Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon január 23-án, hétfőn. Az ülésen összesen 4 napirendi pontot vitattak meg, az eredetileg kiadott öttel szemben, ugyanis az önkormányzat 2017. évi költségvetési koncepcióját végül nem tárgyalták meg, elnapolták.
Az első napirendi pontban már a társadalmi megbízatású polgármester és szintén társadalmi megbízatású alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapítására került sor, amelyet jogszabályi változások miatt kellett aktualizálni. A képviselők a polgármester tiszteletdíját az előterjesztésben szereplő 249.300 Ft-ban állapították meg, költségtérítésként pedig 37.400 Ft-ot, amelyeket egyhangúlag  megszavaztak. Az alpolgármester tiszteletdíját és költségtérítését érintően, az érintett jelezte, hogy továbbra sem kívánja csak a képviselői tiszteletdíját felvenni.

 

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A 2. napirendi pontban a Szociális Bizottság tagsági összetételének módosításáról döntöttek a képviselők. Hajdu Gábor képviselő ugyanis lemondott a tagságról, aki helyett Udvari János képviselőt javasolta a polgármester a bizottságba. A jelölést az érintett elfogadta, a testület pedig egy tartózkodással megszavazta az új tagot.

A 3. napirendben a települési támogatásokról és egyéb szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletet módosítása került sorra. Az előterjesztés alapján a Szociális Bizottság helyett a polgármester hatáskörébe kerülnek bizonyos, mérlegelési jogkört nem igénylő ellátásokkal kapcsolatos döntési jogkörök, amelyek a hatékony ügyintézést segítenék elő. Ez által többek között a temetési segély és a születési támogatás kapcsán is gyorsabban hozhatja meg a döntést a polgármester. A képviselők egyhangúlag megszavazták az előterjesztést.

A 4., időszerű feladatok napirendi pontban elsőként az iskola kéréséről esett szó. Az intézmény jelezte, hogy a tanulói létszám növelése érdekében a szomszédos településeken is a szülők és gyerekek figyelmébe ajánlják majd a mezőnyárádi katolikus iskolát. Ahhoz kértek segítséget, hogy amennyiben kialakul hány gyermek és melyik településről jár majd az intézménybe, az önkormányzat kisbuszával segítsenek a diákok szállításában. Elsőként Csincsén a polgármesterrel is egyeztetnek ebben a kérdésben, és felmérik az igényeket. A testület a kisbuszra vonatkozó kérést támogatta, illetve a létszámtól függően mindenképpen megoldást szeretnének majd találni a gyerekek szállítására.

A következőkben szó esett arról, hogy a közmunka program keretében igényelt mintegy 35 millió forintos összeget várhatóan megkapja a település, ebben a foglalkoztatás költségein kívűl gépeket és egy traktort is beszereznek majd.

Az óvodában a január 23-ával kezdődő héten a influenza és egyéb megbetegedések miatt szünetelt az óvodai ellátás, közel 50 gyermek hiányzott, ugyanakkor ügyelet van és az óvónők bent tartózkodnak az intézményben.

A következőkben Hajdu Gábor képviselő több kérdést is feltett, és problémákat sorolt fel, amelyekkel kapcsolatban kíváncsi volt a polgármester, az alpolgármester és a képviselők véleményére. Nehezményezte, hogy a településen a hó eltakarítása nem történt meg megfelelően, nem tudtak megbirkózni a szokásosnál nagyobb hómennyiséggel.

Az utak csúszóssá, balesetveszélyessé váltak. A polgármester elmondta, hogy nem híve a túlzott sózásnak, mivel a későbbiekben az utak javítására nagyon sokat kell költeni. A képviselők közül többen is véleményt formáltak, volt, aki szerint a helyi vállalkozók segítségét kellett volna kérni a hó eltakarításában, forgalmasabb helyekről való elszállításában. Más vélemény szerint például az iskolaudvar eltakarításában az önkormányzat megfelelően kivette a részét, ugyanakkor az ingatlantulajdonosoknak tisztába kell lenni azzal, hogy a saját portájukat elsődlegesen nekik kell karbantartaniuk.

Hajdu Gábor képviselő ezt követően szót ejtett arról, hogy a környező településekhez képest Mezőnyárádon sokkal kevesebb beruházás valósult meg a közelmúltban, és a pályázati támogatások elmaradását is megemlítette. Szó volt arról, hogy a település honlapját meg kellene újítani: a jegyző részéről válaszként elhangzott, hogy elkészült egy új honlap, ám az még nem teljes, szükség van arra, hogy tovább egyeztessenek róla. Amennyiben ez megtörténik, az új honlapot aktiválni lehet majd.

Szintén a képviselőtől érkezett kérdés arról, hogy a helyi fiatal vállalkozókat hogyan tudja támogatni a település, valamint arról, hogy meg kellene valósítani azt az edzőtermet és fiataloknak szánt épületet, amelyről korábban már szó volt. A polgármester válaszában elmondta, hogy a vállalkozók támogatására nincs programjuk, míg a második témára vonatkozóan, folyamatban van egy ingatlan megvétele, amit ilyen célra szeretnének kialakítani. Ugyancsak a képviselő vetette fel, hogy az iskola felújításával kapcsolatban miért nem történik előrelépés. A válaszban elhangzott, hogy jelen helyzetben már az egyház tud pályázni, ugyanakkor az önkormányzat is hozzájárulást ad majd a pályázat megvalósításához.

A továbbiakban szó esett arról, a rendelő felújításával és az óvodával kapcsolatos pályázatra még nem érkezett visszajelzés.

Udvari János képviselő kérte, hogy a sporttal kapcsolatban a helyi sportegyesület vezetőjét hívják meg egy testületi ülésre, hogy beszámoljon a tevékenységükről, és egyeztetni tudjanak arról, hogy az önkormányzat mibe tudja segíteni a sportéletet.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com