Elűzték a telet - kiszézés a bükkábrányi iskolában
Írta: Eleven Televízió   
2016. március 21. hétfő, 10:14
Régi magyar népszokás a kiszehajtás és a villőzés, melynek során, főleg faluhelyen, a lányok egy nagy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek és énekelve végig vitték a falun, majd levetkőztették és a patakba dobták vagy elégették. A kiszehajtás után a földíszített, szerencsét hozó fűzfaággal, a villővel járták végig a falut. Mindennek a célja a tél végleges elűzése, a tavasz, a jó idő csalogatása volt.
Ezt a hagyományt már évek óta felelevenítik a bükkábrányi iskola tanulói. Ebben az évben az iskola aulájában gyűltek össze a diákok március 18-án délelőtt, ahol az harmadik osztályosok népi játékokkal, dalokkal színesített műsorát nézhették meg.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Ennek végeztével a gyerekekkel együtt nagy útra indult a telet jelképező szalmabábu is. Ha az egész falut nem is járták be vele, de ellátogattak az óvodába, ahol a legkisebbek között nagy sikert aratott a régi időket idéző előadás. Hogy pedig a tavasz eljövetele biztos legyen és megjöjjön végre a melegebb idő, az egész osztály a Sályi-patakhoz sétált és a vízbe dobta a zord telet. Innéttől tehát nincs más dolgunk, mint bízni benne, hogy jó munkát végeztek és vége szakad a szürke, hideg napoknak.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com