Testületi ülést tartottak Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2020. január 31. péntek, 17:53
Az év első testületi ülését tartották Bükkábrányban 2020. január 28-án. A képviselők összesen 7 napirendi pontot vitattak meg.
Elsőként Bükkábrány Község Önkormányzat 2020. évi költségvetésének első körös tárgyalására került sor.
Jelenleg még gyűjtik az információkat, az állami normatívák összege nagyrészt változatlan marad, viszont a közös önkormányzati hivatalok finanszírozása várhatóan emelkedik.
A képviselők segítségével a következő hetekben összegzésre kerülnek az igények, a lakosságtól érkezett kéréseket is figyelembe veszik majd, összehangolva azzal, hogy milyen bevételekkel és kiadásokkal számolhatnak. Ezt követően február végén, március elején fogadják majd el a költségvetést. A képviselők egyhangú igennel elfogadták a költségvetési tervezetről tartott tájékoztatást.
A 2. napirend a Miskolci Térségi Konzorcium és a Miskolci Regionális  Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás közötti bérleti szerződés elfogadása, továbbá a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Társulási Megállapodás módosításának jóváhagyása volt. A képviselők ezt egyhangúlag jóváhagyták.
Új hulladékgyűjtő edények kiosztást kezdik meg a jövő héten, a műanyag és papír gyűjtésre ezentúl a sárga tetejű hulladékgyűjtő szolgál majd. Továbbá új, de a korábbival megegyező méretű kommunális hulladékgyűjtő edények is kiosztásra kerülnek. Az új tárolók kiszállítása folyamatos lesz, de fontos tudni, hogy azok vehetik át, akinek a nevén van a szemétszállítás. Ahol nem sikerül elérni azt a személyt, akinek a nevére a szerződés szól, az a későbbiekben a polgármesteri hivatalban veheti át az új tárolókat.
A korábbi hulladékgyűjtőre pedig matricát adnak majd és a zöld hulladék gyűjtésére szolgál ezt követően, de ezzel párhuzamosan megmarad a zsákos gyűjtés lehetősége is. Az üveget továbbra is zsákba lehet gyűjteni. A képviselők egyhangú igennel elfogadták a két határozatot.
Hirdetés_______________________________________________________________________

A Magyar Falu Program keretében elnyert támogatás kapcsán, az orvosi eszköz beszerzésére beérkezett árajánlatok elbírálásával foglalkoztak a 3.napirendben.
Közel 2 millió forintot lehet majd fordítani a fejlesztésre. Egyeztettek a háziorvossal, többek között így számítógépes EKG, modern 24 órás vérnyomásmérő kerül beszerzésre, valamint informatikai fejlesztés is lesz. A védőnői váróba pedig gyerekbútorokat vesznek.
A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.
A 4.napirendben a Bányász Múzeum udvarának parkosítására beérkezett árajánlatok elbírálása szerepelt, amely hamarosan megkezdődhet, ez mintegy 3,5 millió forintba kerül. Ehhez a Bányász Hagyományokért Egyesület is - a parkosítás nagy részét fedező - összeggel járul hozzá, amelyet az önkormányzat egészít majd ki.
Az 5. napirendben a képviselő-testület 2020. évi munkatervét, majd a 6. napirendben a polgármester 2020. évi szabadságolási tervét fogadták el egyhangú igennel.
A 7. napirendben az indítványok, javaslatok között szó esett arról, hogy a bányászmúzeum berendezése jól halad. Az Ősfa Fesztivál előtti napon, május 29-én adják majd át múzeumot.
A csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése megkezdődött, jól halad a kivitelező. Folyamatban van a gyűjtőárok burkolása, és hamarosan elkezdik az árok kiásását, amely a Kácsi-patakba vezeti el a vizet, anélkül, hogy a Géczi és Jókai utakat érintené.
Az iskola bővítése kapcsán a közbeszerzési eljárás van folyamatban, a szennyvízberuházással összefüggésben pedig a polgármester elmondta, hogy a megvalósíthatósági tanulmány módosítása van folyamatban. Ez azért szükséges, hogy a plusz kormányzati támogatást meg tudja kapni az érintett önkormányzatok agglomerációs társulása.
Az önkormányzati épület energetikai felújítása április, május folyamán valósul meg.
A Magyar Falu Program megvalósítása kapcsán segítik a református egyházat, abban hogy a temetőbe tervezett urnafal illetve a parókiaépület felújítása, a közösségi épület és a lelkészi épület kialakítása megtörténhessen.
A katolikus templom belső felújításának költségvetése elkészült, a restaurálás elvégzésére (oltárok, szószék, festmények), a templom belső festésére mintegy 55 m Ft-ot becsültek meg.
A focipályánál épül a DIGI átjátszó tornya, törekedtek arra, hogy a lakóházaktól minél messzebbre kerüljön a torony.
További pályázatokról is szó esett: megújulhat a kialakított bányagépek környezete, a tervek szerint május végére, továbbá pályázni szeretnének a szabadidő park további fejlesztésére, valamint egy 1400 méteres futókör kialakítására, egy tanösvénnyel együtt.
A közvilágítás karbantartásában fennakadások voltak az elmúlt hónapban, 2 hónapos csúszásban volt az érintett cég. Az önkormányzat azonnal leadja a hozzá befutott jelzéseket. Azt ígérte az üzemeltető, hogy most már sikerült utolérni magukat.
A szemétszállítási naptár a következő Ábrányi Krónikában benne lesz, illetve már megtalálható az önkormányzati honlapon és Facebook oldalon.
Többen jelezték, hogy a szelektív hulladékgyűjtő zsákokat szállításkor nem pótolja a szolgáltató. Ezt jelezték többször a feléjük, ugyanakkor a hivatalban szokott lenni zsák, itt tudnak adni a lakosok számára.
A közeljövőben a vérvétel helyben megoldható lesz a tervek szerint, elsősorban az idősek számára. A háziorvos közreműködésével, egy hétköznapot jelölnek majd ki hamarosan. A vért az önkormányzat viszi le heti egy alkalommal a mezőkövesdi rendelőintézetbe.
A testület a továbbiakban zárt ülésen folytatta munkáját.

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com