FONTOS! Bükkábrány: a koronavírussal kapcsolatban bevezetett intézkedésekről szóló tájékoztató
Írta: Eleven Televízió   
2020. március 15. vasárnap, 10:18

Tisztelt Lakosok!
A koronavírussal kapcsolatosan megtett Kormány általi intézkedésekhez kapcsolódóan Bükkábrány Község Önkormányzata a településen működő intézmények vezetőivel és háziorvossal történt egyeztetést követően 2020. március 16. napjától a lentebb részletezett intézkedéseket vezeti be. (Minden intézmény részletes tájékoztatót biztosít a követendő szabályokról, eljárásrendről.)

Rendezvények, közösségi terek
Bükkábrány Község Önkormányzata és a településen működő intézmények, civil szervezetek a veszélyhelyzet megszűnéséig nem tartanak rendezvényeket.
A Jánosházi Sándor Könyvtár és a Tornácos Ház zárva tart.
A képviselő testület döntése értelmében a holnapi naptól lezárásra kerül a Baboskerti Szabadidőpark, a Szép Pál Sporttelep, és a főtéren található játszótér is! A kiskorúak közterületen való csoportos tartózkodását a polgárőrség ellenőrizni fogja!

Bükkábrányi Napsugár Óvoda és Bölcsőde
Kérjük, hogy az óvodás és bölcsődés gyermekek 2020. március 16. napjától maradjanak otthon. A hiányzás automatikusan igazoltnak tekintendő Óvodánk és bölcsődénk 2020. március 16-án, (a pénteken bevezetett rend szerint) fogadja azokat a gyerekeket, akiknek elhelyezését a szülők nem tudják megoldani. Felkészülési nap az óvoda bezárására, a szülők számára felkészülés a gyermekek otthoni elhelyezésére.
Fenntartói döntés értelmében intézményünk (óvoda-bölcsőde) 2020. március 17-től határozatlan ideig ZÁRVA tart. Ettől az időponttól ügyeletet tartunk. Az óvodába és a bölcsődébe csak azokat a gyerekeket fogadjuk, akik elhelyezését a szülők nem tudják más módon megoldani. A konyha az étkezést az intézményben tartózkodó gyermekek számára biztosítja. A gyermekeken és óvodai dolgozókon kívül az intézményben senki nem tartózkodhat!

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Bükkábrányi Arany János Általános Iskola
A 3/2020. (III.14.) EMMI határozat szerint 2020. március 16-tól életbe lép az általános iskolát érintően is a rendkívüli veszélyhelyzet megelőzését szolgáló tanórán kívüli, intézményi digitális munkarend. A helyi munkarendet a fenntartó Mezőkövesdi Tankerületi Központ irányításának megfelelően szervezzük meg a Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában.
Az aktuális működésünkről:
www.iskola.bukkabrany.hu hivatalos intézményi oldalon, illetve a települési hivatalos önkormányzati hirdetőtáblákon kifüggesztetve tekinthetik meg.
A Tankerületi Központ utasítása szerinti esetekben és helyen fogjuk a rendkívüli vészhelyzetben szükséges gyermekfelügyeletet megszervezni.
Kérem a szülőket, hogy az otthon tartózkodó gyermekeik felügyeletéről az aktuális rendkívüli veszélyhelyzet előírásait betartva gondoskodjanak otthonukban!
Az iskolaudvaron nem tartózkodhatnak se tanulók, sem idegenek.
A tanulók otthoni tanulásának segítésére, ellenőrzésére a rendkívüli helyzetre tekintettel kérjük, hogy szánjanak mindennap kellő időt! A pedagógusok által kért módon és határidőre segítsék a gyerekek tanulmányi előrehaladását.
A KRÉTA napló és az iskolai honlapon közzétett intézményi információkat tekintsék mindenkor érvényesnek!

Orvosi Rendelő, Egészségügyi alapellátás
Kérni szeretnénk Önöket, hogy mindenki, de főleg az idősek, krónikus betegek csak szükség esetén jöjjenek a rendelőbe, receptírás, igazolás, táppénzes állományba vétel miatt NE! Ezeket az igényeket telefonon jelezzék.
Mivel a jelenlegi intézkedések alapján nincs szükség felírási igazolásra, bárki felveheti a receptet a patikában TAJ szám ismeretében. Dr. Hegedűs Judit háziorvos tájékoztatása alapján a receptek felírása a következőképpen valósul meg: a telefonon felvett igények felkerülnek egy elektronikus rendszerbe. Az igényeket az orvosi rendelő telefonszámán 06-49/335035 lehet leadni a következő időpontokban: hétfőn 8-9, és 14-16 óráig, kedden 11-13 óráig, szerdán 14-16 óráig, csütörtökön 8-12 óráig. A hétfőn leadott igények keddtől lesznek elérhetőek, a keddtől leadott igények csütörtök délutántól válthatók ki. Kérjük a veszélyeztetett korosztályt helyezzék magukat házi karanténba kertben munkálkodni természetesen szabad, hiszen a mozgás erősíti az immunrendszert! A vitaminok szedéséről (C vitamin, D vitamin) se feledkezzenek meg! A rendelés a megszokott időpontokban történik, kivéve a szerdai napot, amikor a rendelés szünetel.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy az orvosi rendelő várótermében egyszerre maximum 5 fő tartózkodhat.
Ha felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, kérjük semmi esetre ne jöjjenek a rendelőbe, hanem telefonáljanak, a szükséges intézkedéseket meg fogjuk tenni!

Étkeztetés – a Központi Konyha működése:
2020. március 16. napjától a vendégétkeztetés konyha esetében szünetel. A szociális étkezés természetesen a megszokott rend szerint működik!
Az étkezési térítési díjak és a bölcsődei gondozási díj beszedése a megszokott időpontban elmarad. A befizetés módjáról a későbbiekben adunk tájékoztatást.
Fenntartói döntés értelmében a konyha a szociális étkezést továbbra is biztosítja, ellátottai részére.
2020. március 16-tól a szociális étkezést és a vendégétkezés szabályai a következők:
- Az ebéd konyháról való elvitelére az igénybevevők által semmilyen körülmények között nincs lehetőség.
- A főzőkonyha területére belépni TILOS! Az épületben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak.
- Amíg a járványügyi helyzet fennáll, addig a szociális és vendégétkezést az étkezést igénybe vevőknek kiszállítással oldja meg a fenntartó. Az általa biztosított egyszer használatos edényben.
- Az ételek kiszállítása és a csomagolása minden szociális étkező számára díjmentes újabb döntésig.
- Az ebéd szállítása 11-14 óra között történik.

Idősek segítése:
Fokozottan figyelnünk kell az idősekre. Az idősek lehetőleg otthon tartózkodjanak, az emberekkel történő kontaktust szorítsák minimálisra. Ne menjenek közösségbe, ne menjenek például vásárolni.
Ehhez kapcsolódóan kérjük a hozzátartozókat, hogy elsősorban ők segítsék az érintett személyt a mindennapokban.
Amennyiben az érintett személynek nincs közvetlen segítsége, a bevásárlást, a szükséges gyógyszerek beszerzését nem tudja megoldani, úgy az önkormányzat segítséget nyújt részére.
Kérjük, hogy amennyiben erre irányuló kérésük van, azt az alábbi telefonszámon jelezzék:
+ 36 – 49/ 535-022

Bükkábrányi Közös Önkormányzati Hivatal:
Kérjük, hogy a személyes ügyintézés helyett lehetőleg az elektronikus ügyintézés mellett döntsenek.
Jelen intézkedések visszavonásig érvényesek.
A továbbiakban az önkormányzat a
www.bukkabrany.hu oldalán, facebook oldalán történő tájékoztatók, közlemények, hirdetőtáblákon kifüggesztett közlemények közzétételével, valamint a tájékoztatók házhoz történő juttatásával segíti elő a lakosok hiteles tájékoztatását.
Kérjük, kerüljék a nem hivatalos és hamis információk továbbítását. Higgadtan kezeljék az új koronavírus terjedésével kialakult fokozott társadalmi érzékenységet, továbbá mellőzzék a pánikkeltést.
A koronavírussal kapcsolatban a
www.koronavirus.gov.hu oldalon hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén.

Vigyázzunk egymásra!

Bükkábrány, 2020. március 15.
Szalai Szabolcs polgármester sk. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com