Megújult a Művelődési Ház és utakat korszerűsítettek Cserépfaluban
Írta: Eleven Televízió   
2015. március 16. hétfő, 17:19

A fejlesztés két lépésben valósult meg a bükkaljai településen: első lépésben két útszakasz újult meg, illetve az utak mentén vízelvezető rendszert is építettek. Ezt követően kezdődött el a Művelődési Ház felújítása: az épület alapterülete közel 100 m2-rel nőtt, és mind kívűl, mind belül megújult.

Elsőként az utak felújítása történt meg még 2013 őszén: az utak alapjának megerősítését követően, mészkő illetve nemesített útpadkát  épített a kivitelező, végül új aszfaltréteget kaptak az érintett útszakaszok, azaz a Kossuth út, a Temető köz és Szépkilátás út.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Mivel az érintett útszakaszok lejtős területen helyezkednek el, a megfelelő csapadékvíz elvezetés még hangsúlyosabb szerepet kapott: beton burkolóelemeket helyeztek el a vízelvezető árkokba, továbbá a megfelelő helyeken keresztcsatornák biztosítják a csapadékvíz irányított elvezetését.

A fejlesztést indokolta, hogy mind az utak, mind a vízelvezető árkok 20-40 év óta szolgálták a lakosokat. A járdák még ennél is régebben, az 1960-as években épültek. Állapotuk már jelentősen leromlott, a vízelvezető rendszer nagyobb esőzések alkalmával nem birkózott meg a lezúduló vízmennyiséggel.

A projekt másik eleme a szintén felújításra szoruló Művelődési Ház kibővítése, felújítása volt: az épület alapterülete 25%-al, mintegy 100  m2-rel  nőtt, az új részekben, két multifunkciós helyiségben egyrészt a könyvtári szolgáltatásoknak helyet adó olvasótermet, valamint a civil klubot, nyugdíjas klubot befogadó helyiségét alakították ki. Felújították, modernizálták az épület központi, egyben legnagyobb helyiségét, a színháztermet is.

A rendezvények lebonyolítását, az épület működtetését kiszolgáló helyiségek - raktár, öltöző, konyha - is kialakításra kerültek. A mozgáskorlátozottakra is gondoltak: akadálymentesített bejutást tesz lehetővé a Művelődési Ház hátsó bejáratánál megépült rámpa.

Az épület tetszetős, új mégis a régi építészeti hagyományokat őrző külsőt kapott és gépészeti szempontból is megújult: átépítették a tetőszerkezetet, külső szigetelést helyeztek fel, és kicserélték a nyílászárókat. Kibővítették és modernizálták a fűtési és elektromos rendszert és a vizesblokkokat is átalakították, végül minden helyiséget kifestettek.
A település központjában található épület új funkciókat és szolgáltatásokat biztosít majd a lakosság és az ide érkező vendégek részére.

A „Cserépfalu község kisléptékű fejlesztése közösségi tér és útfelújítás segítségével” című, ÉMOP-3.1.3-11-2012-0196 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 78.713.910 Ft európai uniós támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 95%-át fedezi.

 




 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com