Bükkaljai Mozaik 2017. december 13.
Írta: Eleven Televízió   
2018. január 09. kedd, 11:21

 
Könyvtári napok Mezőkeresztesen
 

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében 2017-ben is megrendezésre került a hazai könyvtári rendszer legátfogóbb, több mint egy évtizedes múltra visszatekintő programsorozata, az Országos Könyvtári Napok. A programsorozathoz az idén is csatlakozott a Mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtár is. Október 3.-a és 8.-a között számos rendezvénnyel csábították a könyvtárba minden korosztály képviselőjét.
Egyszerre négy kiállítás is megtekinthető volt a hét folyamán a könyvtárban: régi fotókból, régi képeslapokból, gyermekrajzokból és természerfotókból összeállított tárlatokban gyönyörködhettek a látogatók.
Hétfőn délelőtt a Diri-Dongó együttes zenés műsora várta a kisebbeket, majd délután már a felnőttek látogathattak el Tomor Anita írónő író-olvasó találkozójára, akivel Okos Katalin beszélgetett.
Szerdán baba-mama klub várta a kismamákat és csemetéiket, majd Leskó István a mádi füvesember tartott előadást a gyógynövényekről.
Másnap délelőtt Venyigéné Makrányi Margit tartott biblioterápiás foglalkozást a gyerkőcöknek az olvasás jótékony hatásairól, délután pedig kézműves foglalkozás várta az érdeklődőket.
Pénteken délelőtt 10 órakor a Mezőkeresztesi Értéktár Bizottság tagjai tartottak előadást a 7.B osztálynak. Ennek során szó volt a valamikori artézi kutakról és a helyi néphagyományokról is.
Szombaton "A boldogság forrása" címet viselő kötetlen beszélgetésre majd pedig a rajzpályázat eredményhirdetésére került sor. Vasárnap délután pedig egy családi társasjáték zárta a heti programok sorát.
 

 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
A reformáció 500. évfordulója Mezőkeresztesen 2. rész
 

Bordás József orgonajátékával kezdődött a mezőkeresztesi református templomban az az ünnepi istentisztelet, amit a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendeztek meg, több gyülekezet és előadó bevonásával.
A megjelenteket Dudás Ferenc esperes köszöntötte, majd felkérte az igehirdetésre Csomós Józsefet a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökét.
Az ünnepi alkalmon fellépet a Mezőkeresztesi Kamarakórus és a Noszvaji Református Énekkar. Bordás János: Református reformáció című versét Burai Istvánné nyugalmazott pedagógus mondta el. A résztvevők előadást hallgathattak meg a reformáció társadalomra gyakorolt hatásáról Dr. Balogh Judit történész előadásában, valamint az egyház és a hitelméleti kérdésekről a reformáció vonatkozásában Dr. Benke György nyugalmazott teológiai tanár tolmácsolásában.
Az alkalmon köszöntőt mondott Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, adóügyekért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő és Majoros János, Mezőkeresztes város polgármestere. Felovasásra került Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott levele, aki hasonló rendezvényen való részvétel miatt maradt távol az eseménytől.
A zárszót Pintér Elemér egyházmegyei gondnok mondta el.
 

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
A mezőkeresztesi csatára emlékeztek október 28-án 1. rész
 

A délután induló programon először a mezőkeresztesi csata emlékművét koszorúzták meg, majd Faragó Zoltán népi fafaragó szobrának leleplezésére került sor a főutcán.
A résztvevők a Kard és Kereszt Johannita Testvériség felvezetésével indultak az általános iskolához, ahol a programok folytatódtak.
Beszédet mondott Majoros János polgármester, majd megkoszorúzták a mezőkeresztesi csatának emléket állító kopjafát.
A tornacsarnokban a Kard és Kereszt Johannita Testvériség fegyveres bemutatóját láthatták az érdeklődők, majd a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak és a Sárospataki Alapfokú Művészeti Iskola mezőkeresztesi táncosainak előadása következett. Fellépett a Mezőkeresztesi Férfikórus. Pedagógiai Szolgálati Emlékérmet kapott Czirják Károlyné nyugalmazott óvodavezető.
Mónus József világbajnok távlövő íjász tartott bemutatót és este filmvetítéssel egybekötött beszélgetést. Fellépet Kovács Nóri és a Motiva zenekar.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com