Kiszehajtással csalogatták a tavaszt a bükkábrányi iskolások
Írta: Eleven Televízió   
2017. április 07. péntek, 15:07

Régi magyar népszokás a kiszehajtás és a villőzés, melynek során, főleg faluhelyen, a lányok egy nagy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek és énekelve végigvitték a falun, majd levetkőztették és a patakba dobták vagy elégették. A kiszehajtás után a földíszített, szerencsét hozó fűzfaággal, a villővel járták végig a falut. Mindennek a célja a tél végleges elűzése, a tavasz, a jó idő csalogatása volt.
A hagyományt minden évben felelevenítik a bükkábrányi iskola tanulói. Ezúttal az aulában gyűltek össze a diákok március 30-án, ahol a harmadik osztályosok népi játékokkal, dalokkal színesített műsorát nézhették meg. A gyerekeket Szemán-Dobó Violetta osztályfőnök készítette fel. A kiszebábu és a gyerekek ezt követően ellátogattak az óvodába, ahol két csoport nézhette meg a régi időket idéző előadást. Az óvodába menet és a patak felé haladva is énekszó zengte be a főutcát.
A tavasz eljövetelét biztosítva, meg is szabadultak a telet jelképező bábutól, a Sályi-patakba dobták. Bár egy rövid időre megakadt, ám a patak sodrása továbbvitte, messzi vizekre.

Hirdetés_______________________________________________________________________


 
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com