Közmeghallgatás volt Bükkábrányban - 2019. 12. 02.
Írta: Eleven Televízió   
2019. december 05. csütörtök, 13:47
Bükkábrány Község Önkormányzata december 2-án tartotta meg a közmeghallgatást. Elsőként Szalai Szabolcs polgármester tartott beszámolót az elmúlt egy évről, illetve felvázolta a közeljövőben induló beruházásokat, pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat.
2019. is egy mozgalmas év volt Bükkábrány Önkormányzata számára. A képviselő testület 12 nyílt ülést, valamint 9 zárt ülést tartott. Az üléseken 117 db határozatot és 6 rendeletet fogadtak el.
Ami a demográfiát illeti, a ez évben 17 gyermek született és 24 halálozás történt.
Az intézményekről szólva elhangzott: a Napsugár Óvoda, Bölcsőde és Konyha teljes kihasználtsággal működik. A gyerekek létszáma az óvodában 77 fő, a bölcsődében 8 fő, óvodai, bölcsődei dolgozók létszám 17 fő, konyhai dolgozók száma 7 fő. A konyha napi szinten 290 adag ételt készít el.
Szó esett a pénzügyi gazdálkodásról is, ezen belül a szociális kiadásokról. Ide tartozik sok egyéb mellett például a beiskolázási segély, a különböző segélyek, szociális juttatások. Ezekre 2019-ben összesen 16 859 980 Ft-ot költött az önkormányzat.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A polgármester beszámolója szerint idén is számos beruházást sikerült megvalósítani a községben, csak néhány ezek közül: felújításra került a régi tűzoltószertár épülete, melynek egy részében október 1-től helyet kapott a mentőállomás. Megkezdődött a Béke út 70. sz. alatti ingatlan felújítása. Az ingatlanon 5 férőhelyes térköves parkolóhely is kialakításra kerül.
27 db 900 m2-es részben közművesített telek kerül kialakításra a Tibolddarócra vezető út jobb oldalán. Ezek már belterületté lettek nyilvánítva, az eddigi, 14,5 milliós költséget az önkormányzat saját forrásból finanszírozza.
Szerkezetkész a Bányászmúzeum is. A munkálatok és az eszközök beszerzése folyamatosan történik, az átadóra remélhetőleg 2020 márciusában kerül majd sor.
A Magyar Falu Programon belül sikerült több pályázaton is forrásokhoz jutni. Ezekből az összegekből valósulhat majd meg többek között a református temetőben egy urnafal építése, a református parókia felújítása, az orvosi rendelő eszközbeszerzése, vagy éppen egy út karbantartó gép megvásárlása.
A következő év tervei között szerepel még a szennyvízcsatorna hálózat kiépítésének megkezdése, illetve a hivatal épületének energetikai korszerűsítése, csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése, valamint az iskola bővítési és régi kultúrház felújítási pályázatok megkezdése.
A beszámolót lakossági kérdések követték. Kérés hangzott el azzal kapcsolatban, hogy az óvodai rendezvényeket a későbbiekben tartsák az iskola tornatermében, hogy azokon a hozzátartozók is részt tudjanak venni.
A jelenlevő óvodavezető elmondta: a felvetett kérést a nevelőtestülettel megbeszélik, a lehetőségeket megvizsgálják.
Egy másik kérdés arra vonatkozott, hogy az önkormányzatnak van-e környezetvédelmi terve, különös tekintettel a bányaüzem porszennyezését figyelembe véve.
Szalai Szabolcs válaszában kifejtette: Mezőkövesddel és Mezőkeresztessel közösen kidolgozás alatt van a térség klíma-stratégiája. A problémákkal az önkormányzat is tisztában van. A szénalapú energia termelésről, annak várható megszüntetéséről egyelőre a község is csak sajtóhírekre tud támaszkodni.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com