Bükkaljai Mozaik - 2017. február 1.
Írta: Eleven Televízió   
2017. február 01. szerda, 01:00
 alt
 
Karácsony a bükkábrányi iskolában - 2.rész
 
December 20-án tartották meg a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola jótékonysági adventi ünnepségét. A gyerekek már hetek óta izgatottan készültek erre az estére. A műsorszámok között az első volt a harmadikosok produkciója, majd az elsősök egy vidám jelenetet adtak elő, majd hópiheként és rénszarvasként táncoltak. Az énekkar produkcióját a másodikosok betlehemes játéka követte, majd a tanári kar által előadott dal csendült fel. A 4.osztályosok tanulságos mesejelenetét a karácsonyra készülődés jegyében összeállított műsorral követte a 6.osztály. Őket az ötödikesek sötétben előadott látványos tánca követte, az énekkar pedig egy népszerű karácsonyi dalt adott elő. A karácsonyi fa egyik dísze, a girland szolgált kellékül a hetedikesek számára, az osztályok műsorai közül pedig a legnagyobb jöttek utoljára, ők a karácsonyi idézetek mellett egy látványos táncot mutattak be. Az estét ismét egy közös dallal zárták, melybe minden osztály bekapcsolódott. A jótékonysági est bevétele mintegy 100.000 Ft lett, ez az össze az iskolai alapítvány számlájára kerül.
 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Térségi Luca-Nap
 
Luca napjához több népszokás is kapcsolódik. Ezek eredete valószínűleg az, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. Luca-napon régen tilos volt fonni, sütni, mosni. Nem volt ajánlatos kölcsönadni sem, mert az elkért dolgok boszorkányok kezére kerülhettek. A hagyományokhoz híven az idei évben is lucázni indultak december 13-án a mezőkeresztesi ovisok. Ezt a népszokást évek óta felelevenítik és nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek bevonásával is, hiszen a műsor körbejár az egész városban. A gyerekek humoros mondókákat, jókívánságokat tanulnak, melyet előadnak a település intézményeiben. Luca-búzát ajándékoznak ebből az alkalomból, hogy meg tudja mindenki állapítani milyen lesz a jövő év, és a várható termés. A bükkábrányi iskolában is visszatérő program a Luca naphoz kapcsolódó rendezvénysorozat. Idén a sor a Luca kupával kezdődött, 3 lány kézilabda csapat mérkőzött meg egymással még december 9-én délután. Kisgyőr, Mezőkeresztes és Mezőnagymihály és persze a házigazda csapatai izgalmas, fordulatos mérkőzések vívtak egymással. Végül az 1. helyen Mezőnagymihály, a 2. helyen Mezőkeresztes, a 3. helyen Bükkábrány csapata végzett, a 4. helyezett pedig Kisgyőr lett. Luca napján, december 13-án elevenítették fel az ehhez a naphoz kötődő szokásokat az intézményben. A 2. osztályos gyerekek mutatták be a kotyolást, majd a régi hagyományt az óvodások is megnézhették a délelőtt folyamán. Délután 1 órától a tanulók bolhapiacon kínáltak mindenfajta csecsebecsét, 2 órától pedig kézműves foglalkozás következett. A szülők és tanárok segítségével karácsonyfa, mikulás, angyalka és csengő is készült, melyeket az ünnepi díszítéshez haza is vihettek a tanulók.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A(z) 20161219_ren_abr_falukaracsony01.jpg megjelenítése
 
Falukarácsony Bükkábrányban
 
Bükkábrányban évek óta hagyomány a Falukarácsony megrendezése. Az idei évben a református templom adott otthont a rendezvény első részének, majd a vendégek a település főterén folytatták tovább az ünneplést.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com