Köztünk élnek - Novák János festő (2014.)
Írta: Eleven Televízió   
2015. november 30. hétfő, 09:53
Bükkábrányt bátran nevezhetnénk akár a "festők falujának" is, hiszen számtalan tehetséges ember él, élt itt, akik ennek a művészeti ágnak a kiemelkedő tehetségei. Vannak, akik már nincsenek köztünk, vannak, akik mára már más településen élnek, többen azonban még mindig itt alkotnak.
Novák János Ábrányban született és itt is élt mindig. Nem csoda hát, hogy festményeinek egy jelentős részét olyan képek teszik ki, melyek témája a régi, vagy éppen a mai Bükkábrány a maga egykori, paraszti jellegű, vagy éppen modern, XXI. századi kinézetével. De Jani bácsi vonzódik minden más tájhoz is, ami a régi időket hozza közelebb a ma emberéhez. Ahhoz azonban, hogy a szinte fotó részletességű festmények megszülessenek, a tehetség mellett tanulásra, önképzésre is szükség volt. Több évtizednyi alkotómunkával és ezernyi festménnyel a háta mögött nem csoda, ha Jani bácsinak szenvedélyévé vált a festészet.
Sőt egy olyan kezdeményezés részesévé is vált, amely mára úgyszólván túllépett önmagán, hiszen a helyi házasságkötő terem első falfestménye is az ő keze munkája, azóta pedig egyre többen csatlakoztak hozzá az ábrányi alkotók közül. Hogy pedig mire képes a szenvedély és az akaraterő, arról mi is csak a beszélgetés vége felé győződhettünk meg igazán. Mert bármennyire hihetetlen is, az eddig látott festmények az utóbbi időben bizony még nagyobb kihívást jelentenek alkotójuknak, hiszen csökkent látással méginkább nehéz megfelelni az önmagunk elé tűzött céloknak, különösen ha festészetről van szó.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com