Testületi ülést rendeztek Mezőnyárádon december 10-én
Írta: Eleven Televízió   
2012. december 18. kedd, 09:44
Testületi ülést tartott december 10-én Mezőnyárád község képviselő-testülete. Három napirendi pontot vitattak meg az ülésen a képviselők.
Elsőként az önkormányzati adósságrendezés kapcsán kellett döntést hozniuk a képviselőknek. A számukra kiadott anyag részletesen tartalmazta a konszolidáció menetét, amelynek lényegét az ülésen is elmondta dr.Horváth László polgármester.
Az 5.000 fő alatti települések hiteltartozásának 100%-át átvállalja az állam, így Mezőnyárád esetében a főút felújítása kapcsán, az önerő biztosításához szükséges hitel hátralévő részleteit, mintegy 2,6 millió forintot illetve az önkormányzat folyószámla-hitelének összegét, mintegy 20 millió forintot érint a konszolidáció. Az adósságátvállalásnak feltételei is voltak, így például számlatartozásokat nem egyenlít ki az állam.
A december 12-ei állapot alapján december 17-ig az államkincstár felé kell adatot szolgáltatni az önkormányzatnak, így december 28-án az érintett pénzintézetek megkapják a megállapított összeget.
A polgármester a következő év gazdálkodásáról is beszélt, elmondta, hogy egyenlőre arról tudnak, hogy nagyjából milyen elvonásokkal kell számolniuk, de a január 1-től életbe lépő, feladat alapú finanszírozásnak csak bizonyos elemei ismertek.
Az biztos, hogy az önkormányzatoknak a későbbiekben csak nagyon szigorú feltételekkel lehet majd hitelt felvenni, hiányt nem építhetnek be a költségvetésbe, kiadásainak és bevételeinek tehát egyensúlyban kell lennie.
Az iskola állami kézbe vétele jelentős kiadás alól mentesíti az önkormányzatot, viszont ennek kapcsán az eddig az államtól kapott normatíva is megszűnik, amely az intézmény fenntartásának és a béreknek egy részét fedezte.
Várhatóan a helyi adók itt maradó része hagy majd mozgásteret az önkormányzatnak, de biztosat ezzel kapcsolatban nem lehet még mondani.
A képviselők az önkormányzati adósságrendezéssel kapcsolatos határozati javaslatot egyhangú igennel elfogadták, így Mezőnyárád önkormányzata is élni fog ezzel a lehetőséggel.
A 2. napirendi pontban a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról volt szó. Bár korábban a képviselők elfogadták, hogy Mezőkeresztes város önkormányzatával közösen működtetik majd a hivatalt, ezt a megállapodást Mezőnyárád érdekében szükséges lenne felmondani - hangzott el az ülésen.
Mivel a mezőkeresztesi önkormányzattal közösen működtetett hivatal itt Mezőnyárádon jelentős leépítéssel, az ügyfélfogadás szűkítésével járt volna, ezért a polgármester Csincse községgel közösen működtett hivatal felállítására tett javaslatot. Az elmúlt hetekben többször egyeztetett ennek érdekében Csincse polgármesterével, végül elviekben megállapodtak abban, hogy a testületeknek a két község által közösen működtetett hivatal létrehozását javasolják.
A két település lakossága együtt több mint 2000 főt tesz ki, így törvényileg is lehetséges a közös önkormányzati hivatal felállítása. Dr.Horváth László szerint a település lakóinak életében nem jelentene változást a hivatal átalakulása, mivel a továbbra is az önkormányzatokhoz tartozó feladatokat
teljes létszámmal, az eddig meglévő ügyfélfogadási időben tudná ellátni a hivatal.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
 

Így Mezőnyárád lenne az önkormányzati hivatal székhelye, és a törvényi előírások figyelembevételével mindkét településen megtartható a jelenlegi, pontosabban 1-1 fővel csökkenő létszám, mivel a járási hivatal mindkét önkormányzat 1-1 tisztviselőjét átveszi saját állományába.
Mivel Mezőnyárádon az adóval kapcsolatos feladatokat ellátó tisztviselő kerül át a járási hivatalhoz, ezért szükségessé válhat egy, az adóüggyekkel foglalkozó munkatárs felvétele, aki egyúttal a csincsei, adóval kapcsolatos feladatokat is elvégezné, mivel ott is hasonló helyzetben van az önkormányzat.
A hivatal működésének finanszírozásával kapcsolatban már tudni részleteket, ennek alapja a köztiszviselők száma, személyenként 4,5 millió forintot igényelhet az önkormányzat. Ebből a béreken, járulékokon kívűl fedezni kell az ügyviteli költségeket, a közüzemi számlákat és egyéb összegeket is.
A Mezőnyárádi Közös Önkormányzati Hivatal felállítására január 1-ei időponttal tett javaslatot a polgármester. (Ez az időpont nem biztos, mivel a hivatalok átalakítása, egyesítése kapcsán számos feladatot el kell még végezni, és ezek teljesítése nem csak a két önkormányzattól függ.)
Képviselői kérdésként hangzott el, hogy miért nem értesültek korábban arról, hogy Csincse településsel folytat megbeszélést ez ügyben a polgármester. Továbbá az óvoda és az intézmények jövőbeni helyzetével kapcsolatban is kérdés merült fel.
Dr.Horváth László polgármester válaszában elmondta, hogy a feltételek megváltozása miatt gyorsan kellett cselekedni, és a testület elé már olyan fázisban lehetett hozni a javaslatot, amikor mindkét fél számára - elviekben - megfelelő a megállapodás.
Az óvoda kapcsán elhangzott, hogy nevelési év közben nem szerencsés felmondani a megállapodást, így jövőre vissza lehet térni erre a kérdésere, amennyiben Mezőnyárád önállóan működő óvodát szeretne. A társulásnak viszont számos előnye is van, a helyettesítés megoldása, a szakmai munka összehangolása, és a helybeni létszámcsökkentés esetén a társuláson belüli elhelyezkedés lehetősége is nagyobb.
A képviselők végül 2 határozati javaslatot szavaztak meg: egyrészt egyhangú igennel felmondták a Mezőkeresztessel a közös önkormányzati hivatal felállítására kötött megállapodást, másrészt szintén egyhangú igennel felhatalmazták a polgármestert, hogy a Csincsével közös önkormányzati hivatal létrehozásával kapcsolatos megállapodást aláírja.
(A szerkesztő megjegyzése: Csincse község képviselő-testülete december 11-én szintén tárgyalt a megállapodásról, és ők is egyhangú igennel a Mezőnyáráddal közös önkormányzati hivatal felállítása mellett döntöttek.)
A 3.napirendi pontban, az időszerű kérdések között elhangzott, hogy az idén még egyszer rendeznek testületi ülést. A mezőnyárádi római katolikus egyház képviselő-testülete meghívta az önkormányzati képviselő-testületet egy megbeszélésre.
Szóba került továbbá, hogy a lakosság részéről igény merült fel karácsonyi díszek, és világítás kihelyezésére a településen, a polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy gondolkodtak ilyenen, de az ÉMÁSZ-al ezek kihelyezéséről egyeztetni kell, illetve engedélyt kell kérni, másrészt az ő hálózatukról lehet ellátni árammal a karácsonyi világítást.
Képviselői indítványként támogatási kérelem érkezett a templom előtti élő betlehem felállításával kapcsolatos költségek fedezéséhez, erről a következő testületi ülésen döntenek majd.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!