyességi pálya és feladat várta őket.
Palatics Attila a kézilabda szakosztály vezetőjeként a hamarosan elrajtoló őszi szezonról is szót ejtett. 
708
Mezőkeresztesi Vigasságok 2018.

Július 28-án és 29-én került sor idén a Keresztesi Vigasságok elnevezésű programsorozatra. A helyi motorosok jóvoltából azonban már pénteken délután elkezdődött a hétvégére való ráhangolódás. A klubtagok a népkertből indulva az egész városon átívelő felvonulással invitálták a két napos rendezvényre a helyieket.
A népkerti programok szombaton reggel 8 órától a IX. Dávid János Főzőversennyel indultak. A főzőtudományukat összemérni kívánt csapatok délig adhatták le a zsűrinek az elkészült étkeket, majd a délután folyamán került sor az eredményhirdetésre, amelyen a verseny névadójának lánya képviselte a Dávid családot. A díjakat ő, valamint Tállai András államtitkár és Majoros János polgármester adták át. Ebben az évben a zsűri az Aranykalász 1955 Kft.-nek ítélte az első díjat és a vele járó vándorfakanalat a halászléért, haltepertőért és túróscsuszáért, melyeket elkészítettek. A második helyet a Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde csapata érdemelte ki a harmatcseppben fürdött vadas malac húsával, a harmadik pedig a Jóbarátság Nyugdíjas Klub lett, akik egy finom csülökpörköltet tettek a döntőbírók asztalára.
Időközben egy másik versengés is folyt a sportpályán. A városnapi futballkupa csapatai a nagy meleg ellenére is kitartóan küzdöttek. Ennek eredményeként a Novaji Sportegyesület játékosainak nyakába kerülhetett az aranyérem.
A gyerekek sem unatkoztak a délután. Részükre a Mezőkeresztesi Karitász szervezett kézműves foglalkozást a fák árnyékában.
Nem sokkal délután három óra előtt Szabó Csillának és zenekarának műsora indította a késő estébe nyúló színpadi programok sorát interaktív gyermekműsorával. Őket a Mezőkeresztesi Férfikórus követte a színpadon.
Tizenhat órakor Soltész Rezső régi slágerekből összeállított előadása egyaránt nagy sikert aratott a fiatalabbak és az idősebbek körében.

1155
Szoboravató Mezőkeresztesen
Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész 80. születésnapján került leleplezésre a róla készült szobor Mezőkeresztes főutcáján. Az ünnepségre lányaival és unokáival érkezett, akik segítettek leleplezni az emlékművet. Az ünnepen köszöntőt mondott Tállai András parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Majoros János Mezőkeresztes polgármestere. Megszólalt Király Róbert szobrászművész, Koncz Gábor barátja, aki egy Erdélyből hozatott 100 mázsás kőből faragta ki az embermagasságú, egész alakos szobrot.
783
Medvecsalád haladt át Mezőkeresztesen
alt
Már napok óta lázban tartja egész megyénket az északi szomszédunktól érkező váratlan jövevények, a barna medvék. A nem mindennapi vándorlás során a Bükkalja is képbe került, hiszen június 18-án (hétfőn) Mezőkeresztes térségében a Szentistvánra tartó autópálya felüljárónál észleltek egy medvét az úttest szélén. A kiérkező rendőrök és a Bükki Nemzeti Park munkatársa elkezdték átkutatni a terepet, merre haladhatott tovább a ránézésre medvebocsnak tűnő állat. Az esti órákban újra megmutatta magát ezúttal az anya, aki a Szentistván felé haladó autópálya felüljárótól egyel távolabbi mezőgazdasági felüljárón tűnt fel. Ekkor járt arra Dobos Balázs, aki meg is örökítette a találkozást.
 
1623
Harmatcsepp Napok - idén tizenkettedszer
A hagyományokat követve ebben az évben is megrendezésre került a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvoda szervezésében a "Harmarcsepp Napok" elnevezésű rendezvény sorozat a helyi művelődési házban, amely a sorrendben mér a tizenkettedik ilyen rendezvénye volt az intézménynek.
Május 17-én Domján Attiláné megbízott intézmény vezető köszöntőjével indultak útjukra a programok. Ezt követően az ovi apróságai szórakoztatták a résztvevőket vidám verses, zenés műsorokkal.
A legkisebbeknek, vagyis a kiscsoportosokanak különösen jelentős volt ez a nap. Megkapták ugyanis az óvoda emblémájával ellátott Harmatcsepp-jelvényt, az intézményhez tartozásuk jelképét.
A napi eseményeket a Lármafa együttes interaktív gyermekműsora zárta, ahol a gyerekek az mellett, hogy kedvükre énekelhettek, körtáncban is részt vehettek.
519
Konfirmáció Mezőkeresztesen
alt
Május 13-án Mezőkeresztesen 9 fiatal konfirmált, azaz tettek tanúságot hitükről, hogy a gyülekezet teljes jogú tagjává váljanak. Az ünnepi istentiszteleten Hajdú Ferencné lelkipásztor igehirdetés után arról beszélt, milyen fontos az, hogy ne csak tengjünk életünkben, hanem legyenek céljaink és küzdjünk meg értük. A futás metaforáján keresztül mutatta be, hogy bár ez egy nagyon nehéz dolog, de így érdemes élni igazán.
 
471
I. Mezőkeresztesi Művészeti Fesztivál
alt
Első alkalommal rendezték meg a Mezőkeresztesi Művészeti Fesztivált a város művelődési házában május 12-én, szombaton. A rendezvényt Majoros János, Mezőkeresztes polgármesterének ünnepi köszöntője nyitotta, majd ismertették a nap programjait a megjelenteknek. Ez után az érdeklődök megtekinthették a helyi alkotók műveiből készült kiállítást, ahol a festményektől a fafaragásokig, a dísztárgyaktól a népi hímzésekig különféle tárgyak voltak találhatóak. Majd a látogatók egy lovaskocsis út keretében bejárhatták Mezőkeresztes nevezetességeit, mint pl. a templomokat, a Hoffmann kastélyt, a tájházat vagy csónakázó tavat. A programok itt még nem értek véget, hisz a késő délutáni órákban a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi táncosainak előadása következett, ahol minden korosztály bemutatott egy-egy színvonalas táncot, és ismertették a versenyeken elért sikerességüket.
 
521
Május 1-je - majális Mezőkeresztesen
Bár egy nappal korábban rendezték, mégis nagyon jó hangulatban telt az a majális, amelyre Mezőkeresztes önkormányzata várta a vendégeket április 30-án délután az IKSZT-ben.
A programok megkezdése előtt Majoros János polgármester köszöntötte az érdeklődőket és előadókat, majd a Bükkalja Diák- és Tömegsport Egyesület karatékái szolgáltak látványos bemutatóval.
Őket a Jóbarátság Nyugdíjas Klub, majd pedig a Szent Erzsébet Nyugdíjas Klub tagjai követték egy-egy dalcsokorból összeállított rövid műsorral.
Fél háromkor a Mezőkeresztesi Gyermek Citerazenekar lépett közönség elé, majd a Szervita Nővérek Gyermekotthonánnak ifjú lakói elevenítették fel a májusfa állítás régi hagyományát, annak gyökereit.
.
741
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Havi rendes ülését tartötta a mezőkeresztesi képviselő testület április 26-án, csütörtökön délelőtt. Az ülésen tizenhárom napirendi pontban született döntés.
A Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ szakmai tevékenységéről szóló beszámolót tárgyalták elsőként. Az intézmény részéről az ülésen részt vett Bodroginé Okos Emese is. A központ vezetőjének írásos beszámolóját a testület korábban már megkapta, a Sziciális Bizottság pedig tárgyalta is az abban foglaltakat. Javaslatukra a beszámoló elfogadásra is került.
A Tahy Olga Városi Könyvtár beszámolója az intézmény 2017. évi működésről, ez adta a második napirendi pont témáját. A tagok itt is írásos beszámolót kaptak Bódizs Nórától a könyvtár vezetőjétől, aki személyesen is jelen volt.
A beszámolót egyhangú igennel hagyták jóvá.
A harmadik fő téma polgármesteri tájékoztatás volt a két ülés közötti legfontosabb eseményekről, a képviselő-testület munkáját érintő várható feladatokról. Itt Majoros János polgármester többek között arról számolt be, hogy a város megversenyezteti az áramszolgáltatást. Az eddigi szolgáltató díjánál lényegesen olcsóbb ajánlat is született. Ennek tzükrében egy esetleges szolgáltató váltásra is sor kerülhet a későbbiekben.
Negyedikként a város idei rendezvény tervezetét fogadták el. Ezt a napirendet már korábban is tárgyalta a városvezetés. Most Pónuzs Andrea az IKSZT munkatársa elmondta, hogy minden program szervezés alatt van, legtöbb esetben a meghívott előadókkal is megtörténtek az egyeztetések. Ez alapján és a beadott írásos anyag alapján a tervezetre igent mondtak a tagok.
521
XVI. Térségi Mesevetélkedő
2018. április 21 -én rendezte a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége a 16. Térségi Mesevetélkedőt. 7 iskola 17 csapata jött el versenyezni Bükkábrányból, Mezőkeresztesről, Szentistvánról, Tibolddarócról, Kesznyétenről és Tiszaújvárosból.
481
Ismerkedés az óvodával Mezőkeresztesen
Mind a leendő óvodás, mind pedig a leendő bölcsődés gyerekeket és szüleiket várták a mezőkeresztesi és püspöki óvodában április 11-én egy kis ismerkedésre egyrészt az intézménnyel, másrészt pedig a pedagógusokkal. A program mindkét helyen délelőtt 10 órától fél 12-ig tartott.
Előbb Domján Attiláné megbízott intézmény vezető köszöntötte az érdeklődőket, mutatta be röviden az ovit és a közeljövő terveit, majd pedig ki-ki saját döntése alapján egy-egy csoportba mehetett ismerkedni és természetesen játszani a többiekkel.
605
Testületi ülés Mezőkeresztesen - 2018. 03. 29.
Havi rendes ülését tartotta a városvezetés Mezőkeresztesen március 29-én délelőtt, ahol összesen tizennégy napirendet tárgyaltak meg a testület tagjai.
Első napirendben Majoros János polgármester számolt be a legutóbbi ülés óta történt fontosabb eseményekről.
Ezen belül elhangzott, hogy egyeztetések folytak a repülőtérrel kapcsolatban, valamint a pályázatokkal kapcsolatban is voltak tárgyalások.
Mezőkeresztes Város 2017. évi egészségügyi helyzetének értékelése volt a második napirend témája. Ezzel kapcsolatban dr. Pécsi Katalin gyermekorvos, dr. Balázs Szabolcs háziorvos, dr. Falikejevics Marianna háziorvos, dr. Jakab Erika fogorvos, Antal Erika Bernadett védőnő és Szendrei Éva védőnő adtak be írásos anyagot, de csak Szendrei Éva jelent meg személyesen is.
Lakossági visszajelzések alapján felmerült, hogy két orvosnál is probléma van a rendelési idők betartásával. A polgármester elmondta, hogy a két orvossal egyeztetni fog a problémáról.
Harmadik fő téma az Egyesített Szociális Intézmény beszámolója volt az intézmény 2017. évi működésről.
Az erről szóló írásos beszámoló szintén írásban került beadásra és ennek alapján elfogadásra.
Negyedikként az Egyesített Szociális Intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatának, Szakmai Programjának és Házirendjének elfogadása történt meg
551
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen

Február 14-én ült össze havi rendes ülésére Mezőkeresztes képviselő testülete, hogy ezúttal huszonegy napirendi pontról tárgyaljon.
Polgármesteri tájékoztatás a két ülés közötti legfontosabb eseményekről, a képviselő testület munkáját érintő várható feladatokról. Ez adta az első napirend témáját. Majoros János polgármester külön kiemelte, hogy a közelmúltban több tárgyalásra is sor került a szennyvíz hálózat üzemeltetése és karbantartása kapcsán.
A második téma Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2017. évi költségvetéséről szóló korábbi önkormányzati rendelet módosítása volt. Az erről szóló írásos anyagot a képviselők előre megkapták, ennek alapján pedig megszavazták a módosítást.
Harmadik napirend: az önkormányzat átmeneti gazdálkodásáról szóló beszámoló. Ezt a beszámolót is egyhangú igennel hagyták jóvá az előre kiadott írásos előterjesztés alapján.
Negyedik napirend a saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek megállapítása volt. Itt a következő három év gazdálkodására vonatkozó összegekről volt szó. Az önkormányzat nem tervez olyan kötelezettséget, amelyből adósság keletkezne.
Az Önkormányzat 2018. évi költségvetési rendeletének megtárgyalása volt a soron következő napirend tárgya. A téma megtárgyalásán a különböző intézmények képviselői is részt vettek.
Az önkormányzaton belül és a bizottsági üléseken már történtek egyeztetések a költségvetéssel kapcsolatosan. A polgármester elmondása szerint a költségvetési hiány némi emelkedést mutat. Ez mellett kisebb vita alakult ki a közalkalmazottak és a köztisztviselők javadalmazásáról.
Végül ellenvetés nélkül fogadták el a tagok a költségvetést.
Hatodik napirendben az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosításáról volt szó.
Korábban a nem kötelező védőoltások anyagi támogatásáról már döntött a testület. Eddig 0 és 10 éves kor között járt az évi 10 000 Ft-os támogatás. Most a Szociális Bizottság javaslatára 14 évre emelkedett a felső korhatár.

546
Farsangi bál Mezőkeresztesen
Február 9 -én tartották a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a hagyományos farsangi mulatságot a diákönkormányzat szervezésében. Az intézmény tornaterme adott otthont a rendezvénynek, ahová a gyermekek mellett a szülőket is várták egy közös programra délután egy órától. A műsor a 8. osztályosok nyitótáncával kezdődött, majd a 3. osztályosok a kiszehajtás népszokását elevenítették fel. Az osztályok közös produkcióval készültek, illetve több mint harmincan egyéni jelmezbe is bújtak. A meglepetésfellépők idén sem maradtak el, hiszen a tanári kar is készült zenés, táncos produkcióval. Az öt tagú zsűri a hagyományokhoz híven legeket és tortákat osztott a versenyzőknek, az egyéni jelmezeseknél pedig több holtverseny is született az első három helyen. Az eredményhirdetés után, a tombolasorsoláson mindenki kipróbálhatta szerencséjét, majd indult a táncos mulatság. A rendezvény hat órakor ért véget.
453
Farsangi mulatság a mezőkeresztesi óvodában
Mezőkeresztesen, a művelődési házban farsangi mulatságot tartottak az óvodásoknak. A kicsik lelkesen vonultak fel, hogy megmutassák milyen mesehős, állat vagy más izgalmas karakter bőrébe bújtak bele. Az ovis csoportok mellett egy-két bölcsödés is bátran színpadra lépett.
Az egybegyűltek lelkesen fogadták a gyerekeket, és tapssal bíztatták őket. A felvonulás után a Csiribiri zenekar szórakoztatta a kicsiket. A színpad előtt közösen táncoltak, énekeltek és mulattak. Majd ismét a gyerkőcöké lett a színpad, ahol mókás játékokkal szórakoztak, hullahopp karikákkal, és lufis tánccal versenyeztek, a legügyesebbeknek pedig nyeremény is járt. A mulatságot pedig tombolasorsolással zárták.
750
Borsodi honvédek harcai Erdélyben - előadás Mezőkeresztesen

A mezőnyárádi Pásztor Levente neve már ismerősen csenghet televíziónk nézőinek. Néhány éve már bemutattuk őt, mint az I. világháború lelkes kutatóját, különös tekintettel régiónkra.
A történelem szakos egyetemi hallgató február elsejére Mezőkeresztesre a Tahy Olga Városi Könyvtárba kapott meghívást hogy kutatási eredményeinek egy részét a szép számmal összegyűlt érdeklődők előtt is ismertesse.
Az érdekes, diabemutatóval kísért előadás központi témája a dél-borsodi honvédek Erdélyben vívott harcai voltak az 1916-os és 17-es évben.
A harci események mellett szó esett a szóban forgó helyszíneken szerzett személyes élményekről, a néhai dédapák mindennapos küzdelmeiről, de betekintést nyerhettek az érdeklődők azokba az eseményekbe is, mikor az öldöklő küzdelmet a kikapcsolódás, a pihenés váltotta fel a harcban megtört honvédek mindennapjaiban.
Az elmondottak megértését nagyban segítette az a dia összeállítás, amellyel az előadó az előadást illusztrálta.

1632
Testületi ülés Mezőkeresztesen - 2018. január 25.
Január 25-én délelőtt 9 órától rendkívüli ülésre gyűlt össze Mezőkeresztes városvezetése. A képviselőknek ezúttal tíz napirendi pont került az asztalára.

Elsőként a Kácsi-patak medertisztítási ajánlatának megtárgyalása volt a téma. A megbeszélés során két helyi lakos is jelen volt. A korábban már megtárgyaltak értelmében helyszíni bejárás történt a patakmeder mentén.
Jegyzői javaslat szerint csak a mederben levő nagyobb fák kerülnek kivágásra ebben az évben. A közmunka program keretében 2019-ben történik majd meg a nádmentesítés és a tisztítás. A tervezetet egyhangú igennel fogadták el a tagok.

Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. évi munkaterve volt a második fő téma. Az erről szóló írásos anyagot korábban már mindenki megkapta havi bontásban. Ennek alapján került elfogadásra az éves terv.

A Mezőkeresztesi Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetői állásának meghirdetését hagyták jóvá harmadikként.
Erre azért van szükség, mert az intézmény jelenlegi vezetőjének megbízása 2018. májusában lejár. Az állás betöltésére
pályázatot ír ki az önkormányzat.
555
A magyar kultúra napja a mezőkeresztesi könyvtárban
Broda Éva a Herman Ottó Múzeum munkatársa látogatott a Mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárba a magyar kultúra napján, hogy bemutassa a miskolci múzeum egy szeletét az általános iskolásoknak.
399
Ökumenikus istentisztelet Mezőkeresztesen
2018-ban az ökumenikus imahét január 21-28. között kerül megrendezésre. Az imahét anyagát a karibi keresztyén testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével…” Az országos nyitó istentisztelet 2018. január 21-én, vasárnap 19 órakor lesz a Szent István Bazilikában. Szentbeszédet mond dr. Erdő Péter bíboros és igét hirdet Steinbach József református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnöke. A liturgiában a MEÖT tagegyházainak vezetői szolgálnak. Minden imahétnek van jellegzetessége. Ezúttal a rabszolgaság, az emberi méltóság és a rasszizmus témáit járják körbe az érdeklődők.
475
Tibolddaróc top
Cikk címe Találatok
Ömlött a gáz Tibolddarócon
Munkagép vágott át egy gázvezetéket Tibolddarócon, a Kácsi úton. A helyszínen szerzett információink szerint egy csőtörés elhárításán dolgoztak a szakemberek, mikor a gép kanala elszakította a földgázzal telt csövet.
Az esethez riasztott mezőkövesdi hivatásos tűzoltók ötven méter sugarú körben biztonsági zónát jelöltek ki. Úgy tudjuk, két ingatlan lakóinak kellett ideiglenesen elhagyniuk otthonukat. A munkálatok teljes útzár mellett zajlottak, így sem a Kácsra tartók, sem az onnét jövők nem mehettek tovább az útzár feloldásáig.
A helyszínre érkezett a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. A közelben található általános iskolát száztizennégy embernek kellett elhagynia a gázömlés miatt.
A gázszolgáltató szakemberei a délutáni órákban megszüntették a hibát.

3179