Vigyázzunk ősszel is az utakon
Írta: Eleven Televízió   
2012. október 18. csütörtök, 10:16

A hazai időjárási körülmények között az ősz beállta, az idő hidegebbre fordulása nemcsak a természetben, de életünkben is egész sor mélyreható átalakulást idéz elő. Megváltoznak a közlekedési feltételek, próbára tesznek mindannyiunkat, gépjárművezetőket, gyalogosokat egyaránt. Talán az őszi időjárási viszonyok között történő közlekedés során van leginkább szükség a partnerrel szemben tanúsított előzékenységre, messzemenő toleranciára.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Az őszi hónapokban a közúti közlekedési balesetek legjellemzőbb oka, hogy a gépjárművezetők nem a megváltozott időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a változó tapadó képességgel rendelkező útburkolat, valamint a romló látási viszonyok okozzák. Mindez váratlan helyzet elé állíthatja a sofőröket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási, és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérőek.

Őszi vezetési praktikák
Egyre nő a reggeli időszakokban a munkába menet ideje, ezért fontos, hogy korábban induljanak el otthonról. A reggeli késést, ne próbálják meg nagyobb sebesség megválasztásával behozni, ne bocsátkozzanak felesleges előzésekbe, ne zavarják meg a reggeli lassúbb, de egyenletes és biztonságos tempóban haladó forgalmat. Az esőáztatta, nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik, ezért az autósoknak csökkenteniük kell a sebességet, növelni a követési távolságot. A gyalogosok pedig nagyobb körültekintéssel, megfontoltabban közlekedjenek, illetve lépjenek az úttestre. Esőben, ködben a járművek körvonalai elmosódnak és a valóságosnál távolabbinak látszanak, ezért tartsanak a szokásosnál nagyobb követési távolságot! A nagyobb esők során a rossz vízelvezetésű és a nyomvályús utakon gyakran megáll a víz. Az ilyen helyeken a nagy sebességgel közlekedő jármű kereke és az úttest közötti kapcsolat, tapadás csökken, esetleg meg is szűnik, amely a jármű kormányozhatatlanságához vezethet.

Látni és látszani

Az őszi hónapokban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A rosszabb látási viszonyok miatt a járműből a gyalogosok és a kerékpárosok is nehezebben észlelhetők. Fokozottabban ügyeljen rájuk, a gyalogátkelő-helyeket a szokásosnál is óvatosabban közelítse meg! Lényeges, hogy minden járművezető - legyen az autós, motoros, kerékpáros - készítse fel megfelelően közlekedési eszközét és természetesen saját magát ezekre a körülményekre. A járműveket ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég, hiszen a jól működő és *csík-mentesen* törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

A vezetési szokásokban és a vezetési stílusban mindig az előrelátásnak, az óvatosságnak és a biztonságnak kell érvényesülnie!

A közlekedés során soha ne feledjék, hogy annyira vigyázzanak másokra, mint ahogy azt önmaguktól is elvárnák.

Forrás: B-A-Z. MRFK Kommunikációs Iroda

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!