Befejeződött a szennyvíz-csatornahálózat kiépítése Mezőkövesden
Írta: Eleven Televízió   
2014. március 13. csütörtök, 16:47
Uniós forrásból valósult meg Mezőkövesden a szennyvíz-csatornahálózat kiépítése. A beruházás révén a településen már 100%-os a csatornázottság. A projekt záró rendezvényét március 13-án rendezték meg.
Mezőkövesd korábban, néhány évvel ezelőtt már sikeresen megvalósította a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási beruházás két ütemét a keleti és a nyugati városrészen, kimaradt azonban a belvárosi régió. Ezen területet érintő szennyvíz programjának megvalósítása érdekében Mezőkövesd Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, amely kedvező, pozitív elbírálásban részesült. A kétfordulós pályázat általános célja a szennyvízcsatorna-hálózat harmadik, befejező ütemének kiépítése volt a településen.
A beruházás összköltsége 1 982 592 733 forint, amelyre az Európai Uniótól 685 203 823 forintot nyert a város.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A többéves várakozás és előkészület, a közbeszerzési eljárások lefolytatása 2012 tavaszára már a célegyenesben volt, így ekkor elkezdődhetett a csatornázás a településen. A projekt keretében mintegy 2000 ingatlan szennyvízelvezetése valósult meg. A pályázat a város főutcájától északra és délre fekvő, jellemzően a régi városmaghoz tartozó területeket érintette. A beruházás hozzájárul a település lakosainak életminőség-javulásához, az ingatlanok értékének emelkedéséhez, a vállalkozások számára nyújtott jobb, magasabb színvonalú szolgáltatáson keresztül nőhet a településen a foglalkoztatottság, mely megteremtheti a település tartós gazdasági növekedésének kereteit. Összességében javul Mezőkövesd megítélése.
A kivitelezői szerződést 2012. 03. 29-én írták alá, amely értelmében a csatornázási munkát a Hídépítő Zrt. végezte el. A beruházás megvalósításával 24 hónap alatt végzett a kivitelező cég, így 2014. március 13-án átadhatták a megépült szennyvízcsatorna-hálózatot.

Az átadó ünnepségen elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.
„Ez az esemény a város életében történelmi jelentőségű, hiszen Mezőkövesd lakossága évtizedek óta várt arra, hogy, befejeződjön az egész településen a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése és valóban európai körülmények között, a 21. századhoz méltóan élhessen minden mezőkövesdi polgár. 2002-ben, amikor polgármester lettem, még a város kis területén, kevesebb mint 40%-án volt kiépített szennyvízvezeték. Nem gondoltam volna, hogy ahhoz, hogy az egész településen megvalósuljon a csatornarendszer, 12 évet kell várni. Ezt Mezőkövesdnek három ütemben sikerült elérni. A fontos az, hogy végre bejelenthetjük, hogy befejeződött ez a munka, és hogy a város fejlődése egy új szakaszba lépett. A következő feladat, hogy további fejlesztéseket valósítson meg az önkormányzat, hogy Mezőkövesd valóban európai kisváros legyen” – hangsúlyozta az államtitkár.

Tállai András gondolatai után dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet. A város első embere felvázolta a beruházás menetét, az első lépésektől egészen a befejezésig.
„A beruházás nagyságrendjét jól mutatja, hogy a terveknek megfelelően 29,3 kilométer gerincvezeték, 17,6 km bekötővezeték épült meg 2165 ingatlan kiszolgálására. Összesen 723 db tisztítóakna létesült. A Sára és Dávid utcában, valamint a postaparkolóban új szennyvízátemelőket építettünk, három átemelőt pedig felújítottunk, azaz a gépészeti berendezések korszerűsítése, illetve nagyobb kapacitású szivattyú beépítése is megtörtént. A szennyvízberuházáshoz közvetlenül kapcsolódóan az érintett utcákban felújítottuk az aszfaltburkolatot, amit mi, mezőkövesdiek már igen régóta vártunk” – emelte ki a városvezető.

 
 
A zárórendezvény eseményei:
 
 
Interjú Dr. Fekete Zoltán polgármesterrel:
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com