Testületi ülés volt Bükkábrányban április 24-én
Helyi Hírek (2014.) - Bükkábrány
Írta: Eleven Televízió   
2014. április 30. szerda, 17:59

Testületi ülést tartottak Bükkábrányban 2014.április 24-én, a képviselők összesen 8 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Elsőként a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2013. évi tevékenységéről készített beszámolóról volt szó. A képviselők elmondták, hogy egy részletes anyagot állítottak össze a szolgálat munkatársai, és a munkájukkal kapcsolatban is pozitívan nyilatkoztak, hatékonyan oldják meg a településen felmerülő problémákat. Kiemelték, hogy a szolgálat által szervezett programokra szívesen várják a bükkábrányi lakosokat, gyerekeket is. A képviselők egyhangú igennel elfogadták a beszámolót.
A 2. napirendi pontban Bükkábrány Község Önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosítására került sor. Az év végén a teljesítési adatok és az utolsó negyedéves előirányzat alapján kellett lekönyvelni összegeket, többek között a bérkompenzációkat, intézményi működtetést, közfoglalkoztatást, pályázati előleget érintően.
A 3.napirendi pontban a Bükkábrányi Közös Önkormányzati Hivatal 2013. évi zárszámadását fogadták el a képviselők egyhangú igennel. A szavazás előtt elhangzott, hogy a költségvetés az előirányzaton belül maradt, és a közös hivatal működtetése a kezdeti nehézségek után rendben zajlott.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A 4.napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2013. évi költségvetésének zárszámadását szintén egyhangú igennel fogadták el a képviselők. Szalai Szabolcs polgármester a napirendhez kapcsolódóan elmondta, hogy az önkormányzat költségvetését jelentősen befolyásolta, hogy az iskola fenntartása állami kézbe került, ugyanakkor a település úgynevezett adóval összefüggő beszámítási vizsgálata kapcsán elvonásokkal is kellett számolniuk.
A helyi adó bevételek tekintetében a kintlévőségeket az önkormányzat megküldi a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, ezt követően ők hajtják be és utalják az önkormányzatnak.
Jelentős mértékben, közel 119 millió forinttal nőtt az önkormányzat vagyona az elmúlt évben, az intézmények működése zavartalan volt. A gazdálkodást összességében 47 millió forint pénzmaradvánnyal zárták a tavalyi évben.
Az 5.napirendi pontban a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának vállalásáról volt szó. Mivel kötelező közszolgáltatásról van szó, az önkormányzatnak szerződésben kell állnia egy szolgáltatóval, ezt a feladatot jelenleg a Miskolc város által üzemeltetett cég végzi el. Ugyanakkor a mezőkövesdi VG Zrt. jelentkezett, hogy megpályázná a kéményseprő-ipari feladatok ellátását. A képviselők még nem döntöttek véglegesen a szolgáltatóról, viszont azt egyhangú igennel megszavazták, hogy Miskolc város önkormányzatát értesítik arról, hogy a település maga oldja meg a szolgáltatás ellátását egy később kiválasztásra kerülő szolgáltató közreműködésével. A kiválasztás pályázati úton történik majd, és 2015. január 1-től változik meg ténylegesen a szolgáltató személye. A képviselők viszont már most elmondták, hogy a tényleges feladatot végző kéményseprők a lakosok számára is megfelelő időpontban jöjjenek majd, és ténylegesen végezzék el munkájukat.
A 6.napirendi pontban a köztisztviselői hivatásetikai alapelveket, és az etikai eljárás szabályait fogadták el egyhangú igennel a képviselők.
A 7. napirendben a Heves Megyei Vízművel kötendő vállalkozási szerződés elfogadása volt a téma, melyre az ebben az évben végzett közmű beruházások kapcsán van szükség. Az önkormányzat az idén is mintegy 6,37 millió forintnyi állami támogatást továbbit a vízmű felé, amelyet a jelenlegi szabályozás alapján a szolgáltató csak a településen lévő ivóvízrendszer korszerűsítésére fordíthat.
A megállapodás értelmében, az idei önkormányzati útfelújításokhoz kapcsolódóan a Petőfi úton 90 méteren, a Kossuth úton 197 méteren végeznek ivóvíz hálózati rekonstrukciót, a régi eternit csövek cserélik és szakaszolókat építenek be, hogy egy csőtörés esetén az érintett szakaszt ki lehessen zárni.
Ezen kívűl egy digitális közműtérkép is készül a településről, amely nagyban segíti majd a jövőbeni hibaelhárítási, felújítási munkákat.
A 8.napirendi pontban az indítványok, javaslatok között szó esett az április 26-ai Ősfa Fesztiválról. Rövid beszámoló hangzott el az országgyűlési választás helyi lebonyolításával kapcsolatban, a jegyző elmondta, hogy minden rendben zajlott, fennakadás nélkül bonyolították le a település két szavazókörében a választást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közelgő EU-s választásra mindenki érvényes, személyét és lakhelyét igazoló okmánnyal érkezzen.
Az önkormányzat benyújtotta a Vagyonvill Kft. közreműködésével összeállított anyagot a Belügyminisztérium térfigyelő kamera-rendszer kiépítésére kiírt pályázatára, ebben 32 db fixen telepített, vezeték nélkül képet közvetítő kamera telepítéséhez kérnek támogatást, amelyeket 13 helyszínen helyeznek el. Így minden, a településre be- és kivezető utat, és fontos pontot kamera figyel majd a településen, amennyiben elnyerik az igényelt mintegy 22 millió forintos támogatást.
Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Bükki Nemzeti Parkkal, ugyanis két gólyapár is helyet keres magának a településen, ezért a nemzeti park és az ÉMÁSZ közreműködésével a villanyoszlopokra helyeznek majd ki a fészektartó állványokat.
Az iskolában május 10-én rendezik meg a Madarak és Fák Napját, a tervek szerint ekkor adják majd át a felújított, megtisztított Arborétum területét.
A nyílt ülés végeztével, a képviselők zárt ülésen segélyeket, kérelmeket tárgyaltak meg.

 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com