Testületi ülés Mezőkeresztesen
Írta: Eleven Televízió   
2015. július 20. hétfő, 20:02
alt
2015. július 2-án reggel 9 órától ülésezett Mezőkeresztes Város képviselő testülete. Ez alkalommal 17 napirendi pontot tárgyaltak meg, illetve hoztak döntést ezekkel kapcsolatban. Miután Majoros János polgármester úr ismertette a napirendi pontokat, a testület tagjai egyhangúan elfogadták azokat.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az első napirendi pont az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról szóló önkormányzati rendelet - tervezet megtárgyalása volt. Tóth Ábel jegyző úr tájékoztatta a testület tagjait az előterjesztésről, illetve elmondta, hogy az önkormányzatoknak kötelezően kell rendeletet hoznia ebben a témában. A 2014-es évben 7 millió Ft volt az államháztartáson kívüli szervezetek támogatása. Továbbá elmondta azt is, hogy a 2015-ös évre járó támogatásokat részben/egészben, már megkapták a szervezetek, ezért a következő költségvetési évben lép életbe a rendelet. Tájékoztatást adott arról is, hogy a 2014-es elszámolások, költségvetések belső ellenőrzése már folyamatban van. Az Ügyrendi bizottság is tárgyalta a témát, és szeretnék a támogatási igénylőlap benyújtását határidőhöz kötni és a támogatás kiosztása is időponthoz kötött lehetne, így az igénylő évente egyszer igényelhetne csak támogatást, március 31-ig. A képviselő testület a március 31-e után soron következő testületi ülésen tárgyalná a kérelmeket, illetve hozna döntést ezzel kapcsolatban. A képviselő testület tagjai egyhangú igenel megszavazták a rendeletet.
 
A második napirendi pont a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteiről átadásáról szóló önkormányzati rendelet - tervezet megtárgyalása volt. Tóth Ábel jegyző úr javaslatot tett arra irányulóan, hogy a Város napján fellépő művészek, illetve az egyéb városi rendezvények alkalmával meghívott vendégelőadók tiszteletdíja ne átutalással kerüljön kifizetésre, hanem kézpénzben a helyszínen. Az Ügyrendi bizottság tárgyalta a témát és elfogadásra javasolta a jegyző úr javaslatát, amit a képviselő testület tagjai egyhangúan elfogadtak.
 
A harmadik napirendi pont a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezéséről, továbbá a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat és az anyakönyvvezetők részére fizetendő díjakról szóló önkormányzati rendelet - tervezet megtárgyalása volt. Az Ügyrendi bizottság tárgyalta a kérdést, és javaslatot tett arra irányulóan, hogy amennyiben a házasságkötést hivatali helységen kívül szeretnék lebonyolítani, abban az esetben a házasulandókat terhel minden egyéb költség ami ezzel kapcsolatosan felmerül. A testület tagjai a javaslatot egyhangúan elfogadták.
 
A negyedik napirendi pont a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló önkormányzati rendelet - tervezet megtárgyalása volt. Tóth Ábel jegyző úr összefoglalta a napirendi pont tartalmát. A rendeletben foglalt együttélési szabályok be nem tartása szabálysértésnek minősül és minimum 5 ezer, maximum 150 ezer forintos bírságot vonhat maga után. Ezek közé tartozik az például, ha valaki magánterületről, közterületre vezeti ki az esővizet, csapadékot, aki közterületen szeszes italt fogyaszt, vagy, ha a lakcím bejelentkezéskor nem veszik figyelembe, hogy a lakás hasznos területének 1 főre vetítve el kell érnie a 6 m2-t. A rendelet tervezetet a képviselő testület tagjai egyhangúan elfogadták.
 
Az ötödik napirendi pont Mezőkeresztes Város polgármesterének 2015. évre vonatkozó szabadságolási tervének jóváhagyása volt. Ez 43 nap, amit a polgármester 2015. évben a hátralévő 6 hónapra szétosztva vesz ki. A testület tagjai egyhangúan elfogadták.
 
A hatodik napirendi pont Mezőkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testületének és szerveinek 2015. évi munkatervének megtárgyalása volt. Tóth Ábel jegyző úr tájékoztatta a képviselő testület tagjait a napirendi pontról, miszerint az önkormányzatnak munkatervet kell készítenie. A tervezetben az szerepelt, hogy év végéig legalább 3 testületi ülést kell kijelölni. Szeptember, október, november hónap 3. csütörtöke lenne ez az időpont. Azonban, ha valamilyen pénzügyi természetű téma megtárgyalására is szükség van, ez az időpont, a hónap utolsó csütörtökére módosulna. Javaslatként hangzott el továbbá, hogy 2015 szeptembere lehetne a féléves intézményi beszámolók elfogadásának időpontja. A javaslatokat, a testület tagjai egyhangúan elfogadták.
 
A hetedik napirendi pont a Mezőkeresztesi Polgármesteri Hivatal és a Mezőkeresztesi Egyesített Szociális Intézmény között megkötendő munkamegosztási megállapodás jóváhagyása. Elhangzott, hogy 2015 január 1-el változott az erre irányuló jogszabály a munkamegosztási megállapodást illetően. A képviselő testület tagjai egyhangúan elfogadták a megállapodás jóváhagyását.
 
A nyolcadik napirendi pont a Mezőkeresztesi Polgármesteri Hivatal és a Tahy Olga Városi Könyvtár között megkötendő munkamegosztási megállapodás jóváhagyása volt, amit az előző napirendi pontban foglaltakhoz hasonlóan, szintén egyhangú igennel szavazott meg a képviselő testület.
 
A kilencedik napirendi pont a Mezőkeresztesi Polgármesteri Hivatal és a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda között megkötendő munkamegosztási megállapodás jóváhagyása volt. A megállapodást egyhangú igennel hagyta jóvá a képviselő testület.
 
A tízedik napirendi pont a Szentistván és Térsége Beruházó és Kommunális Szennyvíz Üzemeltető Társulás Társulási Megállapodás módosításának tárgyában meghozott, 56/2012. (XII. 12.) számú határozat ismételt jóváhagyása, valamint a Társulás 2014. évi tevékenységéről szóló beszámoló elfogadása volt. Majoros János polgármester úr ismertette a napirendi pont tartalmát, amit a testület tagjai egyhangúan elfogadtak.
 
A tizenegyedik napirendi pont a Heves Megyei Vízmű Zrt. által benyújtandó pályázattal kapcsolatos döntés meghozatala volt. Majoros János polgármester úr tájékoztatta erre irányulóan a testület tagjait, akik egyhangú igennel szavazták meg a pályázat benyújtását.
 
A tizenkettedik napirendi pontban a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás módosított Társulási Megállapodását fogadta el egyhangúan a képviselő testület.
 
A tizenharmadik napirendi pontban a Mezőkeresztesi Katolikus Egyházközösség 2015. évi támogatási kérelmének megtárgyalására került sor. Az Egyházközség időben benyújtotta a kérelmet, amit egy másik szervezettel együtt egy borítékban adtak le. A két kérelemből a Szervita nővérek kérelme került iktatásra. Erre akkor derült fény, mikor az Egyházközség 3 hónap után jelezte, hogy a kérelme nem került elbírálásra. Az önkormányzat kivizsgálta az esetet, és a polgármester úr indítványa alapján a kérelmet külön kellett elbírálni. Mivel a többi civil és egyházi szervezet esetében igényelt támogatásokra vonatkozóan már döntött az önkormányzat, ezért utólagosan elbírálták a kérelmet és megállapítottak egy 150 ezer forintos támogatási összeget a Katolikus Egyházközség részére. A javaslatot végül 1 tartózkodással és 6 igennel szavazta meg a képviselő testület.
 
A tizennegyedik napirendi pont a Mezőkeresztes Városi Sportegyesület kérelmének megtárgyalása volt. A kérelmet Ifj. Palatics Attila terjesztette a képviselő testület tagjai elé. Tartalmilag azt foglalta magába, hogy a Sportcsarnok és a hozzá tartozó pályák használata a Mezőkeresztesi Sport Egyesület részére részben vagy egészben térítésmentes legyen. Majoros János Polgármester úr elmondta, hogy minden más híreszteléssel ellentétben az önkormányzat eddig is támogatta és ez után is támogatja a közösség szervező tevékenységeket, köztük a Sportegyesületet. A sportcsarnok és a műfüves pálya oktatási időn túli használata többlet költséggel jár, melynek ellentételezésére természetesnek gondolja, hogy a tulajdonos használati díjat kér. A 14 év alatti iskoláskorú helyi fiatalok esetében viszont ő maga úgy gondolja, hogy oktatási időn kívül is térítésmentesen kell a létesítményeket rendelkezésre bocsájtani. A javaslatot, hogy a 0-14-ig terjedő korcsoportnak, ingyenes legyen a pálya használat a képviselő testület tagjai 1 tartózkodással és 6 igen szavazattal elfogadták. Javaslatként hangzott el az is, hogy a Mezőkeresztesi Sport Egyesület csapatainak hazai mérkőzéseire egységesen 900 Ft/óra bérleti díjat szabnának ki. Ezt a képviselő testület tagjai 1 tartózkodással 2 nem és 4 igen szavazattal elfogadta. A korábban már befizetésre került bérleti díjak visszafizetését az Egyesület részére 1 igen és 6 nem szavazattal a képviselő testület tagjai elutasították. Továbbá a Sportcsarnokban a zuhanydíj eltörlésére irányuló kérelmet a testület tagjai 1 igen, 2 tartózkodás és 4 nem szavazattal elutasította.
 
A tizenötödik napirendi pont „A Mezőkeresztesi Központi Konyha felújítása" tárgyú projekt kivitelezési munkára vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítására vonatkozó döntés meghozatala volt. Elhangzott, hogy a pályázat elbírálását követően, ami július végére várható, a kivitelezőnek 1 hónapja lenne a felújítási munkálatok elvégzésére, hogy az még a nyári időszakban elkészüljön. A közbeszerzési eljárás megindítását egyhangú igennel szavazta meg a képviselő testület.
 
A tizenhatodik napirendi pont a Helyi Településrendezési Terv módosítására irányuló kérelem megtárgyalása volt. A Terravet-J Bt. kérelme szerint Mezőkeresztes Város közigazgatási területén szeretne trágya és gabona tároló épületet felépíteni. Ezt a kérelmet a főépítésznek kell jóváhagynia, illetve a rendezési terv módosításával kapcsolatosan felmerülő bruttó 300 ezer forintos költséget a kérelmező cégnek kell állnia. A testület tagjai egyhangú igennel, elfogadta a kérelmet.
 
A tizenhetes egyebek napirendi pontba több dolog is beletartozott.
Elsőként a többi társult településsel együtt kötött hulladékgazdálkodási szerződés módosításának jóváhagyásáról esett szó. Majoros János polgármester javasolta a jelenleg érvényes hulladékgazdálkodási rendelet módosítását, mi szerint a lomtalanítás évente 3 alkalommal történne. Tájékoztatást adott arról, hogy az ún. kukaedényes kommunális hulladék elszállításának a napja továbbra is csütörtökönként lesz. Minden második hét péntekén szállítanák el a zöld hulladékot, illetve a szelektíven gyűjtött egyéb hulladékokat. Az üveget pedig továbbra is szelektíven, a település közterületén kihelyezett tárolókba kell elhelyezni. A szelektív hulladékokat a közszolgáltató által biztosított zsákokba kell gyűjteni, amiért plusz díjat nem kell fizetni a lakosságnak. A szerződés módosítást a képviselő testület tagjai egyhangúan elfogadták.
 
Másodikként a Mezőkeresztesi Magyarok Nagyasszonya Karitász táboroztatási kérelméről esett szó. A kérelem szerint a Kárpát-aljai Visk településről 14 fős gyermek csoportot szeretnének, vendégül látni július 27-től augusztus 2-áig. Ehhez mikrobuszt kérnének az önkormányzattól. A képviselő testület egyhangúan elfogadta a kérelemben foglaltakat.
 
Harmadikként a Mezőkeresztesi Motoros Egyesület kérelméről tárgyaltak a képviselő testület tagjai. Mivel az Egyesület jelenleg nincs bejegyezve a cégbíróságon, ezért az ő részükre nem lehet számlát kiállítani. A kérelem arra irányult, hogy az Egyesület szervezné a találkozót, de a szervezésben felmerülő költségek számláit az Önkormányzat nevére állíttatnák ki. Ezt a testület tagjai 1 tartózkodással és 6 igen szavazattal elfogadták.
 
Negyedikként a polgármester tájékoztatásai hangzottak el.
Elsőként arról, hogy az Állami Közútkezelő felé történt folyamatos után járásának, és jelzéseinek eredményeként a városban folyó két templom közötti útpadka felújítási munkálatokat úgy tűnik, most már végleg befejezik július hónapban. Ígéretet tettek, hogy nem hagyják félbe az itt folyó munkálatokat és a felmart részek el fognak tűnni az úttestről.
 
Ezután arról tájékoztatta a testület tagjait a polgármester, hogy a városban a Volán Zrt. megszűntette a reggeli 6.20-as járat megállását, a Háromrózsánál. Korábban évekig megállt ott a busz, azonban egy alkalommal a más településről helyettesítő sofőr kihagyta, ezt a megállót, mert az nem szerepelt papíron megáálóként. Azóta több lakossági panasz is érkezett az önkormányzathoz. Majoros János polgármester levelet írt a Borsod-Volánnak, melyre várja a cég válaszát.
 
A Továbbiakban a képviselő testület tagjai zárt ülésen folytatták a tanácskozást.  
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com