Koronavírus - mi a helyzet Bükkábrányban és a kórházakban
Írta: Eleven Televízió   
2020. november 26. csütörtök, 17:13
Bizonyára nem mondunk újat senkinek azzal, hogy Magyarországon a tavaszihoz képest jóval intenzívebb formában zajlik a koronavírus járvány második hulláma. Nem kivétel ez alól Bükkábrány sem. Hiszen amíg tavasszal szinte teljesen elkerülte a települést a pandémia, addig mostanra számos megbetegedés fordult elő. Amik viszont továbbra is változatlanok, azok az orvosi tanácsok, melyekkel dr. Hegedűs Judit háziorvos szolgált és melyeket érdemes most is szem előtt tartani.
Kérdésünkre a doktornő külön is felhívta a figyelmet arra, hogy igen is tehetünk érte, hogy a szervezetünk ellenálló képességét javítsuk, felkészültebben érje immunrendszerünket egy esetleges fertőzés.
Természetesen az önkormányzat életében is nagy változásokat hozott az újabb felfutás. Szalai Szabolcs polgármestert elsőként arról kérdeztük, mit tud a község vezetése a helyi megbetegedésekről.
Változik a hivatalban az ügyfélfogadás rendje is. Sajnos ezzel párhuzamosan több rendezvényt is lemondott, illetve a későbbiekben is lemond majd az önkormányzat. És bár az idei ünnepkör is puritánabb lesz a megszokottnál, az idősek és a gyermekek azért örülhetnek majd némi meglepetésnek.
Bizonyára számos szülőt érdekel az óvodai nyitvatartás is. Erről egyelőre jó hírrel tudott szolgálni a polgármester.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Fontos megemlíteni több, az egész országra érvényes szabályt is. Az élelmiszerüzletben, a drogériában és a gyógyszertárban hétfőtől péntekig 9.00 óra és 11.00 óra közötti időben, szombaton és vasárnap 8.00 óra és 10.00 óra közötti időben az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag csak 65. évét betöltött személy tartózkodhat. Ennek értelmében tehát az idősek bármikor vásárolhatnak, de a nevezett időpontokban csak őket lehet kiszolgálni 
A Magyar Posta Zrt. által kiadott közlemény értelmében november 26-tól új eljárásrend lép életbe a postákon is. Erre érdemes figyelni adáskörzetünk lakóinak is.  A nyitást követő első órában elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek, ezért nekik azt javasolják, hogy lehetőleg közvetlenül nyitás után érkezzenek.
Szintén fontos, hogy egyszerre csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik.
Telefonon sikerült továbbá elérnie kollégánknak Dr. Révész Jánost, a megyei központi kórház főigazgatóját, aki több más mellett elmondta, hogy a betegellátás folyamatos, elegendő kapacitás áll rendelkezésre a koronavírusos esetek ellátásához.
A legfontosabb, hogy lehetőség szerint mindenki tartsa be azokat az óvintézkedéseket, amelyeket a kormány, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánl, azaz a maszkviselést, a kézhigiéniát, és csökkentse a szociális kontaktjait. 
Miniszteri utasításra a halasztható műtéteket, vizsgálatokat későbbre kell tenni, hogy megfelelő szakember-kapacitás álljon rendelkezésre a koronavírusos esetek ellátásához. A szakrendelésekről a kórház honlapján lehet tájékozódni, ahol szerepelnek az elérhetőségek is, telefonon kell időpontot kérni, majd a rendelésen megjelenni. Akik sürgősségi ellátásra szorulnak vérzés, nagy fájdalom, szülés miatt, természetesen a mentőket értesítsék és megkapják a kórházban a megfelelő ellátást.
A kórház egyébként új tájékoztatási rendet vezetett be, minden beteg egy kapcsolattartót nevezhet meg, aki munkanapokon 8 és 12 óra között jelezheti tájékoztatási igényét a két diszpécser szolgálaton keresztül. A betegjogokat szigorúan betartva a visszahívandó telefonszám megadása után a kezelőorvos hétfőn, szerdán és pénteken 14-15 óra között nyújt felvilágosítást a páciensek állapotáról.
Természetesen bármilyen változás lépne életbe, azonnal hírt adunk róla, sőt adáskörzetünk többi településén is igyekszünk majd megszólaltatni a fenti témában az illetékeseket.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com