Bükkaljai Mozaik - 2016. december 14.
Írta: Eleven Televízió   
2016. december 14. szerda, 01:00
alt
 
Bátonyi Pál nyugalmazott honvéd ezredes előadása Bükkábrányban
 
Bátonyi Pál nyugalmazott honvéd ezredes, kutató már hosszú évek óta kutatja a Kárpát-medencében fellelhető Ábrány, Abram, Ábrahám nevű települések nevezéktanát, amelyet Ábrahám kagánra, a IX. században itt élt avar uralkodóra vezet vissza. Munkája során számos forrást tanulmányozott és több országban is járt ezek tanulmányozása érdekében. Az előadás szemléltető anyagából egy kiállítás is nyílt, amelyet szintén a Tornácos Házban lehet megtekinteni október végéig.
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Idősek Napja Mezőnyárádon - 1.rész
 
2016. november 14-én ünnepelték Mezőnyárádon a szépkorúakat a házasságkötő teremben. A rendezvényen szép számmal megjelent vendégek elsőként Korpás Zoltán előadásában hallgathatták meg Váci Mihály:Tánc című versét. Ezt követően Seres Ildikó és Molnár István, a Miskolci Nemzeti Színház művészei léptek a színpadra, akik népszerű, közkedvelt dalokat hoztak erre a délutánra. Az óvodások őszi témájú, táncokkal és mondókákkal teli műsorukkal vidám perceket szereztek a szépkorúaknak. Bárdos József Szabolcs polgármester köszöntője után Juhász Józsefné a Vöröskereszt Alapszervezet nevében köszöntötte a legidősebbeket, és a hagyományokhoz híven kis ajándékkal köszöntötték a község legidősebb asszonyát, Molnár Józsefné Marika nénit, aki az idén töltötte be 95. életévét. A legidősebb férfi Orosz László, aki 94 éves, ám sajnos egészségi állapotuk miatt nem tudtak az ünnepségen megjelenni. Köszöntötték az ünnepségen megjelent legidősebbeket is, Nagy Antalnét és Koncz Gábort, valamint a hagyományokhoz híven ajándékkal kedveskedtek az 50 éves házassági évfordulójukat ünneplőknek: Medve Kálmánnak és feleségének, Svercsok Annának, valamint Magicz Józsefnek és feleségének, Rácz Margitnak. Ezek után Ady Endre: Őrizem a szemed című versét hallhatták a szépkorúak szintén Korpás Zoltán szívhez szóló előadásában. Az ünnepi műsor után következett a finom vacsora, amelyet a konyhai dolgozók készítettek el, a szervezésben és felszolgálásban pedig a polgármesteri hivatal dolgozói és a vöröskeresztes hölgyek segítettek.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

alt
 
70 éves a bükkábrányi óvoda - 1.rész
 
A bükkábrányi óvoda idén ünnepli fennállásának hetvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból egy hetes ünnepségsorozatot szervezett az intézmény. Ennek első programjaként a gyerekekkel,szülőkkel, nagyszülőkkel és persze az intézmény dolgozóival közösen „körülölelték” az óvodát, majd a gyerekek egy-egy lufit kaptak, melyet csoportonként indítottak az ég felé, ezzel is hírt adva az évfordulóról. A bölcsisek hétfőn egy fát is ültettek az intézmény udvarán, de persze mindhárom óvodás csoport is részese volt a faültetésnek a hét során. Hangulatos foglalkozás keretében jubileumi emléktárgyakat is készítettek a szülők közreműködésével a kis, közép és nagycsoportba járó gyerekek is, megemlékezve a jeles évfordulóról. Nagy izgalom előzte meg a játékos vetélkedőket. Természetesen nem csak drukkoltak, hanem részesei is voltak a szülők ennek a programnak is. Csütörtökön az óvodák korábbi helyszíneit járták körbe a középső és nagycsoportosok, és mindenhol egy-egy körjátékot játszottak el közösen. A pénteki záró napon a Lármafa Együttes adott hangulatos koncertet táncházzal egybekötve. Ezen a délutánon tartották meg az óvoda szülinapi ünnepségét is, melyre meghívták az intézmény egykori dolgozóit is természetesen. Elsőként Galambos Lajosné intézményvezető köszöntötte a vendégeket. Az óvoda volt dolgozóinak egy-egy szál virággal kedveskedtek, majd egy gyertyát gyújtottak meg azokért, akik már nem lehetnek köztünk. Ezt követően a nagycsoportosok egy kedves és vidám, népijátékokkal színesített műsorral mutatkoztak be. Kiss Sándorné nyugalmazott óvodavezető az óvoda történelmét, az elmúlt 70 fontosabb eseményeit elevenítette fel, majd Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte a jubiláló intézményt, a volt és jelenlegi dolgozókat. A folytatásban megnézhettek egy összeállítást az elmúlt évtizedekben készült fotókból, mely szép és kedves emlékeket idézett fel mindenkiben. A jubileumra egy kiállítás is készült, melyben az elmúlt évtizedek tárgyai, játékai, bútorai is helyet kaptak, és természetesen sok-sok fotót is láthattak a vendégek. A kiállítást egyébként október végéig lehet megtekinteni az intézményben. Az ünnepséget és az egész hetes programsorozatot egy közös faültetés és persze a szülinapi torta zárta. A rendezvényről hamarosan hosszabb összeállítást is láthatnak majd.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com