Közmeghallgatást tartottak Mezőnyárádon december 12-én a házasságkötő teremben. A megjelenteket elsőként Bárdos Szabolcs polgármester tájékoztatta az 1.napirend keretében a 2016-os év gazdálkodásával kapcsolatos beszámolóval.
Elsőként ismertette az önkormányzat bevételi és kiadási adatait. Elhangzott, hogy az önkormányzat mintegy 123 millió forint normatív támogatást kapott feladatai ellátására, ebből 49 millió forintot általános célú működési támogatásra, 22 millió forintot köznevelési feladatok ellátására, az óvoda fenntartására. A szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési célú támogatás 29 millió, a kulturális feladatokra érkező normatíva 1,9 millió forint volt, továbbá egyéb működési célú támogatásként 21 milliót utaltak az önkormányzat részére.
Az önkormányzat tervezett bevételei mintegy 36 millió forint körül alakulnak az idén, ez az összeg tartalmazza a kommunális adó, gépjárműadó 40 %-a, talajterhelési díj, és iparűzési adó bevételt.
Az önkormányzat az év során több formában nyújtott szociális támogatást: gyereknapra egy-egy hátizsákot kaptak az óvodások és az általános iskolások, szeptemberben 10.000 Ft-os iskolakezdési utalványt kaptak az általános iskolások, decemberben pedig 3000 Ft-os karácsonyi utalványt adtak az óvodásoknak, általános iskolásoknak, középiskolásoknak, nyugdíjasoknak és a polgárőrség tagjainak.
Szociális célú tűzifa formájában 73 köbméter fát osztanak ki, várhatóan január közepén. Erre 2016.december 23-ig lehet beadni a kérelmeket, amelyeket a Szociális Bizottság bírál el a rendeletben foglalt feltételeknek megfelelően.


Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A pályázatokról is szó esett: a sportegyesület az öltöző kialakítására nyert el forrást a társasági adóból nyújtott támogatás formájában. Több olyan beadott pályázat is van,amelyet nem bíráltak még el: az óvoda fejlesztésére és bölcsöde kialakítására, az orvosi rendelő korszerűsítésére beadott pályázat eredményére is várnak még, továbbá energetikai korszerűsítést szeretnének végrehajtani a házasságkötő és védőnői szolgálat, valamint a könyvtár épületén. Sajnos a konyha és étkező korszerűsítésére, a belterületi utak felújítására beadott pályázatot elutasították. A polgármester elmondta, hogy folyamatosan figyelik az új lehetőségeket.
A Start és hosszútávú közmunkaprogramról is szó esett: átlagosan 26-27 főt foglalkoztatnak. Ennek keretében készült el a főúton a gyalogátkelő híd, a ravatalozó belső festése, az oldalsó kijáratához az előtető megépítése és a lépcső felújítása, valamint a temető térkövezése, pihenőpadok, kandelláberek beszerzése. A program keretében eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség, többek között benzines áramfejlesztőt, lapvibrátort, utánfutót, dekopír fűrészt, kézi elektromos gyalut és munkásruhát a vásároltak.
A rendezvényekkel kapcsolatban elhangzott, hogy az önkormányzat a faluszépítő egyesület segítségével ismét megrendezte a békafesztivált, amely iránt egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik. Az Idősek Napját is megtartották novemberben, valamint az önkormányzat segítette a nyárbúcsúztató és a nyugdíjas klub rendezvényeinek megtartását, és természetesen az iskolai, óvodai rendezvények megrendezését is.
Az iskola fenntartóváltásával kapcsolatban elhangzott, hogy a visszajelzések alapján jó döntés volt, hogy a katolikus egyház kezelésébe adták az intézményt. Az önkormányzat még az átadás előtt felújította egyébként a régi épület vizesblokkját.
A Közös Önkormányzati Hivatal működésével kapcsolatban Várnai Róbert jegyző tartott beszámolót a hivatal működéséről.

A 2.napirendben az önkormányzat 2017.évi gazdasági terveiről esett szó.
A közfoglalkoztatási program keretében egy mezőgazdasági mintaprogramot kívánnak indítani, egy önkormányzati tulajdonban lévő, 1,4 ha-os területen szeretnének olyan mennyiségű konyhakerti terményt megtermelni, amely hatékonyan segítheti elsősorban a központi konyha ellátását. Egy fólia sátrat is terveznek erre a területre, valamint egy szerszámtárolót, és célul tűzték ki egy mezőgazdasági erőgép beszerzését is.
Szintén a programból szeretnék elvégezni a hidak korlátainak felújítását, korszerűsítését.
A terület és településfejlesztési operatív program (TOP) forrásait pályázatokat készít az önkormányzat benyújtani, energetikai célú felújítást szeretnének a hivatal épületén, míg az iskola épületére az egyháznak lesz lehetősége pályáznia.
A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázatok segítségével a polgárőrség számára járműbeszerzés és eszközfejlesztés a cél, ezen felül az
önkormányzati utak kezelésére, állapotának javítására, erő és munkagépek beszerzésére lehet forrásokat nyerni.
A rendezvények megtartására is szeretnének forrásokat elnyerni.

A 3.napirendben volt lehetősége a lakosoknak kérdéseket feltenni, véleményt formálni.
Szajlai Gábor képviselő arról érdeklődött, hogy az önkormányzat tervez-e épületet vásárolni és felújítani annak érdekében, hogy egy ifjúsági klubként is szolgáló helyet alakítsanak ki. A polgármester elmondta, hogy erre pályázati támogatás elnyerésével lenne lehetőség, ezért erre is keresik a forrásokat.
Dr.Horváth László hozzászólásában támogatandó ötletnek nevezte az ifjúsági klub létrehozását, és a közfoglalkoztatási program keretében megtermelt javak védelmére is felhívta a figyelmet. A polgármester válaszában elmondta, hogy a Toldi út végén kialakítandó területet szándékukban áll bekeríteni.
Mivel a jelenlévők részéről további kérdések nem érkeztek, a polgármester megköszönte a részvételt és mindenkinek kellemes ünnepeket kívánt a testület nevében is.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com