Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon október 30-án
Helyi Hírek (2013.) - Mezőnyárád
Írta: Eleven Televízió   
2013. november 05. kedd, 13:08
Testületi ülést rendeztek Mezőnyárádon 2013.október 30-án. Összesen 9 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként a 2013.évi, 3/4 éves gazdálkodásról szóló beszámoló elfogadására került sor.
Elhangzott, hogy a gazdálkodás kiadási és bevételi összegei időarányosan teljesültek, a költségvetés kiegyensúlyozott. A helyi óvoda, mint gazdálkodási egység visszakerült az önkormányzathoz. A kintlevőségeket, helyi adó tartozásokat az érintettekkel való egyeztetés illetve letiltás útján az önkormányzat -amennyiben lehetséges - behajtja a közeljövőben. A jövő évre vonatkozóan azonban előrevetíthető, hogy pl. az iparűzési adó bevétel csökkeni fog. Az előterjesztést egyhangú igennel fogadták el a képviselők.
A második napirendi pontban a 2014. évi költségvetési koncepciót fogadták el a képviselők egyhangú igennel. Ezt október 31-ig kellett megtenni. Maga a koncepció irányvonalakat jelöl meg a gazdálkodásban, hiszen például nem tudni még biztosan, hogy milyen államháztartás felől érkező bevételek lesznek.
A harmadik napirendi pontban a kéményseprési ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről szóló rendelet módosítását fogadták el a képviselők. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2013.július 1-től ezen a területen is életbe lépett a rezsicsökkentés, ennek hatására például az úgynevezett egységnyi munkaráfordítás nettó díja 4.000 Ft-ról 2.000 Ft-ra csökkent, a műszaki vizsgálatok díja pedig bruttó 5.080 Ft-ról 2.540 Ft-ra mérséklődött. A képviselőkhöz viszont több jelzés is befutott az elmúlt időszakban, hogy az egész éves díjat már az első félévben ki kellett fizetni, így jogos igényként merül fel a 2.félévi díj arányos részének visszafizetése a szolgáltatást végző cég részéről.
Ezt és további kérdéseket is egyeztet majd az önkormányzat a szolgáltatóval,  és erről tájékoztatják majd a lakosokat. A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

A 4.napirendben egy kezességvállalásról szóló határozat kiegészítését fogadták el a képviselők. A faluszépítő egyesület által korábban felvett hitelre az önkormányzat vállalta a kezességet, most egy technikai jellegű módosítást kellett a korábbi határozathoz csatolni. A képviselők egyhangúlag támogatták a módosítást.
Az 5.napirendi pontban a nem közművel összegyűjtött szennyvíz elszállításának szabályozásáról volt szó.  Ez azokat érinti, akik nem kötöttek rá a szennyvíz-rendszerre, ezt a szabályozást november 5-ig el kellett fogadnia a testületnek. Ebben az önkormányzat megállapodik az érintett szolgáltatóval, az ÉRV Zrt.-vel, hogy milyen áron és feltételek mellett végzi a szennyvíz elszállítását a szentistváni szennyvíz-tisztitó telepre.
Elhangzott, hogy egyre kevesebb lakost érint majd ez, hiszen közel 75%-os a rákötés aránya a településen. A szabályozást a képviselők egyhangú igennel elfogadták.
A 6.napirendi pontban a Helyi Esélyegyenlőségi Programot fogadták el a képviselők. Amennyiben a település nem rendelkezik egy ilyen programmal, akkor nem indulhat európai uniós pályázatokon.
Elhangzott, hogy ebben az iratban szó esik azokról a felzárkóztató programokról, amelyekkel az önkormányzat - lehetőségei szerint - biztosítani tudja az esélyegyenlőséget. A program külön pontokban taglalja, hogy például az idősek, fogyatékkal élők, munkanélküliek esetében az önkormányzat milyen lépéseket szándékozik megtenni.
A képviselők egyhangú igennel elfogadták a javaslatot.
A 7. napirendi pontban elfogadták a település vízkorlátozási tervét. Erre azért volt szükség, hogy   egy esetleges természeti vagy egyéb elháríthataltlan okból csökkenő vízmennyiség  esetén hogyan korlátozzák a vízszolgáltatást. A képviselők egyhangú igennel elfogadták a határozatot.
A 8.napirendi pontban a helyi Vöröskereszt Alapszervezet kérelmét vitatták meg. A szervezet karitatív célú támogatást kért, amelyet a helyi lakosság érdekében szervezett szűrésekre, illetve a hátrányos helyzetűek segítésére fordít. A testület képviselői indítványra 50 ezer forint támogatást ítélt meg egyhangúan.
A 9.napirendi pontban, az indítványok, javaslatok között szó volt arról, hogy pozitív visszajelzéseket kaptak az idősek napjáról. Az idén is adnak majd karácsonyi ajándékot az idősek és a gyerekek részére, a szépkorúak várhatóan utalványt míg az óvodás és iskolás gyerekek csomagot kapnak. Az Őszirózsa Nyugdíjasklub 20 tagja vett részt egy egészségtáborban, a lehetőségért ezúton is köszönetüket fejezték ki. Szóba került a temetőben való sírkőállítás szabályainak betartása, az önkormányzat utána fog nézni, hogy milyen esetleges szabálytalanságok történtek. A szeméttelep rekultivált területén szánkódomb kialakításának lehetősége merült fel egy korábbi testületi ülésen az egyik képviselőben, a polgármester egyeztetett ez ügyben. Elmondta, hogy az adott területet - a kapott tájékoztatás szerint - egy már meglévő terv szerint kell helyreállítani, szigorú előírásoknak megfelelően.
A tervek szerint november 30-án tartják a település 775 éves évfordulója tiszteletére rendezett ünnepséget, ennek keretében átadják a játszóteret, sószobát és a polgárőrök új irodáját.
Ismét lehetősége volt az önkormányzatnak kedvezményes szénosztás megszervezésére. Minden család, aki jelentkezett, részesül a kedvezményes (-50 %-os áron értékesített)  szénből, a több, mint 80 igénylő 20-20 mázsát kap majd. Az érintetteknek a szállítás díját fedeznie kell.
Egy pályázat segítségével sikerült karácsonyi díszkivilágítást beszereznie az önkormányzatnak, várhatóan a főutca teljes hosszában el lesznek majd ezek a díszek helyezve.

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com