Ülésezett Mezőkeresztes város képviselő testülete
Írta: Eleven Televízió   
2015. március 02. hétfő, 17:27
alt
Február 26-án délután 1 órakor ült össze Mezőkeresztes Város képviselő testülete, hogy összesen 6 napirendi pontot vitasson meg.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az első napirendi pont az egyes szociális ellátások szabályairól szóló 2/2014-es önkormányzati rendelet módosítása volt. Majoros János polgármester úr elmondta, hogy törvény módosítás történt a kormány részéről, miszerint az egyes szociális segélyek és támogatások az önkormányzat hatáskörébe kerülnek át. Ezek után felkérte Fekete Zoltánt a Szociális Bizottság elnökét, hogy ismertesse a változásokat. Elmondta, hogy a március 1-el életbelépő rendelet módosítás szerint az átmeneti segély meg szűnik, és helyette rendkívüli települési támogatás lép életbe. Ezzel kapcsolatban az ügyrendi bizottság javaslatot tett arra irányulóan, hogy a rendkívüli települési támogatás utalvány formájában kerüljön kifizetésre. Az utalványt kizárólag a saját rendeltetésére lehessen felhasználni, illetve csak indokolt esetben, rendkívüli élethelyzetben jár a támogatás. A képviselő testület tagjai a rendelet módosítást és a hozzá tartozó kiegészítéseket, egyhangúan elfogadta.

A második napirendi pont a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról szóló 10/2009-es rendelet módosítása volt. Majoros János elmondta, hogy a nappali ellátást biztosító intézmények térítési díjai és a szociális étkeztetés térítési díjai emelkednének az új rendelet szerint. Az emelésre azért lenne szükség, mert az étkeztetésnél a konyhán felhasznált nyersanyagok árai is emelkedtek. A testület a térítési díjakról szóló rendelet módosítását egyhangúan elfogadta.

A harmadik napirendi pont a Mezőkeresztes Város Önkormányzata és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti Együttműködési Megállapodás felülvizsgálata volt. Ezt a témát korábban az ügyrendi bizottság már tárgyalta és elfogadták az együttműködésre vonatkozó személyi és tárgyi feltételeket. Ez alapján a képviselő testület egyhangúan elfogadta az írásos megállapodás megkötését.

A negyedik pontban a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Intézkedési Tervéről esett szó. A képviselő testület az erről szóló írásos anyag áttanulmányozása után egyhangúan elfogadta a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Intézkedési Tervében foglaltakat.

Az ötödik pont a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás Társulási Megállapodásának módosítása volt. A módosításra a mezőnyárádi polgármester személyének megváltozása miatt volt szükség. Ebből kifolyólag a megállapodási szerződést újra kell kötni. A testület tagjai egyhangúan megszavazták a szerződés újbóli megkötését.

A hatodik, egyebek napirendi pontba több dolog is beletartozott.
Elsőként a Mezőkeresztes Város 2014-es 3. és 4. negyedévében engedélyezett pót előirányzatok elfogadása volt. A pót előirányzati támogatások, mint az óvoda étkeztetési támogatás is évközben folytak be. Ezeket folyamatosan kell aktualizálni az önkormányzati költségvetésben. Az aktualizálást a képviselő testület tagjai egyhangúan el is fogadták.

Másodikként a 2014. évi költségvetési előirányzatok módosítását fogadta el egyhangúan a képviselő testület.

Harmadikként a kitüntető címek és díjak adományozásáról esett szó. A rendelet szerint július 31-ig kell javaslatot tenni, hogy kinek miért járhatna kitüntető cím vagy díj, amelyet a Város Napján kell átadni. A rendeletet egyhangúan elfogadták a testület tagjai.

Negyedikként arról a kormány felhívásról esett szó, hogy 2015 a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve lesz. A képviselő testület tagjai egyhangú igennel szavazták meg, hogy ebből az alkalomból, az önkormányzat tervez megemlékező ünnepséget, illetve emléktábla és emlékhely létrehozását is tervezik, amennyiben a kormány biztosít hozzá támogatást.

Ötödikként a 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezés időpontjáról döntöttek a képviselő testület tagjai. Ketten szavaztak arra, hogy az ünnepség március 13-án legyen, és négyen arra, hogy március 15-én. Végül úgy határoztak, hogy az ünnepség március 15-én délután 3 órától fog kezdődni.

Utolsóként a polgármester tájékoztatást adott arról, hogy a jegyzői munkakörre jelentkezettek állásinterjúi lezajlottak. 10 jelentkezőből 8-at meghallgattak, de még egyelőre nem találták meg a megfelelő személyt, aki betölthetné a pozíciót.

A továbbiakban a képviselő testület, zárt ülésen folytatta a tanácskozást.
 
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com