Visszajöttek - hódok a Kácsi patakon
Írta: Eleven Televízió   
2019. január 16. szerda, 15:33
Mintegy 170 esztendeje, hogy az akkori Magyarország teljes területéről eltűnt az eurázsiai hód. Közeli rokona a kanadai hód esetleg sokaknak ismerős lehet természetfilmekből, az európai fajról azonban elég kevés természetbarát tud, a magyar állományról pedig különösen kevesen.
Nem csoda hát, hogy a közelmúltban nagy örömmel fedezték fel természetjárók Mezőnyárád határában a Kácsi patak medrében azt a gátat, amelyet a hódok emeltek megemelve ezzel a vízszintet, lassítva a patak folyását. Mindezt alig néhány száz méterre a lakott területtől az iparvágány keleti oldalán.  
Eurázsia legnagyobb rágcsálójának testtömege 20 és 35 kilogramm között van, testhossza 75 centimétertől egy méterig terjedhet, amihez 30–40 centiméteres, lapos, pikkelyes farok csatlakozik.
Újbóli megjelenése leginkább
annak az átfogó programnak köszönhető, amelyet a szakemberek indítottak útjára még évtizedekkel ezelőtt.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy nem mindenhol örülnek az állatok betelepülésének. Mezőgazdasági területeken a termény megdézsmálásával okozhatnak kisebb busszúságot a gazdáknak, de a fálloománynak sem mindenhol tesz jót a jelenlétük. A kis létszám miatt azonban ezek a hátrányok nem számottevőek, nem beszélve arról, hogy a természetvédelmi területeken kifejezetten jó hatással vannak az élővilágra.
A mezőnyárádi természetjárók is bíznak benne, hogy jelenlétük tartós lesz, új színfoltjai lesznek a patak élővilágának.
Ha tehát valakinek kedve támad meglátogatni az élőhelyet az nyugodtan megteheti megfelelő csendben és óvatossággal. A Bem utca vonalától néhány száz méterre délre a patak mellett már messziről hallható a gáton átbukó víz zubogása.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com