Energetikai korszerűsítés a nemesbikki iskolában
Helyi Hírek (2012.) - Térségi
Írta: Eleven Televízió   
2012. október 22. hétfő, 11:13

 

Június 26-án lépett kivitelezési szakaszába és október 20-án, az átadó ünnepséggel fejeződött be az a projekt, amelynek eredményeként – jelentős uniós támogatás segítségével - sor került Nemesbikk alsó tagozatos tagiskolájának energetikai fejlesztésére.
A beruházás elősegíti az épület költségtakarékos működtetését, emellett komfortosabb körülményeket teremt a diákok és pedagógusok számára egyaránt.
Október 20-án 10 órától az iskola előtt megtartott zárórendezvényen Bódogh Bertalan polgármester köszöntötte a vendégeket.
Beszédében a kezdetektől felvázolta a projekt egyes lépéseit, és megköszönte a közreműködők munkáját.
Szót ejtett arról is, hogy miért volt szükség a fejlesztésre: a szigetelés nélküli épület, a régi ablakok, a korszerűtlen kazán miatt az épület fenntartási költsége nagyon magas volt, ezért az energetikai korszerűsítésre nagy szüksége volt az önkormányzatnak.
A köszöntő után Falucskai Gábor tagintézmény-vezetővel együtt átvágták a nemzeti színű szalagot, átadva ezzel a korszerűsített intézményt. A jelenlévő vendégek ezt követően megtekintették a
fejlesztés minden elemét.

 

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A kivitelezés nagy részét a nyári időszakra időzítették, ugyanakkor a munkálatok az ősszel is folytatódtak, de a hátralévő feladatokat a kivitelezők el tudták végezni az iskolai munka zavarása nélkül.
A beruházás kapcsán elsősorban a költségtakarékos üzemeltetés megteremtése volt a szempont, így a megújuló energiaforrások használata is szerepet kapott, hiszen napkollektorokat szereltek fel a tetőszerkezetre.
A fűtési rendszert támogató, környezetbarát, a Nap energiáját hasznosító 6 db napkollektor és dupla hőcserélős álló melegvíz tartály kiépítése is megtörtént. A tartályok előmelegítését – amelyek segítségével az iskola teljes melegvíz igényét is fedezik majd - a felszerelt napkollektorok végzik.
A kivitelezés során sor került az épület utólagos külső hőszigetelésére, a külső nyílászárók cseréjére, valamint a padlásfödémre ásványgyapot szigetelés került.
Továbbá a régi, korszerűtlen kazánt korszerűbb, kondenzációs rendszerűre cserélték. A meglévő radiátorokra termosztatikus szelepeket szereltek, így azok alacsonyabb hőfokon, de kellő hatásfokkal üzemelnek a fűtési szezonban.
A modern nyílászárók beépítésével, az épület külső szigetelésével az épület hővesztesége jelentősen, mintegy 41%-al csökken a számítások szerint, míg a termosztatikus szelepek beépítésével, a napkollektorok telepítésével és a melegvíz tartály rendszerbe kötésével jelentősen csökkennek az üzemeltetési költségek is.

„A Nemesbikki iskola energetikai fejlesztése” című, KEOP-4.9.0/11-2011-0186 azonosító számú pályázat segítségével az önkormányzat 31.774.299 Ft támogatást kap a beruházás megvalósítására, amely a projekt teljes költségének 85%-át fedezi. A projekt záró időpontja 2012.október 31.

 




Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!