Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon január 31-én
Helyi Hírek (2014.) - Mezőnyárád
Írta: Eleven Televízió   
2014. február 03. hétfő, 16:09
Először ülésezett 2014-ben Mezőnyárád község képviselő-testülete. A január 31-ei ülésen összesen 6 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők.
Elsőként a 2014.évi költségvetés beterjesztésére került sor, ezt február 5-ig kell megtenni. Dr.Horváth László polgármester elmondta, hogy minden jel szerint a gazdálkodás kiegyensúlyozottsága megmarad, a tavalyi évhez hasonlóan. Vannak pályázatok, amelyek elszámolása, ill. az önkormányzat felé a támogatás kifizetése áthúzódik erre az évre.
A betervezett fejlesztéseket - pl. a buszmegálló felújítást, az orvosi rendelők lépcsőjének rendbetételét - saját forrásból oldják meg. A közfoglalkoztatási programban lehetőség volt dologi kiadások fedezésére, pl. az útkarbantartás terén, ez a lehetőség valószínűleg továbbra is megmarad. 
Egyenlőre - várhatóan őszig - nem nyílnak meg újabb Leader pályázati kiírások.
Nem emelkednek az idén az étkezési térítési díjak, ugyanis a település költségvetéséből kompenzálni tudják pl. a nyersanyagok idei áremelkedését.
Az iparűzési adó esetében a bánya részéről mintegy 10%-os csökkenéssel lehet számolni. Szó esett arról, hogy a közös önkormányzati hivatal költségvetése mintegy 36 millió forintot tesz ki, ebből Mezőnyárádra mintegy 27 millió forint jut, ugyanakkor a közös hivatal működtetésének több mint 90%-át állami forrásból fedezni tudják.
A testület jelen állapotában nem kellett, hogy szavazzon a tervezetről, ezt a következő ülésen teszik majd meg.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 


A 2.napirendben egy technikai jellegű tájékoztatást adott a polgármester a saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségről, amelyet a központi előírások alapján kell megtenni, ugyanakkor a települési önkormányzatnak nincs olyan kötelezettsége, amelyet itt fel kellene sorolni.
A 3.napirendi pontban a képviselők egyhangú igennel megszavazták, hogy a település továbbra is a Dél-borsodi Leader Egyesület tagja legyen.
A 4.napirendben szintén egyhangú igennel elfogadták a képviselő-testület 2014. évi munkatervét.
Az 5.napirendben kitűzték a közmeghallgatás időpontját, ezt március 31-én 18 órától tartják majd meg a házasságkötő-teremben.
A 6.napirendi pontban szó esett arról, hogy február 3-án megkezdi működését a sószoba. 45 perces, minimum 5 alkalomból álló, kúra szerű kezelések igénybevételére van lehetőség, a mezőnyárádiak számára kedvező térítési díjakat állapítottak meg. Kitértek arra, is hogy egyes vélemények szerint ingyenes is lehetne a helyi lakosok számára a szolgáltatás, ám ezt a tesület nem támogatta, viszont aki május 30-ig - mezőnyárádi lakosként - 10 v. 15 alkalomból álló kúrát választ, akkor ezekből 5 alkalmat ingyen vehet igénybe, azaz 10 alkalom esetén 5, míg 15 alkalom esetén 10 alkalom díját kell - előre - megfizetnie.
A mezőnyárádi gyerekek 14 éves korig ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást.
A sószobát az önkormányzat üzemelteti, a gondnoki feladatokat jelenleg egy közcélú foglalkoztatott látja el. Fontos, hogy a sószoba igénybevételét megelőzően mindenki egyeztessen a háziorvosával.
A továbbiakban szó esett arról, hogy február elején kiosztják az arra jogosultak számára a szociális tűzifa program keretében kapott, összesen mintegy 55 m3 tűzifát. Képviselői jelzésre megvizsgálják majd, hogy a Kossuth utcán a közlekedést akadályozó fákat gallyazni ill. alakítani szükséges-e.
A következő testületi ülést a tervek szerint február 17-én tartják.


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com