Ülésezett Mezőnyárád képviselő-testülete - vágatlan felvétel
Írta: Eleven Televízió   
2015. december 09. szerda, 07:51
alt
Ülésezett Mezőnyárád Község képviselő testülete 2015. november 30-án, hétfőn, délután 17 órától. Ez alkalommal összesen 11 napirendi pontot vitattak meg egymással a képviselők, illetve hoztak döntést ezekkel kapcsolatban. Az 1. napirendi pont Mezőnyárád Község Településrendezési Terv módosításának elfogadása volt. Bárdos József Szabolcs polgármester úr tájékoztatta a testület tagjait arról, hogy a rendezési terv módosításához szükséges ellenőrzések lezajlottak, és mindent rendben találtak. A testület tagjai ezt egyhangúan elfogadták.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A 2. napirendi pont a szociális tűzifa-támogatásról szóló rendelet megtárgyalása volt. A testület erről már tárgyalt egy korábbi ülés alkalmával. Várnai Róbert jegyző úr tájékoztatta a képviselő testület tagjait, hogy a tavalyi évben háztartásonként a jogosultaknak 1 erdei köbméter tűzifa került kiosztásra, és ezt idén is így tervezné az önkormányzat. Illetve azt is elmondta, hogy a fa kiszállításának költsége idén is az önkormányzatot terheli. A tűzifa támogatásra való jogosultságról a Szociális Bizottság határozattal dönt. Ezt a testület tagjai egyhangúan elfogadták.

 
A 3. napirendi pontban a kéményseprő-ipari közszolgáltatás díjának felülvizsgálatáról esett szó. A polgármester elmondta, hogy a 2014-es évhez képest a díjak nem változnak. Ezt a testület egyhangúan elfogadta.
 
A 4. napirendi pont Mezőnyárád Község Helyi Esélyegyenlőségi Programjának áttekintése volt. Bárdos József Szabolcs polgármester úr elmondta, hogy ezt a programot 5 évre fogadták el 2013-ban és 2 évente esedékes a felülvizsgálata. A képviselő testület tagjai egyhangú igennel fogadták el a program áttekintését.
 
Az 5. napirendi pont a Commerzbank Zrt.-vel kötött kölcsönszerződés módosítása volt. A polgármester elmondta, hogy a módosítást az indokolja, hogy a szennyvíz beruházással kapcsolatos közműfejlesztési támogatások a bírósági peres eljárások miatt nem kerültek leigénylésre a Magyar Államkincstártól, ebből adódóan szükséges a kölcsön esedékesség napjának meghosszabbítása 2018.01.31.-ére. Ezt a testület tagjai egyhangúan elfogadták.
 
A 6. napirendi pontban a polgármester tájékoztatója hangzott el a Magyar Államkincstár és az önkormányzatok között folyó közigazgatási perekről. Mezőnyárád Község Önkormányzatának képviselő-testülete a tárggyal kapcsolatban áttekintette dr. Derda Krisztina jogi képviselő írásbeli összefoglalóját a szennyvízberuházás kapcsán folyamatban lévő jogorvoslati eljárások ügyében és úgy határozott, hogy a Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletében megállapítottakat vitatja. A Képviselő-testület az önkormányzattal szemben, az ítéletben megállapított követelést nem ismeri el, ezért úgy rendelkezik, hogy a jogi képviselő kezdeményezzen felülvizsgálati eljárást a Kúriánál.
 
A 7. napirendi pont a Nyárádi Ifjúságért közalapítvány kuratóriumi tagjainak lemondása és választása volt. Erre azért volt szükség, mert a Bárdos József Szabolcs polgármester lemondott a tagságáról, illetve Tóth Sándor, volt iskolaigazgató, a nyugdíjazása miatt adta be lemondását, továbbá Boda Zsuzsanna egyéb okokra hivatkozva szintén lemondott. A felmondásokat és a javasolt új tagok felvételét a testület tagjai egyhangúan elfogadták.
 
A 8. napirendi pontban az V. Mezőnyárádi béka és hal sütő-főző fesztivál és a III. Mezőnyárádi Pálinkamustrával kapcsolatos beszámoló elfogadásáról esett szó. A beszámolót 4 igen, 1 nem és 1 tartózkodással elfogadta a testület.
 

A 9. napirendi pontban Kada András a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület elnökének tájékoztatóját hallgathatták meg a testület tagjai. Kada András a tájékoztatója során elmondta, hogy közel 36 millió forintot nyert az egyesület az elmúlt években. Továbbá elmondta azt is, hogy a 2014-es évben utófinanszírozású pályázatot nyertek a Békafesztivál megszervezésére. A pénzt a lebonyolítás miatt előre megigényelték az önkormányzattól, ez egy 5 millió 380 ezer forint összeg volt. Beszámolójában kiemelte, hogy az egyesületnek nincs önálló bevétele, illetve a pályázatok keretében elnyert eszközök, valamint az egyesületi tagok által végzett munkáért semmiféle díjat nem számolnak fel.

Felvetette annak a lehetőségét, hogy a jövőben egy írásbeli kérelmet terjesztene a képviselő-testület felé, olyan tartalommal, hogy tekintsenek el ennek az 5 millió 380 ezer Forintnak a visszatérítésétől, vagy egy részletfizetési megállapodás keretében egyeznének meg a visszafizetésről. Orosz Lajosné Képviselő asszony az eltekintés lehetőségével nem ért egyet, mondván, hogy a közpénzből adott kölcsönt mindenképpen vissza kell téríteni. A testület többi tagja ezzel nem teljesen értett egyet, mondván, hogy a Faluszépítő Egyesület nagyon sok és hasznos munkát végez mindenféle fizetség nélkül, önkéntes módon. Illetve az általuk szervezett Békafesztivál is egy igen kiemelkedő és színvonalas rendezvény volt a térségben, ezért jogos lehetne az egyesület elnökének kérelme, amelyet fontolóra lehetne venni. Az így kialakult vitának Bárdos József Szabolcs Polgármester vetett véget, mondván, hogy ez a napirendi pont csak egy tájékoztató volt, nincs szükség szavazásra, és tovább kell lépni a többi napirendi pont megtárgyalására.

A 10. napirendi pontban a Közmeghallgatás időpontját tűzte ki a képviselő testület, amely december 17-én délután 17 órától lesz megtartva a házasságkötő teremben. A testület tagjai ezt egyhangú igennel szavazták meg.
 
A 11. időszerű feladatok napirendi pontban a Mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolaigazgatójának kérelmét tárgyalta meg a képviselő testület. A kérelem szerint az iskola 50 ezer forint támogatást szeretne igényelni az önkormányzattól, amiből a Kiss Kata zenekar fellépésével karácsonyi koncertet szeretne szervezni az iskolásoknak és az óvodásoknak egyaránt. A kérelmet a testület tagjai egyhangúan elfogadták.

A továbbiakban zárt ülésen folytatta a képviselő testület a tanácskozást.
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com