Bükkaljai Mozaik 2017. július 26.
Írta: Eleven Televízió   
2017. július 28. péntek, 16:13
 
Ballagás és tanévzáró Bükkábrányban 2. rész
 
A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában március 20-án nem a tanítással telt a nap, hanem sokkal inkább a Húsvétra való lelki felkészülésre koncentráltak mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok.
Reggel 8 órakor közös ének tanulással kezdődött a nap a díszteremben, majd bemutatkoztak azok a segítők, akik nem helyből érkeztek. Egy-egy hitoktató érkezett ugyanis Polgárról illetve Ináncsról, valamint a szervita nővérek mezőkeresztesi rendházából is jött két nővér, hogy a napi program lebonyolításában segítsék a pedagógusokat. Erre már csak azért is szükség volt, mert nem csak a gyerekek vettek részt lelki felkészülésen, hanem a tanárok délelőtti programja is hasonló volt Bakos Rafael karmelita atya vezetése mellett.
A változatos foglalkozásokon minden osztály külön-külön vett részt. Ezekben pedig többek között szerepet kaptak a játékos vetélkedők, a lelkiséget előtérbe helyező beszélgetések, de a sport, a tornatermi játékok is.
A nap zárásaként egy közös szentmisén vett részt mindenki melyet Dr. Linczenbold Levente atya celebrált. Mivel pedig Szt. József ünnepnapja volt, Jézus nevelő atyjáról szólt a prédikáció is, például állítva József lelkiségét a résztvevők elé.
 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Te Deum - évzáró a mezőnyárádi iskolában
 

Ahogyan a korábbi években, idén is a reggeli ébresztő és hívogató a motoros klubhoz kötődött. A város központjából, a katolikus templommal szemben lévő parkolóból a gyülekezőt és az eligazítást követően 9 órától vonultak végig a szép számmal megjelent motorosok majdnem minden utcán. Végül a programok fő helyszínére, az IKSZT udvarára érkeztek meg.
A programok délelőtt 10 órától kezdődtek. Először Majoros János polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd megnyitotta Horváth Illés Károly festménykiállítását, amelyet a napfolyamán az IKSZT nagytermében tekinthettek meg az érdeklődők. A Horváth Illés Károly művész urat már egészen fiatalon megragadta a festészet, azonban ezidáig még nem volt egyetlen kiállítása sem. A megnyitót követően jóga bemutatóval, majd karate bemutatóval folytatódott a délelőtt programja. 11 órától a Szent Erzsébet Nyugdíjas Klub is fellépett, illetve bemutatkozott első nyilvános szereplésén a Gyermek Citerazenekar is. Ezt követően a Szervita Nővérek Gyermekotthon lakóinak műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Déltől a Zoller János karnagyúr vezette Mezőkeresztesi Férfikórus fellépése következett, majd a programot a mezőkeresztesi Kossut Lajos Általános Iskola tanulóinak táncbemutatója zárta.
A nap folyamán tartott aszfaltrajz versenyen minden résztvevő gyerek emléklapot és ajándékokat kapott. Illetve a nap folyamán lehetőség volt lovaskocsikázásra, tájház látogatásra és májusfaállításra is.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Évzáró a mezőkeresztesi iskolában
 
Arany János születésének kettőszázadik évfordulója apropóján az idei évet az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia emlékévvé nyilvánította. Ezzel még kiemeltebb aktualitást kapott a bükkábrányi iskolában a minden évben megrendezésre kerülő Arany Napok elnevezésű rendezvénysorozat, mellyel a névadó előtt tisztelegnek a diákok és dolgozók egyaránt.
Az idei két napos program sorozat megnyitójára március 2-án 8 órakor került sor az iskola aulájában. Elsőként Éliásné Takács Anikó intéményvezető-helyettes köszöntötte a résztvevőket, majd röviden ismertette a költő életrajzát, irodalmi munkásságát. Ezt követően két diák helyezett el koszorút a névadó emléktáblájánál, majd a diákok közösen szavalták el a Toldi című elbeszélő költemény bevezető sorait. Ezt követően a 20 perces szünetekben Arany-tallérokat gyűjthettek a alsós és felsős csapatok az iskola különböző pontjain. Az 5-6. órában a Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola kézi- és futballcsapatát látták vendégül az ábrányiak barátságos mérkőzésre. A legkisebbek Arany-olimpia játékos sorversenyével zárult a nap, ahol a feladatok kapcsolódtak a névadóhoz.
A második nap is hasonlóan változatos programokkal kecsegtetett. Reggel 8-kor ismét a nagymihályiak érkeztek vendégségbe. Ezúttal az ottani színjátszók legifjabbjai adtak elő egy mesejátékot az ábrányi alsósoknak, majd közös táncházon mulattak a kicsik a Lármafa Együttes közreműködésével. Mindeközben a felsősöket activity várta, illetve a digitális világ rejtelmeiben merülhettek el a könyvtárban és a számítástechnika teremben, majd pedig kezdetét vette a literatúra vetélkedő, ahol természetesen az irodalmi feladatoké volt a főszerep. A harmadik órától kezdődően az alsósok mesevetélkedőn mérhették össze tudásukat, majd a könyvtárban kézműves foglalkozáson tehették próbára ügyességüket. Ezzel párhuzamosan a nagyobbak folytathatták az Arany-olimpián a testedzést, később pedig ők is megtekintették a mezőnagymihályi vendég színjátszók előadását.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com