Bükkaljai Mozaik 2017. december 6.
Írta: Eleven Televízió   
2018. január 09. kedd, 10:54
 
A reformáció 500. évfordulója Mezőkeresztesen 1. rész
 

Bordás József orgonajátékával kezdődött a mezőkeresztesi református templomban az az ünnepi istentisztelet, amit a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendeztek meg, több gyülekezet és előadó bevonásával.
A megjelenteket Dudás Ferenc esperes köszöntötte, majd felkérte az igehirdetésre Csomós Józsefet a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökét.
Az ünnepi alkalmon fellépet a Mezőkeresztesi Kamarakórus és a Noszvaji Református Énekkar. Bordás János: Református reformáció című versét Burai Istvánné nyugalmazott pedagógus mondta el. A résztvevők előadást hallgathattak meg a reformáció társadalomra gyakorolt hatásáról Dr. Balogh Judit történész előadásában, valamint az egyház és a hitelméleti kérdésekről a reformáció vonatkozásában Dr. Benke György nyugalmazott teológiai tanár tolmácsolásában.
Az alkalmon köszöntőt mondott Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, adóügyekért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő és Majoros János, Mezőkeresztes város polgármestere. Felovasásra került Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott levele, aki hasonló rendezvényen való részvétel miatt maradt távol az eseménytől.
A zárszót Pintér Elemér egyházmegyei gondnok mondta el.

 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
 
Fatima - szoborszentelés Bükkábrányban
 

A katolikus egyház az idei évben ünnepli a fatimai jelenések 100. évfordulóját, amely során országszerte számos rendezvénnyel emlékeznek meg a Szűzanya 1917-ben a portugáliai Fatimában történt megjelenéséről. Így az idei évet a katolikus egyház jubileumi évként ünnepli.
A közelmúltban a bükkábrányi Supola házaspár zarándokolt el a kegyhelyre, ahonnét egy Mária szoborral tértek haza. A szobrot a helyi egyházközségnek ajándékozták és a katolikus templom főoltára mellett a szentélyben kapott helyet. Az adományozók ezáltal nem csak magát a szobrot, hanem a kegyhely lelkiségét is szerették volna közkinccsé tenni a közösségben.
A szobor felszentelésére november 13 -án, hétfőn került sor egy szentmise keretében. A szentmisét celebrálta és a szobrot felszentelte Juhász Imre újfehértói plébános, aki a zarándoklat lelki vezetője is volt.
Az egyházközségben egyébként egy évvel ezelőtt fatimai imacsoport is alakult, melynek tagjai minden hónap 13-án jönnek össze közös imádkozásra.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
A szépkorúakat köszöntötték Mezőnyárádon
 

2017. november 10-én ünnepelték Mezőnyárádon a szépkorúakat a házasságkötő teremben.
A rendezvényen szép számmal megjelent vendégek elsőként Korpás Zoltán előadásában hallgathatták meg Illyés Gyula Forrás című versét. Ezt követően Bárdos Szabolcs polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Tállai András a térség országgyűlési képviselője fejezte ki jókívánságait az ünnepelteknek.
Idén is sor került a legidősebbek külön köszöntésére. Mezőnyárád legidősebb lakója Orosz Laci bácsi, aki idén 95 éves. Ő nem volt jelen, így otthonában nyújtották át neki az ajándékokat. A jelenlévők között a legidősebb hölgy Nagy Antalné Manci néni volt, a legidősebb férfi pedig Koncz Gábor bácsi. Két idős házaspár is az ünneplők között volt. Boncsér Fülöp és Nagy Erzsébet az 50., Csató Kálmán és felesége Márta néni pedig a 60. házassági évfordulójukon vannak túl.
Az óvodások vidám dalos műsorral szórakoztatták a szépkorúakat. Őket az iskola képviseletében Stefán Zsófi követte a színpadon egy verssel.
Az est zenével fűszerezett jó hangulatáról a Miskolci Operett két művésze, Ládi Gabriella és Bagi Csaba gondoskodott. Az ünnepi műsor után következett a finom vacsora, amelyet a konyhai dolgozók készítettek el, a szervezésben és felszolgálásban pedig a polgármesteri hivatal dolgozói és a vöröskeresztes hölgyek segítettek.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com