Átadták a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum új épületet
Írta: Eleven Televízió   
2015. november 12. csütörtök, 10:29
alt
Ünnepélyes keretek között átadták a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum új, több mint 300 négyzetméteres épületét. A fejlesztésnek köszönhetően egy különleges, interaktív szolgáltatással is találkozhatnak majd a látogatók. Az épület fejlesztésére a gépmúzeum 20 millió Ft-ot nyert el a Nemzetgazdasági Minisztériumtól támogatásként.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A múzeum életében fontos szerepet fog betölteni, ugyanis itt kapnak majd helyet például az 1950 után készült traktorok, emellett az épületben lesz egy országosan egyedülálló interaktív kiállítás a szerszámgépekről, forgatókönyvvel, múzeumpedagógiai programmal és tájékoztató tablókkal. A gépmúzeum a Kubinyi Ágoston Program pályázatán 6 millió Ft-ot nyert el támogatásként az Emberi Erőforrások Minisztériumától, ennek köszönhetően műtárgyvédelmi munkálatokat, aljzatkiegyenlítést végeztek és a padlót műgyanta bevonattal is ellátták.
 
Az ünnepélyes átadót november 10-én rendezték meg a gépmúzeumban, ahol Dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a vendégeket. A városvezető kiemelte egyebek mellett a múzeum Mezőkövesd életében betöltött szerepét, amelyre nem csak a település, hanem az egész ország büszke lehet. Emellett a matyó hagyományok ápolásának fontosságáról is megosztotta gondolatait. Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszédében a kultúra és a hagyományőrzés szerepét hangsúlyozta, amely nemzetünk identitástudatát is nagy mértékben erősíti. Hozzátette, ebben Mezőkövesd jól szerepel, hiszen a matyó népművészet értékeit példamutatóan ápolják és őrzik. Ezen felül beszélt a gépmúzeum országos viszonylatban is kiemelkedő gyűjteményéről, a megvalósult fejlesztésről, valamint méltatta Hajdu Ráfis János múzeumalapító munkásságát. Ezt követően Dr. Hoppál Péter államtitkár, Dr. Fekete Zoltán polgármester és Hajdu Ráfis János múzeumalapító közös szalagátvágással átadta az impozáns épületet. Az államtitkár ezután átadta Hajdu Ráfis János részére Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének Miniszteri dicsérő oklevelét. A múzeum alapítója mindenkinek köszönetet mondott a támogatásért.
 
A fejlesztések ezzel korántsem fejeződnek be, ugyanis egy néprajzi múzeumot, valamint egy komplex múzeumpedagógiai központot is szeretnének létrehozni. Fontos cél az oktatáson túl, hogy minden korosztály számára tudjanak programokat biztosítani a szabadidő hasznos és tartalmas eltöltésére.
 
(forrás: www.mezokovesd.hu)
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com