Testületi ülés Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2016. november 15. kedd, 19:12
alt
 
Ülésezett Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete november 10-én, reggel 9 órától a hivatal tanácskozó termében. Ez alkalommal 13 napirendi pontot vitattak meg a testület tagjai egymással, majd hoztak döntést ezekkel kapcsolatosan. Majoros János polgármester úr köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a napirendi pontokat, amelyeket a képviselők egyhangúan elfogadtak.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az 1. napirendi pontban Mezőkeresztes Város 2015. évi közbiztonsági helyzetéről esett szó. A téma kapcsán a testületi ülésen megjelent Kovács Béla rendőr ezredes Miskolcról, Dr. Ongai Péter rendőr alezredes Mezőkövesdről és Dr. Árki Zsolt mezőkeresztesi őrsparancsnok. A 2015. évi beszámolót a testület egyhangú igennel elfogadta.
 
A 2. napirendi pontban a szociális célú tűzifa-támogatásról szóló önkormányzati rendeletet tárgyalták meg a testület tagjai. Elhangzott, hogy az erről szóló írásos anyagot a képviselők korábban már megkapták. A polgármester elmondta, hogy az önkormányzat 200 erdei köbméter fára nyújtott be pályázatot. Az idei évben előreláthatóan 132 család kaphat tüzelőt. Családonként 1 köbméter fa kerül kiosztásra. A tűzifa-támogatás igényét november 30-ig nyújthatják be az érintett lakosok. A testület ezt egyhangú igennel elfogadta. 
 
A 3. napirendi pontban a lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet fogadta el egyhangú igennel a testület.
 
A 4. napirendi pontban az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és üzlethelyiségek bérbeadására vonatkozó pályázati eljárás lezárásáról esett szó. Elhangzott, hogy a pályázók közül előnyt élveznek az önkormányzati dolgozók. Ezt a testület tagjai egyhangú igennel szavazták meg.
 
Az 5. napirendi pontban a Tahy Olga Városi Könyvtár alapító okiratának módosítását fogadta el egyhangúan a testület.
 
A 6. napirendi pont a Tahy Olga Városi Könyvtár 2015. évi működési beszámolója volt. Ezt a testület tagjai egyhangú igennel fogadták el.
 
A 7. napirendi pontban az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér 2015. évi működéséről szóló beszámolót fogadta el egyhangúan a testület.
 
A 8. napirendi pontban a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda 2016/2017-es nevelési évére vonatkozó munkatervét fogadta el a testület.
 
A 9. napirendi pontban a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda bölcsődei feladatainak ellátásáról esett szó. Czirják Károlyné, az óvoda vezetője elmondta, hogy a tárgyi és személyi feltételek az úgynevezett mini bölcsőde üzemeltetéséhez a legmegfelelőbbek az óvodában. A mini bölcsődében a 3 éven aluli gyermekek létszáma legfeljebb 7 fő lehet csoportonként, és az ellátáshoz szükséges személyzet létszáma is kevesebb, ugyanis az ellátás biztosításához elegendő csoportonként 1 fő kisgyermeknevelő és 1 fő bölcsődei dajka. A testület tagjai egyhangú igennel szavazták meg a minibölcsőde indítását az óvodában.
 
A 10. napirendi pontban Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzata függelékének módosítását fogadta el egyhangú igennel a testület.
 
A 11. napirendi pontban a közmeghallgatás előkészítéséről esett szó. A képviselők egyhangú igennel fogadták el, hogy a 2016. évi közmeghallgatás december 2-án délután 17 órától kerül megtartásra az IKSZT épületében.
 
A 12. napirendi pontban a támogatások megállapításával foglalkoztak a képviselők.
Elsőként a közép és felsőfokú oktatásban résztvevő tanulók támogatásáról esett szó. Elhangzott, hogy a támogatás összege 8 ezer forintban lett diákonként megállapítva korábban. Ez 280 főt érintett, ebből 212 fő nyújtotta be a támogatási igényét. Így maradványként egy 544 ezer forintos összeg maradt. A testület tagjai egyhangú igennel szavazták meg, hogy a fennmaradó összeg 2600 forintos kiegészítő támogatásként kerüljön kiosztásra az igényt benyújtott diákok között.
Másodikként arról esett szó, hogy lehetőség nyílik a jelenleg lakosoknál lévő 60 és 120 literes hulladékgyűjtő edények cseréjére. Ezt az önkormányzat a lakosok felé ingyenesen biztosítja. Ezt a képviselők egyhangúan elfogadták.
Harmadikként a 70 éven felüli mezőkeresztesi lakosok karácsonyi ajándékáról esett szó. Itt 3 ezer forint értékű vásárlási utalvány biztosítását szavazta meg egyhangúan a testület.
Negyedikként egyhangú igennel szavazták meg a képviselők, hogy különböző biztonságtechnikai eszközök, úgy mint személyi vészhívó, ajtóék kerüljön kiosztásra a város 70 éven felüli lakosai között, amelynek támogatási értéke 135 ezer forint.
 
A 13., indítványok és javaslatok napirendi pontba több dolog is beletartozott.
Elsőként Dubicsány Önkormányzatának kérelméről esett szó, miszerint szeretne kilépni az Észak-Magyarországi Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulásból. Ezt egyhangú igennel szavazták meg a képviselők.
Másodikként arról esett szó, hogy a Magyarok Nagyasszonya Katolikus Karitasz Szervezet a számára korábban már megítélt 100 ezer forint támogatást nem tudta felhasználni eredeti rendeltetésére. Ezért más célra szeretné felhasználni. Ezt a testület egyhangú igennel fogadta el.
Harmadikként arról esett szó, hogy az önkormányzatok pályázhatnak a Magyar Kézilabda Szövetség által kiírt támogatásra, melynek célja az önkormányzatok tulajdonában lévő a leromlott állapotba került, kézilabdázásra alkalmas tornatermek és sportcsarnokok korszerűsítése, és ezáltal a kézilabda utánpótlás-nevelés infrastrukturális feltételeinek javítása, a sportág tömegesítésének elősegítése érdekében. Ifj. Palatics Attila elmondta, hogy abban az esetben, ha támogatást nyer a benyújtandó pályázat, az összeget új vizesblokk kiépítésére, illetve új tároló helyiségek kialakítására fordítanák. A testület tagjai 6 igen szavazattal és 1 tartózkodással megszavazták a pályázat benyújtását.
 
A képviselők ezt követően zárt ülésen folytatták a munkát.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com