Így változik az életünk május 4-től
Írta: Eleven Televízió   
2020. május 05. kedd, 09:36
Amint arról már bizonyára olvastak, hallottak Nézőink, a vírusveszély miatt több hete érvényben levő kijárási korlátozáson enyhít a kormány, legalábbis vidéken. Az enyhítés mellett viszont érdemes figyelni néhány új szigorításra is.
A Magyar Közlönyben megjelent intézkedések szerint Pest megye és a főváros kivételével május 4-étől megszűnt a kijárási korlátozás.
A szociális érintkezést azonban a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, ügyelni kell a távolságtartásra. Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön pedig kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszkot, kendőt, sálat viselni.
Megszűnik az üzletek nyitvatartási korlátja, vagyis a korábbi nyitvatartás szerint üzemelhetnek. Ugyanakkor fontos, hogy az élelmiszerüzleteket, drogériákat, gyógyszertárakat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzleteket 9 és 12 óra között továbbra is csak a 65 év felettiek látogathatják.
Az háziorvosi rendelésekben nem áll be lényeges változás, a személyes orvos-beteg találkozót továbbra is meg kell előtte beszélni telefonon. Itt külön is felhívta a figyelmet Dr. Hegedűs Judit háziorvos megkeresésünkkor arra, hogy a telefonhívások száma nagyon megszaporodott, ezért kérik a betegek türelmét az egyeztetés során. Ez természetesen nem csak Bükkábrányra, hanem minden más településre is érvényes. Fontos még, hogy - hasonlóan az üzletekhez - a rendelők várójában is viseljen mindenki maszkot és tartsa be a megfelelő távolságot a várakozás során. Minden rendelőben
óránként négy beteg személyes ellátására van lehetőség.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A közös istentiszteletek és szentmisék megtartását vidéken engedélyezi a rendelet. Ennek ellenére a Református Zsinat Elnökségi Tanácsa arra kéri a gyülekezeteket, hogy továbbra se tartsanak templomokban és gyülekezeti házakban gyülekezeti közösség részvételével istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat.
Hasonló a helyzet a katolikus egyház vonatkozásában is. A Katolikus Püspöki Konferencia a megyéspüspökökre bízta a döntést. Az Egri Főegyházmegye vezetője Dr. Ternyák Csaba érsek Úr május 4-én kiadott közleményében így fogalmazott: "Várjunk a nyilvános templomi liturgiák újraindításával, és a többi korlátozó intézkedés feloldásával, amíg az országos tesztelés is megnyugtató eredménnyel zárul."
Mindezek értelmében tehát mindkét felekezetnél egyelőre tovább szünetelnek a nyilvános alkalmak.
Kinyithatnak azonban a strandok, a szabadtéri fürdők, a szabadtéri múzeumok és állatkertek, látogathatók lesznek a közterületek és a parkok.
A vendéglátóhelyek kerthelyiségükben, teraszukon fogadhatnak vendégeket. Vagyis az ilyen jellegű üzletek belterében továbbra is tilos a vendégnek tartózkodni.
Ezek a változások adáskörzetünkben önkormányzati szinten azt is jelentik, hogy Mezőnyárádon újra látogathatóvá teszi az önkormányzat a tenisz pályát és a sport pályát, valamint a játszóteret. A polgármester elmondása szerint az eddigi szociális étkezés mellett újra igénybe lehet venni a konyhán a vendég étkezést is.
Bükkábrányban az eddig lezárt Babos kerti Szabadidő Központ, illetve a sporttelep újra kinyit. Fontos, hogy a hivatal mögötti játszótér viszont a felújítási munkák miatt továbbra sem vehető igénybe.  
Mezőkeresztes önkormányzata az eddig lezárt játszótereket nyitja újra, azok hétfőtől szintén igénybe vehetők.
Mindezekkel kapcsolatban azonban ki kell hangsúlyozni, hogy
a megfelelő óvintézkedésekre továbbra is figyeljenek a látogatók. Aki teheti az továbbra is maradjon otthon, különösen igaz ez a veszélyeztetett korosztály tagjaira.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com