Választás után - alakuló ülés Mezőnyárádon
Írta: Eleven Televízió   
2014. október 30. csütörtök, 10:44
Október 22-én 17 órakor a község házasságkötő termében tartotta alakuló ülését Mezőnyárád újonnan megválasztott Képviselő Testülete.
Első napirendi pontban Bajnóczki Mátyás a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatta a megjelenteket a választás eredményéről. Beszámolója szerint a településen 3 polgármester jelöltre és 19 képviselő jelöltre voksolhattak a választók. Az 1356 választásra jogosult lakó közül 759-en járultak az urnákhoz, így a részvétel megközelítette az 56%-ot. A képviselők választása eredményes volt így 6 személy, Bogyó József, Hajdu Gábor, Orosz Lajosné, Szajlai Gábor, Dr. Szántai-Kiss László és Udvari János töltik be a képviselői tisztséget az elkövetkező öt évben. A polgármester választás érvényes volt ugyan de eredménytelen. Két jelölt, Bárdos Szabolcs és Sümegi Péter egyaránt 343 szavazatot kapott, így a törvény értelmében a választás ezen részét meg kell ismételni. A voksolás várható időpontja 2015. január 25-e lesz. Addig is Dr. Horváth László előző polgármester vezeti a települést, látja el az ezzel kapcsolatos feladatokat.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A beszámolót követően a képviselők eskütételére került sor, majd pedig esküjüket, mintegy hitelesítve azt, írott formában kézjegyükkel is ellátták. A polgármester gratulált minden megválasztottnak, sikeres, a település érdekeit szolgáló munkát kívánva a továbbiakhoz. Miután a testület elfogadta a további, polgármester által előterjesztett napirendi pontokat a polgármesteri program ismertetésén volt a sor. Itt azonban a maradó polgármester külön hangsúlyozta: nem kíván programot hirdetni, hiszen vezetői tevékenysége csak ideiglenes. A négy évvel ezelőtt meghirdetett irányvonalat kívánja követni az elkövetkező 3 hónapban. Egy új, érdemi program meghirdetése majd az új községi vezető feladata lesz.
Ezek után Farkas Julianna jegyző javaslatot tett a társadalmi megbízatású polgármester tiszteletdíjának összegére, melyet a testületi tagok egyhangúlag el is fogadtak. A döntés értelmében havi 224 360 Ft tiszteletdíj és 33 654 Ft költségtérítés illeti meg a polgármestert amíg megbízatása fennáll.
Következő napirendi pontban a testület megválasztotta az alpolgármestert, amely tisztség betöltésére Dr. Horváth László Bogyó József képviselőt javasolta. Az érintett nem vett részt a titkos szavazáson így összesen hatan adták le szavazataikat. A kihirdetett eredmény alapján hat egybehangzó szavazatot kapott a jelölt, így ő tölti be a szóban forgó tisztséget a továbbiakban.
Ezt követően a polgármester javaslatot tett a képviselők havi tiszteletdíjának összegére. A javasolt 30 000 Ft-os összeget a testület tagjai egyhangú igen szavazattal fogadták el, ennek értelmében ez az összeg jár egységesen minden képviselőnek a későbbiekben. Két bizottság tagjait is megválasztották az alakuló ülésen a tagok. A polgármesteri javaslatok nyomán megszületett döntések értelmében, melyeket szintén ellenvetés nélkül fogadtak el, az Ügyrendi Bizottság elnöke Bogyó József lesz, tagjai pedig Szajlai Gábor és Udvari János. A Szociális Bizottság elnökének Dr. Szántai-Kiss Lászlót, tagjainak Hajdu Gábort és Orosz Lajosnét választotta meg a testület. Ez utóbbi bizottság munkáját két külsős tag is segíteni fogja, név szerint Izsóf Józsefné és Ötvös Sándorné. Ők külön esküt is tettek, illetve aláírásukkal is megerősítették azt.
Az ülés végén a polgármester beszámolt arról, hogy a korábban Csincse községgel létrehozott közös önkormányzati hivatal működtetésében a későbbiekben sem várható változás, a döntések előkészítése, a feladatok ellátása közösen történik majd.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com