Mezőkövesdi hírek - 2012. szeptember 11.
Írta: Eleven Televízió   
2012. szeptember 11. kedd, 14:35
A 40. Hajdu kötet

Megjelent Hajdu Imre, író-újságíró legújabb, sorrendben 40. kötete Jónás könyve címmel. Az irodalomkedvelők szeptember 10-én, a mezőkövesdi Könyvtárban megrendezett bemutató keretében ismerkedhettek meg a bogácsi születésű író új könyvével.
A kötet az egykor Szentistvánon és Mezőkövesden katonsákodó, Honvéd Trencsényi SE-ben futballozó Jónás Sándor, a későbbi sikeres üzletember-vállalkozó kalandoktól, tragédiáktól sem mentes, újrakezdésekkel teli élettörténetét adja közre. A könyv interjú formátumban készült. Az író Hajdu Imre célja az volt a kötet megírásakor, hogy Jónás Sándor rögös életének bemutatásán keresztül felhívja a figyelmet arra, hogy bárhogy is alakul az ember sorsa, mindig folytatni kell, küzdeni kell.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A bemutató elején Tomsics József előadóművész olvasta fel a könyv előszavát, majd pedig Hajdu Imre mesélt a könyv születéséről. Ezt követően pedig Jónás Sándor beszélt életútjáról, kiemelve azokat az állomásokat, amelyeket a könyv is részletesebben mutat be.
A rendezvény ezt követően a megvásárolt könyvek dedikálásával, kötetlen beszélgetéssel zárult.
M. Zs.



Újra „begépesítették” Mezőkövesdet

Több ezren vettek részt a XIV. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón Mezőkövesden. A nagyszabású eseményt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság és a mezőkövesdi Mezőgazdasági Gépmúzeumért Közhasznú Alapítvány szervezésében rendezték meg városunkban szeptember 8-án.
A hagyományokhoz híven a program látványos felvonulással kezdődött a város főutcáján, valamint a Kavicsos-Tó és Szabadidőpark körül, ahol az ország minden pontjáról, továbbá a határon túlról érkezett veterán traktorok, mezőgazdasági gépek és autók mellett gyönyörűen felújított és karbantartott motorokkal, katonai teherautókkal, valamint még korabeli tömegközlekedési eszközzel is találkozhatott a több ezer fős kíváncsi érdeklődő. A színes és csodálatos veterán járműforgatag egészen a Mezőgazdasági Gépmúzeumig kápráztatta el a kíváncsi tekinteteket.
A program ezt követően a Gépmúzeumban folytatódott, ahol elsőként a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének szervezésében rövid énekes, zenés és prózai műsort tekinthettek meg a résztvevők. A vendégeket Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért Kh. Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, majd Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. Városunk első embere egyebek mellett Hajdu Ráfis János múzeumalapító munkásságát és kitartását méltatta, továbbá kiemelte a gépésztalálkozó fontosságát, amely a múlt és a hagyományok megőrzését egyaránt szolgálja.
A rendezvény fővédnöke, Dr. Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a hagyományok megőrzése mellett a vidék erejének, Hajdu Ráfis Jánosnak és nem utolsó sorban Hoffher Mátyás gépgyár alapítónak a méltó megünneplését emelte ki a rendezvénnyel kapcsolatban. Dr. Budai Gyula elmondta, hogy hazánkat az Európát sújtó válságból a mezőgazdaság ágazata vezetheti ki.
A parlamenti államtitkár méltatta Hoffher Mátyás tevékenységét is, hiszen a Gépésztalálkozó keretében a jelenlévők megünnepelték a Hoffner Mátyás által megalapított Hofherr Schrantz Clayton Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. megalakulásának 100 éves jubileumát.

A múzeum alapító lehet a névadó
Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a rendezvény fővédnöke többek között Hajdu Ráfis János életútját, illetve munkásságát méltatta. Tállai András kiemelte, hogy a múzeum alapítója bebizonyította és megmutatta, hogyan lehet szorgalommal, hozzáértéssel és kitartással világra szóló eredményt elérni, majd párhuzamot vont Hoffher Mátyás és Hajdu Ráfis János életútja között. A rendezvény védnöke beszédének végén javaslatot tett arra, hogy a gépmúzeum vegye fel a múzeum alapítójának a nevét, melyet megkönnyíthet, hogy a jelenleg megyei fenntartású intézmény nagy valószínűséggel a város kezelésébe kerül majd át. Tállai András zárszóként a jelenlévők támogatását kérte a javaslat megvalósításához, amely méltó elismerést jelentene az egyedülálló gyűjtemény „szülőatyjának”.
Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke szintén megosztotta gondolatait az ünnepségen. Csiger Lajos köszöntőjében kiemelte azt a példaértékű összefogást, amelynek köszönhetően egyrészt elnyerte mai arculatát a múzeum, másrészt minden évben nagy sikerrel rendezik meg a gépésztalálkozót. Az alelnök elmondta továbbá, hogy a múzeumban található gépészeti kincsek, nemcsak Mezőkövesd, hanem az egész megye számára különösen nagy jelentőségű értéket képviselnek.
Ezt követően dr. Simon László, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság múzeumi titkára köszöntötte a résztvevőket, aki kiemelte a Gépmúzeum társadalmi hatásait, illetve a gépésztalálkozó összetartó erejét. dr. Simon László után Hajdu Ráfis János, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett múzeumalapító köszöntötte a megjelent vendégeket és örömének adott hangot, hogy ilyen nagy érdeklődés övezi az eseményt. Kádár Zoltán múzeumigazgató szintén örömét fejezte ki a Gépésztalálkozó egyre nagyobb népszerűsége miatt.

Leleplezés és gépátadás
A hivatalos köszöntőket Baross Gábor „Vasminiszter” emlékplakettjének leleplezése követte. Baross Gábor az Osztrák-Magyar Monarchia idején a közlekedési, valamint kereskedelmi ügyekért volt felelős. A „Vasminiszter” életművét Dr. Krámli Mihály az Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Főigazgatója mutatta be. A díszes plakettet Kádár Zoltán múzeumigazgató és Dr. Krámli Mihály főigazgató leplezte le.
Ezután a restaurált Ganz gyártmányú szívógázmotor bemutatása és átadása következett. A PannonMill Malomipari Zrt. felajánlásának köszönhetően Mezőkövesdre került az 1940-es, 50-es évek legmodernebb malomipari szívógázmotorja, amely egyedi rendelés alapján készült. A különleges, mintegy 8 tonna súlyú szerkezet széleskörű összefogás eredményeként ékesíti a kövesdi múzeumot a jövőben. A motor történetét Kádár Zoltán igazgató ismertette a jelenlévőknek.
A rendezvény délután szakmai programmal folytatódott, melynek keretében bemutatták „A Faekétől a Hoffher gépig - Álomból lett valóság” című fotódokumentációs tablót, valamint prospektust. A magas színvonalú szakmai program során az érdeklődők megismerkedhettek többek között a mai magyar mezőgazdasági gépgyártás helyzetével, a H.S.C.S Magyar Gépgyári Művek Rt. által gyártott lokomobilokkal, stabilmotorokkal, magánjárókkal, traktorokkal továbbá szintén a gyár által készített kézi működtetésű és lóvontatású gépekkel, eszközökkel.

Látványos bemutatók
A délután egyik leglátványosabb programjaként Tóth Ernő kertészmérnök vezetésével bemutatták, illetve működésbe hozták a vendégek által kiállított, valamint a Gépmúzeumban található stabil és lokomobil típusú mezőgazdasági erőgépeket. Egy rekordkísérletre is sor került a nap folyamán, amely a legtöbb H.S.C.S. gép egy helyen tartózkodását célozta meg. A rekord nagy valószínűséggel megdőlt, hiszen több tucat H.S.C.S. típusú gép vett részt a gépésztalálkozón.

Folyamatos programok
Az egész napos színes rendezvényt többek között kovácsbemutatók, működő modell és makett kiállítás, interaktív foglalkozásokat, valamint a matyó kultúra remekeiből (hímzés, bútorfestés, kerámia) vásárlással egybekötött kiállítás emelte. A vendégeknek lehetőségük nyílt emellett napraforgóolaj, méz és méztermékek, kenyérlángos, sima lángos, aszalt gyümölcs, kürtőskalács, minőségi bor és pálinka vásárlására. A mezőgazdasági gépgyártók és termékforgalmazók kiállítása, valamint termékvására mellett bemutatkozott Zeleiné Papp Bernadett népi iparművész Mezőkövesdről, továbbá a Szent László Honvéd Hagyományőrző Egyesület Debrecenből.
B. K.



Matyó Triatlon

A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság csapata nyerte meg az I. Matyó Triatlont. A kövesdi rendőrök 12 rendvédelmi szervezetet megelőzve hódították el az első helyért járó vándorserleget.
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság szervezésében hagyományteremtő szándékkal megrendezett megmérettetésen Borsod-Abaúj-Zemplén megye 13 rendvédelmi szervezete vett részt a Dél-borsodi városban szeptember 7-én. A csapatoknak összesen három versenyszámban kellett számot adniuk a tudásukról. A rend őrei a horgász és főzőverseny mellett labdarúgásban mérték össze ügyességüket. A Hoór-völgye víztározón és a Mezőkövesdi Városi Sportpályán megrendezett verseny összesített pontversenyében a házigazdák bizonyultak a legjobbnak, akik győzelmüknek köszönhetően otthon tartották a mezőkövesdi önkormányzat által felajánlott impozáns vándorserleget. A jó hangulatú eseményen a megyei rendvédelmi szervezetek vezetői mellett ismert közéleti személyiségek, többek között dr. Vereckei Csaba rendőr dandártábornok, B-A-Z Megye rendőrfőkapitánya, dr. Simon Tamás rendőr dandártábornok, Pest megye Rendőr-Főkapitánya, Csiger Lajos, a B-A-Z Megyei Közgyűlés alelnöke, Kerékgyártó László, a B-A-Z Megyei Földhivatal vezetője, valamint dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere tette tiszteletét. A versenyt a miskolci Jiu-jitsu egyesület és a Matyó Népiegyüttes előadása színesítette.
Az I. Matyó Triatlon eredményei:

Főzőverseny:
Különdíj: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság
Népi gasztronómiáért különdíj: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség
Főzőverseny III. helyezett: Sátoraljaújhely Rendőrkapitányság
Főzőverseny II. helyezett: Tiszaújváros Rendőrkapitányság
Főzőverseny I. helyezett: Mezőkövesd Rendőrkapitányság

Horgászverseny:
Legnagyobb hal különdíj: Kazincbarcika Rendőrkapitányság
Icurka-picurka hal különdíj: Mezőkövesd Rendőrkapitányság
Horgászverseny III. helyezett: Mezőkövesd Rendőrkapitányság
Horgászverseny II. helyezett: Kazincbarcika Rendőrkapitányság
Horgászverseny I. helyezett: Encs Rendőrkapitányság

Labdarúgás:
Gólkirály különdíj: Madarász János
Készenléti Rendőrség X. Bevetési Osztály
Legjobb kapus különdíj: Bencsik Balázs Mezőkövesd Rendőrkapitányság
Legjobb játékos különdíj: Váradi Gábor Sátoraljaújhely Rendőrkapitányság
Labdarúgás III. helyezett: Sátoraljaújhely Rendőrkapitányság
Labdarúgás II. helyezett: Mezőkövesd Rendőrkapitányság
Labdarúgás I. helyezett: Készenléti Rendőrség X. Bevetési Osztály

Vándorkupa (a legeredményesebben szereplő csapat):
Mezőkövesd Rendőrkapitányság

B. K.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!