Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Térségi top
Cikk címe Találatok
Településszépítés, virágosítás, szellemi erőpróba a Föld Napja kapcsán
Mezőnyárádon településszépítési közösségi napot tartottak a Föld Napja kapcsán. Április 21-én nagy munkába fogtak a diákok, a pedagógusok,a szülők, nagyszülők. Az iskola, valamint a templom környezetében rengeteg virágot, örökzöldet ültettek el. Ezen kívűl egyébként az óvodában is volt virágültetés, és a településen is ültettek jegecskét, levendulát.
Az osztályok különböző helyeken különböző feladatokat kaptak. Az elsősök például a templom környezetét szépítették, a harmadikosok muskátlikat ültettek, a 4. osztály a sziklakertet gondozta, de megújult a főépület előtti virágágyás, illetve a futópályát is rendbe tették. A gyerekek és a felnőtt segítők munkájának eredménye már egy óra múlva érzékelhető volt, percről percre szépült meg a környezet.
Ezt a programot egy 3 éves projekt részeként valósították meg, amelynek keretében az elmúlt éven a településen virágosítottak, jövőre pedig még egy hasonló megmozdulást valósítanak meg.
501
NAV közlemény eü. járulék fizetéséről
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye:
 

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie.
A tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat. Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-tól (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7 110 forint, naponta pedig 237 forint.

476
Decemberben kell dönteni az eváról
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felhívása
 
2017. december 1-je és december 20-a között választhatják 2018-ra az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) az újonnan bejelentkező adózók.
Azoknak, akik idén az eva szerint adóztak, és ezen jövőre sem változtatnak, nem kell újra bejelentkezniük. Az Eva tv. hatálya alá bejelentkezni, illetve az alól kijelentkezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál lehet, egyéni vállalkozó esetében a 17T103, társas vállalkozás esetében a 17T203 számú adatbejelentő lapon.
Az adatlapok 2017. december 1–jétől letölthetők a NAV honlapjáról (http://www.nav.gov.hu → Nyomtatványkitöltő programok → Nyomtatványkitöltő programok → Egyszerű keresés/Összetett keresés), illetve papír alapon is hozzáférhetők a NAV ügyfélszolgálatain. A nyomtatványok ügyfélkapun keresztül elektronikusan, postai úton, illetve az ügyfélszolgálatokon személyesen is benyújthatók.
417
A Helyi Foglalkoztatási Együttműködés létrehozásának előkészítésén dolgoznak a mezőkövesdi járásban

2017. október 9-én tartotta meg első partnerségi ülését a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás által kialakítandó helyi foglalkoztatási együttműködés, melyen részt vettek a helyi munkaerőpiac szereplői, meghívott vállalkozások és érdekképviseleti szervezeteik, a helyi közszféra és civil szféra képviselői, valamint a konzorciumi partner B-A-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya. Az ülésen a partnerek tájékoztatást kaptak a tervezett foglalkoztatási együttműködés tartalmáról, céljairól és tevékenységeiről.
A Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás „Helyi foglalkoztatási paktum a Mezőkövesdi járásban” című, TOP-5.1.2-15-BO1-2016-00001 azonosító számú projektje támogatást nyert helyi foglalkoztatási együttműködés létrehozására a TOP-5.1.2-15 Helyi foglalkoztatási együttműködések című felhívás keretében.
A 336 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló projekt célja a Társulás településeit lefedő, a közszféra, üzleti szféra és a civil szféra széleskörű partnerségén alapuló helyi foglalkoztatási együttműködés (paktum) létrehozása és a kialakított stratégia mentén képzési és foglalkoztatási program megvalósítása a munkaerőpiac bővítése érdekében.

555
A BMH Nonprofit Kft. tájékoztatója a házhoz menő, egyéni, a lakossal előre egyeztetett lomtalanítás bevezetéséről és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról

A BMH Nonprofit Kft. a közterületek rendjének és tisztaságának megőrzése érdekében a lomtalanítást nem előre meghirdetett napokon, hanem igénybejelentés alapján, a lakossal előre egyeztetett napon végzi el. Ezzel a szolgáltatással a lom keletkezéséhez igazítható az elszállítás időpontja.
Az igénybejelentés történhet személyesen az ügyfélszolgálati irodában ( település névre kattintva az ügyfélszolgálat megadott elérhetőségein) a honlapunkról előzetesen letöltött Igénybejelentő lap segítségével, E-mailben az Ön településhez tartozó ügyfélszolgálat E-Mail címén, vagy az  elektronikus űrlap kitöltésének a segítségével  melyhez kérjük  válassza ki az Ön települését  (főoldal/ szolgáltatási terület) és kattintson a „Lomtalanítási igény bejelentése elektronikus űrlap segítségével” lehetőségre.
Ahhoz, hogy rögzíteni tudjuk a lomtalanítási igényét a következő adatokra lesz szükségünk:  
   - lomhulladék típusa,
   - lomhulladék várható mennyisége (m3),
   - lomok elszállításának kívánt időpontja,
   - az Ön címe és elérhetőségei (név, cím, ügyfélkód, telefon, E-mail) .
A lomtalanítás időpontjának pontos meghatározása a fentiek figyelembevételével és a szolgáltató belső járattervének figyelembevételével történik. Ezért kérjük, hogy folyamatosan jelentkezzenek igényeikkel, mivel azokat csak ütemezve tudjuk elvégezni.

816
Számos változást hozott a tankerület átalakítása

A megalakulás óta eltelt időszak eseményeiről, a közeljövő terveiről rendezett háttérbeszélgetést a Mezőkövesdi Tankerületi Központ Mezőkövesden.
Bozsikné Víg Marianna, a Mezőkövesdi Tankerületi Központ igazgatója bemutatta a központot és a tankerülethez tartozó iskolákat. A megyében a központ egyedülálló, hiszen két járást ölel fel és ezeken kívül is vannak iskolái, óvodái, hiszen ide tartoznak a gyógypedagógiai intézmények. A vezető beszámolt arról is, hogy számos nyertes pályázatuk van, egyebek közt megújul és bővül a bükkábrányi Arany János Általános Iskola, amelyre 320 millió forintot nyertek.
Az eseményen a mezőkövesdi és a tiszaújvárosi állami iskolák vezetői megemlítették, milyen változásokat hozott a januári átszervezés, amikor az iskolák fenntartása és működtetése egy kézbe került. Könnyebb lett az iskolák élete, jogköröket kaptak az igazgatók. Beszámoltak arról is, milyen jó gyakorlatokat vezettek be az oktatásban, és, hogy a tanároknak fel kell készülniük az új Nemzeti Alaptantervre, s el kell mozdulniuk a digitalizáció felé. Kányási Hedvig, a girincsi központú megyei gyógypedagógiai intézmény igazgatója kifejtette, nagy igény van mozgó gyógypedagógiai szolgálatra, a pedagógusok ez irányú továbbképzésére. Mozerné Horga Stefánia, a Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskolája vezetője a számos környékbeli településre kiterjedő zene és művészeti oktatásról, a tehetséggondozásról beszélt. Kiemelte, a mindennapos ének esetén a hangszeres zenét is bevonnák az órákon, illetve a képzőművészeti oktatásban a számítógépes grafikát is tanítanák.

350
Megújult a könyvtár Cserépváralján és Szentistvánon
 

Megújult a cserépváraljai könyvtár, amelyet június 9-én délelőtt adtak át ünnepélyesen, az átadón pedig fellépett a Kiss Kata zenekar is. Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megyei hálózati igazgatóhelyettese beszédében reményét fejezte ki, hogy minél többen használják a megújult könyvtárat, közös tér lesz a beszélgetésekre, olvasnak, hasznosan töltik együtt a szabadidőt.
Dávid Zoltán polgármester szerint a falu szívét és lelkesedését adta a projekthez. Tavaly sikeresen pályáztak a Nemzeti Kulturális Alapnál a könyvtár felújítására, a régi helyiségből egy tágasabb újba költözött az intézmény, bővült a kínálat és lehet internetezni is. A megyei könyvtár segítségével programokat is szerveznek majd, valamint szeretnék bővíteni a könyvtári állományt.
Bokrosné Stramszky Piroska kifejtette, a pályázat segítségével a berendezés újult meg, a számítógépeket pedig a megyei könyvtár szolgáltatási rendszerének keretében hozták ki, így a teljes fejlesztés értéke 2,5 millió forint volt, a település vezetése pedig a helyiség belső felújítását vállalta magára.

 

770
Aláírták a szennyvíz-elvezető és tisztító rendszerrel kapcsolatos megállapodást az érintett települések

Mint arról már korábban beszámoltunk, Bükkábrány és további 5 település, Vatta, Borsodgeszt, Kács, Tibolddaróc és Csincse községeket érintően szennyvíz-elvezető és tisztító rendszer fog épülni a közeljövőben. Április 7-én került sor a projekt megvalósítására létrehozott konzorcium együttműködési megállapodásának aláírására.
Az érintett települések polgármesterei kézjegyükkel látták el a szerződést, amelynek értelmében mintegy 3,2 milliárd forintos európai uniós forrásból és kormányzati támogatásból, teljes, 100 %-os támogatással valósul meg a beruházás, tehát a rendszerre a saját telkén való rácsatlakozás költségén kívűl más összeg nem terheli a lakosságot.
A szennyvíz-elvezető és tisztító rendszer megvalósítása már közel két évtizede szerepelt a települések fejlesztési tervei között, ez alkalommal a községek egy konzorciumot alkotva pályáztak a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programba.

769
A '48-as hősökre emlékeztek az ovisok Bükkábrányban, Mezőnyárádon és Mezőkeresztesen

Az 1848-as forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegve, a mezőnyárádi, bükkábrányi és mezőkeresztesi ovisok is ellátogattak a hősi emlékművekhez mindhárom településen március 14-én.
Mezőnyárádon minden ovis egyszerre indult el a könyvtár melletti emlékműhöz, előtte az óvodában nemzeti színű, tulipánt és szívet formázó, papírból készült díszt készítettek, amelyet természetesen magukkal vittek.
Verseltek és énekeltek is, majd a díszeket az emlékmű melletti virágágyásokba helyezték el.
Bükkábrányban a csoportok egyenként mentek el a II.András téren lévő emlékműhöz, és elhelyezték a saját kézzel készített zászlóikat, nemzeti színű díszeket.
Mezőkeresztesen mindkét óvodából elsétáltak a gyerekek Kossuth Lajos szobrához, ahol szintén nemzeti színű zászlókat, díszeket helyeztek el.

731
Átadták a tanuszodát Mezőkövesden

Tanuszodát építettek Mezőkövesden, a több mint félmilliárd forintba került létesítmény Bayer Róbert Kollégium épületéhez kapcsolódva épült meg, így a korábban kiépített napkollektoros rendszer jelentősen rá tud segíteni az energiaellátásra, lehetőséget teremtve a gazdaságos, költséghatékony üzemeltetésre.
A kollégium kihasználatlan helyiségeit felhasználva itt épültek meg a kiszolgáló vizes és öltöző helyiségek a beruházás költségtakarékos megvalósítása érdekében. A tanuszoda egylégterű földszinti csarnokában helyet kapott egy 11 x 25 méter méretű versenyek lebonyolítására is alkalmas úszómedence és egy 5,6 x 11 méter nagyságú tanmedence.
Az uszodatérben helyet kapott még egy 60 m2 alapterületű galéria is, ami az úszókat kísérők kulturált tartózkodására biztosít lehetőséget. Megépültek a működéshez szükséges új parkolóhelyek is, és sikerült felújítanunk az udvari parkolót is. Az elkészült medencék alapvetően a gyermekek és diákok igényeit elégítik ki, de lehetőség szerint a lakosság is igénybe veheti.

543
Olvad a hó, egyre több a belvíz: átmenetileg lezárták a 3-as utat Bükkábrány mellett, Mezőnyárádon is védekezni kellett

LEGFRISSEBB - ÚJRAINDULHATOTT A FORGALOM A 3-AS ÚTON BÜKKÁBRÁNY ÉS VATTA KÖZÖTT

Sikerült mérsékelni a vízátfolyást, újra járható az érintett útszakasz. A helyszínen járva stábunk úgy tapasztalta, hogy a hóolvadásból származó víznek egyenlőre nincs utánpótlása, így nem veszélyezteti a közlekedést.

Hétfő délután írtuk:
Ma 14 óra körül ismét lezárták a 3-as főutat,mivel ismét megemelkedett a vízszint. A Bükkábrányi Bánya segítségével próbálják elvezetni a vizet.
Ha sikerül, van esély arra,hogy néhány óra múlva ismét megnyissák az útszakaszt.
--------------------------------------------------------------------
Hétfő reggel írtuk:
Hétfő reggel 8 óra körül ismét megnyitották a 3-as utat, lecsökkent a víz szintje. Ugyanakkor ajánlatos az útszakaszt lassan megközelíteni és figyelmesen áthaladni az érintett részen.

---------------------------------------------------------------------
Vasárnap este írtuk:
Az olvadás miatt keletkezett jelentős vízátfolyás alakult ki a 3-as számú főuton Bükkábrány és a harsányi elágazás között. Mivel a víznek folyamatosan volt utánpótlása, a vízszint folyamatosan emelkedett a délután folyamán. Csak buszok, teherautók és terepjárók tudtak keresztülhajtani, a személyautósok Mezőkeresztes és Csincse felé kerülhettek.
Estére tovább emelkedett a vízszint, volt, ahol 40-50 cm-es mélységű lett, ám ekkor is voltak, akik megpróbáltak átmenni, ám nem tudtak átkelni. Az autójuk is meghibásodott, őket a tűzoltók, illetve egy segítőkész terepjárós húzta ki, ezután zárták le a főutat.
Az éppen akkor erre járó buszok áthajthattak még a vízen, ám az utasok felvitték a buszra a csomagjaikat, hogy ne ázzanak el. 
A 3-as főúton Bükkábrány és a harsányi elágazás között a 153-as és a 157-es km közé eső szakaszt zárták le. A forgalmat az M3-as autópálya – M30-as autópálya útvonalra terelték. A terelés idejére az M3-as autópálya a 139-es mezőkeresztesi csomóponttól a 151-es M30-as elválásig, illetve az M30-as autópálya az M3-as csomóponttól a 6-os km-nél lévő emődi csomópontig ideiglenesen mindkét irányban díjmentesen igénybe vehető lett.
2396
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Ünnepi istentisztelet a bükkábrányi református templomban

December 24-én, vagyis Szentestén a bükkábrányi református templomban is megemlékeztek Krisztus születésének misztériumáról.
A bükkábrányi református gyülekezet ünnepi istentisztelete délután három órakor kezdődött. A hittanos gyerekek egy csoportja külön énekes és verses műsorral is készült az ünnepre, ezzel is emelve és kiemelve a karácsonyi ünnep jelentőségét, bensőségességét. A műsor végén minden szereplő kis ajándékban is részesült.

364
Jézus születése - pásztorjáték Bükkábrányban
December 24-én este fél 8-kor a bükkábrányi római katolikus templomban az ünnepi szentmise előtt kezdődött a Jézus születéséről megemlékező, több száz éves hagyományokat felelevenítő misztériumjáték, közismertebb nevén a pásztorjáték. A gyerekek előadásához a hívek jóvoltából több helyütt népénekek társultak, tették még ünnepibbé a misztériumjátékot..
A jelmezbe öltözött gyerekek eljátszották a Megváltó születésének eseményeit egészen az angyali üdvözlettől a pásztorok hódolatáig.
395
Adventi est a bükkábrányi iskolában: meggyújtották a negyedik adventi gyertyát is

December 21-én tartották meg a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola jótékonysági adventi ünnepségét. A gyerekek már hetek óta készültek az estére, és izgatottan várták, hogy a közönség elé léphessenek.
Elsőként az énekkar köszöntötte a vendégeket a Fenyőfák alatt című dallal. Az elsősök egy vidám táncos műsorral készültek, amellyel a Télapót üdvözölték.
A kicsiket a másodikosok betlehemes játéka követte. A harmadikosok  egy ötletes táncos produkcióval készültek, természetesen náluk is a karácsony, az ajándékozás állt a középpontban, csakúgy mint a 4.osztályosok műsorában.
Az ötödikesek Lev Tolsztoj: Panov apó című tanulságos történetének átdolgozását mutatták be a közönségnek. A hatodikosok egy látványos fényjátékot adtak elő, majd a hetedikesek a fekete színház kellékeivel idézték meg a téli Bükkábrány világát. Az osztályok műsorai közül a legnagyobbak jöttek utoljára, a nyolcadikosok gyertyás táncot mutattak be. Az este első részét az énekkar dala zárta.
A folytatásban Bükkábrány főterén még egy közös dalt adtak elő a gyerekek és a pedagógusok, miközben fellobbant a negyedik adventi gyertya lángja is.

377
Ünnepi dallamok: karácsonyi koncert a bükkábrányi iskolában

Közismert karácsonyi és Mikulás dalok csendültek fel a Hór Völgye Zeneiskola bükkábrányi növendékeinek előadásában december 18-án. A gyerekek többek között zongorán, furulyán, fuvolán, szaxofonon  és gitáron játszottak. Emellett egyéni énekes produkciókat is hallhatott a közönség, a felcsendült dallamoknak köszönhetően igazi karácsonyi hangulat lett az iskolában.

355
Karácsonyi ünnepség a bükkábrányi ovisoknál
Alig néhány nappal karácsony előtt a bükkábrányi ovisok és bölcsődések is lelkesen, az ünnep varázsával feltöltve készültek a jeles alkalomra.
Az aulában 10 órakor gyülekezett a négy óvodás és egy bölcsődés csoport. Az ünnepség elején Kurucz Miklósné intézmény vezető-helyettes köszöntött mindenkit és kívánt boldog, békés ünnepet.
A kisebbek egy-egy rövid verssel és énekkel kedveskedtek a többieknek. A legnagyobbak műsora hosszabb, látványosabb volt, de szintén megmelengette mindenki szívét. A műsor végén mindenkinek finom mézeskalácsot osztottak ki az óvónénik, ami ott helyben el is fogyott.
573
Közeleg az ünnep - falukarácsony Bükkábrányban
Idén is nagy érdeklődés mellett került sor Bükkábrányban az önkormányzat által megrendezett falukarácsonyi ünnepségre december 19-én délután.
A zsúfolásig megtelt római katolikus templomban 17 órakor Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket és mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően Pál Dénes saját dalokból és feldolgozásokból összeállított ünnepi akusztikus koncertje aratott hatalmas sikert.
468
Testületi ülés volt Bükkábrányban december 11-én

Testületi ülést tartottak Bükkábrányban, december 11-én 16 órától. Az ülésen összesen 4 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Elsőként a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló helyi rendelet fogadták el egyhangú igennel a képviselők.
Elhangzott, hogy a rendeletben a szolgáltatással kapcsolatos szabályok, feladatok tisztázásra kerültek mind az önkormányzat, mind a szolgáltató részéről, és természetesen a lakosság jogai és kötelességei is le vannak írva benne.
Az önkormányzat egyébként úgy tapasztalja, hogy a szolgáltatóváltás zökkenőmentes volt, valamint a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés is megfelelően működik a lakosság visszajelzése alapján. Ennek kapcsán a polgármester elmondta, hogy a két szelektív hulladékgyűjtő szigetet december 31-ével megszüntetik, hiszen így már minden ingatlantól elszállításra kerülnek az egyes hulladékfajták, szelektív módon.
Elhangzott, hogy az újonnan bevezetett rendszer miatt a hulladékszállítás nem fog többe kerülni. A jövő évi szelektív hulladékgyűjtési naptárat hamarosan közzéteszi az önkormányzat, illetve a következő Ábrányi Krónikában nyomtatott formában is elérhetővé teszik majd.
A 2.napirendben az ÉRV ZRt. bérleti-üzemeltetési ajánlatát fogadták el a képviselők, szintén egyhangú igennel.
A 3.napirendben a 2018-as évre vonatkozó belső ellenőrzési tervet ugyancsak egyhangú igennel fogadták el a jelenlévők.

350
December 13. - Luca nap a Bükkábrányi iskolában
Luca napján, december 13-án elevenítették fel az ehhez a naphoz kötődő szokásokat a bükkábrányi iskolában.
Reggel, a nap nyitányaként a 3. és 4. osztályos gyerekek mutatták be a kotyolást. A tanulókat Gulyásné Orbán Mária tanítónő készítette fel.
A nap további része is tartogatott bőven programot mindenkinek. A sor a Luca kupával kezdődött. Négy lány kézilabda csapat mérkőzött meg egymással délután 13 órától. Mezőnyárád, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály és persze a házigazda csapatai izgalmas mérkőzések vívtak egymással. Végül az 1. helyen Mezőkeresztes, a 2. helyen Mezőnyárád, a 3. helyen Mezőnagymihály csapata végzett, a 4. helyezett pedig Bükkábrány lett.
449
Mikulás ünnepség a bükkábrányi iskolában
A bükkábrányi iskolába is megérkezett a Mikulás december 6-án. Az első osztályos gyerekek verses, táncos, énekes műsorral készültek, amelyet a többi alsós osztály is megtekintett, persze a Télapóval együtt.
Ezt követően elérkezett a várva várt pillanat, minden kisdiák megkapta Mikulás csomagját. A Télapónak segítői is akadtak, ám ezúttal nem a krampuszok, hanem a szülői munkaközösség tagjai segédkeztek a csomagok kiosztásában mind a négy osztálynál.
430
"Hópihe tánc" - mesejáték a bükkábrányi iskolában
Idén is mesejátékkal örvendeztették meg a bükkábrányi iskola alsó tagozatosait az intézmény pedagógusai december 6-án.
A "Hópihe tánc" című tanulságos, egyben humoros mese a szeleburdi Szélike, a legkisebb tündérlány történetén keresztül mutatta be a megbocsátás, a jóság, a szeretet erejét a gyerekeknek.
396
Jók voltak - a Mikulás járt a bükkábrányi ovisoknál
December 7-én délelőtt a Zenebona Társulat két tagja, Sanyi bohóc és Cini érkezett a bükkábrányi ovisokhoz, hogy még vidámabbá tegyék a délelőttöt és a Mikulásra való várakozást. A csaknem egy órás vidám, interaktív műsorba számos dolog belefért: volt zene, tánc, közös éneklés is.
Amint vége szakadt a műsornak a gyerekek verses, dalos biztatására megérkezett a jóságos öreg Mikulás is. Rövid ismerkedés után pedig mindenki visszavonult a csoportszobába. Itt a teli ajándékos zsákkal minden csoportot végig látogatott a Télapó, a gyerkőcök pedig újabb versekkel és dalokkal lepték meg, majd pedig mindenki külön-külön megkapta a jól megérdemelt ajándékot is.
686
Közmeghallgatás volt Bükkábrányban
A hatályos törvények szerint évente legalább egyszer minden önkormányzatnál kötelező közmeghallgatást tartani.
Bükkábrányban erre december 4-én este fél 6-kor került sor a házasságkötő teremben. Szalai Szabolcs polgármester részletes beszámolót tartott a megjelenteknek az önkormányzat idei munkájáról, a jövőbeni tervekről, valamint részletes statisztikai adatokkal is szolgált.
A beszámolóban többek között elhangzott: a képviselő testület ez évben eddig 16 nyílt ülést, valamint 10 zárt ülést tartott. Az üléseken 146 db határozatot és 11 db rendeletet fogadtak el.
Az önkormányzati fenntartásban lévő óvoda és bölcsőde teljes kihasználtsággal működik. A bölcsődébe 12, az óvodába 75 gyermek jár.
Különböző szociális ellátásokra is komoly pénzeket költött idén a község. Összesen 14.987.980 Ft jutott 2017-ben a különböző jogcímen rászorulók támogatására.
Több önerős pályázat is megvalósult az elmúlt időszakban, amelyekhez az anyagi forrást
saját bevételeiből biztosította a település.
481
"Vonattal" a Mikuláshoz
Külön expressz vonat szállította a Mikulás birodalmába a gyerekeket és a szülőket december 3-án vasárnap Bükkábrányban.
A II. András téren már délután egy órától egész délután nyitva tartó adventi vásár várta az érdeklődőket. De a rénszarvasok mellett Miki egérrel és társaival is találkozhattak a gyerkőcök. A Mikulás-vonatra a krampuszok irányítása és segítsége mellett szállhatott fel mindenki, majd egy rövid, a Mátyás király és a Petőfi utcát érintő kitérő után az iskola és az arborétum területén levő mesevilág volt a 45 percenként induló csoportok végállomása.
Útközben a gyerekek énekekkel készültek a Mikulással való találkozásra.
934
Szent Borbála ünnepe Bükkábrányban
Szent Borbálát évszázadok óta tisztelik védőszentjükként a bányászok. Az ő ünnepe mindig is a számvetés és a hálaadás napja volt.
Idén december 1-jén délután 14 órától kezdődött az az ünnepi megemlékezés a Bükkábrányi Bányaüzem központi telephelyén, amelyet a Himnusz meghallgatása után, Mata Tibor bükkábrányi bányaigazgató beszéde nyitott meg. Az igazgató beszédében felidézte az év folyamán jelentkező technikai nehézségeket és statisztikai adatokkal is szolgált a termelést illetően.
Ezt követően a különböző bányász vezetők és szervezetek, együttműködő partnerek koszorút helyeztek el a bányász hősök emlékhelyénél.
Ezek után az ünnepség a felolvasóban folytatódott. Itt dr. Derekas Barnabás, a társaság igazgatóságának elnök-helyettese ünnepi köszöntőjében kifejtette: jelentős nehézségekkel néztek szembe a bányákban és az erőműben is, de a kollektíva helytállt, stabilizálták a cég működését.
504
Testületi ülés Bükkábrányban
Bükkábrány község képviselő testülete november 20 -án tartotta soron következő testületi ülését. Az első napirendben nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendelet módosítására került sor. Árváltozás a tavalyi évhez képest nem történt. A közszolgáltatási szerződést egyhangúlag elfogadták a tagok.
320
Bababörzét rendeztek Bükkábrányban

Első alkalommal szerveztek bababörzét Bükkábrányban: november 11-én 9 és 12 óra között az iskola tornatermében mintegy 40 asztalon kínálták a kinőtt babaruhákat és egyéb babaholmikat, játékokat az eladók.
Bükkábrányon kívűl Mezőkeresztesről, Mezőnyárádról, Mezőcsátról, Mályiból, és Miskolcról is foglaltak le asztalokat az érdeklődők.
A gyerekeket is várták a szervezők a szülőkkel együtt: számukra ugrálóvárakkal készültek, volt vattacukor, valamint egy játszósarok is, ahol rajzolhattak is a kicsik. A rendezvény zenei aláfestéséről Varga Zoltán gondoskodott.
A Családsegítő Szolgálat szintén kitelepült, ők a résztvevők által felajánlott ruhákat a rászorulókhoz jutattják majd el. A rendezvény fő támogatója a helyi önkormányzat volt, a Főnix Életmód Egyesület pedig ételekkel és italkokkal várta a közönséget.

544
Szoborszentelés Bükkábrányban
A katolikus egyház az idei évben ünnepli a fatimai jelenések 100. évfordulóját, amely során országszerte számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Szűzanya 1917-ben a portugáliai Fatimában történt megjelenéséről. Így az idei évet a katolikus egyház jubileumi évként ünnepli. A közelmúltban a bükkábrányi Supola házaspár zarándokolt el a kegyhelyre, ahonnét egy Mária szoborral tértek haza. A szobrot a helyi egyházközségnek ajándékozták és a katolikus templom főoltára mellett a szentélyben kapott helyet. Az adományozók ezáltal nem csak magát a szobrot, hanem a kegyhely lelkiségét is szerették volna közkinccsé tenni a közösségben.
329
További fejlesztések a bükkábrányi arborétumban
Az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest mára már teljesen megváltozott bükkábrányban az arborétum területe. Az önkormányzat számos fejlesztést hajtott végre a területen és újabb tervekkel is bővült a paletta. Ezek küzött van olyan is, például a terület virágosítása, amelyben a községi vezetés kifejezetten számít a lakosság segítségére is.
Mindezek mellett a jövőben megvalósul a területen egy 30 milliós új, határokon is átnyúló projekt, amely további lehetőségekkel bővíti majd az ide látogatók kikapcsolódási lehetőségeit.
A polgármester felhívta a figyelmet a szabadidőpark rendeltetésszerű használatára is. Fontos, hogy kerüljük a szemetelést és a rongálást, óvjuk mind a növényzetet, mind pedig a műtárgyakat. Sajnos a közelmúltban már fordult elő olyan eset, amelynél a tettes felderítéséhez a térfigyelő kamerarendszer által rögzített felvételeket kellett segítségül hívni.
541
Csere-bere - bababörze lesz Bükkábrányban
Bár számos helyen népszerű, Bükkábrányban most első alkalommal szerveznek bababörzét a helyiek és minden más településről érkező érdeklődő számára november 11-én szombaton 9 és 12 óra között az iskola tornatermében .
A nagy érdeklődésre jellemző, hogy ezidáig már Mezőkeresztesről, Mezőnyárádról, Mezőcsátról, Mályiból, sőt Miskolcról is foglaltak le asztalokat az érdeklődők. A rendezvény fő támogatója a helyi önkormányzat, de részt vesz a támogatásban a Főnix Életmód Egyesület is, akik a büfében finomságokkal várják a vendégeket.
410
Szülős munkadélutánok a bükkábrányi oviban, Haloween-buli a suliban

Az ősz jegyében tartottak szülős munkadélutánokat a bükkábrányi óvodában az elmúlt héten. Mind a négy óvodai csoportban voltak foglalkozások, a szülőket és nagyszülőket délután 3 órára várták a csemeték és az óvónénik. Az őszi erdő színes levelei, termései szolgáltak alapanyagul a szebbnél szebb alkotásokhoz, amit egyébként a gyerekek maguk gyűjtöttek az elmúlt hetekben.
A legkisebbek, a Napocska csoport gyermekei fogpiszkálóból és dióhéjból alkottak meg szüleikkel együtt gombákat, amelyeket aztán egy közös, az erdő terméseivel a természetet megidéző terepasztalra helyeztek el.
Utána pedig egy csigát készíthettek el szüleikkel együtt, amit aztán haza is vihettek. Másnap a Felhőcske csoportba várták a szülőket. Ők kisegeret készítettek szintén dióhéjból és egyéb termésekből. Ezután pedig dísztökből születtek szép alkotások levelek, termések felhasználásával.

534
Az '56-os hősökre emlékeztek Bükkábrányban
A 61 évvel ezelőtti eseményekre, valamint a forradalom hőseire emlékeztek a bükkábrányiak október 23-án hétfőn a késő délutáni órákban.
A mostoha időjárás miatt ezúttal nem szabadtéren, hanem a hivatal házasságkötő termében került sor az ünnepi eseményre, amely nemzeti Himnuszunk eléneklésével kezdődött. Ünnepi beszédében Szalai Szabolcs polgármester méltatta a szabadságért harcolókat és elesetteket. A beszéd után a Hagyományőrző Egyesület népdalcsokrát hallgathatták meg a jelenlévők. Ezt követően Nagy István verse hangzott el Garad Annamária tolmácsolásában.
518
Testületi ülés volt Bükkábrányban október 16-án

Testületi ülést tartottak Bükkábrányban október 16-án. A képviselők összesen 3 napirendi pontot tárgyaltak. Először az óvoda, bölcsőde és konyha esetében vitatták meg a szünetek rendjét, idejét.
Elhangzott, hogy a visszajelzések alapján rövidebb nyári szünet bevezetéséről döntöttek korábban, így az idén is már 2 hét időtartamban volt zárva az óvoda. Ez a továbbiakban is így marad, jövő nyáron július 16. és 27-e között tart zárva az óvoda, és a konyha. A bölcsödében július 16. és augusztus 3-a között, 3 hétig lesz szünet. A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.
A 2.napirendben a szociális tűzifa rendeletet fogadták el. Az idén 91 m3 fát van lehetősége elosztani az önkormányzatnak. Többek között a települési honlapra, és plakátokra is felkerül majd a rendelet és a kérelem, a feltételekről személyesen az önkormányzatnál is lehet érdeklődni. A beadási határidő november 10.
A képviselők egyhangú igennel elfogadták a rendeletet.

356
Az '56 forradalomra emlékeztek a bükkábrányi iskolások
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a bükkábrányi iskolában október 19-én reggel 8 órától.
Az iskola tornatermében tartották a megemlékezést, melynek keretein belül először a Himnusz dallama csendült fel. A nyolcadik és negyedik osztályos tanulók műsorukban bemutatták a forradalom jelentősebb eseményeit és a vérbe fojtott megmozduláshoz vezető történelmi utat. A műsorban közreműködtek az iskola énekkarosai is.
Az ünnepi műsor végén Derekasné Orosz Andrea az intézmény vezetője mondott köszönetet mind a tanulóknak, mind pedig a felkészítőknek.
323
A Kódolás Hete, "Arany János 200" és Toldi Miklós szobra

A Kódolás Hete programsorozathoz az idén ismét csatlakozott a bükkábrányi iskola, annak érdekében, hogy az általános iskola korosztályával megismertessék a számítástechnikai programozásban rejlő lehetőségeket.
Az előkészületek már október elején megkezdődtek, hiszen október 2-án egy flashmob keretében formázták meg a hét angol nevének, a Code Week-nek a D betűjét.
A következő napokban az osztályok tanórai keretek között vagy napköziben is programozhattak, kódolhattak.
Az elsősök legóból rakták ki a számokat, így ismerkedtek a kódolással, a 2.osztályban pedig az EU Code Week feliratot alkották meg legóból, majd egy robot méhecske útvonalát programozták be, a felsősök pedig a titkosírás rejtelmeiben mélyülhettek el, kódolhattak, programozhattak.
Október 12-én reggeltől egy különleges busz fogadta a gyerekeket: Arany János születésének 200.évfordulója alkalmából, a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában egy buszban járja be az országot az a kiállítás, amely egyedi látványvilágával, versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettek, amelyek interaktív módon mutatják be a gyerekeknek Arany János munkásságát, műveit.

451
Szüreti bálon mulattak Bükkábrányban

Szüreti bált rendeztek Bükkábrányban október 14-én. Az iskola tornatermében este 7 órától kezdődött a rendezvény, a vendégeket Szabó Barbara tanuló köszöntötte. A mintegy 100 fős vendégsereg először a János vitéz paródiáját nézhette meg a 7.osztályosok előadásában. Ezt követően indulhatott a táncos mulatság, a vendégek szórakoztatásáról Vanczák Árpád gondoskodott.

417
Bábszínház a bükkábrányi oviban

Október 11-én a Galagonya Bábszínház vendégeskedett a bükkábrányi óvodában. A gyerekek a Farkas és a kecskegidák című mesét nézhették meg, a vidám előadáson jól szórakoztak az óvodások.

334
Megemlékezés az aradi vértanúkról

Nemzeti gyásznappal emlékezik minden évben az ország az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő megtorlásra, 1849. október 6-ára. A bükkábrányi iskolában is megemlékeztek e napról, a 6.osztályosok és az énekkar előadásával méltóképp tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei, az aradi vértanúk előtt.

332
Könyvtári hét Bükkábrányban is

Bükkábrányban is bekapcsolódtak az Országos Könyvtári Hét programsorozatba. Hétfőn a Csillag csoport, kedden a Szivárvány csoport óvodásai jöttek el a Könyvtárba. Elsőként mesét hallhattak a Bölcs bagolyról, utána pedig kézműveskedtek, a könyvtár jelképeként egy baglyot készítettek a gyerekek mindkét napon.
Szerda délután már az iskolások, az elsősök beiratkozása következett a könyvtárba, szintén egy kis kézműveskedéssel kiegészülve, majd csütörtök délután a 2.osztály érkezett ugyanerre a programra, végül a 4.osztályosok is mese és kézműves foglalkozáson vehettek részt pénteken.
A felsős évfolyamról a 8.osztályosok és a 6.osztályosok könyvtári órára jöttek el a könyvtárba.

442
Állatok világnapja a bükkábrányi oviban
Az Állatok világnapjára a Bükkábrányi Napsugár Óvodában is változatos programokkal készültek a pedagógusok a gyermekek számára.
A Felhőcske csoport tagjai mesét dramatizáltak, melynek szereplői erdei- és háziállatok voltak. A gyerekek nagy átéléssel játszották el a közösen kitalált történetet. Zöldségek, gyümölcsök felhasználásával zöldségbábokat barkácsoltak, majd minden gyermek lerajzolta legkedvesebb állatát.
A Szivárvány- és Csillag csoportos gyerekek kirándulni indultak a kácsi erdőbe. Kirándulásuk célja egyben a Madarász ovi újabb foglalkozása is volt, melynek témája: „Vendégségben az erdőben”. Érkezésükkor felelevenítették azokat a viselkedési szokásokat, melyeket a természetben be kell tartani, hiszen itt a gyerekek csak vendégek. Az időt aktívan töltötték az óvodások és szinte észrevétlenül lettek birtokosai újabb ismereteknek a madarak életéről. Ámulattal hallgatták a Flóra néni kezében megszólaló cinege énekét és az arra válaszoló erdei kismadarak csiripelését.
369
Ábrányi Ősz 2017. - a szépkorúak ünnepe Bükkábrányban
Immár hagyománnyá vált, hogy az ősz beköszöntével a bükkábrányi önkormányzat vendégül látja a falu szépkorú lakosságát.
Szeptember 29-én délután 4 órára várták az idős lakosokat a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontba. A nagy számban megjelent időseket először Takács Katalin köszöntötte, majd Szalai Szabolcs polgármester ünnepi köszöntője hangzott el. A polgármesteri köszöntő után Tállai András a térség országgyűlési képviselője is szólt az egybegyűlt népes vendégsereghez, majd egy-egy tábla csokival is megajándékozta az ábrányi időseket.
A köszöntők után egy kitüntetés átadása következett. Lengyel József a helyi polgárőrség vezetője vehette át az önkormányzat által számára adományozott Bükkábrányért Érdemérmet Szalai Szabolcstól és Tállai Andrástól.
Ezek után került sor a település legidősebb női és férfi lakosának köszöntésére . A legszebb kort megélt hölgy Berta Jánosné Mariska néni, aki ebben az évben töltötte be 96. életévét. A férfiak közül a legidősebb Sós Sanyi bácsi, aki idén volt 91 éves. A legrégebbi házasok Fülöp Imréné Soós Edit néni és párja Imre bácsi akik idén ünnepelték 60. házassági évfordulójukat. Az említettek közül ugyan csak Sanyi bácsi volt jelen személyesen, de természetesen az önkormányzat a többieknek is eljutatta ajándékait.
3386
A Magyar Népmese Napja a bükkábrányi iskolában

158 éve, szeptember utolsó napján született az erdélyi Kisbacon településen Benedek Elek, a nagy meseíró. Ezt a napot országhatáron innen és túl már 12 éve ünneplik a Magyar Népmese Napjaként.
A bükkábrányi iskolában is megemlékezést szerveztek e jeles naphoz kötödően az alsó tagozatos gyerekek számára. Délelőtt 9 órától a harmadik osztályban gyülekeztek a tanulók és a pedagógusok, ahol Szemán-Dobó Violetta tanítónő köszöntötte az alsós tanulókat.

420
Madarász foglalkozás a bükkábrányi oviban
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület zöld szervezetként különösen fontosnak tartja, hogy gyerekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet.
Ennek jegyében került sor a bükkábrányi óvoda két csoportjában szeptember 25-én azokra a foglalkozásokra, amelyeknek a középpontjában a madarak álltak. A Bükki Helyi Csoport képviseletében Hák Flóra érkezett az intézménybe, hogy a nebulókat bevezesse a madarak világába, ismert és kevésbé ismert szárnyasokról játékos formában tartson előadást a fióka neveléstől egészen a tollazat megismeréséig.
Szó esett ezek mellett a madarak fészkelési és táplálkozási szokásairól, a tavaszi és őszi vonulásról is. Legvégül pedig egy közös játékkal mélyíthették el a csoport tagjai a szerzett ismereteket.
420
VII. Máté Napi Sokadalom Bükkábrányban
Szeptember 23-án ismét megrendezésre került Bükkábrányban a már hagyományosnak számító Máté napi sokadalom, emlékezve a középkori vásártartási jogra. Az idén hetedik alkalommal várta az érdeklődőket az önkormányzat változatos, szórakoztató programokkal a délután folyamán.
13 órakor kerül sor a közelmúltban elkészült beruházások ünnepélyes átadójára a BMX pályán, illetve az új kerékpárút Béke úti feljárójánál. A Tornácos Ház udvarán előbb Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte az egybegyűlteket ismertette az elkészült munkálatokat, valamint a jövőbeni terveket. Tállai András a térség országgyűlési képviselője pedig külön kiemelte a település központi szerepét a térségen belül. A köszöntők után került sor a szalagok átvágására és ezzel az ünnepélyes átadásra.
14 órakor a szokásos ünnepi felvonulás kezdődött meg az iskola udvaráról a község központjába. Ide megérkezve nem csak a helyi termékek bemutatója és vására, valamint népi gyermekjátékok várták az érdeklődőket, hanem számos egyéb program is. Elsőként a felvonulást is vezető Fresco Bello zászlóforgatók adtak fergeteges műsort a vendégeknek. Ezt az esemény sorozat idei díszvendégének, az erdélyi Bereck településnek a bemutatkozása követte. Dimény Zoltán polgármester mutatta be a Kárpátok lábánál elterülő, festői környezettel bíró községet. Őt Karuczka Jánosné követte a színpadon, aki az idén a szőlő- és borkultúrát helyezte a plébánián megrendezett kiállításának központjába.
825
Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna
Szeptember 22-én, pénteken délután 14 órai kezdettel került megrendezésre a Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna a bükkábrányi Szép Pál Sporttelepen. Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármesterének és Derekasné Orosz Andrea az Arany János Általános Iskola igazgatójának köszöntő szavai után Nagy László testnevelő ismertette a labdarúgó torna menetét és a szabályokat. A megmérettetésre idén Bükkábrány, Tibolddaróc, Mezőkeresztes, Mezőnyárád, Kisgyőr és Mezőnagymihály csapatai jelentkeztek.
246
Unikornis kiszagolta, a rendőrök elfogták!
 

A mezőkövesdi rendőrök Unikornis nevű szolgálati kutyájuk segítségével fogták el azokat a férfiakat, akik egy bükkábrányi családi ház egyik melléképületét feltörve pénztárgépet tulajdonítottak el.

772
Ismét lesz Máté napi sokadalom
Szeptember 23-án ismét megrendezésre kerül Bükkábrányban a már hagyományosnak számító Máté napi sokadalom, emlékezve a középkori vásártartási jogra.
Az idén hetedik alkalommal várja az érdeklődőket az önkormányzat változatos, szórakoztató programokkal a délután folyamán. 13 órakor kerül sor a közelmúltban elkészült beruházások ünnepélyes átadójára a BMX pályán, illetve az új kerékpárút Béke úti feljárójánál. 14 órakor pedig a szokásos ünnepi felvonulás kezdődik az iskola udvaráról a község központjába. Itt nem csak a helyi termékek bemutatója és vására, valamint népi gyermekjátékok várják majd az érdeklődőket, hanem számos egyéb program is. Fellépnek a Fresco Bello zászlóforgatók, a helyi óvodások és a Nefelejcs néptánccsoport is, de régi időket felelevenítő szüreti kiállítást is megtekinthetik a kilátogatók.
891
Testületi ülés Bükkábrányban szeptember 4 -én
Szeptember 4 -én 16 órától tartotta soron következő ülését a képviselő testület Bükkábrányban. Ez alkalommal összesen három napirendi pont került megtárgyalásra.
Az első napirendi pontban Bükkábrány község önkormányzat 2017. évi költségvetésének módosítására került sor. Évközbeni átvezetések történtek meg. Támogatások, bérpótlékok, kompenzációk. Az ezzel kapcsolatos írásos anyagot a testület tagjai már előre megkapták, áttanulmányozták és az abban foglaltakkal egyet értettek.
355
Elkészült az új kerékpárút Bükkábrányban
Nagyon régi terve volt mind az bükkábrányi lakosságnak, mind pedig a helyi önkormányzatnak, hogy a Sályi utat és a Béke utat egy szilárd burkolatú kerékpár út kösse össze az iskola közelében.
A régi, gyalogosan kitaposott földút helyén a közelmúltban megkezdődtek a munkálatok, mára pedig már birtokba is vehették az újonnan elkészült aszfaltos utat a két említett utca között közlekedők. Az út ugyan már használható, a műszaki átadás szeptember 8-án pénteken megtörtént, az ünnepélyes átadás lebonyolítását a Máté-napi rendezvény sorozat részeként tervezi megtartani a község önkormányzata.
603
Tanévnyitó a bükkábrányi iskolában - 320 milliós iskolafejlesztés indul el hamarosan
alt
A Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában augusztus 31-én tartották meg a tanévnyitót.Az iskola tornatermében megtartott ünnepségen a szülők, tanárok és persze a gyerekek jelenlétében kezdődött el a 2017/18-as tanév.
Az ünnepség az elsősök bevonulásával vette kezdetét, majd a Himnuszt követően egy vers következett, majd a vakációt, a nyarat búcsúztató műsort mutattak be az ötödiksesek.
Derekasné Orosz Andrea intézményvezető köszöntőjét követően Vitéz Gábor Miklósnak, a Mezőkövesdi Tankerület szakmai igazgató-helyettesének adta át a szót, aki bejelentette, hogy Bükkábrányt érintően sikeres volt az iskola fejlesztése kapcsán beadott pályázat, így mintegy 320,5 millió forint forrást nyertek el a beruházásra: 4 db új tanterem épül, új szaktantermeket alakítanak ki (informatika, nyelvi, természettudományi), bővítik a tornatermet, az ebédlőt, sportpályákat építenek, fejlesztik a sportudvart. Ezen felül burkolat és belső nyílászárók cseréje valósul meg és akadálymentesítést is végeznek, továbbá a korábbi Művelődési Házban napközis termet, könyvtárt és tánctermet alakítanak ki, és felújítják a pincét. A munkálatok 2018-ban kezdődnek, és 2020-ban fejeződnek be.

 
370
67. Bányásznap Bükkábrányban
Szeptember 2 -án került megrendezésre a 67. Bányásznap Bükkábrányban. A délután két órakor induló programsorozatban mindenki megtalálhatta a kedvére való műfajt. Az esti eső sem tántorította el a rengeteg érdeklődőt, akik az esti Lord nagykoncertre érkeztek.
465
Cinege napok - ismerkedés az iskolával
A bükkábrányi iskola leendő elsősei úgynevezett Cinege napokon vehettek részt augusztus 28-án és 29-én, alig két nappal a tanévnyitót megelőzően.
A két napos program célja az volt, hogy az első osztályos tanulók már tanévkezdés előtt megismerjék tanító nénijeiket, iskolájukat, a szokásrendet és az iskola dolgozóit. A két nap során játékos formában tehette mindenki próbára ügyességét egy festett tabló készítése során. De készült manót ábrázoló hűtőmágnes is, ugyanakkor szintén kötetlen formában, a digitális tábla segítségével ismerkedhettek az apróságok a tanszerekkel, az osztályterem berendezésével.
828
Becsengetés - változások a bükkábrányi iskolában
Az osztálytermekben pihenő tankönyvek néhány napon belül gazdára találnak, hiszen elkezdődik a 2017-18-as tanév a bükkábrányi iskolások számára is.
Mint szinte minden évben, idén is lesznek változások az előző évhez képest, melyek részint személyi jellegűek, részint pedig az intézmény egészét érintik. Ezekről a változásokról kérdeztük Derekasné Orosz Andreát az intézmény vezetőjét.
761
Erzsébet-tábor Bükkábrányban
Az illetékesek már hetekkel korábban elkezdték a készülődést, szervezést és a szükséges eszközök beszerzését arra az Erzsébet-táborra, amelyen összesen 32 gyermek vehetett rész Bükkábrányban augusztus 14-e és 18-a között. Az első-hatodik osztályos nebulókat a hét minden napján színes programok várták a Tornácos házban, ez mellett pedig napi négyszeri étkezés volt biztosítva mindenkinek abból a fejenként 18 000 Ft+ ÁFA összegből, amelyet az idén is pályázat útján nyertek a megvalósításra a tábor szervezői.
A hétfő délelőtt egy része az ismerkedéssel telt, majd a textilfestés, rajzolás, pólók kiosztása, dekorálása illetve az üvegfestés volt soron. A hét minden napja hasonlóan változatos kézműves foglalkozásokat tartogatott. Fazekas mester segítségével volt lehetőség agyagozásra, égethető gyurma készítésére is. A hét folyamán mindenki készíthetett többek között vasalható gyöngy tárgyakat, hűtőmágnest, de foglalkozhatott textil varrással, párna készítéssel is.
387
Augusztus 20. Bükkábrány
Augusztus 20-án országszerte zajlottak megemlékezések és kenyérszenteléssel egybekötött istentiszteletek, középpontba helyezve az államalapítás évfordulóját és az új lisztből készült kenyeret. A bükkábrányi református templomban délután fél 4-kor kezdődött az az ökumenikus istentisztelet, amelyen a szentmisét Hajdú Ferencné református lelkipásztor celebrálta Pálfi János plébános igehirdetése mellett. Az ünnepi alkalmon mindkét felekezet hívei jelen voltak.
500
Ismét simsonos nyárzáró volt Bükkábrányban
Nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Simson motorok szerelmeseinek országos nyárzáró borsodi találkozója augusztus 12-én. A helyszín - hasonlóan az elmúlt évekhez - ezúttal is Bükkábrány volt.
Reggel 9 órakor már szép számmal gyülekeztek a résztvevők az iskola udvarán és az embert próbáló kánikulában megkezdődött a regisztráció illetve a délutáni versenyekre is folyamatosan lehetett jelentkezni. Külön érdekessége volt az idei rendezvénynek, hogy a gyári állapotú és a feltuningolt darabok mellett többen bemutatták a márka igényesen felújított veterán darabjait, melyek között akadt bőven 50 éven felüli járgány is. Nagy szórást mutatott a résztvevők kora is, hiszen a legidősebb motoros túl volt a hetvenen, a legfiatalabb pedig alig töltötte be a másfél évet. Ugyan ez volt a helyzet a távolságokkal is. Volt aki a környékről, de volt aki a Felvidékről és az ország számos távoli pontjáról érkezett. A résztvevőknek egész nap volt lehetőségük, hogy egy speciális padon megmérethessék gépeik teljesítményét. A legizmosabb vas 24 lóerő leadására volt képes, ami ebben a kategóriában elismerésre méltó. A tuning mögött pedig rengeteg munka és nagy szakértelem áll.
1369
Erzsébet-táborban a bükkábrányi iskolások
Az Erzsébet-tábor nyári időszakának 6. turnusában, július 23-a – 28-a között 56 bükkábrányi gyerek és 6 kísérő tölthetett 6 felejthetetlen napot Fonyódligeten az Élménytábor pályázat keretében.
Komoly biztonsági szolgálat, 24 órás egészségügyi felügyelet és parti vízimentő szolgálat vigyázott a táborozókra. Az idei évben a pályázati önrész 1000-Ft-ját is visszakapták a gyerekek, amit a tábori büfében lehetett beváltani. Így az útiköltség volt csupán a táborozás költsége a szülőknek.
A bükkábrányi csoport a Magenta altáborban került elhelyezésre. A reggeli és esti tábori regulákon ismertették a Tesóik a napi programot, illetve értékelték a napjukat. A napi ötszöri étkezés mellett dinnyeosztással is meglepték a szervezők a gyerekeket.
A tábornyitóra első este került sor, amikor minden csoport saját színébe öltözve vonult fel a nagy sátorba. A bükkábrányi gyerekek aktívan kivették a részüket a programokból.
Hétfőn trambulinoztak és kutyabemutatón vettek részt, a fürdés után este a Soltis Lajos Színház előadását tekintették meg.
Kedden tábori olimpián mérhették össze ügyességüket a gyerekek korosztályonként. Találkoztak a Langaléta Garabonciásokkal, és remekül szórakoztak a produkciójukon. A győri Mobilis látványos fizikai kísérletein szórakozva tanultak a vegyszerekről. Délután kezdetét vette a focibajnokság, amiről az ábrányiak sem maradhattak le.
469
Elkészült a BMX ügyességi pálya, és a bányához vezető kerékpárút Bükkábrányban
alt
Új attrakcióval bővült a bükkábrányi szabadidős lehetőségek köre: a hétvégén már kipróbálhatták az új bükkábrányi BMX ügyességi pályát a fiatalok, péntekre mindhárom elem beépítésre került, így megkezdődhetett a pálya megismerése, a trükkök gyakorlása. A két rámpát és egy középső ügyességi elemet - amelyeket a BMX-eseken kívűl a gördeszkások is használhatnak - egy aszfaltozott, 8x30 méteres területen helyezte el a kivitelező cég.
660
Négy helyszínen, négy beruházás készül Bükkábrányban
alt
Több helyszínen, több felújítás, beruházás is folyik Bükkábrányban. A bányához vezető kerékpárút második szakaszának kivitelezése mellett készül a gyalogos és kerékpár út a Sályi és Béke út között, valamint az Arborétumban illetve a volt idősek otthona mögött is dolgoznak: előbbi helyen a térfigyelő rendszer kiépítése és a sétány térkövezése után hamarosan elkészül az új játszótér és grillező, szalonnasütő hely, míg utóbbinál elkészült a BMX pályának helyett adó terület aszfaltozása, ide hamarosan megérkeznek az ügyességi elemek. 
1126
Aranykezek - kézműves tábor Bükkábrányban
Idén is megrendezésre került az Aranykezek kézműves tárbor a bükkábrányi iskolában június 26-a és 30-a között ami egyúttal Erzsébet tábor is volt egy nyertes pályázatnak köszönhetően.
Az első négy napon hat csoportban négyféle kézművestechnikát ismerhettek meg és sajátíthattak el a táborozók a tanárnénik és a segítők irányítása alatt. Papírtechnikával, az agyagtechnikával, a kosárfonással, illetve a fatechnikával ismerkedhettek meg a gyerekek és alkothattak szebbnél szebb ajándéktárgyakat, használati tárgyakat a hét folyamán.
A délutáni programok szintén sok érdekes, vidám percet szereztek a tábor résztvevőinek. Hétfőn az egri Kisötlet Gyermekszínpad előadása szórakoztatta vidám műsorral a gyereksereget.
Kedden a Garabonciás gólyalábasok varázsoltak vidám hangulatot az iskola udvarára, műsorukba pedig nem csak a gyerekeket, de a tanárnéniket is bevonták.
708
Ballagás és tanévzáró a bükkábrányi iskolában

Június 23-án 15 órától tartották a ballagási, illetve a tanévzáró ünnepséget a Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. A 7.osztályos tanulók és szüleik által szépen feldíszített iskolában saját termükből indultak el csengőszóra a ballagó diákok, majd a tornaterembe vezetett útjuk.
A 8. osztályosok versekkel, idézetekkel búcsúztak az iskolától, tanáraiktól és az itt maradó iskolatársaktól és szüleiknek is köszönetet mondtak egy-egy szál virággal. A műsort a 8.osztályos lányok által előadott dalok színesítették, akiket Kaló Csenge 4.osztályos tanuló és Kovács Balázs gitáron valamint Nagy Beatrix tanárnő basszusgitáron kísért.
A hagyományok szerint a végzős diákok leendő iskolájuk szalagjait helyezték el az élet fájára. A ballagóktól a 7.osztályosok és az intézmény nevében Derekasné Orosz Andrea intézményvezető is elbúcsúzott, majd felsorolta az év kiemelkedő versenyeredményeit.  Megköszönték azon ballagtató szülők munkáját is, akik az elmúlt években sokat segítették az iskolát. Elismerést kapott Reviczkiné Máté Györgyi, Vanczákné Svercsok Erika és Molnár Zsolt Istvánné.

376
Tervek és megvalósuló beruházások Bükkábrányban
Legutóbb ez év március közepén számoltunk be arról, hogy a bükkábrányi önkormányzat számos beruházás megvalósítását tervezi ebben az évben.
Ami akkor még terv volt, az mostanra futó beruházás lett. Elkezdődtek többek között az arborétumban folyó felújítási munkálatok, de folyamatban van a kerékpárút teljes renoválása is. Mindezekről Szalai Szabolcs a település polgármestere számolt be televíziónknak.
A folyamatban lévő munkálatok mellett pedig számos olyan terv is van, amelyre már biztosítottnak látszik az anyagi fedezet és a megvalósítás is hamarosan elkezdődhet.
513
Fitness világbajnok lett a bükkábrányi lány
Két-három év alatt profi sportolóvá sőt világbajnokká lenni bármilyen sportágban nem kis teljesítmény. Kitartó munkával és rengeteg edzéssel a bükkábrányi Szepesi Szabinának ez mégis sikerült, bár néhány éve még maga sem gondolta volna, hogy ilyen magasságokig jut a fitness világában.
A renszeres edzés és a kitartó munka eredménye pedig az lett, hogy Szabina előbb itthon aratta sorba a babérokat, idén június 3-án pedig a Kelet-Itáliában megrendezett Rimini Fitness EXPO hozta meg számára a az igazi világsikert: aranyéremmel a nyakában térhetett haza. Természetesen mindezt nehezen hitte volna a kezdetekkor, most viszont már edzőjével együtt a jövő megmérettetéseit tervezik. A következő állomás már Las Vegas lehet.
7875
Diákönkormányzati Nap a bükkábrányi iskolában

DÖK, azaz diákönkormányzati napot tartottak a bükkábrányi iskolában a tanév utolsó előtti napján. A gyerekek egyfajta akadálypályát teljesítettek, bár az állomások célja inkább a szórakoztatás volt, mint a verseny. Az alsósok az iskola területén járták körbe a helyszíneket: volt rajzverseny, ügyességi akadálypálya, ugrálóvár, valamint csoportos játékok. A felsősök többek között kincskereső és labdás játékban vehettek részt, illetve graffitit készíthettek.
Eközben a napközis teremben arcfestésen vehettek részt valamit rendőrségi motorok bemutatója is várta a gyerekeket a könyvtár előtt, utóbbira egyébként fel is ülhettek a nebulók.
466
Napsugaras Napok a bükkábrányi oviban
Napsugaras Napok várták a bükkábrányi óvoda és bölcsőde csöppségeit és a szülőket június 6.-a és 9.-e között. A gyerekeket minden nap más, érdekesebbnél érdekesebb program szórakoztatta.
Kedden délelőtt az óvónénik jóvoltából minden gyermek egy-egy csillámtetoválással gazdagodhatott. Szerdán egy tartalmas kiránduláson vehettek részt a kicsik a miskolci vadasparkban, ahol ismert és kevésbé ismert állatokat nézhettek meg közelről is. A csütörtöki nap több meglepetést is tartogatott. Délelőtt a "Misi Mókus tréfái" című bábelőadás várt mindenkire az aulában. Délután pedig a mezőkövesdi rendőrök és tűzoltók jóvoltából villogó, szirénázó autókba ülhettek be a gyerkőcök, ismerkedhettek meg azok felszerelésével. Bár a pályaválasztás még kissé korai, de bizonyára sokan a szívükbe zárták a különleges autócsodákat.
625
Ülésezett Bükkábrány képviselő testülete
Június 6-án ismét összeült a bükkábrányi képviselő testület, hogy ezúttal öt napirendi pontot tárgyaljon meg.
Elsőként a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés felmondásáról kellett szavazniuk a jelenlévőknek. Minderre azért van szükség, mert a szemétszállítást végző jelenlegi szolgáltató megyén kívüli, az új szabályozás szerint azonban 2018-tól megyén belülinek kell lennie a szolgáltatónak.
Ehhez kapcsolódott a második fő téma, vagyis a Mezőkövesdi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz történő csatlakozás jóváhagyása, illetve a polgármester meghatalmazása Társulási Megállapodás aláírására. Mezőkövesd központtal ugyanis egy új társulás jön létre, melynek 18 másik település mellett Bükkábrány is tagja lesz. Ehhez kapcsolódóan a polgármester elmondta: az utóbbi időben több megkeresés is érkezett a lomtalanítás elmaradása, illetve a szelektív hulladék szállítás akadozása miatt. Tájékoztatása szerint a jelenlegi fennakadás csupán átmeneti, az ezzel kapcsolatos gondok hamarosan megoldódnak. A testület tagjai mindkét napirendi pontban foglaltakat ellenszavazat nélkül hagyták jóvá.
439
Évzáró és ballagás a bükkábrányi óvodában
Június 2-án délután változatos program várt minden érintettre a bükkábrányi óvoda aulájában. Négy órai kezdettel a középső csoportosok évzáró ünnepségére került sor. Ennek kezdeteként Galambos Lajosné az intézmény vezetője köszöntötte a vendégeket, majd a gyerekek versekkel, körjátékokkal, énekekkel színesített műsorral kedveskedtek a szülőknek.
Öt órakor már a nagycsoportosok lettek a főszereplők. Ők búcsúztak az óvodától, hogy szeptembertől már az iskola padjaiban ismerkedhessenek a tudományokkal. Az intézmény vezetőjének köszöntője után a gyerekek egy-egy szál virággal kedveskedtek a meghívott vendégeknek, akik között ott voltak a ma már nyugdíjas dadus nénik, de a leendő tanító nénik is. Az óvoda vezetője külön köszöntötte Ungerné Lévai Mária nyugalmazott óvónőt, aki most 50 esztendeje, hogy elkezdte pedagógusi pályáját. E jeles évforduló alkalmából Szalai Szabolcs polgármester és Galambos Lajosné közösen nyújtottak át Marika néninek egy arany oklevelet és egy csokor virágot.
569
Pünkösdölés a bükkábrányi iskolában
Június 1-én reggel 8 órakor az iskola aulájában gyülekeztek a bükkábrányi iskolások, hogy egy régi néphagyományt, a pünkösdölést felelevenítsenek. A 4.osztályosok emellett a pünkösdi kosár készítésének hagyományát is bemutatták társaiknak, amely nem is annyira a régmúltba vitte vissza a tanulókat, hiszen még napjainkban is élő hagyomány .
A pünkösdölés az Alföldön és Északkelet-Magyarországon a leányok pünkösdi énekes, gyakran táncos, házról házra járó szokása volt. Egyes változatokban a legények, fiúgyermekek is részt vehettek.
A negyedikes tanulók ebből a régi, több évszázadra visszanyúló hagyományból adtak ízelítőt, a gyerekeket Szabóné Hajdú Katalin tanítónéni készítette fel.
426
Emlékezés a trianoni tragédiára Bükkábrányban
1920. június 4-én írták alá Trianonban azt a diktatórikus békeszerződést, amelynek következtében Magyarország elvesztette területének és gazdasági erőforrásainak mintegy kétharmadát. Magyarországon 2010. óta a Nemzeti Összetartozás Napja június 4-e.
Az I. világháborút lezáró diktatórikus békeszerződésre és a magyarság nemzeti tragédiára emlékeznek ez időtájt az ország számos településén. Bükkábrány Önkormányzata a helyi általános iskolával közösen június 1-én délelőtt 11 órakor szervezett színvonalas emlékműsort a polgármesteri hivatal melletti Trianon emlékműnél. A Himnusz eléneklése után az iskola három ötödikes tanulója idézte fel a világháború gyászos kimenetelét, a hazánkra kényszerített békeszerződés megkötését és annak következményeit.
431
A hetedik Ősfa Fesztivált rendezték meg május 27-én Bükkábrányban

Május 27-én immár a hetedik Ősfa Fesztivált rendezték meg Bükkábrányban, a település legnagyobb rendezvénye ismét tömegeket vonzott a térségből is a Szép Pál Sporttelepre. Délután egy órától az önkormányzat vendégül látta a település lakosságát egy ebédre, ezt követően 14 órától indultak a színpadi programok.
Közben persze számos kiegészítő program várta a gyerekeket és felnőtteket, "Lencsevégen Bükkábrány" címmel fotókiállítást lehetett megtekinteni a Bányász Emlékház udvarán, szintén itt várták a népi játékok és lovaglás a gyerekeket és volt bányatúra is. Ezen kívűl ugrálóvár, körhinta, arcfestés, a Magyar Vöröskereszt bükkábrányi alapszervezetének sátra, katonai és határvadász toborzópont is volt a rendezvényen többek között.

896
Konfirmálás Bükkábrányban
Bükkábrányban május 21-én tartották a konfirmálást, 3 fiú és 5 lány lett a református gyülekezet felnőtt tagja. Maga az esemény két részből állt: vizsgából és istentiszteletből. A vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását.  Az istentiszteleten megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival ezután megáldották őket egy bibliai idézettel, utána pedig a gyülekezettel együtt úrvacsorát tettek. 
492
Madarak és Fák Napja a bükkábrányi iskolában

Május 13-án rendezték meg a bükkábrányi iskolában a Madarak és Fák Napját. Az alsó és felső tagozat külön-külön útvonalon járta be a települést, így teljesítette az akadályversenyt. A kicsik a Major hídon keresztül, a Benzinkút és az óvodaköz érintésével jutottak el az utolsó állomásra, a Daróczi útra, míg a felsősök első állomása a főtéren volt, innen mentek a Petőfi útra, az Orvosközbe, majd a Jókai úton keresztül a Rákóczi útra.
Az egyes állomásokon 20-20 pontot gyűjthettek a madarakról vagy fákról elnevezett csapatok. Változatos feladatok várták a gyerekeket, egyben azonban megegyeztek, hogy mindegyik a természet ismeretével volt kapcsolatos. Volt növény és madárfelismerés, szókereső, képrejtvény, találós kérdés. Az eredményhirdetés alkalmával pedig minden csapat számára volt valami jutalom, senki se ment haza üres kézzel.
A még nem induló vagy éppen visszaérkező csapatokat különböző feladatok várták, volt vitaminkóstolás, sportjátékok, és kézműveskedés.

478
Ünnepi szentmise - elsőáldozás Bükkábrányban
Összesen hét gyermek, öt lány és két fiú részesülhetett első ízben a szentáldozás kegyelmében május 14-én vasárnap a bükkábrányi római katolikus templomban a reggel 8 órakor kezdődő ünnepi szentmise alkalmával.
A keresztény élet fontos állomása előtti időszakban Nagyné Krokos Rita hitoktató és Pálfi János plébános volt az elsőáldozók segítségére a hitbeni alapismeretek elsajátításában. A gyerekeknek és a szentmisén résztvevő híveknek a plébános beszélt az ünnepi alkalom jelentőségéről, valamint hangsúlyozta: mind az elsőáldozás, mind a bérmálkozás szentségének felvétele további felelősséggel is jár, ezzel nem szabad véget érnie a hit gyakorlásának.
655
Testületi ülés Bükkábrányban május 8-án
Május 8-án a délutáni órákban tartotta soron következő ülését a képviselő testület Bükkábrányban. Ez alkalommal összesen hét napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként az önkormányzat 2016. évi költségvetésének módosításáról kellet dönteniük a tagoknak. Az ezzel kapcsolatos írásos anyagot a testület tagjai már előre megkapták, áttanulmányozták és az abban foglaltakkal egyet értettek.
Következő fő téma a 2016 évben végzett belső ellenőrzés éves összefoglaló jelentése volt. Kiss Zoltán jegyző beszámolója szerint az átfogó ellenőrzés során a közbeszerzési eljárás szabályosságának vizsgálata volt a cél. A belső ellenőr azonban mindent rendben talált. Az erről szóló jelentést korábban szintén kézhez kapták a testületi tagok, a leírtakat pedig egyhangú igen szavazattal hagyták jóvá.
Az önkormányzat 2016. évi költségvetésének zárszámadása volt a harmadik napirendi pont. Erről Szalai Szabolcs polgármester tartott rövid ismertetést, külön kiemelve a kiadási és bevételi összegeket. Ennek értelmében az elmúlt év összes kiadása 580 559 981 Ft volt, a bevétel pedig összesen 604 255 406 Ft-ra rúgott. Ennek tükrében a gazdálkodás kiegyensúlyozottnak mondható. A képviselők ellenszavazat nélkül hagyták jóvá a zárszámadást.
Negyedikként az önkormányzat 2017. évi költségvetésének módosítása került elfogadásra a szintén előre kiadott írásos anyag alapján.
A községi önkormányzat és az irányított költségvetési szervek 2016. évi kincstári ellenőrzési jelentésének elfogadása történt meg az ötödik napirendi pont keretében. A polgármester elmondása szerint a Magyar Államkincstár hajtott végre meglehetősen mélyreható ellenőrzést, melynek során több tízezer oldalnyi anyag került górcső alá. Az ellenőrzés nem talált komolyabb hibát, pusztán formai eltéréseket tárt fel, amelyek időközben orvosolva lettek. Az erről írt jelentés ellenvetés nélkül került elfogadásra.
475
Hetedszer is Ősfa Fesztivál lesz Bükkábrányban
alt

VII. alkalommal kerül megrendezésre idén az Ősfa Fesztivál Bükkábrányban, május 27-én. A szervezők változatos programokkal várnak minden kedves érdeklődőt délután 13 órától a Szép Pál Sporttelepen. A rendezvény a polgármesteri köszöntővel, majd a kiállítás megnyitóval és a fotópályázat díjkiosztójával indul.

 
371
Föld Napja: programok a bükkábrányi iskolában

A Föld Napja kapcsán a bükkábrányi iskolában több napon keresztül is programokat szerveztek a témával összefüggésben. A gyerekek totót tölthettek ki, színezhettek, szórakoztató feladatokat oldhattak meg. Az osztályok pedig együtt is tettek az ügy érdekében, hiszen udvartakarítással, és rendezéssel tették szebbé az iskola környezetét. Április 22-én az iskola három tanulója, Czudar Bars, Hindulák Luca, Reviczki Györgyi vett részt a Herman Ottó biológiaversenyen.
Április 26-án pedig papírgyűjtést szerveztek, a filagória alatti tárolóba folyamatosan érkeztek az újságkötegek, amelyek beszállításában a szülők is segítettek természetesen.

449
A Felvidéken jártak a bükkábrányi hetedikesek

A Scool-túra Kft. szervezésében a 7. osztályos tanulóink a „Határtalanul” osztálykiránduláson vettek részt április 6-9-ig. A négynapos utazás során bejárták a Felvidék szép tájait, ismerkedtek a jelentősebb városok magyar vonatkozású értékeivel.
Az egykor ott élő híres magyarok életútjának megismerésével tudatosíthatták magukban, hogy kirándulásunk helyszínei mennyiben kapcsolódnak Magyarországhoz. Kassán a dómban koszorút helyeztek el II. Rákóczi Ferenc síremlékén.
Tornalján a Kazinczi Ferenc nevét viselő magyar nyelvű általános iskola 7. osztályosaival barátkoztak. Feledhetetlen élmény volt az áprilisi hógolyózás is a Magas-Tátra lábánál. A külhoni kirándulás során a gyerekek feladatokat oldottak meg, rajzokat készítettek, útinaplót írtak és sok-sok fényképet készítettek. Az utazás minden résztvevő számára örök élmény marad.

400
A Magyar Költészet Napja a bükkábrányi iskolában
A Magyar Költészet Napja és az Arany János emlékév alkalmából a bükkábrányi iskola tanulói együtt emlékezhettek Arany Jánosra a Szabad Ötletek Színházának művészeivel: Szitás Barbarával, Bor Viktorral és Imre Istvánnal. A program a II. Rákóczi Ferenc Megyei- és Városi Könyvtár támogatásával jött létre április 19-én.
A felső tagozatos diákok a 3. órában nagy élvezettel hallgatták az előadóművészeket. 2017-ben ünnepeljük Arany János születésének 200. évfordulóját. Ezt az esztendőt az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia Arany János-emlékévnek nyilvánította. Nem véletlen, hiszen Petőfi mellett a XIX. század legnagyobb magyar költőóriása Arany János.
467
Nyílt nap a bükkábrányi óvodában
 
Minden érdeklődőt szeretettel vártak a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodába és Bölcsődébe április 19-én az „Óvodába hívogató” és „Bölcsődei kóstolgató” címmel rendezett nyílt napra.
A leendő óvodás és bölcsődés gyermekek, valamint szüleik részére meghirdetett programon 10 órától 11:30-ig nyílt lehetőség arra, hogy betekintsenek az intézmény és a gyermekek mindennapi tevékenységeibe. Az intézmény aulájában külön játszóházat rendeztek be a kicsiknek, ahol mindenki megtalálhatta a neki tetsző elfoglaltságot.
666
Húsvéti készülődés Bükkábrányban
A Húsvétra való készülődés jegyében teltek a napok a bükkábrányi óvodában és iskolában az április 10-e és 14-e közötti időszakban.
Az oviban egy három délutánt kitöltő program sorozattal készülődhettek a gyerkőcök az ünnepre. Ennek lényege a kézműveskedésben állt. Minden csoportban lehetőség volt a szülőkkel együtt egy-egy nyuszi figura, hímes tojás, vagy éppen tavaszi virágfüzér elkészítésére. A legkisebbek szüleit kedden, a középsősökét szerdán, a legnagyobbakét pedig csütörtökön délután várták az óvónénik és dajka nénik vezetésével egy kis ügyeskedésre.
Nem unatkoztak a héten az iskolások sem. 11-én délután Hok Andrea tanítónő szervezésében változatos feladatok várták a tanulókat.
640
Digitális Témahetet rendeztek a bükkábrányi iskolában

Április 3-ától egészen 10-éig tartott a Digitális Témahét a bükkábrányi iskolában! Az első nap az óvodába vezetett a diákok útja, tabletekkel felszerelve érkeztek meg a kicsikhez. Először a község nevezetességeiről készített kirakót raktak össze az ovisok, majd a saját maguk által kiszínezett rajzok keltek életre 3 dimenzióban a tabletekkel. Délután a rendhagyó média szakkörön a Lájkvadászat társasjátékkal játszhattak az érdeklődők, és kipróbálhatták a micro:bit programozását, és megmutatták a legügyesebb tanulók, hogyan működik a LEGO Wedo 2.0 készletből összeállított robot, bemutatták az arduinót és az Makeblock mBot Oktatórobotot.

446
Virágvasárnap - közel a Húsvét
Virágvasárnappal megkezdődik a Nagyhét, amely Jézus szenvedésén és kereszthalálán keresztül a feltámadásának ünnepére, Húsvétra vezeti el a keresztény híveket. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe való bevonulásáról emlékezik meg a keresztény világ. A katolikus liturgiában a virágvasárnapi szentmise barka szenteléssel kezdődik.
Számtalan egyházközséghez hasonlóan így volt ez április 9-én a bükkábrányi római katolikus templomban is. A Pálfi János plébános által celebrált szentmise előtt sor került a barka megszentelésére és a szentélybe történő ünnepélyes bevonulásra. Az igeliturgia evangéliuma is a passió, vagyis Jézus szenvedés története volt ezen a Húsvéthoz közeli vasárnapon, amelyet a hívek egy kis csoportja adott elő.
511
A játék - szavaló verseny a bükkábrányi óvodában
Április 6-án az előző évekhez hasonlóan idén is versmondó versenyre várták a térség óvodásait a Napsugár Napközi Otthonos Óvodába Bükkábrányba. A meghirdetett versenyre a helyiek mellett neveztek a mezőkeresztesi, mezőnyárádi, harsányi, tibolddaróci és a sályi óvoda nebulói is. Ebben az évben a gyerkőcök kedvenc elfoglaltsága, a játék volt meghirdetve, mint a versek fő témája. Galambos Lajosné óvodavezető köszöntő szavai után kezdhette meg munkáját a zsűri, Kiss Sándorné nyugalmazott óvodapedagógus, Riczkó Lászlóné nyogalmazott tanítónő és Lázárné Hoffmann Erika logopédus személyében.
1477
Kiszehajtással csalogatták a tavaszt a bükkábrányi iskolások

Régi magyar népszokás a kiszehajtás és a villőzés, melynek során, főleg faluhelyen, a lányok egy nagy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek és énekelve végigvitték a falun, majd levetkőztették és a patakba dobták vagy elégették. A kiszehajtás után a földíszített, szerencsét hozó fűzfaággal, a villővel járták végig a falut. Mindennek a célja a tél végleges elűzése, a tavasz, a jó idő csalogatása volt.
A hagyományt minden évben felelevenítik a bükkábrányi iskola tanulói. Ezúttal az aulában gyűltek össze a diákok március 30-án, ahol a harmadik osztályosok népi játékokkal, dalokkal színesített műsorát nézhették meg. A gyerekeket Szemán-Dobó Violetta osztályfőnök készítette fel. A kiszebábu és a gyerekek ezt követően ellátogattak az óvodába, ahol két csoport nézhette meg a régi időket idéző előadást. Az óvodába menet és a patak felé haladva is énekszó zengte be a főutcát.
A tavasz eljövetelét biztosítva, meg is szabadultak a telet jelképező bábutól, a Sályi-patakba dobták. Bár egy rövid időre megakadt, ám a patak sodrása továbbvitte, messzi vizekre.

390
Iskolakóstolgató - ismerkedés az iskolával Bükkábrányban
Iskolakóstolgatót tartottak a bükkábrányi iskolában március 31-én azoknak a most még oviba járó gyermekeknek és szüleiknek, akik szeptembertől már az iskolapadban ismerkednek a tudománnyal.
A vendégeket Éliásné Takács Anikó intézmény vezető helyettes köszöntötte, majd bemutatkozott az a két tanítónéni, akik várhatóan az új tanévben szárnyaik alá veszik az elsősöket. A tervek szerint egyikük Szabóné Hajdu Katalin, másikuk pedig Gulyásné Orbán Mária lesz. Az ismerkedés valamint egy rövid éneklés és játék után külön program várta a szülőket és a nebulókat. Az anyukák és apukák az intézmény helyettes vezetőjétől kaptak tájékoztatást az iskolai életet illetően.
950
Templomtól templomig - keresztút Mezőnyárádon
Krisztus szevedés történetének része a keresztút egész évben nagy jelentőséggel bír a kereszténység számára, ilyenkor a nagyböjti időben viszont még hangsúlyosabban jelenik meg.
Március 24-én a mezőnyárádi katolikus iskola tanulói és sokan a helyi hívek közül asok évszázados úgynevezett romtemplomnál gyűltek össze, hogy végig járják Jézus utolsó útjának tizennégy állomását. Az első állomás mindjárt az kiindulási pontnál volt, majd végig haladva a község utcáin minden stáció után más-más osztály tanulói vették vállukra a keresztet és vitték a következő állomásig. Az imák mellett mindenhol elhangzott egy rövid elmélkedés is, amelyet a tanári kar tagjai olvastak fel.
942
A '48-as hősökre emlékeztek a bükkábrányi iskolások
Rendhagyó módon indult a nap a bükkábrányi iskolában március 14-én.
Reggel 8 órakor ugyanis nem az osztálytermekben, hanem a tornateremben gyülekeztek a tanulók és az intézmény dolgozói, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt tisztelegjenek. Ez alkalomra a hetedikesek készültek rövid ám annál tartalmasabb műsorral, melyben próza, vers és zene egyaránt szerepet kapott. Felkészítő tanáruk Nyergesné Kövesdi Ágnes volt.
411
Nyílt napra várták szüleiket a bükkábrányi ovisok

Nyílt napokat tartottak a bükkábrányi óvodában március 8-án és 9-én. A szülők mindkét nap betekinthettek a mindennapi óvodai életbe, játékba, napirendbe, ám ezen kívűl különböző foglalkozásokon is láthatták gyermekeiket.
Szerdán a középsősök várták szüleiket, reggel az óvodai játékok között merültek először a gyerekek, építőkockáztak, legóztak, kirakóztak.
Ezt követően zenei foglalkozás következett, közös éneklés mellett hangszerbemutató, dalfelismerés is volt. A délelőtt további részében pedig kézműves foglalkozáson vettek részt a gyerekek, a tavasz jegyében készíthették el ragasztással képeiket.

538
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek Bükkábrányba

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójának tiszteletére a II. András térre várták a helyi lakosokat Bükkábrányban március 12-én a késő délután órákban, hogy az önkormányzat által szervezett ünnepségen méltóképpen emlékezhessenek a forradalom hőseire.
Elsőként Szalai Szabolcs polgármester tartott ünnepi beszédet, megemlékezett e nap  és a szabadságharc történéseiről. Az ünnepi műsorban közreműködött a Bükkábrányi Népdalkör és a Bükkábrányi Irodalmi Kör, akik dalcsokrukkal illetve egy verssel tisztelegtek a nemzeti hősök előtt.
Az ünnepséget követően, a hagyományokhoz híven a megemlékezés koszorúit helyezték el az önkormányzat, az intézmények, valamint a pártok és a civil szervezetek képviselői a település központjában álló emlékműnél.

412
Új év, új fejlesztések Bükkábrányban
A 2016-os év folyamán számos új beruházás valósult meg Bükkábrányban. Az élet azonban ebben az esztendőben sem áll meg a településen.
Bár még csak március elejét írjuk az önkormányzat már sikeres projekteket tudhat maga mögött, tervekből pedig szintén akad bőven. Mindezekről kérdeztük Szalai Szabolcsot a község polgármesterét. A polgármester hangsúlyozta, hogy egyelőre még csak a saját erős beruházásokról érdemes konkrétumokban beszélni, több projekt sikere a reájuk kiírt pályázatok sikerén vagy sikertelenségén múlik majd.
726
Emlékév - Arany Napok a bükkábrányi iskolában
Arany János születésének kettőszázadik évfordulója apropóján az idei évet az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia emlékévvé nyilvánította. Ezzel még kiemeltebb aktualitást kapott a bükkábrányi iskolában a minden évben megrendezésre kerülő Arany Napok elnevezésű rendezvénysorozat, mellyel a névadó előtt tisztelegnek a diákok és dolgozók egyaránt.
Az idei két napos program sorozat megnyitójára március 2-án 8 órakor került sor az iskola aulájában. Elsőként Éliásné Takács Anikó intéményvezető-helyettes köszöntötte a résztvevőket, majd röviden ismertette a költő életrajzát, irodalmi munkásságát. Ezt követően két diák helyezett el koszorút a névadó emléktáblájánál, majd a diákok közösen szavalták el a Toldi című elbeszélő költemény bevezető sorait. Ezt követően a 20 perces szünetekben Arany-tallérokat gyűjthettek a alsós és felsős csapatok az iskola különböző pontjain. Az 5-6. órában a Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola kézi- és futballcsapatát látták vendégül az ábrányiak barátságos mérkőzésre. A legkisebbek Arany-olimpia játékos sorversenyével zárult a nap, ahol a feladatok kapcsolódtak a névadóhoz.
472
Testületi ülés volt Bükkábrányban március 2-án
alt
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban március 2-án. Összesen 7 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők az ülésen.
Elsőként a Bükkábrány Község Önkormányzat 2017. évi költségvetésének megtárgyalása, elfogadása volt a téma. A kiadási és bevételi főösszeget is 538.996.028 Ft-ra tervezik. Ennek a költségvetésnek része az önkormányzat saját költségvetése, az óvoda és a konyha, valamint a közös önkormányzati hivatal költségvetése. Utóbbival kapcsolatban a tagtelepüléseken már elfogadták a képviselők a tervezett költségvetést.
A továbbiakban Szalai Szabolcs polgármester szóban kiegészítette a költségvetés írásbeli tervezetét az idei beruházásokat felsorolva. Megemlítette, hogy a meglévő nagy teljesítményű szivattyú mellé beszereztek egy közel kétszer akkora teljesítményű berendezést, valamint az önkormányzat megvásárolt egy kistraktort valamint egy hótoló és sószóró adaptert.
Tervezik egy 2 személyes, kisebb autó beszerzését a társult önkormányzatok közötti utazáshoz, ugyanis ez olcsóbb megoldás, mintha az alkalmazottak a saját autójukra kapják meg a költségtérítést.
Árajánlatokat kértek egy 5 beállásos mobil garázsra, amelyhez már megvan az alap, erre telepítenék rá a 2 nagyobb hellyel és 3 kisebb beállóval rendelkező garázst, így az önkormányzati busznak és a további járműveknek is fedett helyet biztosítanának.
A szabadidőparkot BMX pályával, kamerarendszerrel bővítenék, valamint a játékokat is szeretnék kicserélni.
Meghibásodott az önkormányzati hivatal kazánja, ennek cseréjét is be kellett tervezni, és az óvodában is szintén tönkrement a kazán, ezért itt is új eszközt kell vásárolni.
 
384
Népdalkörösök farsangja
A Bükkábrányi Népdalkör február 25 -én tartotta hagyományos farsangi mulatságát. A programok a köszöntő után a három jelenlévő a bogácsi a mezőnagymihályi és a helyi bükkábrányi dalosok közös hangulatteremtő dalcsokrával indult, Benyovszki Mária vezetésével. Aztán Gedai Istvánné „Részlet a Magyarok titkos krónikájából” című előadását láthatták. Simon Istvánné Esztike néni viccet mesélt. Nyeste Károlyné „Bortörvény” című humoros felolvasása után a Bogácsi Népdalkör „Bogácsi Traccsparti” című előadása hangzott el. Végül a házigazdák „Nyugdíjasok” című műsorát láthatták a jelenlévők.
454
Futva űzték a telet a bükkábrányi iskolások

Farsangi futásra kerekedett fel a bükkábrányi iskola apraja-nagyja február 21-én. Az ötletgazda Kubiczkiné Hok Andrea tanárnő volt, a gyerekek közül pedig sokan bújtak jelmezbe és a tél elűzéséhez zajkeltő eszközök is társultak. Reviczki Györgyi és Kaló Vanda táncos bemelegítése után egészen a sportpályáig futott a népes csapat, az alsó és felső tagozat egyaránt, néhány pedagógussal kiegészülve.
Ott aztán finom tea várta a gyerekeket, majd egy kis pihenő után az iskolába is futva érkeztek be.
A konyhás nénik fánkot is sütöttek, amelyet visszaérve elfogyaszthattak a tanulók. A lebonyolításban segédkezett a tanári kar többi tagja, míg a Polgárőrség az útvonalat biztosította.

613
Jótékonysági bál Bükkábrányban
Jótékonysági farsangi bált rendeztek Bükkábrányban február 11-én. A rendezvényre ismét szép számmal látogattak el a vendégek, és a hangulat is kitűnő volt az este folyamán. A mintegy 160 vendéget elsőként Derekasné Orosz Andrea, az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ennyi vendég és támogató segíti őket és az idén ballagók különösen közel állnak a szívéhez. A bál védnökeként Bozsikné Víg Marianna a Mezőkövesdi Tankerületi Központ tankerületi igazgatója is köszöntötte a vendégeket, és elmondta, hogy a következő évek fejesztéseiben nagy szerepet szán a tankerület az Arany János Általános Iskolának.
897
Farsangoltak a bükkábrányi óvodások
Február 9-én délelőtt a bükkábrányi óvodát is hatalmába kerítette az ilyenkor szokásos vidám farsangi hangulat.
9 órai kezdettel Sanyi bohóc és Cini várta az ovisokat és a bölcsiseket az aulában. Interaktív zenés műsoruk nagy sikert aratott a legkisebbek és a nagyobbak körében egyaránt. Miután a két zenebohóc elbúcsúzott következhetett a jelmezes felvonulás. Előbb a nagycsoportosok, majd a középsősök, végül pedig a kiscsoport tagjai szavaltak, énekeltek. Ennek végeztével pedig midenki egyenként bemutathatta jelmezét a többieknek.
1248
Farsangi mulatság a bükkábrányi iskolában
Zsúfolásig megtelt a tornaterem február 3-án a bükkábrányi iskolában, ahol 16 órakor kezdődött az idei farsangi mulatság. A rendezvényt a hagyományokhoz híven az iskola diákönkormányzata szervezte meg.
A 8. osztályosok nyitótáncával kezdődött a program, majd az 1.osztálytól kezdve a 7. osztályig közös produkciókat mutattak be az osztályok. Szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb jelmezek, és persze sok humor és vidámság jellemezte a műsorokat.
Az elsősök a Csimbumm Cirkusz című produkciójukkal készültek, majd a 2.osztály a Bárány és a farkas című humoros jelenete következett.
A 3.osztály a kannibálok világába vitte el a közönséget, a 4.osztály pedig a Rió című rajzfilm papagájainak színes forgatagát idézték meg.
Az 5.osztály produkciója a mai televíziózás világát mutatta be humoros formában, a 6.osztály pedig Gedeon bácsi fodrászatába vitt el minket. Az estét a 7.osztály produkciója zárta, Cup Song címmel.
Ezt követően visszavonult egy rövid időre, hogy odaítéljék a produkcióknak a "Leg..." díjakat. Ezeket Szalai Szabolcs polgármester ismertette. Az eredményhirdetés után előbb tombolahúzás majd este nyolc óráig tartó disco következett Varga Zoltán jóvoltából, ahol mindenki kedvére táncolhatott, mulathatott osztálytársaival, barátaival, szüleivel.
543
Testületi ülés volt Bükkábrányban január 30-án
alt
2017-ben először ült össze a képviselő-testület Bükkábrányban január 30-án. A képviselők összesen 8 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Elsőként a polgármester illetményéről szavaztak a képviselők. Törvényi változások miatt a polgármester havi illetménye 2017. január 1-től 498.585 Ft-ra változik, továbbá jogosult 15 %-os havi költségtérítésre, amelynek összege 74.787 Ft. A testületnek nincs mérlegelési jogköre ebben az esetben. A képviselők egyhangúlag megszavazták az előterjesztést.
A 2.napirendben Bükkábrány Község képviselő-testületének 2017. évi munkatervét fogadták el szintén egyhangú igennel a képviselők.
A 3.napirendben a polgármester 2017. évi szabadságolási tervét ugyancsak egyhangúlag megszavazták a képviselők.
A 4. és 5. napirendben a "Külterületi helyi utak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő – és munkagépek beszerzése" című pályázat benyújtásához szükséges konzorciumi megállapodás illetve a pályázat benyújtása kapcsán hoztak döntést a képviselők.
Elhangzott, hogy Bükkábrány gesztorságával, Vatta és Sály települések részételével pályáznak a 20 milliós forintos keretre, melynek segítségével a napokban beszerzett kistraktorhoz tudnak majd adaptereket és utánfutót vásárolni a Bükkábrányra jutó összeg erejéig, amennyiben elnyerik a támogatást.
A 4. és 5. napirendet is egyhangúlag megszavazták a képviselők.
 
443
Ökumenikus istentisztelet Bükkábrányban
Bükkábrányban január 20 -án a katolikus templomban 21 -én pedig a református parókián gyűltek össze a hívek közös imádságra az Ökumenikus Imahét alkalmából. Idén az Ökumenikus Imahét január 15-22 közé esett. Az imahét anyagát a németországi keresztyének állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „…Krisztus szeretete szorongat minket…” Ehhez a központi gondolathoz kapcsolódtak a prédikációk is. Az istentiszteletek végén megáldották a híveket a jelenlévő felekezetek egyházi emberei. Az országos ünnepi nyitó istentisztelet a Kálvin téri református templomban volt 2017. január 15-én, vasárnap 18 órakor. Dr. Erdő Péter bíboros mondott Szent beszédet és igét hirdetett Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök.
400
Különleges kiállítás Bükkábrányban
A Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének tíz diákja és az őket vezető intézet igazgató még elmúlt év májusában kezdett sokrétű kutatásba Bükkábrányban, mely leginkább a XX. századi történelmet fogta át úgy, ahogy az a mostani idősebb és fiatalabb generációk emlékezetében él. A munka során nagyon sok ember felkerestek interjúkat készítettek és nem utolsó sorban több mint ezer régi fotót gyűjtöttek és digitalizáltak, mint a letűnt idők egyik legfontosabb dokumentációit.
Vissza térve az egyetemre megkezdődött a begyűjtött anyagok feldolgozása, rendszerezése. Az összegyűjtött anyagból már elmúlt évben tervben volt egy érdekes kiállítás megszervezése, amely a Magyar Kultúra Napja alkalmából valósult meg a házasságkötő teremben.
886
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
A negyedik gyertya meggyújtása és pásztorjáték Mezőnyárádon

Fellobbant a negyedik adventi gyertya lángja december 23-án, ezzel együtt az összes gyertya égett a mezőnyárádi római katolikus templom udvarán felállított adventi koszorún.Ezúttal az egyházi képviselő-testület adott szeretetteljes műsort a híveknek. A hagyományokhoz híven teával és süteménnyel kínálták a jelenlévőket a szervezők.
December 24-én, vagyis Szentestén az egész keresztény világ Jézus születését ünnepli. A legtöbb egyházközségben ilyenkor valamilyen előadás formájában emlékeznek az eseményre. Mezőnyárádon a római katolikus templomban este 8 órakor kezdődött a a pásztorjáték bemutatása. Az ünnepi díszbe öltözött templomi környezet külön fokozta a bensőséges hangulatot, Jézus születésének ünnepét.

376
Karácsony a mezőnyárádi óvodában

A mezőnyárádi óvodában december 20-án ünnepelték a Karácsonyt az intézmény aulájában, a felöltöztettet karácsonyfa mellett. A gyerekek szeretetteljes betlehemes műsorukat korhű ruhákban, dalokkal színesítve mutatták be.
Ezt követően karácsonyi dalokat is énekeltek, ezzel is emelve az ünnepi hangulatot. Az óvodások előadását a szülők is megtekinthették.

340
Karácsony - közös ünneplés a mezőnyárádi iskolában
December 22-én ünnepi díszbe öltözött a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola díszterme. Ekkor került sor ugyanis az intézmény közös karácsonyi ünnepségére, amelyen a pedagógusok és a diákok mellett részt vettek a tanári kar volt tagjai, a hitoktatók, valamint az önkormányzat is képviseltette magát.
Az ünnepi műsort a zeneiskolások nyitották meg több műsorszámmal, őket pedig az iskola énekkara követte a színpadon. Ezek után az osztályok léptek fel. Ki dallal, ki rövid jelenettel, verssel, vagy éppen táncos paródiával örvendeztette meg a többieket.
800
Lelki nap az Advent jegyében a mezőnyárádi iskolában

Adventi Lelki napot tartottak december 15-én (pénteken) a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában. A gyerekek a napot a díszteremben tartott szent misével kezdték. Levente atya az advent szellemiségében arról beszélt, hogy milyen fontos az összetartás már a gyermeki korban a közös játékoknál és hogy ne külső szemlélők legyenek az életben, hanem tevékenyen vegyenek részt társadalmunkban jó cselekedetekkel. A mise után több különböző helyszínen folytatódott a lelki nap. Az alósok és felsősök számára külön videóvetítés zajlott az egyes termekben.
Az 5. osztályban adventi kvíz várta a gyerekeket, ahol 3 csapatra osztva mérhették össze tudásukat és leleményességüket. A 2. osztályban prófétává válhattak a kicsik, ahol közös énekléssel idézték meg a karácsony szellemét. Eközben a teniszklubot már átjárta a mézeskalácsok illata, amit lelkesen díszítettek az iskolások.
A kisnapköziben pedig befőttes üvegek festésével töltötték az időt. A templomban egész nap lehetőség volt gyónásra is.

342
Fellobbant az Öröm gyertyájának lángja Mezőnyárádon

December 17-én fellobbant a harmadik adventi gyertya, az Öröm lángja is Mezőnyárádon, a templom előtt felállított adventi koszorún. A reggeli szentmise után, az óvodát és az iskolát követően, ezúttal az önkormányzat mutatta be ünnepi műsorát, közben a polgármester meggyújtotta a harmadik gyertyát.
Ezt követően, a szokásokhoz híven meleg teával és süteménnyel kedveskedtek a szervezők az összegyűlt híveknek.
A negyedik adventi gyertya meggyújtására is szeretettel várnak mindenkit Szentestén. December 24-én este 8 órától mutattják be a gyerekek a pásztorjátékot, majd a szentmise előtt a Mezőnyárádi Egyházközség gyújtja meg a gyertyát.

342
Ünnepi istentisztelet Mezőnyárádon
A mezőnyárádi református gyülekezet tagjai december 17-én délután a helyi házasságkötő teremben gyűltek össze közös istentiszteletre.
Ez az alkalom még ugyan az adventi időre esett, ugyanakkor a karácsony hangulatát is idézte, előre vetítette. A közös alkalom énekléssel, imával kezdődött, majd Hajdu Ferencné lelkipásztor hirdetett igét. Beszédében kiemelte: a karácsony fénye csak Krisztussal lesz igazi fénnyé.
Az igehirdetést követően húsz hittanos gyermek verses műsorral emelte az ünnepi hangulatot, a műsor meghittségét a versek mellett énekes betétek is fokozták.
Az istentisztelet után a hívek ajándékkal kedveskedtek mindkét lelkipásztornak, majd pedig szeretetvendégségre várt mindenkit a közösség.
446
Év végi közmeghallgatás Mezőnyárádon
Év végi közmeghallgatásra várta az önkormányzat Mezőnyárád lakosait december 12-én délután a házasságkötő teremben.
Elsőként Bárdos Szabolcs polgármester tartott beszámolót a jelenlévőknek a 2017-es évről. Elmondása szerint a település idén is két bevételi forrásból gazdálkodhatott. Egyik az állami normatív támogatás, melynek ez évi összege 138 758 639 Ft volt. Ebből számos dolog anyagi fedezetét kellett biztosítani, így például a köznevelési feladatokra 24 720 820 Ft, kulturális feladatok támogatására pedig 1 562 799 Ft jutott. A másik bevételi forrást a saját bevételek adják. Ezek összege idén 25 137 246 Ft volt a közmeghallgatás napjáig.
Természetesen rengeteg kiadással is szembe kellett nézni ebben az évben is. Ezek közül jelentős összeget tesznek ki a szociális kiadások, mint például az óvodások és iskolások, a fogyatékkal élők, az idősek vagy egyéb jogcímen rászorulók támogatása. Szó esett a különböző pályázatokról is. Több nyertes pályázatot is magáénak tudhat a község, továbbá vannak olyanok is amelyeknek az elbírálása folyamatban van. Idén 18 főt foglalkoztatott az önkormányzat a Start közmunka program keretében. Ennek eredményként többek között sikeres volt a konyhakerti termesztés, megújult az ún. kishíd, több terület is térkő burkolatot kapott. Mindezek mellett pedig sikerült nagy értékű új gépeket is beszerezni.
439
Mikulás a mezőnyárádi iskolában
A mezőnyárádi iskolába is ellátogatott a Mikulás: december 7-én az alsó tagozatosok termeibe sorba bekopogtatott és persze nem jött üres kézzel. A gyerekek énekszóval, vagy éppen saját készítésű rajzokkal köszöntötték. Ezt követően minden kisdiák megkapta Mikulás csomagját. A délelőtt folyamán egyébként a Kiss Kata zenekar is ellátogatott hozzájuk, akik egy jó kedvű táncházat, koncertet tartottak kicsiknek és nagyoknak, hiszen erre az alkalomra az óvodások is ellátogattak. Senki nem maradt ülve, hiszen először a legkisebbek körjátékoztak, táncoltak, majd az iskolások, sőt a jelenlévő pedagógusok is táncra perdültek. A közös éneklést, mókázást annyira élvezte mindenki, hogy alig akarták elengedni a zenekart.
447
Testületi ülés volt Mezőnyárádon december 4-én

Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon december 4-én. Összesen 4 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként a bölcsődés, óvodás és általános iskolás gyermekek számára ajándékozott mikuláscsomagról döntöttek a képviselők. Az előterjesztés szerint 2000 Ft értékben, 119 iskolás és 51 óvodás, bölcsődés számára adnak csomagot. A képviselők egyhangúlag támogatták a javaslatot.
A 2. napirendben a gyerekek, idősek számára adott, az előterjesztés szerint 5000 Ft összegű karácsonyi ajándékutalványról volt szó. Összesen 502 főről van szó, a 70 éven felülieken kívűl a bölcsődés, óvodás és általános iskolás gyermekek, a középiskolások, a polgárőrök, a fogyatékkal élők, és a közfoglalkoztatottak részesülnek az ajándékban.
A testület végül úgy döntött képviselői javaslatra, hogy a fogyatékkal élők, és a közfoglalkoztatottak 10 ezer forintos utalványt kapjanak, ezt a jelenlévők egyhangúlag megszavazták. Az ajándékutalványt helyi vállalkozóknál lehet majd beváltani és több kisebb címletből állítják össze, hogy akár több helyen is lehessen vele fizetni.

380
Mikulás ünnepség a mezőnyárádi óvodában
Mikulás ünnepséget tartottak a mezőnyárádi óvodában december 6-án délelőtt. Az óvónénik a várakozás izgalmát oldva, egy kis bábjátékkal készültek a gyerekeknek, a Télapó kesztyűje című mesét adták elő.
Ezt követően az ovisok énekszóval várták a társalgóban a nagyszakállút, aki hamarosan meg is érkezett közéjük. Puttonyát természetesen telepakolta csomagokkal.
Mindkét csoport énekelt, verselt a Mikulásnak, majd átvehették csomagjaikat, miközben minden apróság bemutatkozott a Télapónak.
A nagyszakállú a legkisebbeket, a bölcsiseket is meglátogatta, és persze csomagot is vitt nekik is.
Eközben az aulában már megkezdődött a mulatság, a gyerekek, az óvónénik és a Mikulás együtt táncoltak, mulattak, majd a Télapó továbbindult, hogy a többi gyerekhez is elvigye ajándékait.
423
Advent első vasárnapja: meggyújtották az első gyertyát Mezőnyárádon

Advent az eljövetel, a várakozás és reménykedés ideje, a Karácsonyra való előkészület időszaka. Az elmúlt években kialakult hagyomány szerint Mezőnyárádon a 10 órai szentmisét követően a templom előtt felállított adventi koszorú gyertyáit a település egy-egy intézményének dolgozói gyújtják meg, valamint ebből az alkalomból rövid műsorral is készülnek. 
A szentmisét követően, az óvodások és óvónénik egy kis műsorral kedveskedtek a jelenlévőknek. A templom kertjében felállított koszorú első gyertyájának meggyújtását követően, meleg teával és egy kis süteménnyel várták a híveket.

329
Szent Erzsébet, Szent Katalin Bál Mezőnyárádon

Idén 25. alkalommal rendezték meg Mezőnyárádon az Erzsébetek és Katalinok tiszteletére tartott bált, amelyet immár Szent Erzsébet, Szent Katalin Bálnak hívnak. November 25-én este 8 óra után, a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tornatermében kezdődött a mulatság. A hagyományokhoz híven a 7. osztályos diákok és szüleik szervezték meg ezt a rendezvényt, ezzel is a 8. osztályosok ballagását támogatva.
Idén a Bakelit zenekar gondoskodott a zenéről és a kellemes hangulatról a bálon, amelyen több száz helybéli és a térségből érkezett vendég vett részt, akik egész éjszaka jókedvűen mulathattak az iskola tornatermében.
A rendezvényt Korpás Zoltán nyitotta meg, ezt követően az est további részében a táncé volt a főszerep. Változatos zenékre táncolhattak a párok és a baráti társaságok. Éjfélkor elsőként az Erzsébeteket és a Katalinokat köszöntötték virággal, majd a tombolahúzás következett. A sorsolást követően ismét a zenéé és a táncé volt a főszerep.

1361
Katolikus Karitász - junior szervezet alakult Mezőnyárádon
Magyaroroszágon 1914-ben alakult Rott Nándor, későbbi veszprémi megyéspüspök vezetésével Katholikus Karitász néven egy nagyszabású segélyakció, amely elsősorban a hadbavonultakat és családjaikat támogatta. Mára ez a mozgalom a szegények, a hajléktalanok és minden rászoruló támogatását igyekszik minél teljesebben megvalósítani.
Hazánkban mintegy 800 településen működik alapszervezetük. Ezeknek a településeknek a sorába lépett be Mezőnyárád október 15-én. Tizenöt iskolás és két óvodás gyermek részvételével és Varga Lászlóné pedagógus vezetésével itt is megalakult a helyi Karitász csoport. A római katolikus templomban Árvai Ferenc atya, a Főegyházmegyei Karitász igazgatója celebrálta azt a szentmisét délután öt órakor, melynek keretében ünnepélyesen is letették ígéretüket a szervezet ifjú tagjai. Az igazgató szentbeszédében külön kitért az önzetlen segítség fontosságára.
742
Márton nap - vidám délután a mezőnyárádi iskolában
A IV. században élt Szent Márton püspökre és a Márton napi hagyományokra emlékezve vidám délutáni programokon vehettek rész a mezőnyárádi iskola tanulói november 13-án.
A hat csoportra osztott tanulókat hat állomáson a legkülönbözőbb programok és feladatok várták. A legkisebbek a díszteremben népi játékok felelevenítésével indíthatták a délutánt. A napköziben kézműveskedés várt mindenkire. Az itt készült tárgyak később még külön szerephez jutottak. Ismét más helyszínen egy kvíz kitöltésével bizonyíthatta mindenki tudását.
Ha pedig Szent Márton, akkor a libák sem maradhattak ki a programból. Idősebbektől a ludak tartásáról, a libapásztorkodásról, vagy éppen a tollak hasznosításáról hallgathattak érdekességeket a tanulók. Az új épület mögött pedig két élő libát kellett minél ügyesebben terelgetnie a vállalkozó szelleműeknek a bóják között, már ha ebbe a libák is hajlandók voltak beleegyezni. Az udvar másik végén felállított szalmabála labirintuson pedig behunyt szemmel, szóbeli segítséggel kellett átküzdenie magát mindenkinek.
804
Szépkorúak köszöntése Mezőnyárádon
2017. november 10-én ünnepelték Mezőnyárádon a szépkorúakat a házasságkötő teremben.
A rendezvényen szép számmal megjelent vendégek elsőként Korpás Zoltán előadásában hallgathatták meg Illyés Gyula Forrás című versét. Ezt követően Bárdos Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Tállai András a térség országgyűlési képviselője fejezte ki jókívánságait az ünnepelteknek.
Idén is sor került a legidősebbek külön köszöntésére. Mezőnyárád legidősebb lakója Orosz Laci bácsi, aki idén 95 éves. Ő nem volt jelen, így otthonában nyújtották át neki az ajándékokat. A jelenlévők között a legidősebb hölgy Nagy Antalné Manci néni volt, a legidősebb férfi pedig Koncz Gábor bácsi. Két idős házaspár is az ünneplők között volt. Boncsér Fülöp és Nagy Erzsébet az 50., Csató Kálmán és felesége Márta néni pedig a 60. házassági évfordulójukon vannak túl.
3641
Rózsafüzér - közös imádság a mezőnyárádi iskolában
A Rózsafüzér már évszázadok, egyes források szerint a XV. század közepe óta a katolikus hívek egyik legkedvesebb és legelterjedtebb imádsága. Az egyház októberben különösen nagy figyelmet szentel a Rózsafüzér imádkozásának.
A mezőnyárádi katolikus iskola diákjai és tanárai október 24-én reggel közös imával kezdték a napjukat. A díszeremben előbb egy reggeli hálaadó ének hangzott el, majd a tanári kar tagjai kezdték az imádságot. A tíz Üdvözlégyet az osztályokból 10-10 tanuló végezte, a közbenső Miatyánkokat pedig az osztályfőnökök.
Végül a kezükben tartott egy-egy lufit a gyerekek a körben kifeszített zsinóron helyezték el, melynek eredményeként a végére egy óriás imalánc alkult ki a díszteremben.
613
Testületi ülés Mezőnyárádon
Október 24-én tartotta soron következő ülését Mezőnyárád község képviselő-testülete. A 16 órakor kezdődő megbeszélésen összesen öt napirendi pont került megvitatásra.
Az első napirendben a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályait állapították meg a tagok. A tavalyi szabályozással megegyezően idén is a családban élők fizetése nem haladhatja meg a a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 % -át egyedülállók esetében ez 180 %. Minden rászoruló 1-3 m3 tűzifát kap a beérkezett igények függvényében a szociális bizottság javaslata alapján.
A második napirendben az idősek napjának megrendezéséről tárgyaltak a képviselők. Idén november 10 -én 15 órakor kerül majd megrendezésre egy műsorral egybekötött estebéd.
351
Az '56-os forradalomra emlékeztek Mezőnyárádon

Október 20-án tisztelegtek az '56-os forradalom hősei előtt a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában, délután 13 órától. Az intézmény kistornatermében tartott megemlékezésen a tanulók felidézték a forradalom kitörésének napján történt eseményeket, a következő hetek harcait, a forradalom leverését.

351
Csomagot osztott a "FÉSZEK" egyesület
A mezőnyárádi FÉSZEK egyesület a rászorulók számára szervezett csomagosztást. Az egyesület elnökével beszélgettünk a részletekről.
349
Zene, család, hit - kulturális délután Mezőnyárádon

A Mezőnyárádi Római Katolikus Plébánia vendége volt Boross Teréz Ilona költőnő, fuvola tanár és két gyermeke, Kormos Balázs gitárművész és Kormos Bálint. Az irodalmi, zenés délután az EFOP-1.3.5-16-2016-00551 számú, „Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában” című pályázat keretében valósult meg szeptember 30-án.

292
Mezőnyárádi óvodai szüret
Évek óta hagyomány a mezőnyárádi óvodában, hogy szeptemberben a gyermekek az óvónénik segítségével szüretelni indulnak. Kosarakkal felszerelkezve indultak útnak az idei évben is az óvoda hátsó részéhez, hogy a szőlőtőkékről leszüreteljék a termést. A szőlőt a pedagógusok szedték a gyerekek kosarában pedig szépen gyűlt az idei termés. Ezek után megkezdődött a bogyózás, ami már teljes egészében a kicsik feladata volt.
277
Felújítás - új beruházások Mezőnyárádon
A helyi sajátosságokra épülő Start-munkaprogram keretében Mezőnyárádon több terület is új arculatot kap a közeljövőben.
A közfoglalkoztatottak bevonásával több száz négyzetméter térburkoló kerül lerakásra. Ezen kívül pedig hamarosan megújul majd a Keresztesi úton a lovarda melletti feljáró lépcső is. A rendelkezésre álló összegből egy új munkagépet is sikerült vásárolnia az önkormányzatnak, amely nagyban megkönnyíti a munkálatokat.
Már van olyan beruházás is, amely a végéhez ért: új fa szerkezetű köntösbe öltözött a Jegenyesor út és a Szent István király út kereszteződésében lévő híd is.
504
FÉSZEK - Segítség a rászorulóknak
A Mezőnyárádon működő „FÉSZEK” egyesület 2016. augusztus 23-án azért jött létre, hogy képviselje a fogyatékossággal élők társadalmi életben való egyenrangú részvételét. Az Egyesület önerőből jött létre rengeteg munkával és sok segítséggel. Az érdekképviselet mellett ajándék tasakot hajtogatnak az itt dolgozók bérmunkában. Ezt a munkát mind az ép, és mind a sérült ember is el tudja látni.
Idén áprilisban az EFOP program keretében sikerült 7 fő megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmazniuk. Májusban a Mezőkövesdi Munkaügyi központ támogatásával 3 fő került kiközvetítésre egy fő 25 év alatti és 2 fő gyesről visszatérő anyuka. Az eltelt időszakban újabb 3 fő fogyatékos munkavállalóval gyarapodott a kis csapat.
1077
Üléseztek a mezőnyárádi képviselők
Szeptember 18-án délután ismét testületi ülés volt Mezőnyárádon. Ezúttal négy napirendi pont került a testület tagjai elé.
Elsőként a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosításáról kellett szavazniuk a tagoknak. Bárdos Szabolcs polgármester elmondása szerint erre azért kellett sort keríteni, mert Szentistvánon időközi választások voltak, ennek eredményeként pedig a társulásban a települést képviselő polgármester személye is változott. Ezt a személyi változást hagyták jóvá egyhangú igen szavazattal a jelenlévők.
A második főt téma a Mezőkövesdi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodásának módosítása volt. Az előterjesztés lényege és szükségessége megegyezett az első napirendben tárgyaltakkal. Így itt is egyhangú igen szavazat született.
352
Zene mindenkinek - zongora koncert Mezőnyárádon
Szeptember 15-én különleges élményben lehetett része a mezőnyárádiaknak, különös tekintettel az iskola tanulóinak egy jelentős részére. A római katolikus templomban Kiss Márton zongoraművész adott koncertet ezen a délutánon. A szombathelyi származású művész Ausztriában folytatott zenei tanulmányokat, jelenleg pedig Párizsban teljesíti ki tudását.
A délutáni, több mint egy órás koncert során számos művet felvonultatott a komolyzene világából, de jól ismert filmzenék is felcsendültek a repertoárban. A program során a gyerekeket is aktívan bevonta az előadásba a művész. Aki ugyanis egy-egy kérdésre helyesen felelt annak egy kis édesség volt a jutalma.
1035
Nyárbúcsúztatás Mezőnyárádon
Szeptember 9-én szombaton második alkalommal került megrendezésre a Mezőnyárádi Gyermekekért Alapítvány és a Boldog Sándor István Katolikus Iskola szervezésében az a nyárbúcsúztató család délután, melynek keretében számos program várta az iskola tanulóit, a szülőket és mindenkit aki egy kis kikapcsolódásra vágyott.
Délután 2 órától óriáscsúzda és trambulin várta a gyerkőcöket az iskola udvarán, fél 3-tól pedig a Paterrock együttes szórakoztatta a közönséget vallásos és világi dalokat felsorakoztató koncertjével. Egész délután lehetőség volt különböző kézműves foglalkozásokon kiélni a kreativitását mindenkinek, az iskola parkjában pedig különleges lézer fegyverekkel tehették próbára rátermettségüket a háborúzók akik között nem csak fiúk, de lányok is akadtak szép számmal.
415
Megújul a mezőnyárádi katolikus templom
A mezőnyárádi római katolikus templomot 1934-ben szentelték fel a Majthényi család örököseinek jóvoltából. Az azóta eltelt 83 évben számos kisebb-nagyobb renováláson esett át az épület. Mostanra azonban ismét szükségessé vált egy külső felújítás.
A közelmúltban elkezdett munkálatok lassan a befejezéshez közelednek. Ezek során új festést kapott a teljes homlokzat, a régi, korhadt ablakok cseréje is esedékes volt, de még az aprólékosan kidolgozott oszlopfők és egyéb homlokzati elemek is komoly rekonstrukción estek át.
Az eddig elvégzett munkálatok költségét fedezte az egyházmegye által biztosított forrás. Vannak azonban olyan tervek is, melyeket már önerőből tervez megvalósítani az egyházközség, ehhez pedig várják a hívek, a támogatók hozzájárulását is.
526
Testületi ülés Mezőnyárádon augusztus 30-án
Augusztus 30-án ismét összeült Mezőnyárádon a település vezetése, hogy kilenc napirendi pontot tárgyaljon meg és hozzon döntést ezekkel kapcsolatban.
Első napirendi pont a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról szóló rendelet tervezet elfogadása volt. Várnai Róbert jegyző beszámolójának értelmében a törvény előírja, hogy minden településen szükséges annak a minimális létszámnak a meghatározása, hogy adott esetben hány fő szükséges egy helyi népszavazás kezdeményezéséhez. Ez általában a település lakosságának 20%-a szokott lenni. Ezt a százalékos arányt a testület tagjai Mezőnyárád esetében is jóvá hagyták.
Kistelepülési önkormányzatok alacsony összegű fejlesztésének támogatására pályázat benyújtása. Ez volt a második fő téma. Konkrétan egy 1 millió 600 ezer Ft-os támogatást nyújtó pályázat benyújtásáról van szó. A benyújtáskor meghatározandó pontos felhasználási célról még nem döntöttek a képviselők a napirend tárgyalása során, de a pályázást egyhangú igennel hagyták jóvá.
Harmadik téma a Mezőnyárádi Óvoda Bölcsőde és Konyha Szervezeti és Működési Szabályzatának megtárgyalása volt. Az ülésen jelen volt Tóth Sándorné az érintett intézmény vezetője is. A most elkészült új szabályzatra Csincse csatlakozása és a bölcsődei csoport indulása miatt volt szükség. A képviselők az erről szóló írott anyagot előre megkapták, az abban foglaltakat pedig egyhangú igennel el is fogadták.
365
Tanév kezdés - évnyitó Mezőnyárádon is
Ünnepi szentmisével és rövid évnyitó ünnepséggel kezdhették az idei tanévet a mezőnyárádi katolikus általános iskola tanulói és pedagógusai szeptember 1-jén reggel 8 órakor.
Az ünnepi alkalmon a gyerekek és a tanárok mellett számos szülő és meghívott vendég is részt vett. A bevonulás során a 18, kissé megilletődött elsős kisdiákot a nyolcadikosok kísérték az első padsorokig. A szentmisét celebráló Dr. Linczenbold Levente lelkipásztor prédikációjában külön kiemelte a kitartás és keménység fontosságát az évközi munka során. A prédikáció után pedig megszentelte azt az alapító okiratot, melyet az iskola most kapott meg a főegyházmegyétől és melyet Dr. Ternyák Csaba érsek úr írt alá.
554
Elkezdődött a tanév Mezőnyárádon is
Mint minden iskolában ilyenkor az ünnepélyes tanévnyitó után a Mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskolában is megszólalt a csengő szeptember elsején. A nyár folyamán számos pozitív változás zajlott az intézményen belül. Ezek mellett az év kezdés itt is több változással jár együtt a tavalyi évhez képest. Ezekről beszélgettünk Farkas Jánosnéval az iskola igazgatójával.
Nem csak a máról kaptunk azonban felvilágosítást, hanem egy kicsit a jövőbe is tekintettünk, hiszen már körvonalazódnak az idei év programjai.
549
Központi tanévnyitó az egri Bazilikában
Bár a diákoknak is véget ér lassan a nyári vakáció, a pedagógusoknak már korábban elkezdődött a munka. Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények pedagógusainak tanévnyitó Veni Sanctéját augusztus 24-én, csütörtökön, délelőtt 10.00 óra és délután 13.00 óra között tartották az egri Bazilikában.
A rangos eseményen a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tantestülete is meghívást kapott, illetve képviseltette magát. 10 órától három előadást hallgathattak meg a résztvevők a zsúfolásig megtelt székesegyházban, melyek segíthetik az oktató, nevelő munkát ez elkövetkező nevelési évbe. Fél 12-kor kezdődött a tanévnyitó szentmise, melyet Dr. Ternyák Csaba érsek úr közösen celebrált az oktatási intézmények lelkipásztoraival. A főpásztor prédikációjában külön hangsúlyt kapott Krisztus követésének fontossága.
422
Augusztus 20. Mezőnyárádon
Mezőnyárádon ebben az évben is a római katolikus templomban kezdődött augusztus 20-án az ünnepi megemlékezés, melynek során államalapító szent királyunkra emlékeztek a résztvevők. A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi istentisztelet Dr. Linczenbold Levente plébános celebrálta. Szintén a hagyományokhoz igazodva a szentmisén került sor az új lisztből készült kenyér megszentelésére, melyből minden résztvevő magával vihetett egy-egy szeletet a szertartás végén.
413
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
2017. augusztus 3-án ismét összeült Mezőnyárád képviselő testülete, hogy összesen hat napirendi pontot vitasson meg.
Első napirendi pontban az idei szociális célú tüzelőanyag vásárlás támogatásához kapcsolódó pályázaton való részvételről kellett dönteni. Hasonlóan az előző évekhez az önkormányzat ebben az évben is benyújtja pályázatát erre a célra, így sikeres elbírálás esetén 190 köbméter tűzifa igénylésére lesz lehetőség. Ehhez 241 300 Ft-os összegű önrész szükséges. A pályázat benyújtását és az önerő biztosítását egyhangú igennel megszavazták a képviselők.
Beszámoló a Mezőnyárádi Óvoda és Konyha 2016/17 évi nevelési évéről. Ez volt a második fő téma. A beszámolót a tagok írásban korábban már megkapták, áttanulmányozták. Képviselői kérdésre válaszolva Tóth Sándorné az intézmény vezetője elmondta, hogy az engedélyeztetés még folyamatban van, de szeptembertől biztosan el tud majd indulni a bölcsődei csoport is. Ehhez kapcsolódóan új állás betöltésére is szükség lesz, ez pályázatban lesz meghirdetve. Mindezek mellett több felajánlás is érkezett a képviselők részéről az óvodát segítendő. A beszámoló ellenszavazat nélkül került elfogadásra.
596
Balatonszárszón táboroztak a nyárádi diákok
Idén is megszervezésre került a mezőnyárádi iskola nyári balatoni tábora. Közel húsz éve Balatonszárszón nyaralnak a gyerekek szervezett keretek között. Idén a táborban 34 jelenlegi és volt tanuló vett részt 3 pedagógus kíséretében.
Az első nap természetesen az ilyenkor szokásos szállás foglalással és egy délutáni városnézéssel telt. A 6 nap alatt sok jól bevált programot valósított meg a csapat. Voltak közösségi játékok, nyomozósdi, az elmaradhatatlan számháborúzás, bátorságpróba, éjszakai fürdőzés, medencézés, túrázás, József Attila Múzeum látogatása, Balaton bajnokok avatása labdarúgásban és asztaliteniszben. Ugyanakkor a kirándulás és a hajókázás sem maradhatott el, így például egy egész napot tett ki egy érdekes és igazán szép tihanyi kiruccanás.
575
Hetedszer is Békafesztivál Mezőnyárádon
alt
 

Mezőnyárád Község Önkormányzata és a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület a hagyományokhoz híven ismét megszervezte nyári rendezvényét július 14-én és 15-én. A VII. Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő-főző Fesztivál és az V. Pálinkamustra első napján, pénteken este 19 órától a Hungarocell zenekar koncertjével indult a rendezvény. Ezt követően este fél kilenctől az All Suck All csapott a húrok közé, majd az estét a Team Rock Band koncertje zárta.

 
742
Te Deum - évzáró a mezőnyárádi iskolában
Bár a nyolcadikos diákok már június 17-én búcsút intettek az intézménynek a tanév lezárására csak 20-án került sor az intézmény diákjai és tanárai számára.
Délelőtt 10 órakor a templom főbejáratánál gyülekezett mindenki, ahol Dr. Linczenbold Levente plébános megáldotta az iskola új zászlóját. Az ünnepélyes bevonulás után kezdődött el a hálaadó szentmise az úgynevezett Te Deum. Ennek során a prédikációban a plébános felolvasta Dr. Ternyák Csaba egri érsek levelét, amelyben az egyházi vezető jókívánságait is kifejezte a iskola tanulóinak, dolgozóinak.
A szentmise után került sor az évzáróra. Ennek kezdeteként három kisdiák adott elő egy Szent Lászlóról szóló éneket, majd Farkas Jánosné igazgató értékelte az elmúlt tanévet, amely az első volt az intézmény egyházi fenntartása során. Számos diák részesült jutalom könyvben, illetve oklevélben a tanév során tanúsított kiemelkedő munkája elismeréseként.
708
Tizenhatan ballagtak a mezőnyárádi iskolából
Június 17-én 17 órától a Mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tizenhat végzős tanulója búcsúzott az intézménytől.
A ballagás a hagyományokhoz híven csengőszóra vette kezdetét, a nyolcadikosok végig járták az iskola épületét, termeit. Az ünnepség kezdetén elsőként az iskola tanulói nevében két hetedik osztályos tanuló, Nagy Csenge és Daróczi Veronika köszönt el a ballagóktól egy dallal. A ballagó nyolcadikos búcsúbeszédükben felidézték az elmúlt 8 évet, megköszönték a tanítók, tanárok és az iskolai dolgozóinak munkáját, külön köszönetet mondva szüleiknek, akiket egy-egy szál virággal is megtiszteltek.
Hagyomány, hogy minden ballagó diákkal kapcsolatban elhangzik, hol, milyen tagozaton tanul tovább, természetesen ez most sem maradt el. Közben minden búcsúzó nyolcadikos elhelyezte saját névkártyáját az életfán.
1373
Gyermeknap a mezőnyárádi óvodában
Mezőnyárádon június elején több napon keresztül tartották a gyermeknapot az óvodában. A kicsikhez egy egész csapat bohóc érkezett, akikkel közösen énekeltek, játszottak. Sok időt töltöttek az udvaron, valamint a mezőkövesdi rendőrség is ellátogatott hozzájuk, hogy kipróbálhassák a rendőrautókat és egyéb érdekes rendőri feladatot.
474
DÖK napot tartottak a mezőnyárádi iskolások
A tanév végét, a vakáció közeledtét jelzi, hogy a mezőnyárádi iskolában is egyre kevesebb a tanulással és egyre több a szórakozással, illetve az elmúlt tanév értékelésével töltött napok száma.
Június 14-én sem kellett egy esetleges dolgozattól tartani a tanulóknak. Ekkor ugyanis úgynevezett DÖK napot, vagyis diák önkormányzati napot tartottak az intézményben. Reggel 8 órától került sor egy közgyűlésre, ahol az elmúlt hónapok munkáját beszélték meg és értékelték az illetékesek.
Kilenc és tizenegy óra között az „Egy perc és nyersz” elnevezésű vetélkedő sorozatban tíz különböző helyszínen ügyességi feladatokban jeleskedhetett mindenki. Minden teljesített pályáért egy darab pecsét járt. Aki pedig a legtöbb pecséttel a karján ért a délelőtt végre az külön jutalmat is kapott.
419
64 éve - megemlékezés és iskolanap Mezőnyárádon
Pontosan 64 esztendeje annak, hogy a mezőnyárádi iskola névadóját Boldog Sándor István szalézi szerzetest koholt vádak alapján kivégezték.
Ennek apropóján június 8-án meglehetősen mozgalmasan telt a nyárádi diákok délutánja. Pontban 12 órakor a diszteremben gyülekezett mindenki, ahol a harmadikos és hatodikos diákok közreműködésével külön műsorral emlékeztek a szentéletű mártírra, felelevenítve életét születésétől egészen 1953-ban történt kivégzéséig. Az iskola himnuszának eléneklése után az épület falén lévő emléktáblánál a megemlékezés koszorúit helyezték el mind az iskola, mind pedig a helyi egyházközség képviselői.
514
Ülésezett a mezőnyárádi képviselő testület
Május 29-én a délutáni órákban testületi ülésre gyűlt össze a község vezetése Mezőnyárádon a délutáni órákban. Összesen hét napirendi pont került megvitatásra.
Elsőként a 2016-os évről szóló éves ellenőrzési jelentés és összefoglaló éves ellenőrzési jelentés, valamint a belső ellenőri szolgáltatási keretszerződés jóváhagyása ügyében kellett döntenie a testületnek. Az erről szóló írásos összefoglalót a képviselők már előzőleg megkapták és áttanulmányozták. A polgármester beszámolója szerint mindössze kisebb hiányosságok kerültek feltárásra, amelyek időközben korrigálásra kerültek. Mindezek tükrében a jelentés egyhangú igen szavazattal került elfogadásra.
Második fő téma az önkormányzat 2016. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló volt. Szintén polgármesteri tájékoztatás szerint elmúlt évben összesen mintegy 11 millió forint maradvány keletkezett, vagyis az önkormányzat és intézményei gazdálkodása kiegyensúlyozottnak tekinthető. A testület egyhangúlag fogadta el a zárszámadást.
Iskolába, óvodába járó gyermekek ajándékozása gyermeknap alkalmából. Ez volt a harmadik téma, amelyben döntésnek kellett születnie. Elmúlt évben egy hátizsákot és fagylaltot kaptak a gyermekek 1300 Ft értékben, az idén is ez volt az előirányzott összeg. Itt két alternatíva merült fel: vagy egy darab labda, vagy egy összességében 1300 Ft értékű ételutalvány és fagylalt utalvány között kellett dönteni. Végül a képviselők az utóbbi mellett tették le voksukat.
416
Ballagás és tanévzáró a mezőnyárádi óvodában

Június 2-án a mezőnyárádi óvodában elballagtak a legnagyobbak, a nagycsoportos gyerekek. Bár szeptembertől már az iskolapadba ülnek majd, most még vidám kisgyermekként búcsúztak el az ovitól. A hagyományokhoz híven a csoportok műsort adtak, elsőként a Pillangó, majd a Katica csoport őket a búcsúzó nagycsoportosok műsora követte. Természetesen a kisebbek is elbúcsúztak ballagó társaiktól, illetve az ünnepeltek is elköszöntek tőlük, az óvónéniktől, dajkáiktól.
A gyerekek ezután megkapták ballagási tarisznyájukat, illetve megismerkedhettek az iskola igazgatójával és leendő osztályfőnökükkel. A Szülői Munkaközösség két tagjától is búcsút vett az intézmény: Körtvélyesiné Kiss Juditnak és Sánta-Garics Orsolyának köszönték az elmúlt években nyújtott segítséget.
Ezután az intézmény vezetője kívánt mindannyiuknak élményekben gazdag szünidőt és szeptembertől sikeres tanulást, majd a gyerekek átbújtak a 6-oson, búcsút intve ezzel óvodájuknak. A napot pedig közös uzsonnával zárták a csoportszobában.
424
Gyermeknap a mezőnyárádi iskolában
A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskola május 26-án meglehetősen vidáman indulhattak iskolába. Ezen a napon ugyanis sem felelettől, sem pedig egy esetleges témazárótól nem kellett tartania senkinek. Egy hagyományőrző nap keretében ugyanis ekkor kerültek megrendezésre a gyermeknapi programok és a Madarak és fák napjára tervezett akadályverseny is.
Reggel 8 órakor egy rövid program ismertetéssel és egy napindító imával vette kezdetét az egész napos szórakozás és indult útjára az akadályverseny. Ez utóbbiban külön mérhették össze ügyességüket az alsó és felső tagozatosok. A kicsik az iskola területén belül felállított állomáson oldottak meg különböző feladatokat. Ezek között volt puzzle, keresztrejtvény és sok egyéb is. A nagyobbaknak már izgalmasabb, összetettebb feladat jutott. A község két pontján és az iskolán belül elhelyezett állomások végig járásával és a feladványok megfejtésével egy "bűnügy" szálait kellett felgöngyölíteniük, amely végül az igazgatói irodába vezette Sherlock Holmes kései utódait. Természetesen mindezek során az idővel is versenyt kellett futni.
480
Huszonkét elsőáldozó Mezőnyárádon
Ünnepi szentmisére gyülekeztek a hívek május 21-én délelőtt 10 órakor a mezőnyárádi római katolikus templomban. Összesen huszonkét gyermek vehette magához ez alkalommal az Oltáriszentséget a szentmise keretében. Közülük ketten Tardról érkeztek, egy elsőáldozó pedig Mezőkövesdről jött.
Az ünnepélyes bevonulás után a szentmise legelején a szülők közös imádsággal kérték Isten segítségét és áldását gyermekeik számára. Dr. Linczenbold Levente plébános prédikációjában külön hangsúlyozta: kell, hogy mindenkinek, de különösen a most elsőként szentáldozáshoz járulóknak élete részévé váljon a bűnbánat és Krisztus kitartó követése.
1030
A Pál utcai fiúk-témanap a mezőnyárádi iskolában
Stanicli, diákabrak, métázás, grund. Mind-mind olyan szavak, melyek a legtöbb mai diáknak igen csak keveset mondanak. Annál gyakrabban fordulnak viszont elő Molnár Ferenc "A Pál utcai fiúk" című regényében. Mivel pedig ez a remeke a magyar irodalomnak ötödik osztályban kötelező olvasmány, a mezőnyárádi katolikus iskolában külön témanap szerveződött a regény köré az ötödikesek számára.
Matematika órán például titkosírással történő levelezést folytattak a tanár háta mögött a gyerekek, az abban leírtakat pedig a későbbiekben kellett teljesíteni. A szünetben próbára tehette mindenki az ügyességét a métázásban, amely egy legalább ötszáz éves múltra visszatekintő ősi magyar labdajáték.
740
Fenntarthatósági Témahét a mezőnyárádi iskolában

Fenntarthatósági Témahetet tartottak a mezőnyárádi iskolában április 24. és 28. között. Minden osztály számára készültek a pedagógusok, hogy a témában minél több és minél hasznosabb ismeretet adjanak át a tanulóknak.
A globális környezeti problémák újabb és újabb kihívások elé állítják az emberiséget. Elég, ha például a klímaváltozásra gondolunk: a kiszámíthatatlan időjárás minden embert megvisel, a legutóbbi példa erra az áprilisi hóesés. Ezért is fontos, hogy a gyerekek kiemelten foglalkozzanak ezzel a témával.
A témahét programja több részből állt. „Őrizd meg a földet!” című témakört járták körbe az alsósok, a víz téma komplex körbejárásával minden tanítási órán. Megismerkedhettek a vízlábnyom fogalmával, játszottak vizes játékokat a szabadban és a termekben. Felső tagozaton a téma a tudatos táplálkozás volt. Az egészséges táplálkozással, a vitaminok fontosságával és a tudatos vásárlással, fogyasztással ismerkedhetnek meg a gyerekek.
A felsősöknél a megújuló és nem megújuló energiaforrások környezetre gyakorolt hatásait összehasonlítva, a környezettudatos szemlélet kialakítása volt a cél. A szintén a felsősök számára meghirdetett Fenntarthatósági Kupán három hetedikes tanuló vett részt, Majnár Csenge Loretta, Senánszky Alárd és Soltész Attila.

464
Sok kis Twingo látogatott el Dombi Norbihoz

A Twingo Klub Hungary, egy francia autómárka egyik típusának rajongói látogattak el Dombi Norberthez, aki még tavaly júliusban kapott egy ugyanilyen járművet a ZSÓFI-Csodavár Egyesülettől. Édesanyjával együtt nagyon örültek a látogatásnak, hiszen Norbi a betegsége miatt lebénult, beszélni sem tud és az elmúlt évben érkezett kisautó nagy segítséget jelentett mindennapjaikban. És meg is kedvelték az autót, hiszen aranyos formái mellett nekik sokat jelent a kialakítása is, hisz Norbit - a lehetőségekhez képest - könnyebben tudja betenni édesanyja a speciális ülésbe.
A klub tagjai a közelben töltötték el a hétvégét, és úgy gondolták, hogy ellátogatnak Norbihoz és persze hasznos és fontos ajándékokkal lepik meg őt.

1326
43. alkalommal - váltófutóveseny Mezőnyárádon

Április 21-én került megrendezésre Mezőnyárádon délután 13 órától a 43. Szolnoky Jenő Váltófutóverseny. 1974. április 4-én tartották meg először ezt a versenyt a település hosszú főutcáján, Szolnoky Jenőnek, a mezőnyárádi iskola akkori igazgatójának és testnevelő tanárának kezdeményezésére.
Ez alkalommal 5 iskola 230 diákja gyülekezett a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskola sportpályáján. A megjelenteket elsőként Gallik Gábor a verseny főszervezője köszöntötte, majd Farkas Jánosné az intézmény igazgatója köszönte meg mindazok munkáját, akik évről évre megszervezték ezt a versenyt, illetve iskolai testnevelőként felkészítették és elhozták a gyerekeket a váltófutásra. Dobay László a versenybíróság elnöke is köszöntette a meghívott vendégeket és megnyitotta a 43. alkalommal megrendezésre kerülő megmérettetést.
647
Szépkiejtési verseny a mezőnyárádi iskolában
Április 7-én immáron 25. alkalommal rendeztek szépkiejtési versenyt a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskolában. A verseny célja, hogy az alsó tagozatosok négy kategóriában, versmondó, prózamondó, mesemondó valamint hangos olvasás kategóriában mérhessék össze tudásukat. A megmérettetésre a délután 14 óra 30 perctől kezdődő megnyitó után került sor.
A megnyitón előbb Harangozó Andrásné tanárnő, majd Farkas Jánosné igazgató köszöntötte a megjelent szülőket, pedagógusokat és természetesen a versenyzőket. A köszöntők és a szabályok rövid ismertetése után került sor a megmérettetésre. Mind a négy kategóriánál 3 fős zsűri értékelte a gyerekek előadását, többek között a hangsúlyozást és a közönséggel tartott szemkontaktust, a tiszta beszédet figyelték.
633
Indul a szezon - fejlesztések Mezőnyárádon
Bár még alig lett vége a télnek és köszöntött be a tavasz, Mezőnyárádon már elindultak az idei év beruházásai. Az önkormányzat több területen is fejlesztéseket hajtott és hajt végre. Újabb utca kapott tartós, por mentes aszfalt burkolatot, a község vezetése pedig komolyan gondolkodik bizonyos fokú önellátásban, amelynek megvalósítására már szintén születtek lépések.
Ezen kívül a közeljövőre is komoly tervei vannak a községi vezetésnek. Mindezekről kérdeztük Bárdos Szabolcsot a település polgármesterét.
1210
Teremtésvédelmi Nap - nagytakarítás a mezőnyárádi iskolában
Az Egri Főegyházmegye Teremtésvédelmi Napján számos település csatlakozott a meghirdetett programhoz. A mezőnyárádi katolikus általános iskolában március 27-én délután ragadtak szerszámokat az iskola tanulói és pedagógusai egyaránt, hogy szebbé, tisztábbá tegyék környezetüket.
A gyerekek két csoportra oszlottak: a legkisebbekből álló első három osztály a község utcáit járva igyekezett megszabadítani a hulladékoktól az árkokat, járdákat, különös tekintettel a buszvárók környékére. A nagyobbak egy része az intézmény udvarán fogott gereblyét és lapátot, legtöbben pedig a park szebbé tételén fáradoztak. Akadt is munka bőven, hiszen mostanra került elő a hótakaró alól és száradt meg annyira az ősszel lehullott avar, hogy gond nélkül össze lehetett gyűjteni.
560
Mini nyelvvizsgán mérték fel tudásukat

Már 8. alkalommal gyűltek össze Mezőnyárádon azok a 7. és 8. osztályos tanulók, akik az angol nyelvtudásukat egy mini nyelvvizsga verseny keretében tették probára.
Az idén 10-en vettek részt a versenyen, három 7. és hét 8.osztályos tanuló. A diákok összesen Bükkábrányból, Tibolddarócról, Mezőkövesdről és persze a házigazda Mezőnyárádról vettek része a szellemi erőpróbán.
Mint minden évben, az idén is a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola két pedagógusa, Reményi Gyuláné és Tóthné Bárczi Gabriella volt a nyelvvizsga két zsűritagja.
A zsűri előkészüléséig sorszámot húztak a versenyzők, majd miután elkezdődött a verseny, a várakozók időkitöltésként négyféle hűtőmágnest és kétféle könyvjelzőt  készíthettek.
A nyelvvizsga a 8. évfolyam termében zajlott, melyen minden versenyzőnek kb. 10 perc állt rendelkezésére, hogy angolul beszélgessen a zsűrivel először kötetlenül, majd a tanuló által választott képről. A zsűri véleménye alapján a vizsgázók nagyon ügyesek, felkészültek voltak, folyékonyan és választékosan beszéltek.

593
Nagyböjt - lelki nap a mezőnyárádi iskolában
A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában március 20-án nem a tanítással telt a nap, hanem sokkal inkább a Húsvétra való lelki felkészülésre koncentráltak mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok.
Reggel 8 órakor közös ének tanulással kezdődött a nap a díszteremben, majd bemutatkoztak azok a segítők, akik nem helyből érkeztek. Egy-egy hitoktató érkezett ugyanis Polgárról illetve Ináncsról, valamint a szervita nővérek mezőkeresztesi rendházából is jött két nővér, hogy a napi program lebonyolításában segítsék a pedagógusokat. Erre már csak azért is szükség volt, mert nem csak a gyerekek vettek részt lelki felkészülésen, hanem a tanárok délelőtti programja is hasonló volt Bakos Rafael karmelita atya vezetése mellett.
906
Házhoz jött a bábszínház a mezőnyárádi oviba

A Galagonya Bábszínház vendégeskedett a mezőnyárádi óvodában március 14-én. A bábművészek a Holle anyó című mese egyik változatát adták elő az ovisoknak, a magyar mesekincsben szereplő szorgalmas és rest lány története köré fonták meséjüket.

733
'48-as megemlékezések Mezőnyárádon
A mezőnyárádi iskola diákjai március 14-én délután kettő órai kezdettel rótták le kegyeletüket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Az ünnepi műsor főszereplői ezúttal az 5. és 6. osztály tanulói voltak, akiket Vajdáné Pázmándi Judit és Gallik Gábor pedagógusok készítettek fel a szereplésre. Prózai, verses és zenés betétekkel színesített előadásukban felelevenítették a forradalom és a szabadságharc dicső napjait és sajnálatos bukását. Az előadás végén a Szózat hangzott el.
370
Testületi ülés Mezőnyárádon
Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon március 13-án, hétfőn. Az ülésen összesen három napirendi pontot vitattak meg.
Elsőként pályázati hozzájárulásról döntöttek a jelenlévők. Az általános iskola fenntartója az Egri Főegyházmegye pályázatot szeretne beadni iskolafejlesztésre, korszerűsítésre és ehhez kérte az önkormányzat támogatását. A képviselők egyhangúan támogatták a napirendet.
409
A mezőnyárádi iskolába hívogatták az ovisokat

Február 28-án az iskolát népszerűsítő programot, iskolahívogatót rendeztek a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában. A helybeli és környékbeli nagycsoportos óvodások számára szervezték meg az egész délelőttöt átölelő programot.
Reggel az ovisokat, és szüleiket Farkas Jánosné intézményvezető köszöntötte, majd egy gitárkísérettel előadott rövid énekkel indult a program. Az első órában angol játékos bemutató és népi játékok követték egymást, és a rock and roll táncosok is bemutatkoztak. Leendő tanítónénijükkel egy interaktív tanórán vehettek részt, amelyre természtesen szüleik is beülhettek. Segítőjük is akadt Bogyó és Babóca személyében.
Az iskola területét is végigjárták a kis vendégekkel, akiket meglepetések is vártak az egyes állomásokon, míg a tornateremben a kölyökatlétika eszközeivel ismerkedtek meg és volt állatsimogató is. Miközben a szülőknek tájékoztatót tartottak,  egy kézműves foglalkozáson vehettek részt a gyerekek. Végül egy közös énekkel zárult a nap.

882
Jótékonysági bál Mezőnyárádon

Február 25-én rendezte meg hagyományos jótékonysági bálját a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány és a Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma. A rendezvénynek a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola tornaterme adott otthont, a rendezésben pedig mind az óvoda, mind az iskola Szülői Munkaközössége részt vállalt. A bál védnöke Koós Ede, az Egri Érseki Papnevelő Intézet prefektusa, teológiai tanár volt.

456
Névadójukra emlékeztek a mezőnyárádi iskolások
Boldog Sándor István nevét elmúlt év őszétől viseli a mezőnyárádi általános iskola, amikor is az intézmény az Egri Főegyházmegye fenntartásába került.
Február 24-én a tanítás előtt az 1953-ban vértanú halált halt névadó előtt rótták le tiszteletüket a tanulók. A több osztály tanulóiból álló kis csapat által előadott rövid színdarab felelevenítette a valamikori mezőnyárádi szalézi novícius élettörténetét a gyermekkortól a nyárádon töltött időn át egészen a vértanú halálig.
448
Farsangi mulatság a mezőnyárádi iskolában
alt
Február 17-én délután 16 óra 30 perctől került megrendezésre Mezőnyárádon a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola farsangi bálja. Elsőként Dr. Linczenbold Levente plébános, majd Farkas Jánosné igazgató köszöntötte a jelenlévő vendégeket és a zsűri tagjait, majd megnyitotta az ünnepséget.

 
527
Testületi ülés volt Mezőnyárádon február 9-én és 16-án

Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon február 9-én, csütörtökön. Az ülésen összesen 2 napirendi pontot vitattak meg, az eredetileg kiadottak alapján.
Az első napirendben az önkormányzat 2017. évi költségvetési koncepcióját tárgyalták meg a jelenlévők.
A költségvetés bevételi és kiadási főösszegét 173.949.000 forintban állapították meg.
Ebből mintegy 128 millió forint érkezik működési célú állami támogatásként, 28 millió forint a közhatalmi bevételek idei tervezett összege. A kiadási oldalon mintegy 32 millió forint a személyi juttatások összege, közel 43 millió forintot terveznek dologi kiadásokra, míg általános tartalékként 2 millió forintot különítettek el.
Kérdések hangoztak el az óvodával és a központi konyhával kapcsolatban. A képviselők döntése alapján a következő csütörtökön február 16 -án tovább folytatják a megbeszélést.
A második, időszerű feladatok napirendi pontban szó esett arról, hogy a lecsökkent iparűzési adó kieső részét valamilyen módon pótolni kellene. Valamint javaslat hangzott el arra, hogy a költségvetést még a februári hónapban próbálják meg megtárgyalni és elfogadni.
Szó esett arról is, hogy a légszennyezéssel kapcsolatban lépéseket kell tenni, először egy független szervezettel méréseket lehetne végeztetni a településen.

385
Farsangi mulatság a mezőnyárádi óvodában
Február 17-én délelőtt kezdődött a mezőnyárádi óvodában a farsangi mulatság. A kicsik a legkülönfélébb jelmezekbe öltöztek fel, hogy elűzhessék a telet. Voltak itt hercegnők, búvárok és szuperhősök, de volt, aki kalóznak vagy éppen boszorkánynak öltözött be.
A tartalmas délelőtti program előtt Vassné Zelei Ildikó köszöntötte a gyermekeket és az óvodába érkezett előadókat. A mulatság első felében ugyanis a Lármafa Együttes már jól ismert tagjai voltak az ovi vendégei, akik zenés interaktív műsorukkal fokozták a vidám karneváli hangulatot.

Ezt követően a két csoport tagjai közös szavalattal készültek fel a jelmez bemutatóra, majd mindenki egyénileg is bemutatkozott. Legtöbben egy-egy verssel is kísérték a jelmezes szereplést
, ezt követően pedig kezdetét vette a közös táncos mulatság.
457
Farsangi mulatság a mezőnyárádi iskolában
alt
Február 17-én délután 16 óra 30 perctől került megrendezésre Mezőnyárádon a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola farsangi bálja. Elsőként Dr. Linczenbold Levente plébános, majd Farkas Jánosné igazgató köszöntötte a jelenlévő vendégeket és a zsűri tagjait, majd megnyitotta az ünnepséget.

 
541
Mazsi Kupa Mezőnyárádon - huszonhatodszor

Az idei évben is megrendezésre került január utolsó hétvégéjén a hosszú múltra visszatekintő Mazsi-kupa tenisz bajnokság Mezőnyárádon: ez volt a 26. itt megrendezett verseny.
Határon innen és túl már számos versenyen vannak túl a szervezők.  A 12 versenyző által alkotott 6 páros az ország több pontjáról érkezett, sőt voltak akik az országhatáron túlról jöttek, hogy összemérhessék tudásukat a pályán: voltak versenyzők Budapestről, Ceglédről, Mályiból, a szlovákiai Fülekről és Mezőnyárád is képviseltette magát 2 párossal.

617
Testületi ülés volt Mezőnyárádon január 27-én

Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon január 23-án, hétfőn. Az ülésen összesen 4 napirendi pontot vitattak meg, az eredetileg kiadott öttel szemben, ugyanis az önkormányzat 2017. évi költségvetési koncepcióját végül nem tárgyalták meg, elnapolták.
Az első napirendi pontban már a társadalmi megbízatású polgármester és szintén társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapítására került sor, amelyet jogszabályi változások miatt kellett aktualizálni. A képviselők a polgármester tiszteletdíját az előterjesztésben szereplő 249.300 Ft-ban állapították meg, költségtérítésként pedig 37.400 Ft-ot, amelyeket egyhangúlag  megszavaztak. Az alpolgármester tiszteletdíját és költségtérítését érintően, az érintett jelezte, hogy továbbra sem kívánja csak a képviselői tiszteletdíját felvenni.

 

518
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Ünnepi istentisztelet a mezőkeresztesi református templomban

Ünnepi Istentiszteletet tartottak Mezőkeresztesen a református templomban december 24-én Szenteste. 17 órától a templom padsorai megteltek hívekkel. Elsőként Hajdú Ferenc tiszteletes úr köszöntötte a megjelenteket, majd Gönczi Anna, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia elsőéves hallgatójának igehirdetését hallgathatták meg a hívek. Ezt követően pedig a gyerekek verssel és dalokkal köszöntötték Jézus születését. Az óvodások és iskolások ünnepi műsora után az egyházközség apró ajándékkal is kedveskedett a gyermekeknek.

582
Fellobbant a negyedik láng Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen is fellobbant a negyedik adventi gyertya december 24 -én, vasárnap. Majoros János Mezőkeresztes város polgármestere és Póta Ferenc atya közösen gyújtották meg. A Szervita Nővérek Gyermekotthonának kertjébe felállított hatalmas koszorúnál a szentmise után gyülekeztek a város lakói, hogy tanui lehessenek amint fellobban az utolsó negyedik gyertya is, a remény lángja.
498
Karácsony a mezőkeresztesi iskolában
A Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában december 22 -én megható Karácsonyi ünnepségen vehettek részt a gyermekek és pedagógusok. Az alsó tagozatos gyermekek Betlehemes műsora után a felső tagozatosok egy jelenettel készültek az énekkar kísérete mellett. Meglepetésként a tanári kar tagjaiból alakult alkalmi együttes énekelt a gyermekeknek. Végül Tóthné Sándor Edit az iskola igazgatója köszönte meg a színvonalas műsort és kívánt mindenkinek kellemes ünnepeket.
484
Fenyőünnep a mezőkeresztesi Szentistváni úti óvodában
December 21-én délelőtt 10 órától került sor a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda püspöki tagóvodájában a karácsonyi ünnepségre. A szépen feldíszített karácsonyfa alatt már sok-sok csomag várakozott, de mielőtt az ajándékok kibontására került volna sor a gyerekek előadták azt a kis műsort amivel készültek az óvónénikkel erre a napra.
498
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Ez évi utolsó testületi ülését tartotta Mezőkeresztes vezetése december 21-én. Ezúttal rendhagyó módon zárt üléssel kezdődött a munka délelőtt 9 órakor, majd a nyílt ülés következett.
Elsőként Mezőkeresztes város tűzvédelmi helyzetéről szóló beszámoló elfogadására került sor. Az erről szóló írásos jelentést Koroknai Péter mezőkövesdi tűzoltó parancsnok már korábban benyújtotta. Ennek alapján egyhangú igen szavazattal lett elfogadva a referendum.
Kisköre Város Önkormányzatának kiválása az Észak-Magyarországi Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulásból. Ez volt a második napirend témája, valamint harmadik napirend, vagyis a társulás megállapodásának módosulása is ehhez kapcsolódott. Mind a kiválásra, mind a Kisköre nélküli tovább működésre igent mondott a testület.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft.-vel kötendő Közszolgáltatási szerződés elfogadásra került sor negyedikként. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendelet elfogadása történt meg a továbbiakban Dr. Szombati Csaba Gábor jegyző beszámolója alapján.
Hatodik pontban a város önkormányzatának stratégiai ellenőrzési tervének elfogadása történt meg. Ennek tárgyalását kormányrendelet írja elő és lényegében a belső ellenőrzés rendjét szabályozza.
A Településarculati kézikönyv elfogadása volt a hetedik napirend témája. A kézikönyvet december 31-ig kellett elfogadnia a városvezetésnek. A dokumentumot a lakosok a közmeghallgatáson már megismerhették, valamint a város honlapján is megtalálható lesz. Ezzel összefüggésben került megszavazásra a következő fő téma is, vagyis a Mezőkeresztes Településképének védelméről szóló rendelet.
542
Karácsony a József Attila úti óvodában
December 20 -án tartották karácsonyi műsorukat a mezőkeresztesi József Attila úti Harmatcsepp Óvoda gyermekei. Minden csoport a pillangósok teremben gyűlt össze a feldíszített és ajándékokkal körülvett karácsonyfa mellett. Az ünnepség elején az intézmény vezetője köszöntötte a nebulókat, majd a pillangó csoport az óvónénik vezetése mellett egy kedves műsorral lepte meg a többieket.
431
Táncgála Mezőkeresztesen
2017. december 19 –én a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola sportcsarnokában került megrendezésre a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola Mezőkeresztesi telephelyének táncgálája. A rendezvényen rengeteg szülő és érdeklődő volt kíváncsi a kisebbek és nagyobbak tánctudására.
450
Adventi harmadik vasárnapja Mezőkeresztesen: megérkezett a betlehemi láng

Az egri cserkészek meghozták Mezőkeresztesre a Betlehemi Lángot, ami meggyújtotta a harmadik adventi gyertyát is. Az ünnepi műsor a Szent Család Énekkar jótékonysági koncertjével kezdődött a Magyarok Nagyasszonya Templomban. A sok-sok hangszert és énekest felvonultató előadást szép számmal tekintették meg a város lakosai. Az énekkar vezetője, Fügedi Gábor arról beszélt, hogy bár nehéz egy ilyen sok tagból álló csapatot fenntartani, nagyszerűnek titulálta hogy az emberek időt szakítanak rá immáron 9. éve.
A koncert után az egri cserkészek átadták a Betlehemi Lángot Dr. Linczenbold Levente atyának és Majoros János polgármesternek, aki a városi adventi koszorú előtt megtartotta ünnepi beszédét. A harmadik gyertya elhelyezése után, a Harmatcsepp Óvoda óvodásainak műsora következett, amiben Jézus születését adták elő.
Őket követte a Sárospataki alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi táncosainak produkciója. Végül még az óvodások is visszatértek, hogy gyertyákkal a kezükben, tánccal köszöntség a III. adventi gyertya meggyújtását.

473
Közmeghallgatás Mezőkeresztesen
2017. december 14 -én délután 17 órától közmeghallgatást tartott Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete az IKSZT épületében. A polgármesteri tájékoztató után a megjelent lakosok tehették fel kérdéseiket. Elsőként Majoros János polgármester köszöntötte a megjelenteket és vendégeket, majd ismertette a 2 napirendi pontot, amelyet a testület tagjai egyhangú igennel fogadtak el.
424
Fellobbant a második adventi gyertya lángja Mezőkeresztesen

Mezőkeresztesen is fellobbant a második gyertya, a remény lángja advent második vasárnapján. A református templomban megtartott ökumenikus istentiszteleten Hajdu Ferenc lelkipásztor köszöntötte a vendégeket, és hirdetett igét, majd Majoros János polgármester ünnepi köszöntője hangzott el.
A Mezőkeresztesi Kamarakórus előadása előtt Hajdú Ferencné szólt a gyülekezethez, majd többek között Mozart, Bach és Birtalan József szerzeményei csendültek fel az ünnephez kapcsolódva. Móra László: Karácsony édes ünnepén című költeményét Tóth Istvánné mondta el.
Végezetül a himnusz eléneklése után közösen vonultak át a résztvevők a városközpontban felállított adventi koszorúhoz, ahol Majoros János polgármester és Hajdú Ferenc református lelkész gyújtották meg a második gyertyát.

590
Megérkezett a Mikulás Mezőkeresztesre
Megérkezett a Mikulás Mezőkeresztesre is. Legelőször a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolába, december 5-én. Délután két órától az alsó tagozatos gyermekek várták osztályonként zenés, táncos műsorral a nagyszakállút, akitől természetesen ajándékkal teli csomagot kaptak a jó gyerekek és pedagógusok. A felső tagozatosok közösen ünnepeltek az osztálytermeikben, 16 órától pedig diszkó várta őket az ebédlőben.
966
Műfüves pályát avattak Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen műfüves futballpálya épült a kormány sportstratégiai fejlesztési programjának keretében. Az átadó ünnepséget Majoros János polgármester köszöntője nyitotta. Beszédében kitért a beruházás részleteire, miszerint a társasági adó felajánlások mellett az önkormányzati önerővel (ami 5.100.000 Ft volt) kiegészülve tudták finanszírozni az összesen 28.629.673 Ft összegű költségeket. Majd Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes gratulált Mezőkeresztes városának, amiért a város folyamatosan fejlődik.
Az ünnepélyes átadás után a Mezőkeresztes VSE labdarúgó szakosztály korosztályos csapatai vonultak fel a pályára, az U7-esektől egészen az öregfiúkig. Az első rúgást Tállai András végezte el, majd elkezdődött először a támogató cégek futball csapatai közötti torna, aztán a Mezőkeresztes VSE labdarúgói mérték össze tudásukat. Adonics István, a Sport Egyesület elnöke elmondta, hogy nagyon örülnek a pályának, hisz 8 korosztályos focicsapat van Mezőkeresztesen, és ezek edzéslehetőségeit javítja ez a beruházás. Jövőbeli terveik között szerepel egy óvodás csapat indítása is. A 22x44 méteres műfüves pálya az egész város rendelkezésére fog állni, ennek részletei még kidolgozás alatt vannak.
956
Különleges kiállítás nyílt meg Mezőkeresztesen
Játék- és óvodatörténeti kiállítás nyílt a mezőkeresztesi tájházban, a "Játék, az különös..." címmel. A megnyitón Bogárdiné Berecz Mária művelődésszervező, a tájház vezetőjének köszöntője után a Harmatcsepp Napköziotthonos Óvoda óvodásainak műsorával folytatódott, akik egy vidám vásári jelenetet adtak elő a megjelenteknek.
Czirják Károlyné nyugdíjazott óvodavezető beszédében megemlítette, régi álmuk válik valóra, hogy az óvoda emléktárgyait kiállíthatják. Továbbá kifejtette annak fontosságát, hogy a jövőt csak a múlt ismeretében lehet tovább építeni. A hagyományok megőrzése mellett, legfontosabb elemként a szeretetteljes pedagógiai munkát emelte ki.
Az ünnepélyes megnyitó végén Majoros János polgármester köszönte meg a szervezők áldozatos munkáját, hogy létrejött ez a felnőttek részére szép emlékekkel gazdag kiállítás.
A tájházban a megjelentek nosztalgiázva, jó kedvvel nézték végig a 30-40 éves játékokat, tárgyakat. Gundelné Kapusi Mariann óvónő, a kiállítás egyik összeállítója elmondta, hogy az emléktárgyak a két óvoda, az ott dolgozó óvónők és a tájház vezetőjének felajánlásaiból állnak össze, és várják a további tárgyakat, hogy a gyűjtemény további emlékekkel gazdagodhasson. A gyerekek számára is érdekes lehet megismerni szüleik gyermekkorából származó játékokat, akik kíváncsian néztek szét a korabeli darabok között. A kiállítás megtekinthető lesz a tájházban a nyári időszakig, előzetes bejelentkezéssel.
903
Első adventi gyertyagyújtás Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen is fellobbant az első gyertya, "A hit lángja" advent első vasárnapján december 3 -án. A Püspöki városrész római katolikus templomába sokan látogattak el, hogy részesei legyenek a gyertyagyújtásnak és megtekintsék az ünnepi műsort.
391
LEADER fórum Mezőkeresztesen
Hamarosan megnyílnak a LEADER források a pályázók előtt. A várható keretösszegről és a lehetőségekről beszélgettünk a mezőkeresztesi IKSZT – ben megrendezett fórum előtt.
384
Ülésezett a mezőkeresztesi városvezetés
Mezőkeresztes képviselő testülete november 30-án tartotta aktuális havi rendes ülését. Ezúttal 10 napirend került megtárgyalásra a nyílt ülésen.
Elsőként polgármesteri tájékoztató hangzott el az elmúlt ülés óta történt legfontosabb eseményekről. Majoros János polgármester többek között beszámolt arról, hogy folyamatosan történnek egyeztetések a műfüves pálya építésével kapcsolatban. Ezen kívül egyéb pályázatok előkészítése is folyamatban van. Egyre több gond van továbbá a csatorna hálózattal is, amelyek megoldása érdekében egyeztetések történnek az üzemeltetővel.
Második napirendben a polgármester szabadságolási tervének módosítása került jóváhagyásra.
A harmadik fő téma a reklámok és cégérek kihelyezéséről szóló szabályozás, a negyedik pedig a település arculati szabályozása volt. Mivel a két téma szorosan összefügg, együtt került megtárgyalásra és elfogadásra.
A következő évi ellenőrzési terv jóváhagyása történt meg ötödikként. A polgármester elmondása szerint 2018-ra vonatkozóan három ellenőrzési témakörre tettek javaslatot. A bizottságok támogatása mellett a javaslat egyhangú igennel lett elfogadva.
413
Fejlesztések átadása Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen november 10-én adták át hivatalosan az "Adósságkonszolidációban nem részesülő önkormányzatok települési támogatása" elnevezésű hazai, 112 millió forintos forrásból elkészült projektek. Megújultak az utak, járdák többek között a Kissor, Kertész, Bocskai és Bem utcában. Járda újult meg a Szegfű, Szentistváni, Bornemissza, Arany János, Honvéd utcákon. Aszfaltréteget kapott az iskola parkolója és a ravatalozó térburkolása is megtörtént. Ezek mellett saját erőből parkoló és csapadékvízelvezető árok is megvalósításra került.
372
A reformáció emlékéve - megemlékezés Mezőkeresztesen
Bordás József orgonajátékával kezdődött a mezőkeresztesi református templomban az az ünnepi istentisztelet, amit a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendeztek meg, több gyülekezet és előadó bevonásával. A megjelenteket Dudás Ferenc esperes köszöntötte, majd felkérte az igehirdetésre Csomós Józsefet a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökét.
456
Mezőkeresztesi csatára emlékeztek
A mezőkeresztesi csatára emlékeztek október 28 -án. A délután induló programon először a mezőkeresztesi csata emlékművét koszorúzták meg, majd Faragó Zoltán népi fafaragó szobrának leleplezésére került sor a főutcán. A résztvevők a Kard és Kereszt Johannita Testvériség felvezetésével indultak az általános iskolához, ahol a programok folytatódtak. Beszédet mondott Majoros János polgármester, majd megkoszorúzták a mezőkeresztesi csatának emléket állító kopjafát.
1105
Október 23 -ai ünnepség Mezőkeresztesen
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről Mezőkeresztesen is megemlékeztek október 23-án 10 órától, a rossz idő miatt az előzetesen meghirdetett helyszín helyett a művelődési házban. Elsőként Tállai András országgyűlési képviselő, parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár, miniszterhelyettes köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola 6.osztályos tanulói Tóth Melinda és Bezsák Eszter tanárnők vezetésével idézték fel a korabeli történéseket.
331
Szüreti bál Mezőkeresztesen
A Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola Szülői Munkaközössége és a Mezőkeresztes Iskolájáért Alapítvány szervezte azt a jótékonysági szüreti bált, amelyre október 14-én szombaton került sor az iskola ebédlőjében. A bál bevételét, hasonlóan az előző évek gyakorlatához, ismét az iskolára és a tanulókra fordítja az alapítvány. Az estét a Sárospataki Alapfokú Művészeti iskola növendékeinek tánca nyitotta meg, majd a Retro Ladies meglepetés bemutatója következett.
426
Egészséghét a Mezőkeresztesi óvodában
Hosszú évek óta tartó hagyomány folytatódott a mezőkeresztesi óvodában. Ilyenkor október táján egy egész hetet szentelnek az egészségnek, az egészség megőrzésnek és a helyes táplálkozásnak az intézményben. Idén október 9 -e és 13.-e között tartották ezt a rendezvényt. Hétfőn az „Alma mánia” elnevezésű kiállítás kialakításával kezdődött a hét, melynek keretein belül kerültek kiállításra azok az alma figurák, illetve szobrocskák, melyeket a szülők segítségével készítettek el a gyerekek.
298
A szépkorúakat köszöntötték Mezőkeresztesen

A mezőkeresztesi önkormányzat október 6-án tartotta meg az Idősek Napját minden 70 év feletti helyi lakos számára az iskola ebédlőjében. Mintegy 140-et jöttek el a rendezvényre.
Délután három órakor kezdődött a köszöntő műsor a Szépkorúak Napja alkalmából. Elsőként Majoros János üdvözölte a megjelenteket, majd Tállai András miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő köszöntötte a vendégeket.
Külön köszöntötték a legidősebb megjelent hölgyet, Matiszkó Ferencnét, aki 1924-ben született, a legidősebb férfi pedig Gomba Barna bácsi, aki az idén tölti be 97. életévét. Mindkét ünnepeltnek virággal és ajándék csomaggal kedveskedett Majoros János és Tállai András.
A továbbiakban operettműsor szórakoztatta a szépkorúakat, majd őket az óvodások aranyos vásári komédiája és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi táncosainak előadása követte.
A Mezőkeresztesi Gyermek Citerazenekar fellépése következett a sorban, majd a színpadi műsorok sorát a Jóbarátság Nyugdíjasklub műsora zárta.
A szépkorúak ezt követően fogyaszhatták el a finom estebédet, utána pedig Vitéz Bacsi József szolgáltatta a zenét koraestig.

3652
Könyvtári napok Mezőkeresztesen
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2017-ben is megrendezésre került a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozata, az Országos Könyvtári Napok. A programsorozathoz az idén is csatlakozott a Mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtár is. Október 3.-a és 8.-a között számos rendezvénnyel csábították a könyvtárba minden korosztály képviselőjét.
Egyszerre négy kiállítás is megtekinthető volt a hét folyamán a könyvtárban: régi fotókból, régi képeslapokból, gyermekrajzokból és természerfotókból összeállított tárlatokban gyönyörködhettek a látogatók.
Hétfőn délelőtt a Diri-Dongó együttes zenés műsora várta a kisebbeket, majd délután már a felnőttek látogathattak el Tomor Anita írónő író-olvasó találkozójára, akivel Okos Katalin beszélgetett.
Szerdán baba-mama klub várta a kismamákat és csemetéiket, majd Leskó István a mádi füvesember tartott előadást a gyógynövényekről.
635
Konyhaátadó Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen szeptember 29 -én adták át hivatalosan a felújított konyhát. 39,9 millió forint hazai forrásból és 2,1 millió forint önerőből 500 adagos konyha újult meg. Teljeskörű belső felújítás mellett megújult a tetőszigetelés, valamint az üzemeltetéshez szükséges új eszközöket is beszerezték. A konyha a gyermekétkeztetés mellett szociális konyhaként is működik, valamint vendégétkeztetést is vállal.
399
Utánpótlás edzőtáborok Mezőkeresztesen
Az augusztus 21-e és 25-e közötti héten két helyszínen és két sportágban is várták az érdeklődőket egy-egy edzőtáborba Mezőkeresztesen.
A helyi labdarúgó klub vezetése és a nekik segédkező három edző a focipályán kínált egész napos elfoglaltságot a sport iránt érdeklődő ifjaknak, akik között nem csak fiúk, hanem lányok is akadtak. A mások helyszín a hét folyamán a város sportcsarnoka volt, a sportág pedig a kézilabda. Itt már leginkább lányok voltak a résztvevők. Az mellett pedig, hogy a két edző, Király Ramóna és Atkári Lajos napi két alkalommal is igen keményen megdolgoztatta a lányokat, hogy az erőnlétük és az edzettségük minél jobb legyen, itt is cél volt az utánpótlás nevelése is.
449
Augusztus 20. Mezőkeresztesen
alt
Reggel 9 órától került sor Szent István király ünnepe alkalmából az államalapítás évfordulójáról megemlékező ünnepségre Mezőkeresztesen, augusztus 20-án, illetve sor került az új lisztből készült kenyér megszentelésére is. A korábbi évekkel ellentétben az esős időjárás miatt nem a Városháza előtti téren, hanem az IKSZT épületében került sor az eseményre. A Zoller János karnagyúr által vezetett Mezőkeresztesi Férfikórus közreműködésével felcsendülő Himnusz után elsőként Majoros János polgármester tartotta meg ünnepi beszédét. Ezt követően pedig Tállai András miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő is megosztotta ünnepi gondolatait a megjelentekkel.
 
408
V. Motoros találkozó Mezőkeresztesen
alt
Ötödik alkalommal szervezett motoros találkozót Mezőkeresztesen a helyi motoros egyesület. Idén, Augusztus 18-án és 19-én a Népkert adott otthont az ország különböző pontjairól érkezett motoros résztvevőknek. Az első nap, pénteken, délután 16 órától az Iron Madein csapott a húrok közé, majd fél hattól a Cool Head Klon lépett a színpadra. A koncert után, a gyülekezőt követően egy rövid motoros túrára került sor a város utcáin, amely nem csak arra szolgált, hogy ki-ki megdolgoztassa kissé a blokkokban rejlő lóerőket, de kedvcsinálónak sem volt utolsó.
 
568
Szabadtéri kondipark Mezőkeresztesen
Az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret nyert a szabadidős sportban a szabadtéren felállított testedző eszközök, parkok használata. A Nemzeti Szabadidős - Egészség Sportpark Program célja, hogy olyan létesítményeket biztosítson, melyek ingyenesen, bárki számára, helyben állnak rendelkezésre. Ebbe a programba kapcsolódott be Mezőkeresztes is, ahol augusztus 18 -án a Liliom utcán avatták fel a 150 m2 -en elterülő 16 eszközt felvonultató szabadtéri kondiparkot. A felállított eszközök tolódzkodásra, húzódzkodásra, has és hátizom erősítő gyakorlatokra és fekvőtámasz gyakorlatokra, valamint lépcsőzésre, létramászásra, párhuzamos korláton végezhető gyakorlatok végzésére alkalmasak.
617
Újra motoros találkozó Mezőkeresztesen
Az idei évben ismét megrendezésre kerül Mezőkeresztesen a motoros találkozó melyet ez évben az "V. Mezőkeresztesi Motoros Weekend" névre kereszteltek a szervezők.
A két napos fesztiválon sok érdekes látnivaló, látványos program és nem utolsó sorban koncert várja majd a kilátogatókat a Népkert területén.
Augusztus 18-án pénteken és 19-én szombaton lesz többek között motoros felvonulás és bemutató, ügyességi versenyek, büfé, a résztvevőknek pedig sátorozási lehetőséget biztosítanak a szervezők. A délutáni órákban és esténként koncertek zárják a napot. Színpadra lép többek között a ZZ Copy, a Play Machine, a Bad Sector, a Retro Lady-s és az Időgép is.
Érdemes lesz némi anyagi áldozatot hozni a tombola vásárlásra is, hiszen sok értékes nyeremény mellett egy új, nulla kilométeres robogóval gazdagodhat, akinek sikerül megütnie a főnyereményt. Szombaton egy éjszakába nyúló nosztalgia party zárja majd az idei programok sorát.
636
Komoly károkat okozott a vihar Mezőkeresztesen
Július 24-én hétfőn este ért az országon átsöprő vihar Mezőkeresztesre és térségébe, és még esni sem kezdett igazán az eső, a viharos szél máris károkat okozott.
A kisváros főutcáján a fasor több fáját is megtépázta és csonkolta a tomboló vihar. A kivonuló tűzoltók darabolták fel a letört ágakat, gallyakat, amelyek egy ideig a közlekedést is nehezítették. A mintegy 10 percig tartó ítéletidő az akkori adatok szerint legalább 15 helyen okozott problémát, a Berecz György utcán egy családi ház tetejének közel felét egyszerűen felkapta szarufával, léccel együtt a szél és a szomszéd udvarára valamint az utcára dobta ki, úgy, hogy közben kiszakította a vaskerítést. Szerencsére éppen akkor nem járt erre senki, a ház lakói viszont már arra értek haza, hogy befolyik az esővíz a lakásba. A tulajdonos segítségére siettek szomszédai, akik szinte azonnal hozzáláttak a tető befóliázásához, ám dolgukat a sötét mellett az is nehezítette, hogy a szarufákat és tetőléceket is egy az egyben lesodorta a vihar.
844
Vigasságok Mezőkeresztesen
alt
 

Július 22-én és 23-án került sor idén a Keresztesi Vigasságok programsorozatra. A rendezvény, július 22-én, szombaton reggel 8 órától a Népkertben a VIII. Dávid János Főzőversennyel indult. A főzőtudományukat összemérni kívánt csapatok délig adhatták le a zsűrinek az elkészült étkeket, majd délután egy órakor került sor az eredményhirdetésre, amelyen a verseny névadójának lánya képviselte a Dávid családot. Az első díjat Bánhegyi Imre vörösboros marhapörköltje rókagombával nyerte el.

 
967
Kondipark és konyha felújítás Mezőkeresztesen
Majoros Jánossal Mezőkeresztes város polgármesterével beszélgettünk a hamarosan átadásra kerülő fejlesztésekről.
277
Médiatábor Mezőkeresztesen
Első alkalommal került megrendezésre a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a Médiatábor. Július 3 -tól négy napon át számos érdekes program várta a résztvevőket. Reggel 8 órától előadások, majd tízórai után médiával kapcsolatos játékok, ebéd után pedig 4 csoportban gyakorlati feladatok megoldása várt a táborlakókra.
311
Ülésezett Mezőkeresztes képviselő testülete
Összesen tizennégy napirendi pontot tárgyalt a mezőkeresztesi városvezetés azon a testületi ülésen, amelyet június 29-én reggel 8 órától tartottak.
Elsőként Majoros János polgármester számolt be röviden arról, milyen fontosabb események történtek a legutolsó ülés óta. Szólt többek között arról, hogy megkezdődött egyes utak és járda szakaszok felújítása és több tárgyalás is lezajlott a Dózsa György út későbbi felújításával kapcsolatosan. Szintén folytak egyeztetések a korábbi hulladéklerakó rekultivációjáról.
A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés külön feladatot ró az anyakönyvvezetőre. Ennek a többletszolgáltatásnak az ellentételezéséről szólt a második napirendi pont. Az erről előre kiadott írásos anyag értelmében az anyakönyvvezető jelenleg egy szabadnap kiadását kéri. Amennyiben a későbbiekben anyagi kompenzációra kerülne sor, annak összege 3000 Ft lesz.
Harmadik fő téma a város 2016. évi egészségügyi helyzetének értékelése volt. Itt Dr. Pécsi Katalin gyermekorvos és Halászné Milicz Andrea védőnő számolt be a saját munkájuk során tapasztaltakról az elmúlt évre vonatkozóan. A beszámolóra egyébként minden orvos és védőnő meghívást kapott, de munkájuk miatt többen nem tudtak megjelenni. A testület tagjai egyébként ellenszavazat nélkül fogadták el az elhangzottakat.
Negyedikként a Harmatcsepp Óvoda elmúlt nevelési éve, az előző év értékelése, illetve a következő év előkészítése volt a témája Czirják Károlyné intézmény vezető beszámolójának. Elmondása szerint 102 gyerek járt óvodában a most befejeződött időszakban, több új eszközt is sikerült beszerezni, illetve számos rendezvény került lebonyolításra. A képviselők ezt a beszámolót is ellenvetés nélkül fogadták el.
Gáspárné Hilovszky Éva az Egyesített Szociális Intézmények vezetője is beszámolt elmúlt évi működésükről. Elmondása szerint egyre több szociálisan hátrányos helyzetű ember keresi fel az intézményt. Bár nem minden esetben lehetséges, de igyekeznek megoldást találni a különböző problémákra. Kifejtette továbbá, hogy egyre nagyobb gondot jelent a szociális területen dolgozók létszámának csökkenése.
A Tahy Olga Városi Könyvtár működéséről Bódis Nóra, míg az IKSZT munkájáról Pónuzs Andrea tartott beszámolót.
Nyolcadik napirendi pont a polgármesteri hivatal előző évi beszámolója volt, melyet Dr. Szombati Csaba Gábor jegyző előzőleg írásban már benyújtott. Kiegészítésként elmondta: 2018. januárjától új adminisztrációs rendszerre kell átállnia a teljes apparátusnak, ez egy központosított, úgynevezett APS rendszer lesz.
639
Múzeumok éjszakája Mezőkeresztesen
Idén első ízben kapcsolódott be a Múzeumok éjszakája programsorozatba a Mezőkeresztesi Tájház. Egész este színes programokkal várták az érdeklődőket. A legkitartóbbak sátorozhattak is az tájház udvarán.
285
Leader fórum Mezőkeresztesen
Lassan megnyílnak a LEADER források a pályázók előtt. A várható keretösszegről és a lehetőségekről beszélgettünk a mezőkeresztesi IKSZT – ben megrendezett fórum előtt.
314
Évzáró a mezőkeresztesi iskolában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a hagyományokhoz híven külön kerül megrendezésre a ballagás és a tanévzáró ünnepség. Június 20-án, egy pár nappal a 8. osztályosok búcsúztatása után az iskola pedagógusai és diákjai véglegesen búcsút mondhattak az idei tanévnek, és hivatalosan is elkezdhették nyári pihenésüket.
546
Akadályverseny Mezőkeresztesen
2017. június 14 -én a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolába Diákönkormányzata akadályversenyt rendezett az iskola tanulóinak. Az alsó tagozatosok az iskola udvarán, a felsősök a város különböző pontjain találták meg az állomásokat. A feladatok között ügyességi és lexikális tudást igénylő, vagy éppen a közlekedési ismeretekre rákérdező gondolkodtató probléma megoldások egyaránt szerepeltek. Mivel az akadályokat mindenki sikeresen leküzdötte senki nem távozott üres kézzel. Azonban a legjobbakat külön is jutalmazták.
542
Ballagás a mezőkeresztesi iskolában
2017. június 17 -én ballagtak el a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói. A gyermekek az utolsó csengőszó után, énekelve indultak el a tornacsarnokba a többi diák díszsorfala között.. A Himnusz után, a ballagók műsorában minden búcsúzó szerephez jutott. Holló Orsolya a 7. osztályosok nevében szólalt meg, majd a végzősök búcsúztak szeretett iskolájuktól. A távozó 8. osztály nevében Ábrahámi Zoé és Berengyán Enikő köszönt el mindenkitől.
481
Ballagás a mezőkeresztesi óvodákban
alt
A mezőkeresztesi József Attila úti óvodában június 10-én, szombaton fél 10-kor gyülekeztek a gyerekek és a szülők, hogy részt vegyenek az intézmény tanévzáró ünnepélyén és elbúcsúztassák azt a 11 gyereket, akik szeptembertől már nem itt, hanem az iskola első osztályában kezdik a tanévet. Czirják Károlyné óvodavezető köszöntője után elsőként a kiscsoportosok, a Kiskert című műsorukkal búcsúztak el a ballagó társaiktól, majd a középsősök, a Kisegér alma című műsorral búcsúztak el. Ezt követően a nagycsoportosok léptek színre és mutatták be népies hangulatú műsorukat, majd végezetül, még utoljára körbejárták az óvoda termeit, majd átbújtak a virágokkal díszített hatoson.
 
571
Szabó Gyula Emléktorna és Gyereknap Mezőkeresztesen
Május 27 -én több rendezvénynek is helyt adott a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola. Reggel a Szabó Gyula Emléktornára gyülekezett a meghívott hét csapat. Az általános iskola volt testnevelőjére emlékezve, immár harmadik alkalommal került megrendezésre a torna. Délután egy órától indult a gyermeknap. Elsőként a tehetségeket keresték a „Csillag Születik” műsorban a helyi iskolások közül különböző kategóriákban, majd triál bemutató várta az érdeklődőket a gumis pályán. Négy órakor érkezett Mario, hogy a tornacsarnokban rá váró tömegnek énekeljen. Öt órára érkezett a Vaga Banda, hogy gólyalábas, vásári komédiájával elvarázsolja a közönséget. A gyermekeket egész nap ugrálóvár várta, a délután folyamán pedig játékos ügyességi versenyek, kerékpárverseny, fodrászverseny, karaoke és sok más érdekes program bővítette a kínálatot.
439
Tizenegyen konfirmáltak Mezőkeresztesen
A református egyházban a konfirmáció által a fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak, egyúttal pedig tanúságot tesznek hitükről és első ízben járulnak úrvacsorához.
Május 28-án a mezőkeresztesi református templomban 11 fiatal konfirmált. Közülük nyolcan a helyi gyülekezet tagjai, egy fő Csincséről, két fő pedig Mezőnyárádról érkezett. Az ünnepi istentiszteleten Hajdú Ferencné lelkipásztor hirdetett igét, melynek során Péter apostol példáján keresztül hangsúlyozta a Krisztushoz való hűség fontosságát. Az ezt követő vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását, illetve megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival. Ezek után mindannyian lelkipásztori áldásban részesültek, majd pedig Kovács Károly a presbitérium gondnoka külön is köszöntötte az ünneplőket.
620
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Május 18-án tartotta havi rendes ülését Mezőkeresztes Város Képviselő Testülete. Ezúttal tíz napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként a fiatalok lakáshoz jutásának helyi támogatásáról szóló önkormányzati rendelet módosítása volt a fő téma. A testület tagjai az ezzel kapcsolatos írott anyagot korábban már megkapták, áttanulmányozták. Ezzel kapcsolatban az Ügyrendi Bizottság is tanácskozott és a módosítást elfogadásra javasolta.
Másodikként javaslat született egy mini bölcsőde kialakítása érdekében a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda átszervezésére vonatkozóan. A napirendi pont megtárgyalására hivatalos volt Czirják Károlyné az intézmény vezetője is. A polgármester elmondása szerint az ide vonatkozó törvényben meghatározott minimális gyermek létszám öt fő, melyet a helyi igények lényegesen meghaladnak, így legalább két bölcsődei csoport kerülhet kialakításra. A javaslatot a testületi tagok ellenvetés nélkül szavazták meg.
Harmadik fő téma javaslat volt a 2017-2018-as nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározására. A polgármester beszámolja szerint - hasonlóan az országos tendenciához - Mezőkeresztesen s csökken a gyermekek létszáma. Az intézmény vezetője hozzátette: jelenleg 104 gyermek van beiratkozva a következő nevelési évre. Mindezek tükrében négy csoport indítsa tűnik indokoltnak. A tagok egyhangú igen szavazattal hagyták jóvá a tervezetet.
880
Harmatcsepp Napok Mezőkeresztesen
Május 18-án és 19 -én tartották a Harmatcsepp Napokat Mezőkeresztesen. Az óvoda 11 éve vette fel ezt a nevet. A műsor elején Czirják Károlyné óvodavezető köszöntötte a meghívott vendégeket és természetesen a gyerekeket is.
670
Közösségek hete a Tahy Olga Városi Könyvtárban
2017. május 8. és 14. között hagyományteremtő céllal országos rendezvénysorozat indult a Cselekvő közösségek projekt keretében, mely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi együttműködésében valósult meg. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott a Mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtár is.
695
Majális Mezőkeresztesen
alt

Az önkormányzat és az IKSZT közösen, idén is szervezett majális Mezőkeresztesen május 1-én. Ahogyan a korábbi években, idén is a reggeli ébresztő és hívogató a motoros klubhoz kötődött. A város központjából, a katolikus templommal szemben lévő parkolóból a gyülekezőt és az eligazítást követően 9 órától vonultak végig a szép számmal megjelent motorosok majdnem minden utcán. Végül a programok fő helyszínére, az IKSZT udvarára érkeztek meg.

 
453
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
alt

Ülésezett Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete április 27-én reggel 7 óra 30 perctől. Ez alkalommal összesen 11 napirendi pont témáit vitatták meg a képviselők és hoztak döntést azokkal kapcsolatban. Majoros János polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a napirendi pontok tartalmát, amelyet a testület tagjai egyhangúan elfogadtak.

 
478
Digitális Témahét a mezőkeresztesi iskolában
A digitális témahét részeként vetélkedőt tartottak a bükkábrányi Arany János Általános Iskola közreműködésével a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Az alapkoncepció szerint interneten, Skype-on tartotta a kapcsolatot a két tíz fős csapat. Az egyik helyszín a bükkábrányi a másik helyszín és a műsorvezetés pedig a helyi iskolában kapott helyet. A feladatok között szerepelt activity, egy perc és nyersz játékok, villámkérdések, valamint projektkészítés. A helyi épített környezettel, valamint az intézményekkel is megismerkedhettek a versenyzők mind a két településen, hiszen a QR kód kereső versenyen négy elrejtett ponton kellett megkeresni és leolvasni a rejtett információkat.
367
Ülésezett a mezőkeresztesi városvezetés
Március 23-án tartotta havi rendes ülését Mezőkeresztes Város Képviselő Testülete. A délelőtt 9 órakor kezdődő ülés elején Majoros János polgármester ismertette az aktuális 16 napirendi pontot, melyeket egyhangú igennel fogadtak el a képviselők.
 
Első napirendi pont polgármesteri tájékoztatás volt a két ülés közötti legfontosabb eseményekről, a képviselő testület munkáját érintő várható feladatokról. Ezzel kapcsolatban írásbeli összefoglalót kaptak kézhez korábban a tagok. A polgármester csak néhányat emelt ki az írásos anyagból, mint például Tanoda programot, illetve a repülőtérrel kapcsolatban folyó tárgyalásokat.
 
Második napirendben az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása került a képviselők elé. dr. Szombati Csaba Gábor jegyző elmondása szerint a régi, 2004-es szabályzat hatályba lépése óta a törvényi háttér sokat változott, ezért szükséges némi változtatás. Az új SZMSZ-t egyhangú igennel fogadták el.
 
Harmadik fő téma az egyes szociális ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet elfogadása volt. Ezzel kapcsolatban a Szociális Bizottságnak is volt javaslata több pontot illetően, melyeket Fekete Zoltán bizottsági elnök ismertetett.
 
A fiatalok lakáshoz jutásának helyi támogatásáról szóló önkormányzati rendelet módosítása volt a 4. napirend, majd a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezéséről, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat és az anyakönyvvezetők részére fizetendő díjakról szóló rendelet módosítását hagyta jóvá a városvezetés. Ezekben a témákban is csak kisebb pontosításokra került sor az elfogadás előtt.
534
Víz Világnapja a mezőkeresztesi óvodában
Március 21-én a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában a Víz Világnapját ünnepelték. Ellátogattak a patakhoz, illetve filmet néztek. A csoportok megismerhették az akváriumok élővilágát is.
383
Március 15 -i ünnepi megemlékezés Mezőkeresztesen
Kedden, 14 -én este fél hatra várták az ünneplőket Mezőkeresztesen. A Március 15-i ünnepi megemlékezés fáklyád felvonulással indult, majd Majoros János a város polgármestere mondott ünnepi beszédet. Az óvoda, az iskola és kamarakórus ünnepi emlékezése után a város intézményei, a pártok és civil szervezetek megkoszorúzták a Petőfi és Kossuth szobrokat.
442
Farsang a mezőkeresztesi iskolában
Február 24 -én tartották a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a hagyományos farsangi mulatságot. Az intézmény tornaterme adott otthont a rendezvénynek, ahová a gyermekek mellett a szülőket is várták egy közös programra délután két órától. A műsor az udvartartás bevonulásával kezdődött, amelyet minden évben a harmadik évfolyamosok személyesítenek meg. Majd a nyolcadik osztályosok nyitótáncával folytatódott a program.
473
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
alt

Ülésezett Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete február 13-án délután 13 órától, a hivatal tanácskozó termében. Miután Majoros János polgármester köszöntötte a megjelent testületi tagokat, ismertette a napirendi pontok tartalmát, amelyet a képviselők egyhangúan elfogadtak. Ez alkalommal 16 napirendi pont témáit vitatták meg a testület tagjai. Elsőként a napirendek tárgyalását megelőzően a polgármester tájékoztatása hangzott el a két ülés közötti legfontosabb eseményekről, a képviselő-testület munkáját érintő várható feladatokról. Többek között a fogorvosi ügyelet ellátásáról, a Maszolaj lakótelep aszfaltos útjának felújításáról, és a közbeszerzési tanáccsal történő egyeztetésről esett szó.

 
438
Jótékonysági bál Mezőkeresztesen
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda jótékonysági bált szervezett, amelynek bevételéből az intézmény játékállományát kívánja bővíteni. A 130 vendég hajnalig szórakozott az iskola ebédlőjében.
586
Fotókiállítás Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen Szabó-Pap Márta fotókiállításán jártunk és az alkotót kérdeztük a kezdetekről és a tervekről. A Mezőkeresztesről készült képek mellett makrófotók is a tárlat részét képezik.
719
Tájékoztató fórum Mezőkeresztesen
Január 31 -én az mezőkeresztesi IKSZT -be várták a LEADER, illetve a fiatal gazda pályázatok iránt érdeklődőket. Az előadok vázolták a lehetőségeket, határidőket, illetve a rendelkezésre álló keretösszegeket és mindenkit biztattak arra, hogy ha van egy jó ötlete, vagy lehetősége éljen a pályázatok nyújtotta előnyökkel.
510
Magyar Kultura Napja Mezőkeresztesen
Január 22-e 1989-ben lett hivatalosan is kiemelt nap Magyarországon, ekkor ünnepeljük ugyanis a Magyar Kultúra Napját. A Mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárban január 20 -án emlékeztek meg erről a napról. Bódizs Nóra könyvtár vezető köszöntője után Venyigéné Milicz Erzsébet szavalta el a Himnuszt. Horváth Anna népdalt énekelt, majd a Mezőkeresztesi Citerazenekar két tagja mutatta be hangszereit, illetve játszottak is néhány dalt a repertoárjukból. A műsor végén Molnár Gyuláné nyugdíjas pedagógus mondott pér szót a néptáncról, népviseletekről és az előadás végén táncházra is várta a gyermekeket, felnőtteket.
731
Képviselő-testületi ülés Mezőkeresztesen
alt
Ülésezett Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete január 26-án reggel 9 órától, a hivatal tanácskozó termében. Miután Majoros János polgármester köszöntötte a megjelent testületi tagokat, ismertette a napirendi pontok tartalmát, amelyet a képviselők egyhangúan elfogadtak. Ez alkalommal 10 napirendi pont témáit vitatták meg a testület tagjai.
 
890
Motoros Egyesület Mezőkeresztes évnyitója
Január 21 -én tartotta a Motoros Egyesület Mezőkeresztes évnyitó összejövetelét. A tervekről az egyesület elnökét kérdeztük.
529
Ökumenikus istentiszteletek Mezőkeresztesen
Idén az Ökumenikus Imahét január 15-22 közé esik. Az imahét anyagát a németországi keresztyének állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „…Krisztus szeretete szorongat minket…” Az országos ünnepi nyitó istentisztelet a Kálvin téri református templomban volt 2017. január 15-én, vasárnap 18 órakor. Dr. Erdő Péter bíboros mondott Szent beszédet és igét hirdetett Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök. Mezőkeresztesen január 11-én katolikus templomban 13 -án pedig református templomban gyűltek össze a hívek közös imádságra.
568
Futsal megyei elődöntő
Mezőkeresztes adott otthont a Futsal diákolimpia megyei elődöntőjének. A házigazdák mellett Tiszaújváros és Ároktő csapatai léptek pályára körmérkőzéses rendszerben. Focistáink mindkét meccsüket megnyerve továbbjutottak a sátoraljaújhelyi megyei döntőbe.
509
Csincse top
Cikk címe Találatok
Átadták a felújított csincsei könyvtárat (videóval)

Felújították a könyvtárat Csincsén, ahol nem csupán felnőtteknek és gyerekeknek szóló könyveket, hanem folyóiratokat is olvashatnak a falubeliek, illetve informatikai eszközökkel is fölszerelték, lehet már internetezni is. A pénteki átadón Lőrincz Imre polgármester kifejtette, mi mindent is kaptak a megyei könyvtártól egymillió forint értékben. Az önkormányzat 1,2 millió forint értékű felújítási munkát végzett az épületen.
Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megyei hálózati igazgató-helyettese kifejtette, szükség volt az önkormányzati elhatározásra és az alapokra, ők pedig állami támogatást tudtak adni az intézmény fejlesztéséhez. Kiemelte, a könyvtárak már közösségi terek is, programoknak, foglalkozásoknak adnak helyet. Ebbe az irányba nyitnak a szakkönyvtárak és az egyetemi bibliotékák is.

1551