Egyházi fórum az iskola kapcsán Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2016. február 22. hétfő, 15:09

Február 15-én került sor arra a lakossági fórumra, ahol az egri főegyházmegye küldöttsége - dr.Ternyák Csaba érsek vezetésével - tájékoztatót tartott a település általános iskolájának egyházi fenntartásba vételéről.
A fórumra annak kapcsán került sor, hogy Bükkábrány Község Önkormányzata kezdeményezte a település általános iskolájának egyházi fenntartásba vételét, az elmúlt időszakban már több egyeztetés történt az egyház és az önkormányzat között.

Hogy ez valóban megtörténik-e, a következő hónapokban dől majd el, addig további egyeztetések szükségesek. Másrészt az iskolába járó gyermekek szüleinek döntését hivatalosan is ki fogják majd kérni, az egyházi iskolává válás alapfeltétele, hogy szülők nagy többsége támogassa a szándékot.
Szalai Szabolcs polgármester bevezető mondatait követően dr.Ternyák Csaba egri érsek röviden beszámolt az egri főegyházmegyében folyó nevelési-oktatási tevékenységről, annak tapasztalatairól. 

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

"Örömmel jöttünk Bükkábrányba" - kezdte beszédét az érsek atya - "Jól esett az érdeklődés az egyházi oktatási munkánk iránt. Mi most munkatársaimmal szeretnénk felvázolni, hogy milyen szellemiséggel végezzük intézményeinkben az egyházi oktatási tevékenységünket, melyet már 45 intézményben folytatunk, 20 ezer diák körében."
Elmondta, hogy az általuk működtetett intézményekben felekezeti hovatartozástól függetlenül fogadják a tanulókat. Természetesen, amennyiben pozitív döntés születik a működtetést illetően, az egri főegyházmegye számít a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában dolgozók munkájára.
Ami változást jelent majd, hogy az iskola nevébe bekerül a katolikus szó, valamint az osztálytermek falára felkerül a feszület.
Feladatuknak tekintik a keresztény hit terjesztését, melyet az iskolai oktatáson keresztül is szeretnénk megerősíteni, számítva a családok segítségére is. Dr.Ternyák Csaba kiemelte, hogy munkájukat a szeretet jegyében végzik, fontosnak tartva az egymásra figyelést, a toleranciát. Természetesen továbbra is működhetnek azok a közösségek - szülői munkaközösség, diákönkormányzat -melyek eddig is az iskola életének részei voltak. Szeretnék a más felekezethez tartozó diákok, pedagógusok és minden dolgozó számára olyan légkört teremteni, melyben ki-ki örömmel végezheti munkáját.

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com