A "Nagy Háború" kutatója: Pásztor Levente
Írta: Eleven Televízió   
2015. december 15. kedd, 08:50
A Ferenc Ferdinánd trónörökös és felesége ellen elkövetett merénylet után 1914. július 28-án a Monarchia hadat üzent Szerbiának, ezzel kitört az első világháború, amit akkor a "Nagy Háború" néven emlegettek. Az összesen több mint 10 millió ember életét követelő, négy éven át tartó öldöklő küzdelem pontos okairól még ma is vitatkoznak a történészek.
Bár valamennyi résztvevő nemzet meg volt győződve arról, hogy gyors offenzívával legyőzheti ellenfeleit és fél év alatt véget érhetnek a hadmozdulatok, a háború végül négy évnyi véres küzdelemmé terebélyesedett. A magyar áldozatok számáról azóta is inkább csak becsült adatok vannak. Annyi bizonyos hogy az Osztrák-Magyar Monarchia egész területéről bevonult 7,8 millió katonából egymillió ötszáz ezren soha nem tértek vissza családjukhoz.
Bár az első nagy világégés több mint száz esztendeje tört ki az emlékek, hagyatékok, személyek felkutatása még mindig zajlik.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A mezőnyárádi Pásztor Levente szabadidejének jelentős részét szenteli ennek a kutatásnak és bár nem túl rég kezdte ezt a páratlanul értékes értékmentő munkát máris jelentős eredményeket tudhat magáénak. Az mellet hogy több hadszinteret is felkeresett már szerte Európában, fotókkal dokumentálta az ott tapasztaltakat, olyan emberek után is kutat az észak-magyarországi régióban, akik megjáráták az akkori poklot és soha nem tértek haza, vagy ha igen, akkor családjuk még őrzi a déddapa emlékeit, személyes tárgyait, az egykori leveleket.
Elég egy rövid sétát tennünk a környékbeli települések bármelyikén, vagy kimenni a temetőkbe és számos az elesettek emlékét őrző keresztre, márvány táblára, obeliszkre, vagy éppen síremlékre bukkanhatunk magunk is. A kutató számára pedig méginkább beszédesek ezek az emlékek, mint a laikus számára.
 
 
 
Filmünk a Youtube-on is elérhető:
 
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Bodzán Gábor
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 557 5479

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com