Magyar Kultúra Napja - programok Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2016. január 25. hétfő, 12:10

Január 22-e 1989-ben lett hivatalosan is kiemelt nap Magyarországon, ekkor ünnepeljük ugyanis a Magyar Kultúra Napját. Bükkábrányban több alkalommal és több helyszínen is voltak programok e jeles nap alkalmából.
A délelőtt folyamán a helyi általános iskola is bekapcsolódott az interneten keresztül az "Együtt Szaval a Nemzet" elnevezésű országos programba, amely hagyományos módon a Himnusz első versszakainak elhangzásával indult, majd Petőfi Sándor: Nemzeti dal c. versével folytatódott. Az ünnepi megemlékezésen a 7. és 8. osztályos tanulók vettek részt.
Kora este 17 órára a polgármesteri hivatal házasságkötő termébe kaptak meghívást a község lakosai. Itt rövid köszöntő és bevezető után Toót-Holló Tamás irodalomtörténész, író mintegy egy órás előadását hallgathatták meg a résztvevők, amely "A garabonciások nyomában" címet viselte.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A téma egy régi magyar népmese volt, történetesen Virág Péter története, melyen keresztül az előadó bemutatta az ősi magyar irodalmi hagyományokat, azok összefüggését őseink kultúrájával és hitvilágával.
18 órától egy sokoldalú fiatal művésszel és műveivel ismerkedhettek az érdeklődők egy kiállítás keretében. Mizser Sándor néhány éve költözött Bükkábrányba és eddig kevesen tudhatták róla, hogy finoman kidolgozott ötvös munkái mellett a festészetnek is sok időt szentel.
Az ötvös remekekből és festményekből álló kiállítás január 29-ig várja a közönséget a házasságkötő teremben.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az iskola felső tagozatosainak is programokat szerveztek. A diákokat a könyvtárba várták szellemi erőpróbára, hétfőn az 5. és 6.osztályosok, kedden a 7. és 8.osztályosok versengtek egymással.
A gyerekek többek között a magyar irodalommal, a Himnusszal kapcsolatos feladatokat, például totót, szó és képkirakót oldottak meg, vagy éppen szólásokat kerestek.

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com