Közmeghallgatást tartottak Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2018. december 15. szombat, 15:24
Bükkábrány Község Önkormányzata december 10-én tartotta meg a közmeghallgatást. Elsőként Szalai Szabolcs polgármester tartott beszámolót az elmúlt egy évről, illetve felvázolta a közeljövőben induló beruházásokat, pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat.
A képviselő-testület 2018 folyamán 11 nyílt és 10 zárt ülést tartott, ezeken mintegy 118 határozatot és 9 rendeletet fogadtak el, az Ügyrendi Bizottság kétszer ülésezett. A demográfiai mutatók kapcsán elhangzott, hogy 11 gyermek született és 18 halálozás történt. Szó volt az intézmények működéséről, az óvoda és bölcsőde teljes kihasználtsággal működik, jelenleg 87 óvodás és 10 bölcsődés gyermek van. Az önkormányzat működése zavartalan, dolgozói létszáma 10 fő.
A szociális feladatok ellátása kapcsán bemutatta, hogy egyes jogcímeken mennyi támogatást, segélyt, ösztöndíjat folyósítottak, illetve milyen összeget fordítottak az idősek karácsonyi ajándékára, tűzifa támogatásra, gyermekétkeztetési támogatásra. Ezek összege közel 16 millió forintot tesz ki.
Az idei évben tartott rendezvényeket sikeresnek értékelte, a nagy rendezvényeken szép számú látogató volt, hozzátette, a két decemberi hétvégén tartott Mikulás Expresszel és az azt kísérő programokkal kapcsolatban is sok pozitív visszajelzést kaptak.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A beruházások, fejlesztések kapcsán elhangzott, hogy a régi rendőrség épületét felújították, szolgálati lakásként hasznosítják. A református egyházzal kötött bérleti megállapodás alapján a településre költöző és itt szolgálatot teljesítő lelkész házaspár lakik most az épületben.
A régi gázcseretelepen a korábbi épület elbontása, és az alap elkészítése után a közeljövőben elkészül egy raktárcsarnok az önkormányzat eszközei, gépei számára. A központi konyha mellett pedig lemezgarázst építettek hasonló célból. A Belügyminisztérium pályázatán elnyert, mintegy 20 millió forintos támogatásból megújult a Jókai és Szabadság utca aszfaltburkolatának egy része, rendbe tették a vízelvezető árkokat, valamint felújítják a járdát.
Az önkormányzat egy felvidéki településsel, Bodrogszerdahellyel közösen adott be pályázatot nemrég, amelynek pozitív elbírálás esetén gyerektábort alakítanak ki, 3 db faházat építenek a Béke utca 62. szám alatti ingatlanon. A pályázat 100 %-os támogatottságú, a Bükkábrányra jutó támogatás összege 32.055 euró.
A helyi klímastratégia kidolgozására is nemrég adtak be pályázatot Mezőkövesddel és Mezőkeresztessel közösen, amely azért fontos, mivel a későbbi fejlesztéseknél, pályázatoknál nagy előnyt jelent ennek megléte. Az eredményre még várnak, ez a pályázat is 100 %-os támogatottságú, a Bükkábrányra jutó támogatás összege 5.886.620 Ft.
A már elnyert pályázatokkal kapcsolatban elmondta, hogy az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére is pályáztak 4 másik településsel közösen: a településre eső mintegy 27 millió forintos támogatással korszerűsítik a hivatal fűtésrendszerét és lecserélik a nyílászárókat.
Szentistvánnal közösen nyertek el támogatást a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztésére: Bükkábrány mintegy 67 millió forintot használhat fel a Géczy és Jókai utcákban a projekt megvalósítása során. Burkolt árkokat, zárt csatornát és átemelő szivattyúállomást valósítanak meg ennek segítségével.
Ezt követően több EFOP, azaz emberi erőforrással kapcsolatos pályázati programot ismertetett, melyek segítségével a humán szolgáltatások fejlesztésére, rendezvények, előadások, táborok szervezésére és eszközbeszerzésre fordíthatják a támogatást a konzorciumban résztvevő településeken, illetve a helyi intézményekben. Ezen felül egy területfejlesztési pályázatból is közel 8,8 millió forintot fordíthatnak képzések, rendezvények megvalósítására.
A vidékfejlesztési pályázatokon is jelentős támogatást nyert el az önkormányzat: a külterületi utak fejlesztésére kiírt pályázaton Bükkábrány 2 másik településsel nyert el támogatást, amelynek segítségével, 90 %-os támogatás mellett, mintegy 5,3 millió forintból szerezhetnek be árokásót, homlokrakodó eszközöket, fűkaszát, fűnyírót.
A régi kultúrház külső felújítása mintegy 55,5 millió forintból történik meg, 90 %-os támogatással. Az épület megújítása ugyanakkor összefügg az iskolai fejlesztéssel is, melynek eredményeként a Mezőkövesdi Tankerület által koordinált pályázat által az épület belső terét is felújítják.
Ennek kapcsán elhangzott, várhatóan a jövő évben megkezdődik az iskola felújítása, a tornaterem bővítése, illetve az említett régi kultúrház és ÖNO épület fejlesztése. A polgármester a szennyvíz beruházás kapcsán elmondta, maguk részéről mindent megtesznek, hogy minél hamarabb elkezdődjön a tényleges munka, ám erre sajnos közvetlen ráhatásuk nincs.
Az önkormányzat segítséget nyújtott a római katolikus egyháznak a templom külső felújítására benyújtott pályázat kapcsán: a beadott anyagot kedvezően bírálták el, így mintegy 16,5 millió forintot fordíthat erre a célra az egyházközség. A belső felújítás kapcsán is szeretne az egyház pályázatot benyújtani, erre is az önkormányzattal közösen tesznek erőfeszítéseket.
A 2019-es tervek kapcsán elhangzott, hogy figyelmet fordítanak újabb pályázati lehetőségek felkutatására, az önkormányzati ingatlanok karbantartására, felújításokra, a régi tűzoltószertár belső felújítását is elvégzik. A nagy beruházások közül folytatódik a bányászmúzeum bővítése, és remélhetőleg megkezdik a szennyvízhálózat kiépítését.
A pályázatokkal kapcsolatban elhangzott, hogy összesen mintegy 1,7 milliárd forint a különböző pályázatokból Bükkábrányra eső támogatás, az önkormányzat pedig 16 pályázatot koordinál.Végül köszönetet mondott a kormánynak, Tállai András országgyűlési képviselőnek és a Mátrai Erőmű Zrt.-nek, valamint meghívta a település lakóit a december 16-ai adventi programokra, falukarácsonyra.
Ezt követően a lakosságnak is lehetősége volt kérdezni, véleményt nyilvánítani: egy jelzés érkezett a Thermonál lévő buszmegállóval kapcsolatban, ugyanis a padozat deszkáit ismeretlenek ismét elvitték, ennek pótlásáról rövid időn belül gondoskodik az önkormányzat. További észrevételek a lakosság részéről nem érkeztek.

A közmeghallgatáson bemutatott prezentáció ide kattintva letölthető .pdf formátumban (megtekintéséhez Acrobat Reader vagy egyéb .pdf olvasó szükséges)
 
 
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com