Év végi közmeghallgatás Mezőnyárádon
Írta: Eleven Televízió   
2017. december 16. szombat, 13:47
Év végi közmeghallgatásra várta az önkormányzat Mezőnyárád lakosait december 12-én délután a házasságkötő teremben.
Elsőként Bárdos Szabolcs polgármester tartott beszámolót a jelenlévőknek a 2017-es évről. Elmondása szerint a település idén is két bevételi forrásból gazdálkodhatott. Egyik az állami normatív támogatás, melynek ez évi összege 138 758 639 Ft volt. Ebből számos dolog anyagi fedezetét kellett biztosítani, így például a köznevelési feladatokra 24 720 820 Ft, kulturális feladatok támogatására pedig 1 562 799 Ft jutott. A másik bevételi forrást a saját bevételek adják. Ezek összege idén 25 137 246 Ft volt a közmeghallgatás napjáig.
Természetesen rengeteg kiadással is szembe kellett nézni ebben az évben is. Ezek közül jelentős összeget tesznek ki a szociális kiadások, mint például az óvodások és iskolások, a fogyatékkal élők, az idősek vagy egyéb jogcímen rászorulók támogatása. Szó esett a különböző pályázatokról is. Több nyertes pályázatot is magáénak tudhat a község, továbbá vannak olyanok is amelyeknek az elbírálása folyamatban van. Idén 18 főt foglalkoztatott az önkormányzat a Start közmunka program keretében. Ennek eredményként többek között sikeres volt a konyhakerti termesztés, megújult az ún. kishíd, több terület is térkő burkolatot kapott. Mindezek mellett pedig sikerült nagy értékű új gépeket is beszerezni.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Várnai Róbert jegyző számolt be arról, hogy a Csincsével közös önkormányzati hivatal működése idén is zökkenőmentes volt, összesen 7 fő alkalmazottat foglalkoztat a a hivatal.
Második napirendben a polgármester a következő év gazdálkodásáról tájékoztatta az érdeklődőket. Több, az idén megnyert pályázat megvalósítása is átnyúlik a 2018-as esztendőre. Több olyan pályázat is van továbbá, amelyen az önkormányzat jövőre is indulni szeretne.
A beszámolót követően képviselői javaslat hangzott el egy közösségi ház kialakítására, a kistemplom állag megóvására, valamint a Vasút út felújítására. A polgármester válasza értelmében az előbbire lesz pályázati lehetőség. A kistemplom egyházi tulajdonban van, közös megoldást kell tehát találni az egyházközséggel és a műemlékvédelemmel. A Vasút útrendbetétele érdekében egyeztetések folynak a közútkezelővel.
Lakossági kérdés hangzott el a volt parókia épületével kapcsolatosan is. Bárdos Szabolcs elmondta: a Budapesten élő tulajdonos szerint lesz befektető az ide tervezett beruházás megvalósítására, bár ez az ügy már hosszú évek óta húzódik. Amennyiben mégsem történik változás a közeljövőben az önkormányzat fel fogja szólítani a tulajdonost a romos épület lebontására.
Végül köszönet nyilvánítás hangzott el az egyházközség képviselő testülete részéről mindazért a segítségért, amelyet egész évben az önkormányzat nyújtott.
A közmeghallgatás után 18 órakor egy lakossági fórumra került sor a Településképi arculati kézikönyvvel kapcsolatosan, ahol a legkülönbözőbb, a település arculatát érintő kérdésekre kaphattak választ a résztvevők.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com