Ülésezett Mezőnyárád Önkormányzata
Írta: Eleven Televízió   
2013. február 26. kedd, 18:00
2013. február 18-án tartotta soron következő testületi ülését Mezőnyárád község Önkormányzata. Összesen 9 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként a közétkeztetési nyersanyag normák 2013. március 1-jétől életbe lépő összegéről döntöttek a képviselők. Az óvodások napi háromszori étkezésének 335 Ft+ÁFA, a napközisek háromszori étkezésének 390 Ft+ÁFA, a csak ebédet igénylő gyerekeknek 240 Ft+ÁFA, csak tízórait igénylő gyerekek esetén 98 Ft+ÁFA összegű a megállapított nyersanyagnorma.
A felnőttek ebédjének nyersanyagnormája 310 Ft+ÁFA összegben lett megállapítva. A képviselők egyhangú igennel fogadták el a határozatban javasolt összegeket.
A 2.napirendi pontban a szintén 2013. március 1-jétől érvényes étkezési térítési díjakat fogadták el a képviselők. A gyerekek esetében a térítési díjak megegyeznek a nyersanyagnorma összegével, az ő étkezésükért tehát a következő összegeket kell fizetni:
-óvodások napi háromszori étkezése 335 Ft+ÁFA
-napközisek háromszori étkezése 390 Ft+ÁFA
-csak ebédet igénylő gyerekeknek 240 Ft+ÁFA
-csak tízórait igénylő gyerekek esetén
98 Ft+ÁFA.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A munkahelyi étkezők esetében 515 Ft díjat állapítottak meg térítési díjként, míg a vendégebédért 630 Ft-ot kell fizetni. Mindkét összeg tartalmazza az ÁFÁ-t is.
A pedagógusokra viszont ezentúl nem vonatkozik a munkahelyi étkeztetés lehetősége, mivel ők az állami intézményfenntartó központ alkalmazottai lettek. Amennyiben munkahelyi étkezőknek nyilvánítanák őket, a jelenlegi szabályozások alapján nem tudnák hova elkönyvelni az önkormányzat a megfizetett összeget. Remélhetőleg a helyzet megoldódik majd, és az intézményfenntartó központ kompenzálja majd őket. A fentebb felsorolt összegeket a képviselők egyhangú igennel fogadták el.
A 3. napirendi pontban a szociális étkeztetés ugyancsak március 1-jétől érvényes térítési díjaira tett javaslatot vitatták meg a testület tagjai. A díjakat sávos rendszerben határozták meg, azaz akik a nyugdíjminimum összegének 150%-át el nem érő összeget, vagyis kevesebb, mint 42.275 Ft-ot kapnak, azok számára 300 Ft+ÁFA a térítési díj, aki a nyugdíjminimum összegének 150 %-a és 300%-a közötti összeget, vagyis 42.275 Ft és 85.950 Ft közötti összeget kap, annak 345+ÁFA a térítési díj. A házhozszállítás díját 150 Ft+ÁFA összegben határozták meg. Ez utóbbi csak a szociális étkezőkre vonatkozik. A javasolt összegeket szintén egyhangú igennel fogadták el a képviselők.
A 4. napirendi pontban az önkormányzat és a polgármesteri hivatal 2013. évi költségvetését vitatta meg a testület. A hivatal esetében az egész évi, az önkormányzat esetében viszont csak az első két havi költségvetés került beterjesztésre. Ennek oka, hogy a március 1-jétől megkezdi működését a Csincsével közös önkormányzati hivatal, így emiatt majd egy újabb, közös költségvetést kell készíteni.
A polgármester a beterjesztett költségvetéssel összefüggésben elmondta, hogy ez évtől nem lehet hiánnyal elfogadni a költségvetést, a működési kiadások esetleges hiányára nem lehet hitelt felvenni. Ugyanakkor bizonyos feladatokra nem kap elég összeget az önkormányzat az új, feladatalapú finanszírozási rendszerben, így ezt a saját bevételekből kell kiegészíteni. Mezőnyárád esetében a Polgármesteri Hivatalt érintő költségvetés viszont hiányt mutatna, mivel nem kapnak annyi finanszírozást, ami szükséges a hivatal fenntartásához, a bérek fizetéséhez és egyéb költségekhez. Viszont a másik, önkormányzati költségvetésből ki tudják egészíteni mintegy 5,4 millió forinttal a bevételek összegét. A költségvetésben egyébként szerepel egy 600 ezer forintos tartalék is, továbbá jelentős, helyi adókat érintő kintlévőségei vannak az önkormányzatnak, így ezek behajtására is lépéseket tesznek. A tervezésnél a saját bevételek esetében a korábban ténylegesen befolyt összegekre alapozott az önkormányzat. A költségvetéssel kapcsolatban elhangzott még, hogy mintegy 6,8 millió forinttal kevesebb helyi adóbevétel marad az önkormányzatnál, mivel az új szabályozás miatt ennyit vonnak el tőlük. A járási hivatalhoz átkerült kolléganő helyére, az adóval kapcsolatos feladatok ellátására felvettek már egy munkatársat, az ő bérét jelenleg egyedül a mezőnyárádi önkormányzat fedezi, viszont a közös hivatal létrehozását követően Csincsén is ellátja majd ezeket a feladatokat, így a bérének egy részét ők fedezik a későbbiekben.
Szajlai Gábor képviselő a Polgárőrség támogatásának növelését kérte, mivel működésük megfelelő fenntartásához, a pályázatok önerejének biztosításához véleménye szerint több pénzre lenne szükségük. Erre a polgármester nem látott lehetőséget.
Képviselői felvetés nyomán szó esett a közfoglalkoztatottak létszámának esetleges növeléséről is. Jegyzői tájékoztatás szerint a feladatok ellátása szükségessé tenné a létszám emelését, erre azonban az önkormányzat nem kapott normatívát. A megtárgyaltak és az írott anyagban előre kiadottak alapján egy tartózkodás mellett a testület úgy döntött, hogy tervezetet ebben a formájában elfogadja, végleges szavazásra viszont majd csak két hét múlva kerül sor.
Ötödik napirendben az önkormányzat ide munkatervének megvitatására került sor. Az előre kiadott írásos anyag havi bontásban tartalmazta az éves teendőket. Külön jegyzői javaslat hangzott el arra nézve, hogy megújításra kerüljön a Szervezeti és Működési Szabályzat. Ez a tervek szerint a nyár elején történik majd meg.
Hatodik napirendben egy közmeghallgatás megtartásáról döntöttek a testület tagjai. Ezen az önkormányzat beszámol majd a 2012-es év gazdálkodásáról, illetve itt születik végleges szavazás az idei év költségvetéséről is. A közmeghallgatásra március 4-én 18 órára várják a község lakosságát. Hetedikként a településrendezési tervet fogadták el a résztvevők.
A nyolcadik napirend fő témája két külterületi telek belterületté történő átminősítésének kérdése volt, hogy azok eladhatók legyenek a rájuk vevőként jelentkező két vállalkozó számára. A képviselők szavazata egyhangú igen volt az átminősítésre.
Utolsó napirendben az időszerű feladatok megtárgyalására került sor.
Jegyzői tájékoztatás hangzott el arról, hogy a jövőben az ÉRV Zrt. rendszeres fogadóórákat tart a községben. Az első ilyen alkalom február 27-én, szerdán lesz 13 óra és 15 óra között. Ezt követően a fogadóórák minden második hét szerdáján lesznek ugyanebben az időpontban.
A tájékoztatóban elhangzott továbbá, hogy az ide vonatkozó kormányrendelet értelmében Mezőnyárádon két utca nevét is meg kell változtatnia az önkormányzatnak. A mostani Zalka Máté és a Vöröshadsereg utca hamarosan új nevet kell hogy kapjon. Az utcák új neveit illetően még nincs végleges megállapodás, de abban egyetértett a testület, hogy mindenképp olyan nevet kellene választani, melyek vagy a régmúltban már használatosak voltak, vagy összefüggnek a község történelmével.
Szintén képviselői javaslat alapján vetődött fel a Kácsi-patak meder kotrásának szükségessége.
Fontos téma volt a tervezett sókamra építésének kérdése is. A polgármester elmondása szerint az erre benyújtott pályázat befogadásra került, mindössze apróbb változtatásokat kért az elbíráló. Ezzel függ össze, hogy a polgárőrségnek hamarosan új helységbe kell költöznie, mivel a sókamra kivitelezése a mostani raktár és iroda helyén valósul meg. Az új iroda és raktár kijelölésére
a későbbiekben kerül majd sor.
 
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com