Újabb szigorítások a járvány miatt
Írta: Eleven Televízió   
2020. november 12. csütörtök, 09:52
Tekintettel arra, hogy az új koronavírus okozta megbetegedések száma egyre nagyobb, illetve a járvány terjedése is felgyorsult hazánkban és a többi európai országban is, Magyarország Kormánya újabb szigorításokat határozott meg és vezetett be október 10-én éjféltől. A következőkben igyekszünk összefoglalni mindazt, ami az adáskörzetünkben élők legtöbbjét érintheti és melyeknek a betartására különös figyelmet kell fordítani.
Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási korlátozás alóli mentesülés egyik és talán legtöbbeket érintő esete a munkába menés, illetve az onnét hazatérés, amelyet azonban igazolni szükséges. Erre érdemes egy, a munkáltató által kiállított igazolást magunknál tartani.
Kisebb vitát váltott ki ezen a téren az esti kutyasétáltatás. Ezzel kapcsolatban az a határozat született, hogy ez a kijárási korlátozás alatt is engedélyezett, de csak a lakóhely 500 méteres körzetében.     
Tilos továbbá mindenféle gyülekezés. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni.
Az üzemi étkezdék azonban nyitva tarthatnak.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. Az e rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat. A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg. A Kormány felkérte a vallási közösségeket, hogy a szertartásaik során a magatartási szabályokat az általános szabályokkal összhangban határozzák meg.
A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak.
A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat.
A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek. A középfokú intézmények kollégiumai pedig az iskolaigazgató döntése szerint működnek.
Az egyetemek, főiskolák digitális munkarendre térnek át. A felsőoktatási intézmények kollégiumai bezárnak, ez alól kivételeket a rektor állapíthat meg. 
Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak.
Temetésen legfeljebb 50 fő vehet részt. Az esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek lehetnek jelen. 
Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat - külön kormányrendeletben foglaltak szerint - hetente tesztelni fogják.
A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Egyéni sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.
A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles maszkot viselni a tömegközlekedési eszközön, üzletekben és minden olyan zárt térben, ahol ez eddig is előírás volt.
Új szabály viszont, hogy a 10 000 főnél nagyobb település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen is kötelező lesz maszkot hordani. Ha tehát valaki Mezőkövesdre, vagy Miskolcra utazik, annak nem árt tájékozódni, mely közterületen várja el az ottani önkormányzat a maszk viselését.
Ha a fentiekhez képest bármilyen változás történne a szabályokat illetően, arról igyekszünk mihamarabb tájékoztatni Nézőinket, Olvasóinkat.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com