Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Térségi top
Cikk címe Találatok
Befejeződtek a gátépítési munkák Szendrőládon

Az „Árvízvédelmi beruházás Szendrőládon” című és ÉMOP-3.2.1/D-11-2011-0024 azonosítószámú projekt keretében megvalósuló beruházás célja egy olyan biztonságos árvízvédelmi gát kiépítése, amely garantálja a település lakosainak és ingatlanainak biztonságát, biztosítja az ipari és mezőgazdasági termelés feltételeit és az infrastrukturális létesítmények működését.
Szendrőlád Község Önkormányzata 154 997 104 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert árvízvédelmi rendszerének fejlesztésére az ÉMOP-2010-3.2.1/D - „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése” című pályázati kiírás keretében. A Támogatási szerződés 2012. augusztus 17-én került aláírásra. Ezt követően a sikeres közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2013. február 5-én kötötték meg a vállalkozási szerződést a nyertes Ornament 2000 Kft-vel és megkezdődtek a munkálatok.
878
Teljesen adósságmentessé válnak az önkormányzatok

Megszabadulnak a teljes adósságállománytól az önkormányzatok 2014. február 28-a után. Az állam a 2013. december 5-e előtt keletkezett hitelállományt is teljes egészében átvállalja a településektől - jelentette be Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára sajtótájékoztató keretében Mezőkövesden december 14-én.
A politikus kiemelte, hogy a 2010-es választásokat követően az önkormányzati rendszer a csőd szélén állt. A szektor teljes adósságállománya elérte az 1247 milliárd Ft-ot, ennek következtében az önkormányzati rendszer átalakítása elkerülhetetlenné volt.
A folyamat első elemeként újra kellett gondolni és megfelelően elválasztani az állami és az önkormányzati feladatokat. Ez a változás az ágazati rendszerekben is komoly éreztette hatását, hiszen az iskolai nevelés, oktatás ellátása állami feladattá vált, létrejött a járási hivatali rendszer, emellett a katasztrófavédelmi teendők is az állami feladatok közé kerültek. Következő lépésként az önkormányzatok finanszírozását kellet átalakítani. Az addigi normatív támogatási rendszert a sokkal ésszerűbb, és kiszámíthatóbb feladatfinanszírozás váltotta fel, amely keretében a feladat nagyságához, és a saját bevételeik, gazdasági pozíciójuk nagyságához mérten kapnak támogatást a települések. Tállai András elmondta, hogy az új rendszert folyamatosan finomították, ennek jegyében az idén 18,7 milliárd Ft-ot osztottak szét a különböző feladat-ellátási finanszírozások korrekciójára, pótlására.
Az államtitkár kiemelte, hogy az új finanszírozási rendszer működőképességéhez elengedhetetlen volt a hatalmas ön kormányzati adósságállomány hatékony kezelése, ezért a Kormány részéről történelmi jelentőségű döntés volt az önkormányzatok az adósságkonszolidációja. A három lépcsős folyamat eredményeként 2014 év elejére gyakorlatilag teljesen adósságmentessé válnak az önkormányzatok.
Első lépésben 2011-ben 189 milliárd Ft-ot fordítottak adósságátvállalásra, majd egy évvel később az 5000 lakos alatti települések adósságállományát teljes mértékben, míg 5000 lakos felettiekét, pedig 40-70% között vállalta át az állam.
A döntésnek köszönhetően jelenleg 2007 település vált teljesen adósságmentessé, a több önkormányzat 2014. február 28-áig szabadul meg terheitől. Az állam a 2013. december 31-ig keletkezett adósságot a már konszolidált települések esetében is átvállalja. Ezen felül a 2013. december 5-e előtt keletkezett folyószámlahiteleket is átveszi. Az intézkedés harmadik ütemében hozzávetőleg 436 milliárd Ft-ot fordít az állam erre a célra. Az önkormányzatoknak január 15-éig kell a Nemzetgazdasági Minisztérium felé adatokat szolgáltatni.
Tállai András befejezésül elmondta, hogy ezzel a nagy horderejű, jövőbemutató átalakítással az összes magyar önkormányzat megszabadul az adósságától és nem kell majd hiánnyal tervezni a települések költségvetését. Új élet kezdődik ebben a szektorban, ahol kiegyensúlyozott, jól tervezhető, a feladatok színvonalas ellátását lehetővé tevő finanszírozási rendszerrel, adósságmentesen, zavartalanul működhetnek és gyarapodhatnak majd a magyar önkormányzatok.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

 
790
"Kézművesek, népművészek Dél-Borsodban": bemutatták a kiadványt


A Dél-borsodi Leader Egyesület az elmúlt héten tartotta a "Kézművesek, népművészek Dél-Borsodban" című kiadványának bemutatóját. A rendezvénynek a mezőnagymihályi Művelődési Ház adott otthont.
Elsőként Vályi László polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük a kiadványban szereplő alkotókat. Vargáné Kerékgyártó Ildikó, az egyesület elnöke köszöntőjében méltatta magának a kiadványnak az ötletét és köszönetet mondott az ötletgazdának, Murányi Norbertnek és Pap István fotósnak, hogy munkájuk nyomán egy színvonalas összefoglaló készült a térség népművészeti, néprajzi kincséről és magukról az alkotókról.

1053
Új rendszer, új lehetőségek
Fórum keretében tájékoztatta Tállai András önkormányzati államtitkár, országgyűlési képviselő a Mezőkövesdi Járás polgármestereit és nevelési, oktatási intézményeinek vezetőit november 15-én a Mezőkövesdi Önkormányzati Hivatalban.
A fórumon elsőként Kiss László, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mezőkövesdi Tankerülete igazgatójának előadását hallgathatták meg a résztvevők az oktatási rendszer átalakításáról. Ezt követően Tállai András önkormányzati államtitkár a Mezőkövesdi Járás jövőjéről és lehetőségeiről osztotta meg gondolatait. A honatya kiemelte, fontosnak tartja, hogy a járásnak legyen jövőképe és ebben a települések vezetőinek, az önkormányzatoknak jelentős feladatuk van. Hozzátette, a járási rendszer akkor fog jól és hatékonyan működni, ha a települések összefognak és közös projekteket dolgoznak ki. Az oktatással kapcsolatban elmondta, hogy a Mezőkövesdi Járás adottságai optimálisak az alap- és középfokú oktatási, nevelési feladatok színvonalas ellátásához.
851
Bükkaljai Mozaik - ismét jelentkezik heti magazinunk

Az Eleven Televízió 2013. november 6-ai adásától kezdődően ismét látható a "Bükkaljai Mozaik" című rendszeresen, minden héten 35 percben jelentkező, közéleti és kulturális magazinunk, a szerdai szerkesztett adás (és természetesen a szombati ismétlés) keretében.
Így adásunk korábban, 16 óra 53 perctől kezdődik, 16 óra 55 perctől a Bükkaljai Mozaikot láthatják, 17 óra 30 perctől pedig - az eddig megszokottak szerint - híradóval, magazinokkal, rendezvények összefoglalóival, sportműsorral várjuk Önöket. 19 óra 40 perctől pedig a Bükkaljai Mozaik aktuális adásának ismétlését nézhetik meg kedves nézőink. (Természetesen a teljes szerkesztett adás ismétlése is korábban, 17 óra 23 perckor kezdődik szombatonként.)
Ahogy korábban is, magazinunkban most is a televízió vételkörzetében történő eseményeket foglaljuk össze, a településeket és az itt lakókat érintő témákkal foglalkozunk, műsoronként legalább 3 anyagot készítünk.
652
Korszerűsítik a szennyvíz-rendszert Emődön és térségében
Tovább fejlődik az emődi szennyvíztisztító telep: mintegy 626 millió forint értékben valósul meg technológiai fejlesztés a tiszítóműben és a csatornarendszeren.A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően október 24-én került sor a kivitelezői szerződés aláírására.
A beruházásra európai uniós pályázaton nyert forrást az Emődi Agglomeráció Szennyvíztisztító Fejlesztési Önkormányzati Társulás. A társulást Emőd, Harsány, Kisgyőr és Bükkaranyos települések alkotják. A Társulás  az „Emődi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése” címmel benyújtott pályázata sikeresen szerepelt, így a 626 millió forint összértékű fejlesztéshez mintegy 521 millió forint támogatást nyertek el. Az önerő biztosítására a társult önkormányzatok pályáztak a Belügyminisztérium önerő támogatására, és mintegy 57 millió forint összegű támogatást kaptak.
970
Kölyökatlétika - alsós munkaközösségi foglalkozás
2013. október 10-én alsós munkaközösségi foglalkozás volt Mezőnyárádon, a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola alsós nevelőinek részére. A foglakozáson Farkas Jánosné a második osztályos tanulók segítségével bemutatta a tanítók számára a kölyökatlétika eszközcsomag használatát.
2001 tavaszán az IAAF /Nemzetközi atlétikai szövetség/ felvállalta, egy olyan gyermek atlétikai mozgásprogram koncepciójának kifejlesztését, mely határozottan különbözik az atlétika felnőtt modelljeitől. Ezt az új modellt IAAF Kölyök Atlétikának nevezzük.
2214
Állatok Világnapja a térség óvodáiban
Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.
Bükkábrányban az óvodában csoportonként emlékeztek meg erről a napról. A kicsik kézműveskedtek és teknősöket etettek, a középsősök WC gurigából készítettek állatokat és macskát simogattak, a nagyok megfigyelték a papagájokat és ellátogattak egy helyi gazdaságba.
A mezőnyárádi ovisok sétára indultak a településen, hogy a falu központja felé betérjenek egy helyi családhoz és megnézzék állataikat. Az ovisok láthattak gerlét, kutyát, macskát. A szárnyasokat a legkülönfélébb variációkban. Madarin récét, fácánt, pulykát, kacsát és végül sertéseket is.
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthon óvodásai október 7-én közösen indultak állatnézőbe, végig a Balaton utcán. Az út során különböző állatokat láthattak és simogathattak meg. Volt nyúl, birka, kecske és ló is. Az út végén pedig sajtot is készíthettek egy helyi termelőnél.
678
Elkezdődött az orvosi rendelő felújítása Tarnaszentmiklós községben

Az ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0010 azonosítószámú projekt keretében lehetőség nyílik Tarnaszentmiklós Község önkormányzati tulajdonú orvosi rendelőjének korszerűsítésére és az egészségügyi feladatellátást biztosító új eszközök beszerzésére Az orvosi rendelő felújítása az „ÉMOP-4.1.1/A–12 Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbeteg-szakellátás fejlesztése tárgyú felhívás támogatási keretéből készült.
Az Önkormányzata alapfeladatai között szerepel többek között az egészségügyi alapellátás biztosítása. Ennek elősegítésére, ehhez illeszkedve nyújtott be pályázatot a település önkormányzata az Észak-Magyarországi Regionális fejlesztési Ügynökséghez. Az Önkormányzat az "Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tarnaszentmiklóson" című, ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0010 azonosító számú projektjében foglalt fejlesztések megvalósítására 55 885 370 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.
A Támogatási szerződés aláírására 2013. július 15-én került sor. Ezt követően a sikeres közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2013. október 07-én aláírásra került a vállalkozási szerződés a nyertes HBH 2000 Kft.-vel (3360 Heves, Alkotmány u. 93.) és megkezdődhetnek a munkálatok.

250
Közösen a látogatók jobb tájékoztatásáért
Komplex természetvédelmi látogató-tájékoztató rendszert alakít ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és szlovákiai társszerve, a Statna Ochrana Prírody Slovenskej Republiky (SOPSR) a határ menti térségben. A beruházás célja, hogy a korábbiaknál alaposabb és informatívabb tájékoztatást kapjanak az ebbe a térségbe látogatók a természeti értékekről. A két évig tartó projekt számos elemből áll, így a pl. egységesítik a természetvédelmi bemutató helyeket és több új ismeretterjesztő kiadványt is megjelentetnek.
593
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása
Ma már tízezerrel több megváltozott munkaképességű és fogyatékossággal élő dolgozik, mint 2011-ben. A kormány költségvetési forrásból és az Új Széchenyi Terv keretében 2013-ban csaknem 60 milliárd forinttal segíti rehabilitációjukat, képzésüket és munkavállalásukat a nyílt munkaerő-piacon. Mindezt azért, hogy ne segélyből, hanem munkabérből szerezhessék jövedelmüket, és bizonyítást nyerjen: megmaradt munkaképességük sokkal fontosabb, mint ami elveszett” – mutatott rá Soltész Miklós, az Emberi erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára Mezőkövesden. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban a FŐKEFE Nonprofit Kft. 70 fős papíripari telephelyén 29 dolgozó részesül alapképzésben és rövidesen további 15 fő kap szakmai képzést.
647
Befejeződött a kisléptékű településfejlesztési program Martonyin

Befejeződtek a kisléptékű településfejlesztés projekt elemei Martonyi községben, melyek 99,6 millió Ft-os Európai Uniós támogatásból valósultak meg.

Az ÉMOP-3.1.3-11-2012-0032 azonosítószámú projekt keretében lehetőség nyílt Martonyi Község önkormányzati tulajdonú belterületi útjainak korszerűsítésére, fejlesztésére, belterületi járdáinak, csapadékvíz elvezető árkainak felújítására, és egy önkormányzati tulajdonú, jelenleg funkció nélküli, kihasználatlan lakóház tájházzá történő kialakítására.
Az Önkormányzata alapfeladatai között szerepel többek között a helyi közutak, járdák fenntartása, üzemeltetése, karbantartása. Ennek elősegítésére, ehhez illeszkedve nyújtott be pályázatot a település önkormányzata az Észak-Magyarországi Regionális fejlesztési Ügynökséghez.
450
Összetartozás - Darócok újabb találkozója Erdélyben
2009. júniusában három napos rendezvény sorozat keretében került sor arra, a maga nemében egyedülálló találkozóra, amelynek akkor Tibolddaróc volt a házigazdája és mi is hírt adtunk róla nézőinknek.
Egy korábbi kezdeményezés eredményeként akkor a Kárpát-medence 13 Daróc nevű települése kapott meghívást a rendezvényre. Az akkori közös együttlétnek elmúlt évben folytatása is volt: a horvátországi Várdarócon gyűltek össze ismét a darócok, hogy erősítsék a határon inneni és túli testvér települések összetartozását.
Július 19-én ismét nagy útra indult Tibolddaróc 5 fős képviselete. Az erdélyi, közelebbről kalotaszegi, Nádasdaróc adott ugyanis otthont a harmadik találkozónak, amely a teljes hétvégét felölelő időszakban számtalan kulturális programmal és természetesen a felhőtlen szórakozásnak, a régi kapcsolatok ápolásának, új ismeretségek kötésének lehetőségével várta a meghívottakat. Ezúttal nyolc település képviselete tudta elfogadni a szíves invitálást.
Pénteken a kora esti órákban az alig száz lelket számláló kis református falu Gyülekezeti Házában Juhász Klára helyi lelkipásztor köszöntötte a helyieket és a vendégeket, majd Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató tartott előadást Kalotaszeg népművészetéről, hagyományairól.
1561
Kunhalmokat és földvárakat ment a Bükki Nemzeti Park

Pusztulás fenyeget tucatnyi kunhalmot és földvárat Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Bükki Nemzeti Park (BNP) több mint százmillió forintot fordít ezek megmentésére.
Az enyészetnek kitett természeti képződmények és építmények természeti, táji és kultúrtörténeti értéket képviselnek, a BNP a projekt keretében több helyen geodéziai felmérést és állagmegőrző rekonstrukciót, régészeti dokumentáció készítését, illetve több helyen a terület vagyonkezelésbe vételét tervezi.
Mint közleményükben írják, egyes helyeken akár a terület megvásárlását is fontolóra veszik annak érdekében, hogy a projektben érintett összesen 16 kunhalom és földvár további pusztulását megakadályozzák.
A beruházássorozat előkészítő szakasza több mint egy évig tartott és a napokban fejeződik be, a projekt megvalósítása szeptemberben kezdődhet. A program 2015 májusában zárul.

536
Befejeződtek a településfejlesztési munkák Kácson: aszfaltozott utak, vízelvezető árkok épültek több utcában
Július 26-án ünnepélyes keretek között adták át Kács községben azokat az útszakaszokat, parkolókat és vízelvezető árkokat, amelyek a település több utcájában épültek meg az elmúlt három hónapban. A mintegy 99 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a település életében.
A megvalósult beruházás átadó ünnepségét 2013. július 26-án 11 órától tartották Kácson, a Dózsa György és Várhegy utcák kereszteződésében.
A megjelent vendégeket Ostorházi István, Kács község polgármestere köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy az aszfaltos utak megépítése, és az érintett utcák vízelvezetésének megoldása a település életében fontos mérföldkő, jelentősége ahhoz mérhető, mikor kiépült a településen a villamos hálózat vagy éppen a vezetékes gázszolgáltatás.
A kivitelező Szilvási Építő Kft. részéről Farkas Tibor projektvezető beszélt az elmúlt három hónapban végzett munkákról, majd Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondta el köszöntőjét.
Beszédében a település történetében fontos állomásnak nevezte az elkészült beruházást, hiszen a projekt keretében a község kezelésében lévő utak közel egyharmada újult meg, így az itt élők életminőségére is jelentős hatása van a beruházásnak.
Ezt követően Tállai András államtitkár, Szilvási András, a kivitelező cég alapítója és Ostorházi István polgármester a nemzeti színű szalag átvágásával átadta a település lakóinak, az erre közlekedőknek az elkészült utakat, vízelvezető árkokat és parkolókat.
Az önkormányzat által az Észak-magyarországi Operatív Program kiírására benyújtott, „Településfejlesztés Kács községben” című, nyertessé nyilvánított pályázat segítségével vált lehetségessé az utak felújítása, illetve vízelvezető árokrendszer építése.
A projekt keretében április közepétől a Dózsa György út, a Rákóczi Ferenc út, továbbá a Várhegy út és egy névtelen utca felújításán dolgozott a kivitelező.
Emellett a római katolikus templom és a szomszédos erdei iskola környezete, az oda vezető út is szilárd burkolatot kapott, továbbá parkoló is épült. Szintén felújították a Petőfi út melletti orvosi rendelőhöz vezető útszakaszt, itt ugyancsak parkolót alakítottak ki, valamint parkosítást végeztek.
Az érintett útszakaszok - a megfelelő útalap kialakítása után – aszfaltburkolatot kaptak, továbbá szegélykővel látták el az út szélét.
Az árokrendszer kiépítése során korszerű, hosszú élettartamú, vasbeton mederburkoló elemeket építettek be, melyek karbantartása során csupán az iszaptalanításról kell majd gondoskodni. 
369
Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el!
Minden nyáron vannak olyan napok, amikor a kánikulai meleg és a csapadékmentes időjárás következtében fokozott tűzveszély alakul ki hazánkban.
Ez jellemző most is, ezért a katasztrófavédelem kezdeményezésére a vidékfejlesztési miniszter az erdőkre és fásításokra, valamint az ezek határaitól számított kétszáz méteren belüli területre július 22-én átmeneti időszakra vonatkozó általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el.
A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, továbbá az erdőterületen és a szabadban történő tűzgyújtás szabályai az alábbiakban olvashatók.


639
Jó tudni - földgázvezetékek sérülései
Magyarországon mintegy hatvanezer kilométernyi földgázvezeték húzódik a föld alatt, ezeket napi rendszerességgel rongálják meg. Az okokat kutatva megállapítható, hogy az esetek döntő többségében az emberi gondatlanság, az odafigyelés hiánya vezet a földgázvezetékek sérüléséhez. Kellő figyelemmel a rongálások elkerülhetőek lennének. Legutóbb hétfő délelőtt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Taktakenézen egy földmunkagép rongált meg egy gázvezetéket, amelyből szivárgott a gáz. Emiatt százméteres körzetben kitelepítést kellett elrendelni.
639
Különleges jutalomkirándulás a Miskolci Vadasparkban
Május 11-én tartották a Dél-borsodi Madarak és Fák Napját, amelynek helyszíne ezúttal Bükkábrány volt. Az első három helyezett csapat részére egy közös, különleges  díjat ajánlott fel a Miskolci Vadaspark és az Eleven Televízió: a gyerekek május 30-án a kulisszák mögé tekinthettek be, a Vadasparkban folyó munkát testközelből is megismerhették. Állatokat etethettek, simogathattak és az intézmény dolgozói olyan helyekre vitték be őket, ahol a hétköznapi látogató nem járhat.
Elsőként a rhesus majmokat etethették meg a gyerekek, úgy, hogy közben képet kaptak étrendjük mellett az állatok életmódjáról, társas kapcsolatairól is. Mivel maguk a majmok az emberre veszélyesek lehetnek, amíg a gyerekek a kifutóban voltak, a majmok el voltak zárva.
Viszont amikor kiszabadultak, a gyerekek megnézhették azt is, hogy melyik a domináns állat a vadasparki majmok között.

498
Járási Pedagógusnap Mezőkövesden
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mezőkövesdi Tankerületének Pedagógusnapi ünnepségére, Mezőkövesden a Művelődési Házban került sor május 31-én 16 órakor. A Himnusz eléneklése és a bevezető után ünnepi műsor tekinthettek meg a jelenlévők a szentistváni, István Király Általános Iskola, a tibolddaróci, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, valamint a Zeneiskola és a Szent László Gimnázium növendékeinek előadásában.
972
Zeneiskolai vizsgák Bükkábrányban és Mezőnyárádon
Május 17-én tartották a zeneiskolai tanévet záró vizsgát Mezőnyárádon és Bükkábrányban.
Mezőnyárádon a 4.osztályosok tantermében 20 gyermek adott ízelítőt azokból a darabokból, amit a tanév során tanultak meg.
Zongoristák és furulyások felváltva kezdték a vizsgát. A szülők és nagyszülők mellett a tanulók is tapssal jutalmazták egymást az előadott darabok után.
Az előadások végeztével Daragó Károly, a Hórvölgye Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője köszönte meg a gyerekeknek a lelkiismeretes felkészülést, a szülőknek pedig a támogatást.
Bükkábrányban a nyelvi teremben mutatták meg tudásukat a zeneiskolai növendékek. Először a zongoristák adták elő vizsgadarabjaikat, utánuk a gitárosok, majd a fúvós hangszeren játszó gyerekek következtek. Összesen 40 gyermek vizsgázott ezen a napon.

786
Ábrányi siker a Miskolci Kerékpáros Iskola Kupán
Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság megalakulásától kezdve szem előtt tartja a gyermekbalesetek megelőzését, illetve a kerékpárosok fokozott védelmét. Az általuk okozott, illetve elszenvedett balesetek megelőzése érdekében minden évben meghirdeti a Kerékpáros Iskola Kupát (KIK).
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei KIK KUPA a miskolci KRESZ - parkban 2013. május 09-én került lebonyolításra.
A Kerékpáros Iskola Kupán (KIK) az általános iskolák felső tagozatos diákjai vettek részt. A területi versenyek egyéni kategóriában voltak megrendezve és az ott elért eredmények alapján a rendőrkapitányságok 2 fiú és 2 lány versenyzőt neveztek a megyei döntőre. A megmérettetés KRESZ – elméleti, illetve ügyességi és szabályossági versenyszámokból állt.
441
Jó ütemben haladnak a településfejlesztési munkák Kácson
Április 16-án elindultak és megfelelő ütemben zajlanak annak a projektnek a kivitelezési munkálatai, melynek eredményeként jelentős településfejlesztés, útfelújítás valósul meg Kácson. A közel 100 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a település életében.
Kács település úthálózatának felújítása már hosszú ideje váratott magára. Ennek az érintett útszakaszok mellett lakók aláírásgyűjtéssel is nyomatékot adtak korábban.
Vannak olyan szakaszok, ahol a fejlesztés előtt még földúton, illetve kőtörmelékkel borított úton közlekedhettek a lakosok. Ráadásul ezeken a részeken több olyan közösségi szerepet betöltő intézmény, épület – egészségház, orvosi rendelő, központi konyha és a római katolikus templom található – amelyek megközelítését nehezítették az útviszonyok.
Problémát okozott az is, hogy a föld- és zúzott köves utak sok helyen erősen kimosódtak, keletkeztek, sokszor épp az út közepén: így a közlekedés nehézkesebb és egyúttal balesetveszélyesebb is lett.
Számos helyen gödrök és esőzést követően vízátfolyások nehezítették a közlekedést és több alkalommal megsérültek a gépjárművek futóművei.
Tovább súlyosbította a problémát, hogy az utak egy része gyűjtőútként is funkcionál, így a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára már kifejezetten veszélyes volt.
Több helyen az utak mentén lévő házak falai is feláztak az összegyűlt vízmennyiség miatt. A korábbi, egyébként is hiányos és eliszaposodott vízelvezető árokrendszer számos helyen berepedezett, funkcióját nem tudta betölteni a szűk keresztmetszet miatt sem.
Ráadásul a helyi adottságok miatt az utak egy része nagy lejtésű, így nagyobb esőzések idején a csapadékvíz nagy erővel, irányíthatatlanul zúdult lefele.
Eddig a település önkormányzata - a rendelkezésre álló források szűkössége miatt - csak a legszükségesebb javításokat tudta elvégezni, ez viszont csak átmeneti, gazdaságtalan megoldást, tüneti kezelést jelentett minden alkalommal.
418
Ekhós szekéren a csíksomlyói búcsúba
Szombaton reggel indult el a 4 vándor Bükkzsércről egy lovas ekhós szekéren, hogy e hónap 19-ére megérkezzenek a csíksomlyói búcsúba.
Délben Mezőnyárádon látták el őket útravalóval többek között egy névre szóló fokossal, hogy támaszul szolgáljon az út során. Délután Szentistvántól is búcsút vettek. Első pihenőhelyük Poroszló lesz.
A lovas vándorok négy hucul lóval teszik meg a mintegy 700 kilométert, félnaponta páronként váltva. Ketten ülnek a két ló vontatta szekéren délig, addig a másik két lóval ketten a lószállító gépkocsival előremennek a következő pihenőhelyig, majd este váltanak. Fix pihenőhelyek nincsenek, de a csapatban lévő református lelkész igyekezett több, az útvonalba eső lelkésztársával telefonon egyeztetni, ha rászorulnának a segítségre.
974
Föld Napi programok a térségünkben
A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, amikkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. Térségünkben is számos helyen megemlékeztek erről a napról. A mezőnyárádi óvodások elsétáltak a Kistemplom romjaihoz, hogy megnézzék és megismerjék történetét. Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában szemétszedéssel készültek a napra. A diákönkormányzat felhívására alsósok és felsősök egyaránt érkeztek, hogy megtisztítsák az iskolát és környékét az eldobált hulladéktól. Bükkábrányban az iskolában két órától minden tanulót vártak egy kis udvarrendezésre. Diófából készültek virágtartók, illetve ékeztek palánták amelyek ültetésre vártak. Egy kupacba gyűjtötték a tanulók a leveleket, ágakat. Összeszedték a szemetet. Minden osztálynak meg volt a feladata, hogy az egész intézmény területét rendbe lehessen tenni a délután folyamán.
659
Google Street View:már Magyarországon is barangolhat
 

A Google kedden reggel elindította a Street View szolgáltatást Magyarországon - olvasható több internetes portálon. És valóban, a lenti, az oldalba beillesztett virtuálisan bejárható térképen barangolthatunk Bükkábrány és Mezőkeresztes több utcáján, a településen átvezető utakon (Mezőnyárádról egyenlőre csak a Keresztesi út és környezete látható).
A Google-autók 2011-ben és 2012-ben jártak Magyarországon - a beillesztett virtuális térképen látszik, hogy nálunk 2011 decemberében fényképeztek. Május 13-án térnek vissza az utakra, városokba, falvakba, hogy felfrissítsék az 1-2 éve elkészített fotókat.


Mezőkeresztes a Street View-ban:


Nagyobb térképre váltás

A mostani megállapodást hároméves egyeztetési folyamat előzte meg - olvasható az index.hu cikkében. A Google 2010-ben már elkezdte lefényképezni az utcákat, de az akkori adatvédelmi biztos leállíttatta az autókat.  Azóta azonban megváltozott a jogi környezet, így már nincs akadálya az indulásnak.
A Street View 2007-es indulása óta a Google-autók világszerte több mint nyolcmillió kilométert fényképeztek végig, így készült el 44 ország több mint 3000 városának virtuálisan bejárható internetes térképe.
Magyarországon valamennyi települést végigjárta a Google autója. A kisebb településeken egyelőre csak a főutcákon működik a szolgáltatás, a város, falu széli kisebb utcákat még nem fényképezték végig. A szolgáltatáson meg lehet nézni, hogy mikor merre járt az autó.


(A hír forrása: www.index.hu)

 

1001
Kétnapos bécsi kirándulás iskolás gyerekekkel
Március 16-17-én kétnapos kirándulásra mentek a mezőnyárádi és mezőkeresztesi iskolások, és kísérőként néhány felnőtt Bécsbe.
Elsőként ellátogattak a schönbrunni kastélyba, amely a habsburgok nyári rezidenciája volt. Ezután a Stephans dómot, operaházat, a Belvedert tekintették meg, majd esti kivilágításban a Hofburgot, és a bécsi országházat. Másnap a fraknói várból a csodálhatták meg a gyönyörű kilátást. Az eisenstadti Eszterházy kastély hangversenytermében Haydn zenéjét hallgathatták meg.
A kétnapos eseménydús hétvége végén a hazavezető úton egy budapesti buszos városnézéssel zárták a kirándulást.
494
Hófúvások,erős széllökések várhatók megyénkben is!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek éjfélig szóló előrejelzése szerint a Dunántúlon, és délutántól a Duna-Tisza köze nyugati, délnyugati részén – Pest, Bács-Kiskun megye – a legerősebb széllökések több helyen is meghaladhatják a 70 km/h-t. A Dunántúl középső térségében akár 80 km/h körüli, a Balatonnál és a magasabban fekvő területeken ennél is erősebb lökésekre lehet számítani. Késő estétől északkeleten is viharossá fokozódik a szél.
A Dunántúlon, majd a középső megyékben, éjjel már északkeleten is több helyen viharos, 60-85 km/h-s széllökések kísérik az északi, északnyugati szelet. Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti részén és a Nyírségben éjszaka és péntek reggel egy-egy 90 km/h körüli lökés is lehet. A Balatonnál és a Dunántúli-középhegység magasabb részein még ennél is erősebb. A légmozgás péntek délutántól mérséklődhet.
Csütörtök estétől előbb a Dunántúlra, majd északkeletre is megérkezik a hideg levegő, a hőmérséklet egyre több helyen fagypont alá csökken, várhatóan csak délkeleten marad nulla fok felett. Péntek napközben északkeleten maradhat fagypont körül a hőmérséklet. Az esti, késő esti óráktól a Dunántúl északkeleti részén, később Pest megyében és a középső megyékben, éjjel, illetve hajnaltól pedig már északkeleten is havas esőbe, havazásba vált az eső, nedves, tapadó hóra is számítani kell.
A hó nem mindenhol marad meg, azonban a Duna vonalában, valamint attól keletre a legtöbb helyen foltokat képezhet, lepel alakulhat ki, körülbelül két centiméternyi friss hó valószínű, ami azonban pénteken elolvad. A Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre körülbelül 1-7 centiméter hó hullhat, ezen belül nagyobb mennyiség Szabolcsban valószínű. A viharos szél elsősorban Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, valamint Hajdú-Bihar északi felén okozhat hófúvást. Leginkább Borsod keleti részén, főként a Zemplénben és a Bodrogközben, illetve a Nyírségben emelhet magas hótorlaszokat a viharos szél.
Az úton közlekedőket fokozott óvatosságra kérjük, mert az
erős szélben fák dőlhetnek ki és tetők rongálódhatnak meg.

(forrás: BAZ Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

451
Felsős farsangi bál Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában Február 22-én tartották a felső tagozatosok farsangi bálját. A programok a műsorismertetés és a zsűri bemutatása után a 8. osztályosok nyitótáncával kezdődtek. Ezután vonultak fel a csoportos és egyéni jelmezesek. Megelevenedett a cirkusz, eljöttek a boszorkányok, egzotikus állatok, focisták, ellenőrizte a jegyeket az kalauz, és volt aki megmutatta hogyan kell cipőt fűzni. A bemutató után a zsűri visszavonult értékelni a gyerekek pedig birtokba vehették a táncparkettet.
557
Március 15-ei rendezvények térségünkben
Az idei évben is megemlékeznek a 165 évvel ezelőtt Pesten kitört forradalom, majd azt azt követő szabadságharc eseményeire.
Bükkábrányban március 15-én 10.00 órától az iskola tornatermébe várnak minden érdeklődőt. A megemlékezésen ünnepi beszédet mond Szalai Szabolcs Bükkábrány község polgármestere. A műsorban közreműködnek az Arany János Általános Iskola diákjai, az Arany János Általános Iskola néptánccsoportja valamint aHagyományápoló Egyesület is.
Az ünnepség után koszorúzás kezdődik a Polgármesteri Hivatal előtti emlékműnél.
486
Megalakultak a Járási Hivatalok
A magyar kormány döntése értelmében a közigazgatási feladatok ellátását az önkormányzatok helyett Járási Hivatalok látják el január 1-jétől.
Televíziónk a mezőkövesdi Járási Hivataltól az alábbi tájékoztatást kapta, az újonnan felállított apparátusok ügyében.
A járási ügysegéd a Járási Hivatal munkatársa, aki az Ügyfél lakóhelyén segíti a Járási Hivatal ügyintézését, közelebb hozva ezzel a Hivatalt az Ügyfélhez. Cél, hogy lehetőleg ne az Ügyfél, hanem az ügyirat utazzon.
645
Agydaganatban szenvedő kislány vár segítségre
A 13 éves Bonivárt Vivien füzesabonyi kislány súlyos betegségben szenved. Elmúlt év októberében diagnosztizáltak nála egy agresszív, az agytörzsön elhelyezkedő daganatot. A tumor több létfontosságú területet is érint, ezért a Debreceni Klinika orvosai, bár már két műtéti beavatkozást elvégeztek, egyelőre nem találnak megoldást a daganat eltávolítására. Most úgy tűnik, Magyarország más kórházában sem áll rendelkezésre olyan eszköz, amellyel a kényes beavatkozás elvégezhető lenne.
A család egyetlen reménye egy Hollandiában lévő klinika és az ottani agy-specialista professzor volt, aki egy különleges lézeres technikával megműtötte volna a kislányt és az utókezelést is az ott rendelkezésre álló terápiával elvégezte volna. Most azonban ez az egyetlen lehetőség is összedőlni látszik.
1047
Ökumenikus imahétre várják a híveket
Mint minden év januárjában a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Egyház ebben az évben is közös imádságot hirdetett január 20-a és 27-e között. Az évenként visszatérő alkalmakkor azokon a településeken, ahol több keresztény felekezet hívei élnek együtt, ilyenkor hol az egyik, hol pedig a másik egyház templomában gyűlnek össze a hívek, hogy függetlenül a felekezeti hovatartozástól, együtt imádkozzanak a keresztény egységért.
Mindezek jegyében természetesen nem csak Magyarországon, hanem világszerte összegyűlnek ezen a héten a keresztények, az imahét programját és vezér gondolatát pedig
mindig más ország Krisztus hívő közössége állítja össze.
486
Rendelési idő a BAZ Megyei Kórház Csillagpont épületében

Tájékoztatom a lakosságot, a Borsod -A. -Z. Megyei Kórházba érkező betegeket, látogatókat, hogy 2013. január 3-tól megkezdődött a III. Belgyógyászat - Angiológiai Osztály, az Idegsebészeti Osztály és a Stroke, Vascularis és Általános Neurológiai és Toxicológiai Osztály, valamint a hozzájuk tartozó járóbeteg ellátó egységek átköltözése a Csillagpont épületbe. Az osztályokat és a járóbetegellátó egységeket a Csillagpont épület főbejáratán keresztül lehet megközelíteni. Az átköltözést követően elkezdődik az Ideggyógyászati tömb felújítása, ahol csak a Képalkotó Diagnosztikai - Intervenciós Intézet Neuroradiológiai részlege működik tovább. A Gyermekegészségügyi Központot a Csillagpont épület megkerülésével érhetik el.
15998
Újév, új árak - mi mennyi 2013-ban
Az újév beköszöntével ahogy az ilyenkor lenni szokott új árakkal, díjszabással is szembesülnünk kell majd.
A közüzemi díjakról általánosságban egyelőre annyit lehet tudni, hogy még több területen folynak tárgyalások az önkormányzatok és a különböző szolgáltatók között. Leginkább igaz ez a szemétszállítási díjra, de a kéményseprői díjról sincs még minden településen megegyezés. A jelenlegi adatok szerint a vízzel kapcsolatos költségek egyelőre változatlanok maradnak.
Az élelmiszerek árváltozásai közül érzékenyen érintheti pénztárcánkat a tej drágulása, s a hústermékek esetenként akár 15-25 százalék között várható áremelése. Változott a helyi iparűzési adó alapjainak számítása is, ami a kiskereskedőket érinti hátrányosan, így a kiskereskedelemben további széles körű áremelésekre lehet számítani.
A Magyar Posta is drágulást jelentett be, a levelek, küldemények esetében 5-10 forintos növekedéssel számolhatunk.
515
Klasszikus zeneművek a mezőnyárádi templomban
A Recita Trió nevet viselő együttes elmúlt év szeptemberében alakult meg. Megalakulásuk óta számos nagy sikerű koncerten vannak túl a csapat tagjai itthon és külföldön egyaránt.
A közelmúltban indult útjára a Régi zene Magyarország templomaiban című koncertsorozatuk, melynek során január 5-én a mezőnyárádi római katolikus templomba várták a klasszikus zene iránt érdeklődő közönséget. Az előadás előtt Szelei Katinka plébánosi segéd köszöntötte az együttes tagjait és az érdeklődőket, majd Sas Endre Rákóczi anyja című verse hangzott el.
A barokk zeneművek mellett helyt kaptak a repertoárban más korszakok egyházi és világi művei is, melyekben a barokk furulya hangja mellett megszólalt a zongora és gitár kíséret is.
486
Kisléptékű településfejlesztési program Martonyin
99,6 millió Ft-os Európai Uniós támogatásból valósulnak meg Martonyi község kisléptékű településfejlesztési programjai.
Az ÉMOP-3.1.3-11-2012-0032 azonosítószámú projekt keretében lehetőség nyílik Martonyi Község önkormányzati tulajdonú belterületi útjainak korszerűsítésére, fejlesztésére, belterületi járdáinak, csapadékvíz elvezető árkainak felújítására, és egy önkormányzati tulajdonú, jelenleg funkció nélküli, kihasználatlan lakóház tájházzá történő kialakítására.
Martonyi Község Önkormányzata 99.646.135 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert kisléptékű településfejlesztési elképzeléseinek megvalósítására az ÉMOP-3.1.3-11-2012 - „Kisléptékű településfejlesztés vidékfejlesztési program kiegészítésére” című pályázati kiírás keretében.
A támogatási szerződés aláírására 2012. október 5-én került sor. Ezt követően a sikeres közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2012. október 29-én aláírásra került a vállalkozási szerződés a nyertes Borsod - Bau 2000 Kft.-vel és megkezdődhettek a munkálatok.
222
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Szenteste - pásztorjáték Bükkábrányban
A bükkábrányi római katolikus templomban december 24-én este fél 8-kor, a szentmise előtt kezdődött a Jézus születéséről megemlékező, több száz éves hagyományokat felelevenítő misztériumjáték, közismertebb nevén a pásztorjáték, melyhez több helyütt énekes, zenés betétek társultak.
Ennek során a jelmezbe öltözött gyerekek újra játszották a Megváltó születésének eseményeit egészen az angyali üdvözlettől a napkeleti bölcsek hódolatáig. A hittanosokat Nagyné Krokos Rita hitoktató készítette fel a szerepre.
1387
Ünnepi istentisztelet a bükkábrányi református templomban

December 24-én, vagyis Szentestén a bükkábrányi református templomban is megemlékeztek Krisztus születésének misztériumáról.
A bükkábrányi református gyülekezet ünnepi istentisztelete délután három órakor kezdődött. A hittanos gyerekek egy csoportja külön énekes és verses műsorral is készült az ünnepre, ezzel is emelve és kiemelve a karácsonyi ünnep jelentőségét, bensőségességét. A műsor végén minden szereplő kis ajándékban is részesült.

1204
Karácsonyi ünnepség a bükkábrányi óvodában

A bükkábrányi óvodában december 19-én rendezték meg az adventi ünnepséget. A fenyőfát közösen díszítették fel a csoportok még a tízórai előtt.
A nagycsoportos gyerekek lelkesen készültek erre a délelőttre, hiszen ők mutatták be a karácsonyi témájú versekkel és dalokkal színesített műsort.
A legkisebbek és a középső csoportosok is előadtak egy-egy gyermekdalt, majd az óvónők „Karácsony az erdőben” című bábelőadása és közös éneklés következett.
A délutáni pihenő alatt pedig ajándékok kerültek a karácsonyfa alá, az óvodásokat így nagy meglepetés érte, miután felébredtek.

1287
Átadták a megújult egészségházat Bükkábrányban
A mintegy 41,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás elsődleges célja, hogy a felújítást követően a település lakói minőségi ellátásban részesüljenek egy olyan intézményben, amely költséghatékonyan működtethető, és modern eszközparkkal rendelkezik.
Bükkábrány fejlesztése egy újabb pontjához érkezett! Az idén már sor került út, műfüves pálya és temető kápolna átadásra, december 20 -án pedig sor került a szeptember 2-án elkezdett orvosi rendelő és védőnői szolgálat épületének átadójára.
Megújult az egészségház. Az önkormányzat az év elején nyújtott be pályázatot „Egészségügyi alapellátás korszerűsítése Bükkábrány községben”címmel az ,ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0054 azonosító számú kiírásra. Ahol az önkormányzat 41.502.835 Ft európai uniós támogatást kapott a beruházás megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi
1291
Adventi est Bükkábrányban
December 19-én délután 4 órakor került megrendezésre a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ adventi műsoros estje, ahol gyermekek, szülők és pedagógusok együtt ünnepelhettek. A műsort az intézmény tanulóiból álló énekkar éneke nyitotta meg.
A tanulók előadásában felcsendült színes versek, dalok, jelenetek még közelebb hozták a decemberi ünnepsorozat hangulatát. A műsorszámok között szerepelt betlehemes, különleges fényeffektusokra építő jelenet épp úgy, mint tánc és sok-sok zene. Az est bevételét az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány javára ajánlották fel, amit természetesen az ifjúság javára fordítanak majd. Zárásként az intézményi dolgozók és a gyerekek közös énekkel kívántak mindenkinek békés, boldog karácsonyt.
1345
Az év utolsó testületi ülése Bükkábrányban
December 17 -én tartották Bükkábrányban a 2013. év utolsó testületi ülését. A nyílt ülésen összesen hat napirendet tárgyaltak meg a tagok.
Az első napirendben a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás, Társulási megállapodásának módosítására került sor. Erre azért volt szükség, mert két település Tiszabábolna és Tiszavalk kérte felvételét a társulásba. Az elmúlt években ez a két község a Mezőcsáti Kistérséghez tartozott. A testület egyhangúlag támogatta a napirendet.
A második napirendben a Heves Megyei Vízmű Zrt. felé nyújtott bérleti díjról történt megállapodás. A vízközmű vagyon az önkormányzat tulajdonában van, ezért ezek használatáról kell megállapodást kötni. A tervezett 46.000 m3 vízszolgáltatás mellett 5 Ft+Áfa/m3 áron számolva 230.000 Ft összegről van szó, amelyet közmű fejlesztésre kell visszaforgatni. A testület egyhangúlag támogatta a díj megállapítást.
2667
Szentcsalád-járás Bükkábrányban
Bükkábrányi római katolikus egyház képviselő-testület tagjai és hívei - négy gyermek és felnőttek - régi hagyományt elevenítettek fel a Szentcsalád-járást. Szombattól keddig járták a települést és ahová hívták őket, ott énekeltek, verseltek és közben adományokat gyűjtöttek a templom belső festésére. December 17-én a testületi ülés után a képviselő-testület tagjai invitálták őket be a házasságkötő terembe.
1236
Falukarácsony Bükkábrányban
Bükkábrányban a tavalyi évhez hasonlóan az idén is hangulatos koncerttel vártak minden érdeklődőt a katolikus templomba. St. Martin előadóművész, zeneszerző pánsíppal és szaxofonnal kápráztatta el a közönséget.
A csodálatos előadást követően a hallgatóság kivonult a település főterére, ahol forralt borral, meleg teával, valamint mákos és diós bejglivel várták az oda érkezőket. Itt ismét megelevenedett a Szentcsalád-járás a Római Katolikus Egyház képviselő testület tagja és hívei által, az est zárásaként pedig 3 karácsonyi ének csendült fel Hlad Renáta előadásában.
1381
Karácsonyi készülődés az óvodában és a bölcsődében
A Karácsony előtti várakozás időszakában – az advent ideje alatt – a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában a gyermekcsoportokban sokféle színes, változatos tevékenységet végeznek a gyermekek.
Feldíszítették a csoportszobát, elkészültek az adventi koszorúk. Az ajándék készítése a másik gyermekcsoportnak, a süteménykészítés mind, mind a várakozás jegyében történt. A hagyományokhoz híven minden csoportban szülős karácsonyi munkadélutánt szerveztek, az óvodafejlesztési pályázat keretein belül.
A bölcsődések karácsonyi képeslapot készítettek, a kiscsoportban mécsestartó, szalvétatartó és dekorgumi fenyődísz, a középső csoportban ajándékkísérő, karácsonyfadísz és sütemény, a nagycsoportban pedig karácsonyi üdvözlőlap, szalvétatartó és asztali dísz készült. A családok bevonásával az adventi időszakban az ünnepre való ráhangolódást igyekeztek megvalósítani.
1502
Akkreditált szakmai továbbképzés az óvodapedagógusoknak
A TÁMOP 3.1.11-12/2-2012-0017 pályázat keretein belül 2013. december 2-4. és december 9-11. közötti időszakban akkreditált szakmai továbbfejlesztést tartottak a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában.
A továbbképzésen a helyi pedagógusok mellett Harsányból, Sajóbábonyból, Sajókazáról és Tardonáról érkeztek óvónők. A továbbképzés témája mindkét időpontban: „Differenciálás, viselkedésrendezés az óvodában” címet viselte, az előadó pedig Dr. Deliné Dr. Fráter Katalin főiskolai tanár volt. A jelenlévők elméleti és gyakorlati példákon keresztül sajátíthatták el a továbbképzés anyagát.
1163
Karácsonyi koncert a bükkábrányi iskolában
Adventi koncertet adtak a zeneiskola növendékei az Arany János Általános Iskolában december 16-án az intézmény aulájában. Dalok csendültek fel, furulya, fuvola, zongora és gitárdarabok szólaltak meg a húsz perces koncert keretében. Az előadások végeztével Daragó Károly, a Hórvölgye Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője köszönte meg a gyerekeknek a lelkiismeretes felkészülést, a szülőknek, pedagógusoknak pedig a támogatást és kívánt mindenkinek Kellemes Ünnepeket!
1238
Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Luca-napot
Idén újra színes programokkal várták a szervezők a tizenegyedik alkalommal megrendezett Luca-napra az érdeklődőket.
Az iskolában vetélkedővel induló délutánon a gyerekek, a civilek, a szülők és a pedagógusok vetélkedtek. A játékos feladatok megoldása után végül a pedagógusok és a szülők holtversenyben kerültek ki győztesen az összecsapásból. Ezután az osztályok elkészítették, felöltöztették az általuk megálmodott boszorkányt. Két órakor indult a Luca-kupa leány foci és kézilabda torna. A környékbeli településekről érkezett csapatok mérhették össze tudásukat.
Ezzel párhozamosan játszóház, bolhapiac és foltvarró kiállítás várta az érdeklődőket. Nem maradhatott el a kotyolás sem, amelynek végén a délelőtt elkészített disznótorosból kaphattak kóstolót a vendégek. A szépen összegyűlt tömeg ezután énekelne, lucázva elindult a polgármesteri hivatal elé, hogy a tűz mellett előadja műsorát és kukoricával dobálja meg a hivatal ablakát.
1195
Az ábrányi gyerekeknél is járt a Mikulás
Bükkábrányba is ellátogatott a Mikulás december 5-én és 6 -án. Csütörtökön az Arany János Általános Iskolában a felsősöket Mikulás disco várta. A szülők segítségével szendvicsek készültek, a zenét pedig Dj Mano szolgáltatta. Péntek reggel a pedagógusok és a szülői munkaközösség tagjai előadásában egy rövid színdarabot tekinthettek meg a gyermekek, ahol a Mikulás kabátját keresték az erdei állatok.
Délelőtt az alsó tagozatosokhoz érkezett a nagyszakállú a tornaterembe, hogy a jók megkaphassák csomagjukat, a rosszak pedig a virgácsot. A műsorról az első osztályosok gondoskodtak. Az ajándékok kiosztása közben pedig a jóságos Mikulás minden gyermektől megkérdezte, hogy hogyan viselkedett a 2013. évben.
1295
Decemberi programok Bükkábrányban
Decemberben is színes programok várják az érdeklődőket Bükkábrányban.
December 13-án megrendezésre kerül az immár hagyományosnak modható Luca-napi mulatság. 15 órától a község lakosságát a Mezőkövesdi Foltvarró Klub ingyenes foglalkozására várnak azeretettel a Tornácos Házba és azt azt követő kiállításra az ebédlő előtti aulába. Akik a jövőbe szeretnének látni azokat szintén 15 órától Judit jósnő várja a könyvtár olvasótermében. Fél öttől a főtérre invitálnak mindenkit, aki szeretne megismerkedni a lucázás hagyományával.
A következő héten december 20-án egy közös karácsonyozásra vár mindenkit a község önkormányzata. 5 órától karácsonyi koncert lesz a katolikus templomban St. Martin előadóművész közreműködésével, majd a hivatal előtt felállított bethlehemnél közös énekkel, valamint forralt borral, meleg teával és bejglivel köszönnek el a 2013-as évtől.
1104
Sport, jókedv, kikapcsolódás - Miku-kupa Bükkábrányban
Ismét Miku-kupa azaz Mikulás napi bányász kupát szervezett a Bükkábrányi Bánya Szakszervezeti Bizottsága, valamint a ME Zrt. BDSZ.
November 30-án várták a sportolni, szórakozni vágyókat a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár- és Szabadidőközpont tornatermébe. A reggel kilenckor kezdő rendezvény hagyományosan sorversennyel indult, ahol két csapat mérhette össze tudását különböző ügyességi feladatokban. A felnőttek ezek után vehették birtokba a termet, hogy megkezdődhessen a labdarúgó torna. A Visontáról és Bükkábrányból érkezett csapatok között parázs mérkőzések zajlottak a pontokért.
Közben az ebédlőben a gyermek készíthettek különböző kézműves termékeket. Mikulás tányér, rénszarvasos gyertyatartó, csipeszmanó és könyvjelző készült a segítők és az általános iskola pedagógusainak irányítása alatt. Délben pedig megérkezett a Mikulás, lóháton, hogy megjutalmazza az egész évben jól viselkedő gyermekeket.
Vasárnap a Mikulás napon pedig a Miskolci Musical- és Dalszínház „Interaktív Mikulás” című előadásán szórakozhattak kicsik és nagyok.
1182
Nyílt tanítási nap a bükkábrányi iskolában
A Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában november 26-án nyílt tanítási órákat látogathattak a szülők. Betekinthettek a humán, a reál és a készségtantárgyak tanítási-tanulási folyamatába. Főként az 1-5. osztályokban volt nagy az érdeklődés. Márciusban ismét nyitva maradnak  becsengetés után az osztálytermek ajtajai, várják a szülőket.
1090
Hungarikumok - projektmunkák az iskolában
A bükkábrányi Arany János Általános Iskolában az elmúlt időszakban egyénileg, vagy csoportosan projektmunkák készültek. Az idei évben a téma nemzetünk büszkeségei a Hungarikumok voltak. A feladatokról és a gyermekek munkájáról Derekasné Orosz Andrea igazgatót kérdeztük.
1352
Testületi ülés volt Bükkábrányban
November 25-én tartotta Bükkábrány Község Önkormányzata soron következő testületi ülését. Az ülésen összesen öt napirendi pont került megvitatásra.

Az első napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat Településrendezési Tervének módosításáról szavaztak a tagok. Egy régen húzódó vitára kerül ezzel pont. Egy ingatlan hátsó területét cseréli el az önkormányzat egy útra. A településrendezési terv változtatására pedig azért van szükség, mert a kérdéses terület jelenleg nem lakóterület, hanem zöld terület besorolás alatt van. A kérvényező vállalja az átíratás 60.000 Ft+ÁFA költségét. A tagok egyhangúlag támogatták a napirendet.

A második napirendben a közös önkormányzati hivatal szervezeti és működési szabályzatát fogadták el a tagok. A Kormányhivatali minta alapján elkészített dokumentumot mind a négy érintett településen el kell fogadni. A képviselők egyhangúlag támogatták az előterjesztést.

2123
Könyvjelzők az USA-ból és Portugáliából


Először csatlakozott a bükkábrányi könyvtár a már évek óta meghirdetett nemzetközi könyvjelzőcsere-programhoz. Az iskola tanulói közül jelentkezhettek azok, akik részt kívántak venni a projektben.
A könyvjelző-csere úgy zajlott, hogy az iskolai könyvtárakat - a résztvevő diákok számát figyelembe véve - a nemzetközi szervezők összesorsolták. A diákok által készített egyedi könyvjelzőket pedig az iskolák könyvtárai elküldték a külföldi diákoknak.

2064
Közmeghallgatás volt Bükkábrányban
Az idei évben novemberben tartotta Bükkábrány Község Önkormányzata az éves közmeghallgatását. November 25-én 17 órakor a polgármesteri hivatalban megtartott ülésen a polgármester és jegyző mellett a képviselő testület tagjai, valamint Szerencsi Árpád rendőr alezredes a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője és Szemán Imre rendőr százados,őrsparancsnok várták a lakosság felvetéseit, kérdéseit.
Bevezetéskén Szalai Szabolcs, a község polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, majd kiértékelte az elmúlt évet.
Elsőként beszámolt a testület 2013-as évi munkájáról, majd a megvalósult illetve a zajló és függőben lévő pályázatokról ejtett szót.
2013-ban megvalósult több beruházás, pályázat is. Ezek között szerepel az óvodafejlesztés, egészséges életmóddal kapcsolatos programok szervezése, műfüves futballpálya kialakítása, közösségi energiaudvar fejlesztése, Béke és Akácfa utak felújítása, Kálvária temető és ravatalozó rendbetétele, Sályi patak hídjának teljes felújítása, játszótér kialakítása a hivatal mögött, szolgálati lakás és buszmegállók felújítása. Zajlik az arborétum kialakítása, és az orvosi rendelő teljes külső, belső rendbetétele. Ezenfelül az önkormányzat vásárolt egy 21 személyes kisbuszt is, mely a szállításban nyújthat hathatós segítséget.
Az ide évben a beruházások összértéke közel 200 millió forint, míg a 2010-es évtől több mint 372 millió forintból épült és szépült a település.
1207
Ősfák - megnyílt a Pannon-tenger Múzeum
A bükkábrányi lignitbányában 2007. nyarán mintegy 65 méter mélyen a felszín alatt tárták fel a világ eddigi legrégibb, álló helyzetben megmaradt mocsárciprus erdő egy kis részletét. A tizenhat fából álló leletegyüttes egyike sem kövesedet meg. Fás szerkezetét és anyagát megőrizve vészelte át az elmúlt mintegy hét millió esztendőt.
Az erdőrészletből 4 fatörzset a miskolci Herman Ottó Múzeumba szállítottak, állapotukat stabilizálták, majd anyagukat konzerválták, hogy közkinccsé tehessék azokat.
Részben ezzel a céllal épült fel és nyitotta meg kapuit november 20-án Miskolcon a Pannon-tenger Múzeum.
1163
Víz és egészség: előadások a víz jótékony hatásairól
Újabb rendezvény jött létre elmúlt hét kedden Bükkábrányban a TÁMOP 6.1.2-11/1 A és B pályázat keretein belül megvalósuló, egészséges életmóddal kapcsolatos program sorozat részeként.
A rendszeresen megrendezésre kerülő esti programokon ezúttal a víz volt a központi téma. Szó esett a helyes folyadékfogyasztásról, a gyógyvizek hatásairól. Könyvek segítségével a jelenlévők szerették volna feltárni a víz titkait. Különböző terápiák, gyógyvízkúra, ivóvízkúra előnyeiről is beszéltek az előadók.
Hat órától Bihari Márta, majd Dr. Hegedűs Judit tartotta meg előadását a jelenlévőknek.
2200
Beruházások állása Bükkábrányban
Bükkábrányban az idei évben már eddig is rengeteg fejlesztés valósult meg, de a munkálatok még mindig nem álltak le. Szalai Szabolcs polgármesterrel a jelenleg is futó két beruházásról beszélgettünk.
1133
Megújult a ravatalozó és a katolikus templom Bükkábrányban
Bükkábrányban az idei évben felújítási munkálatok zajlottak a kálvária temetőben, amelyet többségében az önkormányzat finanszírozott. Az összértékben 8,5 millió forintos beruházáshoz, az egyház testülete 1 millió forinttal járult hozzá.
A felújítás térburkolásból, a kápolna helyreállításából, a támfalakat lebontásából és újjáépítéséből állt. A kápolnát a felújítás során belűről is rendbehozták, valamint a külső homlokzatát szigetelték. Egy új tetőszerkezetet is kapott a létesítmény cseréptetős fedéssel.
A kápolna mellett az egyik oldalon rámpa került kialakítása, csúszásmentes burkolattal, a másik oldalon pedig lépcsős feljáratot kapott az épület.
Tárgyalások folynak még a harangláb rekonstrukciójáról is, de erről döntés még nem született. A képviselő - testület terve az hogy következő évben a másik temető rekonstrukciója történik majd meg. A hivatalos átadásra november 8-án került sor. A ravatalozót Palánki Ferenc püspök szentelte föl.
1238
Idén is nagy sikere volt a sport bálnak Bükkábrányban
A Bükkábrányi Sport Club vezetősége az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendezte sport bálját. Az esemény november 9 -én 19 órától került megrendezésre a sport és szabadidőközpontban, mintegy 130 meghívott részvételével. A rendezvényt Kovács Attila, a BSC elnöke nyitotta meg. A megnyitóban összegezte az elmúlt év eseményeit, kiemelte - hogy rengeteg munkával ugyan - de olyan szintre emelkedett a bükkábrányi labdarúgás az elmúlt időszakban, amilyenre még nem volt példa a klub életében. Ezután Szalai Szabolcs polgármester az est védnöke vette át a szót. Beszédében szót ejtett azokról a beruházásokról, amelyekkel megvalósítható volt a Szép Pál Sporttelep jelentős bővítése. A beszédek után a 7. osztályosok zenés – táncos műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára köszöntőjében, méltatta az elért sikereket, jókívánságait fejezte ki és továbbiakra pedig sok kitartást kívánt. Átadásra kerültek azok a díjjak, amellyel a sport klub a legfontosabb támogatóit kívánta meglepni. Elsőként Tállai András, majd Szalai Szabolcs vehette át a Bükkábrányi SC kiemelkedő támogatásáért járó elismerést. Ezeken kívül, még öt díj kerül majd kiosztásra a későbbiekben. Az utánpótláscsapat is meglepte az edzőket, valamint Kovács Attila elnököt, hiszen megajándékozták őket egy fotókönyvvel, amiben a csapat emlékezetes eseményei kaptak helyet. Ezután vacsora következett, amelyet a központi konyha dolgozói készítettek el. Az este folyamán a zenéről a Silver Moon zenekar gondoskodott. A hajnalig tartó táncot ez után, már csak a tombola szakította meg egy rövid időre. A rendezvényt a Bükkábrányi Polgárőr Egyesület biztosította.
2109
Animátor képzés Bükkábrányban
A bükkábrányi Tornácos házba az ország minden részéről érkeztek vendégek, hogy egy több napos képzésen vegyenek részt. A 40 órás tanfolyamon elsősorban IKSZT munkatársak képzésére nyílt lehetőség. A pénteki napon látogattunk ki és kérdeztük a rendezvény koordinátorát.
2224
Testületi ülés volt Bükkábrányban
Október 29 -én tartotta soron következő testületi ülését Bükkábrány Község képviselő – testülete. Az ülésen összesen hat napirendet tárgyaltak meg a tagok.
Az első napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2013. évi költségvetésének háromnegyed éves beszámolójára került sor. A bevételi és kiadási oldal megfelelően az elvárt mértékben alakul. Plusz bevétel jelentkezik az iparűzési adó terén. Negatív irányban befolyásolja azonban a büdzsét a gépjárműadó, és a hulladékszállítási díj, ahol jelentős a kintlévőség. Az új szabályozások alapján a kintlévőségek behajtását nem az önkormányzat, hanem a NAV intézi. Természetesen aki megkereséssel fordul az önkormányzat felé, hogy közösen találjanak valamilyen megoldást a kialakult egyéni helyzetére, annak próbálnak segítséget nyújtani. Kintlévőség van még a közös önkormányzati hivatal költségvetésében is, de ezt a tagok december 31 -ig pótolják. A község értékpapír állománya szeptember 30 -ai dátummal 75.250.000 Ft volt. A beruházások, fejlesztések a megfelelő ütemben haladnak.
A képviselők egyhangúlag elfogadták a beszámolót.
2069
Egészségnapok Bükkábrányban
Az egészségfejlesztési pályázat újabb állomásához értek Bükkábrányban. A három napon át tartó programsorozatról Bihari Mártát a koordináló „FŐNIX” Életmód Egyesület vezetőjét kérdeztük. ( A közeljövőben bővebb összeállítást is láthatnak az Elven Televízió nézői a három nap eseményeiről )
1931
Október 23 -ai ünnepség az Arany János Általános Iskolában
Október 22-én emlékeztek meg a bükkábrányi az Arany János Általános Iskolában az 1956-os eseményekről. Az ünnepi összeállításban a versek a korabeli hangulatot idézték fel, melyet az iskolai énekkar hazaszeretetről szóló dalai színesítettek. Az ünnepi műsort Tóth Erika tanárnő állította össze.
1960
Október 23-ai megemlékezés Bükkábrányban
Október 23-án a polgármesteri hivatal előtti téren kezdődött az a megemlékezés, melynek keretein belül a bükkábrányi lakosok is leróhatták kegyeletüket az '56-osok emléke előtt, illetve megemlékeztek a Magyar Köztársaság kikiáltásának 24. évfordulójáról.
A Himnusz felcsendülése után a színpadon elsőként Zas Lóránt Novemberben című verse hangzott el Garad Annamária előadásában.
Az előadást követően Szalai Szabolcs a település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és tartotta meg ünnepi beszédét.
Az emlékező szavak után a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület dalai csendültek fel, majd Kiss Kata és zenekarának közel 30 perces műsora következett.
A koncert után a jelenlévők átvonultak a történelmi emlékműhöz, ahol elhelyezésre kerültek az emlékezés koszorúi.
977
Testületi ülés volt Bükkábrányban
Október 15 -én kedden tartotta Bükkábrány Község Képviselő – testülete soron következő ülését a házasságkötő terembe. Az ülésen összesen öt napirendi pontot tárgyaltak a tagok.

Az első napirendben a Tiszabábolnai Nonprofit Szolgáltató Kft. mutatta be terveit az új hulladékgazdálkodási törvény miatt kialakult helyzetre. A társulás 35 települést tömörítene, alvállalkozóként pedig az AVE Miskolc Kft. végezné a szállítási feladatokat. A testület a megbeszélés után egyhangúlag úgy döntött, hogy nem kíván ehhez a társuláshoz csatlakozni, hanem folytatja a kapcsolatot a Heves Megyei Hulladékgazdálkodási Társulással. Így a jövő évben változás áll be a szállítás területén, de az árakat ez nem befolyásolja, mert az új törvény szerint azokat az állam határozza meg.

A második napirendben a Bükk – Makk LEADER „Egy falu egy megawatt” programon belül Bükkábrányba biogáz erőmű építését tervezik a település elejére a 3 sz. főút mellett a benzinkúttal szemben az út másik oldalán elhelyezkedő területen. A felszólalásokban leginkább a nemkívánatos szagok miatt aggódtak a képviselők. A jelen lévő tervező megnyugtatott mindenkit, hogy az üzem létesítése miatt nem kell kellemetlenségekre számítani. A képviselők egy nem szavazat mellett támogatták a napirendet. Az erőmű létesítése még egyáltalán nem biztos, hiszen a pályázat eredményességétől függ a projekt sorsa.

A harmadik napirendben a szociális tűzifa önkormányzati önerejének biztosításáról döntöttek a tagok. A maximálisan igényelhető mennyiség 172 M3. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ennyi fog rendelkezésre fog állni, hiszen az elmúlt évben is az igényelt mennyiség töredékét kapták meg, mindössze 27 m3 -t. A vállalt önerő az önkormányzat részéről 2000 Ft köbméterenként, illetve az elszállítás költsége. Ez a maximális mennyiség megítélése esetén 436.880 Ft kiadást jelentene.

1957
Országos Könyvtári Napok Bükkábrányban
2013-ban október 7-13. között kerül sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A szakmai szervezet 2006-ban alakította mind tartalmában, mind formájában egységessé az október eleji eseményeket, amellyel népszerűsíteni kívánja a településeken működő könyvtárak hagyományos és megújuló szolgáltatásait. Az egymásra épülő, a társadalmi változásokra, az emberek igényeire figyelő programsorozat évről évre több ember érdeklődését kelti fel a könyvtári szolgáltatások iránt országszerte. 2013-ban az emberi kapcsolatok kerülnek a könyvtári napok középpontjába. Életkortól és lakóhelytől függetlenül minden ember számára nélkülözhetetlen, hogy értékes kapcsolata legyen embertársaival, ami mind a társas kapcsolatok, mind pedig a lelki egyensúly megőrzésének szempontjából rendkívül fontos. A hét eseményeit a család, a baráti kapcsolatok, az egymásra figyelés, egymás segítése, a befogadás és az elfogadás szempontjait szem előtt tartva járták körbe.
1807
Idősek Napja Bükkábrányban
A hagyományokhoz híven ebben az évben is sor került Bükkábrányban az "Ábrányi Ősz" elnevezésű rendezvényre, melynek keretében a község 60 év fölötti lakóit köszöntötte és vendégelte meg az Önkormányzat a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontban október 18-án.
A nagy számban megjelent időseket először Dávid Laura köszöntötte Veress Miklós Nagyanyó hintaszéke című versével, majd Szalai Szabolcs polgármester ünnepi köszöntőjének keretében adott át ajándékokat a település legidősebb női lakosának Gere Dezsőnének, aki idén töltötte be 100. évét - mivel az ünnepségen nem tudott jelen lenni nevében fia vette át a virágcsokrot –, a legidősebb férfi lakosnak Derekas Lajosnak, aki idén volt 88 éves, a legrégebbi házasoknak Márton Dénesnek és Márton Dénesnének, akik 62 éve élnek együtt, illetve egy szülinapos résztvevőnek Tóth B Sándornénak aki a rendezvény napján lett 90 éves.
A köszöntések után Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára mondta el ünnepi gondolatait.
1175
Átadták az új műfüves futballpályát Bükkábrányban
Október 4-én délután került átadásra Bükkábrányban egy kisméretű műfüves futballpálya a Szép Pál Sporttelepen. A 25 millió Ft-os beruházás rekord gyorsasággal készült el. Az átadón a szalag átvágása előtt Szalai Szabolcs polgármester és Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára mondott beszédet.
Majd a pályára lépve Tállai András megtette a kezdőrúgást, hiszen az U15 korosztály már birtokba is vehette az új létesítményt egy futballtorna keretében, melyen három csapat vett részt. A hazaiak mellett Mezőkövesd Zsóry és Emőd SE fiatal tehetségei csaptak össze. Az összesítés után első helyezett lett Mezőkövesd csapata, második helyen végzett Bükkábrány és harmadik lett Emőd csapata. A tervek szerint a Szép Pál Sporttelep tovább fog bővülni a közeljövőben, hiszen tervben van a terület körülkerítése és egy strandfocipálya is.
1061
Mesevetélkedő a bükkábrányi könyvtárban
A népmese napja alkalmából a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár játékos mesevetélkedőt rendezett alsó tagozatos diákok számára. Szeptember 30-án az olvasóteremben várták a négy fős csapatok a kérdéseket. A zsűriben Derekasné Orosz Andrea igazgató és Kiss Sándorné óvodavezető foglaltak helyet. A játékos érdekes feladatok megoldásáért kapott pontok összeszámolása után alakult ki a végeredmény.
1. helyezett lett Manóország 55 ponttal (4. osztály)
2. helyen végzett Tündérország 54 ponttal (3. osztály)
3. helyet szerezte meg az Óperencia csapat 51 ponttal (2. osztály)
4. helyezett lett a Bergengócia csapat 49 ponttal (2. osztály)
1139
Szüret a bükkábrányi óvodában
Szeptember 25-én a bükkábrányi óvoda nagycsoportosai kirándulni indultak a kácsi erdőbe. A túrára helyközi autóbuszjárattal indultak el.
Az erdőben sétálva, hegyet mászva figyelték meg a fákat, az őszi jelenségeket, gyűjtöttek makkot, valamint a séta során gombát is találtak Bogárnézőke segítségével nagyítón keresztül figyelhették meg a gyerekek a különféle bogarakat. Hazatérve az összegyűjtött "kincsekből" kiállítást rendeztek be az óvoda aulájában elhelyezett vitrinben.
Új hagyományt kíván megteremteni a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvoda. Ebben az évben szüreti mulatságra várták nem csak a gyermekeket, hanem szüleiket is. Szeptember 27 -én pénteken az intézmény tornatermében gyűltek össze az érdeklődök, hogy közösen vegyenek részt a szőlő mustá válásának folyamatában.
Elsőként Kiss Sándorné óvodavezető köszöntötte a vendégeket, majd kezdetét vette az első munkafázis a bogyózás. Az előzőleg leszedett fürtöket az óvodások nagy lelkesedéssel szemezték és öntötték az időközben felállított présbe. Tették ezt annál is inkább, mert a munka végeztével mindenki megkóstolhatta az alul kicsepegő édes mustot. A türelmetlenebben meg sem bírták várni, hogy a kancsókból a poharakba kerüljön, mindjárt a prés alá tartották az ivóalkalmatosságokat. A jól megérdemelt munka után jöhetett a szórakozás. A Lármafa együttes visszajáró vendég az intézményben. A mostani alkalommal természetesen a szürettel kapcsolatos dalokkal, táncokkal készültek és megmozgatták nem csak a kicsiket, hanem szüleiket is.
1043
Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna Bükkábrányban
Az idei évben szeptember 27 -én került megrendezésre a több mint tíz éves múltra visszatekintő Jánosházi Sándor Labdarúgó Torna.
A versenyt sajnos egy szomorú hírrel kellett indítani, hiszen az emléktornát megelőző napon hunyt el Jánosházi Sándorné Gizike néni, Jánosházi Sándor özvegye. A résztvevő egy perces néma felállással adóztak emlékének. Majd Szalai Szabolcs polgármester úr köszöntő szavai után, Kovács Attila A Bükkábrányi Sport Klub elnöke, szervező ismertette a nap további programját. A felhívásra jelentkező hat csapat két csoportban, először körmérkőzéseket játszott egymással, ezután került sor a helyosztókra. A csapatok a Szép Pál Sporttelepen kijelölt két pályán játszottak egymással kétszer tizenkét perces mérkőzéseket. A szabályok betartására két bíró Tóth Péter és Kaló Tibor vigyáztak. A sorsolás után az egyik csoportot Mezőkeresztes, Mezőnyárád és Bükkábrány, míg a másikat Mályi, Harsány és Tibolddaróc alkotta.
992
Idén nyolcadszor - szüreti bál Bükkábrányban
A hagyományokhoz híven az idén is a hetedik osztály Szülői Munkaközössége szervezte Bükkábrányban október 12-én azt a szüreti mulatságot, melynek a bevételéből jelentős összeget fordítanak majd arra, hogy a tanév végén ballagó 8. osztály búcsúztatását támogassák. A bevétel a belépőjegyek, a tombolaszelvények, illetve a támogatói jegyek árából állt össze.
Az immár 8. alkalommal megrendezésre kerülő mulatság bevezetőjeként Kovácsné Szabó Katalin köszöntötte a megjelent szülőket, képviselő-testületi tagokat, pedagógusokat és a vendégeket. A nyitó műsor első részében a hetedik osztály tanulóinak verses, zenés előadását láthatták a résztvevők, majd Szalai Szabolcs polgármester, a bál fővédnöke mondott rövid köszöntőt.
1225
A bükkábrányi könyvtár vendége volt Bosnyák Viktória írónő
Az Országos Könyvtári Hét bükkábrányi programsorozatának első napján Bosnyák Viktória ifjúsági író, műfordító volt a bükkábrányi könyvtár vendége.
Közvetlen stílusával, humorával, a gyerekek nyelvén beszélve hamar belopta magát a bükkábrányi diákok szívébe az írónő. A gyerekeket végig partnerként kezelve, beszélgetőtársként vonta be őket előadásába, miközben megismerhették könyveit is.
Bosnyák Viktóriával az olvasás fontosságáról, és arról is beszélgettünk, hogy vajon milyen könyvekkel bővíthető a gyerekek otthoni könyvtára annak érdekében, hogy
visszataláljanak az olvasás élményéhez.
953
Október 6-ai megemlékezés a bükkábrányi iskolában
Nemzeti gyásznappal emlékezik minden évben az ország az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő megtorlásra, 1849. október 6-ára.
164 éve e napon végeztek ki Aradon azokat a magyar honvédtiszteket, akiknek jelentős szerepük volt az 1848-49-es szabadságharcban. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.
Mindegyik aradi vértanú a szabadságharc kezdetén aktív, vagy kilépett császári tiszt volt, a szabadságharc végén a honvédseregben közülük egy altábornagyi, tizenegy vezérőrnagyi és egy ezredesi rendfokozatot viselt.
1014
Elhunyt Jánosházi Sándorné Gizike néni
Szomorú hírt kapott szerkesztőségünk a mai napon: 84 éves korában elhunyt Jánosházi Sándorné Gizike néni. Férjével, Jánosházi Sándorral együtt Bükkábrány meghatározó pedagógusai voltak.
Évtizedeken keresztül a térség több iskolájában tanított, a legtöbbet a bükkábrányi iskolában nevelte és oktatta az alsós és felsős diákokat. 
1371
Átadásra került a Béke út és a játszótér
A Máté-napi programsorozaton belül került átadásra a teljes egészében megújuló és sokakat érintő Béke út, valamint a polgármesteri hivatal mögött kialakított játszótér is.
A megújult út több ütemben készült el, melyre a falu semmilyen támogatást nem vett igénybe, önerőből gazdálkodta ki a teljes összeget. A Máté-napi rendezvény nyitó ünnepségén elsőként Szalai Szabolcs Bükkábrány község polgármestere mondott ünnepi beszédet, majd Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő, elismerő szavai után került átvágásra az útra elhelyezett szalag.
Nemcsak az felújított útszakasz, hanem a hivatal mögött a sokadalomra elkészült játszótér is átadásra került, majd nemsokkal később már birtokba is vették a gyerekek.
1069
Máté nap Bükkábrányban
A tavalyi évhez hasonlóan ismét megrendezésre került a Máté Napi Sokadalom Bükkábrányban.
A program szeptember 21-én délután kezdődött, a megújult Béke út átadásával. A program a délutáni órákban tovább folytatódott, hol minden kilátogató megtalálhatta a kedvére való programot.
Közben a faluközpontban már a helyi termékek bemutatója zajlott, ahol nemcsak megtekinteni hanem meg is lehetett vásárolni az árusok portékáját. 14 órára várták az érdeklődőket az iskola udvarára, ahonnan fél 3-kor indult a felvonulás a PAVANE zászlóforgatók felvezetésével. Fél 4-kor vette kezdetét a dalostalálkozó Harsány, Felsőzsolca, Visonta és Bükkábrány népdalköreinek közreműködésével.
989
Megkezdődött az orvosi rendelő felújítása Bükkábrányban
Szeptember 2-án elindultak és megfelelő ütemben zajlanak annak a projektnek a kivitelezési munkálatai, melynek eredményeként megújul az orvosi rendelő Bükkábrányban.
A mintegy 41,5 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás elsődleges célja, hogy a felújítást követően a település lakói minőségi ellátásban részesüljenek egy olyan intézményben, amely költséghatékonyan működtethető, és modern eszközparkkal rendelkezik.
A település egészségügyi alapellátását biztosító intézménye mintegy 1700 fő számára biztosítja a háziorvosi és védőnői ellátást. Köztük vannak idősek, kismamák, krónikus betegek, akik gyakran megfordulnak az intézményben.
Számukra és az intézménybe ritkábban látogatók számára is nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között kapjanak minőségi ellátást, viszont a jelenlegi infrastruktúra és eszközpark ezt már csak korlátozottan teszi lehetővé. Az eszközök elhasználódtak, az épület hőszigetelése nem megfelelő, az elektromos- és vízhálózat elavult és nem szabványos. Emellett a külső- és belső nyílászárók sem megfelelőek, a belső festés és a bútorzat is elöregedett, kopott.
904
Megújuló orvosi rendelő, készülőben lévő műfüves pálya
Egy sikeres pályázat nyomán, melynek pontos megnevezése az "Egészségügyi Alapellátás Korszerűsítése Bükkábrány Községben", hamarosan új arculatot kap a település orvosi rendelője.
A felújítási munkák során számos változáson megy át az épület, beleértve az összes helyiséget a váróteremtől a védőnői szolgálatig. Ezen kívül új, akadálymentesített feljáró kerül kialakításra, valamint megvalósul az informatikai eszközök cseréje is, újabb, nagyobb teljesítményű számítógépek, nyomtatók kerülnek beüzemelésre. Bővül az orvosi műszerek eszközparkja is, többek között egy defibrilátort is kap a rendelő.
914
Lezajlott a 63. Bányásznap
Augusztus 31-én került megrendezésre Bükkábrányban a 63. Bányásznap.
Bár a közönséget, főleg pedig a gyerekeket, már délelőtt is a sportpályára várták a rendezők, a színpadi műsorok legjava 14 órakor kezdődött.
Először is a legkisebbek megtudhatták mi minden fér bele egy Helikofferbe, legalábbis egy zenés gyermekműsor keretein belül. Ezt követően a magyar nóta kedvelőit szórakoztatta Újvári Mónika.
A délután további részében kisebb megszakításokkal koncertek követték egymást. Előbb a Balkán Fanatik együttes, majd pedig a Rock by Joe zenekar igyekezett fokozni a hangulatot és a dobhártyákra nehezedő nyomást.
799
100 éves Bükkábrány legidősebb lakója
Száz esztendő történelmi léptékben sem kis idő, emberi léptékben pedig különösen nem az.
A Bükkábrányban élő Gere Dezsőné, Erzsi néni, 1913. augusztus 26-án született, vagyis most töltötte be a századik esztendőt. A XX. század minden jelentős eseményét átélte, kezdve a két világháborútól az '56-os eseményeken át egészen napjainkig.
A község történetében még nem született feljegyzés arról, hogy bárkinek megadatott volna ez a tisztes életkor. Azonban nem csak az esztendők magas száma Erzsi néni és a család nagy öröme, hanem az is, hogy bükkábrány legidősebb lakója mára négy unokával és öt dédunokával büszkélkedhet.
A község Önkormányzata augusztus 26-án, hétfőn köszöntötte a település legidősebb lakóját. Előbb Szalai Szabolcs polgármester mondott köszöntőt és fejezte ki jókívánságait, majd Hajdú Ferencné református lelkipásztor a 71. zsoltár szavaival adott hálát a gyülekezet szép kort megélt tagjának eddigi életéért.
1961
Harmadszor is Máté Napi Sokadalom
Az idén is megrendezésre kerül a Máté Napi Sokadalom Bükkábrányban. A tavalyi évhez hasonlóan rengeteg érdekes látnivaló várja a kilátogató vendégeket.
A program szeptember 21-én délután 1 órától kezdődik a nemrég megújult Béke út ünnepélyes átadásával, majd 2 órától gyülekező az iskola udvarán, és innen fél háromtól indul a sokadalom felvonulása.
3 órától a PAVANE zászlóforgató csoport bemutatóját láthatják az érdeklődők, majd egy fél óra múlva kezdődik a dalos találkozó Bükkábrány, Harsány, Karácsond és Visonta népdalköreinek közreműködésével.
Fél 5-tőll a Napsugár Óvoda és az Arany János Általános Iskola néptánccsoportjának műsora következik, majd Hlad Renáta és Balázs Daniella zenés műsora szórakoztatja a közönséget.
5 órától Vásári Komédia, 6 órától pedig az Alma Együttes koncertje nyújt aktív kikapcsolódást. Este 7 órától a PAVANE Táncegyüttes műsora zárja a napot.
A nap folyamán megtekinthető a Borsod Megyei Jármű Klub kiállítása a rendőrség udvarán, Régi Korok Menyasszonyai kiállítás, valamint a Gárdonyi Géza emlékkiállítás a katolikus parókián.
A műsorok közben kézműves foglalkozás, kisállat simogató, nép játékok és helyi termékek bemutatója és vására várja a jelenlévő vendégeket.
2125
63. Bányásznap Bükkábrányban
Az idén augusztus 31-én kerül megrendezésre a Mátrai Erőmű Zrt. szervezésében a 63. Bányásznap Bükkábrányban.
Ebben az évben is színes műsorok várták a rendezvényre látogatókat. A délutáni bőséges kínálat kezdő műsorszáma a 14 órakor kezdődő Hellikoffer zenés gyermekműsora lesz.
Ezt követően Újvári Marika nótaműsora következik, majd 15 órától a Balkán Fanatik zenekar, majd bő egy óra múlva a Rock by Joe zenekar koncertje veszi kezdetét. 17:30-tól egy rockmusicalt hallgathatnak meg a kilátogatók, majd hastáncosok veszik birtokba a színpadot.
Este 7 órától a Megasztárból jól ismert Tóth Gabi lép a színpadra, őt követi Bognár Lili Janka népdalműsora. A nap főszenzációja minden bizonnyal az este negyed kilenckor kezdődő Charlie koncert lesz.
Minden kedves érdeklődőt szertettel várnak augusztus 31-én a bükkábrányi sportpályára.
1614
Közösségi szolgálat a Jánosházi Sándor Könyvtárban
Az önkéntes tevékenység a társadalmi szolidaritás egyik legnemesebb megnyilvánulási formája, amely szorosan összeforrt az aktív civil társadalom eszméjével. Komoly kohéziós erőt biztosít az összetartó társadalom kialakításához is. A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1-je után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk. Ez a 2012/2013. tanévben – tehát az idén – 9. évfolyamos középiskolai tanulókat már érinti.
1642
Erzsébet tábor Fonyódligeten
Július 3. és 4. hetét a Balaton partján töltötték a bükkábrányi gyerekek: Fonyódligeten az Igazolt hiányzás című Erzsébet táborban. Mezőkövesdről vonattal utaztak a táborhelyre. A Balaton láttán már érezték, hogy csodálatos napok várnak rájuk!
A kánikulai hőségben izgalmas programok várták a résztvevőket. A 7-es számú faház volt a szálláshelyük. A szobákat hamar elfoglalták, és irány a part… belevetették magukat a Balatonba. A tábor közvetlenül a Balaton partján található, hatalmas platánfákkal, játszótérrel, futballpályákkal, homokos röplabdapályákkal vár közel 1200 gyereket.
Első nap este az ünnepélyes tábornyitáson felhúzták az Erzsébet zászlót, és kezdetét vette a színes tábori élet. Kedden Fonyódra kisvonat szállította őket, ahol egy totó megoldása volt a feladatuk a kikötőben. Délután két csapat vett rész a vízi vetélkedőn, amit sikerült megnyerniük.
1562
Megújul a bükkábrányi orvosi rendelő
Egy sikeres pályázat nyomán, melynek pontos megnevezése az "Egészségügyi Alapellátás Korszerűsítése Bükkábrány Községben", hamarosan új arculatot kap a a település orvosi rendelője.
A felújítási munkák során számos változáson megy át az épület, beleértve az összes helységet a váróteremtől a védőnői szolgálatig. Ezen kívül új, akadálymentesített feljáró kerül kialakításra, valamint megvalósul az informatikai eszközök cseréje is, újabb, nagyobb teljesítményű számítógépek, nyomtatók kerülnek beüzemelésre. Bővül az orvosi műszerek eszközparkja is, többek között egy defibrilátort is kap a rendelő.
1032
Bővül a bükkábrányi óvoda
A bükkábrányi Napsugár Napköziotthonos Óvoda a száz fő körüli gyermek létszámmal, amely három óvodai és egy bölcsődei csoportot foglal magába, az utóbbi időben kezdett kissé szűkösnek mutatkozni, egyre nagyobb volt a zsúfoltság a csoportszobákban.
Ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy pályázatot nyújt be az intézmény bővítésére. A közelmúltban érkezett a jó hír, hogy a nyertes pályázat nyomán 22 millió 70 ezer forint állami támogatás áll majd rendelkezésre a tervezett bővítéshez.
A kezdeti terveket a magas bekerülési költségek miatt több ponton is meg kellett változtatni, de a fejlesztés így sem marad el.
A munkálatok hamarosan megkezdődnek és remélhetőleg még ebben az évben birtokba is vehetik a pedagógusok és a nebulók az
új épületszárnyat.
1708
Egészséghét Bükkábrányban
Bükkábrányba az iskolába várták egy héten keresztül a sportolni vágyókat egy egészségtáborba. Az öt nap alatt mindenki megtalálhatta a számára leginkább megfelelő mozgásformát. A programokat a "FŐNIX" Életmód Egyesület koordinálásával, Tóth Judit személyi edző vezette.
1692
Osztálytalálkozó Bükkábrányban
1993 -ban, idén 20 éve ballagtak el a Bükkábrányi Arany János Általános Iskolából azok a mára felnőtt korú osztálytársak, akik június 29 -én ismét találkoztak és együtt töltöttek egy kellemes délutánt. A Bányász Emlékház udvarára várták nemcsak a régi diákokat, de alsós és felsős osztályfőnökeiket is a szervezők. A felsős osztályfőnök, Jánosházi Sándorné, Gizike néni sajnos egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni az eseményen, de levélben köszöntötte az osztályt és kívánt mindenkinek további sok sikert és jó egészséget. Így Riczkó Lászlóné az akkori alsós osztályfőnök mellett, a régi 27 fős osztályból 18 -an vettek részt a múltidéző eseményen. Az eltelt 20 év alatt rengeteget változott mindenki és sok minden történt vele, így volt mit mesélni a megérkezés után. Voltak akik férjhez mentek, megnősültek, vagy éppen már nagy gyerekeik vannak. A kezdeti szégyenlősséget felváltotta a felszabadult beszélgetés. Miután minden jelenlévő röviden elmesélte életének elmúlt 20 évét, a társaság elindult vacsorázni és mivel senki sem sietett, valamint maradt még mit megbeszélni,feleleveníteni, hajnalig tartó beszélgetés vette kezdetét.
1605
Megújuló Arborétum, műfüvespálya: újabb 2 nyertes pályázat
Ismét két nyertes pályázatot tudhat magáénak Bükkábrány Község Önkormányzata. A jövőben megújul az iskola mögötti Arborétum, valamint egy műfüves futballpályával is gazdagabb lesz a település.
Ezenkívül befejeződtek az alsóábrányi buszmegállók felújítása, és elkészült a Béke és Sályi utakat összekötő híd is. A Béke út felújítása is a tervek szerint halad.
972
Tanév végi beszámoló Bükkábrányban
Riportunkban Derekasné Orosz Andrea az Arany János Általános Iskola igazgatójának 2012/2013-as tanév év végi beszámolóját hallgathatják meg.
943
Testületi ülés volt Bükkábrányban
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban 2013.június 25-én, amelyen 6 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ megszüntetéséről döntöttek. A BÁMK-tól ugyanis a tanév közepén a Klebelsblerg Intézményfenntartó Központhoz került át az általános iskola, így a központ működtetése okafogyottá vált, és az óvodát, a könyvtárat, valamint az IKSZT-t is más működési formában célszerűbb működtetni.
A képviselők egyhangú igennel fogadták el a határozati javaslatot.
A 2.napirendben - az előzővel összefüggésben - a Bükkábrányi Napsugár Óvoda és Bölcsöde alapító okiratát fogadták el a képviselők szintén egyhangú igennel. A BÁMK megszűnése kapcsán volt szükség erre a lépésre. Az óvodai feladatok ellátását az önkormányzat kötelező feladatként, míg a könyvtár működtetését vállalt önkormányzati feladatként végzi az önkormányzat.


1487
Ballagás és tanévzáró a bükkábrányi iskolában
2013. június 22-én a délutáni órákban tartották a ballagási illetve a tanévzáró ünnepséget a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában.
A 7. osztály mint régi jó barátok búcsúztak az elballagó diáktársaiktól. A rendezvényen a ballagó 8. osztályosok versekkel, idézetekkel búcsúztak az iskolától, tanáraiktól és az itt maradt iskolatársaktól.
A búcsúbeszédet követően a hagyományok szerint a végzős diákok leendő iskolájuk szalagjait helyezték el az élet fájára.
Derekasné Orosz Andrea az iskola igazgatója ünnepi beszédében először köszöntötte a megjelenteket majd kiemelte milyen szép eredményeket is értek el az iskola egyes tanulói a különféle versenyeken.
1042
Tervek szerint halad a Béke út felújítása
Mint már arról korábban beszámoltunk elkezdődött a Béke út teljes felújítása. A munkálatok a tervek szerint haladnak és várhatóan befejeződik a kitűzött augusztus 15-ei határidőig. Jelenleg párhuzamosan zajlik az árkok rendbetétele, a betonelemek elhelyezése az árkokban. Mindezek mellett, hogy a lakosság is tudja használni gépkocsiját az elkészült ároknál folyamatosan történik a kocsibeállók betonozása is. Emellett e fenti összekötő út felújítása is folyamatosan zajlik. Ez a kőzúzalékos út egy tükör kiásása és a megfelelő méretű zúzott kő lerakása után a héten válik majd járhatóvá és egészen a Béke út végéig fog tartani. A kerülőút így már teljes egészében lehetővé teszi, hogy az itt lakók a a munkálatok alatt is megközelíthessék házaikat. A felújítás következő állomása az másik oldali árkok rendbetétele, a bekötőutak árokrendszerének bekötése az újonnan kialakított elfolyókba, valamint az utak szélesítése, és az Alkotmány út útburkolatának felújítása.
881
Bolondballagás Bükkábrányban
Bár az iskolai ballagások illő öltözéke az ünneplő ruha, Bükkábrányban a ballagás előtt mégis a legkülönbözőbb jelmezeket vették magukra a búcsúzó 8. osztályosok, hogy vidám hangulatot kölcsönözzenek a küszöbön lévő eseménynek. A nagymamának, munkásnak, vagy éppen nővérkének öltözött fiatalok 9 órakor gyülekeztek az intézményben. Osztálytermükben pizza és tea várta őket, majd a reggeli után az iskola aulájában slágereket énekelve búcsúztak az intézménytől és az alsóbb évfolyamoktól. A településen végig vonulva előbb az óvodát látogatták meg a kicsik nagy örömére, majd a polgármesteri hivatal dolgozóihoz ballagtak le bemutatni jelmezük mellett ének tudásukat is.
1514
Bankett a bükkábrányi iskolában
Miután a bükkábrányi Arany János Általános Iskola végzős diákjai mind a bolond ballagáson, mind pedig a szerenádon túl voltak, június 14-én pénteken az iskola ebédlőjében gyűltek össze, hogy egy héttel a ballagás előtt megünnepeljék életük egyik fontos mérföldkövét és köszönetet mondjanak az elmúlt nyolc évért tanáraiknak is.
A vacsorát, amelyre természetesen a tanári kar és a most búcsúzókat közvetlenül követő hetedik osztály tanulói is hivatalosak voltak, egy rövid műsor előzte meg. Ennek első felében az osztály tanulói egy prezentáció és rövid, humoros versek segítségével tekintettek vissza az eltelt nyolc évre, bemutatva, hogyan is látták ők a diák szemével tanáraikat és az órákat, majd pedig egy szál virággal és egy apró ajándéktárggyal köszönték meg tanáraiknak a több éves munkát és türelmet.
1063
Mire jó a vegetáriánus étrend
Újabb állomásához érkezett elmúlt hét kedden Bükkábrányban a TÁMOP 6.1.2-11/1  A és B pályázat keretein belül megvalósuló, egészséges életmóddal kapcsolatos program sorozat.
Ezúttal a vegetáriánus étrend előnyeiről hallgathattak rövid előadást, illetve folytathattak kötetlen beszélgetést a résztvevők Bihari Márta vezetésével.
Amint kiderült, a vegetarianizmus nem feltétlenül jelenti az állati eredetű táplálékok teljes kizárását az étrendből, de mindenképpen számos előnnyel jár.
856
Szép sikereket értek el a bükkábrányi iskolások
A bükkábrányi Arany János Általános Iskola tanulói az idei évben is szépen szerepeltek az országos versenyeken illetve több oklevelet és kupát is hazahoztak az egyéni versenyek, pályázatok révén.
Volt olyan tanuló aki az egész országban a legjobbnak bizonyult, nem is akármilyen versenyen, hiszen a Herman Ottó Országos Biológiaversenyre az ország majd minden iskolájából érkeznek versenyzők.
Országos szinten nemcsak egyénileg, de csapatban is szép sikereket értek el a tanulók. Kovács Gréta, Lanczki Regina és Nagy Zoltán hármasa a kilencedik helyezést érte el egy országos környezet-, és egészségvédelmi versenyen.
Egy másik csapat az ötödik helyezést hozta el az országosan meghirdetett Vigyázz! Kész! Pénz! pénzügyi vetélkedőn való sikeres szereplésért.
924
Trianonra emlékeztek a bükkábrányi iskolások
Idén 93 éve annak, hogy egy franciaországi, Versailles melletti kastélyban 1920. június 4-én aláírták a magyarság egyik legnagyobb tragédiájának számító trianoni békediktátumot, amely az I. világháborúban részt vállaló Magyarország azóta is vitatott megbüntetését célozta.
Országszerte számos oktatási intézményben is tartottak megemlékezést a tragikus eseményről. A bükkábrányi Arany János Általános Iskola diákjai és tanárai június 4-én a tanítás kezdetén gyűltek össze az intézmény aulájában Tánczos Mihály vezetésével, hogy az akkori eseményekre, annak következményeire emlékezzenek.
786
Ballagás a bükkábrányi óvodában
Június 7-én a bükkábrányi óvodában elballagtak azok a nagycsoportos gyerekek, akik szeptembertől már az iskolapadban ismerkednek a betűvetés, számolás rejtelmeivel. Az óvodából indulva tarisznyával és virággal a kezükben, énekelve sétáltak át a szabadidőközpontba a ballagók, közben szüleik, nagyszüleik ismerőseik kísérték őket.
1389
Ünnepség a Nemzeti Összetartozás Napján Bükkábrányban
Június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napján leplezték le Bükkábrány község új emlékművét a hivatal melletti téren. A fából készült, faragott alkotás Juhász Zoltán és Soós Ferenc kisgyőri művészek munkája. Az ünnepség első részére a hivatal dísztermében került sor, ahol köszöntőt mondott Szalai Szabolcs polgármester, valamint ünnepi beszédet mondott Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára. A műsorban saját dalaival lépett föl Kiss Kata, sályi származású művész, valamint a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület. Sajó Sándor - Magyarnak lenni című versét Garad Annamária mondta el. Ezek után az ünnepség kint folytatódott az emlékmű leleplezésével. Majd a településen jelen lévő római katolikus és református egyház képviselői megáldották az új emlékművet, végül a jelenlévők közösen énekelték el a Székely Himnuszt.
1318
Pedagógusnap a bükkábrányi iskolában
Pedagógusnap alkalmából hétfőn délután köszöntötték a bükkábrányi iskola pedagógusait, dolgozóit az intézmény tanulói. A gyerekeket a Szülői Munkaközösség tagjai segítették a felkészülésben, a szülők maguk is aktívan közreműködtek a műsorban.
Egy közös ének után Keszthelyi Mangó Gabriella Köszönöm című verse hangzott el. Ezután a Ghymes együttes egyik dala csendült fel, a két néptáncos pár bemutatóját a többiek énekszóval kísérték. A megható műsor végén minden jelenlévő pedagógust és dolgozót egy szál rózsával is köszöntöttek a gyerekek.

951
A Nap energiája látja el árammal a bükkábrányi óvodát
Május 1-én kezdődött és a hónap végén fejezték be a BÁMK Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde épületén azokat a munkálatokat, amelynek eredményeként – jelentős uniós támogatás segítségével - Bükkábrány község újabb intézményét látja el elektromos energiával egy napenergia hasznosító rendszer.
A beruházás elősegíti az épület költségtakarékos működtetését, hiszen a napelemek a Nap energiájának segítségével az intézmény elektromos áram szükségletének jelentős részét biztosítják. A rendszer segítségével több mint 550 ezer forintos megtakarítás érhető el éves szinten, így az intézmény villanyszámlája jelentősen csökken majd.
Az óvoda tetején elhelyezett közel 70m2 nagyságú, összesen 42 db napelem modulból álló energiatermelő egység és az egyéb egységek működése teljesen automatikus, és termelésük éves szinten mindegy 11.700 kWh. A kiépített rendszer segítségével az üvegházhatású gázkibocsátás is jelentősen csökken az épület esetében.
Egy nagy teljesítményű szünetmentes tápegység ugyanakkor segítséget ad az áramkimaradások okozta károk elkerüléséhez, és áramszünetek idején is hasznos szolgálatot tesz.


785
Vezetőképzés a bükkábrányi óvodában
A TÁMOP 3.1.11 -es pályázat nyertesei május 29-31.-ig vettek részt egy 30 órás, kimondottan szakmai vezetőkre vonatkozó tréningen a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában. A három napos oktatást Tóth László a szegedi Qualitas T&G Tanácsadó és szolgáltató Kft. trénere vezette. Tardona, Harsány, Sajóbábony, Hernádkak, Sajókaza és természetesen Bükkábrány vezető óvodapedagógusai mellett az önkormányzatok részéről is érkeztek képviselők a kurzusra. A reggel 8 órai kezdés után csoportos és egyéni feladatok megoldása várt a résztvevőkre egészen délután 5 óráig. A kimondottan szakmai vezetők számára összeállított feladatok témája és címe „Vezetők, változások – Változásmenedzsment, új intézményi szerepkörök – vezetői, irányítási feladatok”. A megoldandó feladatok között volt többek közt szituációs gyakorlat, vezetői feladatok eljátszása, pályázatokhoz kapcsolódó tevékenységek megismerése, fejlesztése.
1340
Napsugaras Napok zárása Bükkábrányban
A Napsugaras Napok záró programjaként, az Óvodafejlesztési pályázat keretében - május 28-án délelőtt - ellátogatott a Bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodába a Vidám Vándorok nevű társulat, amely egy nagyon színvonalas, interaktív előadással szórakoztatta az óvodás gyermekeket. A csodatrombita című előadást tekinthették meg a ovisok, projektoros vetítéssel és élvezetes dalbetétekkel.
1326
Kihívás Napja Bükkábrányban
Bükkábrány a 2013-as évben az ország 3. legsportosabb települése lett a Kihívás Napi versenyben. A szerencse is a település mellé állt, hiszen a nyeremény sorsoláson 50.000 Ft értékű ajándékkal lett gazdagabb a község. Bár az időjárás nem kedvezett ebben az évben, de most is sokan részt vettek a sportprogramokon. A hajnali foci ismét nagyon népszerű volt, hiszen nem csak a településről, hanem az ország számos pontjáról érkeztek versenyző csapatok a hajnali testmozgásra. Nem maradhatott ki természetesen a pingpong és darts verseny sem.
1302
Napsugaras Napok a bükkábrányi óvodában
A bükkábrányi óvodában évek óta hagyomány a Napsugaras Napok programsorozat megszervezése. A május 21 -én kezdődő és egész héten át tartó programot idén egy keddi napon az új udvari kombinált játszóeszköz birtokba vételével kezdték meg a gyerekek. Igazi gyermeki öröm és lelkesedés kísérte az új játékeszköz kipróbálását, amit az Óvodafejlesztési pályázat keretében vásárolhattak meg. Ezt követően a délelőtt folyamán csoportonként kézműveskedhettek a gyermekek, az óvoda teraszán.
1315
A pedagógusokat köszöntötték az óvodában
Egy 1951-es minisztertanácsi határozat a pedagógusok munkájának társadalmi elismeréseként június első vasárnapját Pedagógusnapnak nyilvánította. Megünneplésére először 1952-ben került sor, ekkor átadták a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak. Jelenleg a kimagasló oktató-nevelő tevékenység elismerésére adományoznak szakmai díjakat.
Június 3-án a délelőtti órákban a szülői munkaközösség szervezésében a bükkábrányi óvoda gyermekei köszöntötték az intézmény óvónőit, a dajkanéniket és az intézmény valamennyi dolgozóját.
768
25 éve ballagtak
1988-ban, vagyis 25 évvel ezelőtt akaszthatták vállukra a ballagó tarisznyát Bükkábrányban azok a ma már maguk is apuka és anyuka korú volt osztálytársak, akik május 25-én ennyi idő elteltével már ötödször rendezték meg osztálytalálkozójukat a Tornácos Ház udvarán.
Az akkor végzett 30 főből most 20-an tudtak jelen lenni a meglehetősen jó hangulatú összejövetelen. Amíg pedig az üstben rotyogott a vacsorára szánt pörkölt, addig egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretében számolt be mindenki a vele eddig történtekről, melyet természetesen ugyanúgy mint hajdanán a volt osztályfőnök, Bodzán Jánosné felügyelt és vezetett.
837
Megújuló buszmegállók, újjáépített híd
Több felújítási munkálat is folyik jelenleg Bükkábrányban. Alsóábrányban a Mátyás Király úti buszmegállók újulnak meg. A régi idejemúlt lemezbódés buszmegállókat új fából készült várakozóval ellátott modern megállók váltják fel. A Miskolc felőli megállót áthelyezik, megújul a burkolat, kiszélesítik és megerősítik a beállót, hogy a várakozó busz ne akadályozza a forgalmat. A rekonstrukció a környező árkokat is magába foglalja, hiszen megtörténik az árok alácsövezése is.
792
Jó kondi, zsírégetés - folytatódnak az egészség programok
Számos, az egészséggel kapcsolatos programon vannak túl a szervezők Bükkábrányban, melyek a TÁMOP 6.1.2-11/1  A és B pályázat  keretében nyert támogatásból valósultak meg eddig és folytatódnak a jövőben is.
A május hónap leginkább a mozgásról, a jó kondíció fenntartásáról szól.
Az eddigiekről és a tervbe vett további programokról kérdeztük Bihari Mártát a Főnix Életmód Egyesület elnökét.
Május 7-én meg is kezdődtek a mozgást és nem utolsó sorban a zsírégetést szolgáló tornával a kondicionáló programok melyek minden résztvevőnek igen csak átmozgatták az utolsó porcikáját is.
761
Pünkösdölés a bükkábrányi iskolában
A pünkösdölés az Alföldön és Északkelet-Magyarországon a leányok pünkösdi énekes, gyakran táncos házról házra járó szokása volt. Egyes változatokban a legények, fiúgyermekek is részt vehettek.
A házról házra járó csoportok bekéredzkedés után szavaltak, énekeltek, táncoltak. Ha lányok és legények voltak a játék szereplői, közös táncmulatsággal zárták a napot. Az ilyen világi jellegű pünkösdi mulatságokat már a 17. sz.-ban is tiltó rendelkezésekkel igyekeztek megszüntetni.
670
Konfirmálás Bükkábrányban
Bükkábrányban május 12-én tartották a konfirmálást, 7 fiú és 2 lány lett a református gyülekezet felnőtt tagja. Maga az esemény két részből állt: vizsgából és istentiszteletből. A vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását.
Az istentiszteleten megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival ezután megáldották őket egy bibliai idézettel, utána pedig a gyülekezettel együtt úrvacsorát tettek.
A református vallásban a konfirmáció nyilvános bizonyságtétel a hitről, miáltal a fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak.
A konfirmáció értelme az, hogy a megkeresztelt személy, mint aki elnyerte a hit ajándékát, a gyülekezet nyilvánossága előtt tesz bizonyságot Krisztus mellett hozott személyes döntéséről. A döntés magába foglalja a bűnbánat, a megtérés Lélek által munkált eseményét és a bűnbocsánat evangéliumának meghallását.
E döntés kifejezésével a hívő betagolódik
Krisztus testébe, szolgáló közösségébe.
1302
Dél - Borsodi Madarak és Fák Napja Bükkábrányban
Az idén Bükkábrány adott otthont az immár 35. alkalommal megrendezett Dél - Borsodi Madarak és Fák Napi akadályversenynek. Május 11-én szombaton reggel kilenc órakor Derekasné Orosz Andrea az intézmény igazgatója köszöntötte a környékről érkezett három fős csapatokat és kísérőiket, valamint a meghívott támogatókat és vendégeket. Köszöntőjében bemutatta az iskolát és a települést. Székely Ottóné pedagógus, a verseny főszervezője ismertette a nap programját, majd a helyi általános iskolások verses, táncos műsora következett Zelei Ferenc táncpedagógus vezetésével. Ezután a résztvevők kivonultak az udvarra, ahol Barkóca berkenyét ültettek a nap tiszteletére.
1543
Tíz gyermek volt elsőáldozó Bükkábrányban
Összesen tíz gyermek, öt fiú és öt lány vehette magához első ízben az Oltáriszentséget május 5-én vasárnap a bükkábrányi római katolikus templomban a reggel 8 órakor kezdődő ünnepi szentmise alkalmával. A hosszas felkészülés időszakában Nagyné Krokos Rita hitoktató volt az elsőáldozók segítségére a hitbeni alapismeretek elsajátításában.
A gyerekeknek és a szentmisén résztvevő híveknek Pálfi János plébános beszélt az ünnepi alkalom jelentőségéről. Az ünnepi prédikációban nem csak a Jézussal való találkozás fontosságáról, de annak megtartó erejéről, a szülők és a család további felelősségéről is szó volt.
807
Megújul a Béke út Bükkábrányban
Elkezdődtek az útfelújítási munkálatok Bükkábrányban. Nemcsak a kátyúzás vette kezdetét, hanem tereprendezés is történt a Szép Pál Sporttelep környékén. Ezekről és a sokakat érintő Béke út felújításáról is kérdeztük a település alpolgármesterét, Bodzán Antalt.
745
III. Ősfa Fesztivál Bükkábrányban
Április 27-én már harmadik alkalommal került megrendezésre Bükkábrányban az Ősfa Fesztivál, amely idén is színes programokkal várta mind a helyieket, mind a környező települések lakóit.
Az események sora délután egy órakor kezdődött az ebéddel, ahol finom babgulyásra várta az Önkormányzat a község lakóit. Az ebéd alatti jó hangulatról Vanczák Árpád gondoskodott egy órás vidám nóta csokorral.
Ezt követően előbb Szalai Szabolcs polgármester, majd Tállai András államtitkár köszöntötte az eseményre kilátogatókat és kívánt jó szórakozást a délután és este további programjaihoz. A köszöntő után a községi vezető és a meghívott vendég közösen ültették el azt a fát a sátrak mögötti területen,
amely az eseménynek állít tartós emléket.
1041
Sályban jártak a bükkábrányi iskolások
Sály-Latorpuszta volt a bükkábrányi általános iskola idei Madarak és Fák Napjának helyszíne.
A felső tagozatos diákok kerékpárral tették meg az utat, míg a kicsik külön buszokkal érkeztek a helyszínre. Latorban a sályi szülők várták a kirándulókat. Az alsósok a buszvégállomástól, a felsősök a vízfőtől indultak.
Szabóné Hajdú Katalin tanító néni állított össze a helyszín nevezetességeiről egy ismertetőt, amelyet nyitásként meghallgattak tanulók. Jó levegőn, a természetben teljesítették a csapatok az akadályverseny feladatait. 5 állomáson várták a pedagógusok a gyerekeket. A feladatok között volt természet totó, képkirakó, nyelvi játék, az év fája és madara kérdéskör, és természetesen ügyességi játék is. Az útvonal a vízfőig vezetett, ahol a Lélek-lyuk kürtőjét is megcsodálhatták Vásárhelyi Júliának köszönhetően.
Igazán szép élményekkel gazdagodva tértek haza a megfáradt túrázók.
815
Megünnepelték a Föld Napját a bükkábrányi óvodában
A bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos óvoda Helyi Nevelési Programjában kiemelt szerepe van a környezeti nevelésnek, a környezetvédelemnek, így a Föld Napja kiemelt jelentőségű esemény. Már előző héten megkezdődött a gyűjtőmunka és a barkácsolás. A szülők aktív közreműködésével április 22 -én mindhárom óvodai csoport fát ültetett az intézmény udvarára, melyek gondozását a későbbiek során a gyermekek végzik majd.
1577
Folytatódnak az egészségprogramok Bükkábrányban
A TÁMOP 6.1.2-11/1 A és B pályázat keretében nyert támogatás nyomán újabb programokra került sor az elmúlt héten Bükkábrányban.
A Tornácos Házban nagy érdeklődés mellett zajlott április 16-án az a kötetlen beszélgetés, melynek fő témája a rostok étkezésben betöltött fontos szerepe volt és amelyet Dr. Hegedűs Judit vezetett. A rostban gazdag táplálkozásról azonban nem csak beszélgettek a résztvevők, hanem különböző finomságokat is megkóstolhattak, mint például a dióból készült fasírozottat.  
734
Testületi ülés Bükkábrányban
Bükkábrány község képviselő–testülete április 9 -én tartotta soron következő ülését. Az ülésen összesen kilenc napirend került megtárgyalásra. Az első napirendben a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2012. évben végzett tevékenységéről beszámolót hallgathattak meg a jelenlévők. A bükkábrányi mikrotérség öt településből áll: Bükkábrány, Tibolddaróc, Kács, Borsodgeszt, Sály. Ezen a területen jelenleg ketten végzik a feladatokat Pápai Istvánné gyermekjóléti családgondozó Tibolddaróc, Kács, Sály településeken és Szilágyiné Lassu Mária családsegítős családgondozó Bükkábrány, Tibolddaróc, Borsodgeszt, Sály, valamint Kács településeken. A szolgálat az alábbi szolgáltatásokat végzi Gyermekjóléti Szolgálat, Családsegítő Szolgálat, Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, Közösségi pszichiátriai ellátás, Gondozói Központ, Idősek Otthona, Idősek klubja, Házi segítségnyújtás. A jelenlévők egyhangúlag elfogadták a beszámolót.
1333
Húsvétolás a bükkábrányi iskolában
Bár Húsvétig, főleg pedig hétfőig volt ugyan még néhány nap, de mivel vészesen közeledett a tavaszi szünet ideje, március 26-án kedden reggel a bükkábrányi Arany János Általános Iskola diákjai az aulában gyűltek össze tanítás előtt, hogy felelevenítsék a húsvéti szokásokat.
A második osztályosok rövid előadásának keretében előbb a lányok verses, igazi húsvéti hangulatot idéző előadására került sor. Megelevenedtek a régi népi játékok, a tojás festés hagyománya, sőt legény csúfolók is elhangoztak. Ez utóbbin természetesen a fiúknak nem illett megsértődniük, amit nem is tettek. Olyannyira, hogy egy-egy rövid locsolóvers kíséretében a műsor végén minden szereplő lánynak jutott az illatos kölniből is.
728
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ősfa Fesztivál
Az idei évben harmadik alkalommal kerül megrendezésre április 27-én Bükkábrányban az Ősfa Fesztivál. Ebben az évben is színes programokkal várják a Szép Pál Sporttelepre kilátogató vendégeket.
Délután 13:00 órától minden lakost várnak egy finom ebédre, ezzel egy időben elkezdődik a Bükkábrány – Hatvan bajnoki labdarúgó mérkőzés.
14:00 órától elkezdődnek a programok színpadon. Elsőként Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Szalai Szabolcs a község első embere mond köszöntőt, majd a helyi óvodások és iskolások műsora következik. Őtet követi a népdalkör, majd a A jóság három próbája - Hlad Renáta és Balázs Daniella gyermekműsora következik. Ezek után Leblanc Győző és Tóth Éva operett előadását hallgathatják meg a jelenlévők.
1359
Egészségprogram újabb előadása Bükkábrányban
Március 26-án délután Bükkábrányban a Tornácos Házban az testi, lelki egészséggel kapcsolatos előadásra várták az érdeklődőket egy programsorozat következő állomásaként. A program a TÁMOP 6.1.2-11/1/A és B elnevezésű pályázat támogatása révén került megvalósításra. A témáról az este előadójával Bihari Mártával beszélgettünk.
1282
Húsvéti készülődés a bükkábrányi óvodában
A Húsvéti ünnepek előkészítéseként 2013-ban is szülőkkel közös munkadélutánt szervezett a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvoda március 25-27-ig minden csoportban. A délutánok alkalmával lehetőség van a kötetlen játékra, alkotásra. Apukák és anyukák egyaránt megmutathatják tehetségüket, kézügyességüket az idén is rendkívül változatos ajándéktárgyak megalkotásánál. A hétfői napon a kiscsoportba várták a felnőtt segítőket, hogy csibét, ajtódíszt készítsenek. Kedden a középső-, szerdán pedig a nagycsoportos szülők, nagyszülők látogattak el az óvodába, hogy gyermekükkel közösen készüljenek az ünnepre. Itt a munkadélutánokon húsvéti ajtódíszt, asztali díszt, csibét, tojástartót készíthettek, valamint tojást díszíthettek az óvodások, szüleik segítségével. A szerdai napon az óvónők a Húsvéthoz kapcsolódó néphagyományokról meséltek a gyerekeknek, majd a kisfiúk meglocsolták a kislányokat, illetve az óvó néniket, dajka néniket.
1472
A Víz Világnapja a bükkábrányi óvodában
A Víz Világnapja alkalmából a bükkábrányi óvoda minden csoportjában érdekes programokat szerveztek a gyerekeknek az óvónők. A cél az volt, hogy a vízről, mint a földi élet egyik alapeleméről a gyerekek minél többet tudjanak meg játékos feladatok segítségével.
A legkisebbek halakat ragasztgattak egy kék kartonlapra, a középsősök pedig hajót hajtogattak a délelőtt folyamán, amelyek közül később vízre is bocsájtottak egy párat. Ezt követően pedig buborékfújás következett, ami szintén elnyerte a gyerekek tetszését.
1364
Érdekes bemutatók a Víz Világnapján Bükkábrányban
A Víz Világnapja alkalmából a bükkábrányi Arany János Általános Iskola fizika szakos pedagógusai érdekes kísérleteket mutattak be a tanulóknak március 22-én a második óra előtt. Julika tanár néni és Szilvi tanár néni bebizonyította, hogy a természetben oly fontos vízzel mire vagyunk képesek. A vízzel lehet: muzsikálni, lufit fújni, csónakot hajtani. Természetesen a jelenségek magyarázatára is fény derült a bemutatók végén.
1377
Elűzték a telet a bükkábrányi iskolások
A télűző, tavaszt váró-hívó kiszehajtást, minden évben felelevenítik a bükkábrányi általános iskolás gyerekek. A napközis gyermekek az idén is "kiverselték" a hideget, a betegséget, a ködöt. A kiszehajtás, villőzés: régi virágvasárnapi népszokás. A lányok egy nagy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek és énekelve ezt végigvitték a falun, majd levetkőztették és a patakba dobták vagy elégették. A kiszehajtás után a földíszített, szerencsét hozó fűzfaággal, a villővel járták végig a falut. A házak előtt álló gazdaasszonyok letörtek egy-egy ágacskát, majd a lányoknak tojást adva jókívánságokat mondtak.
1266
Meridián torna Bükkábrányban
Bükkábrányban minden héten kedden, Meridián tornán vehetnek részt az érdeklődők, a „FŐNIX” Életmód Egyesület szervezésében. Nemtől, kortól függetlenül mindenkit szeretettel várnak az alkalmankénti 15-20 perces mozgásra. A tornáról Bihari Mártát az egyesület elnökét kérdeztük.
1344
Nyílt tanítási napok a bükkábrányi iskolában
Bükkábrányban az idei évben március 19-én és 20-án tekinthettek be a szülők a tanítási órán folyó munkába. A nyílt tanítási napok alatt a szülők, nagyszülők, napközis pedagógusok lehetőséget kapnak, hogy személyesen is megtapasztalják, mi is történik a tanítási órák keretein belül.
Ez ebben a tanévben sem volt másképp. A több éves tapasztalat azt mutatja, hogy nagy az érdeklődés a nyilvános órák iránt, főként az alsó tagozatos gyermekek tanórái voltak látogatottabbak. Különösen az első osztályos tanulók és szüleik, nagyszüleik számára volt ez a pár óra különleges, és talán a legnagyobb izgalommal teli. Az elsősök tekintetében először fordult elő, hogy a tanítási órán a hozzátartozóik is részt vettek. Büszkén mutatták meg, hogy már eligazodnak a „betűk országában”, megtanultak olvasni és számolni.
872
Csigabiga Gyermekszínház járt a bükkábrányi óvodában
2013. március 14-én a Csigabiga Gyermekszínház Mesebolt című előadását tekintették meg az ovisok Bükkábrányban, a Napsugár Napközi Otthonos Óvodában. A programon, ahol a gyerekek nem csak nézői, de résztvevői is voltak a zenés-táncos előadásnak, mindhárom gyermekcsoport részt vett.
1270
Egészséges életmód – program sorozat Bükkábrányban
Telt ház volt Bükkábrányban március 12-én délután azon az egészséges életmóddal kapcsolatos előadáson és kötetlen beszélgetésen, melyet Dr. Hegedűs Judit tartott a téma iránt érdeklődőknek.
Az összejövetel keretében szó volt a különböző ételek jótékony és káros hatásairól, a diéták sokféleségéről, típusairól.
Maga a program a TÁMOP 6.1.2-11/1/A és B elnevezésű pályázat támogatása révén került megvalósításra. Természetesen az elkövetkezendő hónapokban számos hasonló rendezvény is a lakosok egészségét fogja majd szolgálni a projekt keretein belül.
792
Ünnepi megemlékezés Bükkábrányban
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulóján az iskola tornatermében várták a helyi lakosokat Bükkábrányban március 15-én délelőtt 10 órakor, hogy az Önkormányzat és az iskola közös rendezvényén méltóképpen emlékezhessenek a forradalom hőseire.
Szalai Szabolcs polgármester ünnepi beszédében felidézte az akkori eseményeket és kiemelte: 48 szelleme ma is kötelez.
A folytatásban a helyi Hagyományápoló Egyesület tisztelgett dalcsokrával nemzeti hőseink előtt.
Az általános iskola diákjai a forradalom egyik jelentős alakjának, Petőfi Sándornak emlékét idézték meg műsorukkal, felelevenítve a költő életrajzát és forradalmi tevékenységét. A műsort az énekkar színesítette dalos betétekkel.
684
Ünnepeltek a zumbások Bükkábrányban
Március 8-án ünnepelte első születésnapját a Bükkábrányban működő zumba - csoport, melynek vezetője Tóth Veronika zumba - oktató. Már az első órán szép számmal jelentek meg az érdeklődők, és a lelkesedés azóta sem lankad. A csoport a kezdetektől nagyon kitartó, a tagok száma folyamatosan bővül, sőt az edzéseken a gyerekek is nagyon szívesen részt vesznek. A foglalkozásokon bárki részt tud venni, kortól, nemtől, súlytól függetlenül – saját edzettségi szintjének megfelelően.
1690
Nyílt nap a bükkábrányi óvodában
Március 6-7 -én nyílt napon vehettek részt az érdeklődők a Napsugár Napközi Otthonos Óvodában Bükkábrányban. Március 6-án, szerdán a középső csoport foglalkozásaiba tekinthettek be a szülők. A reggeli gyülekezési időben a gyerekek szabad játékát tekinthették meg, majd egy komplex foglalkozást láthattak, tavasz témakörben. A "tavasztündér" elvitte a gyerekeket tündérvonaton "Tavaszországba", ahol az évszak jellemző jegyeivel ismerkedtek a csoport tagjai, a tisztáson pedig énekeltek, verseltek. A foglalkozás végén - nagy örömükre - hóvirágot gyurmáztak a gyerekek. Tízórait követően a tornateremben mezítlábas torna bemutatására került sor. Mindezek után az udvaron mozogtak, játszottak az ebéd kezdetéig.
1728
Testületi ülés Bükkábrányban
Bükkábrány Község Képviselő Testülete 2013. március 5-én 16.00. órakor tartotta soron következő ülését az önkormányzat házasságkötő termében. A tanácskozáson összesen hat napirend került megtárgyalásra. A napirendek előtt Székely Imre a Bükkábrányi Bányász SCE elnöke adott tájékoztatást az elmúlt év eseményeiről, a működésre adott támogatás felhasználásáról, illetve kérte a testületet, hogy a jövőben is támogassák az egyesület működését, hogy a zavartalan sportolás megvalósulhasson. A klub is próbál ennek érdekében még több szponzort bevonni a fenntartásba. Elhangzott, hogy a felnőttek egyenlőre még egy kicsit lemaradva állnak a tabellán, de a cél a tavaszi forduló után a középmezőny. Az ifisták azonban szépen szerepelnek, jelenleg a harmadik helyen állnak, de a cél az elsőség megszerzése. Ezek biztató jelek, hiszen az utánpótlás, így megoldódni látszik.
1370
Nőnapi köszöntő az iskolában
Az idei évben is meglepetéssel készültek a bükkábrányi Arany János Általános Iskola fiú tanulói nőnap alkalmából március 8-án. A tanítási órák megkezdése előtt az ötödik osztály fiú tanulói Mező Gábor tanár úr vezetésével énekkel, verssel és virággal köszöntötték a megjelent hölgyeket és lányokat. Az előadásban segítségükre volt Tánczos Mihály szülő, aki zenei kísérettel tette színesebbé az előadást.
956
Arany Napok a bükkábrányi iskolában
Február 28-án és március 1-jén került megrendezésre Bükkábrányban az Arany Nap és a DÖK Nap a két hagyományosnak számító iskolai rendezvény. Ezen a két rendhagyó napon emlékeznek meg névadójukról az iskola tanárai és diákjai. A délelőtt folyamán műveltségi feladatokkal várták a pedagógusok és segítőik az óraközi szünetekben a diákcsapatokat. Elsőtől hetedik osztályig vetélkedhettek egymással az Arany Tallérok gyűjtésében az előre összeállított csoportok.
1451
Sportsikerek a bükkábrányi iskolában
Mezőnagymihály ellen játszott a bükkábrányi iskola IV. korcsoportos (7-8. osztály) kézilabdás lányai városi elődöntőt 2013. február 27-én. Magabiztos győzelemmel kerekedtek felül a mezőnagymihályi lányok, ami nem csoda, hiszen a tavalyi országos döntős csapatból három lány is játszott.
Gratulálunk a továbbjutott mezőnagymihályi lányoknak és további sikereket kívánunk nekik!
767
Télűzés - farsangoltak a bükkábrányi óvodások
A bükkábrányi óvodások február 22-én gyűltek össze az iskola tornatermében, hogy egy vidám estét szerezzenek önmaguknak és természetesen a szülőknek, hozzátartozóknak is.
A rendezvény résztvevőit Kiss Sándorné intézmény vezető köszöntötte és ismertette a rendezvény programját. A köszöntő után mindhárom óvodai csoport külön zenés, verses műsorral szórakoztatta a közönséget. Előbb a legkisebbek, majd a középsősök, végül pedig a nagycsoportosok álltak a paraván elé.
A kicsik műsora után a Kisötlet Gyermekszínpad társulata szórakoztatta a résztvevőket egy mesejátékkal, amelybe természetesen a nebulók is szerephez jutottak.
805
Farsangi mulatság a bükkábrányi iskolában
Teltház volt február 24-én a bükkábrányi iskola tornatermében, ahol 16 órakor vette kezdetét az idei farsangi mulatság amit a hagyományokhoz híven az iskola diákönkormányzata szervezett.
Az idei évben is a 8. osztályosok tánca nyitotta meg az este 9-ig tartó rendezvényt. Nem egyéni jelmezbemutatóra került sor, hanem minden osztály egy-egy külön vidám műsorszámmal készült az eseményre, természetesen a műsor jellegének megfelelően beöltözve. Az idei évben is remekeltek az egyes osztályok, a zsűri mindenkinek kiosztott valamilyen az előadott produkcióhoz kapcsolódó „LEG”-eket.
1134
Jótékonysági bál Bükkábrányban
Február 16-án az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány a helyi óvodával, általános iskolával és a szülői munkaközösséggel jótékony célú farsangi bált rendezett. A mintegy 150 vendéket este hét órára várták az igényesen feldíszített tornatermebe. A bál fővédnöke Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati államtitkára volt, akit távollétében felesége képviselt a rendezvényen.
1711
Bükkábrányban is kitűzték a székely zászlót
Bükkábrány is csatlakozott azokhoz az önkormányzatokhoz, melyek kitűzték a székely zászlót a Székelyföldön élőkkel szolidaritást vállalva, miután Romániában betiltották a lobogó használatát. Budafok-Tétény önkormányzatának vezetői február 5-én hirdették meg akciójukat, melyben a zászló kitűzésére kérték az önkormányzatokat. A kezdeményezés nem Románia ellen irányul, hanem a székelyföldi magyarok melletti kiállást, a velük való összetartozást hangsúlyozza. Hargita megyében negyven polgármesteri hivatalon, 62 iskolán és több más középületen leng a székely zászló.
1241
Farsangoltak a népdalkörösök
2013. február 9-én Bogácson ismét megrendezésre került a Bogácsi Pávakör már hagyományosnak számító farsangi mulatsága. A bogácsiakon kívül szép számmal megjelentek helybéli lakosok, és meghívást kapott a mezőnagymihályi és bükkábrányi népdalkör is.
Mindhárom csoport közös újévi köszöntő énekével kezdődött a rendezvény, majd különböző vicces produkciókkal szórakoztatták a megjelenteket a népdalkörök tagjai. A mezőnagymihályiak énekkel és tréfás verssel, a bogácsiak vicces színdarabbal és tánccal, a bükkábrányiak bajor sörtánccal léptek a közönség elé. Mindegyik előadást hatalmas taps kísérte. Felléptek még a bogácsi Tündérrózsák, akik népi táncot mutattak be.
Az est folyamán sütemény és üdítő várta a résztvevőket, a talpalávalót Magyar Gyula és barátai szolgáltatták.
790
Grafikások kiállítása
A HON Alapfokú Művészetoktatási Intézmény bükkábrányi grafika tanszakos növendékeinek munkáiból válogatott kiállítás került elhelyezésre az Arany János Általános Iskola összekötő folyosóján. Szabó Lilla tanárnő vezeti a csoportot csütörtök délutánonként. Az ügyes gyermekmunkák önmagunkért beszélnek.
701
Bemutató foglalkozás az óvodában
2013. január 29-én a bükkábrányi általános iskola tanítói ellátogattak a Napsugár Napközi Otthonos óvodába, hogy megismerkedjenek a leendő első osztályos gyerekekkel. Egy komplex foglalkozást nézhettek meg, melyet a két nagycsoportban dolgozó óvó néni tartott, a dajka néni segítségével. A nagycsoportos gyermekek drámajáték keretében "kalandoztak" a matematika, anyanyelvi, művészeti, környezeti, testi képességek világában. Ezáltal lehetőséget kaptak a jelenlévők arra, hogy megismerjék a gyermekek személyiségét, mozgásfejlettségét, beszédkészségét, kézügyességét, valamint viselkedését.
4993
Matyó kulturális est a Magyar Kultúra Napján
A matyó népművészet a közelmúltban került fel az UNESCO-nak arra a listájára, amelyen a világörökség szellemi és kulturális értékeit tartja számon a világszervezet.
Bár a Magyar Kultúra Napja valójában a Himnusz megszületésének évfordulója, Bükkábrányban az idei megemlékezés fő témája inkább a matyó népművészettel történő ismerkedés volt.
Január 22-én a teltházas rendezvényen Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket és a résztvevőket, majd a helyi népdalkör színesítette a programot matyó népdalokból összeállított csokrával. Miután Tóth Erika tanárnő, az est fő szervezője röviden visszatekintett a matyóság történetére, a meghívott vendégeké volt a szó.
790
Ökumenikus istentisztelet Bükkábrányban
Bükkábrányban január 22-én gyűltek össze katolikus és református hívek, a város református templomában, hogy együtt imádkozzanak, hiszen a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Egyház 2013-ban is közös imádságot tart. Január 20. és 27. között rendezik mag a Krisztus-hívők egységéért tartott ökumenikus imahetet. Az istentiszteletet Hajdu Ferenc és felesége Hajdu Ferencné református lelkészek vezették le. „A keresztény tanítványság ösvénye azt jelenti, hogy az igazságosságnak, az irgalmasságnak és az alázatnak az útján járunk." Január 20. és 27. között világszerte közös istentiszteleteket tartanak különböző felekezetű keresztyének. A nyolcnapos rendezvénysorozat célja, hogy a találkozásokkal és a közös imádsággal előremozdítsa a különböző felekezetű Krisztus-hívők egységét, felszámolja a keresztyénséget hiteltelenítő megosztottságot.
1169
Vadászbált rendeztek Bükkábrányban
A bükkábrányi Diana Vadásztársaság 2013-ban már második alkalommal rendezte meg a vadászbált a sport- és szabadidőközpontban mintegy 200 fő részvételével. Este fél nyolckor vette kezdetét a mulatság amelyet kürtszó jelzett ifj. Demjén Béla tolmácsolásában. Elsőként Demjén Béla a vadásztársaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Ökrös Ilona tolmácsolásában a vadászhimnusz hangzott el.
1656
Tesületi ülés volt Bükkábrányban
Bükkábrány község képviselő – testülete január 15-én tartotta a 2013. év első ülését. A megbeszélésen összesen 2 napirendi pont került megvitatásra. Az első napirendben a szociális tűzifa megigénylésének feltételeiről alkottak rendeletet a tagok egyhangú szavazással. Második napirendben indítványok, javaslatok szerepeltek, ahol Szalai Szabolcs polgármester beszámolt az önkormányzatot és az iskolát érintő változásokról. Ezeken kívül megszavazásra került két technikai jellegű módosításokat tartalmazó rendelet. Az egyikben hatályon kívül helyezték a tavalyi szociális tűzifa igényléshez kapcsolódó szabályozást, a másikban pedig a közbeszerzési szabályok változását vezették át. Néhányan az elmúlt időszakban 0-s számlát kaptak az OTP Bank Nyrt - től, a régi csatornatársulással összefüggésben. A testület döntése alapján összevontan kezelik a kérdést és teszik meg a lépést a bank felé, hogy ez a technikai hiba ne okozzon több kellemetlenséget. A nyílt ülés után a tagok zárt ülés keretében segélyeket, kérelmeket tárgyaltak meg.
1169
Magyar Kultúra Napja a bükkábrányi iskolában
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére Bükkábrányban az Arany János Általános Iskola tanárai és diákjai megemlékezést tartottak.
Az első óra előtt tartott ünnepségen közös énekként csendült fel a Himnusz, majd Tóth Erika tanárnő rövid előadását hallgathatták végig a jelenlévők. A megemlékezés végén Oláh Ibolya Magyarország című dalát énekelte el az iskola énekkara. A szünetekben mindenki megtekinthette a tanárnő által készített tablót az iskola aulájában, ami természetesen e jeles naphoz kapcsolódik.
715
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Pásztorjáték Mezőnyárádon
December 24-én, vagyis Szentestén az egész keresztény világ Jézus születését ünnepli. A legtöbb egyházközségben ilyenkor valamilyen előadás formájában emlékeznek az eseményre.
Mezőnyárádon katolikus templomban este fél 8-kor kezdődött a sokak által csak pásztorjátékként ismert megemlékezés. Az ünnepi díszbe öltözött templomi környezet külön fokozta a bensőséges hangulatot. Bár a történet évről évre nem változik,hiszen a középpontban a születés,az angyalok,a pásztorok és a három királyok állnak, de a koreográfia minden alkalommal más.
1356
Meggyújtották a negyedik adventi gyertyát Mezőnyárádon

Advent negyedik vasárnapján ismét a templomkertbe várták a mezőnyárádiakat: eljött az ideje az utolsó adventi gyertya meggyújtásának.
Ezúttal az egyházi testület tagjai adták elő gitárjátékkal kísért ünnepi énekeiket, majd Linczebold Levente plébános szólt a hívekhez. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítettek az elmúlt hétvégék és a mostani alkalom megszervezésében.
Ezt követően a misével folytatódott a délelőtt, majd Korpás Zoltán a „Tanítások” című József Attila-költemény 9.fejezetét szavalta el.

1222
Adventi ünnepség a mezőnyárádi iskolában

December 21-én a Szederkényi Anna Tagiskolában is megtartották a közös adventi ünnepséget. A hagyományokhoz híven a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és mezőnyárádi növendékei közösen előadott művekkel színesítették a műsort.
Az osztályok hangulatos, megható vagy éppen elgondolkodtató darabokkal hozták el az ünnep hangulatát és hallhattunk angol és német karácsonyi dalokat is.
A tanári kar közös éneke sem maradhatott el, az ünnepséget a Szülői Munkaközösség jóvoltából – az osztályok karácsonyi ajándékának átadása zárta.

1234
Karácsonyi ünnepség a mezőnyárádi óvodában
A mezőnyárádi óvodában december 18-án ünnepelték a Karácsonyt az intézmény aulájában a felöltöztettet karácsonyfa alatt. A Betlehemes műsort idén a nagycsoportosok, mindkét csoport nagy óvodásai adták elő először egymásnak, majd a szülőknek is. Az előadás végén a szobákba vonulva megkóstolhatták az általuk előzőleg elkészített és kidekorált mézeskalácsokat, illetve ehettek szaloncukrot is.
A Karácsonyra régóta készülnek a gyermekek és a pedagógusok, mi sem bizonyítja ezt jobban, mit az, hogy rengetek dekoráció díszíti a falakat és a mennyezetet, nem csak a csoportokban, hanem még az előtérben is.
1280
Szaléziak - megemlékezés Mezőnyárádon

Mezőnyárád hitéletében és oktatásában jelentős szerepet töltöttek be az ifjúság nevelését életcéljuknak tekintő szalézi szerzetesek 1934-től egészen a szerzetesrendek feloszlatásáig, vagyis 1950. nyaráig. December 10-én a helyi nyugdíjas klub látta vendégül az óbudai szaléziak képviselőjét.
A látogatásnak kettős célja volt. Egyrészt megismertetni a résztvevőket - aki nem csak a klub tagjai közül kerültek ki - a rend mai magyarországi életével, az ifjúság nevelésében kifejtett áldásos tevékenységgel. Másik fontos momentum volt az információ szerzés a régi nyárádi noviciátusról, katolikus iskoláról. Hiszen többen is vannak még, akik, ha gyermekként is, de ismerték az itt tevékenykedő szerzetesek egy részét, emlékeznek a rend feloszlatására, az 1950-es eseményekre.
1431
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
December 9-én tartotta Mezőnyárád község képviselő – testülete soron következő ülését. A tanácskozás zárt üléssel kezdődött, majd a nyílt ülésen összesen öt napirendet tárgyaltak meg a tagok.
Az első napirendben közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítéséről szóló szabályzatot fogadta el egyhangúlag a testület. Ez a szabályzat a hivatali dolgozókra vonatkozik.
A második napirendben szó esett a karácsonyi ajándékozásról. A gyermekek részére már megvételre kerültek az ajándékok. A 70 éven felüliek idén is utalványt kapnak, amelynek értéke 2000 Ft lesz és egy helyi üzletben lesznek levásárolhatóak. A testület egyhangúlag támogatta a napirendet.
2618
Ég a harmadik adventi gyertya
Vasárnap ismét sokan gyűltek össze Mezőnyárádon a katolikus templom udvarán, ahol fellobbant az adventi gyertya harmadik lángja. Ezüstvasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi.
A koszorút uraló négyes szám a karácsonyt megelőző négy hetet jelzi. Vasárnaponként eggyel több gyertyát kell meggyújtani, és mire elérkezik karácsony este, addigra az egész fenyőfa is fénybe borul.
A keresztény tanítás szerint az advent hagyományos színe a lila, a bűnbánat és a megtérés jelképe miatt. A koszorú négy gyertyája közül - a meggyújtás sorrendjében - az első, a második és a negyedik lila, míg a harmadik, a közelgő ünnepet és örömöt szimbolizálva: rózsaszín.
Az ünnep harmadik vasárnapján a polgármesteri hivatal dolgozói készültek egy rövid kis műsorral. A gyertyát Dr. Horváth László a
település polgármestere gyújtotta meg.
A műsor után minde jelenlévőnek mézeskaláccsal és meleg itallal kedveskedtek a szervezők.
1165
Fonalfűrész verseny Mezőnyárádon
Az idei évben is megrendezésre került Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában a Luca-napi fonalfűrész verseny. Az immár 6. alkalommal házi berkeken belül megrendezett megmérettetésen sem volt könnyű dolguk a tanulóknak.
A versenymunka az idén is egy karácsonyi dísz, egy félholdat és csillagjait megjelenítő minta kidolgozása volt. Az elkészítéshez a tanulók csak fonálfűrészt, fúrót használhattak. Az értékelés a pontosság, a szépség alapján történt, az elkészült darabok pedig szép díszei lehetnek a család karácsonyfájának.
1260
Fellobant a második adventi gyertya Mezőnyárádon
Folytatódott Mezőnyárádon a reggeli szentmisét követően az az útjára indított hagyomány, hogy a templom előtt felállított adventi koszorút a település egy-egy intézményének dolgozói gyújtják meg, valamint ebből az alkalomból rövid műsorral is készülnek.
Az ünnep második vasárnapján a Szederkényi Anna Tagiskola dolgozói és diákjai énekeltek és verseltek. Az ünnepi gondolatokat Tóth Sándor tagintézmény vezető tolmácsolta, majd meggyújtotta a második gyertyát. Igaz kicsit megkésve, de megjelent az ünnepségen a Mikulás is, hogy ajándékot osszon ki a jó gyermekeknek, majd indulás előtt dalra is fakadt a legkisebbekkel. A műsor után meleg punccsal és mézeskaláccsal várták a vendégeket a szervezők.
1217
Mikulás járt a mezőnyárádi óvodásoknál
A mezőnyárádi óvodások dallal várták a Mikulást. Mind a két csoport az aulában helyezkedett el, hogy jól láthassák az érkező nagyszakállút. Verseltek és énekeltek, majd egyenként egy bemutatkozás után megkapták a jól megérdemelt csomagjukat.
Nem maradtak meglepetés nélkül a pedagógusok sem, illetve a csoportok is rengeteg játékkal gazdagodtak. Ezzel azonban még nem volt vége a napnak, hiszen az ovisok meghívást kaptak a Mikulás szánjára egy kis kocsikázásra. Igaz, hogy rénszarvasok helyett lovak húzták a kocsit, de az élményen ez cseppet sem változtatott.
1370
Mikulás délután a mezőnyárádi iskolában

Az alsósokhoz és a felsősökhöz is eljött a Mikulás a mezőnyárádi iskolában. December 6-án az alsó tagozat számára 14 órától kezdődött a program, elsőként vetélkedőkön vehettek részt a gyerekek. A csapatok 8 állomáson tudásukat és ügyességüket is megmutathatták. A pontok összesítése után mindenki kapott egy kis apróságot. Majd közös éneklés következett, mialatt a messzi földről érkező Mikulás is betoppant.
Juhász Áron és Juhász Zsolt trombitán fújta el a Télapó itt van…, Sümegi Soma pedig gitáron játszotta el a Hull a pelyhes fehér hó… kezdetű dalt, amit a 2.osztály és a többi gyermek énekével kísért.
Az énekek után, a Télapó bácsi ügyes kis manócskái segítségével minden tanulónak átadta a csomagját és mindenkihez volt néhány kedves szava.
Fél 5 után a felsős diákok is játékos vetélkedővel kezdték el a Mikulás ünnepséget, melyen volt totó, keresztrejtvény, képkirakó, labirintus, hibakereső és rajzolási feladat, majd hamarosan  discoval folytatódott a délután, ahol egészen este 8 óráig táncolhattak a diákok.

1155
Sose halunk meg: győzelem a nyárádi Mikulás Kupán
Tizenkét csapat részvételével rendezték meg immár harmadik alkalommal a Mikulás Kupa teremfoci tornát Mezőnyárádon, az iskola tornatermében. A nyárádi csapatok mellett a térség számos pontjáról, többek között Tiszabábolnáról és Sályból, Mezőkeresztesről és Bükkábrányból is érkeztek együttesek a kupára, de végül a legjobb három közé a tavalyi eredményhez hasonlóan csak mezőkövesdi kötődésű együttesek jutottak be. A „házi” rangadókon a Sose halunk meg legyőzte a Papplak FC-t és a Lovehuntert is, címüket megvédve ők végeztek az első helyen. (Hamarosan videós összefoglalót is láthatnak majd a kupáról!)
1413
Szederkényi Anna Nap a mezőnyárádi iskolában
November 26 -án ismét megrendezésre került Mezőnyárádon a Szederkényi Anna-nap.
A programok reggel koszorúzással kezdődtek. A kistornateremben a délelőtt első részében a mentor pedagógusok értékelték a gyermekek munkáját és a legszínvonalasabbakat első, második, illetve harmadik kategóriába sorolták. Akik teljesítménye nem volt ezek közé sorolható emléklapot kaptak munkájukért.
„Mezőnyárád 775 éves” ez volt az idei év fő témája, amire összesen 51 pályázat érkezett. A délelőtt második részében a megszokott kulturális programon volt a sor, ahol az iskola növendékei verseltek, táncoltak, énekeltek. Még a délelőtt folyamán osztályonként számot adhattak tudásukról a Szederkényi Anna, a névadó munkásságából, életéből. Délután pedig mesefoglalkozás, diavetítés várta az érdeklődőket.
1263
Gyertyagyújtás Mezőnyárádon
Advent a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András apostol napjához legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Adventkor a 19–20. század óta szokás koszorút készíteni.
Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
Az első gyertya meggyújtásának időpontja a hétvégére, vasárnapra esett. Mezőnyárádon a reggeli szentmisét követően az óvoda gyermekei és dolgozói kedveskedtek egy rövid kis műsorral a jelenlévőknek. A templom kertjében felállított koszorú első gyertyájának meggyújtását követően, meleg teával és egy kis süteménnyel kedveskedtek az összegyűlt híveknek.
1288
775 év - 775 lépés Mezőnyárádon
Mezőnyárád első írásos emléke 775 évvel ezelőtt íródott. E jeles esemény miatt gyűltek össze november 30-án a község iskolájának kistornatermében azok akik részt kívántak venni az ünnepi megemlékezésen.
Elsőként Korpás Zoltán tolmácsolta az összegyűlteknek Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét, majd a település első embere, dr. Horváth László polgármester köszöntötte a megjelenteket és foglalta össze a megemlékezés mivoltát. Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében hangsúlyozta a közösségi összefogást, a tenni akarást és az összetartozás érzését.
A beszédet követően Bárdos-Simon Katalin tekerőlantművész előadást hallgathatták meg a jelenlévők. A népi hangszer dallamain kívűl, felcsendült a művésznő gyönyörű hangja is.
1219
Bábszínház járt a mezőnyárádi óvodában
A Babszem Jankó Gyermekszínház látogatott a mezőnyárádi óvodába novemberben. Az előadást a községi könyvtár pályázati pénzből finanszírozta Krokosné Vismeg Margit közreműködésével.
Az Egerből érkezett művészek az „Együgyü Misó” című zenés, tréfás játékot adták elő népmesei fordulatokkal.
A darabban Matykó néne meg van áldva egyetlen porontyával! Már pelyhedzik a bajusza, ám az esze olyan kurta, mint egy őzsuta farkincája! Akármibe kezd, abból csakis sületlenség származik. Bármit is cselekszik, az biztos visszájára fordul. Így hát Matykó néne erősen a szívéhez kap, mikor csemetéje bejelenti, hogy elindul szerencsét próbálni a nagyvilágba. Ám Misót nem kell félteni! Ha ő úgy döntött, hogy szerencsét próbál, akkor az a szerencse jól meg lesz próbálva! A huncut Ördög Kópé nem kis bánatára… és a nézők nagy mulatságára!
1259
775 éves idén Mezőnyárád
Az idei évben 775 éves lett Mezőnyárád. Az erre az alkalomra tervezett programokról Dr. Horváth László polgármestert kérdeztük.
1184
Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon október 30-án
Testületi ülést rendeztek Mezőnyárádon 2013.október 30-án. Összesen 9 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként a 2013.évi, 3/4 éves gazdálkodásról szóló beszámoló elfogadására került sor.
Elhangzott, hogy a gazdálkodás kiadási és bevételi összegei időarányosan teljesültek, a költségvetés kiegyensúlyozott. A helyi óvoda, mint gazdálkodási egység visszakerült az önkormányzathoz. A kintlevőségeket, helyi adó tartozásokat az érintettekkel való egyeztetés illetve letiltás útján az önkormányzat -amennyiben lehetséges - behajtja a közeljövőben. A jövő évre vonatkozóan azonban előrevetíthető, hogy pl. az iparűzési adó bevétel csökkeni fog. Az előterjesztést egyhangú igennel fogadták el a képviselők.
A második napirendi pontban a 2014. évi költségvetési koncepciót fogadták el a képviselők egyhangú igennel. Ezt október 31-ig kellett megtenni. Maga a koncepció irányvonalakat jelöl meg a gazdálkodásban, hiszen például nem tudni még biztosan, hogy milyen államháztartás felől érkező bevételek lesznek.
A harmadik napirendi pontban a kéményseprési ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló rendelet módosítását fogadták el a képviselők. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2013.július 1-től ezen a területen is életbe lépett a rezsicsökkentés, ennek hatására például az úgynevezett egységnyi munkaráfordítás nettó díja 4.000 Ft-ról 2.000 Ft-ra csökkent, a műszaki vizsgálatok díja pedig bruttó 5.080 Ft-ról 2.540 Ft-ra mérséklődött. A képviselőkhöz viszont több jelzés is befutott az elmúlt időszakban, hogy az egész éves díjat már az első félévben ki kellett fizetni, így jogos igényként merül fel a 2.félévi díj arányos részének visszafizetése a szolgáltatást végző cég részéről.
Ezt és további kérdéseket is egyeztet majd az önkormányzat a szolgáltatóval,  és erről tájékoztatják majd a lakosokat. A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.
1910
Halloween Mezőnyárádon
A halloween bár nem magyar ünnep, mégis évről – évre teret hódít magának az iskolák rendezvényei között. Mezőnyárádon október 25 -én 16 órára várták a kicsiket és nagyokat az intézmény kistornatermébe. A feldíszített teremben, a székekre elhelyezve várták az értékelést az előzőleg otthon elkészített töklámpások. Aki otthon nem végzett, annak természetesen lehetőséget adtak a szervezők, hogy a helyszínen fejezze be a művét. Közben érkeztek az ijesztőbbnél-ijesztőbb jelmezekbe öltözött vendégek, hogy megmérettessék magukat a jelmezversenyen. Nem volt könnyű dolga a három tagú zsűrinek. A végén mégis ki kellett választani a három legjobb jelmezt és töklámpást. Idén a jelmezversenyen harmadik lett Halász Georgina, második helyen Dányi Veronika végzett, a legjobb pedig Szabó Zsófia lett. A töklámpások versenyében harmadik lett a Hajnal Virág által készített alkotás, második lett Korpás Zoltán lámpása és a legjobb faragást idén Turcsányi Kevin készítette. A verseny izgalmait különböző játékokon vezethették le a nebulók. Amint pedig sötétedni kezdett a jelmezes, töklámpás csapat egy hosszú körútra indult a község utcáin, hogy a régi szokásnak megfelelően édességet kéregessenek az adakozó kedvűektől. Visszatérve pedig zene és tánc várta őket.
2343
Játékgyűjtés Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola Szülői Munkaközössége a Diákönkormányzat segítségével játékgyűjtést szervezett a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes vezetésével működő Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei számára. Az eszközöket az új épület aulájába várták október 24 -én délután. A gyűjtés során nem csak új, de jó állapotban lévő társasjátékokat, labdákat, kártyákat, autókat, sportszereket, rajzlapokat, írószereket és festékeket hoztak a támogatók, akik cserébe az iskolai farsangi bálra szóló tombolát kaptak ajándékba, amivel értékes nyereményeket nyerhetnek. Az adományozás során nem csak a rászorulók boldogok, hanem az adományozók is, hiszen „Jónak lenni jó”!
1933
"Fizibusz" - fizika emészthető formában
Nem mindennapi, mintegy 120 perces rendhagyó fizika órán vehettek részt a mezőnyárádi iskola tanulói október 16-án.
A több energiaipari cég által is támogatott "Fizibusz" nevű program előadója több, mint ezer iskolában járt eddig látványos fizikai kísérleteket bemutatva, közelebb hozva mintegy 200 ezer nebulóhoz a tantárgyat. A rendhagyó óra a fizika több területére is elkalauzolta a hallgatóságot: terítékre került a hőtan, a hangtan és az elektronika is. Külön kiemelt téma volt napjaink egyik sarkalatos problémája az energiatakarékosság.
A nebulóknál egyáltalán nem volt kérdés, hogy ehhez hasonló, vagy inkább a hagyományos órákon ülnének szívesebben.
1086
Október 6-ai megemlékezés a mezőnyárádi iskolában
Október 4-én, péntek reggel, az aradi vértanúkra, az 1848-49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozataira emlékeztek a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában. A műsorban megelevenedett a szabadságharc 13 honvédtábornoka, akiket 1849. október 6-án végeztek ki Aradon. A megemlékezésen az iskola énekkara is fellépett.
1032
Szüreti mulatság a mezőnyárádi óvodában
Évek óta hagyomány a mezőnyárádi óvodában, hogy szeptemberben a gyermekek az óvónénik segítségével szüretelni indulnak az intézmény területén.
Idén sajtos stangli gyúrással indult a nap. Az ovisok képet kaphattak arról, hogy milyen alapanyagokból és hogyan készül el ez a sajtos finomság. A lányok közül páran még a tepsibe helyezésnél is segíthettek. Mások a tea elkészítésénél szorgoskodtak, belehelyezték a filtereket az előkészített forró vízbe. Amíg sült a finomság, kosarakkal felszerelkezve indultak útnak az óvoda hátsó részéhez, hogy a szőlőtőkékről leszüreteljék a termést. Néhol egész érdekes helyekre is felkúsztak az indák, így segítséget kellett kérni a pedagógusoktól is. A leszedett fürtöket egybegyűjtötték és megkezdődött a bogyózás. Közben énekeltek és verseltek a pillangós és katicás csoport tagjai is. A fiúk feladata volt ezután a zúzás és préselés. A kis présgépből csak úgy folyt a finom szőlőlé. A nehéz munka után mindenki megéhez és megszomjazott, még szerencse, hogy pont ekkorra készült el az előzőleg sütőbe tett finom sajtos stangli és a tea.
1034
Egészségnapok Mezőnyárádon
A júniusban már megkezdett egészségnapok újabb állomásához érkezett Mezőnyárádon.
Augusztus 16-án újraélesztő tanfolyamra várták az érdeklődőket az általános iskola tornatermébe. A résztvevők nem csak az újraélesztéssel kapcsolatban tehettek fel kérdéseket, hanem kitértek többek között arra, hogy a különböző rohamok, mérgezések észlelésénél mi a teendő. Az előadást Demeter János mentőtiszt tartotta és válaszolt a felmerülő kérdésekre.
Augusztus 17-én reggel tíztől délután négy óráig szűrő vizsgálatok: vércukor, triglicerid, koleszterin, hallásvizsgálat várta ingyenesen a kilátogatókat, szintén az iskolában erre a célra kialakított tantermekben. Igénybe lehetett venni kézi masszázst masszőr által: talpmasszázst, fejmasszázst, illetve gépi masszázst: szemmasszázst és gerincmasszázst. A folyosón termékbemutatók: funkcionális élelmiszer és ital bemutató-kóstoló, vitaminok, valamint Denevér-pad kipróbálási lehetőség is rendelkezésre állt. A kistornateremben pedig előadások zajlottak a vitaminokkal, egészséges élet móddal, illetve a betegség megelőzéssel kapcsolatban.
964
Balatonszárszón táboroztak a mezőnyárádi gyerekek
Július végén a Szederkényi Anna Tagiskola 23 tanulója nyaralt szervezett körülmények között a balatonszárszói Hotel Annamari üdülőjében. 6 napot töltöttek a Balaton déli partján csodálatos időben.
Az utazás kellemesen telt az első napon és délután egy órakor a szállást is elfoglalhatták. A délután medencében való fürdéssel, falusétával folytatódott, majd este a szabályok megbeszélésével és a hét programjainak ismertetésével fejeződött be. A második napon a strandolásé volt a főszerep a Balatonban, találkoztak Süsü a sárkánnyal, a sárkányfesztivál keretében, elindították a foci és asztalitenisz bajnokságot. Este folklórfesztiválon vettek részt, majd a nap zárásaként Baricz Gergő koncerten jártak.
Másnapra a hőség fokozódott és tényleg csak a vízben lehetett valamelyest kibírni a rekkenő hőséget. Váltakozva hol a Balatonban, hol a medencében fürödtek. A kora esti órákban a parton strandfoci és strandkézilabda bajnokságon vettek részt, ahol érmekkel és oklevelekkel gazdagodtak. A sportolás után a naplementét a Balaton habjaiból csodálták meg. Hétfőn hajókiránduláson vettek részt, az úti cél Badacsony volt. Korán indultak: átvonatoztak Fonyódra, ott hajóra szálltak és már 10 órakor a Badacsony lábánál voltak. A "hegycsúcstámadást" nem merték megkockáztatni, mert a bazaltorgonákon simán süthettek volna tojást, így inkább szétnéztek a környéken, vásárolgattak.
1027
Megújuló park, új játszótér, sószoba Mezőnyárádon
Mezőnyárádon két nagy beruházás is folyamatban van. Egyrészt megújul a falu központjában lévő park, új növényzet, sétáló ösvények és új köztéri bútorok várják majd a pihenni vágyókat. Ennek keretén belül már megépült a park mellett található játszótér a gyerekek örömére. A másik beruházás a játszótér mögötti sószoba, sóbarlang kialakítása, amely 60-70 %-os készültségi fokban van jelenleg. Itt nem csak a gyógyulni vágyók részére kialakított helység fog helyet kapni, hanem a polgárőrség központja is foglal majd helyet.
Mindezekről Mezőnyárád polgármesterét Dr. Horváth Lászlót kérdeztük.
1365
10. alkalommal került megrendezésre a Nyárádi Lovasnapok
Tizedik alkalommal került megrendezésre augusztus 23-án, 24-én és 25-én a Nyárádi Lovasnapok, amely rengeteg érdeklődőt vonzott a településre. Az idei 3 napon át tartó versenyen kezdő és haladó lovasok és fogatok mérhették össze tudásukat különböző versenyszámokban.
A pénteki napon reggel 9 órától a gyerekek mérhették össze tudásukat. A nap az óvodás korú gyerekek futószáras ülésversenyével kezdődött amelyen 5 versenyző indult. Itt díjazás nem volt minden résztvevő oklevéllel gazdagodott. A következőkben a díjlovaglás versenyszámai következtek. Itt különféle lépésben és ügetésben végrehajtandó feladatokat mutattak be az ifjú lovasok. A D1 és C1 kategóriában 1-1, a C2 kategóriában pedig 3 versenyző indult.
1074
Nyárádi Napok a hosszú hétvégén
Mezőnyárád Önkormányzata az elmúlt hétvégén nemcsak az egészségnapi rendezvényekkel várta az érdeklődőket, hanem ismételten megrendezésre került a Nyárádi Napok elnevezésű programsorozat is. Párhuzamosan a már említett egészségnapi program kínálattal szombaton reggel az iskola mögötti parkba vártak mindenkit, aki kikapcsolódásra vágyott.
A szórakoztató programok délután kettő órától vonzották a közönséget a színpad elé.
Itt elsőként Leblanc Győző és Tóth Éva előadásában jól ismert operett slágerek hangzottak fel, majd a Mikroszkóp Színpad két ismert tagja, Heller Tamás és Beregi Péter gondoskodott felhőtlen jókedvről. Őket követte a helyi Őszirózsa Nyugdíjasklub népdalkörének magyar nótákból és régi népdalokból összeállított előadása.
A Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület még az év májusában hirdette meg a "Tisztább Ápoltabb Mezőnyárádért" elnevezésű versenyt, melynek eredményhirdetésére is ezen a délutánon került sor. A verseny győztese Kolyvek Istvánné lett, mivel a nevezők közül az ő portáját találta a zsűri a leginkább ápoltnak, virágokkal ízlésesen díszítettnek. Miután minden nevező átvette a jól megérdemelt jutalmat és emléklapot, a Desperadó zenekar lépett színpadra, jó hangulatot fokozva és megmozgatva zenéjükkel kicsiket és nagyokat egyaránt.
A szombati napot utcabál zárta, ahol a Soklaci nevű zenekar szolgáltatta a talpalávalót egészen a késő éjszakai órákig.
1115
Erzsébet-táborban jártak a mezőnyárádi gyermekek
Július 15. és 20. között 38 diák - 6., 7. 8. osztályosok - és 4 nevelő táborozott Zánkán az Erzsébet-táborban a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolából. Nem a legjobban indult a nyaralás, mert kiderült, hogy nem a felújított részben szállásolták el az érkezőket, hanem a régi szárnyban. Cserében viszont kaptak külön programokat, amit ki is használtak: mozit, egy hajókirándulást és egész hétre korlátlan csúszdabérletet. Napi hatszori étkezés biztosította, hogy senki se maradjon éhen.
1584
Új májat kapott Dorottya!
Ezzel a jó hírrel hívott fel minket Német Henrietta Dorottya édesanyja a mai napon. Elmondta, hogy kedden este fél 6-kor kapták az értesítést (riadót), hogy azonnal induniuk kell Budapestre, ugyanis megfelelő donort találtak Dorottyának.
Az értük küldött mentővel 90 perc múlva már Budapesten voltak, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján. Ekkor még egy műtét előtti kivizsgálás várt Dorottyára, k
özben vizsgálták a külföldről érkezett májat.
Mindkét vizsgálat megnyugtató eredménnyel zárult, így szerda reggel már a műtőbe is került Dorottya, fél 7-től délután fél 2-ig tartott a műtét.
Édesanyja elmondása szerint az orvosok arról tájékoztatták, hogy a műtét jól sikerült, kislánya szervezete jól viselte a beavatkozást. A kezelését végző orvoscsapat vezetője ugyanakkor elmondta, hogy nehéz és időszerű volt a műtét Dorottya állapota miatt.

Mielőbbi felépülést és kitartást kívánunk Dorottyának és családjának!
Amennyiben úgy gondolják, honlapunkon, e-mailben vagy Facebook-on is üzenhetnek Dorottyának, jókívánságaikat eljuttatjuk a családnak.
1471
Egészségnap Mezőnyárádon
Mezőnyárádon egészségügyi szűrések, előadások, termékbemutatók várták a kilátogatókat a házasságkötő teremben és a védőnői szolgálat épületében július 5-én. Ez a júliusi alkalom csak egy állomása egy hosszú és átfogó programsorozatnak. A rendezvény szakmai vezetőjét kérdeztük a részletekről.
1646
Béka, hal és egyéb finomságok Mezőnyárádon
Az ismert nóta szövege szerint a kecskebéka leginkább a fűzfára mászik szívesen. Elmúlt hétvégén azonban Mezőnyárádon sokkal inkább a bográcsokba, sütő tárcsákra mászott az elhíresült kétéltű, igaz, nem éppen önszántából.
A III. Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő-főző Fesztivál résztvevői közül többen már pénteken megérkeztek és sátrat vertek az iskola mögötti parkban, megalapozva a szombaton is végig kitartó jó hangulatot.
Hatodikán reggel pedig zenés ébresztővel invitálták a helyszínre a község lakosságát. Délelőtt 10 órakor Dr. Horváth László polgármester és Orosz János a Bükki Pálinka Lovagrend nagymestere közösen nyitották meg a rendezvény, illetve a sütő-főző versenyt. Ez utóbbira az ország legkülönbözőbb szegleteiből érkező mintegy 50 csapat adta be a nevezését, hogy a nap végére kiderüljön, ki is az igazi mestere a békacomb és a hal ízletes elkészítésének. Az étkeknek és ízeknek csak a fantázia szabott határt. Volt, aki a sörben pácolt békacombra esküdött, de olyan is aki szerint a zöldség ágyon tálalt, vagy éppen a lencsével kínált rántott comb az igazi favorit. Mindezek mellett széles skáláját készítették a résztvevők a halas ételeknek is, ki sütve, ki rántva, ki pedig halászlé formájában. A Kistelekről érkező Gyulai János az mellett, hogy népes baráti körével sütött-főzött, egy külön kiállítással is készült a jeles napra.
1115
Testületi ülés Mezőnyárádon
Legutóbbi testületi ülését június 24-én tartotta Mezőnyárád község vezetése.
Ezúttal hét napirendet kellett megvitatniuk a képviselőknek.
Elsőként az Önkormányzat közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervét ismertette Dr. Horváth László polgármester. A képviselők írásban előre megkapták a témával kapcsolatos tervezetet. Ennek leglényegesebb része, hogy a vagyongazdálkodással kapcsolatos szabályozás továbbra is önkormányzati hatáskör marad. A tervezetet a képviselők ellenszavazat nélkül hagyták jóvá.
Második napirendi pontban az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló rendelet megvitatására és elfogadására került sor. Itt szintén az előre kiadott, áttanulmányozott írásos anyagból dolgoztak a képviselők, amely általánosságban tartalmazta az Önkormányzat vagyonkezelésének szabályait tekintettel például, az adásvételre, bérbeadásra, ingatlanok kezelésére, esetleges társulásokba bevitt tulajdonokra. Fontos kitétel ezekkel kapcsolatosan, hogy az 1 millió Ft fölötti értékkel rendelkező vagyontárgyak csak versenyeztetés útján értékesíthetők, és kizárólag a legelőnyösebb ajánlatot tevő fél lehet a nyertes. Az irat melléklete volt egy átfogó leltár az önkormányzati vagyonról. A szabályzat ellenszavazat nélkül került elfogadásra.
Harmadik napirendi pont a kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelet volt.
873
Tanév végi beszámoló Mezőnyárádon
Riportunkban Tóth Sándort a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola igazgatójának 2012/2013-as tanév év végi beszámolóját hallgathatják meg.
888
Elballagtak a mezőnyárádi nyolcadikosok
Június 22-én délután a mezőnyárádi iskola tanulói, tanárai nemcsak a tanévet, hanem a most ballagó nyolcadik osztályosokat is búcsúztatták.
A hagyományoknak megfelelően a gyerekek - ballagási dalokat énekelve - végigjárták az iskola épületeit, termeit, majd a többi osztállyal együtt a sportpályára vonultak. Az iskola zászlaját dobpergés kíséretében hozták be, majd a Himnusz eléneklése után elsőként az iskola tanulói nevében a hetedik osztályosok búcsúztak el a ballagóktól. A ballagó nyolcadikos búcsúbeszédükben felidézték az elmúlt 8 évet, megköszönték a tanítók, tanárok munkáját, illetve szüleiket is köszöntötték egy szál virággal. Hagyomány, hogy minden ballagó diákkal kapcsolatban elhangzik, hol, milyen tagozaton tanul tovább, természetesen ez most sem maradt el, saját névkártyáját pedig mindenki elhelyezte az iskolai életfán.
1059
Szép sikereket értek el a mezőnyárádi diákok a tanévben
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tanulói a június 14-én lezárult tanévben is eredményesen szerepeltek a megyei és országos versenyeken. Oklevelek, kupák, érmek sokasága bizonyítja, hogy a gyerekek tehetsége, kitartása, szorgalma és a felkészítő tanárok munkája meghozza gyümölcsét.
A ballagó nyolcadik osztályosok egyike, Kiss Levente gyakori szerepelője volt az iskolai rendezvényeknek, emellett számos versenyen is részt vett az elmúlt években.
Farkas Lilla atlétikában és úszásban ért el kiemelkedő eredményeket.
Orosz Róbert iskolatársaival együtt a futballban öregbítette az iskola hírnevét, emellett az atlétikai versenyeken is szép eredmények születtek csapatban és egyéniben is.
Az elsősegély-nyújtó verseny megyei döntőjében is helyt álltak a mezőnyárádi tanulók, sikereikről Magyar Viola számolt be.
Bódi Regina megyei biológia versenyen képviselte eredményesen iskoláját.
Krokos Dorina és Vasas Lili Fanni alapfokú komplex angol nyelvvizsga bizonyítványt szereztek a tavasz folyamán.
938
A tanárok is elbúcsúztatták a ballagókat Mezőnyárádon
A mezőnyárádi iskolában is eljött a búcsúzás ideje a nyolcadikosok számára. Bár a ballagás és a tanévzáró június 22-én lesz, a hetedikesek mellett a tanárok is elbúcsúztak a végzősöktől az utolsó tanítási nap estéjén. A hagyományokhoz híven ilyenkor a pedagógusok megvendégelik a ballagókat, miközben az elmúlt 8 évre emlékeznek vissza, felidézve a szép és humoros emlékeket.
Nem volt ez másképp most sem: először az első osztályfőnökük, Harangozó Andrásné idézte fel azokat a humoros, emlékezetes pillanatokat, amelyeket feljegyzett az évek alatt. Hasonlóképpen emlékezett a gyerekekre Jacsó Gáspárné tanárnő illetve Tóth Sándorné tanárnő is, akik szintén osztályfőnökként kísérték végig a most ballagók elmúlt éveit.
Ezt követően kötetlen beszélgetés és a vendéglátás következett, este pedig a hagyományos szerenádra indultak a végzősök.
849
Lovasoktatás Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola első osztályosai lovasoktatáson vettek részt a tanév utolsó két hetében. Ettől a tanévtől az első és ötödik évfolyamon bevezették a mindennapos testnevelést. A tanév végén a testnevelés órák tömbösítésével az elsősök tíz alkalommal lovasoktatáson vettek részt a mezőnyárádi lovardában. Hajnal István és Hajnalné Sára Orsolya vezetésével a tanulók elsajátították a lovaglás alapjait, segítségükre volt ebben Józsi bácsi és Krisztina is. A lovasoktatás végén oklevéllel, és kék szalaggal jutalmazták meg a diákokat. Az utolsó napon a lovaglás mellett lovaskocsikázással koronázták meg a tanfolyamot. A programban a szülők is aktívan segítséget nyújtottak, valamint, a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány és a Diákönkormányzat anyagilag támogatta a program megvalósítását.
2279
7. osztályosok búcsúztak a nyolcadikosoktól
A mezőnyárádi iskolában már hagyomány, hogy a hetedik osztály egy kis meglepetéssel, megvendégeléssel búcsúzik a ballagó nyolcadikosoktól.
Június 12-én a kistornateremben egy meglepetés énekkel várták a ballagókat. Az dal végén rögtön egy fergeteges karaoke kezdődött, amit csak a konyháról érkező frissen készült pizza szakított meg egy rövid időre. A vacsora elfogyasztása közben a kötetlen beszélgetésé volt a főszerep, ahol mindenki feleleveníthette az elmúlt 7-8 év vidám pillanatait.
874
Ülésezett Mezőnyárád képviselő testülete
Mezőnyárád képviselő testületének soron következő rendes ülésére június 10-én délután került sor. Ezúttal hét napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként egy beszámolót hallgathattak végig jelenlévők a védőnői szolgálat tevékenységéről. Elhangzott, hogy a műszerezettség megfelelő, viszont az épület melyben a szolgáltatás működik lassan már felújításra szorul, amit az önkormányzat igyekszik erejéhez mérten megvalósítani. A beszámolót egyhangúlag elfogadta a testület.
798
Pedagógusnap Mezőnyárádon
Az iskola Szülői Munkaközössége szervezte azt az ünnepséget és vendéglátást Mezőnyárádon, amelynek keretében a június 4-én délután a pedagógusokat és az iskola mindennapi életében tevékenyen résztvevőket köszöntötték a kistornateremben.
A rendezvény elején Korpás Zotánné, a Szülői Munkaközösség elnöke köszöntötte az iskola dolgozóit és köszönte meg mindennapi áldozatos munkájukat. Ezt követően a gyerekek fejezték ki köszönetüket több vidám jelenettel és énekkel.
798
Madarak és Fák Napja Mezőnyárádon
Május 24 -én ünnepelték a Madarak és Fák Napját, valamint a Gyermeknapot Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában. Reggel 8 órakor a sorakozó után felcsendült az iskolainduló és elkezdődött a nap. Kiss Levente 8. osztályos tanuló az ünnepekhez kapcsolódó megemlékezése után, Szűcs Béla a Miskolci Gombász Egyesülettől tartott rövid előadást a gombákról. Erre a gyerekeknek a szokottnál is jobban kellett figyelniük, hiszen egy állomáson a nap folyamán az elhangzottak kérdésként térhettek vissza.
1194
Szeptembertől iskolások lesznek
Május 31-én a mezőnyárádi óvodában is elballagtak azok a nagycsoportos gyerekek, akik szeptembertől már az iskolapadban tanulják a betűvetést.
Az ünnepi műsort a kiscsoport előadása nyitotta, akik vidám, dalos műsorral búcsúztatták el nagyobb társaikat, majd a középsősök köszöntek el hasonló módon. Ezt követően a hat évesek búcsúztak az ovitól és készültek-egyelőre még csak varsekkel, dalokkal-az iskolai életre. Műsoruk után az intézmény vezetője kívánt mindannyiuknak élményekben gazdag szünidőt és szeptembertől sikeres tanulást.
953
Pedagógusnap a mezőnyárádi óvodában
A mezőnyárádi óvodában május 24-én köszöntötték az óvónőket és dajkákat a Pedagógusnap alkalmából, a Szülői Munkaközösség szervezésében.
A gyerekek egy rövid jelenettel, versekkel hálálták meg számukra a mindennapi munkát, gondoskodást.
A kis műsor után az óvodások virággal is megajándékozták az óvónéniket és a dajkákat.

883
"Tisztább, ápoltabb Mezőnyárádért" - a program elkezdődött
Mezőnyárád ebben az évben ünnepli első írásos említésének 775. évfordulóját. A Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület és az Önkormányzat közös munkába fogott az évforduló kapcsán, hogy szebbé, vonzóbbá tegyék a települést. Ennek első lépései között szerepel, hogy a község központi részén összesen harminc villanyoszlopra kerültek fel a tartókonzolok május 14-én, oszloponként két-két darab. Másnap megérkezett az a hatvan cserép futómuskátli is, melyeket öt lelkes segítő helyezett el a konzolokban. A virágok későbbi ápolását, öntözését az Önkormányzat végzi majd közmunkások bevonásával.
709
Elsőáldozás Mezőnyárádon
Május 19-én délelőtt 10 órától Mezőnyárádon 1 kisfiú és 6 kislány újította meg keresztségi fogadalmát – amelyet egykor szüleik, keresztszüleik tettek helyettük – és lett elsőáldozó a katolikus egyházközségben.
Első szentgyónásukat követően izgalommal várták a Jézussal való találkozást. Az ünnepi eseményre hosszas hitoktatói felkészítés mellett jutottak el a gyerekek. Az elsőáldozás Istennel való találkozás, az utolsó vacsora emlékezete, s egy lépés előbbre. Ha Jézussal élünk, Jézussal halunk, és Jézussal fogunk feltámadni.
774
Pünkösdi Teniszkupa Mezőnyárádon
Már több mint 10 éve rendezik meg Mezőnyárádon a pünkösdi teniszkupát. A tavalyi évhez hasonlóan idén is csak párosban küzdött meg egymással az a 8 páros, akik Mezőkövesdről, Miskolcról és természetesen Mezőnyárádról neveztek be a kupáért folyó küzdelembe. A Mezőnyárádi Sportegyesület tenisz szakosztálya által szervezett verseny egyszerre 3 pályán, 2 csoportban zajlott, majd az elődöntőkre, és a döntőre került sor. A versengés végén a következő eredmények születtek: Első helyezett lett a Kuzsmiczky Csaba – Krasznai Zoltán páros, második helyen végzett a Koncz Gábor – Urgyán János duó, a harmadik helyre pedig holtversenyben ért be a Várnai Gábor – Várnai Róbert és Vincze Balázs – Zólyomi Zoltán páros.
976
Anyák napi köszöntők a mezőnyárádi iskolában
Az Anyák Napja alkalmából a mezőnyárádi iskola legifjabb tanulói, az első osztályosok május 9-én köszöntötték az édesanyákat és nagymamákat. A gyerekek versekkel, dalokkal, illetve a furulyát tanuló diákok rövid műsorával kedveskedtek szeretteiknek, majd virággal köszöntötték őket.
A 2. osztályos tanulók május 7-én köszöntötték az anyukákat. Ők szintén versekkel, dalokkal kedveskedtek szeretteiknek, egy közösen elmondott vers után virágot adtak át nekik.
A 3. osztály tanulói május 8-án köszöntötték az édesanyákat és nagymamákat. A versekből összeállított műsor után a gyerekek saját gondolataikat is megosztották arról, miért is oly fontosak nekik az édesanyák, nagymamák.
A negyedikesek május 7-én köszöntötték szeretteiket, versekkel, dalokkal tették meghatóvá a délutánt, majd
virággal köszöntötték őket.
1047
Hamar meglett a tettes - betörés a mezőnyárádi iskolában
Kellemetlen meglepetés érte a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola Igazgatóját és munkatársait hétfőre virradóra. A tanári szobát a kora reggeli órákban a takarító személyzet tagjai felforgatva találták, fiókok kihúzgálva, vezetékek a falból kitépve éktelenkedtek.
Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az éjszaka folyamán hívatlan látogatók jártak az intézményben. A helyszínelés során kiderült az is, hogy a tettes, vagy tettesek a folyosó ablakát befeszítve jutottak be az épületben és az ajtót befeszítve hamar a tanári szobában leltek elvihető tárgyakra. A padlón szétdobált gyufaszálak arról tanúskodtak, hogy ezeket használhatták világításra.
1181
Ülésezett Mezőnyárád képviselő testülete
Mezőnyárád képviselő testületének soron következő rendes ülésére április 29-én délután került sor. Ezúttal három napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként az Önkormányzat 2014-es költségvetési koncepciójáról kellett döntenie a tagoknak az előre beterjesztett írásos anyag alapján. Nem volt könnyű dolga a résztvevőknek a témát illetően, hiszen nehéz előre látni a következő évet, ezért inkább egyelőre az irányvonal és a sarokpontok kitűzése történt meg. Ilyen többek között a működési költségek biztosítása, a betervezett sókamra kialakítása, és a falu megújítási pályázat nyomán tervbe vett beruházások megvalósítása. Jelentősebb bevétel növekményre a község nem számíthat, ugyanakkor az idei évre előirányzott bevételek reálisnak, stabilnak ígérkeznek.
542
Beszámoló a bécsi útról
Ahogy arról már korábban beszámoltunk a mezőnyárádi és mezőkeresztesi gyerekek egy Bécsi kiránduláson vettek részt márciusban. Május 2-án a délutáni órákban várták a szülőket és gyerekeket egy közösen összeállított élménybeszámolóra.
A kirándulásról készített film levetítése után egy fényképpel gazdagon illusztrál kivetítésre került sor Hajnalné Sára Orsolya tanárnéni segítségével. Miután minden fontosabb látnivalót és élményt megosztottak a hallgatósággal, a jelen lévő szülőkkel közösen megtekintették az iskola folyosóján felállított a gyerekek által készített tablókat. A kiállított tablókat az utazás során gyűjtött apró emléktárgyak is színesítették.
679
Erdei iskolában jártak a mezőnyárádi iskola 3. osztályosai
A mezőnyárádi iskola harmadik osztályos gyerekei 2013. április 23. és 26. között Szögligeten voltak erdei iskolában. A szálláshelyük egy csodálatos környezetben a Szalamandra túristaházban volt, az Aggteleki Nemzeti Park területén.
Az idő mind a 4 nap kegyes volt a kirándulókhoz, kellett is a jó idő hiszen a nemzeti park oktatói gazdag és változatos programokkal várták a gyerekeket.
Elsőként megnézték Szögligeten Pista bácsi tájházát, ahol nagyon sok régi használati tárgyat ismerhettek meg, és próbálhattak ki. Egy filmvetítés során a környék növény- és állatvilágát, természeti képződményeit csodálhatták meg.
655
Szolnoky Jenő Váltófutó Verseny Mezőnyárádon
Az idei évben is rengeteg, több mint 250 versenyző vett részt a 39. alkalommal megrendezett Szolnoky Jenő váltófutóversenyen Mezőnyárádon. Április 18-án a környékbeli településekről érkezett hat csapat részvételével, három korcsoportban, külön a fiúk és a lányok mérték össze gyorsaságukat 10X100 m -es illetve a 10X150 m -es váltófutóversenyen. A rendezvényt Tóth Sándor tagintézmény-vezető nyitotta meg és köszöntötte a megjelent vendégeket, sportolókat. A köszöntő után a versenyzők elvonultak a rajthelyekre és a 3-4. osztályos lányok váltójával kezdetét vette a verseny. Ezt követte az alsós fiúk, valamint a felső tagozatosok két-két csoportjának a versenye. A célba érkezést követően rövid pihenő, majd a gyülekező után az eredményhirdetésre került sor, ahol az okleveleket és a vándorserlegeket Dobay László, a versenybíróság elnöke és Tóth Sándor tagintézmény-vezető adtak át. Az összesített pontverseny alapján idén a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai bizonyultak a legjobbnak. Remélik a szervezők, hogy még többen részt fognak venni jövőre a jubileumi 40 éves versenyen.
1125
Testületi ülés Mezőnyárádon
Mezőnyárád község képviselő–testülete április 15 -én tartotta soron következő üléseit. Technikai okok miatt került sor egy napon a két ülésre. Az első megbeszélésen három, míg a másodikon összesen öt napirend került megtárgyalásra. Az első napirendben Mezőnyárád község Önkormányzatának 2012. évi költségvetésének módosítását tárgyalta a testület. Vannak olyan év közben jelentkező előirányzatok amelyekkel előre nem lehet számolni, ezért van szükség a módosításra. A 2012 -es évben ez pozitívan érintette a költségvetést, hiszen a 12.088.000 Ft ÖNHIKI támogatás és a 23.000.000 Ft -os adósságkonszolidáció jelentős bevételként jelentkezett. A tagok egyhangúlag elfogadták a költségvetés módosítását.
761
Galagonya bábszínház járt a mezőnyárádi óvodában
A mezőnyárádi óvodában járt a Galagonya Bábszínház április 15-én délelőtt. Az évek óta viszzajáró társulat most Csipkerózsika történetét hozta el a kicsiknek, akik a tornaszobában izgulhatták végig az előadást. Színvonalas előadásaik és nagy gonddal elkészített bábjaik miatt gyakran kapnak felkérést a gyermekek szórakoztatására.
846
Különdíj a Sulirajongó pályázaton
Szülői kezdeményezésre a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola benevezett egy programba, amelyet egy áruházlánc indított értékes nyereményekért és az egészséges életmód népszerűsítését tűzte ki célul. Példaértékű összefogás, sok-sok szervező munka eredményeképpen színvonalas és jó hangulatú ételkészítő délutánt, valamint játékos sportdélutánt szerveztek a célok elérése érdekében. A szavazatok gyűjtésében az utolsó napokig fej-fej melletti küzdelem zajlott az iskolák között. Míg végül a verseny április 8-án zárult és ötödik helyen futott be a mezőnyárádi csapat. Mégsem volt ok az elkeseredésre, hiszen április 13-án Dr. Simicskó István sportért felelős államtitkár úrtól vehették át a verseny különdíját: egymillió forint értékű fonyódligeti nyári táborozást.
719
Megemlékezés a Költészet Napján
Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból a Szederkényi Anna Tagiskola 8. osztályosai irodalmi összeállítással és dalokkal készültek. Víghné Kovács Márta tanárnő felkészítése mellett a tanítási órák előtt várták az iskola tanulóit a kistornatermebe egy megemlékezésre.
701
Közmunkaprogram Mezőnyárádon
Márciusban elindult a közmunkaprogram a környező településeken is. Egyrészt a kistérségi társulás, másrészt az önkormányzatok által felvett munkaérővel. Jelen rendszerben 8 órás foglalkoztatás valósul meg, ahol négy tengely mentén folyik a munkavégzés. A részletekről, a mezőnyárádi helyzetről Dr. Horváth László polgármesterrel beszélgettünk.
715
Szépkiejtési verseny Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási napon 21. alkalommal szervezte meg Szépkiejtési versenyét. Mezőkövesd vonzáskörzetének 8 településéről 49 tanuló érkezett a megmérettetésre. Az 1-4. osztályos tanulók versmondásban, prózamondásban és hangos olvasásban mérhették össze tudásukat, külön értékelve az 1-2. osztályos, valamint a 3-4. osztályos gyermekeket. A három tagú zsűrinek nem volt egyszerű a feladata, hiszen minden tanuló jól felkészült a versenyre. Ennek alapján nem meglepő, hogy voltak olyan helyezések, amelyeket nem csak egy tanulónak ítélt oda a zsűri. Az eredményhirdetés alatt mindenki nagyon izgult, hiszen a legügyesebbek értékes könyvjutalomban részesültek a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány, valamint a Bükkábrányi Bányaüzem jóvoltából.
1042
Sulirajongó pályázat második fordulója - frissítve a kisfilmmel
Mint arról februárban hírt adtunk, a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola benevezett a Tesco Sulirajongó pályázatba, amely több célt is kitűzött maga elé. Mindenekelőtt az általános iskolás diákok figyelmét kívánja ráirányítani az egészséges életmód fontosságára, különös tekintettel a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás előnyeire. Február 20-án délután osztályonként különböző egészséges ételeket készítettek a gyermekek. Az első fázisban „A” és „B” menüsort állítottak össze. Ennek alapján készültek el az egészséges ételek, amelyet a délután végén a tanulók el is fogyaszthattak a tornateremben szépen megterített asztalokról.
837
Angol mini nyelvvizsga Mezőnyárádon
A mezőnyárádi iskolában harmadik alkalommal rendezték meg a mini nyelvvizsgát angol nyelvből 7. és 8. osztályos tanulók számára. A versenyre jelentkezők száma évről évre növekszik, idén már 20-an jelezték részvételüket a térség általános iskoláiból. Hárman betegség miatt végül nem tudtak részt venni a versenyen.
A zsűri tagjai a mezőkövesdi Szent László Gimnázium angoltanárai voltak.
A versenyzők elsőként kötetlen társalgást folytattak a zsűrivel például az állatok, szabadidő témakörben, majd képleírás következett.
849
Nyílt nap a Szederkényi Anna Tagiskolában
Mind a pedagógusok, mind pedig a szülők szemszögéből nézve nagy a jelentősége az iskolákban és óvodákban évente rendezett nyílt napoknak. Nyílt napokon az érdeklődők megismerkedhetnek az intézmény programjával, tanáraival, a környezettel, beülhetnek a tanítási órákra. Március 20 -án és 21 -én Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában került sor a nyilvános órákra.
740
Március 15-ei megemlékezés és koszorúzás Mezőnyárádon
Március 15-e alkalmából az ünnepet megelőző délutánon tartottak megemlékezést Mezőnyárádon. A rossz időjárásra való tekintettel a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartották meg a rendezvényt.
A Himnusz elhangzása után Korpás Zoltán szavalta el a Nemzeti dalt, majd Dr.Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet, amelyben felidézte a 165 évvel ezelőtt, 1848. március 15-én megtörtént eseményeket, illetve a forradalom és szabadságharc további fontos állomásait.
625
Mesevetélkedő a Szederkényi Anna Tagiskolában
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola Diákönkormányzata mesevetélkedőt szervezett március 18-án a kistornateremben, 2-4. évfolyamos gyermekeknek. A résztvevő hat darab négyfős csapatnak - igazodva a mesebeli hetes számhoz – hét feladatok kellett jól megoldani az elsőségért. A próbatételek természetesen ismert mesék köré épültek és játékos kérdések, vagy ügyességi feladatok képében kellett leküzdeni őket. Minden csapat mesebeli neveket kapott, így indultak neki rögtön az első feladatnak, ahol a hétmérföldes csizmában kellett az akadályokat a leggyorsabban teljesíteni. A későbbiekben meseszereplőket és mesecímeket kellett felismerni, a megadott információk alapján. Az első három helyezett csapat a végén jutalmat is kapott.
849
Megemlékezés a Szederkényi Anna Tagiskolában
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Magyarország újkori történetének egyik meghatározó eseménye, a nemzeti identitás egyik alapköve. Idén 165 éve annak, hogy elkezdődött e jeles esemény. Az ország minden pontján, a rossz idő ellenére is megemlékeztek erről a napról. Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában március 14-én a tervektől eltérően, nem az iskola épülete előtt, hanem a kistornateremben hangzott fel a Himnusz és az ünnepi műsor az ötödikes, hatodikos tanulók tolmácsolásában.
553
Tavasz csalogató Mezőnyárádon
Az elmúlt napok csalogató napsugarai sajnos nem melegítettek túl sokáig. Visszatért a borús, esős, hűvös, télies időjárás, ha csak ideiglenesen is.
A mezőnyárádi napközisek már harmadik alkalommal rendezték meg március 8-án hagyományápoló tuskóhúzásukat, mellyel idén is megpróbálták elűzni a telet. A hangos kiabálás, sikongatás, zajongás a rossz idő elriasztását szorgalmazta. Népi hagyomány szerint a falu utcáin végighúzott tuskókkal próbálták kiűzni a zord hideget a településről.
Visszatérve az iskola udvarára elégették a kiszebábot, melynek hamuja fölött reményekkel telve ugrottak a gyerekek a télből a tavaszba.
667
Közmeghallgatás Mezőnyárádon
Március 4-én hétfőn Mezőnyárád község Önkormányzata közmeghallgatásra várta a helyi lakosokat.
A közmeghallgatás első napirendi pontjában Dr. Horváth László polgármester számolt be a jelenlévőknek az Önkormányzat előző évi gazdálkodásáról. A beszámolóban elhangzott, hogy 2012-ben a forrásoknak három fő pillére volt: az állami támogatásból, a személyi jövedelemadóból, illetve a helyi adókból befolyt összegek jelentették a gazdálkodás alapját. Két jelentős és sikeres rendezvényt tudhat maga mögött a község. Előbb a Béka és Halsütő Fesztivál, majd pedig a Falunap került megrendezésre. Mindkét rendezvény támogatására sikerült pályázati forrást szerezni, így az előbbi 1,2 millió forintos, utóbbi pedig 2,5 millió forintos támogatásból valósulhatott meg.
Jelentős beruházás volt a teniszpálya melletti Közösségi Tér kialakítása is, amely mintegy 2,7 milliós pályázati forrásból valósulhatott meg.
Az elmúlt év második felében komoly változásokat élt meg a település. Egyik legjelentősebb ezek közül az iskola állami átvétele volt. Ennek nyomán az oktatási és fenntartási költségeket a továbbiakban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fizeti, az mellett, hogy az ingatlan
továbbra is községi tulajdonban marad.
609
Alapítványi bál Mezőnyárádon
Március 9-én rendezte hagyományos jótékonysági bálját a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány és a Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma. A rendezésben mind az óvoda, mind pedig az iskola Szülői Munkaközössége részt vállalt.
A rendezvény este 8 órakor nagy résztvevői létszámmal vette kezdetét az iskola tornatermében. Híven az eddigi évek hagyományához a bált színvonalas nyitó műsor előzte meg.
Elsőként Tóth Sándor az általános iskola igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, majd, előbb a 8. osztályosok által táncolt bécsi keringő aratott nagy sikert, majd az Easy Dance tánciskola növendékeinek társastáncát tekinthették meg a jelenlévők. Mivel a tánciskola táncosai között szép számmal mezőnyárádi gyerekek is akadnak, ezért a több helybéli gyermek táncprodukcióját is megcsodálhatták a bálozók.
A hajnalig tartó tánchoz a Csokoládé Team zenekar szolgáltatta a zenét, éjfélkor pedig a támogatók által felajánlott tombolanyeremények kerültek kisorsolásra.
834
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
2013. március 7-én tartotta soron következő testületi ülését Mezőnyárád község Önkormányzata. Összesen 6 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként az önkormányzat 2013. évi költségvetését fogadta el egyhangúlag a testület. Az előző testületi ülésen már átbeszélésre kerültek a keretszámok, egy technikai módosítás miatt kellett most megszavazni a rendeletet.
Második pontban a BV. Média Bt.-vel kötött TV közvetítésről szóló szerződést fogadta el egyhangúlag a testület. A szolgáltató a december 31-ig tartó megállapodásban a tavalyi áron folytatja működését.
577
Egészségnap a Szederkényi Anna Tagiskolában
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola benevezett a Tesco Sulirajongó pályázatba, amely több célt is kitűzött maga elé. Mindenekelőtt az általános iskolás diákok figyelmét kívánja ráirányítani az egészséges életmód fontosságára, különös tekintettel a helyes táplálkozás és a rendszeres mozgás előnyeire. Ezen kívül a program lehetőséget nyújt az iskolai közösségeknek az összefogásra, hiszen a feladatok minél kreatívabb megvalósítása révén a résztvevő iskolák több milliós nyereményekért versengenek. Február 20-án délután osztályonként különböző egészséges ételeket készítettek a gyermekek. Az első fázisban „A” és „B” menüsort állítottak össze. Ennek alapján készültek el az egészséges ételek, amelyet a délután végén a tanulók el is fogyaszthattak a tornateremben szépen megterített asztalokról. A sütéshez, főzéshez az alapanyagokat a szülői munkaközösségtől kapták a gyerekek. Márciusban kerül sor a program második fázisára, ahol a sportos életmódot kell bemutatni filmen, vagy képen és feltölteni a Sulirajongó weboldalra.
579
Ülésezett Mezőnyárád Önkormányzata
2013. február 18-án tartotta soron következő testületi ülését Mezőnyárád község Önkormányzata. Összesen 9 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként a közétkeztetési nyersanyag normák 2013. március 1-jétől életbe lépő összegéről döntöttek a képviselők. Az óvodások napi háromszori étkezésének 335 Ft+ÁFA, a napközisek háromszori étkezésének 390 Ft+ÁFA, a csak ebédet igénylő gyerekeknek 240 Ft+ÁFA, csak tízórait igénylő gyerekek esetén 98 Ft+ÁFA összegű a megállapított nyersanyagnorma.
A felnőttek ebédjének nyersanyagnormája 310 Ft+ÁFA összegben lett megállapítva. A képviselők egyhangú igennel fogadták el a határozatban javasolt összegeket.
A 2.napirendi pontban a szintén 2013. március 1-jétől érvényes étkezési térítési díjakat fogadták el a képviselők. A gyerekek esetében a térítési díjak megegyeznek a nyersanyagnorma összegével, az ő étkezésükért tehát a következő összegeket kell fizetni:
-óvodások napi háromszori étkezése 335 Ft+ÁFA
-napközisek háromszori étkezése 390 Ft+ÁFA
-csak ebédet igénylő gyerekeknek 240 Ft+ÁFA
-csak tízórait igénylő gyerekek esetén
98 Ft+ÁFA.
637
Farsangi bál a Szederkényi Anna Tagiskolában
Február 16-án rendezték meg a Szederkényi Anna Tagiskola farsangi bálját a zsúfolásig megtelt tornateremben. A vendégeket Tóth Sándor Tagintézmény – vezető köszöntötte és kiemelte, hogy az intézmény életében mindig is nagy szerepe volt ennek az ünnepnek. A bevezető után a 8.osztályosok nyitótáncával vette kezdetét a bál. A hercegi pár ebben az évben Vasas Lili és Kiss Levente volt.
1106
Ismét Mazsi - kupa Mezőnyárádon
Meglehetősen hosszú múltra tekint vissza az úgynevezett Mazsi - kupa. Még 1984-ben támadt egy hajdúszoboszlói teniszrajongónak az az ötlete, hogy olyan emberek mérhessék össze tudásukat a teniszpályán, akik bizony már nem egy 20 éves és 60 kilós ifjú titán fürgeségével mozognak ütővel a kezükben.
828
A szalézi csoda - különleges kiállítás nyílt Mezőnyárádon

A szaléziak magyarországi letelepedésének 100. évfordulója alkalmából elkészített különleges, interaktív kiállítás február 8-án nyílt meg Mezőnyárádon.
A kiállítás megnyitóján részt vettek a szalézi rend képviselői, és érkeztek diákok az általuk fenntartott iskolákból is. Természetesen a mezőnyárádiak közül is többen ellátogattak a kiállításra, akik az 1937-től kezdődő időszakban fiatalként maguk is részesei voltak a szaléziak ittlétének.
A hittanos gyerekek, a szülők és nagyszülők énekével kezdődött a megnyitó, majd Tóth Sándor tagintézmény-vezető köszöntötte a vendégeket, ezt követően Ábrahám Béla atya, a szalézi rend tartományfőnöke szólt a jelenlévőkhöz.

602
Szezonnyitó - farsang a mezőnyárádi napköziben
A Szederkényi Anna Tagiskola két napközis csoportja számára február első napján rendezték a farsangi karnevált. Méltán kapta ezt a nevet a rendezvény, hiszen a sokszínű programok és a tanulók változatos jelmezei igazi karneváli hangulatot idézett.
A nagyok csoportjából az idén rendhagyó módon nem a lányok, hanem a fiúk készültek egy tánccal, ami aztán mindenki arcára mosolyt csalt. A lelkes készülődés nem maradt siker nélkül, hatalmas tapssal értékelték társaik ezt a produkciót. Őket a jelmezesek felvonulása követte. Sürögtek, forogtak a hercegnők, a tündérek, szörnyek, de még a szavanna állatai közül is érkeztek képviselők. A maskarák értékelése közben a farsanghoz hűen mókával, játékkal töltötték az időt a diákok.
2360
Köszönet a segítségért - Dorottya újabb levele
Elmúlt év végén számoltunk be arról, hogy a Mezőnyárádon élő, súlyos májbetegségben szenvedő Német Henrietta Dorottya és családja kéri Nézőink, Olvasóink segítségét, támogatását.
Első híradásunkban, mely után példa értékű összefogás indult útjára a beteg kislány megsegítésére, közöltük Dorottya levelét is, melynek végén ígéretet tesz, hogy a későbbiekben megoszt minden információt betegségével kapcsolatosan. (Az említett levél IDE KATTINTVA érhető el.)
Később örömmel számoltunk be arról a gyűjtésről, amelyet Dorottya volt iskolája szervezett.
(Az akkori híradás ITT tekinthető meg.)
711
Magyar Kultúra Napja Mezőnyárádon
Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Általános Iskolában is megemlékeztek január 22-én a magyar kultúra napjáról. Ezt az eseményt 1989 óta ünnepeljük meg, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Kiss Levente 8. osztályos tanuló mondott verset az első óra előtt megtartott megemlékezésen.
441
Nyárádi győzelem a diáktornán
2013. január 24-én Mezőkövesden került megrendezésre a diákolimpiai teremfutball városi döntője. A csapat látványos mérkőzéseket vívott ellenfeleivel, csodálatos gólokat lőttek és kapott gól nélkül jutottak a selejtezők után a döntőbe, ahol 2:0-ás győzelmet arattak a mezőkövesdi Katolikus Általános Iskola ellen.
A csapatot csak a dícséret illeti fegyelmezettségből, helytállásból. Végig élvezve a játékot, de nagyon koncentráltan játszottak, ennek köszönhető, hogy a játéknap végén elnyerhették a városi döntő bajnoka címet.
 
Diákolimpiai teremfutball döntő, I. helyezett csapata:
Orosz Timót, Orosz Róbert, Hindulák Huba, Borók Dániel, Dósa Mario, Mészáros Dávid, Molnár Ákos, Ivánkai Viktor, Soltész Attila.
Gallik Gábor testnevelő
 
További eredmények:
 
521
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Kibővítették a tornatermet, korszerűsítették az iskolát Mezőkeresztesen

Államalapításunk ünnepén átadták Mezőkeresztesen, a mezőkövesdi járás városi rangú településén a korszerűsített iskolát, a kibővített tornatermet és sportudvart.

Augusztus 20-án 11 órától rendezték meg az avatóünnepséget Mezőkeresztesen. A vendégeket dr. Dózsa György, a város polgármestere köszöntötte.
Beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik tervezőként, kivitelezőként, alvállalkozóként, beszállítóként, illetve az önkormányzat dolgozójaként elősegítették, hogy megvalósuljon a település eddigi legnagyobb uniós forrásból finanszírozott fejlesztése. Külön megköszönte az iskola vezetőinek, pedagógusainak és diákjainak türelmét és segítségét, hiszen az építkezés nagy része az előző tanév 2.félévében, a tanítással párhuzamosan, mégis gördülékenyen, balesetmentesen zajlott le.
A rendezvényen részt vett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője, aki avató beszédében kiemelte, hogy a fejlesztéssel a város oktatási intézménye egy XXI. századi, korszerű intézménnyé vált, így minden feltétel adott, hogy az itt tanuló kisdiákok olyan környezetben tanuljanak, ahol csak saját épülésükre, fejlődésükre kell koncentrálniuk. Külön kiemelte, hogy az iskolában a tornacsarnok kibővítésével és a sportpályák felújításával a gyerekek és a település lakói számára is adott a lehetőség, hogy kitűnő körülmények között sportoljanak, ezzel is óvva egészségüket.
Ezt követően Tállai András miniszterhelyettes, Jánosik Lajos, a kivitelező cég ügyvezetője, Tóthné Sándor Edit intézményvezető és dr. Dózsa György polgármester közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, ünnepélyesen átadva ezzel az intézményt. Az átadót követően a jelenlévők megtekintették a tornacsarnokot és a felújított iskolát.

1241
Ünnepi istentisztelet a mezőkeresztesi ref. templomban
December 24-én Szenteste a templomok padsorai megteltek hívekkel. 17 órától Mezőkeresztesen is ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban. Elsőként az igehirdetést hallgathatták meg a jelenlévők, ezt követően pedig a gyerekek verssel és dalokkal köszöntötték Jézus születését. Az óvodások és iskolások ünnepi műsorát követően az egyházközség apró ajándékkal is kedveskedett a gyerekeknek.
1320
Karácsonyi délután a mezőkeresztesi Művelődési Házban

A mezőkeresztesi Művelődési Házban is a karácsony jegyében teltek az elmúlt hetek. Az ünnepre való készülődést végül a Diamond Dance Tánciskola növendékeinek fellépése zárta az elmúlt szombaton. A kicsik és nagyok is egyaránt megmutatták tudásukat a szépszámú közönségnek.
A gyerekek táncbemutatója után az Iszkiri zenekar vidám, interaktív műsora zárta az estét.

1257
Karácsonyi ünnepség a mezőkeresztesi iskolában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában december 21 -én került sor az évzáró Karácsonyi műsor bemutatójára az intézmény tornatermében. Egy bevezető vers után a 2. b osztály betlehemes játékát láthatták a résztvevők. Majd versek, dalok hangoztak el, valamint a 4. b és az 1. a osztályok táncos produkciója és a 4. évfolyam Karácsonyi keringője színesítette a színvonalas programot. A műsor keretében a gyermekek és pedagógusok elbúcsúztatták Kirnyák András igazgatót, akik 41 év munka után abból az intézményből megy nyugdíjba, ahol évtizedekkel ezelőtt elkezdte a tanítást.
1567
Betlehemes műsor - óvodások meglepetése az időseknek
Évek óta hagyomány Mezőkeresztesen, hogy az óvodások Betlehemes műsorral kedveskednek az időseknek Karácsony előtt. Idén december 20 –án látogatták meg a szépkorúakat a gyermekek.
1413
Karácsonyi ünnepség a mezőkeresztesi óvodákban
A karácsonyi készülődés zárásaként Betlehemes előadást láthattak a mezőkeresztesi óvodákban először csak a csoportok, majd később a szülők is. Tíz órától a Szentistván úti óvodában, mutatták be óvodás társaiknak és a meghívottaknak műsorukat a gyermekek, fél tizenegykor a József Attila úti óvodában szerepeltek az ovisok. A pedagógusok dalokkal készültek az alkalomra. Az előadások végén nem maradhatott el a mézeskalács kóstoló és az ajándékosztás sem.
1256
Bábelőadás a mezőkeresztesi óvodákban
A Palánta Gyermek- és Ifjúsági Misszió keretében a mezőkövesdi Tiszta Szív Bábcsoport látogatott el december 18 -án mezőkeresztesre a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodába. Először kilenc órától a József Attila úti óvodában, majd tizenegykor a Szentistván úti óvodában mutattak be egy bábelőadást, melynek címe a „Rosszat jóval győzd le”.
Az első Palánta bábelőadás 1994-ben volt. Céljuk az volt, hogy a Biblia iránymutató értékei, a vizuális eszközök bevonásával, a gyermekeket számára még befogadhatóbb formában jelenítsék meg, hogy a befogadókat még mélyebben hassák át, hétköznapjaikra még teljesebben hassanak ki. Bábdarabjaik a családok, iskolák és gyermekek hétköznapjait jelenítik meg. A konfliktusok is olyanok, amiket a gyermekek nap, mint nap átélnek. A megoldások azonban a Bibliai értékeket tárják eléjük. Az előadásra legjobban odafigyelő gyermekek ajándékot is kaptak kifestőkönyvet és CD-t, amelyen a dalok mellett a bábelőadás is szerepel.
1114
Palatics-kupa Mezőkeresztesen
Az idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Palatics József Emléktornát Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében december 18 -án, ahol a vendéglátók mellett: Vatta, Szentistván, Mezőnyárád csapata szerette volna magáénak tudni egy évre a vándorserleget. Minden csapat oklevelet kapott, az első három helyezett pedig, érem jutalmazásban részesült. A tornán a négy csapat sorsolás után, körmérkőzéses rendszerben kétszer nyolc perces mérkőzéseket játszott egymással, négy fős csapatokban.
1293
Negyedik adventi vasárnap Mezőkeresztesen
December 22-én este 5 órakor az utolsó adventi gyertya ünnepélyes meggyújtására, illetve karácsonyi hangulatot idéző színes műsorra várta az önkormányzat az érdeklődőket Mezőkeresztesen.
A meghitt hangulatú összejövetelre ezúttal a püspöki katolikus templom udvarán került sor. Az iskolások nyitó verse után Dr. Dózsa György polgármester köszöntötte a jelenlévőket és fejezte ki ünnepi jókívánságait a város minden lakójának. A helyi óvodások egy pásztorjátékkal idézték fel Krisztus születésének misztériumát, majd az egyházközség hívei énekeltek karácsonyi egyházi énekeket.
1043
Adventi koncertet adott a Mezőkeresztesi Kamarakórus
Advent harmadik vasárnapján a Mezőkeresztesi Kamarakórus ismét karácsonyi koncerttel ajándékozta meg a mezőkeresztesi hívőket és a komolyzene kedvelőit. Elsőként a római katolikus templomban, majd a református templomban csendültek fel a kórusművek.
A szentmise illetve az istentiszteletek végén bemutatott előadást a karácsonyi ünnepkör jegyében állították össze, koncertjüket mindkét helyen
nagy szeretettel fogadták a gyülekezetek tagjai.
1063
A lucázás hagyományát elevenítették fel az óvodások
A Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában hagyomány a Luca napi alakoskodás, kotyolás népszokását föleleveníteni. A karácsonyi ünnepkörhöz tartozik a Luca-nap, melyhez sok népszokás és babona kötődik. A gyerekek humoros mondókákat, jókívánságokat tanulnak, melyet előadnak először az óvodában, majd a település több pontján és az intézményekben. Előző napon ültetett Luca-búzát ajándékoznak, hogy mindenki meg tudja állapítani milyen lesz a jövő év, és a várható termés. A József Attila úti Macis csoport december 13-án először az óvoda egyik termében adta elő műsorát a gyereknek. Ezután indultak körbe a településen, hogy előadják műsorukat, első állomásként mindjárt a falu karácsonyfája alatt.
1175
Közmeghallgatás Mezőkeresztesen
December 13-án 18 órától Mezőkeresztes Önkormányzata közmeghallgatásra várta az érdeklődő lakosokat a Művelődési Házba.
A nyilvános testületi ülésen a Képviselő Testület mellett részt vett Dr. Árki Zsolt rendőr százados is, a helyi rendőrőrs megbízott parancsnoka. Miután a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, visszatekintett az elmúlt esztendőre, az éves beszámolóban több témát is érintett.
A városvezetés munkájáról elhangzott, hogy ebben az évben eddig 14 alkalommal ültek össze a képviselők, az üléseken pedig 59 határozat és 16 rendelet született. Az idei évben közel 10.000 ügyirat keletkezett. A város népességi mutatói kissé szomorú képet festenek. Összesen 78 haláleset történt, de csak 35 a születések száma. Ha ez a tendencia a jövőben is folytatódik akkor jövő év végére a város lakossága 4000 fő alá csökkenhet. Házasságot 4 pár kötött helyben.
Szó esett továbbá a pénzügyekről is. Ebben az évben a város mintegy 556 millió forintból gazdálkodhatott.
Megemlítésre kerültek a már lezárt és nyertes pályázatok, többek között az iskola tornatermének és épületeinek megújítása.
A kérdések elé menvén a repülőtérről is esett szó, miszerint a napokban fognak összeülni a tulajdonosok a bérlőkkel és/vagy közös megegyezés útján vagy bírósághoz fordulva felbontják a szerződést.
1178
Kibővítik a tornatermet, korszerűsítik az iskolát Mezőkeresztesen

December 12-én a munkaterület átadással elindultak a munkálatok a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. A közel 360 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás keretében – többek között - megtörténik a tornaterem kibővítése, az iskola teljes területét érintő energetikai korszerűsítés és a sportudvar fejlesztése.

 

A térség egyik legnagyobb általános iskolája található Mezőkeresztesen, a mezőkövesdi kistérség második városi rangú településének iskolájaként meghatározó szerepe van az alapfokú oktatás biztosításában is.

Az intézménybe több mint 300 gyerek jár Mezőkeresztesről illetve több környékbeli községből. A több mint 3100 m-es, három részből álló épületegyüttes több ütemben készült el, a legrégebbi szárny 1964-ben épült, a legújabb pedig 2005-ben került átadásra.

Az átgondolt és rendszeres bővítések következtében elegendő számú tanterem áll rendelkezésre a minőségi és biztonságos oktatás biztosításához. Ezen felül informatika terem, hat szaktanterem, két fejlesztő szoba, könyvtár és nyelvi labor is található az épületben.

Ugyanakkor az épületegyüttes energetikai szempontból H besorolású, azaz rendkívűl energiapazarló, főleg a legrégebben elkészült „A” és „B” épület. Ezen felül teljeskörű komplex akadálymentesítés is szükségessé vált, mivel több mozgáskorlátozott gyerek is az iskola tanulója. A mindennapos testnevelés bevezetése óta a régi bitumenes, töredezett felületű, így balesetveszélyes külső bitumenes pálya és a kis méretű, rossz állapotban lévő tornaterem felújítása, bővítése is sürgetővé vált.

Ezen felül az alapvető bútorzat is rendkívűl elhasználódott, a tanulói székek, asztalok, iskolai táblák, ebédlő székek és asztalok közel 20 éve vannak használatban. A tornapadok, tornaszerek egy része ennél is régebbi, ezeket a ’80-as évek elején, közepén szerezték be.

A fokozódó igénybevétel miatt tehát több területen szükségessé vált a pedagógiai szempontból megalapozott, reális és célszerű fejlesztések megvalósítása.

 

1063
MediChoir - ünnepi koncert Mezőkeresztesen
Már több mint három éve, hogy a Debreceni Orvos- és Egészségtudományi Centrum énekelni szerető hallgatói megalapították a MediChoir Kamarakórust. Az énekkar azóta több egyetemi és egyetemen kívüli rendezvényen is fellépett.
December 8-án vasárnap a mezőkeresztesi római katolikus templomba kaptak meghívást és adtak nagy sikerű koncertet az ünnepi szentmise után.
Az időponthoz igazodva természetesen az elhangzó dalok mind az Adventre, a karácsonyi készülődésre és Krisztus születése ünnepére igyekeztek méginkább felhívni a hallgatóság figyelmét, meghittebbé, eredményesebbé tenni a várakozás időszakát.
1304
Mikulás a József Attila úti óvodában
December hatodikán, mint ahogy az egy jó Mikuláshoz illik, a mezőkeresztesi József Attila úti óvoda mindhárom csoportját felkereste a Mikulás bácsi.
Az ovi csöppségei versekkel, énekekkel kedveskedtek a látogatónak. A csoportonként előadott műsornak és természetesen az egész éves jó magaviseletnek a végén meg is lett a jutalma: mindenki egy teli csomaggal lett gazdagabb.
Az ajándékozásból az óvónénik sem maradtak ki, sőt ha mindenki továbbra is jól viseli magát, jövőre ismét számítani lehet a ritka vendég újabb látogatására.
999
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
December 5 -én tartotta soron következő ülését Mezőkeresztes város képviselő – testülete. Az ülésen összesen három napirendet tárgyaltak a tagok.

Az első napirendben a szociális tűzifa igényléséről alkottak rendeletet a képviselők. Az előterjesztést a szociális bizottság tárgyalta. A rendelet értelmében négy szempont szerint rászorultság esetében adható tűzifa. Az igényeket december 15 -ig kell benyújtani. Az idei évben 81 erdei m3 fa vár kiosztásra, amely nagyából 120 család téli fűtésén segíthet. A tüzelő várhatóan január végén, február elején érkezik. A tagok egyhangúlag támogatták a napirendet.
A második napirendben a 2014. évi belső ellenőrzési terv került elfogadásra. Ez a feladat régen a kistérségi társulás keretein belül került elvégzésre. A tervet legkésőbb december 31 -ig kellett elfogadni. A tagok egyhangúlag támogatták a napirendet.
A harmadik egyebek napirendben több téma került megvitatásra.

2335
Mikulás a mezőkeresztesi iskolában és óvodában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolába december 5-én érkezett a Mikulás az alsó tagozatos gyermekekhez. A négy osztály az ebédlőben várta a messziről jött vendég érkezését. Minden osztály külön – külön készült rövid zenés, táncos, vagy éppen prózai műsorral. Az ünnepség végén pedig természetesen nem marad el az ajándékozás.
A Püspöki óvodába december 6-án délelőtt kopogtattak. Egy piros ruhás idegen kért bebocsátást. Az óvodások már nagyon várták és dalokkal, versekkel készültek az alkalomra. A Mikulás, hiszen ő volt ez az idegen név szerint ismert mindenkit és ki is osztotta azokat az ajándékokat amik a zsákjában lapultak. Nem csak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is jutott a sok kedves ajándékból.
1045
Mikulás ünnepség a mezőkeresztesi Művelődési Házban

December 6-án sok-sok helyre hivatalos volt a Mikulás, így a mezőkeresztesi Művelődési Házba is betoppant az este folyamán. Még mielőtt megérkezett volna a nagyszakállú, a nagyobb gyerekek kézműves foglalkozáson vehettek részt, az apróságokat pedig játszószoba várta.
Aztán 5 órakor egy interaktív mesejáték kezdődött el "A három manó és a Mikulás" címmel. A gyerekek bevonásával vidám hangulat kerekedett, a humoros, bűvészelemekkel tarkított előadást minden gyermek élvezte.
A mesejáték végén megérkezett a Télapó is, aki minden gyermek számára hozott csomagot, így senki sem ment haza üres kézzel.

973
Keresztesen is fellobant az első adventi gyertya lángja
Mezőkeresztesen december 1 -én este együtt ünnepelt a lakosság a város karácsonyfája alatt és meggyújtották a felállított nagy adventi koszorún az első adventi gyertyát. A gyermekek műsora mellett beszédet mondott Dr. Dózsa György polgármester, valamint az egyházak képviselői. Egyházi énekeket énekelt a Mezőkeresztesi Férfikórus, valamint verset mondott Kis Józsefné. A vendégeket meleg teával és koncerttel is várták a szervezők.
A PáterRock nevű atyákból álló együttes mutatkozott be a katolikus templomban, kiegészülve mezőkövesdi hittanos gyermekekkel. A műsorban egyházi művek mellett, világi dallamok is felcsendültek, sőt saját szerzeményüket is eljátszották a közel egy órás műsor alatt. Első állomása volt ez annak a sorozatnak, amelynek keretében minden adventi vasárnap programok várják a templomba látogatókat. A jövő héten komolyzenei koncert kezdődik a szentmise után.
1146
Készülődés az ünnepekre: kézművesfoglalkozás Mezőkeresztesen


Közeleg a Mikulás és a Karácsony, ezt jelzi, hogy elkezdődött a felkészülés, az ajándékok keresése. Van, aki megveszi, de van, aki saját kezűleg készíti el mindezeket. Utóbbiban nyújtanak segítséget a mezőkeresztesi Művelődési Házban is, ahol november 16-án kézműves foglalkozás keretében lehetett ajándékokat és díszeket készíteni.
A hamarosan a karácsonyfára kerülő díszek mellett az ünnepekhez kapcsolódó színezők is várták a gyerekeket. A tervek szerint e hét szombatján is várják az érdeklődőket 15 órától egy kézműves délutánra, majd a további hétvégéken is foglalkozásokon és programokon vehetnek részt a  mezőkeresztesieket.

1490
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Képviselő - testülete 2013. október 31-én 9 órai kezdettel a Városháza tanácskozó termében tartotta képviselő - testületi ülését. Az ülésen összesen három napirendet tárgyaltak meg.

Az első napirendben Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetésének III. negyedévi végrehajtásának beszámolója hangzott el. A számadatok azt mutatják, hogy jól sikerült tervezni a költségvetés elkészítésénél. A bevételek az adott időszakban feljebb teljesültek a vártnál. A legjobb eredmény a helyi iparűzési adónak mutatkozott 130% -al. A kiadásoknál még kedvezőbb a kép. A működési költségek időarányosan teljesültek. Azokon a tételeken, ahol spórolni lehetett ott meg is mutatkozott a számokon. Az napirendet a pénzügyi bizottság előzetesen megtárgyalta és elfogadásra javasolta. A képviselők egyhangúlag támogatták a napirendet.

1582
Rajz és technikaverseny a mezőkeresztesi iskolában
Mezőkeresztesen rajz és technikaversenyt rendeztek a társulás alsó tagozatos gyermekeinek a Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlőjében.
A téma a mesék világa volt amelyet szabadon választott technikával egy óra alatt kellett elkészíteni. Az alkotásokat a zsűri évfolyamonként értékelte és a legjobbakat jutalmazta is. A munkákból kiállítás nyílt a C épület 2. emeletén, a folyosón, hogy mindenki megcsodálhassa a kreatív alkotásokat.
949
Város Napja Mezőkeresztesen
A Város Napja alkalmából és a Keresztesi Csatára emlékezve október 26 -án délelőtt 10 órára várták az érdeklődőket, emlékezőket a Kossuth Lajos Általános Iskola udvarán felállított kopjafához. A himnusz eléneklése után, amely a Mezőkeresztesi Férfikórus közreműködésével szólalt meg, Dr. Dózsa György polgármester ünnepi szavai hangoztak el. A Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói Ökrös Ilona közreműködésével és Pavolekné Köpőci Ágnes irányítása mellett elevenítették fel a csata eseményeit, hangulatát, majd Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára mondott beszédet. A Mezőkeresztesi Férfikórus előadásában betyárdalok, valamint Bárdos Lajos „Huszárnóta”, Gárdonyi Zsolt „Tartsd meg hazánkat, Isten”, Kovács Lajos „Vállat vetve, kezet fogva” című művek szólaltak meg. Ezután az önkormányzat, a pártok, civil szervezetek helyezték el az emlékezés koszorúit a kopjafánál. Majd Kirnyák András iskola igazgató „Mezőkeresztes régen és ma” című fotókiállítást nyitotta meg, amely az iskola aulájában kapott helyet. Az udvaron eközben az érdeklődőknek az Egri Vitézlő Oskola vitézei tartottak ruházati és fegyverbemutatót, megelevenítve a kor szellemét. Képet kaphattak a nézők az akkori szokásokról és harci technikákról is.
1542
Ünnepi megemlékezések Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen október 22 -én először iskolai keretek között a tornateremben, majd 23 -án 10 órától a Hősök terén a város egész lakosságát várva emlékeztek meg az 56-os eseményekről. A himnusz eléneklése után Szél Kristóf 8. osztályos tanuló tolmácsolásában Balogh József 1956 című verse hangzott el. Dr. Dózsa György polgármester köszöntője után Farkas Ágnes Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című operett slágert adta elő. A Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai elevenítették fel a forradalom eseményeit Bezsák Eszter Köteles Zoltánné és Ökrös Ilona tanárnők vezetésével, ezután a Mezőkeresztesi Kamarakórus lépett fel Birtalan Judit karmester asszony vezényletével Az ünnepség végén az önkormányzat, a pártok és civil szervezetek koszorút helyeztek el a történelmi emlékműnél, majd közösen meghallgatták a szózatot.
1451
Halloween Mezőkeresztesen
A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, amely mára hazánkban is egyre nagyobb teret hódít. A mezőkeresztesi iskolások 24-én csütörtökön a tanítás után vehettek részt töklámpás faragó versenyen, igénybe véve a szülők segítségét is. Az elkészült lámpásokra a zsűri mondta ki a végső szót. De nem csak a kifaragott, tökből készült alkotásokkal lehetett versenyezni, hanem egyénileg, vagy csoportosan nevezhettek a vállalkozó kedvűek a jelmez versenyre is. A jelmezes bemutatkozást egy saját, alkalomhoz illő verssel is ki lehetett egészíteni.
1540
Egészséghét a mezőkeresztesi óvódában
Az elmúlt héten öt napig az egészségé, az egészséges életmódra való nevelésé volt a főszerep a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában.
A hét minden napjára jutott valamilyen egészséghez kapcsolódó program. Hétfőtől az előzetes feladatként kiadott saját termelésű zöldségek, illetve gyümölcsök kerültek kiállításra az óvodában. Délelőttönként gyümölcssalátát készítettek, sütőtököt sütöttek a gyerekek
Csütörtökön beszélgető kört tartottak a gyermekekkel az egészségről a helyi védőnők bevonásával. A pénteki napon a mozgásé volt a főszerep. Sportnapra várták nem csak a gyermekeket, hanem szüleiket, nagyszüleiket, testvéreiket is. Zenés gimnasztikával kezdődött a nap, majd csoportonként ügyességi, játékos feladatok várták a jelenlévőket.
1169
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Október 10-én tartotta soron következő testületi ülését Mezőkeresztes város képviselő – testülete. Az ülésen összesen két napirendet tárgyaltak a tagok.
Első napirendben a képviselők csatlakozási szándékukat fejezték ki a Bursa Hungarika ösztöndíjpályázathoz. Az előző években is sikeresen futó programba hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatási tanulmányainak támogatására lehet pályázni.
Az idei évben a tagok néhány elemén változtattak a bekerülés feltételein, hogy minél szélesebb kör tudjon részt venni a programban és hogy ténylegesen azok legyenek támogatva, akik igazán rászorulnak.
1208
Nyugdíjazási rendezvény Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen kihelyezett munkaértekezlet keretében összevontan köszönték meg annak a hat dolgozónak a több évtizedes kitartó, áldozatkész munkáját akik az elmúlt években, idén, vagy esetleg egy-két hónapon belül élvezhetik a nyugdíjas élet örömeit.
A házasságkötő teremben kezdődő programon részt vettek a hivatal aktív dolgozói is, a következő generáció. Ajándékot vehettek át az ünnepeltek Dr. Dózsa György polgármestertől, a képviselő – testület tagjaitól, illetve a dolgozóktól.
A meghívottak név szerint Pap Imréné, Jersey Béláné, Tóth Gyuláné, Kovács Istvánné, Monoki Istvánné és Kirnyák András hosszú éveken keresztül tevékenykedtek a város, a lakosok érdekében. Köszöntőjében Dr. Dózsa György polgármester jó pihenést kívánt a nyugdíjba vonulóknak, szeretteik körében és arra kérte őket, hogy nézzenek néha vissza régi munkahelyükre, amennyiben idejük engedi, hiszen mindig szívesen látják őket.
894
Köztisztviselők Napja Mezőkeresztesen
Szeptember 26 -án tartották az elmaradt köztisztviselők és kormánytisztviselők napját a Mezőkeresztesi alkalmazottaknak.
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napja - korábbi nevén a köztisztviselők napja - minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1992-ben ezen a napon lépett életbe a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, ennek emlékére négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy Magyarország területén július 1-jén ünnepnapot tartsanak. Jelenleg munkaszüneti napnak számít a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a fizikai alkalmazottak számára.
Dr. Dózsa György polgármester ünnepi szavai után ebédre várták a megjelent nyugdíjas és aktív dolgozókat a hivatalból, a könyvtárból, a művelődési házból és az egészségügyből. Az ebéd elfogyasztása után lehetőség volt a kötetlen beszélgetésre, szórakozásra. A zenei aláfestést Vitéz Bacsi József szolgáltatta.
748
"Év szerelője":országos döntőt szervezett a Hungarofék Kft.
Október 15-én és 16-án rendezték meg egy mezőkövesdi hotel előterében az "Év szerelője" verseny országos döntőjét, a mezőkeresztesi Hungarofék Kft. szervezésében. A versenyzők feladata az volt, hogy minél hamarabb kicseréljék a versenyre kiállított kamion egy oldali fékjét, miközben mindent szakszerűen, megfelelő sorrendben és minőségben végeznek el.
A megmérettetést elsősorban autóbusz- és kamionszerelők számára rendezték meg, a döntőre pedig azok juthattak el, akik megnyerték az egyes területi döntőket az elmúlt hónapok során.
2059
Könyvtári Napok Mezőkeresztesen
2013-ban október 7-13. között került sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire amelyhez a Mezőkeresztesi Városi Könyvtár is csatlakozott. 2013-ban az emberi kapcsolatok kerülnek a könyvtári napok középpontjába. Életkortól és lakóhelytől függetlenül minden ember  számára nélkülözhetetlen, hogy értékes kapcsolata legyen embertársaival, ami mind a társas kapcsolatok, mind pedig a lelki  egyensúly megőrzésének szempontjából rendkívül fontos.
Pénteken egy kis kézműves foglalkozásra várták a gyerekeket, ahol különböző módszerekkel könyvjelzőt lehetett készíteni.
Vasárnap egy kötetlen beszélgetésre vártak a mindenkit akik kedves emléket őriznek az egykori tanárnéniről Tahy Olgáról, akinek nevét immáron 2 éve a viseli a városi könyvtár. A beszélgetésen jelen voltak az egykori pedagógus első és utolsó tanítványai is,  mintegy generációk közötti találkozást idézve a közös emlékezéshez. A
kötetlen beszélgetés után közösen átvonultak az emléktáblához, ahol elhelyezésre kerültek az emlékezés koszorúi.
1004
Ismét lesz keresztesi vásár
Még jónéhány évvel ezelőtt is meglehetősen nagy hírnek örvendett és rengeteg eladót, illetve vásárlót vonzott a Mezőkeresztesen havonta megrendezett állat és kirakodó vásár. Mára azonban a városnak úgyszólván elúszott a vásártartási joga. Mindennek a legfőbb oka, hogy a ma már lényegesen szigorúbb feltételekkel kell számolnia a településnek, ha valóban vásárt szeretne rendezni.
Egy pályázati lehetőség nyomán azonban hamarosan ismét elindulhat az adás-vétel a régi vásártéren. Minderre mintegy 30 millió forintos támogatást nyert Mezőkeresztes önkormányzata.
1096
Tornateremből sportcsarnok lesz Mezőkeresztesen
Már korábban megnyerte Mezőkeresztes az a mintegy 350 milliós pályázati forrást, melynek köszönhetően lényeges korszerűsítési munkálatok valósultak meg a helyi általános iskolában.
A projekt következő és talán leginkább látványos lépése a mostani tornaterem átalakítása, kibővítése lesz. Természetesen az elsődleges cél a sport rendezvények méltó helyszínének megteremtése lesz a projekt során, ugyanakkor egyéb közösségi célokat is szolgál majd az új sportcsarnok.
A tervekről, kivitelezésről kérdeztük a város polgármesterét.
1015
Mezőkeresztesen is fellobbant a tűz, és a szépkorúakat ünnepelték
Az "Itthon vagy-Magyarország szeretlek" országos rendezvénysorozat keretében Mezőkeresztesen is programokat szerveztek az elmúlt hétvégén.
Szombaton a Művelődési Házban honismereti vetélkedőt tartottak 3 csapat részvételével. A szellemi erőpróba témáit Magyarország történelme, nevezetességei valamint a magyar irodalom művei képezték. A csapatokat oklevéllel és könyvjutalommal díjazták a szervezők.
Vasárnap a rendezvény részeként megtartott Idősek Napjával kezdődött a program: elsőként a református templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet a szépkorúak tiszteletére, majd a résztvevők a
Művelődési Házba sétáltak át.
2575
Útfelújítás a közmunkaprogram keretében Mezőkeresztesen
Korábban már beszámoltunk nézőinknek arról, hogy több környékbeli településhez hasonlóan Mezőkeresztesen is jelentős munkálatok kerültek kiveitelezésre idén is a közmunka program keretében.
A város szinte minden pontján történt előrelépés a programnak köszönhetően. Több helyen a virágosítás, a vízelvezető árkok karbantartása, az utak javítása, új burkolattal történő ellátása tette szebbé, élhetőbbé a települést.
Főleg az utóbbira való tekintettel beszélgettünk
Mezőkeresztes polgármesterével.
886
Egyészségügyi pályázatot nyert Mezőkeresztes
A közelmúltban érkezett a jó hír Mezőkeresztes Önkormányzatához, mely szerint három, egészség megőrzést célzó pályázatuk pozitív elbírálásban részesült.
Ennek nyomán hamarosan olyan szűrővizsgálatokra, egészséges életmóddal kapcsolatos változatos programokra kerül majd sor a településen, amelyek mindenki számára elérhetőek lesznek. Az Önkormányzat e célból mintegy 30 millió forintból gazdálkodhat majd. A programok várhatóan október elején indulnak útjukra.
A pályázat annak ellenére is sikeresnek bizonyult végül, hogy első körben elutasító végzés született a bírálók részéről.
696
"Itthon vagy! Magyarország szeretlek!" programsorozat
Szeptember 28-án és 29-én az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozat keretében megmozdul az egész ország, kisebb-nagyobb települések rendeznek eseményeket, amiből Mezőkeresztes város sem maradhat ki.
Mindkét nap változatos programok várják a művelődési házba kilátogató vendégeket.
A szombati napon délután 3 órától honismereti vetélkedőre várják az érdeklődőket, ahol Magyarország kultúrája, történelme és hagyományai lesz a központi téma. Közben kézműves foglalkozás várja a kisebbeket. 5 órától táncház várja a mozogni, tanulni vágyókat Zelei Ferenc művésztanár vezetésével.
Másnap fél 11-től istentiszteletre várják a hívőket a református templomba, majd a 70 évnél idősebb lakosságot köszöntik egy műsorral a művelődési házban. Operett, az óvodások műsora, valamint a férfikórus felcsendülő dalai teszik változatossá a programot. Este 7 órától egy színházi előadás, majd 9 órától egy tűzzsonglőr show kápráztatja el a közönséget. Legvégül a hagyományos Szent Mihály napi tűzgyújtás zárja a rendezvénysorozatot.
712
Vége a motoros találkozónak Mezőkeresztesen
A motorzúgástól hangos Mezőkeresztes a hétfői napra elcsendesült, hiszen véget ért a 3 napos motorostalálkozó. A rendezvénysorozat alatt minden látogató megtalálhatta a kedvére való látványosságot.
Már a pénteki napon elkezdődött a program, hiszen 5 órától motoros felvonulás indult a csónakázó tótól, fél 7-től pedig Street Fighter Show – azaz motoros akrobata bemutató kezdődött a Táncsics utcán. Közben a csónakázó tónál elkezdődtek a rockzenei koncertek, többek között a sokakat vonzó Időgép zenekar élő koncertje is.
A szombati napon reggeltől éjszakába menőig folytak a programok. 10 órától egy motoros felvonulással indult a nap, majd ismét egy motoros akrobata bemutatóra került sor. 1 órától a kerékpárosok vették át a főszerepet, hiszen egy triál show-t, kerékpáros akrobata bemutatót láthatott a közönség.
Majd jó ebédhez szól a nóta – Vitéz Bacsi József zenélt a színpadon. Közben ügyességi és akadályverseny, családi kresz vetélkedő, aszfaltrajzverseny várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Délután 2 órától közel szász veteránjármű érkezett a főutcára, ahol egy kis játékos feladat is várt a résztvevőkre.
709
Benzingőz és kétkerék - Motorostalálkozó Mezőkeresztesen
Szeptember 6-a és 8-a között benzingőztől és motorbőgéstől lesz hangos Mezőkeresztes város, hiszen ekkor kerül megrendezésre első alkalommal a Szeptemberi Járművarázs elnevezésű programsorozat, illetve az I. Mezőkeresztesi Motoros Találkozó.
A program pénteken indul egy motoros felvonulással a városban, majd fél 9-kor az Időgép élő koncertjére várnak mindenkit a Mezőkeresztesi Csónakázótó és Szabadidőparkba.
Szombaton 10 órától a Dózsa György úti Presszó előtt motoros bemutatók, ügyességi versenyek, Street Fighter Show, biciklis és kismotoros ügyességi játékok, gyermekfoglalkozások, egészségsátor és ingyenes szűrővizsgálatok várnak a kilátogatókra.
Délután 2 órára érkeznek a veterán motorok, majd folytatódnak a programok. Interaktív gyermekműsor, aszfaltrajzverseny, operett és könnyűzenei műsorok és végén utcabál zárja napot.
Eközben a csónakázótónál 18 órától elkezdődnek a különféle rockzenei koncertek, amelynek csúcspontja a 30 éves fennállását ünneplő Pokolgép zenekar koncertje lesz. Az estét tűzijáték zárja.
Vasárnap bolhapiac várja a piactérre kilátogatókat, ahol az alkatrésztől a ruhaneműig szinte mindent meg lehet majd találni.
A háromnapos rendezvény
díszvendége Koncz Gábor Kossuth-, és Jászai Mari díjas színművész lesz.
2240
Véget ért a 3 napos vigasság Mezőkeresztesen
Előző adásunkban már beszámoltunk a Mezőkeresztesen rendezett Augusztusi Vigasságok első vasárnapi programjairól, valamint a hétfői nap délelőttjéről, most lássuk milyen programok vártak még a népkertbe kilátogatókra.
Hétfőn délután hagyományőrző csoportok énekei csendültek fel a színpadon, majd a Szemerey László egri bűvész kápráztatta el a közönséget, hol azzal hogy különálló lufikból mesefigurát hajtogatott, hol azzal, hogy eltüntette a kezébe akadt tárgyakat. A bűvészshow után ágyúdörgéstől és kardcsörgéstől lett hangos egy félórára a színpad előtti tér, hiszen megelevenedett a közönség előtt a mezőkeresztesi csata, korhű ruhákkal és fegyverekkel. Az izgalmas csatajelenetek után Janicsák Veca lépett a színpadra ki hangjával varázsolta el a közönséget.
803
Augusztusi Vígasságok Mezőkeresztesen
Augusztus 18-án vette kezdetét Mezőkeresztesen az idei Augusztusi Vígasságok.Reggel a Dávid János Főzőversennyel kezdődött a nap, 22 csapat nevezett be a versengésbe. A reggeli tűzgyújtást követően a jókedvű csapatok különféle ételeket készítettek a versenyre, egyben azonaban minden társaság megegyezett: mindenhol jó hangulatban telt a délelőtt.
A kilátogató vendégeket elsőként a bábszínház szórakoztatta, majd a Diamond Dance tánciskola mezőkeresztesi növendékeinek táncbemutatója következett.
Ezután a mezőkeresztesi csatára emlékezve, és a középkor mindennapjait felvillantva megkezdődött a haditorna bemutató, melynek során a korabeli fegyverekkel, ruhákkal is megismerkedhettek az érdeklődők.
Közben a főzőcsapatok is elkészültek étkeikkel, a zsűri elé folyamatosan érkeztek a finomabbnál finomabb falatok.
A nótaszó mellett elkészült minden csapat, és mindenki elfogyaszthatta ebédjét. A zsűri számára viszont mondhatni nehéz falat volt kiválasztani a legjobb csapatokat, hiszen sok-sok szépen tálalt és jóízű étel közül kellett választaniuk.

1106
Anyatejes Világnap Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen évek óta hagyomány, hogy az Anyatejes Világnap alkalmából családi programra várják a kismamákat, gyerekeket. A védőnői szolgálat által szervezet programra a Művelődési Házban került sor. A délelőtt programjáról a főszervezőt kérdeztük.
589
Sokrétű közfoglalkoztatás és elszomorító rongálás Mezőkeresztesen
Ebben az évben március 11-én indult útjára a közfoglalkoztatás, ismertebb nevén a közmunka program Mezőkeresztesen. Ebben az évben a kezdő létszám 40 fő volt, amit mind a mai napig sikerült megtartania a városnak.
A közmunkások fogalkoztatása négy alappillérre épül. Egyrészt a mezőgazdasági földutak karbantartása, az illegális hulladéklerakók megszüntetése, valamint a hatékony belvíz-elvezetés biztosítása és a belterületek karbantartása jelenti a legfőbb elfoglaltságot.
Ezek közül is a legtöbb munkát a több kilométer hosszú vízelvezető árokrendszer folyamatos karbantartása és a belterületek karbantartása adja. Előbbin forgatásunk idején a Kassai úton dolgozott napi nyolc órában több ember is, ami egyébként a megszokott munkaidő hétköznapokon.
A másik legnagyobb létszámot igénylő tevékenység a belterület karbantartás. Ebbe számtalan tevékenység bele tartozik, kezdve a terek, járdák, utak tisztán tartásától egészen a parkosításig, a virág ültetésig.

906
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Rendkívüli testületi ülést tartottak Mezőkeresztesen június 24-én. Az ülésen három napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Az első napirendben a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás létrehozásáról és működtetéséről szóló megállapodás módosítására került sor. Erre törvényi változások miatt volt szükség. A társulás megmarad, hiszen több olyan feladat van, amit célszerű több településnek közösen ellátnia, ám a megállapodást több ponton átdolgozták a tagok igényei és a törvények változása kapcsán.  A települések ezentúl csak olyan feladatokat finanszíroznak, amelyben részt vesznek. A hozzájárulásokat az adott település lakosságszáma alapján állapítják meg.
Október-november környékén tisztázzák véglegesen, hogy milyen feladatokat lát majd el a jövőben a társulat, és ehhez milyen finanszírozás társul.A határozati javaslatot egyhangú igennel elfogadták a képviselők.
A 2.napirendben a Szentistván és Térsége Beruházó és Kommunális Szennyvízüzemeltető Társulás társulási megállapodásának módosítására került sor, amelyet az új vízügyi törvény illetve a tagok igévnyei indokoltak. A képviselők egyhangú igennel fogadták el az előterjesztést.
801
Angol nyelvtanfolyam indult Mezőkeresztesen
Június 28-án vette kezdetét Mezőkeresztesen az a nyelvtanfolyam, amely egy uniós pályázat segítségével 100 órás intenzív angol nyelvtanulási lehetőséget ad a képzésben részt vevő 11 fő számára. Szeptember végéig, pénteken és szombaton 3-3 órában tanulják kezdő szinten, az alapoktól az angol nyelvet Oroszné Nagy Tünde közreműködésével.
A tanfolyamra beiratkozók részére ingyen van a tankönyv, az önrész pedig 2000 Ft a teljes képzésre vonatkozóan. A tanfolyam elvégzéséről tanúsítványt kapnak a résztvevők.
Már szervezés alatt van a következő képzés, szintén kezdő angol csoport indul majd augusztus 5-én: az egy hónap múlva induló képzésre még lehet jelentkezni, az órák hétfőn és szerdán a délutáni időszakban lesznek. Jelentkezni és érdeklődni lehet a mezőkeresztesi Művelődési Házban/IKSZT-ben, Okosné Kemény Henriettnél a 30/633-3478-as telefonszámon vagy a www.tudasodajovod.hu internetes oldalon.


1586
Szent Iván: családi nap Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen már hagyomány, hogy az év leghosszabb napján, vagy az ahhoz közel eső hétvégén nagyszabású programsorozat várja az érdeklődőket a Népkertben és környékén.
Június 23-án a Jakab Miklós Fogathajtó Versennyel kezdődtek a programok délelőtt 10 órakor. A versengést, amelyen tizenhat hajtó és lovaik mérhették össze tudásukat akadályhajtásban, Dr. Dózsa György polgármester nyitotta meg. A jelenlévők pedig szebbnél szebb fogatokban gyönyörködhettek a verseny során, melyre az ország távolabbi pontjairól is számos versenyző érkezett.
698
Ballagás a mezőkeresztesi iskolában
2013. június 8 -án ballagtak el a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói Mezőkeresztesen. A gyermekek a műsor kezdetét jelző csengőszó után, énekelve járták körbe régi, megszokott tantermeiket és az iskola virágokkal feldíszített udvarát, amíg a kézilabdapályán felállított színpadhoz nem értek. A ballagók 25 perces műsora után, amelyben mindannyian szerephez jutottak, a hetedikesek elbúcsúztatták a nagyokat, majd a 8. osztályosok nevében Szél Kristóf köszönte meg az itt töltött időt. Kirnyák András intézményvezető rövid ünnepi beszédét követően került sor a jól sportoló és tanuló, valamint az aktív közösségi életet élő tanulók jutalmazására. Oklevelet kaptak a szülői munkaközösség legaktívabb tagjai is. A műsor zárásaként énekelve, tele virágokkal vonultak vissza az osztálytermükbe.
939
Óvodai ballagás a mezőkeresztesi József A. úton
A mezőkeresztesi József Attila úti óvodában június 8-án, szombaton 1/2 10-kor gyülekeztek a gyerekek és a szülők, hogy részt vegyenek az intézmény tanévzáró ünnepélyén és elbúcsúztassák azt a 29 gyereket, akik szeptembertől már nem itt, hanem az iskola első osztályában kezdik a tanévet.
A legkisebbek kacsa jelmezbe öltözve vidám műsorral, a középsősök pedig már a nyár végét idéző dinnye vásárral engedték útjukra az oviból immár kinőtt társaikat. A búcsúzó nagycsoportosok szintén versekkel, dalokkal köszöntek el, mielőtt utoljára végig járták az ovi termeit és udvarát.
655
Bódvavendégiben vendégeskedtek a mezőkeresztesiek
Június elsején szombaton a határ túlsó oldalára, a Szlovákiában fekvő Bódvavendégi településre voltak hivatalosak a mezőkeresztesi képviselő testület tagjai, több hivatali dolgozó, helyi lakos, illetve a Kamarakórus.
A határon túli, mintegy 200 fős falu idén ünnepli fennállásának 750. évfordulóját. Az ebből az alkalomból rendezett ünnepség a szlovák és magyar Himnusz eléneklésével vette kezdetét, majd Béres Tibor a község polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Id. Szilasi István az ottani helytörténet kutatója visszatekintett az eltelt 750 esztendő eseményeire.
Ökumenikus szertartás keretében egy erre az alkalomra öntött harangot szentelt fel a helyi református és katolikus lelkipásztor, amely a ravatalozó harangja lesz a későbbiekben.
605
Gyereknap a mezőkeresztesi IKSZT-ben
Május 25-én, szombaton ünnepelték Mezőkeresztesen az IKSZT –ben a gyermeknapot. A rendezvény tíz órakor kezdődött egy biciklis felvonulással a művelődési házig. Itt ugrálóvár, lézerharc, kézműves foglalkozás várta az érdeklődőket. A nap folyamát a kilátogatók láthattak Shotokan karate bemutatót, rendőrségi bemutatót, értékelték a feldíszített bicikliket, rollereket amellyel a reggeli felvonulásban részt vettek a tulajdonosaik. Délután megérkezett Ricsi Bohóc, hogy megnevettesse a gyermekeket. A miskolci Csodamalom Bábszínház három mesét hozott erre az alkalomra, többek között Vitéz Lászlóról. A nap sztárfellépője volt pedig Varga Viktor volt, aki extravagáns fellépésével és közvetlen stílusával remek hangulatú koncertet adott a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Végül az egész napos programsorozatot pedig tini disco zárta.
675
Gyermeknap a Kossuth Lajos Általános Iskolában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjait az idei évben is szervezett programok várták Gyermeknap alkalmából május 25-én. A délelőtt folyamán részt vehettek kerékpáros ügyességi versenyen évfolyamonként, focizhattak, kézilabdázhattak. A tornateremben népi gyermekjátékok várták az osztályokat. Voltak játékos feladatok és nyelvi, irodalmi kvíz is. Tíz órakor érkezett az Egri Főiskola két oktatója, hogy érdekes kémiai kísérletekkel kápráztassa el a gyerekeket és pedagógusokat. A délután folyamán hulla-hopp karika bemutatót és parkour bemutatót is láthattak az iskolások. A nap végén a tanár – diák mérkőzéseket izgulhatták végig a szurkolók.
670
Konfirmálás Mezőkeresztesen
A református egyházban a konfirmáció nyilvános bizonyságtétel a hitről és egyben bizonyság is a hitbeni alapismeretek elsajátításáról, miáltal a konfirmáló fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak.
Május 26-án vasárnap a mezőkeresztesi református templomban 8 fiatal konfirmált. Közülük öten a helyi gyülekezet tagjai, ketten Mezőnyárádról, egy leány pedig Miskolcról érkezett. Az ünnepi istentiszteleten Hajdú Ferencné lelkipásztor hirdetett igét, majd az ezt követő vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását, illetve megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival.
621
Év végi táncbemutató Mezőkeresztesen
2013. május 28-án kedden  tartotta Mezőkeresztesen év végi gálaestjét a Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
Elsőként a megjelent szülőket, pedagógusokat, táncosokat és a képviselő testület tagjait köszöntötték, majd elkezdődhetett a bemutató. A sok érdeklődőt vonzó esten a mezőkeresztesi tanítványokon kívül felléptek kistokaji táncosok is.
Az ovisoktól az iskola felső tagozatos diákjaikig mindenki megmutathatta az erre az alkalomra betanult koreográfiát, ami egyben az év végi vizsgát is jelentette. A megjelentek ízelítőt kaphattak a modern tánctól a klasszikus keringőig szinte mindenből.
Az est zárásaként a fináléban minden résztvevő közös táncot adott elő.
629
Madarak és Fák Napja a mezőkeresztesi óvodákban
A mezőkeresztesi óvodában május 22-én ünnepelték a Madarak és Fák Napját. Bár udvari tevékenységeket terveztek erre a napra, a hűvös és esős idő miatt a csoportszobában tartották meg a nap programjait.
A Maci csoport a füstifecskét, a Méhecske csoport a fehér gólyát, a Pillangó csoport pedig az év madarát, a gyurgyalagot választotta e nap jelképének. Már az előző napokban elkészítették a fecske- és gólyafészket a méretazonos és élethű tojásokkal együtt, de néztek videofilmet, folyóiratokat, könyveket is böngésztek a kiválasztott madarakkal kapcsolatban.
Az udvari homokozóba egyébként elkészült a gyurgyalag lakhelye is, amelybe a Pillangó csoport által készített gyurgyalagok is odakerülnek majd. A gólyafészek a legmagasabb udvari játék tetejére, míg a fecskefészek a kisház eresze alatt lesz elhelyezve.
A Szentistváni úti óvodában is több program várta a gyerekeket. Az óvodába belépve, a faliújság is hirdette a jeles ünnepet. A csoportszobában először találós kérdésekre válaszolhattak a gyerekek, a helyes választ adók jutalmat is kaptak.
Majd a kicsik rajzolhattak, színezhettek illetve madárfészket készíthettek, amelybe gyurmából készültek a kismadarak. A nagyok közben az erdők madarainak "tollába bújhattak", hiszen a közös játék során a fiókák és anyjuk szerepét is az óvodások alakították.

514
Idén hetedszer - Harmatcsepp Napok Mezőkeresztesen
A hagyományokat követve ebben az évben is megrendezésre került a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvoda szervezésében a "Harmarcsepp Napok" elnevezésű rendezvény sorozat a helyi művelődési házban.
Május 16-án Czirják Károlyné intézmény vezető köszöntőjével indultak útjukra a programok. Ezt követően előbb a Szentistváni úti, majd a József Attila úti ovi apróságai szórakoztatták a résztvevőket vidám versekkel, majd Szuhánszki Mónika vezetésével a nagycsoportosok táncos előadása következett. A legkisebbeknek, vagyis a kiscsoportosokanak különösen jelentős volt ez a nap. Megkapták ugyanis az óvoda emblémájával ellátott Harmatcsepp-jelvényt, az intézményhez tartozásuk jelképét.
567
Az édesanyákat köszöntötték a mezőkeresztesi óvodások
Mint szerte a térségben és az országban is, az elmúlt hét leginkább az édesanyák és a nagymamák köszöntésének lázában, illetve az ünnepségre való készülődés jegyében telt a két mezőkeresztesi óvodában is.
A püspöki és a József Attila úti óvoda apróságai összesen öt csoportja készült zenés verses műsorral, május hetedikére hogy megköszönjék a szülőknek és nagyszülőknek a mindennapi gondoskodást.
494
Majális Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen színes programokkal és főzési lehetőséggel várták azokat, akik május 1 -én egy közös majálison szerették volna eltölteni a napot. Reggel fél kilenckor motoros felvonulással indult a nap. A városból és a környékről érkezett motorosok bejárták az egész települést és megadták az alaphangot a nap további részéhez.
652
Testületi ülés Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő - testülete április 26-án pénteken 9 órai kezdettel a Városháza tanácskozó termében tartotta soron következő képviselő-testületi ülését. Az első napirendben ESZI intézményvezetői pályázatok elbírálására került sor. A felhívásra összesen heten jelentkeztek. Ebből hárman rendelkeztek a munka betöltéséhez szükséges végzettséggel és feleltek meg a pályázati kiírás összes kritériumának. Ebből a három főből a testület Gáspárné Hilovszky Évát választotta az intézményvezetői poszt betöltésére.
516
Föld Napja a mezőkeresztesi óvodában
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában április 24-25-én rendeztek programokat a Föld Napja alkalmából. Április 24-én túrázni indultak a kicsik a településen. A végcél a város melletti mező volt, hogy a szabadban töltsék a délelőttöt. Kényelmesen megtízóraiztak, hogy később bírják a játékot és a szaladgálást a jó levegőn. Április 25-én a szülőkkel közösen láttak hozzá az óvodaudvar rendbetételéhez. Kigyomlálták a sziklakerteket, új virágokat ültettek a ládákba, illetve rendbetették az ablakokban lévő muskátlikat is.
489
Mesevetélkedő Mezőkeresztesen
11. alkalommal került megrendezésre Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában a Térségi Mesevetélkedő. Hét intézményből 20 csapat mérte össze tudását 1- 4. évfolyamig. A hét játékos feladat között volt totó, villámkérdés, igaz – hamis játék és természetesen a régóta hagyománynak számító meserészlet bemutatás is. Az előadásokat évfolyamonként 3 tagú zsűri értékelte és az egyes feladatokra kapott pontok összeszámolása után alakult ki a végeredmény. Végeredményt minden évfolyamon külön hirdettek. Az első három helyezett könyvjutalmat a többiek pedig bögrét kapta a teljesítményük elismeréséért.
850
Készüljünk együtt a nyárra! - előadás Mezőkeresztesen
Készüljünk együtt a nyárra! - ez volt annak az előadásnak a címe amit szombat délután hallgathattak meg az érdeklődők a mezőkeresztesi Művelődési Házban. Víghné Novák Erika gyógymasszőr, természetgyógyász először állt nagyközönség elé, hogy az egészséges élet, a mozgás és a masszás éllattani hatásait mutassa be az emberi szervezeten.
438
Színes programok május elsején Mezőkeresztesen
Május első napján ismét a kikapcsolódásé lesz a főszerep Mezőkeresztesen. A Művelődési Házban és annak udvarán rengeteg érdekes és színes program várja majd a kicsiket és nagyokat egyaránt.
Reggel fél kilencre szeretettel várnak mindenkit, akinek van kedve egy közös ébresztőre és rendelkezik bármilyen közlekedésre alkalmas járművel. A járműfelvonulás gyülekezőhelye a katolikus templommal szembeni ABC parkolója. Végállomás a mezőkeresztesi Művelődési Ház, ahol motorkiállítással, színes programokkal, fellépőkkel, büfével várják az érdeklődőket.
Lesz táncbemutató, énekbemutató, jógaóra, latin aerobik óra, hastáncbemutató, kézműves foglalkozások, csapat versenyek. A piknik lehetősége mindenki számára adott lesz és délben szokás szerint élőzene kíséretével jó ebédhez szól a nóta. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.
539
Közmunkaprogram Mezőkeresztesen
Márciusban elindult a közmunkaprogram a környező településeken is. Egyrészt a kistérségi társulás, másrészt az önkormányzatok által felvett munkaérővel. Jelen rendszerben 8 órás foglalkoztatás valósul meg, ahol négy tengely mentén folyik a munkavégzés. A részletekről, a mezőkeresztesi helyzetről Tóth – Móricz Péterrel beszélgettünk.
598
LEADER-fórum Mezőkeresztesen
A Dél-borsodi Akciócsoport Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáját (HVS) a folyamatosan változó társadalmi, gazdasági környezettel és az újonnan felmerülő térségi igényekkel összhangban meghatározott időközönként aktualizálni szükséges. A Vidékfejlesztési Minisztérium a 2013. évben március 20. és április 10. között biztosít lehetőséget a Dél-borsodi LEADER Egyesület számára a felülvizsgált HVS elkészítésére.  A projektötletgyűjtés nagy jelentőséggel bír, mert a felmerülő, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap LEADER tengelyének struktúrájába beilleszthető ötletek beépülnek a stratégiába. Ennek apropójából tartott fórumot az egyesület Mezőkeresztesen, április 5-én, ahol Murányi Norbert vidékfejlesztési menedzsert kérdeztük a változásokról.
694
Húsvéti készülődés Mezőkeresztesen
Március 31-én vasárnap egy kis Húsvéti ünneplésre vártak mindenkit Mezőkeresztesre a művelődési házba. Az érdeklődők festhettek tojást, készíthettek fa alapanyagból nyuszit, vagy színezhettek Húsvéthoz kapcsolódó rajzokat. A helyszínen állatsimogató is várta a kilátogatókat, ahol kisnyuszit, illetve kisbárányt láthattak a gyerekek. Az Aranykapu társulat az ünnepkörhöz tartozó dalokkal, mesével, bábbal és játékkal szórakoztatta a közönséget. A Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda két pedagógusa pedig hullahopp karika versenyt rendezett a jelentkezőknek. Délben Szelei Katinka érkezett Mezőnyárádról, hogy énekével, gitározásával lepje meg a közönséget, valamint mesélt arról mit jelent a keresztény embereknek a Húsvét.
513
Dr. Barsi Ernő előadása Mezőkeresztesen
Dr. Barsi Ernő tanár úr, néprajzkutató, zenepedagógus, zenetörténész és főiskolai tanár 1920-ban született Sályban, ahol édesapja kántortanítóként tevékenykedett. Életét nem csak a tanításnak, hanem a népdalok és a néprajz széles körű kutatásának is szentelte. 93 évesen meglepő szellemi frissességgel még ma is aktívan dolgozik, számos előadást tart, publikál és megosztja mindazt a kincset, amelyet egy élet munkája nyomán a magáénak tudhat.
Február 18-án Mezőkeresztesen az IKSZT-ben tartott előadásán telt ház várta Ernő bácsit. Bevezetésként Kovács Károlyné önkormányzati képviselő mutatta be az előadót a nagyszámú közönségnek.
632
Víz Világnapja a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában is megemlékeztek a Víz Világnapjáról. A szokásostól eltérően, most nem csoportonként forgószínpadszerűen jöttek az egyes feladatok és műsorok, hanem minden gyermek a tornaszobában izgulhatta végig az programokat. Először az óvónénik egy bábelőadással kedveskedtek a kicsiknek. Ahol a "Csuka és az aranyhal" történetét ismerhették meg a gyerekek, majd ének, mondóka és találós kérdések következtek.
2298
Tréfás vetélkedő a mezőkeresztesi iskolában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzata tréfás vetélkedőt szervezett alsós és felsős tanulóknak egyaránt március 25-ére. Az intézmény ebédlőjébe gyűlt össze a tizenöt, egyenként négy fős csapat, hogy megméretesse magát hét feladaton keresztül. Érdekesebbnél – érdekesebb ügyességi és elméleti feladatok várták a gyermekeket, amelyekkel hol az egész csapatnak, vagy alkalmanként csak egy-egy tagjának kellett megbirkóznia. A próbák között volt puzzle, wc papír múmia készítés, labdagurítás vakon. Külön érdekes és finom ötlet volt a szervezők részéről, hogy a pontokat cukorkában mértek, amelyet a gyermekek megkaptak és el is fogyaszthattak, de persze csak az eredményhirdetés után.
903
Palánta Gyermek- és Ifjúsági Misszió Mezőkeresztesen
A Palánta Gyermek- és Ifjúsági Misszió március 21-én látogatott el mezőkeresztesre a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodába. Egy bábelőadást mutattak be, amely a Húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódott. Az első Palánta bábelőadás 1994-ben. Céljuk az volt, hogy a Biblia iránymutató értékei, a vizuális eszközök bevonásával, a gyermekeket számára még befogadhatóbb formában jelenítsék meg, hogy a befogadókat még mélyebben hassák át, hétköznapjaikra még teljesebben hassanak ki. Bábdarabjaik a családok, iskolák és gyermekek hétköznapjait jelenítik meg. A konfliktusok is olyanok, amiket a gyermekek nap, mint nap átélnek. A megoldások azonban a Bibliai értékeket tárják eléjük. Bemelegítésként a darab előtt közösen tanultak egy dalt az ovisokkal, amelyet mozgással meg is jelenítettek. Az előadásra legjobban odafigyelő gyermekek ajándékot is kaptak kifestőkönyvet és zenei CD-t.
489
Kézműves foglalkozás a Kossuth Lajos Általános Iskolában
Március 21 -én, Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzata, a szabadidő hasznos eltöltésére kézműves foglalkozást szervezett, az intézmény ebédlőjébe. A foglalkozáson alsós és felsős tanulók egyaránt részt vehettek és részt is vettek szép számban. Hat asztalon, összesen hétféle tevékenységet lehetett kipróbálni. Az elkészítésre váró díszek a tavaszi és a Húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódtak. Készült nyuszi, virág, tojás, festéssel, színezéssel, vágással és ragasztással. Minden gyermek megtalálhatta a számára kedves feladatot, vagy akár elkészíthette sorban az összes tárgyat. Ha valahol pedig elakadtak a pedagógus segítők szívesen segítettek a művek tökéletessé tételében.
572
Ünnepi megemlékezés Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen a rossz idő miatt az eredeti helyszín helyett a város művelődési házában rendezték meg a Március 15-ei megemlékezést, a forradalom és szabadságharc 165. évfordulóján. A himnusz eléneklése után Jacsó Attiláné és Orosz Ernőné vezetésével a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda gyermekeinek műsorát láthatták a jelenlévők, majd Dr. Dózsa György a város polgármestere köszöntötte az ünneplőket, valamint szót ejtett a forradalom eseményeiről.
501
Március 15-ei megemlékezés a mezőkeresztesi iskolában
Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában a március 15-ei eseményekre emlékeztek a diákok és pedagógusok még március 14-én.
Műsorukban felidézték a 165 évvel ezelőtt e napon történteket, felcsendült a Nemzeti Dal és elhangzott a 12 pont.
A tanulók múltidéző műsora után Kirnyák András igazgató köszönte meg a felkészítők és gyermekek
színvonalas előadását. 
480
Mesemondó verseny Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában március 11-én került megrendezésre 1-4. osztályosok mesemondó versenye, az alsós munkaközösség szervezésében. A megmérettetés a második fordulója volt a március 4-én megtartott előválogatónak, aminek a tétje elsősorban az, hogy kik képviselik az iskolát március végén Mezőnyárádon, a Szederkényi Anna Tagiskolában megrendezésre kerülő szépkiejtési versenyen. A mostani versenyen is a legjobban teljesítők vívták ki azt a jogot, hogy induljanak a nagy múltú megmérettetésen.
671
Munkaügyi előadás Mezőkeresztesen
A Mezőkeresztesi IKSZT meghívására minden negyedévben előadásokat tart a munkaügyi központ. Március 8-án a művelődési házban megtartott fórumon a megjelenteket Bollók Zoltán, a Munkaügyi Központ Mezőkövesdi kirendeltségének vezetője köszöntötte. Az érdeklődők tájékoztatást kaptak a legújabb szabályozásokról, változásokról, az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételről, képzésekről, támogatásokról.
468
Több mint 500 párt adott össze az elmúlt évtizedekben
Az önkormányzat vezetése és dolgozói együtt köszöntötték a házban immár 48 éve dolgozó Marika nénit e kerek évfordulón. Igazán nagy meglepetést szereztek ezzel neki, hiszen egyszercsak az összes dolgozó "betoppant" hozzá virággal és ajándékcsomaggal.
Több mint 500 házaspárt adott össze az elmúlt évtizedekben, egészen pontosan 1970-től Jersey Béláné a mezőkeresztesi hivatalban. A legfőbb tevékenysége az anyakönyvvezetés volt, amelyet ő maga a házon belül a legszebb hivatásnak nevez, de más szakterületeken is dolgozott időszakosan, így például szociális ügyeket intézett, gyámügyes is volt többek között. Azt mondja, mindig is szeretett az emberekkel foglalkozni, meghallgatni a problémáikat és persze
segíteni rajtuk, tanácsot adni.
944
Szavaló és olvasó verseny a mezőkeresztesi iskolában
Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában március 4-én került megrendezésre 1-4. osztályosok versmondó versenye, illetve a 3-4. osztályosok olvasási versenye, az alsós munkaközösség szervezésében. A megmérettetés egyfajta előválogató volt a március végén Mezőnyárádon, a Szederkényi Anna Tagiskolában megrendezésre kerülő szépkiejtési versenyre. A legjobban teljesítők vívták ki azt a jogot, hogy pedagógus felkészítés mellett induljanak a nagy múltú megmérettetésen.
595
Csipkerózsika - bábelőadás Mezőkeresztesen
Térségünk óvodáiban gyakori és visszatérő vendégnek számít az egri Galagonya Bábszínház társulata. Színvonalas előadásaik és nagy gonddal elkészített bábjaik miatt gyakran kapnak felkérést a gyermekek szórakoztatására.
Legutóbb Mezőkeresztes két óvodájában örvendeztették meg a kicsiket egy bábjátékkal, amely az ismert Csipkerózsika című mese egyedi feldolgozása volt.
A Szentistváni úti óvodában február 27-én 9 órakor, a József Attila úton pedig 11 órakor kezdődött az ovisoknak és óvónéniknek egyaránt kellemes kikapcsolódást jelentő előadás.
487
Pót-chipelés Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzata értesíti a lakosságot, hogy azok, akik ez idáig nem tettek eleget az ebek chippel való ellátására vonatkozó kötelezettségüknek, ezt utólagosan megtehetik.
Március 23-án 8 és 12 óra között a Városháza melletti területen lehetőség lesz a pótlólagos chip beültetésre. Ennek díja összesen 3500 Ft/eb.

Mint arról már korábban hírt adtunk, január 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus chippel megjelölve tarthatók. Az állatorvosok végzik el a chip beültetését, és
a jegyző, illetve az állategészségügyi hatóság ellenőrzi majd.
398
Szociális célú város rehabilitáció Mezőkeresztesen
Önkormányzati tájékoztató Mezőkeresztes ÉMOP-3.1.1.-12 kódszámú pályázatáról.

A szociális célú városrehabilitáció alapvető célja a települések leromlott vagy leszakadó részeinek leromlását okozó folyamatok megállítása és megfordítása. Cél, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a hagyományos építésű, vegyes lakossági összetételű, leromlott városrészek szegregációs folyamatai lassuljanak, megálljanak, és lehetőség szerint a terület státusza emelkedjen.
Jelen projekt alapját az Integrált Városfejlesztési Stratégia, valamint az Akcióterületi Terv elkészítése képezi. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia egy középtávú, a város életét meghatározó szakmai anyag, mely stratégiai szemléletű, de megvalósításra, és megvalósíthatóságra törekvő tervezési dokumentum. Meghatározza a város középtávú városfejlesztési irányait. Ez egy nagyobb terjedelmű dokumentum, mely a város, a különböző városrészek adottságaiból, helyzetelemzéséből levezeti, meghatározza, kijelöli azokat a területeket, akcióterületeket, melyeken a város a későbbi fejlesztéseit meg kívánja valósítani. A dokumentumban két városrész elnevezés került meghatározásra: egyrészt a „városközpont”, mely a funkcióbővítő integrált települési fejlesztések akcióterülete, másrészt pedig az „egyéb városrészek”, mely egy részén a szociális célú város rehabilitáció akcióterülete került kijelölésre. Jelen fejlesztést a Központi Statisztikai Hivataltól lekért népszámlálási adatokkal szükséges alátámasztani.
419
Testületi ülés Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013. február 14-én 9 órai kezdettel a Városháza tanácskozó termében képviselő-testületi ülést tartott, amelyen összesen két napirendet tárgyaltak meg. Elsőként Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2013. évi költségvetéséről döntöttek a tagok. Nem könnyű helyzet előtt állnak az önkormányzatok az átalakuló közigazgatási rendszer miatt. Két komoly elem a járások kialakítása és a közoktatás átalakítása elindult, lezajlott. Nehéz hosszú távra tervezni, ilyen körülmények között. Mezőkeresztes költségvetéséről mégis elmondható, hogy évek óta stabil. A város nem szorult hitelfelvételre az elmúlt időszakban.
472
Alsós farsangi bál a mezőkeresztesi iskolában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola Diákönkormányzata a 2013. évben is megrendezte az alsó tagozatos gyermekek részére a farsangi bált, az intézmény ebédlőjében. A felállított színpadon először a 3. osztályosok műsorával indult a mulatság, majd bevonult a hercegi pár és udvartartása is. Idén is sok egyéni jelmezest láthattak az érdeklődők, a csoportos jelmezek mellett. Felléptek osztályok, kisebb csoportok, hogy megmérkőzzenek egymással a zsűri és a nézők kegyeiért. Osztályonként vonultak fel a néha igen komoly produkciók, azalatt a bő egy óra alatt, amíg minden jelmezes megmutatta magát Az eredményhirdetés után tombola és tánc várta a gyermekeket.
900
Műveltségi vetélkedő a keresztesi iskolában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában február 6-án hét csapat vetélkedett a humán munkaközösség által meghirdetett műveltségi vetélkedőn az intézmény étkezőjében. Nyolc feladaton keresztül mérték össze műveltségüket az 5-8. osztályos tanulók, akik négy fős vegyes csapatokat alkottak. A feladatok rendkívül változatosak voltak: totó, kvíz, képfelismerés, szókeresés, irodalmi, földrajzi, történelmi kérdések. A versenyen a következő eredmények születtek:
653
Farsangi mulatság a mezőkeresztesi óvodákban
2013. február 8-án farsangi mulatságot tartottak a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda Szentistván úti tagóvodájában. Már nagy izgalommal készültek a gyerekek erre a napra.
A Virág-csoport egy műsorral is kedveskedett amiben a jó meleg Afrikába kalauzolta a többi óvodás gyermeket. Az afrikai vadállatok levonulása után mindkét csoportban egyéni jelmezesek bemutatására került sor. Ezt követően a mulatság részeként minden kis nebuló táncolhatott illetve játszhatott.
577
Író-olvasó találkozó - Jeanette Chare Mezőkeresztesen
Egy nagykőrösi fiatal, de nem pálya kezdő írónő volt a meghívott vendége annak az író-olvasó találkozónak, amelyet február másodikán szerveztek a mezőkeresztesi IKSZT munkatársai.
Duláné Zsíros Zsanett, írói nevén Jeanette Chare, a találkozó kezdetén arra hívta fel a résztvevők figyelmét, hogy miért fontos olvasni. Az olvasás nem csak örömet okoz, hanem a képzelőerőnket is szabadjára engedi mind amellett, hogy hatalmas tudásra, ismeretanyagra lehet általa szert tenni.
Az írónő még egészen fiatal korában ragadott először tollat, hogy megszülessen első regénye, azóta pedig összesen nyolc könyv került ki kezei közül. Ezeknek közös vonása, hogy domináns szerep jut bennük a romantikának, de fordulatokban, kalandos elemekben is bővelkednek.
A szerző részletesen ismertette "A remény szerelmesei" című művét, amely egészen a középkorig, azon belül is a lovagkorig viszi vissza az olvasót. De szó esett az alig néhány nappal korábban megjelent "A sivatag ura" című regényről is.
653
Táncóra az óvodában
A Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény már több éve tart táncképzést többek közt Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában, valamint a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában is. Január 23-án a szülők, érdeklődök is betekintést nyerhettek egy-egy óra menetébe. 13 órától a Kossuth Lajos Általános Iskolába járó gyermekek az intézmény tánctermében mutatták be az eddig elsajátított tudásukat, rendhagyó bemutató órák keretében csoportonként.
570
Ökumenikus mise Mezőkeresztesen
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Egyház 2013-ban is közös imádságot tart. Január 20. és 27. között rendezik meg a Krisztus-hívők egységéért tartott ökumenikus imahetet. Az idei imahét az ember egyéni és közösségi hivatását helyezi előtérbe. „A keresztény tanítványság ösvénye azt jelenti, hogy az igazságosságnak, az irgalmasságnak és az alázatnak az útján járunk." Január 20. és 27. között világszerte közös istentiszteleteket tartanak különböző felekezetű keresztyének. A nyolcnapos rendezvénysorozat célja, hogy a találkozásokkal és a közös imádsággal előremozdítsa a különböző felekezetű Krisztus-hívők egységét, felszámolja a keresztyénséget hiteltelenítő megosztottságot. Az idei témát az indiai keresztyén szervezetek, egyházak és fiatalok közösen dolgozták ki. Az imahét bibliai alapvetése Mikeás próféta könyvéből származik, s arra keresi a választ, „mit kíván tőlünk Isten: csupán áldozatot vagy azt, hogy Vele járjunk igazságosságban és békében!?"
676
Palatics Kupa Mezőkeresztesen
2012-ben tizedik alkalommal rendezték meg a Palatics József Emléktornát Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében december 13-án. A futballtornán négy csapat vett részt, akik a sorsolás után körmérkőzéses rendszerben játszottak 8 perces találkozókat. A megnyitó, valamint az eligazítás és a délután programjának ismertetése után, azonnal elkezdődött a torna, ahol az első mérkőzésen a hazaiak fogadták Szentistván csapatát. A hat találkozó lejátszása után alakult ki a végeredmény, ahol Mezőnyárád csapata diadalmaskodott és tarthatja magánál egy évig a kupát. Második lett a házigazda Mezőkeresztesi csapat. Harmadik helyen végzett Szentistván csapata és végül negyedik helyen zárt Vatta. A rendezvényen jutalomban részesült a torna alatt legtöbb gólt szerző játékos, aki az idén Orosz Róbert volt, Mezőnyárádról.
614
Küzdelem a Keresztesi Kupáért
Január 19-én 26. alkalommal került megrendezésre a mezőkeresztesi iskola tornatermében a Keresztesi kupa elnevezésű gyermeklabdarúgó torna.
A szokásoknak megfelelően most is a III. korcsoportos ifjú labdarúgók feszülhettek egymásnak, hogy a torna végén büszkén emelhessék magasba és őrizzék egy évig a hőn áhított vándortrófeát. A 2000-2001-ben született labdarúgók idén is kiszolgálták a szépszámú közönséget, izgalomban és küzdelemben most sem volt hiány. Ez alakalommal 6 csapat fogadta el a meghívást: Bükkábrány, Mezőnyárád, Mezőnagymihály, Szentistván, Vatta és természetesen a házigazda Mezőkeresztesiek. A hat csapat két háromfős csoportot alkotott, ahol a
körmérkőzések után került sor a végső helyezéseket eldöntő helyosztókra.
497
Különleges táncbemutató Mezőkeresztesen
Nem mindennapi táncbemutatót láthatott az aki szombat este ellátogatott a mezőkeresztesi művelődési házba.
A Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény mezőkeresztesi növendékei nemcsak tánccal de meglepetéssel is készültek. Az érkező vendégek házilag készült süteményekkel, ételekkel és üdítővel érkeztek, sőt többen még tombolanyereményt is hoztak magukkal.
542
Cserépfalu top
Cikk címe Találatok
Utakat korszerűsítenek és felújítják a Művelődési Házat Cserépfaluban

A fejlesztés első eleme a település úthálózatát érinti: a községben két útszakasz újul meg ezekben a hetekben, emellett természetesen a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodnak az érintett szakaszokon.
A közel 79 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás másik eleme a Művelődési Ház felújítása lesz: az épület alapterülete közel 100 m2-rel nő, továbbá kívűl és belül is megújul az intézmény, amely költséghatékonyabban működtethető majd a jövőben.  

A Kossuth út illetve a Temető-köz valamit a Szépkilátás út felújítása időszerű volt már: az érintett útszakaszok közel 40-50 éve kaptak szilárd burkolatot, a járdák az 1960-as években épültek. A vízelvezető árkok állapota szintén nem volt megfelelő: immár 20-30 év telt el azóta, hogy helyenként betonlap burkolattal erősítették meg az árkokat.
Az azóta eltelt időben az utak állapota jelentősen leromlott, a vízelvezető rendszer pedig nagyobb esőzések alkalmával nem volt elég hatékony.

1048
Harsány top
Cikk címe Találatok
Házi komposztálás Harsányban
Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően házi komposztási technológia bevezetésére nyílik lehetőség Harsányban. A községben 280 db komposztládát osztanak szét, melynek szakszerű használatára képzést és projektnapokat szerveznek. A szelektív szemétgyűjtés mellett a pályázatnak köszönhetően megvalósulhat a községben a kerti- és konyhai zöld-hulladék környezetbarát hasznosítására is.
1395
Új tetőt kap, és helytörténeti gyűjteménnyel bővül a Harsányi Sópince
Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően új tetőt kap a 250 méter hosszú, 4 ágú, egykori uradalmi dézsmapincében, 20 tonna parajdi só beépítésével létrehozott, és a közelmúltban átadott Harsányi Sópince terméskőből kirakott borháza.
A település vezetése 9.787.294 forintot nyert a két részből álló beruházásra. A 340 m2 cserép felhasználásával elkészülő új tető szerkezetében, kialakításában megtartja a jelenlegi, hagyományos fedés jellegét, de minden elemében megújul. A több száz éves épület új fedele tetőtéri ablakokkal lesz ellátva, mely lehetőséget biztosít a létesítmény tetőterének további kihasználásra. A tetőcsere mellett a projekt során megvalósul a település történetét, szokásait, szőlőművelés- és borászati hagyományait bemutató helytörténeti gyűjtemény is.
1443
Sópince nyílt Harsányban
Megható, a magyarságot, a nemzeti összetartozást jelképező ünnepség keretében adták át a Harsányi Sópincét november 29-én.
A rendezvény elején Szabó Gergely, a település polgármestere elmondta, hogy új éltre kelt a hatalmas, összesen 250 méter hosszú, 4 ágú pince, mely egykor az Egri Érsekség dézsmabegyűjtő helye volt. Ma bor helyet valódi, gyógyító erejű, parajdi só van a kivételes látványt nyújtó pincében. Miután szépen felújították a leromlott állapotban lévő épületet, 20 tonna só került a falakra, hogy ezentúl a gyógyászaté, a pihenésé, a kikapcsolódásé legyen a főszerep. A parajdi só jótékony tulajdonságai évszázadok óta vonzzák a gyógyulni vágyókat.
A Harsányi Sópince fertőtlenítő hatású levegője tisztítja a tüdőt, kiválóan alkalmas az asztma és más légúti betegségek gyógyítására, megelőzésére. A tágas pinceágban lévő játszótér teszi a gyerekek számára vonzóvá, különlegessé ezt a varázslatos, földalatti világot. A pince fölött középkori jellegű, terméskőből kirakott borház található.
1536
Megújult, modern óvoda Harsányban
Tállai András önkormányzati államtitkár, országgyűlési képviselő és Szabó Gergely polgármester ünnepélyes keretek között adta át a Harsányi Hársfavirág Óvoda új épületszárnyát.
Tállai András köszöntőjében hangsúlyozta, hogy hatalmas fejlődés ment végbe a településen az elmúlt három év alatt. „Ha visszaemlékszem az elmúlt esztendőkre, Harsányban adtunk már át iskolafejlesztést, bővítést két ütemben, közösségi házat, műfüves labdarúgó-pályát, gurítottunk hordót az újonnan aszfaltozott utakon, most avatjuk az új óvodát, és kivitelezés alatt van a községi egészségügyi centrum is.” – mondta a térség országgyűlési képviselője. Az államtitkár hozzátette a község nemcsak a fizikai, hanem a közösségépítésben is jeleskedik, ápolja hagyományait, őrzi nemzeti értékeit, mellyel utat mutat a jövő számára. Erre bizonyíték a megújult községi főtéren felállított Turul szobor, valamint az idén első ízben megrendezett Szürkemarha Fesztivál, melyre közel ötezer ember jött el a megye minden tájáról.
1392
XIV. Szüreti Nap Harsányban
Verőfényes őszi napon XIV. alkalommal rendezte meg Harsány Község Önkormányzata és a Harsányi Kéknefelejcs Népdalkör Egyesület a Szüreti Napot szeptember 28-án.
A rendezvény három helyszínen népdalkörök, néptáncosok, fúvósok, a harsányi óvodások és az általános iskolások majorett csoportja nyújtott színvonalas előadást. A hagyományos szüreti felvonuláson közel 500 ember vett részt.
A Bükkaranyosi Huszár Egyesület lovasai, Teleki Lajos hintója, a Hunyadi Majorett és az Emőd Brass Fúvószenekar vezetésével, fúvószene kísérettel haladt a menet. A felvonulók sorát ez évben is a szüreti járművek zárták. A község főterén köszöntőt mondott Tállai András Önkormányzati Államtitkár, országgyűlési képviselő, a település díszpolgára és Szabó Gergely Harsány polgármestere, majd ezt követően hordógurítással adták át a község azon útszakaszait, melyek pályázati támogatás segítségével a közelmúltban kaptak aszfaltburkolatot.
1864
Komplex tehetséggondozás Harsányban
Megkezdődött a Harsányi Tehetségpont égisze alatt a harsányi tehetséggondozás kereteinek, programjainak, tematikájának elkészítése. A tehetségfejlesztő program kidolgozásáról Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke tartott szakmai előadást, továbbképzést a harsányi Közösségi Házban augusztus 29-én. A szakember kiemelte, hogy települési önkormányzat az országban mindössze két helyen vette a kézébe a tehetséggondozást Kaposváron és Harsányban.

„Önkormányzatunk több mint 250 millió forintos fejlesztést hajtott végre az oktatási, nevelési intézményekben. Az iskola és óvoda ezáltal külsőleg, belsőleg, illetve energetikailag megújult 21.századivá vált, és jelentősen bővült. A külső feltételek mellett nagyon fontos az oktatásban a színvonal folyamatos emelése, a tehetséges gyermekek számára minél változatosabb, képességeiknek megfelelő lehetőségek, foglalkozások programok felkínálása, mely egyben segíti hátrányos helyzetűek felzárkóztatását is. Ezért vezettük be 2011. szeptemberétől az Ökoiskola programot és 2013. február 1-jétől, az országos szinten egyedülálló „A Zene Benned Van” elnevezésű oktatási programot. A közelmúltban az önkormányzat által létrehozott települési szintű tehetségpont hivatott erre a két programra és a Harsányi Hársfavirág Óvodába folyó tehetséggondozó munkára alapozva megalkotni a harsányi tehetséggondozás komplex rendszerét. Ez az új formáció, melyhez megpróbálunk minél több forrást hozzárendelni, a köznevelési feladatok mellett rendszeres foglalkozásokon, táborokon pedagógusok, nevelők, oktatók számára továbbképzési és szintfelmérési lehetőségeken keresztül növeli a szakmai munka színvonalát, lehetőségeit, hogy még több magas szinten kiművelt, sportos, egészséges a természettel összhangban élő, hazáját, hagyományait ismerő, és tisztelő fiatal kerülhessen ki a harsányi köznevelésből.”- hangsúlyozta Szabó Gergely polgármester.
1059
Termelői piac nyílik Harsányban
Szeptember 14-én, szombaton termelői piac nyitja meg kapuit Harsány község központjában.
Régi vágyunk válik ezzel valóra mutat büszkén a 3 méteres piacra hívogató táblára Szabó Gergely polgármester. A vidékfejlesztés lehetőségét vizsgálva figyeltem fel a helyi termelés és értékesítés fontosságára. Ez a kezdeményezés nemcsak önmagáról a piacról és a vásárlásról szól, azt szeretnénk, hogy a községi főtér mellett egy másfajta közösségi tér is legyen, ahol találkozhatnak egymással a környék termelői és vásárlói. Ez egy újfajta élmény, bizalmi viszony, amikor lehetőségünk van személyes kapcsolatot kialakítani azzal a termelővel, akinek terméke aztán a családunk asztalára kerül.
1146
Hatalmas érdeklődés a I. Harsányi Szürkemarha Fesztiválon
Hatalmas volt az érdeklődés I. Harsányi Szürkemarha Fesztivál programjai iránt. A 2013. augusztus 17-én hagyományőrző szándékkal megrendezett nagyszabású fesztiválon közel 5000 fő vett részt, száz főzőcsapat mérte össze tudását, a Benke László olimpiai bajnok mesterszakács által vezetett szakmai zsűri 127 étket bírált meg. A szervezők több mint 2000 adag szürkemarhából készült ételt adtak el.

Nagy sikere volt az ökörsütésnek, a nyárson sült malacnak, a szalmabálából készült hatalmas várnak, a fából készült népi, gyerekjátékoknak, a hagyományos cséplés-bemutatónak, a tűzijátéknak, valamint a jászberényi csikósok és a lovasíjászok fergeteges produkciójának.

A számtalan féle szürkemarhából készült finom étel és a slambuc mellett sokan megkóstolták a helyi készítésű kalkát, tócsnit és krumplifánkot is. A zsűri 30 különdíjat osztott ki, a főzőversenyt a nyékládházi Csipet Csapat elnevezésű főzőcsapat nyerte.

„Ez egy csodálatos nap volt, nagyszerű érzés volt harsányinak lenni. Nagyon büszke voltam a falubeliekre, hiszen Harsányban példaértékű összefogás történt. A szervezésben és rendezvény lebonyolításában több mint 130 fő vett részt, a nagyszabású fesztivált 45 cég és magánszemély támogatta. A Szilvási család és Harsány Község Önkormányzata nevében szeretném minden segítőnek, támogatónak megköszönni önzetlen, áldozatos, kitartó munkáját, mellyel hozzájárult a községünk hírnevét az ország minden tájára elrepítő nagyszabású fesztivál megszervezéséhez! Köszönet mindenkinek, aki kilátogatott a rendezvényre!”- mondta Szabó Gergely polgármester

1303
Önkormányzati aratás Harsányban

Learatta búzáját a harsányi önkormányzat. A Szociális Földprogram keretében 2,5 hektáron vetettek gabonát az önkormányzat mezőgazdasági munkásai, melyen több mint 6 tonna jó minőségű búza termett. A takarmányt az önkormányzat sertéstelepén nevelkedő jószágok hízlalására fogják felhasználni.
Jelenleg 38 db sertés nevelkedik a telepen. „A település 2011. óta a sertéshús és zöldségfélék előállítása terén önellátó. Az harsányi önkormányzat országosan is elsőként kezdte meg gazdálkodási tevékenységét.

1076
Épül, szépül a harsányi óvoda
A terveknek megfelelően, jó ütemben halad a Harsányi Hársfavirág Óvoda bővítése és felújítása. A szakemberek már beépítették az új szárny nyílászáróit, jelenleg szigetelési, burkolási, festés-előkészítési munkák zajlanak. A település önkormányzata által megnyert pályázatoknak köszönhetően mintegy 120 millió forint értékű fejlesztés valósul meg az intézményben.
„Ebből az összegből két új csoportszobával bővül az intézmény, felújításra kerülnek a régi szárny burkolatai, ételliftet építenek be, mind a négy csoportszobát új játékokkal, fejlesztőeszközökkel és bútorokkal szereljük fel. Az udvar is átalakul: új kerítés épül, a tereprendezés során egy szintbe kerül a terület, új játékok várják majd az ovisokat az udvaron.” – mondta Szabó Gergely harsány polgármestere
1071
Egészségügyi centrum Harsányban
Mintegy 60 millió forintból újul meg a harsányi orvosi rendelő. Az önkormányzat által benyújtott Európai Uniós pályázat pozitív elbírálásáról a napokban értesítették községünk vezetőit. A beruházás eredményeként teljesen átalakul az épület.
Az alapterülete 30 m2-rel nő, emellett átalakul a belső szerkezete is. A mai kor igényeinek megfelelő orvosi, fogorvosi, védőnői rendelőket alakítanak ki, tágas váróteremmel. A fejlesztés során nyílászárócsere, tetőcsere, külső szigetelés, valamint eszközbeszerzés is megvalósul.
1006
Elsöprő magyar siker Olaszországban
Magas rangú állami kitüntetést kapott Olaszország Köztársasági Elnökétől és első díjat nyert a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai és a Kiss Kata Zenekar által bemutatott, „A Zene Benned van!” elnevezésű oktatási program Olaszországban, az április 16-20. között megrendezett XI. Nemzetközi Iskolafesztiválon. Az új oktatási program képviselte Magyarországot és hazánk kultúráját a nemzetközi seregszemlén.
Az Iskolafesztivál első díja mellett Olaszország Köztársasági Elnöke egy magas rangú állami kitüntetéssel ismerte el a magyar csapat teljesítményét és az oktatási program színvonalát. A köztársasági érdemrendet 10 évente egyszer adományozzák a kultúra ápolásáért és az oktatás fejlesztéséért.
913
Elkezdődött a harsányi óvodafejlesztés
Szeptemberben egy teljes mértékben megújult óvoda várja a gyerekeket, pedagógusokat Harsányban. Az enyhébb időjárás beköszöntével megkezdődhettek az óvodabővítési munkák a településen.
A fejlesztésekre 117 millió forintot nyert az önkormányzat. A projektek során két új csoportszobával bővül az intézmény, emellett mind a négy csoportszobát új játékokkal, fejlesztőeszközökkel és bútorokkal szerelik fel.
Az udvar is átalakul: új kerítés épül, a tereprendezés során pedig egy szintbe kerül a terület, és új udvari játékok is várják majd az ovisokat.
914
Harsányi gyerekek a Tehetség Ünnepén
Magyarország soros európai uniós elnökségének idején 2011-ben fogadták el azt a nyilatkozatot, melyben magyar javaslatra minden évben március 25-én, Bartók Béla születésnapján rendezik meg az EU országaiban az Európai Tehetségnapot.
Hazánkban idén a számos helyszínen zajló rendezvénysorozat záróeseményeként március 25-én a Hagyományok Házában került megrendezésre „A Tehetség ünnepe”. A gálaest fővédnöke Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár volt.
A nívós rendezvényt megelőzően az államtitkár meghívására országos sajtótájékoztató keretében beszélt „a zene benned van” elnevezésű oktatási programról Szabó Gergely polgármester, Bikics Tibor programvezető és Kiss Kata.
958
A zene benned van - oktatási program Harsányban
A Legjobb családi koncert 2012. közönségdíjas Kiss Kata Zenekar által kidolgozott A zene benned van című tanórán kívüli oktatási program Harsány Község Önkormányzatának anyagi hozzájárulásának köszönhetően 2013. február 1-jétől elindul a település általános iskolájában. A foglalkozások időtartama heti kétszer 60 perc, melyen több mint 60 harsányi 1-2 és 3-4 osztályos tanuló vesz részt.
Az oktatási program sikerét és elismertségét jól tükrözi, hogy az A.N.A.P.I.E. (olasz és európai városok országos szövetsége) a 11. Nemzetközi Iskola Fesztivál szervezőije
felkérte a Kiss Kata Zenekart és a Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskolát, hogy a „Zene benned van” című oktatási programjukkal képviseljék ebben az évben Magyarországot és magyar kultúrát 2013. április 16 és 20 között megrendezendő nemzetközi oktatási seregszemlén.
1028
Új Közösségi Házat avattak Harsányban
Január 22-én az ország minden részén megemlékezéseket tartottak a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Nemvolt ez máshogy Harsányban sem. Egy volt általános iskola épületéből átalakított Közösségi Házat avattak, amelyben több kiállítóterem, könyvtár, közösségi tér lett kialakítva.
Az átadó ünnepségen a Himnusz eléneklését követően a megújult épületet Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára avatta fel. A térség országgyűlési képviselője aki egyben Harsány díszpolgára is, beszédében kiemelte milyen fontos szerepet töltenek be egy falu életében a helyi művészek és alkotásaik.
1685
Olcsóbb fűtés a harsányi hivatalban
Újabb energetikai korszerűsítés vette kezdetét a harsányi Polgármesteri Hivatalban. A 2010. év végén megvalósított nyílászárócsere és épületszigetelés után aprítékkal működő kazán beépítésével kívánják tovább csökkenteni a fűtésszámlát Harsányban.
A község önkormányzata a belügyminisztériumi közfoglalkoztatási mintaprojekt keretében közel 6 millió forint támogatást nyert, melyből a kazánház kialakítása, egy 35 KW teljesítményű kazán beszerzése és két fő tartós foglalkoztatása valósulhat meg.
Nagyon örülök a beruházásnak, hiszen a helyi általános iskolában és óvodában már bizonyította költséghatékonyságát az aprítékos technológia. A fűtőanyag-előállítás, az aprítékolás pedig hasznos eleme a közfoglalkoztatási rendszernek, mert jellegéből adódóan sokaknak teremt munkalehetőséget”- mondta Szabó Gergely polgármester.
909
Mezőkövesd top
Cikk címe Találatok
Gyógyhellyé nyilvánították a Zsóryt
Eger, Hajdúszoboszló, Hévíz mellett a Zsóry  immár a 15. gyógyhely hazánkban

Hivatalosan megkapta a gyógyhely minősítést a „Mezőkövesd-Zsórifürdő” üdülőterület, mely nemcsak a fürdő és város számára jelent előnyöket, hanem a turisták számára is irányadó lehet: a matyó fővárosban ideális körülmények között nyaralhatnak, pihenhetnek, melynek garanciája a kiváló gyógyvíz, az esztétikus, nyugodt környezet, valamint a tiszta levegő.
Az UNESCO kulturális örökségek reprezentatív listájára felkerült matyó népművészet otthonában a vendégek számos kulturális értéket ismerhetnek meg, az élvonalbeli labdarúgó- és kézilabdacsapatáról is híres város a sport szerelemeseinek is élményekben gazdag programokat kínál.
Mezőkövesd, azon belül folyamatosan fejlődő fürdőjének üdülőterülete a 15. olyan hely, mely hazai gyógyhelynek számít. A rangos cím elnyeréséhez hosszú út vezetett: 1939-ben olajat kerestek, de meleg vizet találtak Zsóry Lajos országgyűlési képviselő földjén, majd 1940-ben adták át az első medencét.
1968-ban a kutakból feltörő, és a fürdőben hasznosított vizet gyógyvíznek nyilvánították, majd 1983-ben a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő megkapta a gyógyfürdő minősítést. A matyó főváros, illetve a Zsóry fürdő 2011-ben indította útjának azt a folyamatot, amelyben kérte a Zsóry gyógyhellyé nyilvánítását, azonban ehhez számos előírásnak, kritériumnak kellett megfelelni.
1146
Szavalóverseny Mezőkövesden
A Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. által működtetett Városi Könyvtárban a Magyar Költészet Napja tiszteletére szervezetek szavalóversenyt. A versmondók három napon keresztül április 8-11. között mérhették össze tudásukat. Április 8-án a középiskolásokon volt a sor, hogy Babits Mihály vagy Juhász Gyula verset adjanak elő. Szerdán az általános iskolások folytatták a sort. Délelőtt az 1-2-osok, illetve a 3-4-esek szavalták el az általuk kiválasztott tréfás verseket. A délután pedig a felsősökön volt a sor, akik Petőfi Sándor és Csokonai Vitéz Mihály költeményeivel készültek a versenyre. Április 11 -én Csütörtök délelőtt a legkisebbek, az óvodások szavalták el kedvenc verseiket. A versenyen több mint hetvenen vettek részt, akik előadását minden korcsoportban a Pedagógusok Nyugdíjas Klubja által delegált háromfős zsűri értékelte. Minden korosztályban az első három helyezettet könyvjutalomban részesült. A versenyre számos településről érkeztek tanulók, többek közt a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolából négy felsős gyermek, akik közül Kiss Levente a 7-8. osztályosok között a második helyet szerezte meg. Részt vett még a legkisebbek versenyében a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda három óvodása Mezőkeresztesről.
1870
Nagymértékű adósságátvállalás
Mezőkövesd adósságának 60%-át vállalta át a Kormány az adósságkonszolidáció keretében, amely mintegy 3 milliárd forintot jelent. Az erről szóló hivatalos okmányt ünnepélyes keretek között Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára adta át a város első emberének, dr. Fekete Zoltán polgármesternek március 6-án.
988
Újabb milliárdos beruházás a Zsóryban
Új, fedett élménymedencével, rendezvénytérrel vakamint kalandpark jellegű játszótérrel bővül a Zsóry fürdő, valamint megújul az uszoda is. A mintegy egy milliárd forint összértékű beruházásra európai uniós turisztikai attrakció-fejlesztési pályázat keretében nyert forrást a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő.
Bár alig fejeződtek be a 2011-ben elkezdett és átadott fejlesztések munkálatai a fürdő és a város vezetősége már a létesítmény újabb fejlesztésén, a szolgáltatások további bővítésén, valamint a látogatottság növelésén dolgozott. Ennek egyik eleme a 2012. október 1-jéig benyújtott, európai uniós, mintegy 1 milliárd forint összértékű turisztikai témájú pályázat.
„Ez egy turisztikai attrakció-fejlesztési pályázat, amely keretében kialakítunk egy új, fedett élménymedencét, amellyel – a meglévő fedett gyermekmedencével kiegészítve – tudnánk növelni az őszi, téli vendégforgalmunkat. Egy mini aquaticumot hoznánk létre fedett hullámmedencével, csúszdákkal, jacuzzikkal, csészefürdővel, illetve pihenőrészekkel. Emellett felújítjuk az uszodát is. A projekt tartalmazza még a C épület korszerűsítését, a vendéglátó egységek új, korszerű szabvány szerinti kialakítását, illetve átköltöztetését. A pályázat része a kerítés, a járófelületek felújítása, valamint a körhullám medence újabb élményelemekkel történő bővítése is. Mindemellett egy rendezvényteret is kialakítunk színpaddal, a hozzá kapcsolódó infrastrukturális háttérrel együtt. Új attrakció elemként szerepel a beadott projektben egy kalandpark jellegű játszótér kiépítése is az uszoda épülete mellett. A beruházás keretében sport-pálya létesítése, a meglévő strandröplabda-pálya felújítása és áthelyezése is megtörténik majd.” – ismertette az új pályázat tartalmát a fürdővezető.
1178
Új eszközök az életmentéshez
Mintegy 600 ezer forint értékben kapott új eszközöket a mezőkövesdi mentőállomás. A felajánlásokból megvásárolt egészségügyi műszereket az OMSZ Mentőszolgálat Alapítvány adományozta a helyi mentőknek.
A 2012-es esztendő végén új, a mentőautókba szükséges, eddig még nem rendszeresített eszközöket kapott a mezőkövesdi mentőállomás. A felszereléseket az OMSZ Mentőszolgálat Alapítvány cégek, vállalatok, magánszemélyek felajánlásaiból vásárolta meg és juttatta el Mezőkövesdre.
1024