Bükkaljai Mozaik - 2016. december 7.
Írta: Eleven Televízió   
2016. december 07. szerda, 01:00
alt
 
Rendhagyó történelem óra az '56-os forradalom emlékésre Bükkábrányban
 
Különleges, rendhagyó történelem órát tartottak a közelmúltban a bükkábrányi könyvtárban. Először az 1956-os forradalom idei, 60. évfordulójára készült imázsfilmet tekinthették meg a gyerkek és a jelenlévő tanárok, majd Dr. Bodnár Mónika néprajzkutató előadását hallgahtatták meg. Szó esett a történelem fontosságáról, illetve kiemelte, hogy a gyerekek merjenek kérdezni a nagyszüleikről, a nagyszeleiktől, az ő élményeikről az adott történelmi korszakokról. Ez által ugyanis könyvekben szereplő, egyébként idegennek, esetleg távolinak ható események, sokkal érdekesebbé, közelibbé és könyebben megérthetővé válnak. Ezek után Dr. Rémiás Tibor történész idézte fel előadásában a forradalom eseményeket. Szót ejtett arról, hogyan és mik vezettek a forradalom eseményeinek a kialakulásához, illetve arról is beszélt, hogy ezek a történések, hogyn érintették megyénket. Az előadások után a kerek évforduló tiszteletére készült zenei klipet is megtekinthették a gyerekek. Ezek után az került sor az iskolában berendezett kiállítás megnyitójára. A forradalom eseményeit megörőkítő képekből és leírásokból áló tárlatot a gyerekek nagy érdeklődéssel járták végig.
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Október 23-ai megemlékezés Mezőkeresztesen - 2.rész
 
Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről Mezőkeresztesen is megemlékeztek október 23-án 10 órától. Elsőként Majoros János polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tállai András miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő mondta el ünnepi beszédét. A Kossuth Lajos Általános Iskola 6.osztályos tanulói elgondolkodtató műsorukkal idézték fel a 60 évvel ezelőtt történteket. Korabeli dalokkal, versekkel, idézetekkel tették hitelesebbé műsorukat a gyerekek. A Mezőkeresztesi Kamarakórus három éneket adott elő az ünnep tiszteletére, majd a Szervita Nővérek Gyermekotthonának lakói mutatták be megható műsorukat. A megemlékezés végén az önkormányzat, az intézmények, valamint a civil szervezetek és pártok helyezték el koszorúikat az emlékműnél.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

alt
 
Idősek napja Bükkábrányban - 2.rész
 
Immár hagyománnyá vált, hogy az ősz beköszöntével a bükkábrányi önkormányzat vendégül látja a falu szépkorú lakosságát. Szeptember 30-án délután 4 órára várták az idős lakosokat a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontba. A nagy számban megjelent időseket először Takács Katalin köszöntötte, majd Szalai Szabolcs polgármester ünnepi köszöntője hangzott el. Ennek keretében adott át ajándékokat a település legidősebb női és férfi lakosának. A legszebb kort megélt hölgy Berta Jánosné Mariska néni, aki ebben az évben töltötte be 95. életévét. A férfiak közül a legidősebb Sós Sanyi bácsi, aki idén volt 90 éves. A legrégebbi házasok Veres Sanyi bácsi és felesége Erzsike néni akik 1952-ben kötöttek házasságot. Ők ugyan nem lehettek jelen, de az önkormányzat eljuttatta hozzájuk jókívánságait és ajándékait. A polgármesteri köszöntő után Tállai András miniszter helyettes is szólt az egybegyűlt népes vendégsereghez.
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com