Testületi ülés Bükkábrányban 2019. május 14.
Írta: Eleven Televízió   
2019. május 18. szombat, 10:52
Havi rendes ülését tartotta Bükkábrány képviselő testülete május 14-én a délutáni órákban. A testület tagjainak összesen tizenhat napirendben kellett döntést hozniuk.
Elsőként az önkormányzat 2018. évi költségvetésének módosítására került sor. Ennek során az előző évi sarokszámokban történt némi változás, ezt hagyta jóvá a testület.
Másodikként a 2018. évi Összefoglaló Éves Ellenőrzési Jelentést kellett jóváhagyni. Az illetékes szerv ez esetben sem tárt fel hibát az ellenőrzés során. Az erről készült összefoglalót szintén elfogadták a testület tagjai.
A harmadik napirend még szintén elmúlt éves témához kapcsolódott. Az önkormányzat 2018. évi költségvetésének zárszámadása került jóváhagyásra. Az előre kiadott írásos anyag áttanulmányozását követően itt is egyhangú igennel szavaztak.
Bükkábrány Önkormányzat Képviselő-testületének településkép védelméről szóló rendeletének felülvizsgálati időpontjának meghatározása volt a következő fő téma.
Kiss Zoltán jegyző ezzel kapcsolatban tájékoztatott arról, hogy a Települési Arculati Kézikönyv minden településen szakmai téren korrekcióra szorul. Ennek a határidejét 2019. december 31-ben állapította meg a testület.
Ötödik napirendben olyan önkormányzati rendeletek helyeztek hatályon kívül, melyek mára érvényüket vesztették.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A hatodik, hetedik, nyolcadik és kilencedik napirend tulajdonképpen egy téma köré csoportosult, nevezetesen az új étkezési díjak megállapítására került sor.
Szalai Szabolcs polgármester elmondása szerint ezek az árak közel öt éve nem változtak. Ugyanakkor a nyersanyagok árában évről évre drágulás következett be. Ez egy 9 százalékos emelést tesz szükségessé. Mindezek tükrében a legtöbbeket érintő árak a következők szerint alakulnak.
A napközis gyermekek napi étkezési térítési díja háromszori étkezés esetén 496.-Ft+ÁFA, a napközis gyermekek étkezési térítési díja egy napra kétszeri étkezés esetén 421.-Ft.+ÁFA lesz. A menzásoknak napi 323.- Ft+ÁFÁ-t kell majd fizetniük.
Az óvodában a napi háromszori étkezés 362.-Ft.+ÁFA lesz. A bölcsődei étkeztetés díja a nyersanyagnorma, vagyis 378.-Ft.+ÁFA.
A szociális étkezés térítési díja 690 Ft-ra emelkedik adagonként, amelyhez a házhozszállítás esetén még 100 Ft-os költség társul alkalmanként. Az ide vonatkozó különböző kedvezmények változatlanok maradnak.

Bükkábrány Község önkormányzat tulajdonában álló szolgálati lakások bérleti díjának meghatározása volt a tízedik napirend témája. Az ide vonatkozó korábbi rendelet hatályát veszti, az új határozat értelmében havi 20 000 Ft+ÁFA lesz a havi bérlet díj.
A Mezőkövesdi Kistérségi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központ 2018. évi tevékenységéről beszámoló került megtárgyalásra ezt követően. A beadott, igen részletes írott anyag tanúsága szerint a szolgálat összesen 23 településen tevékenykedik a térségben. Ebből 14 településen lát el személyi gondozói feladatokat. Erre az elmúlt évben településünkön 11 személy tartott igényt.
Tizenkettedikként egy, a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtandó pályázatot szavaztak meg a tagok. Sikeres pályázat esetén 3,5 millió forintot lehet nyerni a könyvtár korszerűsítésére, főleg bútorok vásárlására.
A következőkben a polgármester elmondta, hogy hosszas egyeztetések eredményeként sikerült elérni, hogy a Korona Takarék helyi fiókja ne szűnjön meg. Sőt, a takarék egy jelentősen kedvezőbb számlavezetési ajánlatot is tett az önkormányzatnak, mint a jelenlegi pénzintézet, amely a község számláját kezeli. Így az önkormányzati számla hamarosan átkerül a takarék helyi fiókjához.
Bükkábrány Község Önkormányzata „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Bükkábrányban”  tárgyú közbeszerzés eredményhirdetése történt meg a tizennegyedik napirendben. Az ezzel kapcsolatos munkák remélhetőleg még idén nyáron megkezdődnek.
Ezt a község Fenntartható Energia Akciótervének elfogadása követte.
Az utolsó, "Indítványok, javaslatok" témakörön belül a polgármester tájékoztatással szolgált több, az elmúlt időszakot érintő eseményről, megállapodásról.
Többek között szólt arról, hogy elkészültek a református parókia felújítási tervei, amelyre a kiírt pályázat egy 15 milliós keretösszeget biztosít. A régi óvoda épületében pedig tervben van két bérlakás kialakítása.
Tervezi továbbá az önkormányzat egy urnafal kialakítását a 3-as út melletti temetőben.
Tárgyalás folyik az Országos Mentőszolgálattal is. Ennek értelmében egy mentési pont létesülne a községben, ami egy mentőautó állandó nappali jelenlétét biztosítaná.
Várhatóan nyár elején elkezdődik a római katolikus templom toronyszerkezetének felújítása is. A templom belső restaurálására csak később kerül majd sor. Ezt ugyanis meg kell előznie egy szakértői feltárásnak, amelyhez az Egri Főegyházmegye nyújt majd anyagi fedezetet.
Mindezek után a testület
zárt ülésen tárgyalt tovább.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com