"Kézművesek, népművészek Dél-Borsodban": bemutatták a kiadványt
Helyi Hírek (2013.) - Térségi
Írta: Eleven Televízió   
2013. november 26. kedd, 13:02


A Dél-borsodi Leader Egyesület az elmúlt héten tartotta a "Kézművesek, népművészek Dél-Borsodban" című kiadványának bemutatóját. A rendezvénynek a mezőnagymihályi Művelődési Ház adott otthont.
Elsőként Vályi László polgármester köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük a kiadványban szereplő alkotókat. Vargáné Kerékgyártó Ildikó, az egyesület elnöke köszöntőjében méltatta magának a kiadványnak az ötletét és köszönetet mondott az ötletgazdának, Murányi Norbertnek és Pap István fotósnak, hogy munkájuk nyomán egy színvonalas összefoglaló készült a térség népművészeti, néprajzi kincséről és magukról az alkotókról.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Ezt követően Murányi Norbert vidékfejlesztő és Pap István fotós is elmondta gondolatait a kiadvány megvalósításáról és az ide vezető útról.
Az alkotók számára tiszteletpéldányokat adtak át a kiadvány készítői a rendezvény keretében, eközben mindenkit bemutattak, hogy egymást is megismerjék az alkotók.
A kiadványban a hímzőtől a fafaragón keresztül a szűcsig és kardkészítőig sok - akár kihalófélben lévő - kézműves szakma és népművészeti ág mutatkozik be kitűnő fotókkal illusztrálva.
Olvashatunk például Kókáné Pásztor Éva vattai szűcsről és népi hímzőről, vagy éppen Hajnal István mezőnyárádi és Faragó Zoltán valamint Lakatos József mezőkeresztesi fafaragókról is.
A rendezvényen többek között fellépett a Mezőnagymihályi Hagyományőrző Népdalkör, míg Korpás Zoltán két verset szavalt el, emellett Molnár Papp Ilona mezőcsáti költő verseit is meghallgathatták a jelenlévők magától az alkotótól.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com