Testületi ülés tartottak Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2019. március 08. péntek, 16:44
Újra összeült a mezőkeresztesi városvezetés március 7-én. Ez alkalommal összesen 13 napirendi pont került a testületi tagok asztalára.
Elsőként beszámoló hangzott el a Tahy Olga Városi Könyvtár 2018. évi munkájáról. Az ülésen jelenlevő intézményvezető, Bódizs Nóra a korábban beadott írásos beszámolón túl külön kiemelte: az elmúlt év a korábbiaknál is aktívabb volt, a szolgáltatások köre tovább bővült. Folyamatos továbbá a dolgozók továbbképzése is. Az elmúlt évben számos programot szervezett az intézmény.
Mindezek tükrében a beszámoló elfogadásra került.
Polgármesteri tájékoztatás a két ülés közötti eseményekről. Ez adta a második napirend témáját. Majoros János polgármester elmondta, hogy tovább folynak a tárgyalások az utak felújításával, karbantartásával kapcsolatban, valamint új kandeláberek is elhelyezésre kerülnek majd a Dózsa Gy. utcán.
Harmadikként az előző év gazdálkodásáról hangzott el beszámoló. E szerint az előirányzotthoz képest a felhasználható összeg több mint 197 millió forinttal nőtt. A Pénzügyi Bizottság a témában már folytatott tárgyalást. Ezek alapján a beszámolót egyhangúlag elfogadták
Az átmeneti gazdálkodásról szóló tájékoztatás volt a negyedik fő téma.
Az Önkormányzat 2019.   évi költségvetési rendeletének megtárgyalása történt meg ötödikként. Ezt a tárgyalást számos egyeztetés előzte meg. A Szociális Bizottság elnöke javaslatot tett a szép korúak karácsonyi ajándékának 4000 Ft-ról, 5000 Ft-ra történő emelésére, valamint a hetven év felettiek étkezési díjának csökkentésére. A beterjesztett tervezeten történő korábbi módosításokat mindhárom bizottság tagjai támogatták.
Végül mind a változtatásokra, mind pedig megára a költségvetési tervezetre igent mondtak a testület tagjai.
A saját bevételeket és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek megállapítása volt a hatodik napirend. Ennek megtárgyalása évenként kötelező. A polgármester elmondása szerint a tervezett legnagyobb saját bevételeket az iparűzési adó jelenti a városnak. Hitelt nem terveznek felvenni, így adósággal nem számolnak.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2019. évi összesített közbeszerzési tervének elfogadása történt meg a következőkben.
A nyolcadik napirendben tájékoztató hangzott el a folyamatban lévő pályázatokról. Az erről szóló írásos tájékoztatást a testületi tagok korábban már megkapták. Jelenleg is több pályázat fut, illetve több még beadás előtt áll. Túl van a város több beruházáson is: több helyen befejeződött, illetve befejezés előtt áll a járdák és vízelvezető árkok kialakítása.
A kilencedik napirendben tájékoztató hangzott el a 2018. évi adóbevételek alakulásáról.
A bevételek sajnos a korábbi évekhez képest csökkentek. Amíg korábban akár 30-40 millió forinttal is túl teljesült a tervezett bevétel, addig 2018-ban ez alig érte el a 15 milliós többletet. Végleges számok azonban, majd csak május legvégén mondhatóak.
Tízedikként az óvodai beiratkozás időpontjának meghatározásáról és a fenntartói hirdetmény jóváhagyásáról kellett dönteni. A döntés értelmében április 23-án, 24-én, 25-én és 26-án 8 és 16 óra között lesz lehetőség a kicsik beíratására. Kötelező beíratni minden gyermeket, aki 2019. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét.
Az önkormányzat tulajdonában lévő Dózsa Gy. u. 6/1. szám alatti üzlethelyiség bérleti szerződésének megszüntetése és új pályázati eljárás megindítása adta a következő fő témát. Az Ügyrendi Bizottság elnökének tájékoztatása szerint a jelenlegi bérlő nem üzleti céllal bérli a ingatlant, ezért támogatják egy pályázat kiírását üzleti célú bérlésre. Ezt a javaslatot egyöntetű igennel hagyta jóvá a testület.
Az Észak-magyarországi Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás elszámolása volt a tizenkettedik téma.
Az "Indítványok, javaslatok" napirenden belül dr. Szombati Csaba Gábor jegyző beszámolt arról, hogy a bányakárral kapcsolatos előzetes felmérésekhez az önkormányzat nem tud anyagi segítséget nyújtani. Amennyiben az érintett ingatlan tulajdonosa nem tud a bányaüzemmel a kártérítésről megegyezni, akkor javasolják a polgári peres eljárás kezdeményezését.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com