Húsvéti készülődés az ábrányi iskolában
Írta: Eleven Televízió   
2018. március 30. péntek, 09:27
Március 28-án Bükkábrányban az iskolások egész napjára rányomta bélyegét a húsvéti néphagyományok felelevenítésének hangulata, amelybe némi versenyszellem is vegyült.
Reggel 8 órakor az aulában gyűlt össze mindenki, ahol Szabóné Hajdu Katalin tanító néni vezetésével az elsősök és az ötödikes lányok a locsolkodás hagyománya mellé adtak elő verses, dalos műsort. Az előadás végén a Dél-Nyírség tavaszi párválsztó körjátékát, a hajlikázást táncolták a gyerekek.
A húsvéti készülődés játékos formában folytatódott délután. Olyan húsvéti népi játékokat elevenítettek fel a tanulók, amelyeket valaha a fiatalok játszottak a böjti időszakban, készülve az ünnepre.
A megyében jellemző volt például a csülközés, illetve a mancsozás. Ezeket az iskola udvarán idézték fel, hagyományos eszközöket használva. 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A parkolóban egy "tojásgyári rablás" játszódott le, ahol a fürge nyuszik próbálták elkapni a rókákat.
Az óriás társasjáték 33 mezőjében pedig a húsvéttal kapcsolatos népszokások, és vallástörténeti kérdésekre válaszolva lehetett a célba ugrani.
A kézműves foglalkozás során tojásgyűjtő-zsákot készítettek a gyerekek, amelyet a Babos kertben a tojáskereséskor hasznosítottak is.
Másnap pedig már tavaszi szünetnek örülhetett mindenki, amely egészen a Húsvét utáni szerdáig tart majd.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com