Közmeghallgatás Mezőnyárádon
Írta: Eleven Televízió   
2013. március 11. hétfő, 19:18
Március 4-én hétfőn Mezőnyárád község Önkormányzata közmeghallgatásra várta a helyi lakosokat.
A közmeghallgatás első napirendi pontjában Dr. Horváth László polgármester számolt be a jelenlévőknek az Önkormányzat előző évi gazdálkodásáról. A beszámolóban elhangzott, hogy 2012-ben a forrásoknak három fő pillére volt: az állami támogatásból, a személyi jövedelemadóból, illetve a helyi adókból befolyt összegek jelentették a gazdálkodás alapját. Két jelentős és sikeres rendezvényt tudhat maga mögött a község. Előbb a Béka és Halsütő Fesztivál, majd pedig a Falunap került megrendezésre. Mindkét rendezvény támogatására sikerült pályázati forrást szerezni, így az előbbi 1,2 millió forintos, utóbbi pedig 2,5 millió forintos támogatásból valósulhatott meg.
Jelentős beruházás volt a teniszpálya melletti Közösségi Tér kialakítása is, amely mintegy 2,7 milliós pályázati forrásból valósulhatott meg.
Az elmúlt év második felében komoly változásokat élt meg a település. Egyik legjelentősebb ezek közül az iskola állami átvétele volt. Ennek nyomán az oktatási és fenntartási költségeket a továbbiakban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fizeti, az mellett, hogy az ingatlan
továbbra is községi tulajdonban marad.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
További fontos változás a Csincsével közös önkormányzati hivatal felállítása. Ennek keretében sikerült megtartani Mezőnyárád dominanciáját. A Mezőkereszteshez való korábbi csatlakozási terveket elsősorban az írta felül, hogy az nem tette volna lehetővé a jelenlegi dolgozói létszám megtartását.
Mivel a járási hivatal a korábban itt dolgozó adóügyi előadót saját állományába átvette, a későbbiekben az adóügyi feladatokat Ifj. Várnai Róbert látja majd el a közös hivatalnál.
Elhangzott továbbá, hogy a járási ügysegéd heti két alkalommal tart fogadóórát a községben.
Második napirendben a 2013-as év tervezett gazdálkodásáról, az idei előirányzatokról beszélt a polgármester. Itt először két, még elmúlt év folyamán beadott pályázatról esett szó. Ezek közül az egyik a faluközpont megújítására biztosít majd forrást. A maximálisan elnyerhető összeg 25 millió forint, az azonban majd a későbbiekben derül ki, hogy ebből mennyit kap meg Mezőnyárád.
A másik beadott pályázat egy egészségügyi programsorozat finanszírozását szolgálja. Erre 10 millió forintot biztosított a kiíró.
Már ebben az évben került benyújtásra egy, az óvoda energetikai korszerűsítését célzó pályázat, illetve a tervek között szerepel egy olyan pályázat benyújtása is, amelyből egy helytörténeti kiadvány megjelentetését valósítaná meg az Önkormányzat.
A község adósság állományának állami átvállalása jelentős megkönnyebbülést hozott a településnek. Az átvállalt adósság összességében 23 millió forint volt. Ennek fejében azonban jelentős forrás elvonásokkal kell szembenéznie az Önkormányzatnak, ilyen többek között a súlyadó 60%-ának állami kézbe kerülése. Csökkennek továbbá az eddigi normatív támogatásból származó bevételek is. Mindössze a temető fenntartására, a közvilágítási költségekre, illetve a közhivatalnokokkal összefüggő kiadásokra jár majd némi normatív támogatás. Ez azonban csak töredéke lesz a fentiekkel kapcsolatos valós költségeknek.
A 2013-as év költségvetését már az elmondottak alapján állította össze az Önkormányzat. Ennél külön figyelni kellett arra, hogy az ide vonatkozó rendelet értelmében idén már nem mutatkozhat hiány egyetlen település éves költségvetésében sem. Ezen a téren Mezőnyárád viszonylag szerencsés helyzetben van a helyi adóbevételeknek köszönhetően. Az ország számos településén azonban komoly problémákat okozhat ez a rendelet.
A harmadik napirendben hozzászólások és javaslatok hangoztak el a lakosság részéről.
Elsőként felvetődött, hogy sok településen kitűzték már az elmúlt napokban a székely zászlót, így vállalva szolidaritást az erdélyi magyarság autonómia törekvésével és tiltakozva az ottani magyarokat hátrányosan érintő intézkedések ellen. Javaslat született arra, hogy Mezőnyárádon is tűzzék ki a székely zászlót. A polgármester válaszában kifejtette, hogy bár egyetért a határon túli magyarság törekvéseivel és elítéli hátrányos megkülönböztetésüket, mégsem tartja feltétlenül szerencsésnek az ottani ügyekbe történő hasonló beavatkozást. A székely zászló ügyét a képviselő testület elé terjeszti és a testületi tagok döntésére bízza majd.
Szintén lakossági felvetés nyomán hangzott el, hogy bár a későbbiekben Csincsével közös lesz az önkormányzati hivatal, ennek ellenére nem közös, hanem mindkét félnek külön önálló költségvetést kell készítenie. Lesznek azonban az év folyamán olyan kiadások, amelyet már közösen kell finanszírozniuk a társult feleknek.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com