Testületi ülés volt Bükkábrányban április 26-án
Írta: Eleven Televízió   
2016. május 03. kedd, 09:13
alt
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban április 26-án. A képviselők összesen 5 napirendet vitattak meg az ülésen. Elsőként a Bükkábrány Község Önkormányzat 2015. évi költségvetésének módosításáról döntöttek. A technikai jellegű módosítást egyhangú igennel szavazták meg a képviselők.
Szintén egyhangú igennel fogadták el a 2015.évi éves ellenőrző jelentést a második, valamint Bükkábrány Község Önkormányzat 2015. évi költségvetésének zárszámadását a harmadik napirendi pontban.
A negyedik napirendben az önkormányzat 2016.évi költségvetését módosították, annak érdekében, hogy az Ősfa Fesztivállal kapcsolatban pályázatot nyújthasson be a Bükkábrányért Egyesület, mint az önkormányzattal szorosan együttműködő, közelmúltban alakult egyesület. A civil szervezet segítségével a településnek lehetősége van pályázati támogatással kiegészítenie a rendelkezésre álló pénzügyi keretet, ehhez szükséges, hogy a rendezvény megvalósításával kapcsolatos, az önkormányzat költségvetésében lévő összeget átadják a civil szervezet részére. A képviselők egyhangúan megszavazták a módosítást.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Az 5., indítványok, javaslatok napirendben elsőként a Területfejlesztési Operatív Program turisztikai fejlesztések ágába beadandó pályázatról volt szó. A tervek szerint - több településsel közösen, konzorciumi formában - beadandó pályázat bükkábrányi része a Bányász Emlékház fejlesztését célozná. A teljes költségvetés minteg 120 millió forint, az önerő 30 millió forint. A pályázat elnyerésével egy olyan modern, 21.századi, jövőbemutató, interaktív kiállítóhelyet valósítanának meg, amely egyrészt a bányász múltat, másrészt a térségben előkerült régészeti leleteket és - remények szerint - az ősfák, azaz a bányában előkerült mocsárciprusok egyikét is bemutatná. A fejlesztés része lenne egy 3D moziterem is.
A pályázat beadását a képviselők egyhangúlag támogatták, hozzászólásaikban elhangzott, hogy mindenképpen érdemes élni a pályázati lehetőséggel, ráadásul a fejlesztés önereje is rendelkezésre áll.
A továbbiakban szintén egy pályázat beadásáról volt szó. A környezeti nevelést célzó pályázati lehetőség keretében 5 millió forintot lehet elnyerni, a projekt megvalósításához nem szükséges önerő. A programsorozat a pályázat elnyerés során 1,5 évig tartana, az óvoda, az iskola és civil szervezetek bevonásával. A képviselők ennek a pályázatnak a beadását is egyhangúlag támogatták.
A Géczi út vízelvezetésével kapcsolatos pályázat benyújtották és van esély arra, hogy kevesebb önrészt kell majd biztosítani a megvalósításhoz.
Május első hetében a Miskolci Egyetem kulturális antropológus hallgatói végeznek kutatásokat majd Bükkábrányban, a község 19-20.századi történetével kapcsolatban. Több helyi lakoshoz ellátogatnak majd, beszélgetnek, interjút készítenek velük, ezzel is segítve a település múltjának megismerését.
Május 7-én lesz lomtalanítás a településen, ezzel kapcsolatban részletes tájékoztatás olvasható az aktuális Ábrányi Krónikában. A közeljövőben az elektronikai hulladékok gyűjtését is meg kívánják szervezni.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com