Köztünk élnek - Kőbe vésve - beszélgetés Lanczki Pál szobrásszal (2014.)
Írta: Eleven Televízió   
2015. november 30. hétfő, 09:48
Ha valakire a magyar nyelv azt mondja, hogy kemény fába vágta a fejszéjét, az annyit jelent, hogy valami nagy dologba fogott. Van azonban a fánál több, lényegesen keményebb anyag is, melyekről méginkább nehéz lefejteni azt a fölösleget, ami a végleges formát takarja.
Lanczki Pál, akit Bükkábrányban barátai csak Jimy-ként ismernek egy ilyen anyag megmunkálásával foglalkozik. A kőszobrászathoz vezetőutat azonban csak fokozatosan, lépcsőfokonként járta végig, eredeti foglalkozása is merőben eltér ettől a tevékenységtől.
A római katolikus templom másik dísze, amely szintén az Ő műhelyéből került ki, a sírban fekvő Krisztus szobra. A falu központjában pedig szintén megtaláljuk egy alkotását: a bányászok védőszentjének, Szt. Borbálának a szobra szintén az Ő keze munkája. Mezőkövesden pedig az Idősek Otthonának kápolnájának nem csak a megtervezési, hanem a kivitelezési munkálatait is maga végezte.
Hogy pedig mennyire nem könnyű vésővel és kalapáccsal követ faragni, abból stábunk is kaphatott egy kis ízelítőt. A családi ház udvarát látva olyan érzése támadhat a látogatónak, mintha egy szabadtéri galériában, vagy egy kőtárban járna. Nézzünk szét és ismerkedjünk meg néhány alkotással közelebbről is.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com