Négy település szennyvizét tisztító rendszert korszerűsítettek
Írta: Eleven Televízió   
2015. szeptember 19. szombat, 17:19

 

Mintegy 626 millió forint értékben valósult meg technológiai fejlesztés az emődi szennyvíztisztító telepen, valamint Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben. Az elkészült beruházást 2015. szeptember 18-án adták át hivatalosan.

A beruházásra Európai Uniós pályázaton nyert forrást az Emőd, Kisgyőr, Harsány, Bükkaranyos által alkotott Emődi Agglomeráció Szennyvíztisztító Fejlesztési Önkormányzati Társulás a KEOP-1.2.0/B/2010-0078 azonosító számú, „Emődi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése” című pályázatán. A Társulás a nettó 626.086.650 forint összértékű fejlesztéshez nettó 521.007.942 forint európai uniós forrást nyert el. Az nettó 105.078.708 Ft biztosítása érdekében az önkormányzatok közösen pályáztak a BM önerő támogatásra, amely keretében az önerő 55%-át, azaz nettó 57.793.289 Ft-ot nyertek el. Emellett NFM  újabb  nettó 53.701.312 forint támogatást ítélt a Társulatnak a beruházás megvalósításához.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően a nyertes kivitelező cég, a Hídtechnika Kft. és az A-HÍD Építő Zrt. által alkotott H-A Emőd Konzorcium végezte el a fejlesztést.
A 2013 októberében aláírt kivitelezői szerződés, illetve tervezési, engedélyezési és egyéb teendők után 2014 áprilisában tudta a cég elkezdeni a kivitelezést. A munkákat 2015. augusztus 31-ével fejezték be.

 A projekt célja, küldetése

 Az emődi szennyvíztisztító telep teljes mértékig kihasználta, illetve meghaladta terhelhetőségét, ezért elkerülhetetlenné vált a fejlesztése, bővítése. A beruházás célja a szennyvízelvezetési infrastruktúra fejlesztése és bővítése, illetve a környezetterhelés csökkentése érdekében a szükséges mértékű biológiai tisztítókapacitás biztosítása volt. Ez utóbbi cél teljesítése érdekében az Emődi Szennyvíztisztító Telep névleges biológiai tisztítókapacitását 5333 LEÉ-ről 9420 LEÉ kapacitásúra fejlesztették, tehát a telep befogadóképessége majdnem megduplázódott. Emellett a meglévő agglomerációs szennyvízelvezető hálózat szagtalanítása, illetve új gravitációs szennyvízcsatornák építése és a szennyvízátemelő rekonstrukciója is szerepelt a projektben.


Műszaki tartalom

 A beruházás fő helyszíne az emődi szennyvíztisztító telep volt, amelynek során a meglévő műtárgyakat mind építési, mind pedig gépészeti szempontból átalakították, új tömbösített műtárgyat építettek a hozzá tartozó gépészettel együtt, ezen belül egy iker kialakítású iszapsűrítőt is megépítettek. Új fúvó és iszapvíztelenítő gépházat alakítottak ki a szükséges modern gépészeti háttérrel, iszapvíztelenítő gépet is telepítettek. Emellett a telepen technológiai, illetve udvartéri vezetékeket, irányító aknát létesítettek.

A telepen kívül a településen a csatornahálózat építési és rekonstrukciós munkák is zajlottak.

A projektben részt vevő másik három településen, Harsányban, Bükkaranyoson és Kisgyőrben elvégezték a szennyvízátemelők rekonstrukcióját, fejlesztését, - összesen három átemelő újult meg -, illetve szaghatáskezelést is kiépítették. Emellett Harsányban és Bükkaranyoson csatornahálózat építési munkákat is elláttak.

A beruházás keretében 107 fm hosszban új gravitációs csatorna, összesen 5899 fm nyomóvezeték épült meg, valamint 698 fm gravitációs vezetékrendszert újítottak fel.

A csatornahálózat építésben érintett utcákban a megfelelő konszolidációs időszak letelte után történt meg a végleges úthelyreállítás.

Az elkészült műtárgyak berendezéseit szakaszosan tesztelték, valamint lefolytatták a próbaüzemet, így hat hónap próbaüzem után, szeptembertől már a technológiailag megújult szennyvíztisztító telep kezeli a négy településről érkező szennyvizet.

Átadó ünnepség

A beruházás hivatalos átadóját szeptember 18-án tartották meg az emődi szennyvíztisztító telepen, Az eseményen Pocsai Enikő, a Társulásban résztvevő gesztortelepülés, Emőd polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet és adta át az elkészült fejlesztést. Az ünnepség zárásaként Tállai András miniszterhelyettes, valamint a négy érintett település polgármesterei, Pocsai Enikő (Emőd), Szabó Gergely (Harsány), Kékedi László (Kisgyőr) és Nagy Lajos (Bükkaranyos) közös szalagátvágással tették hivatalossá az átadót.

 




Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com